HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Now 2021/05 - SteamPal, Nintendo éves jelentés

2021.06.09. 16:14 Stöki

9-e van, nagyon ideje már az esedékes Checkpoint Nownak, és itt is van (majd próbálom korábban kilőni legközelebb). Tudjátok, ez az előző hónap legfontosabb híreit végigkommentáló adásunk, néhány egyéb aprósággal. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran.

cpnow2105.png

Májusban elkezdtek özönleni az E3-hírek, de az E3-ról lesz egy külön adásunk majd utána, szóval ezeket most hanyagoltuk. Így is összejött egy másfél órás Now, benne olyan témákkal, mint a Steam készülő kézikonzolja, a Nintendo éves jelentése, és a szokásos témák: filmes hírek, retrós hírek, felvásárlások és egy-két bejelentett megjelenés. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

3 komment

Címkék: podcast checkpoint checkpoint now

Checkpoint Mini #155: Jack Attack (+ a 10 legjobb videojáték, aminek keresztnév van a címében)

2021.05.31. 21:39 Stöki

cpmini_155.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Flanker régi kommentelőnk itt, sőt támogatónk, aki évek óta nyúzza a fülünket, hogy mikor csinálunk már adást a Jack Attackről. Most jött el a pillanat, elővettük ezt a 38 éves kövületet, amin nyilván meglátszik már az idő, ennek ellenére egész jól elszórakoztunk vele. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

9 komment

Címkék: retro podcast toplista c64 checkpoint mini

Checkpoint 7x05: Számológépek

2021.05.26. 23:46 Stöki

Mindig eseményszámba megy, amikor Képes Gábort láthatjuk vendégül: digitális muzeológus barátunk elképesztően felkészült, és igen élvezetesen mesél a magyar IT-história kevesek által ismert gépeiről. Ráadásul most nem egyedül jött, hanem hozott egy, a témában legalább annyira felkészült vendéget: Simon Dávidot, aki saját bevallása szerint mindent gyűjt, amivel lehet számolni - a logarlécektől a programozható számológépekig.

podcast159.png

Az urakkal a számológépekről beszélgettünk, mert sejtettük, hogy a négy alapműveletes filléres gépeken túl sokkal érdekesebb modellek és fejlesztői sztorik is léteznek - nem is beszélve arról, hogy egy rakás modellre játékok is készültek. Nem kellett csalódunk: Dávid és Gábor körbevezetett minket kalkulátormennyországban, és gaming podcastként természetesen a játékokra is kitértünk, Akasztófától Doomig (igen, Doomig). Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

13 komment

Címkék: retro podcast számológép checkpoint

Checkpoint Mini #154: William Shatner's TekWar

2021.05.19. 23:14 Stöki

cpmini_154.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Vendéges adást ígértem legutóbb, de egy gyors Mini még beelőz (aztán a héten igyekszem készre hozni a vendégest is). Grath csillogó szemekkel ajánlotta a TekWart, amivel én nem játszottam, de mint kiderült, ő sem. "Akkor miért csináljunk erről Minit, dude?" - kérdeztem. Hát mert állítólag ilyen viccesen szar" - mondta bölcs barátom. Hogy mennyire lett igaza a viccességet illetően, az az adásból kiderül, de annyit elspoilerezek, hogy a játék tényleg szar. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

8 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Now 2021/04 - Éves jelentések, áprilisi bulvár

2021.05.10. 19:09 Stöki

Negyedszer jön a Checkpoint Now, kicsit megcsúszva, bocsi (majd próbálom korábban kilőni legközelebb). Tudjátok, ez az előző hónap legfontosabb híreit végigkommentáló adásunk, néhány egyéb aprósággal. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran.

cpnow2104.png

Áprilisban még márciushoz képest is alig volt hír, szenvedtünk nagyon, hogy legyen miről beszélni - ehhez képest észre sem vettük, és több mint másfél órát elpofáztunk. A hónap témája a beesett üzleti jelentések cincálása volt (Sony éves, Microsoft negyedéves, CD Projekt éves), emellett jó néhány bulvárosabb hír is becsúszott, és a filmes blokk is vastag lett ezúttal. Meg persze persze voltak megint felvásárlások és akadt egy-két bejelentett halasztás, megjelenés. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

12 komment

Checkpoint Mini #153: Keresztény FPS-ek

2021.05.08. 19:56 Stöki

cpmini_153.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Patreon-támogatóink egy részével minden évben többször összefutunk egy sörözésre, de ismert okokból ilyen augusztus óta nem volt. Csináltunk hát egyet online (illetve ez már a második volt), és ha már ott voltunk többen egy Zoom-meetingen, felvettünk egy Checkpoint Minit is. Mivel éppen húsvét környékére esett a felvétel, a témát is ehhez igazítottuk: a keresztény FPS-eket beszéltük ki. Ilyenek ugyanis léteznek, az ezredforduló környékén több stúdió is megpróbálkozott azzal, hogy a Biblia tanításait az egyik legerőszakosabb videojáték-műfajjal próbálja meg átadni. Mérsékelt sikerrel, mint azt hallhatjátok. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

9 komment

Címkék: retro podcast vallás fps checkpoint

Checkpoint 7x04: Sétaszimulátorok

2021.04.27. 23:25 Stöki

A Gamer365 egyik szerkesztője, Mackó már sokadszor volt nálunk, és mindig szívesen hívjuk, mert lexikális tudása és emlékanyaga már-már Grathével vetekszik, és nagyon lelkesen tud beszélni az őt érdeklő brandekről vagy műfajokról (és elég sok ilyen van). Ezúttal a XXI. század nagy indie videojáték-sikerműfaja, a sétaszimulátor volt a téma - vagy exploratív narratív játék, ha úgy jobban tetszik (bár ezt kétlem).

podcast158.png

És bár a sétaszimulátor eredetileg pejoratív kifejezés volt, mi nem sokat szidtuk a műfajt (mondhatni, nem volt sok séta-fika), mert hát a zsáner tele van olyan kis csodákkal, mint a Firewatch vagy a What Remains of Edith Finch, nem is beszélve a The Stanley Parable-ről. Megpróbáltuk visszafejteni ennek az épp-hogy-retro műfajnak a gyökereit, és meghatározni a főbb irányait - majd eldöntitek, sikerült-e, de az biztos, hogy shownotes-ban ritkán szerepel ennyi játéknév. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

12 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

Checkpoint Mini #152 Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth (+ a 10 legjobb videojáték, ami könyvből készült)

2021.04.21. 15:00 Stöki

cpmini_152.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

László nem nagy horrorrajongó, ezért egy ideig ajánglatnom kellett neki a Dark Corners of the Earthöt, de mostanra megtörtem: a Bethesda kiadásában, egy fura stúdiónál készült játék, ami az egyik legjobb lovecrafti horror a játékiparban, mégis alig ismerik, a fejlesztése pedig majdnem annyira szörnyű volt, mint egy Nagy Öreg felbukkanása a nem euklideszi dimenziókból. Elővettük, kipróbáltuk. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

7 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint Mini #151: Cadaver

2021.04.14. 22:32 Stöki

cpmini_151.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Cadaver odaver... ezt már harminc éve mondogatjuk, mert hát húú, hogy nézett ki az a játék. Nagyjából ennyi maradt meg róla sokak emlékezetében, a miénkben is. De tényleg jó játék volt? Megpróbáltuk kideríteni több mint három évtized távlatából, és kipróbáltuk ezt a klasszikust. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

7 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini bitmap brothers

Checkpoint Now 2021/03 - Búcsú a régi PS játékoktól, NFT-őrület

2021.04.09. 17:34 Stöki

Harmadszor jelentkezünk Checkpoint Nowval, és most be is előz egy Checkpoint Minit, amíg még április eleje van. Tudjátok, ez az előző hónap legfontosabb híreit végigkommentáló adásunk, néhány egyéb aprósággal. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran.

cpnow2103.png

Március csendes volt, hónap végéig kellett várni a fő témára, ami az lett, hogy a Sony gyakorlatilag kivégzi a PS3-as, PSP-s és PS Vitás piacot (utóbbi különösen érdekes azt tekintve, hogy még idén is jelentek volna meg Vita-játékok). Aztán még az NFT-k csodálatos életébe próbáltunk betekinteni, magas színvonalon megszakértettük a Roblox tőzsdére lépését, és persze voltak megint felvásárlások, egy fontos stúdióalapítás, akadt egy-két bejelentett halasztás meg megjelenés. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

11 komment

Címkék: podcast checkpoint now

Checkpoint 7x03: Újságírástól a játéktesztelésig

2021.04.02. 21:59 Stöki

Mindig jó, ha volt kollégát láthatunk vendégül a stúdióban (ami alatt most a Zoomot kell érteni), úgyhogy örömmel beszélgettünk Kozma Zoltánnal, akit Kozyként ismerhettek kilencvensok-kétezerkevés környékén a gémerújságok olvasói. Kozy nyakig benne volt a konzolos lapokban, aztán amikor azok leszállóágba kerültek, váltott, és szerencsét próbált a játékiparban... hogy aztán ott is sikeres karriert építsen, és mai napig keresett szakemberré váljon a QA (vagyis a tesztelés) terén.

podcast157.png

És hát nem lett rövid adás, hiszen Kozyval végigbeszéltük a játéklapos kalandjait (elég, ha csak annyit mondunk, hogy CoVboy törzshelye, a legendás Tóth kocsma mellett lakott), aztán a játéktesztelésről, illetve konkrét játékokon végzett munkáiról is szót ejtettünk. A hangminőség volt már jobb is (távoli felvételnél ez sajnos előfordul), de megszokható, és a kontent reményeink szerint feledteti az enyhe dobozhangot. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

16 komment

Címkék: retro podcast újságírás checkpoint zen studios

Checkpoint Mini #150: Warcraft Adventures: Lord of the Clans

2021.03.22. 22:00 Stöki

cpmini_150b.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Egészen hihetetlen, hogy már a Mini nevű kis podcastnyúlványocskánk is elérte a másfélszázadik adást. Ebből az alkalomból annyiban rendhagyó adást készítettünk, hogy olyan játékról beszéltünk, ami nem jelent meg soha. Azért nem, mert kaszát kapott nem sokkal a premier előtt - igaz, ettől még az utóbbi pár évben bárki végigjátszhatta a kb. 98 százalékban kész verzióját. Mi is elkezdtük. Högyeim és orkjaim, a Warcraft Adventures! Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

9 komment

Címkék: retro podcast blizzard checkpoint mini

Checkpoint 7x02: Rail shooterek

2021.03.17. 22:47 Stöki

Nagyjából eltelt egy év, amióta legutóbb használtuk HP-t (már ha a lassan legendává nemesült Microsoft Éjszakákat nem számítjuk), szóval itt volt megint az ideje, mert nagyon szeretünk vele beszélgetni. Akár fps-ekről, akár a Resident Evil-szériáról, akár a Dreamcastról vagy a Call of Dutyról van szó, ő mindig jókat mond és viccesen mondja. Talán még a Gamepróról is tudna mesélni ezt-azt.

podcast156.png

Ezúttal viszont a rail shooterekről kérdeztük, hogy aztán rögtön belekavarodjunk egy fogalmi katyvaszba, ahol fps és tps játékok, fénypisztolyos és repülős csőlövöldék keveredtek. Pontosabb definíció helyett így arra jutottunk, hogy olyan játékokról lesz most szó, ahol egy ménkű nagy célkeresztet irányítasz és lősz, miközben a pályák irányítottan mozognak (ha mozognak egyáltalán). Operation Wolf, House of the Dead, meg az a terminátoros árkéd, tudjátok. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

17 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

Checkpoint Now 2021/02 - Levédett videojátékok, feltört CD Projekt

2021.03.08. 20:46 Stöki

Az első Checkpoint Now egész jó visszhangokra talált, így folytatjuk. Tudjátok, ez az előző hónap legfontosabb híreit végigkommentáló adásunk, néhány egyéb aprósággal. A visszajelzések alapján többen hiányoltatok kickstarteres, illetve nagyon fura retrós híreket, most ilyenek is kerültek az új adásba.

cpnow2102.png

Február fő témájának a szabadalmaztatott (azaz levédett) videojáték-elemeket neveztük ki, abból kiindulva, hogy a Warner levédette a Nemesis rendszert. Elég sok hasonló példát találtunk, az első Sonic dugóhúzósan csavarodó páyaelemétől kezdve. Emellett a CD Projekt feltörése, három nagy felvásárlás és a Japan Studio megszűnése uralta a híreket, és persze akadt egy-két bejelentett halasztás meg megjelenls. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

13 komment

Címkék: podcast checkpoint now

Checkpoint Mini #149: Wizard (+ a 10 legjobb videojátékos varázsló/varázslás)

2021.03.03. 23:31 Stöki

cpmini_149.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Régen volt Commodore 64-es klasszikus a Minik között, most egy jó kis Wizzarddal pótoltuk ezt. Ahhoz képest, hogy 1984-es játék, elég összetett volt, és ha engem kérdeztek, a Manic Miner a cipőfűzőjét sem kötheti be. (Oké, most elindult értem egy spectrumos fekete furgon.) Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

11 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

süti beállítások módosítása