HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Now 2021/04 - Éves jelentések, áprilisi bulvár

2021.05.10. 19:09 Stöki

Negyedszer jön a Checkpoint Now, kicsit megcsúszva, bocsi (majd próbálom korábban kilőni legközelebb). Tudjátok, ez az előző hónap legfontosabb híreit végigkommentáló adásunk, néhány egyéb aprósággal. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran.

cpnow2104.png

Áprilisban még márciushoz képest is alig volt hír, szenvedtünk nagyon, hogy legyen miről beszélni - ehhez képest észre sem vettük, és több mint másfél órát elpofáztunk. A hónap témája a beesett üzleti jelentések cincálása volt (Sony éves, Microsoft negyedéves, CD Projekt éves), emellett jó néhány bulvárosabb hír is becsúszott, és a filmes blokk is vastag lett ezúttal. Meg persze persze voltak megint felvásárlások és akadt egy-két bejelentett halasztás, megjelenés. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

5 komment

Checkpoint Mini #153: Keresztény FPS-ek

2021.05.08. 19:56 Stöki

cpmini_153.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Patreon-támogatóink egy részével minden évben többször összefutunk egy sörözésre, de ismert okokból ilyen augusztus óta nem volt. Csináltunk hát egyet online (illetve ez már a második volt), és ha már ott voltunk többen egy Zoom-meetingen, felvettünk egy Checkpoint Minit is. Mivel éppen húsvét környékére esett a felvétel, a témát is ehhez igazítottuk: a keresztény FPS-eket beszéltük ki. Ilyenek ugyanis léteznek, az ezredforduló környékén több stúdió is megpróbálkozott azzal, hogy a Biblia tanításait az egyik legerőszakosabb videojáték-műfajjal próbálja meg átadni. Mérsékelt sikerrel, mint azt hallhatjátok. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

9 komment

Címkék: retro podcast vallás fps checkpoint

Checkpoint 7x04: Sétaszimulátorok

2021.04.27. 23:25 Stöki

A Gamer365 egyik szerkesztője, Mackó már sokadszor volt nálunk, és mindig szívesen hívjuk, mert lexikális tudása és emlékanyaga már-már Grathével vetekszik, és nagyon lelkesen tud beszélni az őt érdeklő brandekről vagy műfajokról (és elég sok ilyen van). Ezúttal a XXI. század nagy indie videojáték-sikerműfaja, a sétaszimulátor volt a téma - vagy exploratív narratív játék, ha úgy jobban tetszik (bár ezt kétlem).

podcast158.png

És bár a sétaszimulátor eredetileg pejoratív kifejezés volt, mi nem sokat szidtuk a műfajt (mondhatni, nem volt sok séta-fika), mert hát a zsáner tele van olyan kis csodákkal, mint a Firewatch vagy a What Remains of Edith Finch, nem is beszélve a The Stanley Parable-ről. Megpróbáltuk visszafejteni ennek az épp-hogy-retro műfajnak a gyökereit, és meghatározni a főbb irányait - majd eldöntitek, sikerült-e, de az biztos, hogy shownotes-ban ritkán szerepel ennyi játéknév. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

12 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

Checkpoint Mini #152 Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth (+ a 10 legjobb videojáték, ami könyvből készült)

2021.04.21. 15:00 Stöki

cpmini_152.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

László nem nagy horrorrajongó, ezért egy ideig ajánglatnom kellett neki a Dark Corners of the Earthöt, de mostanra megtörtem: a Bethesda kiadásában, egy fura stúdiónál készült játék, ami az egyik legjobb lovecrafti horror a játékiparban, mégis alig ismerik, a fejlesztése pedig majdnem annyira szörnyű volt, mint egy Nagy Öreg felbukkanása a nem euklideszi dimenziókból. Elővettük, kipróbáltuk. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

7 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint Mini #151: Cadaver

2021.04.14. 22:32 Stöki

cpmini_151.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Cadaver odaver... ezt már harminc éve mondogatjuk, mert hát húú, hogy nézett ki az a játék. Nagyjából ennyi maradt meg róla sokak emlékezetében, a miénkben is. De tényleg jó játék volt? Megpróbáltuk kideríteni több mint három évtized távlatából, és kipróbáltuk ezt a klasszikust. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

7 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini bitmap brothers

Checkpoint Now 2021/03 - Búcsú a régi PS játékoktól, NFT-őrület

2021.04.09. 17:34 Stöki

Harmadszor jelentkezünk Checkpoint Nowval, és most be is előz egy Checkpoint Minit, amíg még április eleje van. Tudjátok, ez az előző hónap legfontosabb híreit végigkommentáló adásunk, néhány egyéb aprósággal. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran.

cpnow2103.png

Március csendes volt, hónap végéig kellett várni a fő témára, ami az lett, hogy a Sony gyakorlatilag kivégzi a PS3-as, PSP-s és PS Vitás piacot (utóbbi különösen érdekes azt tekintve, hogy még idén is jelentek volna meg Vita-játékok). Aztán még az NFT-k csodálatos életébe próbáltunk betekinteni, magas színvonalon megszakértettük a Roblox tőzsdére lépését, és persze voltak megint felvásárlások, egy fontos stúdióalapítás, akadt egy-két bejelentett halasztás meg megjelenés. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

11 komment

Címkék: podcast checkpoint now

Checkpoint 7x03: Újságírástól a játéktesztelésig

2021.04.02. 21:59 Stöki

Mindig jó, ha volt kollégát láthatunk vendégül a stúdióban (ami alatt most a Zoomot kell érteni), úgyhogy örömmel beszélgettünk Kozma Zoltánnal, akit Kozyként ismerhettek kilencvensok-kétezerkevés környékén a gémerújságok olvasói. Kozy nyakig benne volt a konzolos lapokban, aztán amikor azok leszállóágba kerültek, váltott, és szerencsét próbált a játékiparban... hogy aztán ott is sikeres karriert építsen, és mai napig keresett szakemberré váljon a QA (vagyis a tesztelés) terén.

podcast157.png

És hát nem lett rövid adás, hiszen Kozyval végigbeszéltük a játéklapos kalandjait (elég, ha csak annyit mondunk, hogy CoVboy törzshelye, a legendás Tóth kocsma mellett lakott), aztán a játéktesztelésről, illetve konkrét játékokon végzett munkáiról is szót ejtettünk. A hangminőség volt már jobb is (távoli felvételnél ez sajnos előfordul), de megszokható, és a kontent reményeink szerint feledteti az enyhe dobozhangot. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

16 komment

Címkék: retro podcast újságírás checkpoint zen studios

Checkpoint Mini #150: Warcraft Adventures: Lord of the Clans

2021.03.22. 22:00 Stöki

cpmini_150b.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Egészen hihetetlen, hogy már a Mini nevű kis podcastnyúlványocskánk is elérte a másfélszázadik adást. Ebből az alkalomból annyiban rendhagyó adást készítettünk, hogy olyan játékról beszéltünk, ami nem jelent meg soha. Azért nem, mert kaszát kapott nem sokkal a premier előtt - igaz, ettől még az utóbbi pár évben bárki végigjátszhatta a kb. 98 százalékban kész verzióját. Mi is elkezdtük. Högyeim és orkjaim, a Warcraft Adventures! Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

9 komment

Címkék: retro podcast blizzard checkpoint mini

Checkpoint 7x02: Rail shooterek

2021.03.17. 22:47 Stöki

Nagyjából eltelt egy év, amióta legutóbb használtuk HP-t (már ha a lassan legendává nemesült Microsoft Éjszakákat nem számítjuk), szóval itt volt megint az ideje, mert nagyon szeretünk vele beszélgetni. Akár fps-ekről, akár a Resident Evil-szériáról, akár a Dreamcastról vagy a Call of Dutyról van szó, ő mindig jókat mond és viccesen mondja. Talán még a Gamepróról is tudna mesélni ezt-azt.

podcast156.png

Ezúttal viszont a rail shooterekről kérdeztük, hogy aztán rögtön belekavarodjunk egy fogalmi katyvaszba, ahol fps és tps játékok, fénypisztolyos és repülős csőlövöldék keveredtek. Pontosabb definíció helyett így arra jutottunk, hogy olyan játékokról lesz most szó, ahol egy ménkű nagy célkeresztet irányítasz és lősz, miközben a pályák irányítottan mozognak (ha mozognak egyáltalán). Operation Wolf, House of the Dead, meg az a terminátoros árkéd, tudjátok. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

17 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

Checkpoint Now 2021/02 - Levédett videojátékok, feltört CD Projekt

2021.03.08. 20:46 Stöki

Az első Checkpoint Now egész jó visszhangokra talált, így folytatjuk. Tudjátok, ez az előző hónap legfontosabb híreit végigkommentáló adásunk, néhány egyéb aprósággal. A visszajelzések alapján többen hiányoltatok kickstarteres, illetve nagyon fura retrós híreket, most ilyenek is kerültek az új adásba.

cpnow2102.png

Február fő témájának a szabadalmaztatott (azaz levédett) videojáték-elemeket neveztük ki, abból kiindulva, hogy a Warner levédette a Nemesis rendszert. Elég sok hasonló példát találtunk, az első Sonic dugóhúzósan csavarodó páyaelemétől kezdve. Emellett a CD Projekt feltörése, három nagy felvásárlás és a Japan Studio megszűnése uralta a híreket, és persze akadt egy-két bejelentett halasztás meg megjelenls. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

13 komment

Címkék: podcast checkpoint now

Checkpoint Mini #149: Wizard (+ a 10 legjobb videojátékos varázsló/varázslás)

2021.03.03. 23:31 Stöki

cpmini_149.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Régen volt Commodore 64-es klasszikus a Minik között, most egy jó kis Wizzarddal pótoltuk ezt. Ahhoz képest, hogy 1984-es játék, elég összetett volt, és ha engem kérdeztek, a Manic Miner a cipőfűzőjét sem kötheti be. (Oké, most elindult értem egy spectrumos fekete furgon.) Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

10 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint Mini #148: Jak and Daxter

2021.02.24. 11:13 Stöki

cpmini_148.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Volt pár év, amikor nekem totál összefolyt Banjoo és Kazooie, Ratchet és Clank, Jak és Daxter. Aztán - többek között a Checkpoint miatt - rendet tettem a fejemben, és közben kíváncsi lettem ezekre a játékokra. A Jak and Daxter sorozat eddig teljesen kimaradt nekem, hát a Checkpoint Mini örvén most elővettem, Grath pedig már nyilván ismerte. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

5 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Mini #147: SiN

2021.02.19. 23:44 Stöki

cpmini_147.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

SiNte elfeledkeztünk az elmúlt évadokban a SiNről, de most eszünkbe jutott 1998 bugbotránya, aminek óriási peche volt, hogy pár nappal a Half-Life előtt jelent meg. Érdekes módon jobban öregedett, mint amilyen a megjelenéskor volt a fogadtatása. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

6 komment

Címkék: retro podcast fps checkpoint mini

Checkpoint Now 2021/01 - Piaci jelentések, Gamestop-balhé

2021.02.08. 21:55 Stöki

Első komolyabb meglepetésünk 2021-re egy új adástípus, a Checkpoint Now (oké, jobb nevet nem találtunk, ne akadjunk fenn ezen). Tavaly és tavalyelőtt is az derült ki visszajelzéseket firtató kérdőíveinkben, hogy sokan hiányoljátok az eltűnt hírblokkokat. Ezeket szeretnénk valamilyen formában pótolni, ezért kipróbálunk egy havi hírkommentáros adást, vagyis minden hónap elején átbeszéljük az előző hónap legfontosabb videojátékos híreit, megjelenéseit, évfordulóit, meg még pár apróságot.

cpnow2101.png

Január legfontosabb hírei a sorra érkező 2020-as piaci jelentések voltak. Brutálisan jó éve volt a videojáték-iparnak, majdnem 20 százalékot nőtt 2020-ban, nem utolsósorban a járványnak köszönhetően. Emellett a Gamestop-részvények mozgása uralta a híreket, és persze akadt egy-két bejelentett halasztás meg fontosabb filmes hír. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

20 komment

Címkék: podcast gamestop játékpiac checkpoint now

Checkpoint Mini #146: Limbo of the Lost (+ a 10 legnagyobb videojátékos csalódás)

2021.02.05. 23:02 Stöki

cpmini_146.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Ez az adás még igazából az előző évadhoz tartozik, mert tavaly vettük fel, és kicsit a limbóban maradt. Apropó, limbó: a Limbo of the Lostot pécéztük ki, hogy lezárjuk 2020-at: egy igazán fos játékot adtunk egy igazán fos évnek. Hogy mókásabb legyen a dolog, tettünk egy kísérletet, és ha már rendes élő adást nem tudtunk csinálni karácsony előtt, a felvételre meghívtuk a Patreon-támogatókat. Ők lelkesen bele-belecseteltek a felvételbe, és ezt be is építettük az adásba, szóval ilyen még nem volt - mondjatok majd visszajelzést, tetszett-e. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Spotify-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

35 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

süti beállítások módosítása