HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A Novotrade az akkori törvények szerint meg sem alakulhatott volna

2016.08.06. 22:15 Stöki

Matusik Szilárddal, a Vakondok 4 című dokumentumfilm rendezőjével év elején beszélgettünk, és azóta aránylag rendszeresem tologattam ki a blogra a magyar videojáték-fejlesztés hőskorát feldolgozó alkotás werkfilmjeit. Amikor a podcastünket elkezdtük, még nem tudtunk a Vakondokról, de előtte mégis több olyan vendégünk volt, aki a filmben is megszólal, és persze azóta is elő-előfordultak nálunk olyanok, akik a werkfilmekben is visszaköszöntek. Ez nem meglepő: ha az ember retro gaming témában keresgél, itthon előbb-utóbb ugyanazokba a szakikba fog belebotlani (meg aztán pár elérhetőséget Szilárdtól kunyeráltam el). Így lehet, hogy a legutolsó, harmincadik werkfilm főszereplője, Beregi Tamás is megfordult már nálunk. Őt ugye Berrr néven is ismerhetitek játékmagazinokból, egyébként meg elhivatott lajstromozója a régi videojátékoknak, amolyan videojáték-régész, óriási lexikális tudással, amiről a Pixelhősök című könyvében is számot adott. A werkfilmben a Novotrade elindulásáról, illetve annak két kulcsfigurájáról mesél. És akkor több werkfilm nem lesz, várjuk izgatottan a teljes dokut. Mivel idén még javában fesztiváloztatják, Szilárd szerint csak 2017 első negyedévében lesz a szélesebb közönség előtti premier. Szerintem megéri rá várni.

Így készült a Vakondok 4 - 30 - Beregi Tamás from Moleman on Vimeo.

(Korábbi werkfilmek: Kiss Donát, Ian Livingstone, Fodor Tamás, Nagy Csaba, Szenttornyai László, Stein Róbert, Vámosi Zsolt, Rátkai István, Mark Cale, Balogh Zsolt, Rényi Gábor, Kiss István, Olessák Róbert, Révbíró Tamás, Kozák Tamás, Békési Róbert, Kreiner Tamás, Tilesch Ferenc, Zámbó Viktor, Tóth Zoltán, a Newcomer készítői, Mérő László, Ruzsa Ferenc, Fehér Gábor, Ligeti Gábor, Tihor Miklós, Zolnai Antal, Nagymáthé Dénes, Kádas Gábor)

17 komment

Címkék: retro közösség werkfilm beregi tamás vakondok novotrade

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr499168370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.07. 08:37:08

Azért pár szót írhattál volna arról, hogy miért nem alakulhatott volna meg, és hogyan sikerült mégis. Talán nem én vagyok az egyetlen, aki nem szereti a videoriportokat... ;)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2016.08.07. 08:52:58

A tech rovatba meg jöhetne egy újabb tudomanyos cikk azokról a neoludditákról, akik a videómegosztók, vlogok és podcastek világában folyton az írott szövegek világába vágynak vissza! :p Gutenberg-galaxis Vs. McLuhan-galaxis! :)

jürgen baromartz 2016.08.07. 12:34:33

@-Szűcs Gyula-: ezt még így megfogalmazva sehol nem láttam, de tökéletesen egyetértek.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.07. 16:56:37

@-Szűcs Gyula-: ezzel két gáz van.
Az egyik, hogy a nagy videobuzulásban már azt sem veszed észre, hogy létezik "Válasz erre" link is.
A másik, hogy egy videót végig _kell_ nézni/hallgatni ha meg akarod benne találni a téged érdeklő részt, míg ha ugyanezt írott formában kapod, akkor kb tizedannyi idő mire kiveszed belőle a lényeget. És ugye "az idő pénz".

Samott 2016.08.07. 16:57:08

Neoludittak, mi? Megneztem, 2 perc ebbol kb. egy perc reklam. "A Novotrade az akkori törvények szerint meg sem alakulhatott volna" - kb. ez hangzik el de nem fejti ki az arc, aki beszel a sotet szobaban. Tenyleg kell video ehhez az "informaciohoz".

yunoletmein 2016.08.08. 22:12:34

Tudjátok ez az a dokumentumfilm ami a magyar videojáték-fejlesztés hőskorát dolgozza fel...

TH 2016.08.12. 22:56:07

@-Szűcs Gyula-: gondolom, azok is a neoludditák népes csoportjába tartoznak, akik könyveket olvasnak, esetleg színházba járnak. Bakker, a film- vagy hangfelvétel nem számít új vagy menő dolognak (hiába hívja valaki podcastnak vagy vlognak) az írott cikkekhez képest. Én tökre elfogadom mindegyiknek a létét, de nekem a film/hangfelvétel egyszerűen túl lassú módja az adattovábbításnak. Tehát meg kell erőltetnem magam, hogy koncentráljak, és végignézzek/végighallgassak valamit mondjuk 10-20 perc alatt, ahelyett, hogy egy írott cikket végigfussak 1-2 perc alatt, és amennyiben érdekesnek találom, további pár perc alatt végigolvassam.

TH 2016.08.12. 23:06:49

@-Szűcs Gyula-: remek példa a poszt az I Have No Mouth, and I Must Screamről. A podcast 15 perces. A posztot elolvastam kevesebb, mint 5 perc alatt. Teljesen jól megírt poszt, érdekes, felkeltette az érdeklődésemet a novella iránt, ami már ott figyel egy új tabon, hogy elolvassam, belenéztem a játék videójába is stb. A podcastba belehallgattam, de egyszerűen nem köt le. Pedig ugyanarról szól, de 15 percet kéne végighallgatnom, és nem tudom, hogy többet "nyernék" vele, de hogy linkekre nem tudok rákattintani, illetve videókat elindítani a hangfelvételből, az 100%. :) szóval TÉNYLEG nem vágom, hogy miben rejlik az a hatalmas előny, ami miatt lenézed azokat, akiket
1) az információ érdekel, és nem egy ráérős beszélgetés
2) kihasználják a modern technika vívmányait, mint amilyenek a hiperlinkek, és animált gifek
3) élvezik Stöki stílusát írásban.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2016.08.13. 09:35:05

@-Szűcs Gyula-: @TH: Pont azért írok már hosszabb szövegeket a Checkpoint Minikhez, hogy ne kelljen ilyen hülyeségeken vitatkoznotok. :)

TH 2016.08.13. 09:54:42

@Stöki: én tudom, és értékelem a két változatot, de a "neoluddita" megjegyzés kötözködésre késztetett. :)

alligata 2016.08.13. 20:47:19

@TH: Nem hinném, hogy én vagyok a kakukktojás... Azt gondolom, hozzám hasonlóan többen végighallgatják és el is olvassák a podcasteket/bejegyzéseket. Nem vagyunk egyformák, de számomra mind a kettő élményt nyújt. A többségnek, vagy a kisebbségnek meg van a lehetőség a választásra, felesleges még mindig ezen rugózni.

TH 2016.08.14. 00:44:17

@alligata: ok, nem tudom, hogy nem vagyok érthető, vagy az értő olvasás hiányzik, mert mindketten azt mondjuk, hogy tök jó, hogy van podcast is, meg poszt is...kizárólag a "neoluddita" jelző miatt reagáltam egy provokatív megjegyzésre...tényleg ne rugózzunk rajta.

kalbász 2016.08.14. 23:30:17

@TH: A podcastet úgy kell hallgatni, hogy közben vmi mást csinálsz.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.15. 07:55:12

@kalbász: az emberi agy "single core/single thread" ilyen szempontból. :)
Ha közben mást csinálsz, nem sok jut el hozzád a hallottakból. Ha meg erre figyelsz, esetleg a hagyma közé megpróbálod felkarikázni az ujjadat is... :D

TH 2016.08.16. 15:23:17

@kalbász: kizárólag autópályás, nyugis vezetés mellett van esély rá, hogy "valami más csinálás" közben bármit felfognék a podcastból.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2016.10.01. 11:19:01

@TH: Azért mosogatás, porszívózás, Szigetkör-futás és tömött buszon/metrón/villamoson utazás alatt (ahol nemhogy újságot fogni, de telót magad elé tartani sincs hely a reggeli/délutáni csúcsforgalomban!) nem rossz dolog podcastet hallgatni. ;) Én például sosem olvasok ilyen szituációkban, még akkor sem, ha a jótollú Stökitől jön egy újabb cikk vagy poszt.
süti beállítások módosítása