HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Mark Cale, te irigy pöcs

2016.03.09. 21:55 Stöki

Már bocsánat, de tényleg az. Nemrég írtam arról, hogy milyen ellentmondásosan nyilatkozott a magyaroktól ellopott(?) Last Ninja ügyében, most meg letiltott egy tök szimpatikus kezdeményezést, a Last Ninja Musicologyt (amiről szintén írtunk). A FastLoaders zenekarként ismert lelkes skandináv fiatalok ugye kitalálták, hogy a Last Ninja sorozat mindhárom részéhez csinálnak egy metálfeldolgozás-cédét, és ehhez pénzt kértek a Kickstarteren keresztül. Itt a videójuk, tök egyszerű, megmutatják, milyen állatul koncerteznek:

25 ezer fontot kértek, vagy 10 ezer össze is jött, amikor a Kickstarter leállította a kampányt. Mint kiderült, azért, mert a Last Ninja játékokat kiadó System 3 vezetője, Mark Cale (akiről most már tudjuk, hogy egy irigy pöcs) szerzői jogokra hivatkozó hivatalos pampogást írt a Kickstarternek. Itt olvasható az egész, amiben Cale kifejti, hogy ugyan tőle tavaly engedélyt kértek a Musicology készítői, de ő megtagadta, mert jövőre remake-et csinálnak a Last Ninjához. Az önmagában jó kérdés, hogy három 2016-os zenei cédé miért fogná ki a szelet egy 2017-es játék vitorlájából (hiszen ezt akár előzetes hype-ként is fel lehetne fogni), de Cale még sót is dörzsöl a sebbe azzal, hogy szó szerint beidézi az emailt, amit a FastLoaders frontembere, Jarle Holsen írt neki. Az egész levélből süt a rajongás, és Holsen azt is felajánlja, hogy a feldolgozásokat használják fel bátran és ingyen majd a készülő remake-ben. És erre Cale képes úgy reagálni, ahogy tette.

Persze a FastLoaders eléggé kiakadt azon, hogy leállt a kampányuk. Facebook-oldalukon közölték, hogy

  • a zenék szerzői jogai egyes zeneszerzőknél és cégeiknél vannak, és a Musicology projekt engedélyt kapott tőlük, így a System 3-től már nem kell semmilyen engedély,
  • a projekt élvezi mind Ben Daglish (LN1), mind Matt Gray (LN2), mind Reyn Ouwehand (LN3) támogatását (és tényleg, itt van például Daglish támogató posztja),
  • nem használtak fel semmilyen grafikai elemet, logót a Last Ninja játékokból, hiába állítja azt Cale (oké, azért elég hasonló logót kapott a kampány, tegyük hozzá, de tényleg nem az eredeti),
  • Cale levele egyébként is rosszindulatú és félrevezető,
  • válaszlevelet küldtek a Kickstarternek (itt olvasható), és igyekeznek napokon belül újraindítani a kampányt.

Érdemes még megjegyezni, hogy a remix64.com tele van olyan zenékkel, mint amilyeneket a FastLoaders csinál (hogy ne menjünk messzire, a SIDRIP Alliance-nek is van Last Ninja-feldolgozása). Ezek valahogy nem szúrták Cale szemét, de ahogy egy ilyen remixelő amatőr csapat próbált volna kicsit igényesebb lenni - a Last Ninja-örökség tiszteletben tartásával, sőt építésével -, és ehhez kért egy kis pénzt, Cale beleverte a csúfot. Nem tudom, mi lesz az ügy vége, de teljes blogszélességgel a FastLoadersnek drukkolok, és nagyon remélem, nem az lesz, hogy valami elcseszett, életszerűtlen szerzői jogi csavar miatt Cale nyer. Mondjuk akkor is egy irigy pöcs marad.

Végezetül nézzük meg, ahogy Jarle Holsen együtt zúz Matt Grayjel és Ben Daglishsal, ez a kép többet ér ezer szónál (fotó a projekt Facebook-oldaláról).

12049599_1626637470924515_8466533255990246506_n.png

Update: A Musicology megosztotta az oldalán ezt a posztot. :)

Update #2: Nem elérhető már a Last Ninja Musicology honlapja és Facebook-oldala. Ez nem sejtet sok jót. :((

10 komment

Címkék: zene pöcs last ninja kickstarter system3 mark cale

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr478459016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flamer 2016.03.09. 22:08:11

Mark Cale-ről eddig is lehetett tudni, hogy egy pöcs, nem?

(Ouwehand neve mögött lemaradt, hogy ő a LN3 (meg a Last Ninja Remix) zenéjét csinálta.)

TH 2016.03.09. 22:11:36

Egészen a közelmúltig nem tudtam semmit Mark Cale-ről, meg erről a kickstarteres kampányról sem. De a dolog teljes igazságtalansága és ostobasága miatt így is kinyílt a zsebemben a bicska, és felhúztam magam valamin, amin nem tudok semmit változtatni, és annyira nem fontos, hogy felháborodott leveleket kezdjek küldeni idióta Mark bácsinak...de legalább ezzel a kommenttel kieresztettem a gőzt. :)

thinkEdem 2016.03.10. 00:18:06

A Fastloaders a kickstarteres tamogatoknak kuldott uzenetet is, amibol a kedvenc reszletem a kovetkezo:

"Anthony Lees owns his own music for Last Ninja. He is not dead, as Mr Cale claims in his DMCA (this shows you how thorough his research is)."

Mr Cale szarjon sunt. Ketszer.

Lurian 2016.03.10. 09:07:19

A remake érdekel, Cale meg tényleg egy pöcs. Viszont, ha újraindítják a kickstarteres kampányt, akkor lehet, hogy beszállok pár júróval. Végülis ha valahogy, akkor így lehet segíteni a fiúknak.
Remélem lesz majd híradás az IDDQD-n, ha újraindítják.

Savior 2016.03.10. 10:39:28

Őszinte leszek, nekem nem igazán tetszett a koncertfelvételük, hallottam már sokkal jobb feldolgozásokat is (kedvencem: www.youtube.com/watch?v=fi8Cce46hGo). Viszont ha újraindul a Kickstarter (vagy átmennek az IndieGoGo-ra, vagy valami), akkor ezek után tuti, hogy támogatom őket. Csatlakozok a sünszarási petícióhoz is.

Magos 2016.03.10. 12:54:31

@Savior: Nem semmi, tényleg nagyon jó ez a gitáros feldolgozás...

B3L4 2016.03.10. 22:45:37

Valahogy olyan erzesem van, hogy minden retro dologbol penzt akar minden penz ehes emberl csinalni. Semmi baja nem volt a csavonak az egesz zenei projectel amig nem kezdtek el Last Ninja cimen PENZT tarhalni. Ennyi. Rock/metal feldolgozasok meg 99%-ban nem jok szerintem, mert mas a hangzas vilaga mint a c64. C64 az SID es nem gitar ennyi. Ettol meg imadom a regi metal bandakat.

DocBulywood 2016.03.11. 08:00:05

Szerencsére a b.zi M.C. ezt nem tiltotta le:

www.kickstarter.com/projects/1289191009/reformation-c64-track-remakes-by-matt-gray-last-ni

... és lehet az egyik élő legendával találkozni, Matt Gray-jel! Remélem meghívja a másik két(három!) haverját is a bulira, Anthony Lees-t, Ben Daglish-t és Reyn Ouwehand-et.

Jön valaki a koncertre?

Bobby Newmark 2016.03.16. 10:38:07

@B3L4: Egy dolog lenyúlni egy bejegyzett nevet (bár eléggé firstworldproblem maga a tény, hogy bárki birtokolhat egy szókapcsolatot), de ez meg _tényleg_ a Last Ninja zénéje, ezen szívózni gyökérség, kevésbé faszarcúak ingyenreklámként fogják fel az ilyesmit.

Bár egyébként ez az egész hercehurca is ingyenreklám volt mindkét projectnek, annak az árán, hogy Cale egy pöcsnek látszik miatta.

Yeto 2016.04.03. 19:51:59

Na ezzel eldőlt hogy mennyit fogok fizetni a remake-ért.
süti beállítások módosítása