HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Konzolklasszikusok böngészőben

2013.08.17. 19:00 Stöki

A Játéknaplón találtam egy linkajánlót, és muszáj reblogolnom, már csak közszolgálati jelleggel is. Három egyszerű, könnyen megjegyezhető linkecske: nesbox.com, snesbox.com, ssega.com. Mindhárom nagyon sokat nyújt: egy-egy klasszikus konzolplatform játékaival lehet játszani böngészőben, úgymint NES, SNES és Sega Genesis/Mega Drive.

Itthon ugyebár ezek a konzolok nem voltak olyan nagyon ismertek, mert a nyolcvanas-kilencvenes években a Commodore gépekre, illetve a pc-re épült a magyar játékkultúra, ezért néha bután nézünk, ha mondjuk egy amerikai játéktoplistában feltűnik egy Chrono Trigger vagy egy Shinobi III. Persze emulátorral ki lehet próbálni ezeket a klasszikusokat, de emulátorokat bűvölni néha kényelmetlen, meg különben is, el kell olvasni hozzá a kezelését, és egyéb first world problemeket talál az ember. A fenti linkek után nem marad már kifogás (legfeljebb az, hogy billentyűzettel nem olyan jó az irányítás, mint kontrollerrel).

axelay.JPG

Szóval tessék, böngészőben lehet játszani mondjuk az első Sonic-játékokkal, rádöbbenni, miért volt olyan nagy szám anno a Super Metroid, esetleg kipróbálni a Gradiust vagy pár Contra-játékot, megnézni a legelső Final Fantasyt, és így tovább. (A fenti képen a SNES-es Axelay, klasszikus elsőpályánmeghalós cucc).

33 komment

Címkék: retro honlap snes nes sega sega genesis

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr245465006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2013.08.17. 20:13:19

Nos negatívum csak kettő van így elsőre (és talán utolsóra is) a normál emulátorokkal szemben: joypaddal nem nyomható, internet kell hozzá.
Amúgy ugyanolyan emuláció mint programokkal - ezt a mentést, töltést nem próbáltam még ki, de valószínű az is ahhoz hasonló.

Konzol-játékkultúra: Simán virágzott a gép és játékkölcsönzés hazánkban akkoriban azoknak, akik konzolt nyüstöltek. Pl. nekem MD volt az egyetlen konzolom :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.08.17. 20:37:54

gyönyörű és klasszikus pixelhegyek. ezeket nem fogja felülmúlni semmilyen retró és hivatalos-félhivatalos remake.

az új rise of the triad is hamar elveszti újdonságát, és inkább visszatérek a dos-os elmosott, digitalizált eredetihez.

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2013.08.17. 21:49:03

Aki csak ki akarja próbálni, hogy milyenek voltak ezek a játékok, sajnos, pont hogy lemaradnak az élményről.
Mint tudjuk, egy C64-es és Amiga emulátor is akkor ad teljes retró-összhatást, ha halljuk a floppy meghajtó berregését, és a képernyőn látható eredmény sem utolsó.
Ugyanis egyik konzol játék sem úgy néz ki LCD-n, mint a CRT monitoron - ezt a hardkór emulátorosok tudják, mennyit kell bütykölni egy jó filter-beállítást, mire olyan képet kapunk, ami hasonlít, legyen szó dosbox-ról, vagy akármelyik sega, nintendo emulátorról.

A játékélmény megint más, én a Sonic 1-et sega master systemen nyomtam végig, ágyon fekve, ezt tényleg nem lehet reprodukálni:)

A Super Mario Kartot 13 éve emulátorban játszom, pár éve jött ki a ZSNES emulátorból egy NTSC filteres verzió, ami már produkálni tudja az igazi jó színestévéképernyő-hatást.

Ugyanígy hánynom kell azoktól a "magazinoktól" PDF-ben, ahol retro játékokról irkálnak, és közben pedig rikító pixeles képekkel illusztrálnak. Sosem fogják elérni azt a hatást, amit egy régi magazin a lefényképezett tévéképernyő - screenshottal el tudott érni, mert ezek a játékok egész egyszerűen NEM ÍGY NÉZNEK KI A VALÓSÁGBAN.

A böngésző tényleg csak arra jó, hogy gyorsangyorsan, de igazi konzol-játékélményhez kell minimum 1 crt-s tévére küldött jel:) + controller (de ha LCD monitor, akkor mindenképpen valami jó kis filter-shader).

Arról meg nem is beszélve, hogy amióta emulátorfetisiszta vagyok (keresztbe-kasul emulálok), 1 olyan Gameboy emulátort találtam, amelyik rendesen beadja a Donkey Kong Landet, viszont nem használ filtert, úgyhogy a hatás elmarad...

Szóval nagyon nehéz jól emulálni!

ayo · http://jateknaplo.blog.hu 2013.08.17. 22:10:02

@Sunsetjoy: most nem tudom mire gondolsz joypadra, de a mai gamepadokkal megy a játék, de igazából minden xinputos cuccot képes kezelni - mással nem is próbáltam. Internet meg manapság alapdolog szerintem és nem 10gigás dolgokról beszélünk, hanem egy mobilnetes kapcsolattal is simán élvezhető.
az egészben pont az a lényeg, hogy semmit se kell leszedned meg szórakozni, hanem tényleg 1-2 klikk és játszol - akár a haverral. köszönöm a reblogot, sziasztok.

krcsirke 2013.08.18. 00:23:35

Én nekem előbb volt konzolom mint gépem, vagy PC-m. Volt egy eredeti NES-em, mellé egy SEGA-val, illetve sok kamu nintendoval, sárga kazik tömkelege. Nézőpont kérdése kinek mi volt előbb, olyan mint a tyúk vagy a tojás kérdés. PC-vel elég későn ismerkedtem meg, DOS 3.1 volt azon a gépen, ha jól rémlik.

Contra játékok közül a Super C-t ajánlom főleg.

krcsirke 2013.08.18. 00:27:49

@Rihárdó: Na igen, ezért van nálam egy kamunintendo konzol bekötve a jó öreg thomson tv-re, tankkal még ellehet sokat szórakozni, régen a Duck Hunt-ot, mint ivójátékot toltuk, aki nem találta el a kacsát, ivott. Pár feles után már a kacsát nem igazán láttad.

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2013.08.18. 08:59:51

LCD TV-n tényleg nem működik a fénypisztoly?:) Úgy hallottam!

Smahlt 2013.08.18. 09:26:39

@Rihárdó: Működnie kell, mivel a pisztoly csak annyit érzékel, hogy világosat lát-e, vagy nem, ha megfigyeled a lövés pillanatában a kép feketére vált, és a célpont helyén egy fehér négyzet jelenik meg. Tulajdonképpen úgy is végig lehet vinni a játékot, hogy a lámpára lősz végig....

2013.08.18. 09:40:46

Nem néztem még meg őket, de remélem, Twin Cobra van! Imádtam (játéktermi gépen, sosem volt konzolom)!

Aramir1975 2013.08.18. 10:01:20

@Rihárdó: Sajnos a Zapper és a hasonló fénypisztolyok csak crt-n működnek:
en.wikipedia.org/wiki/NES_Zapper

krcsirke 2013.08.18. 10:27:13

@Smahlt: Jó öreg lámpás trükk ;) Nem mindig működött, viszont volt nekem egy olyan kamunintendos pisztolyom, amit be se kellett dugni, mégis reagált rá az esetek 80%-ban a konzol, mikor lőttem vele.
LCD tévék síkképernyősek, emiatt adódik a működési gond.

krcsirke 2013.08.18. 10:36:10

Pofátlan önreklám: www.youtube.com/watch?v=LvYvNDFnEM8

Duck Hunt híres Kill Screenje, illetve kijátszása Game Genie-vel.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.08.18. 11:09:15

@Rihárdó: ennél SOKKAL nehezebb a dolog, ugyanis a retro-érzés legfontosabb kellékét soha nem fogja tudni senki és semmi emulálni. Ha most leteszel egy komplett C64 szettet és nekiállsz játszani, akkor sem leszel újra tizenéves, de ami még ennél is pótolhatatlanabb: soha nem fogod azt tudni/érezni, hogy a kor (fogyasztók számára elérhető) technikai csúcsteljesítménye van előtted. Nem a nulláról kapod hirtelen a csodát, hanem egy azt minden szempontból nagyságrendekkel túlhaladott környezetből próbálsz visszalépni. Nem fog a hátad is beleborzongani, nem fogod a szádat tátani, hogy micsoda élethű grafika, sose látott scroll...
Ráadásul, amit az újságokról írsz, az ugyan igaz, de valójában akkor, amikor ezek még relevánsak voltak, mindent megadtunk volna, hogy így nézzenek ki azok az újságok...
A nosztalgia már csak ilyen állatfajta, kényszeresen próbálja visszaállítani a szeretett élmény minden fontos(nak érzett/tartott) részletét.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2013.08.18. 11:26:22

Azert jo nosztalgiazni, a multat nem lehet visszahozni.
Ha vissza lehetne, akkor ures lenne a jelen.

Smahlt 2013.08.18. 11:59:34

@krcsirke: Utánanézve valóban nem működik :) Nem tudtam erről, hogy az LCD kijelzőknél ilyen nagy az időbeli különbség a jelbemenet, és a kijelzése között..

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2013.08.18. 13:51:28

@Before: azért nem kényszeresen:) amikor új C64-es játék jelenik meg, kipróbálom, ha van időm. Ez olyan érzést nyújt, mintha megint 10 éves lennék és kölcsönadta volna valaki a lemezt:)
Lehet azért hangulatba kerülni, sok múlik a saját hozzáálláson is, de én például nem fejlődtem a technikával:) amikor 2000-ben a suliban tudtam netezni, hiába volt PC-m, D64 file-okat töltöttem le, olyan játékokat/demókat, amikhez nem jutottam hozzá akkoriban:)

Ha valakit érdekel, vödörszámra vannak itt régi magazinok szkennelve:

www.emuparadise.me/magazine-comic-guide-scans/all

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2013.08.18. 20:45:35

Ja, és itt is egy böngészős emulátor-gyűjtemény (hamár dumáltam a Gameboyos Donkey Kong Landról)

romsharing.com/

krcsirke 2013.08.20. 14:22:57

@Smahlt: Pár ezer forintért lehet venni régi, képcsöves tv-t, annyi ráfordítást simán megér, maga a régi tv is ad egy kis retro hangulatot. No meg furcsán nézne ki, ha egy pong generációs videoton tv játékok egy 108 centis LED tv-re kötnénk rá.

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2013.08.22. 20:53:42

Akit esetleg érdekel, egy nagyon jó emulátor c64-re, a sokat emlegetett tévé képminőséget is emulálja, videó is van

www.micro64.de/

jó lenne konzol emulátorból is ilyen minőség

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2013.08.22. 20:54:24

bocs, nem c64-re, hanem c64-es emulátor:)

norbert79 2013.08.23. 13:42:10

VICE meg smafu? sourceforge.net/projects/vice-emu/?source=directory

Meg ott a Yape is Commodore Plus/4-re. Az is elég jól emulál tévét. :)

norbert79 2013.08.23. 13:47:00

@Rihárdó: Jah, hogy Farb-Rausch! Miért nem ezzel kezdted? :) Amúgy a tévé emuláció szerintem erősen túlzott, nálam sose volt ennyire kerek :)

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2013.08.23. 13:58:00

Lehet állítani a setupban a képernyő-kerekséget:)

A VICE is nagyon jó emulátor, a PAL emulációja is nagyon jó, de a Micro64-nek sokkal jobb. A VICE nagyon sok komoly dologra is jó még, sok mindent tud.

norbert79 2013.08.23. 15:18:51

@Rihárdó: Na majd otthon, mert ehhez azért kell GPU is. VICE amiben zseniális: Ethernet, több SID, cartidge tömkelege, casette control, s sorolhatnám... Bár a Plus/4 kódja a Yape-nek jobb, bár a VICE-é se rossz, csak messze nem tökéletes. Egyszerű tesztelni: Atlantis játék VICE Plus/4-el: reset gombra nem szabad sem színt veszítenie, sem ledobodni a játéknak. A VICE rendesen emulálja azt is: szín marad, játék is csak visszaáll alap állapotra.

norbert79 2013.08.23. 15:25:05

@norbert79: Eh, úgy értem YAPE emulálja jól, VICE-én még van mit finomítani...

deto (törölt) 2013.08.25. 19:46:54

www.tgx16.com legalább ennyire fontos, sőt méginkább, mert huszadannyira sem volt népszerű nálunk, mint pl. a Megadrive vagy SNES.

A@Rihárdó: érdekes, hogy ugyan nekem ugyanazok voltak a tapasztalataim annak idején, most mégis örülök h nem crt képernyőt kell néznem, pedig nem is csak emulációról van szó, hanem az eredeti konzol +rgb kábel kombóval lcd-n élvezhetem a színeket és a képélességet. Az persze kicsit zavar hogy fényes villogás helyett becsíkozott képet ad a karakter respawn után.

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2013.08.25. 21:39:56

@deto: Hát talán arról is szó lehet, hogy az LCD a CRT-hez képest tényleg nem zavarja annyira a szemet, sőt szinte ahhoz képest egyáltalán nem:) Hol van már az, amikor egész napos játék után kivörösödött szemekkel mentünk aludni...

Xezs 2013.08.30. 14:48:01

Nálunk nem voltak ismertek a konzolok? Hát akkor lehet én jövök elit körökből (nem), de a mi haveri körünkben eléggé ismert volt a SNES és a SEGA Genesis. Előbbi volt egy havernak, utóbbival meg játékbarlangban (vagy minek hívták az ilyeneket?) nyomtuk éjjel-nappal. Sőt, a lakótelepen egymástól olyan 6-700 méterre volt 3 ilyen játékbarlang. Az egész telep oda járt (és ott költötte a fagyipénzt).

Xezs 2013.08.30. 14:52:20

@Before: Valami hasonlót akartam írni, kösz hogy megtetted helyettem.

Pont az ilyenek miatt tartom hülyeségnek a "régen minden jobb volt" életérzést.

Wertzui 2013.09.01. 21:39:14

Gradius van C64-en is, Nemesisnek hívják az európai kiadást...

NA BSZAMEG MINDJÁRT IDEGROHAMOT KAPOK TŐLE OLYAN K*RVANEHÉZ!!!

--tionion-- 2013.09.03. 00:43:56

lehet ezt gamepaddal tolni, a kis képernyő aljába ha leviszitek a kurzort, akkor ott van olyan lehetőség, hgoy setup gamepad. le kell menteni egy alkalmazást, és futtatni. elvileg működik.
süti beállítások módosítása