HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Borzalmas játék lett volna a Guitar Hero 7

2012.12.07. 16:22 Stöki

2005 után a Guitar Hero széria beindította a ritmusjátékok tündöklését, amit gyors kiégés követett. Nagyjából öt év alatt az érintett cégek – mindenekelőtt a Guitar Hero brandet toló Activision Blizzard és a Rock Bandért felelős Electronic Arts – elég jól megszedték magukat, de tovább már nem tartott ki az őrület. Az okokat lehetne boncolgatni (az biztos nem tett jót, hogy gyors ütemben tolták egymásra a folytatásokat és spinoffokat, évente többet is), de a végeredmény szempontjából mindegy. A ritmusjátéklufi kipukkadt, az utolsó Guitar Hero játék a 2010 végén kiadott Guitar Hero: Warriors of Rock volt, a sorozat fejlesztőinek többségét pedig 2011 februárjában szélnek eresztették.

Pedig már javában készült a Guitar Hero 7. És elég rossz játék lett volna, legalábbis egy – persze, név nélkül – kipakoló volt fejlesztő szerint, aki a Kotakunak mesélt ezt-azt. A folytatást (ami persze csak a sorozat fősodrában volt a hetedik, nem számítva az olyan, egy zenekarra épülő játékokat, mint a GH: Metallica) a New York-i Vicarious Visions fejlesztette, miután a szériát a harmadik rész óta készítő Neversoft azt mondta, köszöni, nem kér belőle (ettől még a Vicarious Visions is GH-veterán volt, a korábbi részek Wii-verzióit ők csinálták). A Kotaku még vár egy kommentárt az Activisiontől, de a játék fejlesztését más források is megerősítették.

soutparkgh.jpgA fejlesztőstúdió nulláról akart új Guitar Herót alkotni, a koncepció visszavitt volna a gyökerekhez: semmi ének, semmi dob, csak gitár. A kontroller nyakán öt helyett hat gomb lett volna, pengetőgomb helyett pedig hat kifeszített húr, ami kicsit bonyolította volna a játékmenetet. A nagy szám az lett volna, hogy a játékos a játékától függően tudja változtatni, élettel megtölteni a koncerthelyszíneket, amik a sorozat korábbi részeiben inkább csak háttérként szolgáltak. Készült is egy korai demo két számmal (Metallica: Turn The Page, illetve The Darkness: A Thing Called Love), és a hozzájuk tartozó két helyszínnel, egy temetővel, illetve egy platós teherautóval. Úgy tűnt, hogy a koncepció remekül működik, a háttér szépen animált, változott, váltott egyik kameranézetről a másikra – a Kotaku informátorának is nagyon bejött, állítása szerint, amikor látta, libabőrös lett tőle (akkor még a szó jó értelmében).

Aztán a Vicarious Visions ráddöbbent, hogy ez a koncepció túl ambiciózus, és projekt lassan összeroskadt a saját súlya alatt. Például kiderült, hogy nincsenek ütős dalok, mert nagyrészt olcsón licencelt, átlagos vagy éppen borzalmas dalokat sikerült beszerezni (a forrás a Semisonic Closing Time-ját említi, illetve a Sex And Candyt a Marcy Playgroundtól), meg olyan, unásig ismert darabokat, amik korábban már 2-3 Guitar Heróban szerepeltek. Ráadásul a fejlesztők rádöbbentek, hogy baromi sok meló lenne mindegyik dalhoz saját koncerthelyszínt készíteni, ezért elkezdték újrahasznosítani a meglevőket; egyre több dalhoz került a temetői vagy a teherautós háttér, minimális változtatásokkal. A hathúros kontrollerről pedig kiderült, hogy nem reagál elég pontosan, és baromi drága lenne a tömeggyártása. (A rivális Rock Band 2010-ben amúgy bevezetett egy hasonló kontrollert.) Mindennek tetejébe az új játék grafikája sem volt tetszetős, a régi megszokott dizájnt és karaktereket kidobták, és az új gitárosoknak a névtelen forrás szerint túl hosszú volt a nyakuk, és „úgy néztek ki, mintha jól bevertek volna nekik egyet.”

A látottak nem tetszettek az Activision-főnök Eric Hirshbergnek sem, amikor meglátogatta a stúdiót. A kétévesre tervezett fejlesztést a felére vágta, aztán pár hét múlva teljesen leállította a projektet. A fentieket olvasva talán nem is baj. A brand amúgy a kiadó szerint nem halott, csak pihen (erről valahogy mindig a Monty Python-féle papagájjelenet jut eszembe). Szóval még az sem kizárt, hogy lesz még egyszer Guitar Hero 7, de valószínűleg nem a fenti formában.

22 komment

Címkék: guitar hero activision blizzard

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr84953257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chocho86 2012.12.07. 16:43:01

Csak engem nem hoztak lázba soha ezek a játékok?

SnakeHB 2012.12.07. 17:15:30

@Stöki:
Ez a fent említett kontroller létezik, csak a Rock Band 3-hoz jött ki (a Pro Mode-hoz szükséges), és ott elég jól működik. Sőt 2010-ben jött ki, szóval a GH7 ebben csak majmolt volna.

en.wikipedia.org/wiki/Rock_Band_3#Guitar_and_Bass_-_for_Pro_mode

Azonban a műfaj tavaly eljutott a következő logikus evolúciós pontjára a Rocksmith-szel, igaz, azt már a Ubisoft jóvoltából. Bár, nem tudom az mennyire lett sikeres (pénzügyileg, mert jó kritikákat kapott).

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.12.07. 17:18:05

@SnakeHB: Tudom, próbáltam is ezt a kontrollert. Tényleg jól reagált, de nem volt érzékem hozzá. :)

SnakeHB 2012.12.07. 18:30:35

@Stöki:

Szerintem is elég bonyolult, a képernyőn külön titkosírás fut. A nyakon meg ezer gomb, pengető helyén 6 húr, ááá. De ha jól tudom, "rendes" (külön a RB3-hoz gyártott, g.drága) gitárral is fut.

Látszik, hogy próbálnak/tak újítani, de ennek már tényleg csak az lehet a vége, hogy veszek egy entry-level gitárt, azt' irány egy tanár. A Kőkovács is inkább oktatóprogram, mint játék.

A műfajból ennyit lehetett kihozni és kész, tényleg felesleges lett volna erőltetni.

Nekem amúgy a mai napig a GH3 viszi a prímet, elő is veszem rendszeresen, baráti összejöveteleken is jó buli. A kornyikálós-sípolós-dobolós-nádihegedűs változatok már kissé túlspilázták a szerepüket (hogy én is egy klasszik Monty Phyton mondattal éljek). :)

Dester 2012.12.07. 18:52:26

Nekem az a nagy tervem, hogy miután már úgy-ahogy megy a dobolás GH-val, és szeretném még fejleszteni, 30 évesen se lenne késő eljárni dobleckéket venni. IGAZI dobon. Gyerekként úgyis dobos akartam mindig lenni, de maximum egy cintányér fért volna be a szobámba. :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.12.07. 19:23:15

következetesen rosszul írtad a vicarious visions nevét. ;)

hál'istennek amúgy, hogy eltűnt ez a játékkategória, egyáltalán nem fog hiányozni a trollbarlangból.

("Két komment elküldése között várnod kell néhány percet!"
tizenöt perce próbálkozok a komment elküldésével, rohadt blogmotor. mennyit várjak még?)

2012.12.07. 19:55:16

@Dester: az ilyesmi sosem késő, főleg ha nem akarsz profi lenni. de ha társasházban laksz akkor felejtős...

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.12.07. 19:58:58

@manson karcsi: Én egy következetes ember vagyok. :)
(Köszi, javítva.)

FF 2012.12.07. 21:16:00

Értem, hogy most az a nevük, de nem lehetne a Blizzardot elfelejteni, amikor ezekről a... komposzthalmokről beszélünk? Ez Activision balhé, az volt a felvásárlás előtt is.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.12.07. 21:30:24

Az a vicc ezekben a játékokban, hogy ennyi erővel vehetne az ember igazi hangszert is.

Gyulimali 2012.12.08. 01:17:32

AZtán majd kijönnek a "Guitar Hero: Beginning" vagy "Guitar Hero: Early days" vagy hasonló "előzmény" játékokkal :-D

A szerelő 2012.12.08. 01:45:18

Remélem, nem én vagyok egyedül a világban, aki még soha nem látta a gitár herot, szar lenne a magány :)

fraki 2012.12.08. 03:49:29

Én azt mondom, hogy pukk.

Mortician 2012.12.08. 04:21:30

@Csiken Disztroly: Azért remélem tudod mi a különbség egy parti játék és egy igazi hangszer között. Ilyet az emberek szórakozás céljából vesznek, nem azért, hogy zenészek legyenek. Az árkülönbségről nem is beszélve. Annyiért vettem egy GH6 szettet (dob, gitár, mikrofon), amennyibe egy 20W-os erősítő kerül. Egy nagyon alap, kezdőknek ajánlott (de nem gagyi) gitár is többe kerül és ahhoz még kell pár dolog, hogy használni is tudd.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2012.12.08. 06:06:44

@A szerelő: Magát a játékot élőben sose láttam, csak mozifilmet/sorozatot, amiben játszanak vele. Az számít?

Tapmancs 2012.12.08. 07:26:07

@A szerelő: Nyugi, legalább ketten vagyunk.

IQMAX 2012.12.08. 08:09:13

@A csótány is ember:
Tarsashazban lakom, elektromos dobszerkom van, amit fulhallgatoval csak en hallok.
Tehat egyaltlan nem felejtos...

Void Bunkoid 2012.12.08. 08:15:58

@Dester: ez becsülendő szándék.

Amúgy vicces, de pont a rock/metal téren van egyre _kevesebb_ zenekar, aki még elcipel egy dobszerkót stúdiólemez felvételére, a jelenleg kijövő püf-puff-zúz-hörr (meg sima mainstream rock is) stúdióalbumok TÖBBSÉGÉN nem ember dobol - max koncerten :)

Alikam 2012.12.08. 09:06:15

Amúgy is nagyon jó játékmenete van. Borzasztó izgalmas valami, az is csoda, hogy egy darabot tudtak értékesíteni, nemhogy ennyit...

Mondom én, gond van az emberek fejével mostanság. Hülyéket kell marketingesnek meg ötletgazdának alkalmazni, mert azokból már sokkal több van és tudja, mi kell a társaknak...

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.12.08. 11:15:23

@Dr. Cica75: Nem! Manír Márton, megbízottak útján.

@Mortician: Hallottam olyan emberekről, akik állítólag a zenésszé válás szándéka nélkül vettek hangszert a kezükbe, a maguk örömére. Ezek közöl olyan is akad, akik ezt az örömüket aztán egész jól meg tudták osztani a barátaikkal, de még mindig nem nevezhetők "zenésznek". Például az egyik ilyen illető, aki maga sem volt túl jól eleresztve anyagilag, szintén a gitárt választotta és amikor végül rájött a gagyi hangszere korlátaira, használtan vett egy komolyabbat. De olyanról is hallottam, aki nem átallott takarékoskodni, hogy komolyabb hangszert vehessen magának.

A csúcs pedig az a személy, aki most valami 60+ éves, el sem tudom képzelni milyen iskolái lehetnek (ránézésre túl sok nem lehet) - a fejébe vette, hogy gitárt fog készíteni. Könyvekből, internetről, innen-onnan összeszedte a szükséges infókat és összeeszkábált magának egy 12 húros, gitárt, aminek a testformája egyébként egy nagy hegedűhöz hasonlatos. Nem mondom, hogy olyan mestermunka, aminek a világ csodájára jár, de a hangszer külsője szép, elég szépen és tökéletesen pontosan szól. Nem mondom, elég oktondi volt, hogy ennyi időt, pénzt és energiát elpocsékolt ilyesmire, mert a gitárkészítés már megoldott probléma és különben is, biztos van már rá valami kész app.

Mortician 2012.12.10. 22:00:20

@Csiken Disztroly: Ez rendben is van, de mi még mindig egy játékról beszélünk, aminek a szórakoztatás a célja. Ahhoz, hogy valaki megtanuljon, akár egy alap szinten, hangszeren játszani, nem kevés elhivatottság kell, a ráfordított időről nem is beszélve. Amíg egy ilyen ritmusjátékba az ember 1-2 óra leforgása alatt belejön, egy alap szinten. Ez egy egészen más szórakozást nyújt, mint egy valódi hangszer, igazság szerint nincs is értelme összehasonlítani a kettőt. Ha valaki a haverjaival/barátaival akar szórakozni, akkor ez egy teljesen jó választás. Ha valaki zenélni akar, akkor nyilván hangszerben gondolkozzon, ne játékban.
süti beállítások módosítása