HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Így kerültek nyugati számítógépek egy Linda-epizódba

2012.10.14. 16:21 Stöki

Két éve megemlékeztem arról, hogy a magyar sorozattörténelem feledhetetlen karatés rendőrlánya, Linda az egyik epizódban szoftvertolvajokat hajkurászott. Akkor utánanéztem, hogy a sorozatban ICL gépek is szerepeltek, és feltettem a nem költőinek szánt kérdést: miként kerülhettek ICL-ek egy magyar tévésorozatba? Az ICL vállalat ugyanis főleg a brit közszférának gyártott gépeket, a hetvenes évek végén már elkezdték fejleszteni a saját pc-iket is, de a Lindában egy mainframe gép virít, illetve azok termináljai. Az epizódot pedig 1984-ben adták le, a nyolcvanas évek első felében pedig nem volt egyszerű nyugati számítógépeket beszerezni (főleg mainframe-et), közülük több Cocom-listás volt.

Most két év után TopiMedve fedőnevű kommentelőnk megfejtette a rejtélyt. Mint írja, az epizódban látható gép az ICL 2957-es (ezek szerint jól tippeltem a 2900-es sorozatot), ami a Comporgan Rendszerház tulajdona volt ekkor. Gondolom, sokaknak nem mond semmit a név (nekem is utána kellett néznem): a Comporgan akkoriban főleg abból élt, hogy magyar szoftvereseket közvetített külföldre, ezeknek a bérmunkáknak köszönhetően pedig elég jó nyugati kapcsolataik voltak. Ezek után nem meglepő, hogy ICL gépek is voltak a cégnél (olyan is akadt, hogy a külföldi partnerektől jöttek ide dolgozni). A Linda producerei pedig valamiért a Comporgant kérték meg, hogy hadd forgassák náluk a számítógépes jeleneteket – ha kicsit figyelmesebben nézem végig az eredeti posztba beágyazott galériát, ez nekem is feltűnhetett volna –, így kerültek ICL-ek az ominózus epizódba.

A további részletekért lásd a fenti galériát (meg persze az eredeti posztot), illetve innentől átadom a szót TopiMedvének:

A fenti képen, ahol Linda egy széken ül, a középpontban egy terminál látható, ez bizony a Comporgan Rendszerház Közös Vállalat Bég utcai székháza, abból is a fiatalabb épület /később a Vico birodalom vette meg/. Az összes kép, ahol a Comporgan-beli felvétel látható, itt készült. Linda feje felett van egy Comporgan logo is. A jobb hátsó részen pedig egy piros ajtó-ablak együttes van. 1987-1988 között minden munkanapon beléptem azon az ajtón, a Cardkey nevű, mágnesekkel felszerelt beléptetőkártyás terminált használva.

Az egyik képen a terminál mögött látszik három szalagos egység is. Ez bizony az ICL system 2957-es gép, ami a Comporgan tulajdona volt ekkor. A gépteremben ez a mainframe három szalagos egységgel és 2x5 disk drive-al állt, maga a gép három nagy szekrény volt, plusz a perifériák. Volt a gépteremben még egy Wang VS65 minigép is, két disk drive-al, két terminállal. A jellegzetes fa ajtók nagy kerek üvegekkel is a Comporgan székház emeletén voltak találhatók.

Köszönjük az értékes kiegészítést!

UPDATE: Egyrészt többen jeleztétek, hogy a nyolcvanas években máshol is voltak ICL gépek - ezek szerint a Cocom-lista nem volt már olyan szigorú ezekkel. Másrészt TopiMedve küldött három korabeli fotót a Comporgan gépeiről, gyönyörködjetek bennük.

ICL2900comp3.jpg

ICL2900comp2.jpg

ICL2900comp1.jpg

41 komment

Címkék: retro linda icl

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr634848047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K0vasz 2012.10.14. 18:32:07

Vááá, a 17-es képen lévő játéknak mi a neve? Emlékszem, rohadt sokat játszottunk vele, de hogy mit is kellett benne csinálni (a toronyépítésen kívül), azt már nem vágom:)

átlátó 2012.10.14. 18:49:15

Elek Otto, :) Vayer Tamás... :) és ott hátul úgy látom, a Ricsi... :)

Rodolfo63 2012.10.14. 18:57:31

ahh, hirtelen visszajöttek a boldog gyermekkor pozitív emlékei

a linda a legjobb sorozat :)

Pikk 2012.10.14. 18:59:06

Az említett ICL gép 71-től már működött legalább egy főhivatalban.85-től kezdődött a PC-k "tömeges" behozatala Elektromodul. Az akkori munkahelyem 50 db pc-vel állt át a gépi feldogozásra 87-ben.

tükörfúró 2012.10.14. 19:22:41

jé, megesküdtem volna, hogy gumibillentyűs spectrum, valami atari, C64 és a kor videoton-junoszty tévéi voltak csak benne
(feltehetően a terminál billentyűzete tünt emlékezetből korai atarinak, formára egészen olyan)

de igy képen megnézve tényleg nem csak ezek voltak, bár a mainframe maga az sehol nem látszik, csak a terminálok..meg két szalagos egység elmosodottan a háttérben

illetve később(?) a HT is gyártott valami nagyon hasonló szögletes és áramvonalasabb (ET) terminált, a máv az utolsó változatot nemrég még használta is

hiába no, ez volt az informatika igazi aranykora...

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2012.10.14. 19:27:51

@tükörfúró: A mainframe a gépteremben van, minek látszana? Egy rakás szekrény :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.10.14. 19:30:09

Én már az adás idején is arra voltam kíváncsi, ki négerkedhette össze azt a szuper játékot Linda neve alatt... :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.14. 20:01:07

Hűű, micsoda vasak :)
A képek is nagyon jók, nagyon retro :)

euAgWzgmmtq7K 2012.10.14. 20:02:15

TVC is volt a lindában, valami játékgépben. Ha jól emlékszem.

tükörfúró 2012.10.14. 20:03:25

@gusthy1: ezt én vágom, sőt azt is, gyakran modemmel kapcsolódtak kilóméterekről, mivel akkoriban a jóöreg soros rs232 volt A Kommunikáció
(akkori magyar telefonhálózaton ez aligha lett volna lehetséges gyakorlatban)

csak arra akartam utalni, itt a billentyű, monitor+"dobozka" látványa, az nem maga a gép, ezt csak a nyomozás fedte fel végül, hogy ja, ezekhez a terminálokhoz tényleg ott volt a gép is, és tényleg használatban is voltak

tudni kell a korrol, nekünk is volt a suliban a műhelyben nagyonsokcsilliodolláros nyugati ipari robot, 'hűha'

valami nagykokosok szerezték be egyszer, drága valutáért..ész nélkül!

ugyanis sosem kezdtek vele semmit, "bemutató célra", lehetett csodálni a vagyonba kerülő motorokat meg mechanikát, az egész meg sem mozdult egyetlen milimétert sem...
mert a robotvezérlő interface, a kitudja miféle gép és szoftver(ek?) már nem jött be hozzá sosem

cenzuratroll bosszanto 2012.10.14. 20:32:08

@tükörfúró:

" ... már nem jött be hozzá sosem ..."

Az egy ilyen világ volt. Be nem jött semmi, viszont kiment sok-sok jó elvtárs, és erősen megfigyelmezte a készülékeket.
Mint a Planetáriumban. A "fotelek" pont úgy néznek ki, mint a nagy "nyugati" minta. Lefotózták, itthon legyártották, csak ugyi a fotón nem látszott, hogy a háttámla dönthető, a fejtámla mozgatható, oszt hiába követte le az asztalos a látványt, kitekert nyakkal kellett nézni az "eget".

Igaz, a lényeg azóta sem változott, sőt, mostanság még az ideológia is ugyanaz, mint akkoriban.

Johnfive 2012.10.14. 20:32:13

@Before: Az Ezermesterben a 80-as években rendszeresen voltak programlisták. Nekem onnan rémlik egy ilyen nevű 48K-s Spectrum-ra.
De lehet, hogy tévedek és az idő vasfoga mindent megszépít. :D

Netszamuráj 2012.10.14. 21:56:43

Emlékeim szerint valamelyik Linda epizódban - talán éppen ebben - az Eagle Empire c. C64 játékkal is játszottak. Erre emlékszik valaki, vagy engem csal meg a memóriám?
www.youtube.com/watch?v=jqcpq-CFepI

szbszig 2012.10.14. 22:15:27

indafoto.hu/naked/image/9255257-47c8f7a9/323111

Erről a képről a számítógépem megvert sakkban, de kickboxban már én győztem című örökbecsű vicc jutott eszembe. :D

osszetortlelkek 2012.10.14. 22:25:46

Huhh az egyik képen van egy c64, lemezmeghajtóval és a gépen egy billiárdos játék fut. Nem tudja valaki, mi volt a neve, esetleg egy emulátoros linket a játékhoz?!? Egy haveromnak jó ajándék lenne, olyan 88-89 környékén rengeteget toltuk :)))

Dester 2012.10.14. 22:38:31

@Netszamuráj: azt nem tudom, de az űrhajó roppantmód emlékeztet egy VERSENYAUTÓS játékra C64-ről. Egy autóval kellett felfelé menni, néha ferdén ment az út, valamint néha jött egy-egy kereszteződés és elszáguldott keresztbe egy mentőautó vagy tűzoltóautó. Ha bármihez hozzáértél, kezdhetted újra. Rémlik valakinek a címe esetleg? Az istennek se találom most, pedig hónapokig szenvedtünk vele annak idején egy havernál.

Dester 2012.10.14. 22:42:11

@Leonaprofi: ez nekem is megvolt, de nekem egész egyszerűen BILIÁRD volt felírva a kazetta papírjára, tisztán emlékszem. :)

osszetortlelkek 2012.10.14. 22:45:34

@Dester: Hehe, annyit játszottunk vele, hogy rájöttünk, hogy kell pixelre pontosan beállítani a célkeresztet, hogy minden lökéssel egy golyó menjen be egészen a végéig. :)

Dester 2012.10.14. 22:53:52

@Leonaprofi: nálunk ez volt a nyerő, C64-en valamiért kimaradt a snooker: http://en.wikipedia.org/wiki/Jimmy_White's_'Whirlwind'_Snooker

Annyit játszottam vele édesapámmal, hogy elméletben mindent megtanultam a snookerről, és hogy hogyan kell meglökni a golyót, satöbbi. Hol voltak még akkor a snookerközvetítések... Így aztán, amikor tinédzserként később igazi (pool) asztalhoz kerültem, csodálkoztak, hogy szinte minden golyó lement, holott nem játszottam azelőtt élőben. Csak akkor rontottam, ha nem ott találtam el a fehérrel a másik golyót, ahol szerettem volna. :) Ilyen persze azért viszonylag gyakran előfordult, mert finoman szólva nem volt tükörsima a posztó, a golyók sem voltak tökéletesek. De ha nem voltak nagy távolságok, akkor még a nyaktörő nyesésekkel sem voltak gondok. :)
Végül néhány évvel ezelőtt sikerült eljutnom igazi, profi snooker asztalhoz is, ahol már sokkal kiszámíthatóbban ment minden az asztal tökéletessége miatt, egész jó breaket is sikerült lőnöm, hiába sokkal nagyobb az asztal. Ezt mindet a fenti snooker játékban 10 évesen megtanult mateknak köszönhetem. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.15. 07:28:28

@cenzuratroll bosszanto: Hámost. Meg lehetett mutatni, hogy ott a robot :D
Meg lehet, lerendeltek hozzá gépet is, csak sosem ért oda.
Illetve, nem értem, miért nem kezdtek el hackelni hozzá vezérlést.
Voltak itthon olyan szakemberek, akik meg tudtak ilyesmiket csinálni.

Dester 2012.10.15. 07:35:25

@KKKKKKK: igen, ez az, nagyon köszönöm! Most így visszanézve a videót sem tűnik könnyebbnek, mint annak idején. Az viszont most tűnt fel, hogy a km-számláló teljesen összevissza megy, néha a tízes helyiérték ugrik, néha a százas... :) Valamint a videó kicsit elbizonytalanított, hogy van-e vége a játéknak, nem lepődnék meg, ha nem lenne.

fidesz = házmesterek pártja 2012.10.15. 07:47:51

De rosszul ismeritek azt a kort!
Én valamikor '80-'81 nyarán dolgoztam nyári munkán a Csepel Művek számítógéptermében. (ISZI)
A cégnek az ESZR gépek mellett már akkoriban is volt két, erősen lestrapált, nyugatról beszerzett gépe: egy ICL System4/52 és egy NCR Elliot 4130.
Előbbinek úgy emlékszem, 256KB memóriája volt és, ha jók az emlékeim, néhány 10 és 20MB-os diszkje (egy-egy ilyen diszk önmagában 6-8 kilót nyomott és a hozzájuk való drive kb. akkora volt, mint ma egy túlméretes automata mosógép), +egyéb perifériák (mágnesszalag, lyukkártya, printer, CRT konzol)
Az Elliot jóval régebbi, annak nem volt diszkje, viszont a konzol írógép volt és volt lyukszalag olvasója (meg lyukasztója! ) is. :-)
Szóval nem volt "akkora" csoda, hogy az országban nyugati számítógépeket is lehetett látni.

nyünyüge 2012.10.15. 07:55:07

Hát COCOM lista volt, de már a hetvenes években jó néhány intézmény rendelkezett komoly ICL gépekkel. Pl. a Tervhivatal ill. a Nehézipari Minisztérium megfelelő háttérintézménye.
Előbbi (ICL System IV) éppenséggel a mai PC-re emlékeztető terminálokról is hozzáférhető volt.
A NIMGÜSZI-ben egy ICL 1903A volt.

További információk lelőhelye:
www.tiphaz.hu/partner/vasware/K_pek_12_8_elemei/frame.htm

TopiMedve 2012.10.15. 08:25:43

Stöki, add meg légyszi az elérhetőséged, ha érdekel és feltennéd a poszthoz a képeket, elküldöm emailben, 3 db képet, amelyeken látható maga a mainframe három szekrénye, a tape drive is, illetve egy a képen látható piros ajtó mögött készült kép is. Itt emberek nincsenek rajta, jól lehet látni az eszközöket. /Előre is bocsi, ezek 9x13-as papírképekről vannak scannelve/

Adani 2012.10.15. 09:29:36

@Dester:

A versenyautós Motor Mania volt ,nekem így volt meg.

www.youtube.com/watch?v=bBog0sY8p9k

Erre gondoltál?

fidesz = házmesterek pártja 2012.10.15. 09:31:33

@TopiMedve: téged engedtek ott fotózni? Hmmm... irigyellek. :-)
Téged élőben is Topinak szólítanak a munkatársaid? ;-)
(volt egy ilyen "nickű" kollégám, pár hete futottam vele össze a Váci úton...)

Adani 2012.10.15. 09:37:05

@Dester:

Az általam linkeltnek nem volt vége soha, egy idő után talán már nehezebb se lett.

Nekem még a Speed Racer volt a kedvencem, ez volt ugye a Carmageddon elődje, itt is lehetett gyalogosokat elütni és még pont is járt érte. :)

www.youtube.com/watch?v=ggAhDG1sRPg

McKinney 2012.10.15. 09:41:26

cigiző szlovák rendőr a tévé előtt, rulez

TopiMedve 2012.10.15. 09:49:45

"Engedtek fotózni"?
A filmesek nem csak fotóztak, hanem filmet is felvettek ott...
Viccen kívül a képek saját használatra készültek akkor, negyedszázada. Meglehet, ha akkor kerül publikálásra, egyesek morogtak volna érte.

Ha ma ez a pár 9x13-as papírkép felkerül valahol a netre, inkább technikatörténeti érdekesség mint probléma...hehe

Nem, nem Topi a nevem, csak a Muppet Show egyik kedvelt figurája volt régen.. még a Comporgan előtti időkben..

fidesz = házmesterek pártja 2012.10.15. 09:57:55

@TopiMedve: félreértesz Topi ügyben...
Egy volt kollégámat hívják Topinak, persze neki sem ez a valódi neve. Kb. két hete botlottam belé a Váci úton. :-)

Fotózás kapcsán: engem a gengszterváltás utáni, már igencsak csődközeli időkben is seggberúgtak volna, ha fényképezőgéppel megyek a gépterembe. Csak ezért... ;-)

TopiMedve 2012.10.15. 10:02:39

Úgy értettem, hogy nem volt becenevem a Topi...

Engem (még) nem rúgtak seggbe a Comporganos képekért...főleg, mert szűk családi körön kívül nem látták...

Kíváncsi lennék, mikor kukázták ki szegény ICL 29xx gépet /ha más nem, az épületet megvásárló utód/, mivel a Comporgan már 1990 környékén csendben kimúlt..

fidesz = házmesterek pártja 2012.10.15. 10:50:28

@TopiMedve: nem is a képekért, hanem az elkészítésükért :-)
Emlékszem, anno CSM-ben milyen cirkuszokat csináltak a kapunál, ha valakinél valami "gyanús" dolgot találtak a táskában...

Egyébként érdekes volt: gengszterváltás környékén voltam katona. Mikor bevonultam, egy még so so működő vállalattól vonultam be. Mire leszereltem, rengeteg üres iroda, egy névleg még működő, valójában már halódó gépterem, meg egy ex párttitkár fogadott, aki épp lelkesen fúrta az akkori igazgatót... (egyik hivatkozási alapja az volt, hogy az igazgatónk párttag volt! :-D)
Aztán eljöttem és mikor legközelebb ottjártam, már csak a falak voltak. :-(

jtrencsenyi 2012.10.15. 19:36:01

COCOM listarol csak annyit, hogy mar a '80-as evek kozepen nagy eloszeretettel csempesztettek be az allami cegek PC alkatreszeket az orszagba, a kulfoldon dolgozo szakmunkasokkal. :)

TopiMedve 2012.10.19. 14:09:05

Valaki hiányolta magának a mainframe-nek a láthatóságát a filmben. Igen, ott nem látszott, a képeim egyikén viszont a bal oldalon jól látható, a három narancsszín burkolatú szekrény az...

Oriza 2013.05.22. 14:13:29

Nem karatézott, hanem taekwondozott...
süti beállítások módosítása