HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Paul, a leghülyébb pr-os

2012.01.19. 18:39 .wilson

(Üdvözöljétek, alkalmi vendégszerzőnket, druszámat, W-t, akit több játéklapnak is írt/ír, ráadásul David Hasselhoff-rajongó, már csak ezért is szívesen látjuk itt.)

Mindenkinek van legalább egy horrortörténete egy trollról, aki keresztbe tett neki a hivatalban, eladója, aki a kasszánál minden erőlködés ellenére csak teljes áron ütötte be az akciós sonkát, boltosa, aki a távozás utáni reklamáció tiltását annyira komolyan vette, hogy még a hibás terméket se volt hajlandó visszavenni. Ebből általában világot felforgató botrány nem lesz, maximum egy ízes levél a Tékozló Homárnak, de az internet korában azért ennél már tovább szokás menni.

Megtudhatta ezt nemrég Paul Christoforo is, az "Ocean Marketting" (így írja, két t-vel) elnöke és saját magából álló legénysége, hiszen Paulnál, a píárosnál talán senki se égette még fel ennél gyorsabban, látványosabban és szórakoztatóbban a karrierjét. Paul sztorija azzal kezdődött, hogy az általa promótált, elsősorban testi fogyatékkal élőknek készült Avenger kontrollerek leszállításával gond adódott. A kontrollerre húzható, földön kívüli eszköznek kinéző kütyü a profi játékosokat is segítheti, hiszen gyorsabbá teszi az egyes gombok elérését, így nem meglepő iránta a nagy érdeklődés, ami a legkevésbé sem jön jól egy olyan cégnek, amely módszeresen lekési a saját maga által állított határidőket, de a pénzt már jóval azelőtt beszedik, hogy az árukészletet egyáltalán megkapták volna.

Ez történt decemberben is, az Avenger postaládája dugig volt az ingerült vásárlói levelekkel, amik a marketinges, customer service-es, és még ki tudja, milyen szerepkört betöltő Paulhoz kerültek. Paul nemigen mutatott hajlandóságot arra, hogy komolyabban részletezze a késlekedést, egyáltalán adjon egy pontos dátumot, ne adj’ isten elnézést kérjen a vásárlóktól, sőt, odáig ment, hogy az egyikkel komoly flémbe kezdett hosszú és rendkívül szórakoztató emailekben. A helyzet ugyan nem volt vicces, de Paul azzá tette: azzal, hogy az angol helyesírás alapvető szabályaival sincs tisztában, hogy a központozás fogalmát se nagyon ismeri, valamint, hogy annyira belelendült a szócséplésbe, hogy a lehető legváltozatosabb módon küldte el a szerencsétlen panasztevőt a búsba. Sőt, Paul még azt is kilátásba helyezte, hogy ha a Dave nevű panaszos nem fejezi be a pattogást, egyszerűen törlik a rendelését, a kontrollerét meg felrakják az Ebayre, úgyis elviszik gyorsan, sok pénzért. Paul szerint senki se vinnyog a rendeléséért a nagy boltoknál, úgyhogy ő se tegye, főleg, mert ő ismeri a nagyágyúkat, Cliff Bliszinskit (ezt se írta helyesen), Boston polgármesterét, és különben is mindig van standjuk a CES-en, az E3-on a PAX Easten. A szóváltást a Trollok Kézikönyve legfontosabb tételmondatával zárva le: Welcome to the internet, bitch. ("Üdv a neten, te pöcs".)

Az egészet a szőnyeg alá lehetett volna söpörni, csakhogy Dave-nek volt annyi esze, hogy a beszélgetést szétküldje a médiának, többek között annak a Penny Arcade webképregénynek és egyik alapítójának, Mike Krahuliknak, aki előszeretettel mondja el az őszinte véleményét gyakorlatilag bármiről. A levélváltásba beszállva a legnagyobb független geektalálkozó szervezőjeként Mike a PAX tiltólistájára rakta az egész Ocean Markettinget (sic), csakhogy Paulnak nem volt annyi esze, hogy ezt felfogja, sőt: megint felsorolásba kezdett arról, hogy hol is forgalmazzák az Avengert, hány országban vannak jelen, és hogy annyira sok pénze van, hogy ő bizony ott állít ki, ahol csak akar, neki aztán nem fog beszólni senki, menet közben azt sem fogva fel, hogy kivel beszél, a legkisebb jelét sem mutatva annak, hogy megértette: éppen azt az embert küldte el a búsba, akitől a helyet kéne bérelnie.

A paranormális jelenségek ennél a pontnál tűntek fel először: Paul közölte, hogy imádja a PAX-ot, aztán a következő mailben már elküldte az egész brigádot a francba, mondván az unokaöccse is jobb oldalt tudna összedobni, mint ők, a Penny Arcade meg nyugodtan tegye ki a levélváltást, mert a rossz PR is PR, ő cserébe mozgósítja a 125 főből álló PR brigádját, akik majd jól bemocskolják a Penny Arcade nevét.

A Penny Arcade kirakta, a lavina pedig ekkor indult el. Gyakorlatilag egy-két óra leforgása alatt több száz, egycsillagos értékelés jelent meg az Avenger kontroller alatt az Amazonon (még "Boston polgármestere" is értékelte), az OceanMarketting twitterfiókja pedig előbb OceanStratagy névre váltott, aztán még több másikra. A magát az internetes marketing szakértőjeként eladó Paulnak annyi esze nem volt, hogy felfogja, ami egyszer felkerül, annak bizony nyoma marad, és az sem ötlött a fejébe, hogy esetleg a régi twitterneveit levédje, így az egyikből paródia-account lett, a másikból pedig indie játékokat népszerűsítő csatorna.

Innen még lehetett volna menteni, elég lett volna csak szép csendben a háttérbe húzódni, bocsánatot kérni az illetékesektől és reménykedni, hogy az egész pár nap alatt lecseng. Csakhogy a sztori után nyomozó újságírók által megkeresett, az Avenger portfóliót is menedzselő The Hand Media embere által küldött emailekről kiderült, hogy azokat valójában Paul írta álnéven (az eredeti címzett Paul magatartása miatt már hónapokkal korábban kilépett), megpróbálva jó színben feltüntetni magát, a 4chanre emlékeztető fórumos nyomozás pedig azt is kiderítette, hogy az Ocean Marketing honlapjának 98 százalékát 3 másik (legitim) cég oldaláról ollózták össze, Paul pedig aktív felhasználó volt egy szteroidokkal foglalkozó oldalon, plusz a nevéhez kötődik egy rendőrségi eljárás is családon belüli erőszak vádjával.

Habár az események szinte pár óra alatt játszódtak le, napról napra jött valami új: Paul a december 27-i kedden kirobbant botrányt követő szerdán már töredelmesen (de még mindig sok helyesírási hibával) kért bocsánatot az érintettektől, a Penny Arcade-et pedig szinte óráról órára bombázta levelekkel, hogy segítsenek harcolni az internetes hordákkal, neki csak rossz napja volt, ő nem ilyen és különben se érdemelte ezt.

Mint utóbb kiderült szó sem volt rossz napról, Paul már korábban is írt egy tucatnyi hasonló hangvételű levelet egy (jogosan) elégedetlen vásárlónak, sőt, odáig ment, hogy az őt páros lábbal kirúgó Avenger összes domain- és postafiók hozzáférését zsarolásra használja, komoly pénzt követelve a jogtalanul megtépázott karrierje miatt. A cégnél a helyzet kezelésére felvett píáros ügyesen oldotta meg a dolgot, az egészet kirakta a netre, a megalázott Paul pedig gyorsan behódolt, amiben segíthetett az Avenger nyílt bocsánatkérő levele, amelyben többek között szerepelt az, hogy sajnos nincs akkora busz, ami alá be lehetne hajítani Pault a tetteiért, és a jövőben még csak a cég közelébe se fog menni.

Az egész csak pár napig tartó incidens volt, de nehéz elfelejteni - az internet gondoskodott erről, hiszen nemcsak dokumentálva lett minden, de született belőle egy vicces videó és egy mém is. De Paul is serényen dolgozik azon, hogy senki se söpörje a szőnyeg alá az ügyet, hiszen a Gametrailers legendás riportere és műsorvezetője, Geoff Knightley egy kiábrándítóan rövid, kéztördelős, "én csak áldozat vagyok" hangvételű interjút készített vele, ami legalább annyira volt őszinte, mint a többi bocsánatkérés, hiszen Paul a közelmúltban, a sokadik twitteres nevén már egy olyan headsetgyártóhoz kötötte a nevét, amely vicces üzenetben cáfolta, hogy bármi közük is lenne a szerencsétlenhez. Paul nem tanul, a közönség pedig jól szórakozik, ki tudja, még meddig.

51 komment

Címkék: kontroller idióta balhé ciki troll

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr373590936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TH 2012.01.19. 20:04:34

Ezt biztos vicces lehetett eredetileg követni, de a poszt kicsit túl bonyis nekem, de nem tudom, mi az a pax, penny arcade stb...

Lenry 2012.01.19. 20:13:56

ez egy idióta.
tipikus troll, csak a legtöbb alatt nincs tényleges hatalom, Paul meg épp a trollkodása alatt játszotta azt el.

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.01.19. 20:42:10

Hahaha, Hogy ez a történet mennyire rezonál a kormányunk stílusával!
Trollok...

flea 2012.01.19. 21:05:51

Ki az a "w."? Egy bemutatást nem érdemelt volna?

neverlivetosee · http://klur.blog.hu 2012.01.19. 21:29:32

jó ideje nem vagyok hardcore gamer, de még talán gamer sem (6-7 éve legalább), de mikor ilyeneket olvasok, hogy mi az a PAX, Penny Arcade, stb, akkor mindig jön egy megnyugtató érzés, hogy nem vagyok kazuár.
for the record, amúgy nem élem a Penny Arcade képregényeket

Dester 2012.01.19. 21:57:13

@flea: én is hiányolom, azonnal feltűnt az "ismeretlen" szerző.

nyauuuuu 2012.01.19. 21:57:53

@flea: Számból vetted ki a szót. Ki az új husi?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.01.19. 22:09:08

@flea: Bocsánat, a nagy sietségben lemaradt. Pótolva.

Sákif za morro? 2012.01.19. 23:08:46

Ki fogja visszaadni nekem az elpocsékolt 2 percet az életemből?!

moli 2012.01.19. 23:14:24

@w.: a welcomintrnetbitchtet dave mondta

TH 2012.01.19. 23:50:38

@w.: hehh, én először azt hittem, hogy worluk lopakodott vissza egy poszt erejéig, de aztán a stílusból rájöttem, hogy mégsem. :)

insert random 2012.01.20. 01:44:33

@w.: Azt hittem, Tóta W. vagy :)

komplikato 2012.01.20. 02:09:21

Tetszik a történet, bárcsak az összes hülye hazudós troll szemetet ilyen könnyedén eltávolítaná az internet népe. mint Paul-t.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2012.01.20. 04:37:02

a marketingest ki kellett volna tuntetni, nem semmi reklampenzt sporolt meg a cegnek

nlght84 2012.01.20. 08:31:47

@DR.version:

jah sajna van benne valami, a negatív reklám is reklám, sőt egyes kutatások szerint az emberek 2-szer jobban emlékeznek a negatív dolgokra, én pl. eddig azt hittem h az avenger egy képregény, avenger kontrollerről még soha nem hallottam, de sztem így van ezzel a világ 99,9%-a, szal a cégnek biztos jót tett ez a botrány, de jót tett még a Penny Arcade-nek és még Boston polgármesterének is (biztosan újraválasztják majd :D)

feliratoss · http://hitlervideo.blog.hu 2012.01.20. 08:38:40

Gyerekek, volt már ennél jobb post is. Érdekesebb is. Követhetőbb is. Ez most valahogy nem passzol ide.

flea 2012.01.20. 09:01:27

@w.: :)
@Stöki: köszönöm, így már mindjárt más!
@TH: a W-ről én is rá asszociáltam először :)

A poszt egyébként szerintem illik ide tartalmában is és stílusában is. Tényleg lehet érezni, hogy nem a megszokott állandó szerzők írták, no de épp azért vannak vendégszerzők egy blogon, hogy valami változatosságot vigyenek a rendszerbe, nem?

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.01.20. 10:02:05

A poszt rendben van, olvasható, csak a blogon nem ilyenekhez vagyunk szokva - ez egy folyamatos narratíva, oda kell figyelni. Egyetlen hiányosság, hogy sok "kazuárabb" olvasó tényleg nem tudhatja, kik az érintettek.
Tekintsük afféle szintfelmérőnek. Engem például, ahogy @neverlivetosee -t is, szintén büszkeség töltött el, hogy vágom a témát.

Paul meg fájdalmasan nagy a-hole, mintha Charlie Sheen és Orbán keveréke lenne.

flea 2012.01.20. 10:48:22

@Yarner: én nem vágtam, de érthetően oda van írva/linkelve.

guy2 2012.01.20. 10:59:15

Ez bizony kőkemény pr lesz, Paul nyilván súlyos dollár-tízezreket kapott érte, és semmi baja nem lett. Ezek már semmitől sem riadnak vissza, ami még nem kimondottan törvénytelen, azt megcsinálják, akár a jóérzésű emberek idegesítése mellett is. A jelenlegi nagy haszonért hülyeségre nevelik hosszú távon a társadalmat, gratulálok!

Wertzui 2012.01.20. 11:11:10

Kicsit szokatlan (vagy legalábbis szokatlanul hosszú, részletes és újságírós) volt ez a post erre a blogra.

Don Quixote de la Ferko 2012.01.20. 11:25:38

Röviden összefoglalva a sztorit:

Egy nevesített, valójában "névtelen" senki összeugrott néhány ugyancsak nevesített valójában "névtelen" senkivel, akiket aztán a valóban névtelen senkikből álló internettársadalom pellengérre helyezett.

Ütős, világmegváltó történet, még sok ilyet, ha kérhetném.

Wertzui 2012.01.20. 11:33:45

@guy2: Nem igazán értem, hogy mi lenne ebből a hasznuk. Oké, hogy a negatív reklám is reklám, meg most már tudjuk, hogy mi az az Avenger kontroller, de ki az a hülye, aki ezek után tőlük venni akar valamit is?

Wertzui 2012.01.20. 11:36:17

@Wertzui: Óh leesett, a cég ezután elhatárolhatja magát Paul minden cselekedetétől, mondván, hogy csak az ő hülyesége volt az egész.

(...hmm, kon-TROLLER :D... bocs)

ZoldAsz 2012.01.20. 11:45:29

Szerintem jó arc, igazi hithű berserker. Lehet hogy megtervezett az egész, de ilyen elszánt fűnyírással nem lehet akárkit megbízni... Élőben is láttam már ilyet (nyilván kisebb léptékben).
A legdöbbenetesebb, hogy mennyire túlszaladnak az eseményhorizonton, mire egyáltalán kapisgálni kezdik, hogy ez így nem lesz jó.

KenSentMe 2012.01.20. 11:58:32

@luciferko: Ez egy tanmese.. most ha olvasod a Holló és a róka meséjét, akkor felháborodsz azon, hogy névtelen állatokról szól ez az egész, akik valószínűleg már régen megdöglöttek?

cworm 2012.01.20. 12:03:19

A "földönkívülit" egybe kell írni.

Don Quixote de la Ferko 2012.01.20. 13:37:01

@VRbagoly:

Ez egy vicc.
A róka vs. holló ellenben valóban tanmese, egyedi, utánozhatatlan. Ott lényegtelen, hogy élnek, halnak, kik ők valójában. Személytelen, mint a tanmesék általában.
Itt is csak a sztori erejéig lényeges a személy, de mellétéve a hasonló, egyre sűrűbben előforduló eseteket, ezen sztorik már csak a vicc kategóriába esnek.

Igaz, mindig akad egy "névtelen", akinek még új, oszt kerekít belőle egy jól szituált blogot a megfelelő fél napos, 40-50 hozzászólásos hírnév eléréséhez.

És ez így jó. Van min mulatni.

AgaricGameSquared 2012.01.20. 14:49:29

@luciferko: a troll is a troll is a troll...

De hogy etessem is: Ezen a blogon igen sok, maximum a "víg nüansz" kategóriába sorolható poszt volt már, és még lesz is. Ez a blog egyik profilja. Ergo ez simám belefér.

Másodszor a dolog tényleg jókora felzúdulást keltett, karácsony előtt és a két ünnep közt az internet néhány bugyra valóban ettől a sztoritól volt hangos, és valóban darabokra szedték a céget is, meg ezt a marhát is. Azóta szépen elsikkadt, és csak a "pull a Cristoforo" fordulatban, meg pár műmémben él tovább. Meg esetleg majd a köv generáció píártankönyveiben.

Harmadszor meg igazából tényleg elmehet modern tanmesének is, úgy arra, hogy nézd meg, kivel levelezel, mint az elemi udvariasság fontosságára még a mégoly áldásosan anonimnak látszó interneten is, és arra, hogy milyen tud lenni az ébredező öntudatú internet, ha "felkél, s nem kér, de vesz, ragad". Vagymi.

Ráadásul az "ez értelmetlen szar" tartalmú hozzászólások, legyenek akár szarkasztikusak, akár dühöngők, akár illedelmesek, akár írástudatlanok - mindannyian kizárólag negatívok, minden konstruktivitást nélkülöznek, és mint ilyenek, épp annyira értelmetlenek, mint (elvileg a poszt), vagy mint ez a barokkos kis hozzászólásszösszenet.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.01.20. 16:25:06

@luciferko: ha nem tetszik, ne olvasd, isten veled

DrBala 2012.01.20. 16:46:06

Jó story. Jó cikk. Itt a helye.
@Stöki: Egy cikkről sajnos csak utólag tudja az ember megállapítani, hogy érdemes volt elolvasni vagy sem. Nekem tetszett. Jó stílusa van.

Úgy látom, hogy mitnha a kritikát nehezen fogadnátok. Ez a "ha nem tetszik, ne olvasd, isten veled" tökéletes példája ennek.

Úgy gondolom - aztán bátran javítsatok ki- hogy a publikálás egyik aranyszabálya, hogyha valamit közzéteszel, akkor tessék a kritikát is elfogadni.

Amúgy jöhét még W-től cikk.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.01.20. 16:51:00

@DrBala: Nem tudom, nekem ha eleve nem tetszik egy cikk témája, a harmadik bekezdés után hagyom a fenébe, nem olvasom végig.

A kritikát illetően igazad lehet, de ha egy hozzászólásnak az a tartalma, hogy "minek írtok ilyeneket?", azt nem igazán tudom kritikának kezelni, mert nélkülöz bármiféle konstruktivitást.

Értelmes kritikáktól amúgy már sokat gazdagodott a blog, a Heti retro is így szökkent szárba, ha jól emlékszem.

DrBala 2012.01.20. 17:04:49

@Stöki: Csak tudod nem mindenki(sőt, elég kevesen) írnak, fogalmaznak jól. De a billentyűzetük az van, és nem is félnek használni. Hajlamosak a saját hozzászólásukra - ami ugye nem üti meg egy tapasztalt újságíró izlését - kritikaként gondolni.
Talán a szóhasználattal van a baj. Ne is kritikaként gonoljunk ezekre, hanem véleményre. Úgy talán könnyebb kezelni a hülyeséget és a trollkodást.

Valóban, építő jellegű kritikából SZVSZ itt több van, mint trollokból. Ezért is vagyunk több százan rendszeres olvasók. Vagy csak mire fellépek, addigra már odacsapott a banhammer?
Azért néha jó olvasni egy-két troll beszólást. :)
Lásd Index cikk: index.hu/kultur/eletmod/2010/11/19/egy_dunantuli_troll_elete/

AgaricGameSquared 2012.01.20. 21:06:58

@DrBala: xkcd.com/481/
de szeretnék ilyen vírust látni... Szerintem a vírusirtó-készítők is kivételt tennének a kedvéért :)

bullseye 2012.01.20. 21:27:48

@Stöki: kihagytad, hogy welcome to the internet! :)

Amúgy azt hiszem ez lassan valami beavatásforma lesz, hogy ha feltűnik valaki új, akkor páran megfikázzák a cikkét erősen. Tuti nem ti vagytok álnéven?

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.01.21. 11:28:33

@luciferko: Na nehogy már ne lenne ez is tanmese! Van egy troll és a végén legyőzik a rossz csúnya főgonoszt, aki elbujdosik szégyenében.
Ki is adhatnák majd száz év múlva ezt a történetet a "Mesék a Szilíciumvölgyből" címmel :)

PiszkosFredi 2012.01.21. 16:59:17

Nekem úgy tűnik, eltűnt jónéhány hozzászólás.

Ennyire nem kéne mindenhol bizonygatni a nyugat igazát, mikor a médiatörvény ellen szól.

Igaz, mindig mondtam, nem orbántól kell félni, hanem az arctalan, egyszerű, agymosott talpasaitól.

moli 2012.01.21. 17:32:21

@PiszkosFredi: csak egy hujegyereket toroltek, jol is tettek, mert felrevitte volna a topikot es csalogatta a tobbi barmot.
a mediatorvennyel (es a sopa/pipaval) nem a moderacio volt a gond, hanem a cenzura.

Zarbon 2012.01.21. 17:33:14

@DrBala: még, de most hogy megjöttem nőtt a troll arány :)

anarch 2012.01.23. 10:40:47

Szerintem mediahack.

neverlivetosee · http://klur.blog.hu 2012.01.24. 08:20:09

Lehet, hogy mediahack, de ahogy nézem az oceanmarketing youtube oldalát (akár hivatalos, akár nem), azért túl sok megnézést nem generált a dolog. Itthon akár még nem rossz is lehetne ez a max négyezres nézettség, de amerikában azért ez eléggé lófasznak számít. És ha ez ilyen gerillamarketing része, lehet, hogy "nem volt pénz a kampányban", de a céget aki intézte a faszkodást, ki kellett fizetni, annak az alkalmazottait, meg úgy alapból fent vannak több mint egy éves videók is paulról, ha ez ilyen nagy viral szar akart volna lenni, akkor elég alapos, de összegezve mégis szar munkát csináltak (már ha a számokat nézzük, mert ezeknek a faszoknak csak a számok a számítanak).
Ettől függetlenül mondjuk legalább a kontroller neve mindenhol meg lett említve, és mivel eddig csak az állítólagos forgalmazó nyilatkozott (maga a gyártó sehol sem, jól vettem ki?), ezért elképzelhető a dolog, hogy tényleg tervezett dolog volt ez.

neverlivetosee · http://klur.blog.hu 2012.01.24. 08:27:32

@neverlivetosee: ja még annyi, hogy egy ilyen kampányt inkább a bemutatóra időzítettek volna, nem utána, hogy egyből legyen érdeklődés, bár ez csak szerintem.

moli 2012.01.24. 10:17:15

a termek 2 csoportnak szol: mozgasserultek, profi jatekosok. mindket csoport mar evek ota *ismerte* a termeket, mindket csoportnak zart kozossegben mukodo alapos hiraramlata van, ahol mar regota varjak a megjelenest.
ez nem hekk.

DartagnanX 2012.02.06. 11:13:48

Szerintem nagyon király poszt volt. Köszi!

Reactor 2012.02.13. 23:08:25

Hát igen, így jár aki atyaúristennek képzeli (bocsánat...kéBzeli) magát, azt hiszi, hogy olt, miközben saját magát oltja.

Nincs az a segg,amibe bele ne lehetne rúgni.
süti beállítások módosítása