HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Birtokba veszi a lakást a Microsoft új kütyüje

2011.05.12. 10:45 miguel_

Bár egyes videókon jól látszik, hogy már a Kinect használata közben is érdemes odafigyelni, hogy a lakás nagyobb legyen, mint a kezünk hossza és az az átlagos távolság, amire egy-egy rokonunk tartózkodik, de az, amit az ember-gép kapcsolat köré építő CHI 2011 konferencián mutattak be, valami egészen ötletes.

Mivel áramügyileg finoman szólva is alulképzett vagyok, kérek mindenkit, hogy fenntartásokkal kezelje az itt leírt információt, de amennyire megértettem az innen letölthető PDF-ből, a technológia azt használja ki, hogy az emberi test remek antenna és vezető egyben, így mérhető az a változás, amit a lakás elektromos hálózata által keltett elektromágneses hullámokban keltünk azzal, hogy mondjuk megérintjük a falat.

 

A bemutatón az is kiderült, hogy rengeteg lehetőség rejlik a dologban, hiszen nemcsak anélkül változtathatjuk interaktív tapipaddá az egész lakást, hogy mindenféle fura (és drága) kütyüt kellene felfúrnunk ide, ide, oda és oda is, de a végeredmény is sokszínű, hiszen jól mérhető, hogy a falat vagy egy villanykapcsolót tapodjuk, hogy melyik kezünkkel tesszük ezt meg, sőt, az érintés sem fontos, hiszen már az is elég, ha belelóbáljuk picit valaminket az elektromágneses mezőbe. Pillanatnyilag ugyan a technológia egy csöppet a szovjet időket idézi (az érzékelést végző csuklópánt apró, de a kiértékelést és az adattovábbítást végző gép nagyon húzza az ember hátát), de nyilván a miniatürizálás nem a fejlesztés első szakaszának része.

 

A kísérleti stádiumban lévő módszer nem feltétlenül csak a játékok jövőjét változtatja meg, a projekten dolgozók elmondása szerint azt tervezik, hogy a szerkezet forráskódja nyílt, bárki által szabadon hozzáférhető lesz (ahogy egy idő után a Kinectnél is ez volt). Nem kell hozzá nagy képzelőerő, hogy tudjuk: valóban van bőven lehetőség abban, hogy egy halom helyen simogathatjuk a falat, a Szobafestők és -mázolók Világtanácsa állítólag közleményben üdvözölte a fiatal fejlesztők eredményeit.

 

via CHI 2011

17 komment

Címkék: microsoft wtf játék és tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr962897788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dester 2011.05.12. 11:02:37

Már csak az ötlet is elképesztő, tipikus "ha agyonvernek se jut az eszembe". Remélem lesz belőle valami. :)

Toalettduck 2011.05.12. 11:04:31

Egy "a" betű kimaradt.

miguel_ 2011.05.12. 11:05:37

@Toalettduck: Már majdnem kérdeztem, hogy honnan. :) Köszi.

moli 2011.05.12. 11:20:08

"""In all of our experiments, the electrical state of the home (i.e., which appliances and lights were turned on) remained constant throughout the testing session. We performed an informal exploration of the effects associated with changing the electrical state of the home. We found that the classification works well when the home is in the same state as it was during training; however, causing large changes in state (i.e., turning on the air conditioning, or all lights in the home) causes the classification accuracy to drop."""

es ha egy masik ember besetal a szobaba? mozog, jarkal, atul? kutya?

Lenry 2011.05.12. 11:28:20

hozna valaki egy gyakorlati példát, hogy ez mégis mire jó?

grobs_ 2011.05.12. 11:36:38

A problémám ezzel (is), hogy az elektromágneses mező jellemzően nem tesz jót az embernek. Főleg a gyerekeknek. Nem biztos, hogy egy ilyen "kalitkában" szeretnék élni.
Persze ez is olyan mint a wifi, vagy a mobil telefon: ha egyszer a modern élethez nélkülözhetetlen, akkor ez van, használni kell.

zyrobs 2011.05.12. 11:39:18

Másik ember, kezeli egyáltalán a telefont? Ha beindul a mikrosütő, arra azt hiszi hogy földrengés van? Szerintem manapság már annyi interferencia van az ilyesmi elektromágneses térben, hogy az ilyesmi technológia túl instabil rendes használathoz.

Toalettduck 2011.05.12. 11:40:37

@Lenry: Inkább nem is gondolkodnék ezen, a japánok semmi perc alatt elő állnak valamivel, a kissing machine után ez gyerekjáték.

grobs_ 2011.05.12. 11:46:42

@Lenry:
Ahogy értem: Nincs szükség kapcsolókra. A "távirányító" az ember. Csak itt most nem kamerás felismerés lenne, hanem 40Hz - 400MHz-es hullámok amiket az emberi test torzíthat, és ezt érzékeli az eszköz. A lakás fala lenne az érzékelő (antenna).
Szerintem lakásban nem sok értelme van. Egy kinect, vagy wiimote jellegű eszköz (pl. gyűrűként) bőven jó lenne. Nagy tereknél, pl. hangár, kiállító terem viszont jó lehet. Nem kell minden kapcsolót mindenhova elvinni. Már lakásokban is általános, hogy egy-egy lámpának több kapcsolója van. Egy galériában, vagy plázában ez piszok bonyolult lehet.

Lenry 2011.05.12. 12:07:29

@grobs_: ehh...
nem tudom ki olvasott/olvas közületek Asimovot. a Solarián hasonló elven vezérelték a robotokat az emberek: az épület EM mezejét az emberek mozdulatai torzították, ezt a robotok érzékelték és a különböző mozgások különböző torzításai jelentettek különböző parancsokat, így a gyakoribb parancsokat nem kellett mindig elmondani nekik, csak mondjuk a megfelelő módon inteni.

Bicikliző medve 2011.05.12. 12:55:06

R.E.T.R.O.T.A.K.A.R.O.K!.!.!.!

moli 2011.05.12. 13:14:24

@grobs_: ha elolvasod a pdf-et, latod, hogy pont az egesz kutatas lenyege az, hogy a lakasban MAR MEGLEVO elektromagneses mezot kibocsajto eszkozoket hogy lehet hasznalni a pozicio meghatarozasara. tehat a falban levo vezetekek, konnektorok, villanykapcsolok, a teve, erosito, dvdlejatszo.
az egesz arra megy ki, hogy ne kelljen egy kinect-hez hasonlo eszkozt megvennie az atlagembernek, mert arra nem szanna penzt.

thinkEdem 2011.05.12. 13:16:02

@grobs_: Lehet, hogy rosszul értem, de én úgy nézem, hogy nem egy új mezőt akarnak létrehozni, hanem a már meglevő mezőt használnák fel, amit a már bekötött hálózat és eszközök gerjesztenek. :) Szóval feltételezem, hogy már eleve egy ilyen kalickában élsz, kivéve, ha otthon nincs áramotok, és egy netcaféból írtál. ;) (no offense.)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.05.12. 14:58:35

Tök jó lehet ezt kalibrálni. Nincs két egyforma lakás, és ha messze van a kapcsoló a fogyasztótól, akkor érdekes változásokat figyelhet meg rajta, valamint vicces lehet, amikor egy ethernet over power lines adapter is dolgozik rajta...

Szóval ez jópofa dolog lehet, de a lakást már eleve erre kellene építeni és nem utólag beszerelni.

Savior 2011.05.14. 09:43:29

@Lord_Valdez: Biztos vagyok benne, hogy ezt csak úgy lehet megoldani, hogy betanítod minden helyszínre külön, ahol előfordulsz. Aztán ezeket eltárolod külön profilként, és kész is. Pl. lakás, munkahely, vagy ha (ahogy gyanítom) ennél részletesebb bontás kell, akkor szoba, konyha, stb. Szerintem működhet.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.05.14. 10:10:18

@Savior:
Szerintem is működhet, de igen babra munka lehet életet lehelni bele.

moli 2011.05.14. 13:36:13

@Lord_Valdez: a kinect-be is. ha csak egyszer kell megcsinalni, ravehetoek az emberek
süti beállítások módosítása