HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

  • Lóval ne: @Zolexx: A kidolgozottság a Microprose, Papyrus vagy más fejlesztők versenyjátékaihoz képest valób... (2024.03.29. 11:03) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • manson karcsi: @Zolexx: a stunts nagyon előremuató volt. 1990-ben arcade-ben olyanok jöttek ki, mint a moonwalker... (2024.03.28. 18:33) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • kemi242: Ennek a játéknak nekem a zenéje maradt meg. Emlékszem, osztálytársam hívott át, hogy hallgassam me... (2024.03.28. 09:42) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • Zolexx: Hát akkoriban az ilyen jellegű játékok csak a játéktermekben voltak csodák, esetleg valami gyorsab... (2024.03.28. 07:28) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • molnibalage: @Karvaly: Köszönöm. Meg még jó darabig a sorozat, de lehet, hogy lesz egy hosszabb szünet, mert re... (2024.03.27. 13:30) Checkpoint 5x20: Harci repülőszimulátorok
  • Utolsó 20

Szerdai retro - Newcomer

2010.11.17. 13:00 miguel_

Ahogy ez már lenni szokott, ha nem Stöki jegyzi a heti retrót, akkor valami alibi jön - most például egy emailben készített interjú Hoilddal, alias Belánszky Istvánnal, aki az elmúlt másfél évtizedben a Newcomert fejlesztette. Bizony, azt a Newcomert, ami eredetileg 1994-ben jelent meg C64-re, nagyjából utolsó magyar játéként erre a platformra. Viszont nem emiatt emlékezetes sokunknak a cím: korát jóval megelőző játékmenete volt, nem lineáris, hardcore RPG - akkoriban ilyesmi mutatóban sem nagyon volt, függetlenül attól, hogy milyen platformra keresünk példát. A játékot 2001-ben újra kiadták, ahhoz képest a mostanában aktuálissá váló eresztés szinte minden szempontból tökéletes, hiszen nemcsak a hibákat gereblyézték ki a készítők, de lett egy-két újdonság is. Az alábbi interjúban sok mindre fény derül múlttal, jelennel és közeljövővel kapcsolatban, ráadásul (amennyire tudom) exkluzív képanyaggal is szolgálhatunk az érdeklődő tömegeknek. Mega-Newcomer-interjú, felkészülni, vigyázz...


Bár az olvasóink meglehetősen profik régi játékok tekintetében, azért pár mondatban foglaljuk össze, mi is ez az egész Newcomer-jelenség?

1994-ben már alig készült új játék Commodore64-re, pedig itthon még sok ezer ember használt ilyen számítógépet - jellemzően azok, akik nem engedhettek meg modernebb és drágább gépeket maguknak. Halmozottan ínséges idő volt ez az ő számukra. Ám év végén megjelent egy játék, amelynek a kivitelezése az akkori elvárásokat messze felülmúlta, ráadásul magyar nyelven lehetett játszani. Hiába volt a CRPG akkor is rétegműfaj, ez a játék olyan vonzerővel rendelkezett és akkora űrt töltött be, hogy még olyanok is belevágtak, akik amúgy nem ismerték a számítógépes kaland- és szerepjátékokat. Ez volt az ős-Newcomer. De sem a történet, se a projekt nem ért itt véget. További 16 évbe, és ebből legalább egy évtizednyi aktív fejlesztésbe került elérni a mostani állapotot.

A Newcomer majdnem húszéves fejlesztéséből te nagyjából tizenhatot a tűz közelében töltöttél, anyagi hasznod, ha jól sejtem nulla, a C64 szinte teljesen eltűnt, azzal a keményvonalas RPG-zsánerrel együtt, amit a játék képviselt. Mi hajtott mégis?

Felsorolom a legfontosabbakat, remélem ennyi és ilyen terjedelemben még érdekes lesz az olvasóknak:

1./ Az egykori és jelenlegi C64-es arcok táboránál sokkal szélesebb közönséghez akartam eljuttatni a játékot. Szemponttá vált, hogy minden főbb mai platformon játszható legyen emulátorral, sőt, patcheket is készítettünk az emulátor pár felfedezett hibájának a kijavítására, hogy jobb lehessen a játékélmény. Idén ősszel kezdtem el dolgozni azon, hogy telepítés és kezelés szempontjából gyakorlatilag ugyanolyan legyen a játék, mint egy valódi pc-s, maces, vagy linuxos szoftver. Persze a játékélmény továbbra is retró, valódi C64-es hanggal és grafikával. Megragadom az alkalmat, hogy az IDDQD olvasóit ezennel értesítsem: október második felében sikeresen beneveztem a játék végső változatát, az "Ultimate Newcomer"-t pc-s kiszerelésben az Independent Games Festival 2011-es fejlesztői versenyére, és az hivatalosan indul mintegy 400 további indie játékkal versengve. Hadd adjak egy linket.

2./ Hibajavítás. Az ős-Newcomerben a maga bonyolultsági fokához képest meglepően kevés hiba volt, de azért voltak benne nagyon cudar elakadási és exploit lehetőségek. Az angol, kibővített változat viszont sajnos elég ciki lett - hiába tett hozzá a régi játékhoz rengeteg újdonságot, sajnos gebaszokból még annál is több jutott bele. Volt egy bizonyos hiba, amit a szakzsargonban "critical/blocking issue"-nak szokás minősíteni, és ami egymagában is annyira kiverte a biztosítékot nálunk, hogy komoly szerepe volt a végső változat elkészítésében. De a többi bug sem volt piskóta, ezért még szó fog esni erről a későbbiekben.

3./ Engedni a játékost hatékonyan, de a maga módján játszani. Valljuk be, az ős-Newcomer nehéz játék volt. Ezért a játékosok szinte mind a CoV vagy az 576 KByte leírása alapján, egy kaptafára nyomták. Az angol nyelvű, kibővített változat javulást hozott abban, hogy sokkal többféle megoldási lehetőséget és nem kötelező pályát/feladatot kínált. Az a játékos, aki sokat és bonyolultan akart játszani, megtehette, aki pedig sebészi hatékonysággal akarta (és tudta is) nyomni, az az előző játékoshoz képest harmadannyi ténykedéssel is jó megoldáshoz juthatott. A végső változat pedig mindezt zökkenőmentesebbé teszi, hibamentesen, bővebb és érthetőbb a játékon belüli információkkal, kényelmesebb futtatási környezetekkel. És végre egy hasznos felhasználói útmutatóval egészül ki  játék - nagyon elégedetlen voltam az ős-Newcomer és a kibővített változat kézikönyveivel kapcsolatban.

4./ Lásd a bal oldali illusztrációt. Az idő és a nosztalgia biztosan megszépíti az emlékeket, ezért lefogadom, még azoknak sem esik le a kép jelentősége, akik sokat játszottak a magyar nyelvű ős-Newcomerrel. Annak az intrójában ugyanis ez az újság angol szöveggel szerepelt. Sőt, a játék legvégén, az outrót lezáró szövegek is angolul voltak. De nyelvileg nem csak annyi változott, hogy a végső változat már maradéktalanul az anyanyelvünkön szól. Úgy érzem a teljes, kibővített szöveg minőségét is sikerült feljavítani.

Az anyagi haszonra rátérve még nullszaldóról sem beszélhetünk. Ha csak beleadott idő és energia kellett volna a fejlesztéshez, mindannyian jóval odébb lennénk. Rám például a csomagszállító és távközlési cégek hálás szívvel emlékezhetnek az 1997-2004 évekből, amikor a csapattagoknak és a budapesti, vidéki, no meg külföldi tesztelőknek még nem volt (vagy még nem mindegyiküknek volt) nethozzáférése. Szerencsére ez már a múlt. Új csapatunk és a tesztelőink még inkább szerteszét vannak szórva a Földön, de az online lehetőségek miatt alacsony pénzköltségűvé vált a fejlesztés.

Az eredeti Newcomer kézikönyvében még a tesztelők felsorolásában találni meg a neved, mára te viszed a projektet. Mi lett a többiekkel és az új emberekről mit lehet tudni?

Lay Andrást leszámítva, aki az eredeti és a kibővített változatok programozója, az ősverzió megjelenése után 1996-2004 között együtt próbálkoztunk kereskedelmi céllal készített játékprojektekből megélni. Bő hét és fél év lelkes küszködés volt, különböző félkész, prototípus, vagy csupán designdoksi szintre eljutott játékokkal, és makacsul nem hittük el a tényt, hogy ez (legalábbis akkoriban) a kiadók beszari zsarnoksága miatt sehová sem vezet. Aztán kinek korábban, kinek később, de mégis megtörtént az eszmélés, az emberek elszállingóztak, és végül a stúdiónk szétesett.

De fókuszáljunk kizárólag newcomeres társaimra (mások is voltak az egyéb projektekben): Gonda Zoli történetíró/pályatervező és Fóris Csaba animátor/grafikus végül mégis odaálltak a nagyipari futószalag mellé, és néhány itthon legyártott pc-s mainstream RTS-en dolgoztak (például Imperium Galactica és Panzers játékokon). Én pedig éveken át mások játékainak a honosított változatait készítettem bel- és külföldi forgalmazók megbízásából (talán még az IDDQD egyik szerkesztőjével is így kerültem munkakapcsolatba ;] ). Lay Andrishoz visszatérve zárom le a régi csapat sorsának követését, hiszen vele is kezdtem -- ő megúszta a játékkiadókkal való szívást, és már a kilencvenes évek közepén átnyergelt a webprogramozásra. Az IDDQD olvasók kedvéért megjegyzem, Andris igazi keményvonalasként ma is Amigán, pontosabban a platform utódján, egy Pegasos-II gépen, és az azon futó MorphOS-en programozza a különböző céges online szolgáltatásokat és webshopokat. Szerencsére a Newcomer angol nyelvű, kibővített változatát még megkódolta nekünk 1997-2001 között, a szabadidejében (kikívánkozik belőlem, hogy ez nekünk cirka 150-200 üveg sörbe került... általában a második üveg után töltötte be az AsmOne-t).

Az új emberek pedig valóban egy új generáció. Kajtár "Soci" Zsolt programozó és Szemeti "Leon" Mihály grafikus (egyben a végső változat fő tesztelője) jó 15 évvel fiatalabbak az ősgárdánál. Mindketten C64-es demoscenerek. Még csak véletlenül sem próbálnak játékszoftverből megélni - talán túl sokat meséltünk nekik a tapasztalatainkról. Frissek és lelkesek, enélkül egy ilyen bonyolult projekt sosem érhetett volna révbe. De a régi és az új csapat nem csak általam ér össze. Gonda Zoli készítette el hét-nyolc éve az angol kibővített változat magyar nyersfordítását, azóta is sokszor besegített a scripthibák javításába. Az eredeti grafikus, Fóris Csaba pedig néhány kiegészítő grafikai anyagot, főleg a dobozos kiadás nyomdai anyagait készítette el a végső változathoz.

Még meg kell említenem valakit, bár nem fejlesztőről van szó: Szekeres "Analog303" Krisztián a végső változat másik fő tesztelője. Éveken át nyüstölte és exploitolta egyik tesztverziót a másik után. Hamarosan elmondom, hogy miért volt szükséges ilyen irgalmatlanul sok időt és energiát rászánni a végső változat tesztelésére.

Azok a fejlesztők, akik a mostani pc-kre és konzolokra fejlesztenek, sokat panaszkodnak a nehezen programozható, és egyébként is iszonyatosan változatos hardverkörnyezet miatt. Nektek voltak hasonló gondjaitok?

*lassú belégzés-kilégzés* Fú... a feljebb négy pontba szedett motívációkon túl a végső változat elkészítésének ötödik szempontja az elmúlt 25 évben megjelent, gyakran nem hivatalos Commodore 64-hardverbővítők és -kiegészítők legalább egy részének a közvetlen, optimalizált támogatása volt.

Csak kulcsszavakban:
- CBM C128 2 MHz-es üzemmód,
- CMD SuperCPU 20 MHz-es üzemmód és 16 bites utasításkészlet,
- CBM 1581 3,5 hüvelykes, 800 KB/lemez flopimeghajtó,
- CMD FD2000 3,5 hüvelykes, 1600 KB/lemez flopimeghajtó,
- CMD FD4000 3,5 hüvelykes, 3200 KB/lemez flopimeghajtó,
- IDE64 vinyó, CompactFlash kártya, és optikai meghajtó,
- PAL/NTSC rendszerkompatibilitás (géptípuson belül ez is eltért).

A C64-es hardverfejlesztőknek életcélja lehetett a többi eszközzel való teljes inkompatibilitás, és saját eszközük szoftvertámogatásának megnehezítése. Ennyit a retróhardver nosztalgizálásáról. De valljuk be, pont ezért szeretjük.

Korábban mondtad, hogy a célközönség egy részét a megszállott C64-gyűjtők adják. Csak hogy legyen képünk a dologról, nagyjából mekkora embertömegről beszélünk, mondjuk Európa szintjén?

Bontsuk a választ többfelé, aztán a trendet nézve jósolhatunk is.

1994-1995, magyar nyelvű ős-verzió:
- kb. 1500, itthon eladott dobozos példány;
- online terjesztés ekkor még nem volt érdemben.

2001-2004, angol nyelvű, kibővített változat (Enhanced Newcomer):
- kb. 600, külföldön eladott dobozos példány, két forgalmazón keresztül;
- 28 000+ letöltés csak tőlünk, a newcomer.hu-ról, és még ki tudja mennyi a nagyobb játékarchívumokból

2010-, végső változat magyar és angol nyelven:
- a dobozos megjelenéshez most is van két szakosodott forgalmazónk, és szerintem ma többen gyűjtenek kis példányszámban kiadott játékritkaságokat - legalább annyi dobozos kópiát fognak venni, mint az előző változatból;
- online pedig mostanában tombol és terjed a retró, ráadásul a Newcomer végső változata ingyenesen hozzáférhető lesz pc-n, Macen és linuxos kiszerelésben is.

Ez utóbbi pont miatt nem kötelező, hogy a játékosnak bármiféle kapcsolata legyen a C64-gyel. A régió szintén lényegtelen - az, hogy én ezekre a platformokra natív módon telepíthető-kezelhető formában rakom össze a végső változatot és online terjesztem azt, bizony elmossa a határokat több értelemben is. Több százezer emberhez juthat el a játék, efelől semmi kétségem, hiszen ami játék, meg retró és ráadásul ingyenes, azt mindenki letölti. Természetesen a túlnyomó többségükről lepattan majd, miután kipróbálják. De ekkora potenciális mennyiségből így is maradni fog pár ezer ember, akik játszani fognak vele. Nekik készítjük.

Egy olyan nyitott világú, abszolút nem ináris játéknál, mint a Newcomer, valami elképesztő méretű tesztelésre van szükség a hibák minimumra szorításához. Mesélj kicsit erről, hogy ment ez nálatok?

Elszálltunk, de nagyon. Ezt 2000 körül kezdtük sejteni Gonda Zolival, amikor már a második ív papírra lógott át a folyamatábra amit a parafatáblánál vázoltam, miközben a történet koherenciáját ellenőriztük a kibővített, sokkal nem-lineárisabb játékmenetben. És ez csak a játék egy részét ábrázolta. Elméletileg már három éve feature freeze ("új dolgokat nem teszünk bele") van a projekten, de nehéz minden késztetésnek ellenállni. Azt meg hadd ne részletezzem, a "feature freeze" előtti tíz évben mit műveltünk úgy, hogy ráadásul időközben a fejlesztőcsapat többi tagja lecserélődött.



Eddig bő 450 kisebb-nagyobb hibát kellett javítani, ha csak a végső változatot és az utóbbi éveket számolom. A minőségbiztosítási folyamat nagyjából ugyanaz, mint egy profi játéknál. Minden összerakott tesztverzióhoz mellékelem a kiemelten átnézendő dolgok listáját, és a verziót több tesztelővel ellenőriztetem. Akkor zárom a tesztkört, ha konkluzív eredményt kapok több teljes végigjátszás alapján. Ekkor szépen végigagyalom, hogy a script/engine/build/nyelvi hibalisták melyikébe illesszem a felderített új gebaszokat. Az engine/build hibákat lejelentem a programozónak, megfelelő snapshotokat vagy játékmentéseket mellékelve, a nyelvi/script gebaszokat pedig nekiállok kijavítani. Végül frissítem az ellenőrizendő/kész listákat. A végső változathoz eddig 19 tesztkört vezényeltem le, a jelenleginek éppen most tartunk a végén. Ehhez képest az ős-Newcomer és az angol nyelvű, kibővített változat kb. öt-öt tesztkört tudhat magáénak, és akkoriban a tesztelésünkre nem annyira a párhuzamos, több külső tesztelő általi teljes végigjátszás volt a jellemző, hanem belső, rövid távú, mindig valamely adott helyszínre-feladatra fókuszáló teszt. Így pedig rengeteg hiba észrevétlen maradt az egymást kölcsönösen kizáró párhuzamos történetszálak sokaságában, és a hosszú távú, ok-okozati cselekményszálakban - a bő 450 bug túlnyomó része a két korábbi változatból maradt a játékban. Nyilván a játék pc-s, maces és linuxos kiszereléseivel fognak a legtöbben nyomulni, de ettől még C64-projektről van szó. Jól hangzó túlzással "a bitek egymásra lógnak", vagyis a szoftver annyi hajmeresztő optimalizálást igényelt, hogy minden egyes összerakott verziót abból a szempontból is tesztelni kell, sikerült-e a különböző, egymással még véletlenül sem kompatibilis háttértárolók mindegyikéhez működőképesen összerakni. De megemlíthetem azt is, hogy például az új programozónak az adatoknak a lemezoldalakon való elhelyezésekor utána kell állítgatnia a szektor interleave-et a keményvonalas "valódi vas" felhasználóknak az eltelt évek során egyre inkább lestrapálódó C1541 flopimeghajtóihoz.

Ha mondhatnál egy érvet a mai gémereknek, hogy miért kell mindenképp kipróbálniuk a Newcomert, mi lenne az? (Az "Ingyen van" nem ér.)

A végső változat megtanít okosan játszani.

 

89 komment

Címkék: retro fanatizmus játék bejelentés newcomer heti retro jatek

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr352454371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karvaly 2010.11.17. 13:38:06

Brutál. Ugye szóltok, ha kijön? :)

Dester 2010.11.17. 13:53:21

Nekem ez a játék teljesen kimaradt, még csak nem is hallottam róla (valószínűleg azért sem, mert 1990 környékén a C64-et PC-re cseréltem), de meg fogom nézni, miről is van szó. Köszönjük az interjút!

Osivis (törölt) 2010.11.17. 14:22:55

Jó tartalmas interjú,jó olvasmány volt.
Kíváncsi vagyok erre a játékra,megnéztem a bevezető kisfilmjét és máris a szívembe zártam. Nagyon tetszik az egész rajzolási stílus,és a fantasztikus C64 zene is. Már csak egy dolog van amit szeretnék kérdezni:
Mikor jön ki?

powerage 2010.11.17. 16:17:17

Annak idején megvettem a cuccot c64-en.

Végignéztem az intrót, indult a játék, összeakadtam az első ellenféllel. A csata vagy negyed órát tartott - vagy csak annyinak éreztem, rohadt lassan ment minden - és levert.

Második nekifutásra is kábé ennyi volt a játékélmény, többet nem is próbálkoztam.

Lehet, hogy csak én néztem be valamit, de nem tűnt túl szórakoztatónak...

Nyiri 2010.11.17. 16:19:52

Maximális tiszteletem az Uraknak!
Ettől eltekintve egyáltalán nem értem a motivációt. :(

balcso 2010.11.17. 16:24:50

Ez elég rövid interjú lett, még kíváncsi lennék egy-két dologra:).

Másrészt én is remélem, hogy mostantól rendszeresen lesz róla hír, mert én mindig is ki akartam ezt próbálni, csak ugye a magyar verzió lenne az igazi, az meg ritka mint a fehér holló.

Seravy 2010.11.17. 16:33:42

@powerage: Nekem is kb ez volt az első probálkozás.
Aztán később találkoztam hozzá leirással, és az alapján már végig tudtam játszani, anélkül kb esélytelen.

Dzsini 2010.11.17. 16:36:29

Amikor megláttam a címet, hogy Newcomer, azt hittem Lay Andrissal lesz az interjú, nem tudtam, hogy már nem ő a "fő" figurája a fejlesztésnek (azt se tudtam, hogy van fejlesztés még).
Hihetetlen egy elhatározás volt már akkoriban is - Lay Andris még alkalmanként látogatott a dél-budai Amigás klubunkba, fantasztikus egy figura volt - sok éve nem hallottam róla, de nem lepődtem meg, hogy még mindig Amigán él :)

A Newcomerből csak az elsővel játszottam, most ha megjön az Ultimate lehet, hogy nekiállok újra - a 90%-át biztos elfelejtettem már, maximum pár képkocka lesz ismerős.

Meggymag81 2010.11.17. 16:44:25

Jók ezek a meglepetés retrok. Még több hasonlót, ha lehet!

skaven 2010.11.17. 16:54:55

irjatok meg legyszi, ha megjent. koszi!

Serio (törölt) 2010.11.17. 17:10:43

Ugye lesznek benne respawnolódó szörnyek? Az XP hiány volt a legidegesítőbb és legkegyetlenebb nehezítés a játékban...

finalNmbr 2010.11.17. 17:23:58

Kerek egy év alatt vittem végig újságleirásokkal.. Mai napig meghatároz ez a játék, mert ennek köszönhetően szerettem meg a scifiket illetve a cyberpunk dolgokat. Ha pedig engem kérdeznének, hogy miért érdemes vele játszani akkor azt mondanám: a vége miatt!

Köszi a fejlesztőknek és mindenkinek aki nem hagyja(hagyta) elveszni ezt a csodát

ZWS 2010.11.17. 17:31:00

Az egy külön misét megérne, hogy a mai giga grafikájú játékok ilyen nem lineáris játékmenetet miért nem tudnak?

Ha ez a játék 10 évvel hamarabb megjelent volna, alapjaiban változtatta volna meg a világot, kár, hogy a "bithunting ((c) Lay) ilyen sokáig tartott. :-)

oplenti 2010.11.17. 17:35:47

ezt most ugye nem viccnek szántátok???!!!
életem egyik meghatározó játékának, az egyik legkiválóbb magyar RPG monstrumnak lesz a kor igényeihez igazított, pc-s verziója???

csak álmodom.....biztosan csak álmodom......

finalNmbr 2010.11.17. 17:37:50

@Akkari: Szerintem emulátoros lesz :)

RTSnip 2010.11.17. 17:41:24

@Nyiri: Ezt hívják fanatizmusnak és ez viszi előre a világot. :)

Jó cikk, várom én is a végleges játékot.

OFF
Gonda Zolival 2002-ben együtt csápoltunk a Judas Priestnek az SAP csarnokban. :))
ON

oplenti 2010.11.17. 17:48:04

@Steve_Jobs: emulátoros is jó lesz!!! :)))
amúgy is olyan retro hullám van most nálam, hogy néha magam is meglepődök saját magamon:))

bit.0x8000 2010.11.17. 18:26:09

@Tie: Szerintem iPhone-ra is van C64 emulátor... :)

SubBassman 2010.11.17. 18:34:39

A VICE az egyetlen olyan emulator, amely cycle exact. A HD tamogatasrol mar ne is beszeljunk.

Az iPhone-os emulator igen messze all ettol.

sowi 2010.11.17. 18:52:53

asszem az egyetlen jatek volt amit rohantam a megjeleneskor megvenni C64-re, vegigtolni nekem is csak leirassal sikerult, de ritka egy elvezetes jatek volt, tukon ulve varom a PC verziot

SubBassman 2010.11.17. 18:59:04

@sowi:

Ez sajnos meg mindig nem a PC verzio. Ahhoz kene egy par misi. Dollarban.

gregaba 2010.11.17. 19:05:40

csatlakozom az interjúalany azon véleményéhez, hogy keserves dolog játékszoftverből való megéléssel próbálkozni (főleg magyarként, távol a tűztől). én 1995-97 közt próbálkoztam ezzel, a 32-bites PC-játékok hőskorának alkonyán, de nem jött össze.

sowi 2010.11.17. 19:15:12

@SubBassman: "ráadásul a Newcomer végső változata ingyenesen hozzáférhető lesz pc-n, Macen és linuxos kiszerelésben is"

marmint erre gondoltam, nem a PC/PC verziora :)

miguel_ 2010.11.17. 19:30:34

@SubBassman: @sowi:
Lesz tök PC-s, mindenféle macerától mentes változat. :)

SubBassman 2010.11.17. 19:37:41

@MrEd:

Kihasznalvan a VICE Hard Disk emulacios kepesseget, a newcomer egy darab 2 megas image file-bol fut. Ugyanez a file futtathato igazi C64-en is, ha van hozza vinyod.

Ez a valtozat termeszetesen nelkulozi a lemezcseret.

Sztávrosz_ (törölt) 2010.11.17. 20:08:47

@Seravy: Ismerem ezt a leírás nélkül lehetetlen /vagy horribilis idő és kínok árán/ lehet csak végigvinni :) De mondjuk én a doom3-al se mertem god mode nélkül játszani. Szal van egy határ ahonnan túl idegesítő és nem mindíg éri meg, /régen legalább volt valami kafa kép a game végén amiért érdemes volt végigtolni/ és ha nem éri meg akkor jön a cheat vagy a leírás. A szórakozás a lényeg, nem a kín :)

kyanzes (törölt) 2010.11.17. 20:16:07

Beugrott, hogy egyszer az Időrégészt játszottam, de elakadtam és valamelyik "1001 játék" könyv alapján próbáltam tájékozódni. Utasítás (kb.): Kelet, Kelet, Észak.

Oké. Beütöm. Vége a játéknak. Mi a tököm?

Újra elolvasva: "Kelet, Kelet, Észak... persze ha ezt tesszük, akkor meghalunk, így ne erre menjünk..."

Ezen a ponton hagytam abba a játékot. :) Soha többet nem töltöttem be.

Celtic 2010.11.17. 20:33:26

@sowi: Szintugy. Megvolt dobozosban, ugy kb. a negyedeig jutottam, aztan kesz. Leirast olvasva jatszottam vegig aztan.

Eszetlen jo hangulata volt, nagyon elveztem, de nagyon nehez volt, foleg a csatak.

Celtic 2010.11.17. 20:40:09

@kyanzes: hehe, az egyetlen kalandjatek, amit valaha leiras nelkul vittem vegig :) Maniac Mansion lett volna erre eselyes, ha
a) nem hibas a toresem
b) rajovok, hogy nem mindegy, milyen viz van a korsoban...

Igy viszont megismerkedtem az 1001 sorozattal :)

Serio (törölt) 2010.11.17. 20:56:40

@MrEd: Aztán a fullPCs kiszerelésben lesz turbó gomb? :D Csak mert a VICE turbó kapcsolója létfontosságú eleme az ültetvényes moneycheatnek...

Tudom tudom mocskos cheater vagyok, de ezzel együtt is elég nehéz a játék. :D

YeLo 2010.11.17. 21:07:15

Érzelmek on
Istenem, Belánszky és Lay... A Csokiban (Csokonai Művház, Rákospalota) toltuk, igaz, én Spectrumon, majd Amigán. Lay klubtaggal név miatt többször kevertek (én Ley, és a keresztnév is stimmel). Csokonai, majd Bit-let Karácsonyok, Taxis Dezsőbá' és a többiek... Bárcsak újra 1985 lenne.
Érzelmek off

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.11.17. 21:23:58

Őszintén szólva én ezzel sose játszanék, de esküszöm, fizetnék érte, még így is. Fantasztikus ez az elhivatottság, lenyűgöző mennyiségű és minőségű munka van benne.
Maximális respect!

Evil Dick 2010.11.17. 21:48:39

@Dzsini: Nocsak, szintén valaki a tétényi művházas klubból? :) Bár már a helyszín sincs meg, csak a szép emlékek maradtak.

Dzsini 2010.11.17. 22:12:32

@Evil Dick: hogyne, ráadásul alapító- és törzstag :) jó móka volt, Amigás korom sok szép éve kötődik oda.

BaLee 2010.11.17. 22:43:22

Minden idők legjobb játéka számomra.
Soha semmivel nem töltöttem ennyi időt mint anno ezzel.
(online játékokat leszámítva)

Anno a dobozos verziómat kölcsönadtam, lenyúlták. Ebből ha lesz most beszerzem újra. Kár, hogy csak angol lesz.

Még mindig itt van a lelki szemeim előtt a kis kék kézikönyv amit majdnem szóról szóra megtanultam mire végre karácsony után nekiállhattam játszani.

lokkoLori 2010.11.17. 22:52:38

két dobozos eredeti példány (az első példány D oldala meghibásodott útközben) egy C64 H T I és A gombja ráment mire végigvittem ... H T I A (Harc Támad Igen Auto) kb százszor kellett lenyomni ezeket a gombokat egymás után mire egy ellenséges csapat hajlandó lett végre fűbe harapni ...
emlékszem az első ellen egy részeg punk volt, akit puszta kézzel kellett leverni ... H T I gombok egymásutánja vagy hússzor, aztán vagy ő halt meg vagy te ... csak a szerencse döntött taktika nem volt

Hoild 2010.11.17. 23:33:14

@lokkoLori: Ezek valóban szomorú jellegzetességek voltak az ős-nyűkámőrben, de remélem a végső változat számodra is lehetővé teszi az okos és hatékony játékot.

gregaba 2010.11.17. 23:50:03

@YeLo: én kb. 1988-94 között jártam a Csokiba mint kamaszgyerek, megvolt a hangulata, ahogy a Mikrovilág Karácsonyoknak is... Ki az a Dezsőbá? hátha beugrik...

YeLo 2010.11.18. 00:55:55

@gregorik: Én '85-90 között. Dezső a terem jobb első asztalánál ült, Apáthyval együtt - ott lehetett az előtér felől bemenni a terembe. Apáthy szűcs volt, egyébiránt. Egyszer valamin össze is vesztek, utána egy ideig Dezsőnek volt egy szép monoklija. Az akkori gárdából pár név: Monci, Janóka, Tomóka (Blindmouse Ltd. voltak ketten), MK (Krisztián), Ákos, aki a szomszéd házban lakott, ő amigás volt, Blero, és persze Tóth Lajos, az igazgató, szerintem még mindig ő viszi a helyet. Néha átruccantuk Budára, a Szellőzőművekbe.

razdraz 2010.11.18. 01:11:20

Ezen felbuzdulva újraolvastam az 1993. augusztusi körinterjút, amit valószínűleg még maga Hoild készített a csapattal. "Képzeld el azt az érzést, hogy a C-64-gyel winchesterre mentesz..." :)

Én a legkorábbi hírek óta rajta vagyok a témán, hihetetlen munka és minőség. Sajnos máig sem játszottam végig, tényleg nehéz volt, hamar feladtam, mint powerage, ráadásul nem vagyok lelkes és rutinos RPG-s. Majd azért az Ultimate-nek nekimegyek.

Ha jól értem, a C64-es nem lesz ingyenes, a Protovision DonationWare-ként emlegeti. Mennyi lesz a minimum, és mennyi az illendő, amit a kalapba kell dobni?

gregaba 2010.11.18. 01:13:11

@YeLo: valami rémlik, középkorú "bácsik" lehettek. ismertem több mindenkit, de 13-14 éves gyerekként nyilván nem én voltam a sztár. :) a Compánia mond valamit? hasonló klub a 7. kerben, 1987 körül.

YeLo 2010.11.18. 01:19:07

@gregorik: Sajnos nem. Amit még ismertem, az az Eötvös klub volt, aircomp/homelab (magyar garázsgép volt, édesapám is csinált egyet anno, mikor még az EMG-ben dolgozott, ott igen erős volt a fusizás) vonalon mozgott az ottani törzsközönség. Meg még a Csokiban a Sinclair QL szekció, a büfé folyosójáról nyíló szobában voltak – és mind 40-50 éves, meglett ember.

scourgeofgod 2010.11.18. 02:35:30

Sajnos ez a játék kimaradt, de a rövid leírás alapján kb. hozza azt amit a Wizardry sorozat. Érdekes lenne egy összehasonlítás valakitől, aki mindkettővel játszott. Pl. a Wizardry 7 valamikor '92 magasságában jött ki, és a hosszú szenvedést szintén garantálta.

SubBassman 2010.11.18. 03:47:39

@Serio:

A VICE turbo gombja ugyan valoban hasznalhato elmeletileg, mert nem lehet letiltani, de a kezikonyvben is le fogjuk irni, hogy nem erdemes kiprobalni, csakis a 200 szazalek gyorsitast, ugyanis a turbo mod szetcseszi a jatekot.

Celtic 2010.11.18. 07:52:30

@razdraz: A vegen ugye koltoi kerdes volt? Egyebkent en ugy 1000-2000 korul saccolom, nekem ennyit er meg es ugy erzem, ennyivel tamogatghatom a csapatot. Nem tunik soknak, de ha mar 1000 ember kifizet ennyit, az sokkal jobb, mint ha 10e Ft-ot fizet 10 ember...

DeToXXX 2010.11.18. 08:48:30

laysoft tényleg csak sörrel működik :)

gregaba 2010.11.18. 09:04:44

@SubBassman: off, de gratulálok, hogy a TH2 visszakerült az őt megillető 1. helyre a toplistán. lécci-lécci Dragon Age alá is alkossatok valamit...

SubBassman 2010.11.18. 09:17:19

@gregorik:

Csak a második. :)

BTW, ha valaki szeretne hosszú RPG-kkel játszani (ingyen), ide lehet látogatni.

nwvault.ign.com/View.php?view=Modules.Detail&id=3799

nwvault.ign.com/View.php?view=modules.detail&id=5347

kistucsok 2010.11.18. 10:52:25

Hmm, akkor most PSP-re rakok C64 emulátort, letőtöm a gémet és hazafelé a repülőn megnézem miből maradtam ki eddig, már várom! :)

kistucsok 2010.11.18. 10:55:23

(sorry, van még ingyenes letöltési lehetőség?)

Everyl 2010.11.18. 11:09:53

szeretem az ilyeneket, mindjárt nézem is a weblapot. Ha egy játék komplex akkor engem már meg is vett kilóra, Ciberpunk meg pláne. Annó C-64re a Bards Tale sorozat volt nagy kedvenc, imádtam

Wizardry7: hehe, amikor először értelmet nyer a farmolás kifejezés, mert volt pár hely ( 1 New Cityben, 1 az Umpani strongholdban) ahol dúrván lehetett szintezni.

Ami viszont szerintem mindent üt az a Realms of Arkania 1,2,3. Na annyira komplex CRPG azóta sem született.

pár érdekesség a blade of destinyről:

megjelenés '92
kinézet: klaszikus labirintus nézet (mint a wizardry7), de:
ha a törpét raktad előre, akkor alacsonyabbról láttál mindent
fontos volt, hogy ki van az első helyen (városban: tolvaj, erdőben: elf, stb)
ha télen kalandoztál és nem volt meleg ruha a karaktereknél: tüdőgyulladás, halál
a fegyverek koptak
kellett vadászni, örséget állítani, de a túl fáradt karakterek vagy bealudtak örségben, vagy lebetegedtek
kellett enni
XP alig
hihetetlenül komplex karakter generálás, morál, pantheon rendszer, magával ragadó hangulat és világ
a kocsmákban számtalan dolgot csinálhattál (kocsmai verekedéstől, a trubadúrkodásig, mindent)

áhh, ma retro nap lesz érzem és kesergés, hogy milyen öreg vagyok :-)

hát igen, a wizardry és a realm miatt nem játszom már ezer éve CRPGt, mert mindegyik gagyinak és unalmasnak tűnik ezekhez képest

Everyl 2010.11.18. 11:14:21

@SubBassman:

ez miez? egy never winter nights motoros mod?

Lord_M_ 2010.11.18. 11:29:12

Én a Pegasos II és Morph OS-en akadtam fel :) féléve tervezem hogy beszerzek egy ilyen vasat... de még nem jutottam el eddig... bár érdekelne :-)

mindenesetre gratula és további kitartást

javasolhatok esetleg egy online verziót ? :) böngészőben... miegymás :)

Dukefazon 2010.11.18. 20:53:30

Egyik haveromnak meg volt, ott figyelt a polcán a doboz, nagyon szerették. Én nem nagyon ismertem, csak azt tudom, hogy állat grafikája volt és nagyon sokan szerették. És ami persze, Magyar. (Frei :) )

Neilquoit 2010.11.18. 21:38:46

Nekem is megvan az eredeti 5 db zöld-piros 5,25'-ös lemezeken. Ha kijön félrerakok mindent és csak ezt fogom nyomatni :O)

tramenes 2010.11.19. 08:04:52

kb 1 éve találkoztam újra a Newcomer-el, már az angol nyelvű, akkor még tesztverzióval és eszméletlenül jó! Anno végignyomtam rendes C64en is de az új verzió minden tekintetben felülmúlja azt. Sok sikert a fejlesztőknek és ha valóban jön ki dobozos verzió csináljatok róla egy hírt hogy meg lehessen venni

salaxx 2010.11.19. 13:14:52

oriasi jatek volt anno, ez volt a masodik magyar nyelvü jatekom C64-en (a "Galya" c utan, de összehasonlithatatlan volt a 2)
5 db 2oldalas lemezen volt :D

vegigvinni termeszetes csak COV alapjan sikerült, de meg ugyis izgalmas volt. Csomo nev remlik meg: en Neil voltam meg volt a nagy feka srac Mnogo...meg volt vmi nöci Sheila. Karlson a rockervezer :)

a legizgisebb az ültetvenyen valo melozas volt a penzert. Ha jol emlekszem 1 ponton kellett athaladni ahanyszor akartal es akkor azzal aranyos penzt kaptal....meg ott volt a NYÁK is. 8 evesen fingom nem volt mi az :D

örök elmeny azota is

LordAzazel 2010.11.19. 13:19:26

Lay Andrást személyesen ismertem. Kegyetlenül tudott piálni és berúgni. Ilyenkor rendszeresen a Crimson Jihad nevű metál banda számait üvöltette :)

salaxx 2010.11.19. 13:20:41

+ most megneztem az Independent Games Festival 2011 linket

a newcomer törtenete es jatekmenete elött a mai napig meg1szer le a kalappal, söt az intro es outro akkor c64-en nagyon ütött. De ahogy elnezek a többi indulo jatekbol akar csak 1-1 kepet....a grafikai különdijba azert ne lovalljatok bele magatokat :)

de ez csak szurka....ennek a jateknak nem is abban kell nagyot nyujtania, siman hozza grafika nelkül egy fallout összetettseget

Neilquoit 2010.11.19. 16:09:00

Egy dobozos ide is jön majd van egy olyan érzésem :O)

mu23 2010.11.20. 19:43:27

@LordAzazel: a crimnson jihad tudtommal nem metalbanda, hanem egy amigas democsapat, aminek Lay is a tagja. judas priest szok üvölteni:)

@Lord_M_: ha MorphOS rendszert akarsz, akkor nem kell neked Pegasos II, elég ha szerzel olcsón egy támogatott ppc-s mac-et (Mini G4, PowerMac G4, eMac G4), letöltötöd az OS-t (morphos-team.net), kipróbálod (livecd, de fel is rakhatod), azt ha tetszik, regisztrálod:) a csokiban még mindig működő amiga klubban (péntek du) meg ha szerencsed van még eredeti morphos cd-t is kaphatsz:)

leonofsgr 2010.11.21. 11:19:44

örömmel olvastam a sok kommentet srácok! kicsit megizzasztott minket, tesztelőket ez a közel 10-en iksz éves teszt munka... ;_) de úgy érzem, megéri várni még egy picit a játékra! úgy vélem, nagyon sok "ős-newcomeres" meg fog lepődni, ha nekiáll tolni az ultimate verziót...
oh és jó volt látni, ahogy a facebook kezdeményezésem taglistája is az "egekbe" szökött az interjú után!
csak így tovább...
minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, hogy a játék minél hamarabb díszdobozba kerüljön!

DocBulywood 2010.11.22. 10:32:15

Akkor is állat a grafika, bárki bármit mond. Azért megnézném, hogy 160x200/16 ki mit hoz ki - én legfeljebb 3 vonalat. :)))

Megdöbbentem, hogy 1581-re is kiadják a srácok a játékot, meg a többi drive-ra, bár 1541 hegyekkel rendelkezem, meg ezzel a 1581-gyel.
Mind a kettőt meg szeretném venni, remélem valahol Bp-n hozzá lehet jutni.

Amit nem értek: most C-128-on mi a hiba a 2MHz-zel? Gondolom valamilyen raszteres trükköt alkalmaztok, hogy a $D030 miatt kellett vele foglalkozni, vagy fut C-128 módban is? Szerintem félre értettem valamit.

Ami miatt meg végképp kiakadtam, az az SCPU-s változat. Hol lehet venni SCPU-t? Ha sehol, nem gyártana után valaki? Vennék egy ilyet is 8MB RAM-mal.

Még egy apróság: nyelvet lehet majd váltani? Magyarul / angolul is lehet játszani a gémmel?

Fiók, le a kalappal, hogy elanyagiasodott világunkban másfél évtizedig képesek voltatok programozni, javítani... Vendégeim vagytok egy virtuális, 2literes hordós sörre, naná, hogy fejenként!

leonofsgr 2010.11.22. 11:37:39

docbullywood: nyelvet nem lehet választani, lesz külön .exe angolhoz és magyarhoz is. (tehát ne úgy képzeld el, hogy a játék elején te kiválaszthatod melyik nyelven akarod nyomni, belegondoltál, hogy milyen szövegmennyiségről van szó? ;_)

DocBulywood 2010.11.22. 12:34:35

@leonofsgr:

C-64-en? Bocs, de nem értem...

leonofsgr 2010.11.22. 12:44:21

annyira nem bonyolult. a játék c64-es lemezen játszható (6 db. lemez, 12 oldal), kismeghajtón, nagymeghajtón, közepesmeghajtón, etc.meghajtón, vinyón, mindenféle dolgon futtatható lesz, emulátoron is, mindenféleképpen, ez ugye világos? mindenből 2 féle lesz, ANGOL és MAGYAR verzió. és azt töltöd le, veszed meg, telepíted fel, rakod be c64-es drive-ba, amelyik neked szimpatikusabb, magyar vagy angol nyelvűt.

DocBulywood 2010.11.22. 14:16:28

@leonofsgr:

Most már világos, thx.

Egyébként meg közkinccsé tehetnél valamilyen linket, ahol például a grafikák fejlesztését lehetne megnézni.
Meg lehetne látni a vázlatokat, meg a storyboard-ot, stb.
Szerintem nem csak engem érdekel, hanem a többieket is.

Jut eszembe, hol van az a weblapod, ahol mind a 136 színt kitetted? Abban volt szó a Deus Ex Machina grafikájáról is, a női arcon, hogy ilyen színeket a C-64 nem tud, és mégis megvalósította a Crest.

Tényleg, honnan vettetek SuperCPU-t? Vennék én is egyet a gyűjteményembe, melynek egyik nemes darabja lenne.

(Már látom, mindkét verzióból veszek.)

Panelharcos 2010.11.22. 22:25:05

k-k-k-kérdeztelek...?

leonofsgr 2010.11.22. 22:57:18

@DocBulywood:

a kért grafikák, illetve vázlatok megmutatására én személyesen nem vagyok felhatalmazva... :_)

hát, az a weboldal már a múlté, azóta baromi sokszor átformáltam az oldalamat, most éppen a minimal-design van terítéken, elsődleges célom az volt, h semmi szöveg, csak évszámok és legfontosabb infók, könnyen kezelhető, átlátható, és ami a legfontosabb, könnyen tudom frissíteni, bár mostanában newcomer miatt nem túl sok képet rajzolok, amit meg igen, az meg mind newcomer hangulatú... :_DDD (www.ajkanet.hu/~leonofsgr)

sok sikert scpu-hoz, nekem bőven elég az ide64-es pc-s .exe verzió a newcomer-ből! ;_) de persze ez is csak guminő, igazi VASON van meg a FEELING! ;_)

Stinger · http://stinger.gamer365.hu 2010.11.23. 11:58:38

Eszméletlen nagy játék volt ez, suhanc tinédzserkorom nagyjai közül való - hónapokat játszottunk vele leírás nélkül, míg sikerült végigjátszanunk... Lemezcserélgetés, tönkrement floppy fej, legyilkolt C64 billentyűzet, mindezt anno 14 évesen :)

Remélem, lesz újfent C64-es kiadásban is, mert ennek a játéknak polcon díszelegve, újrajátszva van helye az életben :) (Még az eredeti, ős-newcomer is megvan szépen eldobozolva, ki is próbálom este hazaérve, beolvassa-e még a jó öreg 1541/II-es :)

Hatalmas respekt érte.

Stinger · http://stinger.gamer365.hu 2010.11.23. 12:11:59

Ja, és: remélem értesítetek minket, ha megkaparintható az új verzió :)

DocBulywood 2010.11.24. 08:39:20

@leonofsgr:

Köszi, de nem válaszoltál! Honnan szereztetek SCPU-t? Eladnátok? Megvenném, de azt hiszem erre elég kicsi az esély, ugye?

Hol lehet majd megvenni? Szeretnék venni 3-3 példányt - 1541 és 1581-es verziókat...

CMD FD2000 / CMD FD4000 pedig csak Bithunter(WhitheWolf)oldalán láttam. Nem is nagyon hallottam addig ezekről a meghajtókról.
RIP Bithunter.

Ja, és a C-128-as 2MHz-es üzemmód hogy jön ide? Kérlek szépen szólj a programozó srácnak, legyen szíves világosítson fel erről az apróságról (is), meg az SCPU-s dologról! Köszönöm szépen!

DocBulywood 2010.11.24. 09:17:46

@Stinger:

Beolvasta? Tudtál vele játszani?

Hoild 2010.11.24. 15:10:44

@DocBulywood: SuperCPU-t annak az európai forgalmazójától vettem. Ugyanők forgalmazták a játékunk angol nyelvű, kibővített változatát is. Természetesen nem szeretném eladni, mert már akkor is csak pár darabjuk volt, azóta meg esemény, ha az ebay-re felkerül akár egyetlen is.

Ha ellátogatsz a www.newcomer.hu honlapunkra, a "Protovision - Newcomer termékoldal" linken tudod majd megrendelni a neked szimpi kiszerelést.

A CMD FD 2000 ill. 4000 flopimeghajtókkal "csak" annyi a gebasz, hogy ha nem sima DOS-/kernal-szintű bohóckodásra akarod használni őket, akkor sem a 1581-el, sem egymással nem kompatibilisek. Még az olyan alapvető dolgokat is eltérő módon kezelik, mint pl. a lemezcsere észlelése.

Ha a Newcomer végső változatát C128/128D/128DCr számítógépen használod, amennyiben bekapcsolásnál nem kényszeríted a gépet egyből C64 üzemmódba, a játék automatikusan bootolni kezd a nyolcas egységről. De ami sokkal táposabb, hogy a 128/64 üzemmódtól függetlenul a végső változathoz készített új játékmotorunk a boot folyamatnál ellenőrzni, adott-e SCPU vagy C128, és ennek megfelelően módosítja önmagát:
- SCPU esetén natív 16 bites 65816 utasításokkal illetve címzésmóddal (ezek a 65xx 'illegal' opkódok helyén találhatóak) optimalizált kódot használ az erőforrás igényes funkciókhoz, és persze a 20 MHz is megolajozza a fogaskerekeket. Ez látványos és üdvös a nagy pályaadatok betöltésekor (így IDE64 segítségével 260-360 KB/mp tud PIO-zni) és az adatcsomagok kitömörítésekor (gyakorlatilag azonnal kész).
- C128 esetén elméletileg bármikor rendelkezésre áll a processzor/busz/memória 2 MHz-es üzemmódja, azonban ha ez aktív, a VIC-II videócsip üres képet ad, és csak a másodlagos, nagy felbontású VDC videócsip üzemelhet, amely spéci, digitális RGBI monitort igényel. Ezt az új programozó, akivel a végső változatot csinálom, egy huszáros trükkel oldotta meg -- csak ott és akkor vált át 2 MHz-es módba, amikor a VDC-II amúgy is a hardveres keretet jelenítené meg. Amint a monitoron az elektronsugár "beérkezik" a 160*200-as aktív grafikus területre, az új játékmotorunk azonnal visszakapcsol 0,985 MHz-es üzemmódra. Így olajozottabb lesz minden, és mivel a játék sokezer adatcsomagja mind tömörített, ezek kitömörítése is kb. 40%-al gyorsabb.

Nem én vagyok a programozó, de remélem, megválaszoltam a kérdéseidet.

leonofsgr 2010.11.24. 16:28:54

hehe, köszi hoild, h kisegítettél... :_)

@DocBulywood: én csak a kérdések rám eső részére reagáltam, mert nekem halvány fogalmam sincs, hogy scpu-t honnan, hogyan lehet beszerezni... sry ;_)

Stinger · http://stinger.gamer365.hu 2010.11.24. 16:54:14

@DocBulywood:

Igen, sikerült - annyira nem nyüstöltem, de a régi mentést be tudta tölteni és folytatni is tudtam.

A régi technikát gyakorta megirigyelhetné a mai...

Stinger · http://stinger.gamer365.hu 2010.11.24. 16:59:47

Ha megjelenik az ultimate kiadás, egy ajánlót biztosan körmölök róla a g365-ön :)

DocBulywood 2010.11.25. 19:21:37

@Hoild:

Köszönöm szépen az infókat, számomra rendkívül hasznosak voltak! (Kicsit olyan, mint a gyári DVD-ken az extrák, a werkfilmek, így készült, stb.)

(Ha esetleg mégis eladnád, bármikor megvenném az SCPU-t!)

Ezernyi kérdésem lenne még a teljes projekttel kapcsolatban. Azért ha kiadjátok a játékot, egyrészt nagyon-nagyon jó lenne, ha itt az IDDQD-n nagy hírverést kapna - minden verzióból szeretnék venni párat -, másrészt...

Tudom, időtök sincs nagyon foglalkozni ilyen kérésekkel, de nagyon szívesen helyet adnék a honlapomon exclusive belső infóknak a fejlesztéssel kapcsolatban - hogyan készült pár kép, ezek közül melyik hol jelentett kihívást, ha megvan a forgatókönyv egy-két korai vázlata, ilyesmik.

Már, ha esetleg..., szóval nem ti csináljátok meg a saját honlapotokon.

(Most kicsit olyan Black & White után érzetem van, ha emlékszel a ZED-re még anno...)

A honlapom meg:

pcvilag.muskatli.hu

(Nem testesíti meg a design magasiskoláját, az információ a lényeg, szerintem.)

Ja, ha Stöki megengedi és nem törli ki, akkor kérem szépen a többieket, ha valakinek otthon elfekvőben megvan a Commodore Egyesületi Lap 1989/7-8-as száma, kérem keressen meg, mert hiányzik a weblapomról.(Egy napszemüveges jó bőr van rajta, piros "ruhában". Köszönöm szépen előre is!)) Scan után visszaadom!

DocBulywood 2010.11.25. 19:24:08

@leonofsgr:

Futok egy kört a neten, hátha valaki hajlandó megszabadulni egytől... :)

@Stinger:

Így van! Van egy 1984-es(!) 1541-em is és semmi baja. Rajta szoktam teszteli az XE/XM kábeleket, már ha... Ja ez nem a reklám helye. :-)

Stinger · http://stinger.gamer365.hu 2013.09.15. 16:34:17

Utananeztem a Protovision oldalán az Ultimate Newcomernek, de egyelőre még TBA-ban van a megjelenés, a projekt oldala se frissült tavaly január óta. Csak remélni tudom, hogy a fejlesztés nem akadt meg, és ez a gyönyörű játék valaha még újfent megjelenik.

alien 2017.01.28. 00:11:08

az egyik fejlesztőt hívtam mindig, hogy felrobban a feje a csapatnak, meg kidurran a gumicsónak
hihetetlen volt

a legnagyobb szívás a festmény a plasztikai sebész és a sav volt

állandóan a kártyabarlangot bújtam, meg az ajtók amiket nem lehetett kinyitni
mindig valami fura volt mögöttük

erosennin79 2020.10.10. 22:00:05

Sziasztok.
Mostanság vissza hallgatom a régi adásokat és az egyik adás eszembe juttatta ezt a remekművet. Sajnos soha nem volt szerencsém hozzá. Láttam higy készült egy Ultimate verzió de sehol nem találom. Hogyan lehetne hozzá jutni? Nagyon örülnék neki.
Előre is köszi

killerbee 2020.10.11. 15:29:37

@erosennin79: Ultimate NC szerintem vegül nem keszült el, szoval marad az Enhanced, ami szerintem szinten remek idötöltes:
csdb.dk/release/?id=3431

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2020.10.11. 17:23:45

@erosennin79: Az "Enhanced" verzió nem magyar, és nagyon át lett gyúrva (például ha galil van nálad, nem engednek az Agró Szekcióban dolgozni az őrök, és el is veszik a gépfegyvert), szóval az 576 KByte-os leírás nem jó hozzá :)

Van egy VICE emulátorban remekül futó verzió, az eredeti változattal:

c64hq.hu/games/n/newc-hun.zip
süti beállítások módosítása