HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A lelked a játékboltot illeti meg

2010.04.16. 15:11 hancu

Egy áprilisi tréfának indult akcióval a Gamestation nevű brit játékbolt 7500 játékos lelkét szerezte meg néhány nap alatt. A bolt felhasználói szerződésébe (az az apróbetűs izé, amit soha senki nem olvas el) viccből betettek egy passzust, ami szerint minden egyes vásárló lemond az örökkévaló lelkéről, és az a bolt tulajdona lesz az idők végezetéig. Kivéve ha a. A vásárló nem hisz az örökkévaló lélekben, b. Már eladta azt másnak, vagy c. Ha nem szeretné, hogy a bolté legyen a lelke. Ez utóbbi esetben még egy ötfontos ajándékutalványt is kapott, jutalmul, hogy egyáltalán elolvasta a szerződést, kiszúrta a marhaságot, és beikszelte amegfelelő boxot az okégomb lenyomása előtt. Egyébként fogyasztóvédelmileg kimondottan korrekt módon öt munkanapon belül bárki visszakaphatta a lelkét, ha direktben visszakérte azt a bolttól.

A Gamestation felmérése szerint a vásárlók 88 százaléka mondott le a lelkéről, vagyis ennyien nem olvasták el a szerződést. Ami - félretéve a marhaságot a lelkünk eladásáról - elég ijesztő, hiszen azt mutatja, hogy baromira nem vagyunk tudatos vásárlók, és az apróbetűs szöveggel úgy vernek át a boltok, ahogy csak a kedvük tartja.

20 komment

Címkék: fogyasztóvédelem állatság

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr41926997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karvaly 2010.04.16. 15:40:55

A feleslegesen hosszú és apróbetűsökkel bőven ellátott szerződés igen gyakran szándékosan sikerül olyanra, hogy úgy mondjam, igen sok munka van benne olyankor, hogy ne jusson el odáig az átlagolvasó.

monstermagnet 2010.04.16. 16:29:17

@Karvaly: igen, de azért a sok jogi bullshit nem viccből van ott, hanem, hogy ne találhass rajtuk fogást, bármiről legyen szó. Ettől függetlenül tényleg nem tudom ki olvassa ezeket el... utóbbi években elterjedt, hogy csak akkor mehetsz az "agree" opcióra ha lescrollozol az aljára, ennek is biztos valami előírás az oka, értelme semmi...

maul 2010.04.16. 16:33:08

Nem gond, úgyis másoljuk a játékokat. Amúgy mik szoktak lenni a szerződésben, amit esetleg érvényesíthetnek az ember ellen? Tényleg elviszik a lelkét a vásárlóknak?

Syolos 2010.04.16. 17:46:13

@maul: Te hiszel abban, hogy van lélek? :)

Laciii 2010.04.16. 17:50:26

@maul: ha jól tudom a windowsal volt egy olyan balhé, hogy az apróbetűs részben benne volt, hogy a doboz kinyitásával lemondasz a "visszaváltásról", vagyis ha nem tetszik és 3 napon belül visszaviszed akkor se kötelesek visszavenni. Elvileg egy idős bácsi vitte vissza a 95-öt, mert csak a manualból tudta meg, hogy számítógép is kell hozzá :)

Terlis 2010.04.16. 18:39:27

Azért a jogállami garanciák működnek. Ráadásul Magyarországon igen erős a fogyasztóvédelem. Olyan nagyon nagy hülyeséget nem csinálhatsz. Plusz szerintem ilyenkor a magyar joghatóság érvényes, hiszen ott fogadod el az ajánlatot, kivéve ha a szerződésben más van kikötve :P

Indexen is volt nem rég, hogy a Megasztár szerződéssel kikötötte, hogy a jelentkezők nem mehetnek az X-Factorba is. Aztán mégis megtámadható vagy semmis volt ez a szerződés jogi szempontból. Ezek gyakran csak a laikusokat akarják elrettenteni attól, hogy a cég érdekével ellentétes dolgot csináljanak.

BoneSayeR 2010.04.16. 19:26:38

Jófejek, csak gáz,hogy senki nem olvassa el az apróbetűs részt.

Más: Crytek majd 10-15 dodóért árulná a Crysis 2 demoját, ti megvennétek?

Krumplicukor1987 2010.04.16. 19:46:11

@Terlis: "Ráadásul Magyarországon igen erős a fogyasztóvédelem"
Höhö, jó vicc.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.04.16. 19:52:46

Csodálatos, én pl. beleírnám, h a felhasználó minden vagyonát átadja nekem. V h fizet egy sört, amikor csak akarom. V h átküldi a csaját, ha kérem.

Donor 2010.04.16. 20:00:15

Én egyszer megpróbáltam elolvasni. Egy nagy kupac jogi hablagy amit képtelen voltam értelmezni, mert teli van ostoba üres hézagkitöltőkkel és elaludtam a felénél.

Esetleg egy emberi nyelven írodott kivonatot is tartalmazhatna arról hogy mit fogadsz el, vagy mint a GNU licensz esetén lehetne szabvány szerződés amit látva nyugodtan kattinthatsz tovább, mert tudod hogy kb. miről szól és nincs benne a lelked eladása.

Amúgy tudom hogy van lelkem:
Wikipédia:
"A lélek szavunk eredeti jelentése: pára. Ugyanis őseink a lelket a kilégzéskor távozó levegővel hozták kapcsolatba. A "Kileheli a lelkét" mondat is sokak számára ismerős lehet. Nem véletlen, hogy a "lélegzeni" igénk is ugyanabból a tőből ered"

Ken_Lee · http://kenlee.blog.hu 2010.04.16. 20:22:20

Na ezér tíltja meg mamám hogy ilyen bóltokba vásároljunk. Nagyon nagy szerencsénk vólt hogy eszt meg úsztuk.
Míndenki vigyázon a sarkokon leselkedö mepistókra!

mokas_gizi 2010.04.16. 21:30:30

@Terlis:

"Magyarországon igen erős a fogyasztóvédelem."

Annyira semmibe veszik a vásárlókat ebben az országban, hogy szánalom...

Pont ma rendeltem pár dolgot külföldről, ismerős vett egy terméket távol keletről, elromlott elküldte pár hét múlva jött egy hibátlan termék ajándékkal...!!!

Ha itt bemegyek egy üzletbe talán még nem is köszönnek...ha valamit vissza viszek hogy rossz hetek múlva cserélik...
Ismerős nyomtatója egy hónapig volt szervizben és még utána sem kötelesek másikat adni...
Pár éve változott a fogyasztóvédelmi dolgok a vásárlók KÁRÁRA köszönjük EU...

Limrasson 2010.04.16. 22:28:02

EGyébként ez úgy van, hogy elmész, megveszed a játékot X ezer forintért, feltelepíted...és akkor elfogadod a szerződést? Ha nem nem használhatod a programot, szóval vagy dísznek vetted, vagy viheted vissza, hogy már pedig te nem. ÉS ugye azért vetted meg, hogy aztán visszavihesd (jó tudom, ha elolvasáskor jössz rá, hogy eladod a lelked és ez ne mtetszik, akkor nyilván visszaviszed).
De a legtöbben azért veszik meg a programot, hogy használhassák, és ezért el kell fogadni a szerződést, hát elfogadják. Innentől kezdve meg tökmindegy mi van benne...és nyilván az eladónak sem érdeke, hogy esetleg megvezet pár embert, aztán utána mindenki visszavigye/ne vagyék meg. (nyilván ha tudod, hogy nem fogadod el a szerzdést alapból nem veszed meg a programot)

Naki vagyok kerdojel 2010.04.16. 22:32:37

@mokas_gizi: Ez pont nem a fogyasztóvédelmet minősíti, hanem a kereskedő(ke)t. Szerintem a fogyasztóvédelmi vizsgálat beígérésétől a legtöbb helyen azért csíkos lesz a gatya.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2010.04.16. 23:00:59

@Terlis: ne viccelj, komolyan. ez honnan szedted: "ráadásul magyarországon igen erős a fogyasztóvédelem"? magyaroszságon köztudottan az egyik legrosszabb a fogyasztók hivatalból történő védelme.

@Naki vagyok kerdojel: mármint úgy érted ezt, hogy nagyívben szarnak a hatósággal faló fenyegetésre, mert ők is pontosan tudják, hogy magatehetetlen a magyar fogyasztóvédelem, és semmi félnivaló nincs tőlük.

rootshaper 2010.04.17. 00:01:45

nekem ez nagyontetszett most, jot nevettem XD

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2010.04.17. 01:11:21

@Limrasson: naja,csak itt még ajit is kaptál volna, ha nem mondasz le a lelkedről

mi van akkor, ha valaki, úgy gondolta, neki úgy se lesz szüksége a lelkére halála után és így bennehagyta

genghis 2010.04.17. 13:45:01

Persze hogy nem olvasom el. Mert mivan ha elolvasom es nem tetszik amit benne latok? Nem teszek a gepemre windowst hanem hazamegyek es hirtelen felindulasbol elkezdem elsajatitani a linux vudut? Vagy nem veszem meg az ahitott WoW/BattlefieldBC2/God of War/akemilyen jatekot, hanem sertodotten kimegyek a boltbol es kartyavarat epitek otthon a dohanyzo asztalon?
Ugyanmar.

Terlis 2010.04.18. 15:55:44

@holex: Egyetemen taníccsák :) A jogi szabályozás igen erős, a mentalitás már nem. Valószínűleg pont azért vannak keményebb szabályok, hogy ellensúlyozzák a kereskedői hozzáállást. Máshol - különösen netes cégek esetében - presztízs, hogy minden rendben menjen, Magyarországon messze nem. Csak abba gondoljatok bele, hogy hányszor cseréltetek és javíttattatok cipőt életetek során. Attól még, hogy sokszor kekeckednek, működik a rendszer. Itthon egyébként a westendes SE szerviz szerintem elég pozitív példa a kereskedői hozzáállásra: sokáig nyitva van, nem kekeckedik és gyorsan dolgozik. De sok cég nem ismeri fel, hogy ennek milyen marketing értéke van, úgyhogy össze-vissza próbálják szopatni az embert, de messze nem mindig sikerrel.

@mokas_gizi: Ezt nem tudom hová tenni. Foglalják törvénybe, hogy köszönni kell? :D Ha nem tetszik vmi, ne ott vásárolj, van választási lehetőséged.

moli 2010.04.18. 20:58:08

@Terlis: """Ráadásul Magyarországon igen erős a fogyasztóvédelem."""

NEM, nem eros.

sot, nagyon gyenge.

NAGYON.
süti beállítások módosítása