HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Fejlesztők a PC-s játékok jövőjéről

2010.04.06. 11:11 miguel_

Érdekes beszélgetést kísérhettek figyelemmel mindazok, akik a PAX East rendezvényén beültek a "PC-s játékok jövője (Mert igenis van ilyen!)" című panelra. A meghívott szakértők között olyanok foglaltak helyet, mint John Abercrombie és Joe Kreiner: az előbbi a Bioshock miatt elhíresült Irrational Games vezető MI-programozója, az utóbbi pedig a Terminal Realitynél tölt be fontos posztot (a csapatról legutóbb a Ghostbusters okán hallhattunk). Az egész beszélgetést kár lenne beidézni, igyekszem inkább azokat a részleteket kiemelni, amik a magyar játékosoknak is fontosak lehetnek (meg amik miatt aztán kezdődhet a székdobálás a kommentekben).

A PC előnyei:

Bár a összességében PC-re fejleszteni olcsóbb, hiszen nem feltétlenül kell drága devkiteket vásárolni, illetve a konzolgyártóknak kijáró licenc sem létezik (ami a teljes költségek 10 százaléka is lehet - ezen az adaton személy szerint alaposan meglepődtem), ettől függetlenül pusztán a mostanában jellemző eladások miatt a nagy kiadók nem feltétlenül törik magukat, hogy személyi számítógépre is kiadják a következő nagy címet. Ettől függetlenül a szabadúszó fejlesztőknek és a budget-kategória szereplőinek érdemes itt próbálkozni, hiszen a közelmúltban több olcsó játék is szép sikert ért el, elég csak a Torchlightra gondolni. Perzse a szakértők nem felejtik el megemlíteni, hogy az olyan játékok, mint a WoW vagy a Civilization mindaddig léteznek majd, amíg a mai értelemben vett PC-ket leemelhetjük a boltok polcairól.

A PC hátrányai:

Nos, ehhez nem kell nagy szakértőnek lenni, de azért maradjunk annál, amit ők mondtak. Abercrombie szerint egyértelmű, hogy nem a nagy címek jelentik a PC-s játék jövőjét, hiszen a nagy kiadók a bevételük 10-15%-át kapják innen. Nyugaton az emberek már rájöttek, hogy konzolt venni annyit tesz, mint egy jó videokártya árából 4-5 évig megszabadulni a gépfejlesztés problémájától, így a nagy piacokon már ritka, hogy a valódi vásárlóerőt jelentő, nem hardcore-játékosok otthoni gépében játékok futtatására is alkalmas hardver lakik. Joe Kreiner ennél is tovább megy, szerinte nincs értelme PC-s platformról beszélni, hiszen ilyesmi nem létezik, csak egy nagy hardver- és oprendszer-káosz, ami támogatja a játékok futtatását. Természetesen előkerül a kalózkodás és az annak visszaszorítására kitalált DRM-eljárások témája, amik így közös erővel a maradék pénztől és vásárlótól is megfosztják a kiadókat. Fejlesztői szempontból az is érdekes, hogy a konzolokon sokkal könnyebb belőni azt a gépigényt, aminél a játék szép is, és jól is fut - ugyanez a PC-s változatnál sem lehetetlen, de a tesztelési folyamat jóval munka- és pénzigényesebb.

Digitális terjesztés

Itthon a legtöbben talán a Steamet ismerik a netes-letöltős lehetőségek közül, de azért ezen túl is van mire lőni. A szakértők szerint bár a digitális terjesztés önmagában hatalmas lökést adott a PC-s játéknak a közelmúltban, jó lenne, ha a konzolos világhoz hasonlóan végül egy rendszer maradna meg, hiszen így minden játék és vásárló egy helyen tömörül. Magyar szemmel annyit azért érdemes megjegyezni, hogy amíg a Steam egy az egyhez arányban váltja a dollárt az euróval, addig nem szeretjük teljes szívünkből a Valve keretrendszerét (annak ellenére sem, hogy időnként zseniális akciók vannak - az összes Quake 12 juróért konkrétan nettó boldogság).

OnLive és Gaikai

Ha valaki nem hallott volna róla, egyes fejlesztők és befektetői csoportok szerint az a játék jövője, hogy maga a program egy nagy szerverpark gépein fut, a játékosok pedig ehhez kapcsolódnak, ezzel nagyjából a tévénézés szintjére egyszerűsödne a számítógépes játék. A beszélgetés résztvevői (és az IDDQD szerkesztői) szerint azért ez egyelőre inkább koraszülött kezdeményezés, hiszen sokaknak még szélessávú (vagy egyáltalán bármilyen) internetje sincs, márpedig azért egy HD felbontásban futó játék biztosan alaposan kitömött bitkolbászt nyomna át egy ilyen rendszeren. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen szerverpark fenntartása korántsem egyszerű feladat, aki valaha is dolgozott már nagygépes környezetben, vagy járt komolyabb szerverteremben, az tudja, hogy egy-egy ilyen létesítmény katasztrófatervével mamutot lehet csapni.

A közeli és távoli jövő

Az egész beszélgetést összefoglalhatnánk azzal, amit John Abercrombie mondott: a PC-s játék korántsem ott tart, ahol 10 éve, és valószínűleg sohasem lesz ott ismét. Ettől függetlenül a következő öt évre elég optimista jóslatokat kaptunk: az a minimum, hogy minden ugyanúgy marad, ahogy most, vagyis ugyan a nagy címek egyre kevésbé (vagy egyre nagyobb késéssel) jutnak el a PC-kre, az indie és budget kategória mindig kitermeli majd az aktuális sikert (és persze a pillanatnyilag minden görög isten pénzét kitermelő brandek, mint például a WoW sem tűnnek el). Kreiner szerint ha a konzoloknál megmarad a mostanában jellemző fejlesztési ciklus, akkor akár a nagy kiadók AAA játékai is visszatérhetnek a PC-re, hiszen csak ott lesz mindig olyan hardver, amire megéri az adott pillanat legszebb játékát kifejleszteni (ennek mondjuk egy kicsit ellentmond az a Crysis 2, amit - ha hinni lehet a jóslatoknak - pont a kurrensgen konzolok utolsó egy-két évére időzítve hoznak ki, és a Crytek állítja, hogy a három platformon nagyjából ugyanúgy fest majd a játék).

 

via shacknews

111 komment

Címkék: pc hardver fejlesztők warez fanatizmus játékfejlesztés impossible mission

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr451898299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rbatty 2010.04.06. 14:25:02

Onlive-éknál azt mondják, hogy bérlik majd a szerver kapacitás nagy részét, nem csak saját hardverrel dolgoznak. Ha beindul, jó üzlet lesz szerverparkokat építeni és bérbe adni nekik.

A konzol vs. PC háborúnak semmi értelmét nem látom.
Mindenki játsszon azzal, amivel akar. :)

miguel_ 2010.04.06. 14:25:48

@rootshaper: Azért megnézném szívesen, hogy a Metro 2033-at milyen beállítások mellett futtatod reccenésmentesen. :)

Amúgy abba nem gondolsz bele, hogy az emberek többsége egy hatvanezres PC képességeit használja ki (net + szövegszerkesztés), és ha játszani akar, egyszerűbb, ha vesz plusz ennyiért egy konzolt - főleg fejlett nyugati társadalmakban, ahol a telepítést, driverfrissítést és defragmentálást nem kihívásként, hanem oltári szívásként élik meg a népek (ami ráadásul a játékra szánt kevés időből vesz el).

Hachimoto 2010.04.06. 14:56:27

@rootshaper: elolvastam

"igen, kenyelmes jatszani konzolon bizonyos jatekokkal, de erre is irtam, hogy vannak kategoriak amik egyszeruen nem fernek el egy konzol kontrolleren. " -azt hittem ez egyértelmű, de direkt felhoztam egy MMO-t és egy FPS-t is...

"nezd meg ma a PS2-t, csunya is, szar is..." - idén lett 10 éves(!), ellenben megjelenésekor sem ütögette a százezreket.

szerinted aki egy játékot sem tud telepíteni(hidd el sok ilyen van o_O), mennyi az esélye, hogy 200e Ft-ból ő is össze tud rakni egy használható(és ütős) konfigot összehozni?

"jah, es ugyanigy nemertem a MAC-eseket sem, de az mar megint egy masik kategoria." - lehet így is fogalmazni, legalább nyomdaképes maradt ;D

Malachi 2010.04.06. 15:14:58

@rootshaper: az a helyzet, hogy a mérleg nyelve egyre inkább a konzol felé billen. azóta tudom ezt tapasztalatból is, mióta kb. fél éve anyagi és egyéb okokból eladtam a PC-met, amire addig évente kábé 50 ezret tuti elköltöttem. pedig nem ma kezdtem és már 10 éve is saját magam pakoltam össze a számomra legmegfelelőbb alkatrészekből az aktuálisan legjobb ár/érték arányú gépet.

imádom a PC-ket, az alkatrészeket, a pepecselést, a moddingot meg mindent, ami vele jár, de egyszerűen NEM ÉRI MEG fenntartani, bármilyen jó móka is. nálam az erőművet egy keveset fogyasztó ITX-es alaplap váltotta fel, amin All In One minden megtalálható, ami a napi használathoz, munkához, illetve zenékhez, HD filmekhez kell - egyedül játszani nem lehet rajta, az aktuális gémekkel. az eladott gépem használt árából még így is maradt kb. 30 ezer.

itthon egyedül az fogja vissza a konzolokat, hogy irtó drága minden játék - a fizetésekhez képest. valahogy úgy gondolhatja az egyszeri júzer Magyarországon, hogy "veszek egy fullos gamer PC-t 150-ért és attól kezdve torrent és ami a csövön kifér, még így is beljebb vagyok, mintha konzolt vennék 50-70 ezerért, meg 10 játékot rá még ugyanannyiért."

itt van a kutya elesve. sokan kiütést kapnak tőle, hogy ha meghallják, hogy egy játékért fizetni kell(ene). a konzolt meg hiába chip-elik, ha jól tudom online tiltják is őket, ahogy kiderül a turpisság. nem az igazi. ha itthon maximum 5k lenne egy konzol játék, nagyon sokan váltanának PC-ről, gondolkodás nélkül. szerintem.

bullseye 2010.04.06. 15:48:33

Én is elismerem a konzolok erejét, de a csak 50k sztorihoz hozzátartozik, hogy kell mellé egy szép nagy, HD tévé. Ha az még véletlen nincs odahaza, akkor kicsit több a költség.

Hachimoto 2010.04.06. 15:48:33

@Malachi: "ha itthon maximum 5k lenne egy konzol játék, nagyon sokan váltanának PC-ről, gondolkodás nélkül." - remélem tudod, hogy mindkét nagy konzolgyártó kb. 50e Ft-ot bukik minden eladott gép hardveréből, amit a drágább játékokból hoznak vissza

moli 2010.04.06. 15:54:16

@bullseye: tulzas, en crt-n jatszom. persze, tervezem a tevet (majd. jo soká.), de nyilvan azon nem csak jatszani lehet majd.

moli 2010.04.06. 15:59:05

@Hachimoto: "NAGY konzolgyártó"?

melyikre is gondolsz? arra, amelyik operacios rendszereket gyart, vagy arra, amelyik a nintendotol lopta a terveket 16 eve?

mert a letezik egy harmadik gyarto, mely 33 eve (mely nagyobb, mint 2*16) gyart sajat jatekkonzolt, es a fenti ket gyarnal egyuttveve tobbet ad el.

rbatty 2010.04.06. 16:18:25

@moli: Melyik lopta a terveit a nintendotol 16 éve?

miguel_ 2010.04.06. 16:47:10

@bullseye: a dolgok szerencsés konstellációja, hogy a PC-hez szinten elengedhetetlen monitorra simán rákötsz egy Xboxot, közepesen simán meg egy PS-t. :)

Malachi 2010.04.06. 17:15:48

@Hachimoto: nem számít, akkor majd visszatérünk rá, ha az átlagkereset itthon eléri a nettó 300 ezret. addig pedig vesszük a PC-t kicsit drágábban és lopjuk hozzá a játékot.

Hachimoto 2010.04.06. 17:35:27

@moli: A lopásról ha a natalra és a move-ra gondolsz, akkor is az marad a véleményem ezekről a mozgásérzékelő kontrollerekről, hogy buta/szar, de semmiképp "forradalmi". Nintendo brandjei pedig nekem bugyuták,(habár tudom, ezért rendes flémet kapok majd ;D) sose hozott làzba se a Zelda, sem a platformmajom. Nintendot a "nagyok" közé sorolni maximum eladások alapján lehetne, de innováció terén csak egy kontrollert, és egy mobiltelefonnál gyengébb hardverű kézikonzolt tudtak felmutatni(volt egy DS Lite-om, tudom miről beszélek:)) jobbnál jobb" mario játékokkal (azért a Super Mario Bros. egész jó volt)

flame on^_^

manwithbeard 2010.04.06. 18:36:20

@szzsömi:
Sony. Mondjuk az a lopás nem olyan egyértelmű. Nintendo összerakatott a Sonyval egy CD-s konzolt, aztán úgy döntöttek mégse akarnak CD-t és a Sonyt faképnél hagyták. Erre a Sony kidobta Playstation néven.

@Hachimoto:
Nintendo-t nem nagyok közé sorolni olyan, mint azt mondani, hogy a Facebook nem jelentős weboldal az interneten. Elitista szempontból igazad lehet, realista szemszögből nem igazán. Arról nem is beszélve, hogy nem is olyan túl régen a Nintendo elitista szemszögből is a nagyok közé tartozott.

mehemed 2010.04.06. 19:02:03

hát.. kullog de a konzol a pc után. a psp meg a gipszbox360 is elvault 512k ram, 3 magos gagyi processzor.... egy közepes, pár éves pc kenterbe veri. és nem kell kinlodni a !live-al, meg a dvd irással...

érdemes megnézni a youtube-on pár total wars játékvideót hd-ben. a játék grafikája részletesebb, mint a legtöbb box-os trailer..

Csé 2010.04.06. 19:05:40

A konzol kb. a kisgyerekeknek való ájtink, PC-fan vagyok, pedig elég sokat konzoloztam gyerekként, de most max 1 konzolt vennék meg, és az a wii, azt is a feelingért, nem azért mert húúdejó játékok vannak rá. Konzolt a tiniknek, PC-t az okosaknak, uff szóltam :D

mehemed 2010.04.06. 19:06:23

@Malachi: nah sokat ne érthetsz hozzá... mire költöttél te havi 50k???

a box-ok 99%-a meg hekkelve és nem csipelve van. a !live-ról bannolhatnak, de országon belül !live nélkül is lehet játszani a pinglimit megengedi.

mehemed 2010.04.06. 19:08:06

@MrEd: egy mai 64k-s pc simán veri a box-ot.

vargatom 2010.04.06. 19:09:55

Licenszdíj: 5-10 dollár per eladott játék a hw gyártójának, több is, mint a költségek tizede (kivéve a Sony/MS/N saját kiadású cuccait, nyilván)

HW veszteség: kezdetben magas, de nem 100% azért, inkáb 20-50 között. Aztán kábé 1-2 hw frissítés van évente, kisebbek-nagyobbak, amivel folyamatosan nyomják le a gyártási költségeket. A divatos Slim verziók is erről szólnak főleg.

HDTV: ma már szinte boldog-boldogtalannak van legalább egy 32-es LCD sima tévézésre, az meg máris ég és föld még a 24-es monitorhoz képest is. Fotelből, kanapéról, 5.1 hangrendszerrel, ölben tartott kontrollerrel igenis sokkal jobb szórakozás a játék, még akkor is ha a PC-n elfutna akár nagyobb felbontással és sebességel is. Ki kéne próbálni a szkeptikusoknak is egyszer :)

Árak: tessék nyitott szemmel nézelődni a neten, főleg az angol website-ok küldözgetnek 1 font (300Ft) kézbesítésért 30-50-70% kedvezményes árakon konzolos stuffokat. 5-6K körüli áron vettem X360-as Batmant pár hónapja meg ilyenek, és ez mind vadiúj, nem használt vagy ilyesmi. Bár tény, hogy a PC-s stuffok nagy átlagban azért mindig olcsóbbak egy kicsivel.

Egyébként meg a konzol vs PC vitában lehet kötni az ebet a karóhoz, de az eladási adatokkal szembemenni elég értelmetlen. A nagy többségnek a konzol a szimpatikusabb, legyenek akár hülyébbek, akár okosabbak az itt megnyilvánulóknál valójában...

Onlive: a késleltetés továbbra is borzalmas, főleg ha nem usákiában vagy, és pont a hagyományosan hardverigényes csúcs FPS meg sport/verseny cuccoknál nagyon kínos az, ha akár 2-3 tizedmásodpercig tart, amíg a játék reagál az irányításra. Márpedig az inputodnak szépen keresztül kell utaznia a világon, aztán ki kell számolni a képkockát, aztán vissza kell küldeni hozzád - ez pont két Föld körüli úttal lassabb, mint amikor ott van előtted. Belátható időn belül nem lesz elég jó...

rbatty 2010.04.06. 19:13:17

@Cathfaern: Értem. Akkoriban (16 éve) volt egy arcade játék, a Killer Instinct. Ebben (az attract felületen) bemondták, hogy a játék 95-ben meg fog jelenni az otthonokban a Nintendo Ultra64 konzolon, amint kijön a konzol. Nagyon vártuk. A konzol neve aztán módosult Nintendo 64-re, '95-ben meg is jelent, rá a játék is, igaz erősen butítva, pont a cartridge helyszűke miatt.

Úgy gondolom, hogy ha a Sony lopott volna, akkor jobban hasonlított volna a két gép hardvere. Így egy szimpla 32 bites RISC kb. 33MHz (30MIPS) áll szemben egy brutális majdnem 100MHz 64 bites monsterrel (120MIPS), ami már a feltételezett lopás idején létezhetett, ugyanis reklámozták ezerrel. :)

Ha nem félsz egy kis kalózkodástól, letöltheted a Killert (chd is kell) és meg lehet nézni.

2010.04.06. 19:34:16

@rootshaper: xbox360-on max msn-ezni tudsz, de billentyűzet nélkül ratyi. Nekem van xboxom, és csak a fable 2 miatt vettem, no meg filmnézésre a hd tévé mellé jó. Játszani már nemigazán szoktam rajta, arra ott van a jó pc (billentyűzet-egér).
A PC majd csak akkor hal ki, ha fejre tehető 3d sisakban gondolattal vezérelhető játékokkal játszunk.

rbatty 2010.04.06. 19:34:57

@szzsömi: Akarom mondani '96-ban jelent meg.

smartdrive 2010.04.06. 19:35:44

"mamutot csapni", az mit jelent?

2010.04.06. 19:39:10

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: 1. feltöröd a konzolt (mert egy új játék 12-18000ft rá) és játszol, persze lemondasz a multizásról. 2. nem töröd fel, megveszed a borsos konzol játékot, de beleőrülsz az fps és rts irányításba, lemaradsz rengeteg pc only címről (pl king's bounty) és fizeted az xbox dlc-keth ogy tudj továbbra is játszani (ezek gyakran pc-n ingyenesek), továbbá megveszed az éves xbox live előfizetést. ugyanott vagy ha nem hátrébb.

xstranger 2010.04.06. 19:39:34

@vargatom: ezzel csak az a baj hogy valamilyen adatnak muszaj elmennie a veled jatszo amerikaihoz leven hogy o nem a te asztalodnal ul. Akkor meg mar ott is van a kesleltetes.

Szerintem akar ma is lehetne csinalni egy nagyobb jatek arabol egy olyan szerverparkot amitol szo szerint elszallna az agya a hardcore jatekosoknak.

Gazdasagi okokbol biztos hogy jo otlet, ugyanis egy szerverpark 24 oraban mehet tehat az egesz vilagot ki lehet szolgalni egy helyrol vagy atiranyitani az eppen szabad kapacitasokra a jatekosokat.
Nagy parhuzamosithatosag, minden egy helyen van ha eppen egy jatekos a falat nezi az o processzorideje mar besegithet mas jatekosok kiszolgalasaba.

Es a legfontosabb a befektetesi igeny a felhasznalo reszerol.
Ha pl egy online jatekkal jatszol ami havonta 10 dollarba kerul de evente 1000 dollarba kerul a hardver fejlesztese akkor inkabb fizetsz 100 dollart havonta es 0-t fejlesztesre. Ha nem jon be max nem ujitod meg az elofizetesed. Kisebb a belepesi koltseg.

miguel_ 2010.04.06. 19:41:34

@smartdrive: akkora nagy cucc, hogy meglendíted, és agyonütöd vele a mamutot.

2010.04.06. 19:42:33

@MrEd: AMD 6000+, 4 giga ram, Windows 7 32 bit, ATI RADEON HD 4850 512MB, 1280*1024. Legalábbis én ezen vittem végig döccenőmentesen. Ez a gép manapság bőven kihozható 80 alatt + a monitor+vinyó+perifériák.

Cifu78 2010.04.06. 19:47:08

Mindenki máshogy éli meg ezt a PC vs. Konzol dolgot, de személy szerint én úgy, hogy a Konzol nem tud igazán lekötni. Van Box-om, jókat eljátszom verekedős játékokkal, meg egy-két arcade cuccal, mert arra jó. De például FPS-t az életben nem fogok konzolon játszani, amíg nem támogatják az egér+billentyűzet kombót (márpedig nem támogatják igazán, pedig az a k**** USB ott van rajta, tehát a soktízmilliós fejlesztési költségbe csak bele kellene férni a támogatás megoldásának), mert nem tudok konzolirányítóval FPS-t játszani, akárhányszor mondtam, hogy na most akkor...

A másik szívfájdalmam, hogy én realizmusmániás vagyok, illetve szim. mániás. Namost pár éve mindenki azt mondta, hogy majd konzolokra is jönnek ki a szimek, meglássuk csak. Nem láttuk meg. Majd ha az olyan játékok, mint a Lock-On, a Flight Simulator sorozat, a Steel Beasts sorozat vagy a Silent Hunter sorozat konzolokra ki fog jönni, akkor nekiállok komolyan hinni a konzol játékoknak. De addig nem. És attól félek, hogy a konzolokra fejlesztő cégeknek sose lesz üzlet az ilyen rétegjátékokra áldozni. Vagyis az én jövőm játékok terén így vagy úgy, de PC-hez van kötve...

bacondesign 2010.04.06. 19:51:37

@szzsömi: A sony még a snes kifejlesztése körül kezdett a nintendoval dolgozni (úgyhiszem, hogy a hangcsipet készítették hozzá), az azutáni konzol lett volna az, ami a playstationhöz hasonló, 32bites, optikaimeghajtós. Oszt beintett a nintendo a sonynak, mindenki ment saját útján, nintendo 0-ról fejlesztette a későbbi N64-et, sony meg befejezte egyedül a playstationt. Személy szerint imádom N64-et, de nagyon korlátozta a játékfejlesztőket a csekély méretű kazetta. Zelda:OoT így is egyik legjobb játék ami valaha létezett, de milyen lett volna ugyanaz 40Mb helyett 650 Mb-on...

bacondesign 2010.04.06. 19:55:00

@Cifu78: Vettél volna PS3-at, hozzá Unreal 3-at, az tudja usb egér+bill-t. Meg van Titan Pack DLC, ami xboxon nincs hozzá. De persze még egyszerűbb PC+UT3 2000-ért:D (jelenleg már csak 990)

miguel_ 2010.04.06. 19:57:17

@HUN_Sector: csak a videokártya meg az oprendszer együtt 60. Egy normális egér legalább 4-8 ezer, de aktív CS-s koromban azért egy Logitech 12 rugó volt. Egy használható táp szintén ennyi, de jó, legyen FSP 8 ezerért. Egy ház, ami ér is valamit szellőzés meg szerelhetőség szempontjából, szintén. Ne érts félre, én is a PC-s játékok pártján állok, és sok más szempontból lehet vitatkozni azon, hogy a PC vagy a konzol éri meg jobban, de speciel hardverárak tekintetében nekem első kézből szerzett tapasztalataim vannak, és azok azt mutatják, hogy míg egy gépre költeni kell, egy konzolra nem. A kétszer megdöglött boxomat is ingyen javította a Microsoft, hehehe... :)

Cifu78 2010.04.06. 20:02:37

@bacondesign: Erről az egy játékról tudom én is, hogy támogatja. A hány tucat/száz FPS játék közül?

dr. Mutyilufi Dr. 2010.04.06. 20:04:10

@HUN_Sector: Hát ez még elég messze áll egy komplett géptől és kissé alul is áraztad. Mire játszol vele 150 lesz a vége, mert ezzel is lehet játszani de csak úgy hogy ólomkatonákat telepítesz az alaplapvárosba :)

Tsor 2010.04.06. 20:04:26

Nem olvastam végig, elnézést, ha már írta valaki.

Azért nincs vége a PC-s játékoknak, mert minél kevesebb játék jelenne meg PC-re, annál keresettebbek lennének azok amelyek megjelennek, és minél keresettebbek a PC-s játékok annál több kiadó, játékkészítő csinálna PC-s játékot.
Ebben a témában már 10 éve írják a cikkeket és nem történt semmi azóta sem.

2010.04.06. 20:06:59

@MrEd: Nos én is összeraktam már pár gépet, a titka hogy nem boltból kell venni, hanem megkérni a hozzáértő ismerőst, minden famíliában akad ilyen. A gép árának a feléből ki lehet hozni ugyanolyat ha nem jobbat. Most páromnak építettem egy gépet, főleg irodai alkalmazásokra használja. A gépet (AM3 processzor, hozzávaló fullextrás alaplap, gépház beépített táppal (codegen ház), 2 giga rammal, nvidia 220gt kártyával, új 320-as hitachi vinyóval //ram-ot átvettem a régi gépéből) összehoztam 65.000 ft-ért. Ezzel játszani is jól lehet, főleg 3-4 éves játékokkal.
Persze, ha az ember Windows-t vesz, az alsóhangon is 25000 (windows 7 home edition, vagy 28-ért a professional OEM-ben), de a gépek 99%-án nem eredeti windows fut. Én inkább az eredeti játékok megvásárlására költöm a pénzem. Ami jó volt, tetszett, azt megveszem dobozosban. (csak és kizárólag, a digitális terjesztést nem nekem találták ki)

rATdrAgOn 2010.04.06. 20:07:14

@rootshaper: Nos papa, van egy mondás. Az a dolog, ami mindenre jó, az nem jó semmire. :)
Pöcö jó fát vágni, de pont. Almáspécé jó fát vágni, meg elhinni hogy jó, de ez nem igaz -mert az is csak egy büdös pécé. Konzol meg arra jó, amire kitalálták. Játszani.
... és FPS is jó tud lenni konzolon. Hála az égnek RTS-t még nem láttam, de a Dune2 óta mind egykaptafa - tisztára mint a sok agyatlan flesses towerdefense hulladék. :)

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.04.06. 20:08:24

@szzsömi: Az onlive tipikusan az a project, ami a szabad kockázatitőke megcsapolására jött létre. Az életben nem fogják azt nyújtani amit várnának tőle, lesz majd vmi, aztán szépen elfelejtődik.

Zsola777 2010.04.06. 20:10:46

Lassan elavul ez a konzolgeneráció, és ha kivárnak a gyártók, a PC megint népszerű lesz. Egészen addig, amíg meg nem jelenik egy új konzol. Akkor megint azt halljuk majd, hogy a konzol a jövő.

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.04.06. 20:14:07

@Tsor: Én 15 éve olvasom, hogy most már vége a pc-nek.
Dehát midig lesz az a réteg, akinek kicsit komolyabb élményre lesz szüksége egy kontrolleres bohóckodásnál. Akár stratégia akár normális fps akár mmo játékok. Akár csak a hihetetlen szabadság hiányozna amit egy pc tud nyújtani egy konzolhoz képest.

rATdrAgOn 2010.04.06. 20:14:35

@rootshaper: A PS2 csúnya meg szar. Aha. Anyám meg salakmotorozik.
Nos, pont most érdemes PS2-t venni - ha eddig nem tetted, akkor javasolt. Ócsó mint a dög, és azért elég ütős címeket lehet venni rá, fruttiért.

2010.04.06. 20:17:36

@mutyilufi: Kedves Mutyi, lehet hogy kicsit aluláraztam, mondtam egy hasraütésszerű számot, de csak most, csak neked kiszámolom a fent írt eszközök mai árát :), írom az árakat: videókártya 30.240ft, 4 giga ram: 4*5900ft, AMD 6000+ ~15000ft. Valószínűleg sokaknak van gépe, így a monitort, egeret-billentyűzetet át tudják venni onnan. 100-ból önkezűleg össze lehet rakni egy jó középkategóriás gépet, ha egy jó leárazást kifogsz, akkor mondjuk +25 egy 18"-20"-os monitor. Gépházat táppal 8000-9000ft körül ajánlanám a codegen kínálatát, alaplapból pöpecek vannak 10000ft és azalatt, nem mindig a legdrágább a legjobb. A BOX-os proci tartalmaz hűtőt, ezen kívül ha biztonságban szeretnéd tudni magad vehetsz 1500ft-ért egy plusz hűtőventit, de ez már nem tétel. nekem az első saját kezűleg összerakott gépem 3 évig húztam, aztán cseréltem egy videókártyát, majd eladtam és egy évre rá vettem egy újat. Ez kb másfél évente 20000ft ráfordítás és mindig naprakészen tudom tartani. Persze, egyszer majd eljön az idő hogy lecseréljem, de addigra már vén és öreg leszek és nem fogok játszani :)
Ui.: az árakat innen írtam neked: gradecomputers.pcwebshop.hu/ A legjobb pc-s bolt Fehérváron.

2010.04.06. 20:19:38

@rATdrAgOn: Auchanben most hirdették húsvét előtt 25000-ért

2010.04.06. 20:21:14

@rATdrAgOn: Szia.

Szeretnék neked egy régi de jó rts-t ajánlani, magyar fejlesztés, Afrika Korps vs Desert Rats. Media Marktban 990ft-os áron megtalálod. Nekem nagyon bejött. Vagy esetleg még szintén ebből az érából 500ft volt díszdobozosan a Rush for Berlin.

rbatty 2010.04.06. 20:25:41

@bacondesign: Ezek szerint a Nintendo igencsak megszívta. Gondolj bele: N64 CD-vel. Sokkal-sokkal-sokkal nagyobb lehetőség játékfejlesztésre, mint a PSX. Alapból analóg kontroller, nagyobb teljesítmény, stb. :)

@troll: Talán. Utólag majd okosabbak leszünk. De az ötlet tetszik. Megfelelően kiforrott technikával simán el tudnám képzelni.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.04.06. 20:26:20

@MrEd: per pillanat még a két GPU-s videokártyák sem viszik döccenőmentesen a Metro-t, tesszelállással meg egészen drasztikus a lassulás.

viszont dx9 alatt tűrhetően megy egy középkategóriás ATI kártyával is.

is 2010.04.06. 20:26:28

már bejelentették a Civ V-öt! PC-re is, pedig eredetileg kétséges volt.

EvilHedgehog 2010.04.06. 20:36:03

Azért azt is vegyük figyelembe, hogy jön az OpenCL és barátai ami általános célú műveletekre ki tudja használni a GPU-t...így egy jó GPU-s gép már nem csak játékban hanem bizonyos műveletekhez/munkákhoz is jó társ lehet...

miguel_ 2010.04.06. 20:37:02

@Linkovic Csumoszky: core i3-as processzorral és 5770-es radeonnal egész jól megy dx 11-ben is - amíg meg nem jelenik a színen pár ellenfél. :)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.04.06. 20:40:20

amikor a konzol mellett érvelünk, akkor rendszerint egy mainstream, casual konzumrétegről beszélünk, de kötve hiszem, hogy a CS-s vagy a WOW-os társadalom csak egy underground réteg volna. róluk miért nem esik szó? vannak, akik nem árkádszerű, célzásrásegítéses, csecsemőknek kitalált játékokat értenek a first person shooter alatt (lásd: Modern Warfare).

Malachi 2010.04.06. 20:43:11

@mehemed: miért reagálok egyáltalán, ha még olvasni sem tudsz, nem is értem tényleg. mit akartál amúgy mondani?

miguel_ 2010.04.06. 20:46:16

@Linkovic Csumoszky: Esett szó: amíg van PC, lesz WoW és Civilization is (vagyis játék PC-re). De azért azt ne gondoljuk, hogy a) négy-öt kirobbanó sikerű játék önmagában eltartja az ipar ezen szegletét; b) az FPS-ek nem abba az irányba fejlődnek, ahol a vásárlóerő van. Jön majd a Tactical intervention, a cs kitalálójának új játéka, lehet tippelni, hányan veszik majd meg. (Remélem rengetegen.)

dr. Mutyilufi Dr. 2010.04.06. 20:47:12

@HUN_Sector: Nem számoltam utána lehet valóban kijön ennyiből. De az nem biztos hogy helyes kiindulópont hogy úgyis van már gépe. a 20.e másfél évente azért sántít. A 4850 anno elég húzós árú volt, ha videókártyacserére kerül sor és hasonlót akarsz az nem jön ki 20-ból. Egyébként nem akarok pro kontra vitába belemenni, én is azt vallom amit már olvastam néhány kommentelőtől: PC+lopott játék beljebb van mint a konzol+eredeti, de ha mások lennének a fizetések szerintem itt is hasonlóan népszerűek lennének a konzolok.

MrBrightside 2010.04.06. 20:47:21

Azt is érdemes figyelembe venni hogy egy konzol az idő előrehaladtával egyre jobb grafikai minőséget ad, mivel csak egy hardverre kell optimizálni, ki lehet hozni a maximumot a gépből, tehát idővel egy konzolon egyre szebb játékok jönnek, azonos pc-vel ez idő alatt az aktuális játékokat egyre gyengébb részletességel tudjátok futtani. Mondhatjátok hogy PC-n akkor is jobban néz ki, de ez HDTV-n rohadtul nem látszik fotelban ülve. Elképesztő erős hardverekkel rendelkeztek de soha nem lesznek maximálisan kihasználva, egyszerűen mire eljutna addig már régen egy másik architektúrára váltott a gyártó, optimizálatlan driverek, optimizálatlan játékok.

miguel_ 2010.04.06. 20:48:16

@Malachi: azt akarja mondani, hogy 640 kilobájtba minden belefér, szerintem. :)

2010.04.06. 20:48:53

Én a konzol kontrollereket nem szeretem... csomó játékot (ami engem érdekel) nem tudom, azzal hogy lehetne játszani...

Kiroku 2010.04.06. 20:49:08

Engem nagyon zavar, hogy hanyagolják a PC -t. Személy szerint elég nagy torrentes vagyok, de amióta rendesnek nem mondható keresetem sincs, azért néha megveszek 1-2 játékot. Én még azt az ágat képviselem akik szeretik fogdosni a dobozt, olvasgatni a manualt telepítés közben. Ez a bajom az internetes vásárlással sajna. Az nem biztosítja ezeket az apró örömöket :)
Á másik nagy bajom, hogy gyerekkorom nagy játékait már nem forgalmazzák, úgyhogy már nem tudok beszerezni egy szép, dobozos Broken Sword -ot vagy egy Outlaws -t :)

miguel_ 2010.04.06. 20:54:04

@Kiroku: Amazon.co.uk-n mindkettőből van. :)

2010.04.06. 20:56:27

Esetleg heroes of might and magic 2 dobozos valahol? Nekem volt egy eredeti de elveszett :(

Donor 2010.04.06. 20:57:30

@Malachi: Én örömmel fizetnék a játékért, de túl sokat kérnek érte. Így sajnos mindig pár ezer forinttal a lélektani határ felett adják a játékokat.
Szerintem itt szúrják el a kiadók, a hazai fizetőképességhez igazítva szerintem megugrana a forgalmuk.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.04.06. 21:05:46

@mutyilufi: bocs, de a HD4850-nek pont nem volt húzós ára. 5 éve alsó-középkategóriás kártyákat vettél annyiért és nem húzták tovább 1 évnél. ehhez képest az ATI kijött egy olyan szériával, ahol az alsó-középkategória is életképes és évek múlva is labdába rúg. ez azért jelentős előrelépés PC-s hardverfronton.

fourgee 2010.04.06. 21:16:50

@Malachi: Nem csak az átlagkeresetnek kell elérnie a nyugati szintet, hanem a játékok árának is. Emlékszem, amikor megjelent a WoW második kiegészítője, akkor gyorsan megvettem az alapjátékot meg a két kiegészítőt. Akkoriban egy másik országban dolgoztam, nettó 300 feletti fizetéssel. Míg itthon a kiadása utáni hónapban akciósan lement 12 ezerről 10 ezer forintra a második kiegészítő ára, addig nekem Londonban sajnos teljes áron kellett megvennem, ott nem ment le az ára, nem követte a magyar piacot. Ja igen, akkor az 20 font volt teljes áron, vagyis 6 EZER forint !!!!!!!!!!!

Vagy pl. megvettem a GTA 3. részét, meg a Vice City-t, azok még hiányoztak a gyűjteményemből. Átszámítva a 3. rész 1500 forint volt, a Vice City meg kb. 2000. Otthon ezeket 3000 forintért adták darabját, a játék dobozát megfogtam a Media Markt-ban és totál könnyű volt, valamint igénytelen, szar minőségű borító volt hozzá nyomtatva. A Londonban féláron árult játékok dobozai jóval nehezebbek voltak. Nem csak kézikönyv, hanem térkép is volt hozzájuk, a boritó minősége meg kifogástalan volt...

Magyarul: Magyarországon harmad- meg sokadannyi fizetéshez 2x-es játékárak vannak, aminél még a csomagoláson is spórolnak és egy részüket igénytelen borítóval árulják...

Na ez itt a baj.

Alikam 2010.04.06. 21:19:35

A warez biztos, hogy nem játszik sehol sem. Ez egyszerű pszichológia, aki meg akarja venni a játékot az meg fogja venni, a családapuka, meg aki csak kedvtelésből pötyög néha, az nem. Ha nem tud warezolni akkor talál más elfoglaltságot magának.

A konzolokkal a legnagyobb problémáim:

1. nem igaz, hogy egy jobb videókártya árából kijönnek. Persze relatív, kinek mi számít jónak, nekem mondjuk az 50.000 forintos kategória már jónak számít.

A konzolok megjelenésüktől eltelő egy évig kb. elég borsos áron vannak. 80-100.000 forint körül.

2. Butítják a játékokat a konzolokra. Amióta a konzolos játékok elterjedtek, pontosítsunk, a nextgen konzolok azóta igencsak sok hack 'n slash, agyatlan lövöldözés jelent meg. Ez magyarázható a játékosréteggel - úgy gondolom egy konzollal a fiatalabb réteg szívesebben játszik, vagy szívesebben vesznek nekik -, vagy magyarázható magával a konzollal, a fő irányítófelületével, ami sokkal szegényesebb mint a PC-é.

3. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a jövőben a konzolokat is kategorizálni fogják. Ennek jelei már most is mutatkoznak, pl. konzol-exkluzív játékok, vagy az XBox fajtái, Arcade, Elite stb. stb.

Hogy meddig lehet ezt a széthúzást csinálni? Ameddig akarják és a végén ott kötünk mint a PC-vel, hogy ha olyan konzolt akarsz amin minden elfut, akkor az egy alapkonzol kétszeresébe fog kerülni.

Szóval én egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy ez a konzolbiznisz ezen a szinten jó-e a világnak.

Malachi 2010.04.06. 21:22:56

@Donor: szerintem is, de ez örök vita. sokan azt mondják, hogy hiába lenne a 16 ezres játék 5 ezer, úgy is mindenki torrentről töltené, vagy másolná.

de itthon minden olyan kifordított, semmi nem működik úgy, ahogy az logikus lenne.

meg azt se felejtsük, hogy tényleg csórók vagyunk ahhoz a szinthez viszonyítva, ahova ezeket az árakat belőtték. absz. megértek mindenkit, aki sajnál tizen ezreket kiadni egy hülye játékért, ha már megvette 2 éves hitelre a PC-t vagy a konzolt valahogy. de hát úgy lenne a normális. játszani nem kötelező.

és bárhogy is reménykedem benne, hogy sokáig él majd a PC-s játékpiac, folyamatos a visszafejlődés. ez van, évek óta. lassan minden PC-s játék szánalmas konzolportként csorog le hozzánk. az a néhány kivétel PC only cím szinte semmi a gigantikus konzolpiachoz képest.

Malachi 2010.04.06. 21:28:52

@fourgee: ördögi kör, erre meg azt mondják kicsi piac -> magasabb árak. persze tény, a kiadók menjenek a francba, én (szinte) minden dobozos játékomat külföldről vettem, postával együtt olcsóbb volt, mint itthon boltban.

fourgee 2010.04.06. 21:33:06

@HUN_Sector: Hozzáértő ismerős nem bízza Codegen tápra a gépet :)

Láttam már cifra dolgokat, sőt nekem is füstölt már el gép netezés közben! Neten olvasgattam, amikor kikapcsolt a gép és elég érdekes füst jött ki hátul. A táp, egyik memória és a memóriát tartalmazó foglalat elhalálozott. Garanciálisan cserélték a memóriát meg a tápot. Aztán amikor a második Codegen táp is elkezdett rendetlenkedni, akkor az egyik híres tápgyártó cuccát vettem meg, 6 éve halkan végzi dolgát.

2010.04.06. 21:35:46

@fourgee: nekem egy codegen táp 6 éven át kiválóan muzsikált az 1,8-as intel processzor mellett. Persze mindenki belenyúlhat, így lehet maholnap a 3 éve működő LC6550 tápom bemondja az unalmast. De ettől még nem általánosítom le az egész márkacsaládot.

b0lha 2010.04.06. 22:05:27

amig lesznek igazi multi jatekok, mint a wow, etqw, v epp a starcraft 2, addig lesz pc is sztem. barki barmit mondhat, h kontrollerrel is lehet ugyanolyan jol fpst jatszani, stb, ez egyszeruen nem igy van. ezt nem hasrautes szeruen mondom, hanem kb 13 ev multizas utan. egyszeruen nem ugyanaz az oledben a kontrollerrel szetfolyva ulni a tv elott, mint h gusztustalanul begorbult hattal, a monitorra tapadva arccal loni az ellent. arrol nem is beszelve, h 1-1 ilyen jatekhoz soxor keves is lehet a kontrolleren talalhato gombok szama, ugye aki 1 kicsit is jobban bekonfigolja a jatekat, maris 15-20 gombbal kell h boldoguljon. vegul pedig, es ez mar telleg teljesen szubjektiv, a fentiek nagyjabol sztem ugy altalaban igazak, de tehat velemenyem szerint az egeret nem birja helyettesiteni a kontroller. allithatod erzekenyre a joyt, meg stb, de sose fog olyat rantani vele, mint amilyet egerrel lehet. mondjuk azt nemtom h a 3 nagy konzol kozul vmeikhez is lehet e egeret kapni, de ha igen, akkor maris csokkentek a pc eselyei...

vargatom 2010.04.06. 22:08:17

@xstranger: Ne keverjük a multi és single player dolgokat légyszi.

Az Onlive-nál single player módban, a Te gépeden, a Te mozgásodnál jelentkezik a kétszeres késleltetés hatása. Megnyomod a tűzgombot, és ki tudod hangosan mondani, hogy "egy", mire a monitoron látod a lövést. Lokális gépen játszva ez sokkal gyorsabb, szinte azonnali a válasz.

Hagyományos multiplayernél viszont az ellenfelek eleve csak egyszeri késleltetését évtizedes tapasztalatokon alapuló algoritmusok csökkentik (client side prediction stb), elég jó hatékonysággal. Néha, nagyon néha, előfordul, hogy nem találsz el valakit, vagy úgy lőnek le hogy nem érted a dolgot, de ez manapság ritkán okoz problémát.

vargatom 2010.04.06. 22:09:40

A hardver árakat számolgató és pro/kontra listákat gyártó urak figyelmébe továbbra is az eladási statisztikákat szeretném csak ajánlani. A lefitymált konzolos FPS-ekből 5-15 millió példányokat lehet eladni, PC-n ennek a tizede számít jónak. Mivel vitatkoztok?

shua55 2010.04.06. 22:21:43

Azt hiszem hibás oldalról közelítik meg a kérdést a legtöbben. A PC-s játék, ha nem is haldoklik, de mindenképpen zsugorodik. Miért?
Ehhez elég ránézni az elmúlt 4-5-6 év játéktermésére, az igazán "nagy" címekre. Primitívek, mint a gumicsont, pont mint a konzoljátékok. Néhány rétegstílust leszámítva nincs különbség PC-s és konzolos játék között, lineáris, egyszerű, agyatlan játékok készülnek szakmányban, és PC-n is ezek vezetik az eladási listákat (kiszűrve mondjuk a wow-ot és társait), márpedig ilyen téren a konzol olcsóbb, és pont ugyanazt az élményt nyújtja rajta az agyonscriptelt cod, mint PC-n.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.04.06. 22:40:16

modderek, advanced felhasználók, gépeket építő, tuningoló geek-ek, játékgeek-ek, RTS - FPS fanok soha nem fognak elfordulni a PC-től. maximum a játékipar fog elfordulni tőlük.

vargatom: amíg PC-re 6-8 hónapos csúszásokkal jönnek ki 1:1-ben átprogramozott konzolos portok, addig miről beszélünk? a számadatokkal mondjuk nem nagyon lehet vitatkozni, pedig néhány éve még kvázi kívülállóként, furcsa, kárörvendő vigyorral az arcunkon néztük a két nagy konzol csatáját..

Alikam 2010.04.06. 22:50:15

@vargatom: ki vitatkozik ezen? Ki vitatkozik az eladási statisztikákon?

Egyértelmű, hogy konzolon sokkal több játék fogy el, mint pécén...

De ennek semmi köze az árakhoz, akárki akármit is mond. Ezt a piac irányította így. Mondhatni determinisztikusan alakult.

A konzolba egy nagy baj van, hogy butítja a játékokat. Annyi szart amennyi konzolokra megjelenik, pfff, és aztán csodálkoznak, hogy a pécés eladások sosem a várt szinten teljesítenek. Még jó, mert aki a pécés korszakban játszott az a minőséghez szokott nem a hack 'n slash szarokhoz.

Persze ezen kár is vitatkozni, végülis én tényleg csak ezt sajnálom az egészben, de ezzel meg úgy sem lehet mit tenni.

a Wii volt ez egyetlen üde színfolt az egészben, remélhetőleg megpróbálják ezt a vonalat követni, mert egy hat gombos szarral egyszerűen tudsz mit csinálni, csak hack 'n slash programokkal szórakozni.

Alikam 2010.04.06. 22:54:14

@shua55: persze mert a pécés játékok nagy része már portolt, tehát jobb nem lesz mint a konzolos, max. szarabb, ami általában be is következik, mennyi balhé volt már komolyan bugos vagy optimalizálatlan portokból...

És akkor tárogatja a kezeit a kiadó, hogy hát nem viszik...

Hát persze baszd meg, hogy nem viszik, kinek kell egy optimalizálatlan fos, ami a 14 éves kínai kölkök agyi szintjéhez igazodik?

rbatty 2010.04.06. 23:13:15

@Alikam: Sorolnál egy-két címet példának? (Jóból is, rosszból is) Így nem tudok viszonyítani. Köszi.

szotyika 2010.04.07. 00:38:03

@Alikam: "A konzolba egy nagy baj van, hogy butítja a játékokat."
Ha egyszer megmutatná neked valaki hogy például milyen gamecube és ps2 only címek maradtak ki az életedből ilyen hozzáállás miatt, sírva fakadnál.

b0lha 2010.04.07. 01:06:25

nekem van ps2om es pcm is. a ps2ot konkretan 1 db jatek miatt vettem meg, es az a dragon ball z budokai 3. kovezzetek meg, de sztem a legjobban kitalalt verekedos jatek ami csak letezik. nem azert mert dragon ball, tolem lehetnenek fekete meg feher kockafigurak is, ha a harcrendszer megmarad. a pc viszont nekem kell az etqwhoz, tenyleg, hiaba adnak el 6x annyi fpst konzolra mint pcre, en teljesen ki voltam akadva, h ien celzas rasegites van, meg automatik zoom, meg tokom tudja meg mien fajta kulonbozo supportok a konzolos fps gamereknek. persze, mert nyilvan igy konnyebben rafagy a picsaszaju dagi kis amcsi kolok, nem unja meg 1hamar, de ezzel magat a jatekot herelik ki sztem. masresztrol nem is lehetne egyseges tournamenteket rendezni, hiszen a konzolosok legalis csittel indulnanak.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.04.07. 01:35:22

@b0lha: "ien celzas rasegites van, meg automatik zoom .. de ezzel magat a jatekot herelik ki sztem"

pontosan így van. ez a nagy szívfájdalmam nekem ebben az egész konzolőrületben. márpedig amíg 12 milliós példányszámok kelnek el modern warfare-ből, addig az iránymutató ez lesz.

b0lha 2010.04.07. 02:17:22

@Linkovic Csumoszky: :) nekem alapvetoen ezzel nincsen bajom addig, ameddig pcre is fejlesztenek meg jo fpseket. mert sztem azoknak igenis csak pcn van meg a hangulata. nemhiaba adnak ki nagy beviteli eszkoz gyartok kifejezetten gaming szeriakat az egereikbol, es a billentyuzeteikbol. 1 rts/rpg/fps fanatik multigamer telleg hasznal siman 15-20 gombot.
egyebkent meg csak azt tudom mondani, h az ien lego fabulandositott fpseken felnottek soha nem lesznek pariban az ien skillekkel pl: www.youtube.com/watch?v=GA5dKEWhaac
indzsoj.

fourgee 2010.04.07. 08:05:30

@HUN_Sector: Egy minőségi alkatrészekből összeválogatott gép volt, senki nem nyúlt bele. Ha csak én jártam volna úgy, nem írtam volna amit írtam, de úgy hogy sok más ilyen esetről hallottam... Olyan is volt hogy valakinek ki volt kapcsolva a gépe, csak a táp volt standby üzemmódban és egyszer csak füstszagot érzett. A tápból jött...

vargatom 2010.04.07. 11:46:59

Sztem kicsit elitista hozzáállás az, hogy ne szórakozhasson egy jót FPS játékkal az, akinek a reflexei és egérkezelési képességei (értsd célzás) nem egy 13 éves szintjén vannak. Nem lehet mindenki egy Kodiak, hogy ha csak abba az irányba néz ahol te vagy akkor már biztosan
Rásegítés van, és? Attól még ugyanúgy lehet taktikázni, csapatban dolgozni, meg minden - csak kevesebbet lő mellé az ember és így kicsit több sikerélménye lehet.

Ráadásul az a rásegítés se annyira baromira nagy általában, és még a kontrolleres irányításnál is ég és föld a különbség egy kezdő és egy profi között. Nem kell attól tartani, hogy leülteted anyukádat a konzolos COD elé és 1 óra múlva osztja a headshotokat.

moli 2010.04.07. 11:50:01

@vargatom: wii-s "lightgun" jatekokban nincs rasegites.

miguel_ 2010.04.07. 12:11:51

@moli: ... multi se nagyon. :) Ha meg van, beleőszülsz, mire összelövöd.

Laciii 2010.04.07. 12:17:10

@vargatom: nem érted a lényeget, elpepecselhetsz részegen vagy 40 fokos lázzal is egy konzolos FPSsel, aki UT-n nőtt fel annak hiányzik a kihívás, amikor ugrásból hátrafordulva nyomod a headshotot.

A másik dolog, hogy a Fallout 3-hoz PC-n kilószámra töltögetheted lefele a minőségi modokat (meg scriptelheted ahogy tetszik, de ez már tényleg nagyon szűk réteg).

A Final Fantasy VIII meg tényleg egy műremek és jól játszható konzolon.

foodlfg 2010.04.07. 12:26:14

Engem már nem igazán érdekel a játékpiac. Max ami kell, azt letöltöm.
De annyi biztos, hogy nem fogok konzolra átállni a zárt szemléletük miatt. Biztos, aki ebben nőt fel, azt nem zavarja, de az már az ő bajuk, engem nem érdekel a téma.

On-livehoz pedig nemcsak fejlett infrastruktúra szükséges, hanem az is hogy közel legyél a szerverekhez. Amíg nincs a közeledben egy szerver, addig simán buktad, hiába van akármilyen alacsony késleltetésű kapcsolatod.
De ezt már a fejlesztők is megmondták.

veston 2010.04.07. 13:01:58

Konzoljátékok nagyrészt 10 éveseknek valók és az exclusive címek is nagyrészt platform/JRPG (fúj) típusú játékok illetve a verekedős játékok, amik pár óra után érdektelenségbe fulladnak. Én egyenlőre ezért kerülöm a konzolokat, meg mert nagy mmorpg fan vagyok, ami azért mégiscsak pcre lett kitalálva.

Ha esetleg vennék egy konzolt talán az X360 mellet döntenék, mindig is ki akartam probálni a fable2-öt meg a GOW 2-öt, plussz az egyetlen konzol aminek normális kinézete van :P

vargatom 2010.04.07. 13:28:11

@Laciii: Te nem érted :) az emberek 95%-ának nem hiányzanak ezek a fajta kihívások, mert nem tudják teljesíteni őket és nem okozna nekik sikerélményt.

miguel_ 2010.04.07. 13:57:41

@veston: "Konzoljátékok nagyrészt 10 éveseknek valók"

ez nagyjából annyira igaz, mint hogy az mmorpg-sek nagyrészt otthonülő szociopaták, nyolcadikosbajusszal és pattanásokkal. :)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.04.07. 15:07:22

@MrEd: "mint hogy az mmorpg-sek nagyrészt otthonülő szociopaták, nyolcadikosbajusszal és pattanásokkal"

images.dailyradar.com/media/uploads/mmo/story_large/2009/01/29/southpark2_thumb_1_.jpg :)

veston 2010.04.07. 15:32:09

@MrEd: Ajjaj tudtam hogy meg fogom még kapni a magamét ezért:D

Igen tényleg általánosító volt úgyhogy pontosítanék. A konzolos címek között kevés olyan van ami engem, hosszabb időre, képes lenne lekötni illetve egyáltalán kipróbálás szintjén érdekelne.

IndaMuncher 2010.04.07. 15:50:58

@Malachi: Miért kéne lopni, mikor 4000-ért egy-két éves cuccokat meg lehet venni eredetiben. Ugyanezek amúgy 7000-nél kezdődnek konzolra.

@MrEd:
Ha ez igaz, komolyan eladom a PC-met, mert ha nem kell hozzá HDTV, elég egy monitor, akkor nekem megérné.

Grath 2010.04.07. 18:27:07

@F.house: Amennyire korlátozott technikai tudásom segíteni enged: a mai tévék jószerivel hatalmas monitorok, csak éppen a csatlakozó más. De ahogy Ed is írta, mindhárom mai konzolt rá lehet kötni egy újabb monitorra - csak persze a kábellel még lehúznak.

miguel_ 2010.04.08. 01:18:21

@F.house: Én leginkább PC-n és Xboxon játszom (illetve ugye az előbbin dolgozom), mindkettő egy totál mezei, 22 hüvelykes, még csak nem is 1080p-s Samsung monitorra van kötve (226 BW a pontos típusa), de épp mostanában futottam össze egy olyan 60 000 forintos LG monitorral, ami 23 colos, Full Hd-s, és többféle bemenet van rajta, mint a nappaliban az LCD tévémen. :)

Malachi 2010.04.08. 09:02:02

@F.house: én is így csinálom általában, régebbi játékokat vásárolok eredetiben, vagy ahogy írtam, külföldről rendelem, megéri.

viszont ne mondd, hogy bárki is kimaradna abból, hogy a magjelenés napján játszhasson egy COD:MW2-vel vagy bármivel, csak azért, mert nem tud rá kiadni 10 ezret. nem fog kimaradni. letölti.

Sieg 2010.04.09. 10:58:00

A szokásos érv, hogy "egy videokártya árából 4 évig nincs gondod a hardverre" nem igaz, ha figyelembe vesszük a szopatós konzol üzleti modellt (egész megdöbbentő, hogy az emberek ezt nem veszik észre).
Vagyis az "add a hardvert olcsón, akár veszteséggel, majd a szoftver-licenszeken behozod" modellt.

Egyrészt a konzolok ára kb két felső-középkategóriás videókártyáéval egyezik meg, másrészt a játékok úgy 3-5 ezer forinttal drágábbak. Ha valaki évente 10 játékot vesz (pl én), az évi 30-50 ezer forint extrát fizet.

Figyelembe véve, hogy a szükséges hardverfejlesztések üteme jelentősen lelassult, a játékok nem igénylik a legújabb hardvert, hacsak nem akarsz extrém beállítások mellett játszni. Nekem két éves konfigom van (Core2 8500 + nVidia 8800 GTS) és még mindig tökéletesen futtat minden új játékot és bár idén tervezek egy videokártya upgrade-et, a processzor még tökéletesen jó lesz még egy jó darabig.

Szóval 5 éves konzol életciklust figyelembe véve a PC-n szükség van úgy 1.5 CPU upgrade-re és 2 videokártya upgradere. Ez úgy 150 ezer forint. Ebből legalább a CPU upgrade nem csak a játékaid futását javította, szóval csak részlegesen lehet játékcélú költségnek betudni.
A konzol kerül 90 ezerbe és kb 200 ezerrel költöttél többet játékra, mint amibe a PC-n került volna...

Persze az az érv, hogy valaki nem akar upgrade-ekkel foglalkozni, az jogos, de úgy 5 évenként senki sem ússza meg, szóval csak részlegesen igaz.

Magon_ 2010.04.09. 21:31:26

Mókás, hogy Magyarországon mennyire uralkodik a 'ha játék, akkor az FPS' szemlélet. Minden második ember itten a 'kontrollerrelnemlehetlőni:bukta' érvet nyomja. :) (A konzol csorgónyálú hülyegyerekeknek való is kb. ebből a gondolatból eredeztethető, gondolom.)

52 · http://52nap.blog.hu 2010.04.15. 01:40:12

@vargatom: Szeretném látni az olyan eladási listát ami ezt az állításodat igazolja... Ja, nincs? Pech. Jelenleg kb 40.000.000 eladott XBOX 360 és kevesebb mint 35.000.000 eladott PS3 van. Nem foglalkozok azzal, hogy sok családban van ez is, az is, s ők sem veszik meg ugyanazt két konzolra.

Ekkor is azt mondanád, hogy minden 6-7. játékos akinek konzolja van megvesz egy FPSt? Nem jók az adatok amikkel beszélsz.

Sokan mondják évek óta, hogy mi lesz a PCs játékokkal... Tudod nem vagyok egy nagy Sims guru, de azt tudom, hogy az is AAA kategória bőven.

World of Warcraft? Szintén. De az Eve Online-ből is több bevétele van a CCPnek mint egy átlagos konzol játékból a fejlesztőnek... Pedig nem is egy túl ismert játék.

Szerintem más játék való PCre, és más való konzolra.

Ami konzolon sikeres, könnyen lehet PCn bukás, és ami PCn sikeres, lehet, hogy nem adaptálható konzolra.

Nem hiszem, hogy egy eve online részletességű játék (Ugye ezzel foglalkozó blogot írok, ezért ez a példa) működne konzolon: túl bonyolult, hosszú ideig kell vele játszani, ha a haver átjön nem tudja megragadni amásik kontrollert és beállni játszani...

Ellenben PCn pont az ilyen a sikeres.

A gyorsan kiismerhető, buliban, kezdő haverokkal is jól játszható, rövidebb játékok jól mennek konzolon, de PCn az ilyesmi "kevés". Mivel ezek rövidebbek, egy játék kevesebb időre kell, hogy lekössön, ezekből több különbözőt lehet eladni, stb.

moli 2010.04.15. 10:40:36

@52: szerinted raketamernokbol van tobb a vilagon, vagy bolti eladobol?

Vágási Matyi 2010.04.16. 02:16:50

Azért az indie cuccok mobil platformokon is nyomulnak eléggé, akárcsak a casual gémek.

Konzol vs. PC:

Sose volt konzolom, a jelenlegi kínálatból már nem is lesz. 3 év múlva még lehet, de bill-t és egeret veszek hozzá.

Void Bunkoid 2010.05.03. 10:27:47

Minden olyan FPS-rajongónak, aki köti az egeret :))) a karóhoz, és a "realizmus" csökkenését emlegeti a kontrollerek, meg a "rásegítés" miatt, csak annyit szoktam mondani, hogy csak egyszer, egyetlen egyszer próbáljon már meg futni egy töltött lőfegyverrel, és futás közben olyna célratartást produkálni vele, mint a féldekás egerével CS közben.

Utána majd lesz 1 kis elképzelése a valóságról. Igazából ha valaki nem mesterlövész, hülyén hangzik, de még tizenöt méteres távolságból is csak körülbelül 10-12 százalékos eséllyel tudna eltalálni egy felnőtt ember méretű célpontot egy pisztollyal lőve úgy, hogy nem célozgat előtte félóráig és nem fekszik hasra.

Ennek speciel sokkal inkább megfelel a kontroller által nyújtott célzásélmény...

moli 2010.05.03. 10:37:45

@Void Bunkoid: foleg a lightgun vibramotorral.
süti beállítások módosítása