HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A Ubisoft benézte

2010.03.08. 16:10 miguel_

Nem hiszem, hogy sokan egyetértenek majd velem abban, hogy igenis szükség van olyan eszközökre, amik megakadályozzák a játékszoftverek illegális másolását, terjesztését, magyarán lopását. Ne is menjünk bele hát a szokásos vonalon lefutható, parttalan szó-dzsiudzsicuba, hanem vessünk egy pillantást arra, hogy szívja meg az a kiadó, aki nem hallgat a szép szóra.

Van ez a Ubisoft nevű cég, többek ismerhetik, általában olyan játékokat adnak ki, amik Tom Clancyvel kezdődnek, vagy ha nem, hát az Assassin's Creed 2-t. Nos, ez a banda találta ki, hogy ők majd megregulázzák a komisz PC-s játékosokat, és kitalálták a következő rendszert: ahhoz, hogy valaki játszani tudjon a frissiben megjelent AC 2-vel (esetleg a Silent Hunter 5-tel), folyamatos internetkapcsolatra van szükség, mert a játék folyamatosan megpingeli a Ubi szervereit, és ha ne adj' Isten megszakad a kapcsolat, akkor a program is leáll - kilép a pause menübe, és addig nem is lép vissza, amíg ismét össze nem csicsereg a távoli gépekkel.

Persze ez már a bejelentés napján sokaknál kiverte a biztosítékot, hiszen a módszer semmi másra nem jó, mint a programot legálisan megvásárló szerencsétlenek szívatására, mert legyünk nyugodtak: azok a crackerek, akik a többi másolásvédelmi eljárást megtörték, képesek az ilyen furmányok megkerülésére is. Sőt, szinte az első reakció is az volt (még a játékokat "közismerten ingyen kapó" szaksajtó részéről is), hogy oké, tegyük fel egy jobb világba lépünk, mindenki megveszi a játékot, de akkor is, mi lesz, ha a Ubi szerverei mondják be az unalmast? Sokkal nagyobb vállalatok sokkal komolyabb feladatra kitalált, katasztrófavédett rendszerei is kapituláltak már megfelelő körülmények között, hát pont a Ubisoft mérnökei találnák ki a tökéletesen bombabiztos módszert?

Természetesen nem (bármennyire is ezt állították a hivatalos FAQ-ban). Az elmúlt két napban megtörtént az, amire mindenki számított: a szerverek elérhetetlenek voltak, sokan bele sem tudtak kezdeni a frissen megvásárolt játékukba, a kiadó pedig a hivatalos bocsánatkérésnek korántsem mondható twitben fejezte ki sajnálatát annak az "5%-nyi embernek, akit érintett a túlterhelt szerverek problémája". Öröm az ürömben, hogy eddig igazán jól működő crack sem készült az illegális változathoz, bár már két release is kijött - az egyik ráadásul valami orosz cucc, ami eleve nem jósol sok jót.

Közepesen fontos kérdés, hogy mi is történt valójában. Vajon annyian vették meg a két játékot, hogy nem bírták a gépek a sok bejelentkezőt? Nem valószínű. Sokkal inkább vicces kedvű hekkerek döntöttek úgy, megmutatják, miért nem ez az út vezet a 100 százalékosan jogtiszta szoftver birodalmába. A Ubisoft is a DoS-támadásra veri a balhét, persze valaki házhoz megy a pofonért, az ne lepődjön meg, hogy egy egész csapat vár rá.

141 komment

Címkék: drm warez állatság barom ubisoft

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr261819943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.03.08. 20:06:43

@BushDoctor: Ja értem, tehát nem az az oka, hogy itt a fizetések kb nyolcadakkorák mint egy normálisabb országban? Abból meg lazán kijön havi 2-3 játék úgy hogy észre sem veszed.
A többségnek itt az életben maradáson túl nem nagyon van +10-20 ezre kidobni ilyesmikre, játszani viszont szeretne a gané mocsokja esetleg a gyereke.
Próbáld ezt felfogni.

Egu 2010.03.08. 20:06:44

@MrEd: a warez oldalakon is ez a patch elérhető béta verzióban...:)))))

Chapell 2010.03.08. 20:08:09

@Egu: Az EA cuccok? Mint pl a vadiúj Bad Company 2 9.999ért? Vagy Mass Effect 2 Gyűjtői Kiadás szintén 9.999ért? Fifa10 6.999ért? Nem értem, egyértelműen leírtam, hogy 576.hu. Nyilván van, ahol 15 rugóért is meg lehet venni. Én szívesen eladom neked 13ért akciósan bármilyeket, vagy mutasd meg az EA tavalyi sorozata hol kapható 10 fölött. Az nem kifogás, hogy "nade én tudok helyet ahol sokba kerül". Ha valaki felteszi Ebayre 40.000ért akkor fúde drága, mert valahol 40 rugó?

@(not_just_my)_one_and_only_rule: Akkor legyen a mozijegy basszus. Legyen az is csak 100 forint, mert egy teremnyi emberrel így is összejön az áramdíj, a mozijegynyomtatás, meg az eszközök amortizációja.

Tájfájter 2010.03.08. 20:09:44

@Egu: Miért is? Elfogadom, hogyha a játékomat regisztrálni kell neten, mert tisztességesen vettem meg. De milyen további szolgáltatást nyújt nekem hogy folyamatosan online kelljen legyen folyamatosan?
Lehet beszélni nyugatról, meg hogy a fán is wifi terem, de az mindenféleképpen többletköltség nekem, amiért nem kapok semmit, csak játszhatok a játékkal, amit megvettem.

Mintha a sima Suzukiddal meg kéne állnod az autópályán kilóméterenként, vagy be kéne menned minden benzinkútra, pedig se tankolni nem akarsz, se ablakot mosatni...

Egu 2010.03.08. 20:12:32

@Chapell: mondjuk Electroworld, Media Markt...Legutóbb pl ott sétáltam el mellette 10k felett. Engem ugyan konkrétan az NHL2007 tökéletesen kielégít és 2k volt tavaly nyáron, de azért ezek tényleg qrva drágán vannak kezdőárazva. Pláne, ha azt nézem, hogy a 2007 és 2010 között a neveken kívül milyen alapvető változások történtek, akkor végképp nem indokolt.

Ja, és ha nincs netem, akkor az 576.hu biztos sokkal olcsóbb mindenkinél...:)))

miguel_ 2010.03.08. 20:13:26

@Sün! balázs: "A net ma már lassan olyan közmű, mint az elektromos hálózat - legalábbis tőlünk nyugatra."

Azért a megoldás ellen lázadozók többségében bőven nem káeurópából keveredtek elő. :)

Egu 2010.03.08. 20:14:45

@Tájfájter: ja, hülye döntés volt ilyenre írni a cuccot. De ők írták meg így, gondolom, senki nem szorított a torkukhoz kést. Ezen kár kiakadni.

Vagy pereld be őket kényszeres árukapcsolásért. Hátha sikerül.

Egu 2010.03.08. 20:18:33

@MrEd: mivel a káejrópai többségében ingyé tölt le. Mert finoman szólva más az "átlagos vásárlói kosár"...:)))

Chapell 2010.03.08. 20:18:55

@Egu: De bakker. Ne az Electroworldot meg a Media Marktot, a lehető legdrágább helyeket emlegessük már. Arról van szó, hogy legálisan, 10 másodperc utánajárással 10 rugó alatt megszerezhető szinte minden PC játék, akár teljesen új is.

Azt már meg sem merem említeni, hogy Ebay-ről vagy bárhonnan külföldről a magyar ár háromnegyedéért, néhol feléért meg lehet rendelni ezeket.

Egyébként meg ha nincs neted, le se tudod warezolni. Ha meg van neted, akkor meg tudod nézni ,hogy mennyibe kerül egy online boltban.

Egu 2010.03.08. 20:20:32

@Tájfájter: ja, és ha a Suzira kiírják, hogy meg kell vele állni kilóméterenként, akkor azért nem lenne a mi autónk biztosan.
Szóval van a termék, meg van a kereslet.

Egu 2010.03.08. 20:25:26

@Chapell: ja, ott basztam el, mikor gépet vettem...:)))

Mondjuk magyar posta mellett ebay, külföld szóba se jöhet, mert azzal nem én fogok ám jáccani biztosan. Ami meg a hivatalos bolti ár alatt van sokkal, az legfeljebb boltban vásárolt warez. Az sem sokkal jobb összeségében, gondolom, legfeljebb Te nyugodsz meg, hogy jó vásárt csináltál.

deflorator 2010.03.08. 20:33:18

@Tájfájter: A DLC nem biztos, hogy megoldás, mert a letöltött tartalmat ugyanúgy meg lehet osztani, mint magát a játékot.

(not_just_my)_one_and_only_rule 2010.03.08. 20:36:08

@Chapell: mozijegy? nem teljesen jó, mert a költségek ott is közel lineárisan nőnek a vetítések számával. merthogy azt a költséget is meg kell fizetni: nem csak a film készítőit kell eltartani a nézőknek, hanem a mozit is.

ha nézzük viszont a már sokkal hasonlatosabb zenei- illetve film DVD-ket - nicsak, hát nem ismerős a helyzet?

mellesleg a mozi egy jó példa arra, hogy van olyan szolgáltatás, amit nem tart túl drágának az ember, míg mást igen. (mozijegy vs. játékszoftver)

hogy ez pl. furcsa szerinted (egy játék kb 4-5 mozi ára), az a szomorú tényen mit sem változtat

deflorator 2010.03.08. 20:38:28

@Pacho: Ezzel nem találtad fel a spanyolviaszt, ennek a szabványosított változata a DRM, ami feltörhető. Az egyedüli visszatartó erő (a mások által feltört file-ok használata ellen), hogy nem tudhatod pontosan, a crack-ban milyen ártó jellegű kódokat rejtettek el. Cserébe viszont maga a DRM sem nyílt forráskódú, arról sem tudod, hogy milyen kódokat rejtettek el benne (ráadásul system jogosultsággal megy a háttérben.) Úgy érzem, hogy a mérleg nyelve a megfontolt, óvatos crack használat felé billen.

deflorator 2010.03.08. 20:40:26

@(not_just_my)_one_and_only_rule: Valóban annyire jó példa lenne a mozi? Rengetegen töltenek le filmeket, talán többen, mint játékokat. Sőt, ha a pornót is odaszámítjuk akkor biztosan többen.

miguel_ 2010.03.08. 20:43:09

@deflorator: na ja, csak nézd meg, mi történik épp most a mozival: a 3d-s őrület (vagyis valami hasznosnak ítélt újítás) miatt megint tömegek járnak moziba. Ez kell a játékiparban is, nem a DRM - az a filmeknél sem jött be.

Polemius 2010.03.08. 21:09:51

Megveszek egy játékot, és csak addig működik míg a kiadó szerverei elérhetőek?
Mi van, ha egy (2-3-4-5...) év múlva a kiadó megszűnik, vagy egyszerűen nem támogatják majd a játékot?
Na nem. Ilyen játékot (programot) nem vennék.

(Most a kimondottan online játékokról mint pl a MMORPG-k tekintsünk el.)

Egu 2010.03.08. 21:20:35

@deflorator: egyébként épp a múltkorában jelent meg egy felmérés, hogy a filmletöltések 90>%-a 2 kategóriához köthető:
1. az éppen aktuális nagy slágerek, amiket vagyonokért mutatnak be a mozikban
2. a már sehol nem látható klasszikusok, amiket nem lehet/nem egyszerű sehonnan megvenni

És a játékipar is pont erről szól. Nem adok ki 10k (@Chapell kedvéért 8k) HUF-ot valamiért, ami lehet, hogy tök szar és 2 óra múlva nem is akarom már használni. Van helyette warezben olcsón/ingyen. Aztán ha meggyőzött, akkor a "rajongó" úgyis megveszi, aki meg egyszer kipróbálta, az többet felé sem néz.

Pacho · http://pacho.blog.hu 2010.03.08. 21:22:22

@deflorator: eszembe se jutott hogy feltaláltam volna bármit is ezzel, csupán laikusként, gondoltam ez is egy irány. Gyakran a legegyszerűbb csapda a leghatékonyabb.

Más dolog. Az hogy itthon a 10k péz soknak számít egy játékra az tény, de minket köztudottan mindenki leszar, ergo jelentéktelen piac, itt is 10k és külföldön is 30 40 euro. Csak ott zsebpénz itt meg tized fizetés.

De az is természetes hogy az embernek nem kell ám minden játékot megvenni, ahogy nem nézünk meg minden műsort a tévében sem, nem megyünk el minden filmet megnézni a moziban, stb... Mértéket tartani a játékok esetében is kell, mint minden más esetében is. Ugyebár a kaviár is finom, mégsem zabáljuk egész nap, mert drága.
Rossz mentalitás a gamer mentalitása, olyan téren hogy ő bizony minden jó játékot játszani akar, még akkor is ha törvényt sért. Ez a függőség egy nyilvánvaló jele. A játék és a drog között pedig igenis lehet párhuzamot vonni. Legalábbis ha ezt az oldalát nézzük.

Oké ez is csak okoskodás, mert mi más lenne. És is szoktam warezolni és nem veszek meg mindent ami akár tetszik is. De pl. azokat a játékokat megveszem amiknek a normális multijához elengedhetetlen az eredeti, valamint a kiemelkedő singleplayer gameket is. Viszont ezekből mivel nem sok van, nem verem magam olyan hatalmas nagy költségekbe. Két három havonta egy eredeti játék nem hiszem hogy annyira megterhelő lenne, bármelyik szenvedélyes játékosnak. Más tészta az, hogy a játékosok nagy részét azok a 13 - 23 évesek teszik ki, akik pénzt nem keresnek, így nekik lehetetlen játékot venni, nos nekik marad a warez. (és a nagy pofa)

GrindDragon 2010.03.08. 21:23:17

AC2-nél állítólag a szerverek megszűntekor (majd egyszer) kinyomnak egy patch-et, ami függetleníti a játékot a nettől. Legalábbis ez Ubiék hivatalos állásfoglalása. Amúgy a szerverállás miatt most szopóágon vagyok én is, melóból hazaérve pedig szerettem volna kicsit rendbontani.

Egyébként idén egész jól rákaptam az eredeti játékok vásárlására, köszönhetően annak, hogy Mass Effect 2 limitált 10 rugó, Bioshock 2 gyönyörű limitált pakk 11 rugó (asszony megvette leendő szülinapra), AC2 meg 8 ezer.

Vannak játékok, amik megérik a pénzüket, bár most a DRM leállás miatt dolgozik a méreg bennem is...

Pacho · http://pacho.blog.hu 2010.03.08. 21:28:11

@Egu: Tudatos vásárló nem úgy vásárol, hogy nem tudja mit akar venni, csak vesz. Igenis venni kell a fáradtságot és utána kell nézni, hogy melyik játék mit képes nyújtani. Vannak fasza gamer oldalak, fórumok ahol minden le van írva az adott játékról. Vannak gameplay videók a videómegosztókon, vannak képek, jobb esetben vannak demók. Szóval ez igen gyenge védekezés, hogy vakon vásárolod a játékot és ha nem tetszik dobod ki.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.03.08. 21:29:55

Én meg have 15 ojrót fizetek egy olyan játékért, ami csak online megy.

Mert a content megéri.

Elcseszett nick 2010.03.08. 21:48:34

Kitaláltam egy jó rendszert erre. Nincs lemez, meg egyben telepített játék, hanem mindig az adott részt tölti csak le a szerverről. Fizetni meg idő után kéne, így ha valaki megunja a játékot 2 óra után, max pár eurót bukik. Ha meg a befizetett összeg elér egy határt, akkor korlátlan hozzáférést kapna onnantól. MMO-k után szabadon. :)

Egyébként én pont akkor ülök le játszani, ha a netszolgáltató bedöglik, így nem tudok dolgozni. Na mostmár játszani sem fogok tudni. :(

Átvitel honvéd 2010.03.08. 21:53:42

Ez a DRM-esdi azért is jó poén, mert így az ember addig játszik, amíg a Ubi szeretné... vagy, ameddig megéri neki fenntartani a szervert...

Az, hogy "kiadnak egy patchet", "majd", az elég sovány ügy... Akkor, amikor ez az idő elérkezik, nyilván huszadrendű kérdés lesz, hogy egy ilyen patchet kiadjanak (hiszen pénz nem származik már belőle, miközben nekik pénzt kell befektetniük a vele kapcsolatos munkába). ...Arról nem beszélve, hogy vajon lesz-e még ekkor Ubi?... (...Abszolút nem mellékes kérdés, a Ubi elég "nagy", de ő is a piacból él, egy ilyennél néhány mellényúlás és ennyi, üzleti vállalkozás, nincs piaccal szembeni kötelezettsége...)

Egregor 2010.03.08. 22:00:02

@Chapell: egy apró gondolat: onnantól kezdett rohamosan csökkenni az olvasóközönség idehaza, hogy szabadpiacossá tették a teljes kiadói rendszert, és megszűnt a könyvek állami dotációja.

Miért nem lehet a szabad piacot az állami intervencióval kombinálni? Nem minden könyv lenne nyomott áras, csak, mondjuk, a jogdíj nélküli klasszikusok.

Vagy minden kiadó jogosult lehetne a könyvei 5%-át dotáltan kiadatni, amik, mondjuk, ismeretterjesztő (magyar szerzőtől), vagy kortárs magyar író könyve.

És akkor vélhetően sokkal többen vennének könyveket, ráadásul magyar szerzőket támogatva, míg aki külföldi szerzőkre kíváncsi, az fizesse ki a teljes árat.

Mert ahogy csökken az általános műveltség szintje, a kulturáltság, úgy süllyed egyre mélyebb mocsárba ez az ország.

Ugyanez az elv működhetne magyar filmek esetében is (vazze, ha már milliárdokat eltapsolnak rájuk, legalább legyen, aki megnézi) is.

Egyébként a film, játék és zeneipar is a Pofátlan Profitráta elve alapján működik, tehát ha a tényleges költségeket vesszük, akkor az a film valóban megnézhető lenne 100 Ft-ért.

Egregor 2010.03.08. 22:04:53

@Elcseszett nick: ennél sokkal egyszerűbb a megoldás: tessék a legális vásárlóknak visszacsepegtetni a busás profitból, olyan termékekkel (poszter, akciófigura, egyedi kiegészítő, skin, minden, ami merchandise), amik névre szólóak.
Mondjuk.

blacklord 2010.03.08. 22:20:04

@Agyalapi: absz. egyetértek. Szerintem is egyszerűen túl drágák a játékok a szemléletváltáshoz.

miguel_ 2010.03.08. 22:38:21

@Elcseszett nick: Peter Molyneux (illetve valaki a Lionheadnél) is kitalálta ezt, a Fable II-t tervezték így újra kiadni, hogy fejezetenként fizethetsz.

Elcseszett nick 2010.03.08. 22:48:55

@Egregor: Csak ha nem vagyok akkora rajongója a játéknak, de kipróbálnám, vagy csak olcsón meg akarom úszni a végigjátszást (pl. side questeket nem nyomom), akkor ez jobb.

@MrEd: Akkor egyre jár az agyunk az úriemberrel, de én perc alapúra gondoltam, pl. a fent említett side questek miatt.

Bandúr Kandi 2010.03.08. 23:12:14

ez a módszer eleve halott dolog, szóra sem érdemes...

J@ki 2010.03.08. 23:14:52

az igazi bajom az, hogy egesz hetvegen toltam, elmentem majdnem a legvegeig az Assassinsban, erre ma nem tudok belepni, amikor meg belepett, azt latom, hogy a jatek felenel all a mentesem. Este nem tudott gondolom szinkronizalni, olyankor elvileg szinkronizal legkozelebb, de ma 2x mar sikerult belepnem veletlen, de az elveszett menteseim sehol... olyan 10-12 ora tegnapi jatek eltunt... elfujta a szel...

OoVICoO 2010.03.08. 23:15:40

Egyszerü megoldás lesz, az Ubi meg nem fog hinni a szemének, jönnek a kalóz szerverek :-) Régóta foglalkozom online játék hackelésel, egy ilyen feladat szép és nemes kíhívás a hacker társadalomnak. Persze csak akkor ha a szervernek aktív szerepe van a játékban, ha nem akkor simán ki lesz szedve/tiltva a szerver kezelő programrész (sokszor benne van a játék kódjában a hack lehetősége).

2010.03.08. 23:17:17

Szerintem rakjon az ubi minden játékra vagy 10 féle törés védelmet. És ha sikerül elérniük hogy nem lehet majd feltörni őket, akkor öröm lesz nézni ahogy a sok kis mini tolvaj hőbörög majd amiatt, mert nem tudja lelopni a játékot ingyen.

sz_gabor 2010.03.08. 23:49:12

Ha tízféle védelem lesz benne, akkor tízféle védelmet fognak feltörni. A feltörhetelen megjelölés csak külön vonzza a crackereket... De hát az alkalmazott pszichológia nem lehet mindenkinek erőssége.

Igen, adjanak hozzá egyedi bögrét, pólót, egéralátétet. Nem feltétlenül kell, hogy névre szóló legyen, bár az sem rossz. És persze nyomják be a köztudatba, hogy ezek a progi tartozékai, ezek teszik teljessé a fílinget. Ezeket ugye nem lehet lemásolni, és innentől a kalózverzió lélektanilag már nem lehet teljes értékű.
Ez persze nem véd azok ellen, akik azért másolják, mert nem tudják megfizetni, de ellenük nem is kell védekezni, mert a gyakorlatban nem okoznak semmilyen kárt.

v150r · http://soundcloud.com/v150r 2010.03.09. 00:42:37

az ubi déeremjével nem az a legnagyobb baj, hogy netkapcsolatot igényel. mert valljuk be, még itthoni körülmények között is majdnem minden gamer rendelkezik vele. vagy kábelen, vagy wifi-n. ez nem téma. az téma, hogy ingadozó, instabil net esetén jön a szar. na, meg az, hogy miért tároljam PONT a mentéseket egy szerveren, amikor a users mappában olyan jól elfértek eddig is, ezen nem kell/kéne változtatni. azt is elhiszem, hogy valami "különleges feature" kellett, hogy ezt be lehessen adni az embereknek.
viszont. odáig kéne már eljutniuk a tisztelt fejlesztőknek/kiadóknak, hogy a szar játékot a marketing még talán eladja, de más nem (a szar "kultjáték" kivétel).
de nézzük azt is, hogy angliában mi megy például. tetszik pár név a boltban, megveszem, mert megtehetem. hazaviszem, és rájövök, hogy egyedül a mass effect 2 az, ami érdemes arra, hogy megtartsam. ezért másnap fogom magam, visszamegyek a boltba, és azt a pár fos játékot kirakom az asztalra, hogy nesztek, ez szar, nekem nem kell. és, ha nem is teljes áron, de valamit visszakapok belőle, amit fordíthatok más játékra. és ha azok se tetszenek, akkor irány a bolt again. itthon ezt nem tehetem meg (persze, vihetem a "zugboltokba".
az én polcomon rengeteg játék található. akár a közelmúltból, akár a régmúltból. borderlands, wow, wowbc, fallout 1, fallout 2, arcanum, quake 3, orange box, and so on.
demókra, gameplay videókra már rég nem adok. mert a demó az csak egy fejezetet mutat be egy játékból (rosszabb esetben még annyit se), aztán ha később monoton lesz, akkor vaterázhatnám el. a gameplay videóval hasonló gondok vannak. én a két szememnek hiszek, másnak nem. ami dizájnban jó, leköt, és van újrajátszhatósági faktora is (függetlenül a multitól), annak mindenképpen van helye a polcomon. de ami nem üti meg a mércét, azt nem fogom megvenni. akkor sem, ha radikálisan csökken az ára. tervben van a dragon age, a mass effect 2 (sajnos a collectors editionról úgy látszik, hogy lecsúsztam, mert nem tudtam miből megvenni) és a dirt 2 is.
szóval, én úgy gondolom, hogy azok a stúdiók, akik minőségi kontentot tolnak, azok így is, úgy is szarrá fogják keresni magukat, akik meg nem, azok rinyálhatnak napestig, akkor sem jön számításba sem.
és igen, esett a játékok ára, de ez még azért még mindig sok.
azok az egyedek, akik tényleg mindent le- és ellopnak, nem lehet mit csinálni. a kiadók viszont minden egyes ilyen "zseniális" másolásvédelemmel csak maguk alatt vágják a fát, mert ha minden stúdió kijön egy ilyen észbontó ötlettel, mint amilyen most ez, akkor azok is el fognak pártolni a játékaik megvételétől, akik egyébként hajlandóak lennének a megvételre. engem speciel az ac2 nem érint, mert nem vonz. szóval nem oszt, nem szoroz.
ugyan eddig a pillanatig nem volt olyan védelem, amit ne lehetett volna kikerülni, de én a kiadók helyében egy serial és hardware kulcs alapján generált speciális karaktersorozattal védeném a játékokat neten keresztül és/vagy egy exe méret figyelésével. aztán majd lehet emulálgatni a hardverkörnyezetet...
a netflix is olyan jól működik külföldön, lassan begyűrűzik a játékok cloud computingja is, de ezek egyike sem érhető el itthon. alternatíva van, de röhejes.
végezetül:
ez egy örök háború lesz. ami játékot én megveszek, azt azért teszem, és azért is fogom tenni az elkövetkezendőkben is, mert szeretem tapogatni, fogdosni a valamilyen formában materiálisan is létező kedvencemet, nem pedig azért, mert jaj szegény kiadó, jaj szegény fejlesztő.

SteveJobs · http://16bit.blog.hu 2010.03.09. 01:16:13

ubi nagyon rajtavan ezeken a védelmeken :DDD édes istenem, úgyis csak azt veszem meg eredetibe ami tetszik. Azt pedig elötte fix h leszedem törtbe.. látatlanba 15ezret hülye az aki kifizet :D

mizrolist 2010.03.09. 01:44:02

@bigC: még valaki, aki nem ismeri a PC-s játékok árait.

@Egu: online shop? Kapsz egy kulcsot, és letöltöd a játékot. A legtöbbször jóval olcsóbban jössz ki bármilyen bolti megoldásnál.

@József István: mivel közös központi szervere van ezentúl minden Ubisoft-játéknak, így amíg van Ubisoft, addig lesz hozzá szerver is.

@Polemius: anno megvetted a Hellgate: Londont? :)

Nándo 2010.03.09. 01:46:44

@Egregor: csak egy apró beugrató kérdés: ha veszel gy könyvet, pontosan mennyi ÁFA is van rajta?

Evil One 2010.03.09. 02:02:32

@mizrolist:

Ez a pénzért töltsd le dolog nagyon nem jó ötlet.
Ha már megveszed, mit kapsz cserébe? Egy dobozt, szép dvd-t, pár posztert, ilyesmit. Esetleg, ha olyan, akkor +contentet.
Ha letöltöd, akkor tökmindegy, hogy torrentről húzod le, vagy a gyártótól, ugyanazt kapod meg, csak az egyikért fizettél is rendesen, a másik meg ingyen volt.
Ugyan már.

A megoldás egyszerű, jó játékot kell csinálni. A wowra már elbasztam vagy 100 kilót mostanáig, de 10 környékén akkor sem fogok sima játékot venni, mert hülye nem vagyok.

Nándo 2010.03.09. 02:15:36

Evil One 2010.03.09. 02:02:32

Hagyjuk már ezt a "jó játékot kell csinálni" baromságot: a fonnyadt narancsot ingyé' elviszed a közértből!?

KenSentMe 2010.03.09. 02:18:07

Jó, szerintem ma már mobilnettel meg EDGE-el meg lófaszokkal eljutottunk odáig, hogy ha minimális (~játék árához és játéggéphez képest, persze) pénzráfordítással nincs 1 Mbites neted, akkor nem is Európában vagy.. 2010-et írunk, emberek.. persze ettől még a cikkben felvázolt rendszer eléggé khm. .. szopó.. sőt, szopatóka.. nem is tudom, ezt hogy gondolták..

az a röhej egyébként az Ubisoft rendszerében, hogy lehetne értelmes is, ha nem az jönne le, hogy sóherek voltak valódi szerverfarmot felépíteni, és ilyen gagyi ping-szervereket csináltak.. ami persze nem feltétlenül gagyi, csak hát amíg szeparált és a játéktól független kód, addig biztosan kiirtható/kiiktatható.

Ha maga a grafikától független játéklogika futna náluk, akkor egyrészt pl. lehetne minden játékos játéka egy kicsit más, másrészt - ha kellően őriznék a szerver szoftverét és elrettentenék a játékon dolgozó fejlesztőket, akkor maga a rendszer "kívülről" elvileg még is törhetetlen lehetne (ami nem jelenti azt, hogy a "való világban" néhány vicces kedvű kalaóz ne lopná el valahogy belülről a szoftverüket). Persze akkor is jönne a szerverek elleni támadás és a szopóálarc.. á, bonyolult ez a játék, és nagyon a hekkerizék meg a sosemfizető senkiháziak állnak nyerésre.

tommygun 2010.03.09. 02:45:52

@MrEd: no problem, hezitáltam hogy megvegyem-e az AC2-t és jól tettem hogy inkább a Bioshock2-t vettem le a polcról...

mizrolist 2010.03.09. 02:51:12

@Evil One: elég kevés helyem van, nem feltétlenül zavar, ha nincs doboza egy játékomnak :) ha arról van szó, hogy megveszem, akkor nekem mindegy, hogy mi a forrás - csak legális legyen.

aachi2 2010.03.09. 06:13:43

@Pacho:

"Namármost, ha mondjuk beraknak egy olyat hogy a játék negyedénél nem lehet használni mondjuk a kulcsot a továbblépéshez, meg a felénél a boss mondjuk halhatatlan, közbe itt ott a továbbjutáshoz szükséges részeknél hasonló buktatókat tesznek be."

Jól beszélsz. Van egy c64es játék aminek csak mostanában (!!!:) készült 100% törése, mert pont így működött a védelem, és ezért a játékot rengetegszer végig kellett játszani a törést tesztelve. (X(=sok) órás játékidő)

itt a game: www.youtube.com/watch?v=CkInczf7RL4

tudni kell, hogy 64en kb minden játékot 5 csapat megtört, aztán miután meghalt a gép volt pár csapat ami a jobbakat újratörte minőségi munkára hajtva. Egy két ilyen játék volt csak, amit nem tudtak rendesen megtörni.

KaPé 2010.03.09. 06:38:54

Csak úgy eszembe jutott: nekem égne a pofám, ha kiállnék az emberek elé arról sírni, hogy lopják a munkámat, miközben 100millió dolláros nyereséget (nem bevételt, nyereséget!) zsebelek be évente. Persze én nem vagyok manager-lélek.
Másrészt meg ez is olyan, mint a windóz, ha nem lehetne illegálisan használni, feleennyien se vennék meg, mert nem is ismernék. Ezért nem csinál a Microsoft olyan védelmet, amit nem lehet, vagy nagyon macerás megkerülni, pedig simán megtehetné, egy oprendszernél egyszerűbb lenne, mint egy játéknál.

Minden6o 2010.03.09. 06:56:32

Biztos az én felfogásom a nehézkes. De nézzük a tényeket: egy új autó bent áll a szalon kirakat üvege mögött. Az árcetli a havi fizetésed 100 szorosa. Nyilván nem zsebből veszed meg. De persze ott a fegyvernek látszó tárgy, belépsz és boldog tuljdonosává válsz egy új autónak. Ugye ezt nem vállaljuk be mert jajj hát ezt nem szabad. Akkor baszod nézd a kirakat üvegen át vagy vegyé fel hitelt vagy ne vegyé autót. Ugyan ezt lefordítva a gyengébbek kedvéért. Az összes szoftvergyártó tojik annak a búrájára aki nem tudja megvenni a játékát. Ahogy az auto gyártó cég sem a létminimum alatti arcokat szolongatja hívogató ajánlataival. Remélem nem kell jobban szájbarágni, ha nincs pénzed valamire akkor ne vedd meg. Ahogy igaz ez minden más termékre. A számítógépes játékok hőskorában volt hogy "annál a havernál" gyűlt össze több ember, hogy láthassunk egy egy számítógéptörténeti csodát. És akkor nem volt lopver. Torrent. Miatököm. És bele lehet élni magad abba, hogy nem te leszel az első aki kirakja a brokit az asztalra, hogy jajj én már végigvittem azt a játékot ami csak a jövő héten jelenik meg vagy láttam azt a filmet. Szomorú de ebből de nem ebből kéne erényt kovácsolni, hogy 2 ropit meg tudsz adni valamiért amibe nyilván sok ember a munkáját ölte. Erre egy példa. Egyszer majd némelyikötökből olyan honpolgár válik aki rendes munkahelyel meg, munkabérrel és adófizetéssel fog tudni büszkélkedni. És akkor meg azért fogsz sírni, hogy a munkájád nem fizetik meg eléggé. Akkor gondolj majd arra, milyen édes érzéseket keltett benned az amikor te más munkáját "loptad" el. Ne tessék félreérteni, nem gondolom azt, hogy a szoftverfejlesztő mammutoknak különben nem jutna elég dohány. Nem vagyok elégedett a világban a pénz újra elosztásában. Sok marad keveseknél és kevés marad sokaknál, de addig ne mutogassunk felfelé, de hisz ők is lopnak, amikor mi magunk kicsiben is lopunk. SZar a világ igy is eléggé, talán egy kicsivel több tisztesség az egyéni szinten jobb világot szül.

Cifu78 2010.03.09. 06:59:07

Először is: A Silent Hunter 5-höz NINCS normális törés. Hogy fent van torrenten az egy dolog, de a kampány normálisan nem játszható, olyan akadályokba ütközik a játékos, amely original játéknál nem jelentkezik (morál nullázódás mentés visszatöltésnél, hajók respawnolnak mentésnél, stb.). Az UBI féle DRM tehát ebből a szempontból MŰKÖDIK.

Másodszor viszont a helyzet az, hogy az SH5 olyan bugos, mint az SH széria általában, úgyhogy valamikor az 1.5 verzió körül már érdemes is lesz talán játszani vele. A tengeralattjárón FPS nézetben kell mozogni, de az ember könnyen elakad, a lépcsőn lassan tud közlekedni (nem tudsz "lecsúszni", mint a valóságban), a fedélzeten a Deck Gun-ra csak vakon tudsz ráklikkelni, mivel a torony mellvértje kitakarja, és így tovább.

Ugyanakkor pedig az internet meglétének szükségessége nem csak a magyarokat érinti, hanem nagyon sok embert. A hivatalos fórumban egy amerikai katonai bázisról nem tud játszani, mivel a helyi internet elég tré... Egy ilyen szimulátornál pedig a célközönség nem feltétlenül vérpistike, aki amúgy is 7/24-ben lóg az optikai kábelen...

Minden6o 2010.03.09. 07:04:25

És még mielött valaki felkoncolna a nyelvi hibákért előre is elnézést. reggel van lassan bootol az agyam...

Schaf · http://www.speedcams.hu 2010.03.09. 07:23:05

@Minden6o: magyarázod ezt annak, aki soha egy csavart nem tett még le az asztalra, apu pénzéből éli világát és ráér napi 4-5-6 órákat játékkal tölteni. :-)))

amodent 2010.03.09. 08:03:47

Hétvégén 9900-ért dobtam a kosárba a pécés Bad Company 2-t a Saturnban, szóval ezek a nagy műszaki boltok sem feltétlenül drágák.

különvélemény 2010.03.09. 08:12:01

@Nándo: "Hagyjuk már ezt a "jó játékot kell csinálni" baromságot: a fonnyadt narancsot ingyé' elviszed a közértből!?"

Fejlett országokban igen, nálunk inkább rárohad a zöldségesre, minthogy 5 forinttal olcsóbban adja.

Egyébként úgy hallottam, hogy a Starcrafton meg a Diablon nem lesz védelem, mégis tuti, hogy sorok fognak állni a megjelenésekor a boltokban.
Milyen érdekes...

amodent 2010.03.09. 08:18:11

@különvélemény: Battle.net account kell majd a használatukhoz, melyen regisztrálni kell a megvett játék serial-ját. Kérdés, hogy a single kampányhoz is szükséges lesz-e ez, de látatlanban arra tippelek, hogy igen.

dr. Wilbur Swain 2010.03.09. 08:22:15

nekem drágák a játékok, mondjuk évente csak egyet "szerzek", de azt mindig; ha 5ezerből kijönne, megvenném, de 10ezerért nem

különvélemény 2010.03.09. 08:27:58

@amodent:
Az eddig is kellett, szerintem marad a régiben minden.
Aki bármelyikkel is játszani akar és van rá pénze, az tuti, hogy látatlanban is megveszi, mivel mindenki tudja, hogy a Blizzard nem silent hunter szintű alfa állapotban ad ki játékokat.

invalid 2010.03.09. 08:52:38

Hehehe. Megszívták. Így jár aki arcoskodik, ahelyett, hogy gondolkozna. Ha már háborút viselnek a szoftverkalózok ellen, talán olvassák el Szun-Cu örökérvényű könyvét a hadviselésről. Alap, hogy nem ott támadunk, ahol erős az ellenfél - kódolással, szoftveres ravaszkodással semmire sem mennek.

Tájfájter 2010.03.09. 08:53:28

@Minden6o: Tökre egyetértek veled, én is szeretek a munkámért fizetést kapni, és meg is veszem a játékot, ami érdekel.

De:
"A számítógépes játékok hőskorában volt hogy "annál a havernál" gyűlt össze több ember, hogy láthassunk egy egy számítógéptörténeti csodát. És akkor nem volt lopver. Torrent. Miatököm."

Nem volt lopver? Odavissza másoltuk a kazettákat, floppy-kat, volt hogy a végén már nem is tudtam mi van az adathordozón és más magnófejállással más játék jött be....vagy nem:-)
Kedvencem volt a Dark Sun-os és EOB szerepjátékok, amikben a pályák végén mindig be kellett írni a manual adott oldalának adott sorána adott szavát, különben nem mehettél tovább...és internet nélkül azért ezek az infók sem voltak elérhetők mindenhol...

Tény, hogy sokkal hangulatosabb volt összejönni arcokkal, akikkel lehetett játékokat cserélni, mint a matchboxot, és nem torrentről kellett leszedni a cuccot.

cartmenhun 2010.03.09. 08:53:38

Csak 1 adalék én marha megvettem a BF2 BC-ét feltelepítettem updateltem PB-t frissítettem elindítottam, nem kapcsolódik az EA serverhez nézzem meg a net kapcsolatot, ujra,ujra,ujra
azóta kb 2x tudtam játszani vele kb 1-1 órát aztán valami fos üzenettel kidob.
Megoldás? - Letöltöm kipróbálom ha müködik ha nem nem veszem meg többet kapják be.

szmoker (Homo Trollicus) 2010.03.09. 08:54:00

Impulse-ról meg Steam-ről kell venni value gamékokat. 1-2-3-4 éves jófélék már vannak 10-20 dolcsi körül.

Vagy a zavvi.com , innen vettem AvP-t, most az 576-nál 9999ft, itt meg 5400ft postával együtt.
És még a székből sem kellett felállnom, mert kihozta a postás.

somkötőhídfékszerű (törölt) 2010.03.09. 08:55:04

2 guriga lenne senki nem lopná.
Így a kiadó is lop-csal és a letöltő is. 1-1
Ráadásul sok az ócska tákolmány.

Cifu78 2010.03.09. 09:04:28

@cartmenhun: Törtel nem tudod a multit kipróbálni, úgyhogy ez sajnos nem igaz. Az meg bizony tény, hogy Bad Company 2 egy újabb olyan játék, ami béta állapotban dobtak a piacra, sajnos nem csak a PB, de sok minden más is félkész rajta (a belső szerverkeresője visszalépés a Battlefield 2-höz képest például, képtelen bármit is megjegyezni, még automatikusan bejelentkezni sem képes).

amodent 2010.03.09. 09:05:43

@cartmenhun: tény, hogy a BC2 szerverek összeomlottak az első napokban, nem bírták a tempót. Tegnap már lehetett vele normálisan játszani, remélem ezután sem lesz másképpen.

De ezen a warez nem segít, mert azzal nem tudod kipróbálni a multit, legalábbis az elején.

Szpájk 2010.03.09. 09:05:55

Mondjuk ez a soviniszta cég az oroszokkal karöltve sikeresen elbaszta a Heroes of M&M sorozatot is...

Cifu78 2010.03.09. 09:11:20

@szmoker /segílyes/: A Steam-nek amúgy nagy rajongója lennék, de az, hogy jó 30% drágább, mint a bolti verzió, életképtelenné teszi sajnos. Maradva a Bad Company 2-nél, ez ugye 10.000 forint boltban, 49.99 euro (13.317 Ft) + VAT Steamen.

A leárazásoknál viszont tényleg vannak jó dolgok.

victor vacendak 2010.03.09. 09:14:09

@vargatom: szinte minden játék megéri a GOTY kiadást, vagy valamilyen akciós apropót. Csak ki kell várni. Azok pedig megvehetők 2-4 ezerért.

Evil One 2010.03.09. 09:24:35

@Nándo:

Ha lehetne másolni, a narancsot is ingyen vinném.

Cifu78 2010.03.09. 09:24:51

@amodent: Érdekes fogalmaid vannak a "normálisan játszaniról". 10-ből 9 szerver vagy be sem enged, vagy egy-két perc után kidob a Punkbuster miatt (még akkor is, ha 15 perce frissítettem kézzel). Az egyik szerveren, ahol pedig végre úgy tűnt, minden rendben van, pedig 4-ünkből 3-nak lefagyott a játék 10 percen belül (se előtte se utána nem volt ilyenre példa egyikünknél sem). Mondjuk ki, hogy itt még kellett volna egy kicsit hegeszteni a játékon, mielőtt kiadják, mert ez max. bétának megy el...

Evil One 2010.03.09. 09:27:52

@Minden6o:

Én is szoftvereket fejlesztek, ebből élek. Vicces, mi? Ígérem, ha egy programból annyi bevételem lesz, mint egy átlag mai game-ből akkor nem fogom szopatni azt, aki letölti még pluszban a cuccot.
Szóval ez nekem nem érv.

Napló2100 (törölt) · http://naplo2100.freeblog.hu/ 2010.03.09. 09:32:07

Nálunk, a 22. centuryban már csak a gamecégek serverein játszanak az emberek. Aki megvásárol egy lisenset, az kap egy jelszót amivel beléphet, miután a koponyachipjét a terminal scannerével azonosította.

A pirátolás 0,01% körül van.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.09. 09:41:11

Nem olvasok most el reggelire 105 kommentet, így hátha valaki már leírta a véleményemet, akkor sorry a repostért.

Hatalmas mammut konszernek milliónyi programozói próbálkoznak évről évre arra, hogy csináljanak egy olyan védelmet, amit képtelenség feltörni.

Ezzel szemben ott állnak az olyan kis (???) csapatok, mint a SkidRow, Razor1911, vagy a reloaded. Egyszerűen képtelenség felvenni velük a versenyt, a kiadástól számítva maximum 24 óra alatt a játékok 99,8 % fel van törve. Ha esetleg mégsem megy, akkor szétbasszák az eredeti játékot.

Minden6o 2010.03.09. 09:41:38

@Evil One:

Nyilván nem haragszol meg, ha azt mondom, lehet nem a mai vezető játékszoftver piacon adod el magad?! Ettől még a lopás az lopás marad, ha robinhoodos ha nem.

Minden6o 2010.03.09. 09:45:59

@Tájfájter:

Igazad van, ugyanakkor megjegyzem, akkoriban a "hőskorszakban" nem volt médiásmárk meg elektrovörd és minden plázában 576kb és minden polc roskadásig megtömve csillivilli játékokkal. Hanem ez volt a "normális", hogy kézről kézre terjedtek. A cocialista bosszú a nyugati burzsoázián :D

Cifu78 2010.03.09. 09:56:47

@Minden6o: Nagyon rég volt már, de nekem rémlik, hogy próbálkozások akkoriban is voltak, gyerekkoromban a Commodore +4 volt az első számítógépem, és az egyik első játék hozzá a Joe and the Sheriff (vagy valami ilyesmi) játék kazettája eredetiben lett megvéve a Skála egyik üzletében.

Minden6o 2010.03.09. 10:02:37

@Cifu78:

Hála érte Demján Papának :D

Serathis (törölt) 2010.03.09. 10:11:18

Elektro World, Media Markt? Isten szerelmére emberek. A Project Snowblind 7k volt ott. Drugs are bad, mmmkay?

CD Galaxisban meg 576-ban szerintem elfogadhatóak az árak. Régebbi játékokhoz meg ott van a Good Old Games. A Steam viszont egy rakás... csak leértékelt cuccot érdemes megvenni, minden simán 30-60%-kal drágább.

amodent 2010.03.09. 10:11:46

@Cifu78: ha ilyen tapasztalataim lennének, nem mondanám, hogy normálisan játszható. Viszont tegnap este nyolc és éjfél közötti 4 óra játék alatt csak egyszer dobott ki a szerver, más gond nem volt, számomra ez elfogadható.

Serathis (törölt) 2010.03.09. 10:16:25

Az Ubisoft meg nem tudom mit szívott (utolsó ilyen hasonlat, ígérem). Ennyire beleszaladni a késbe? Hihetetlen. Ami a még hihetetlenebb, hogy ettől függetlenül valószínűleg venni fogják ezeket mint a cukrot.

Biztos vagyok benne ha a követketző CoDba nemcsak lean, hanem guggolás, ugrás, strafelés nem lenne, valamit csak DM játékmód, kezdéskor 4 pálya (havont 4 pályás map packek 10$-ért akkor is lenne belőle tíz csilliárd dollár bevétel. Ha másért nem, akkor konzol kiddyk meg soccer momok. És onnantól kezdve a COD nem jelnne meg PCre, mivel az eladások 0.1% lenne csak PCs.

Ez a probléma. A sok idióta aki mindent megvesz a név miatt és nem szavaznak a pénztárcájukkal.

Meg az alapvető mentalitásbeli különbség a PCsek és konzolosok között.

amodent 2010.03.09. 10:28:55

@Serathis: nem tudom, az SH pécés rétegcím, az AC2 pedig inkább konzolos játék. Nem hiszem hogy 1-2 százezernél több menne el belőlük, ha egyáltalán.

Evil One 2010.03.09. 10:41:44

@Minden6o:

Épp ez a lényeg: az embereknek sosem fogod ezt beadni, hogy lopás, mert nem az. Ők sem érzik annak, én sem érzem annak, senki sem érzi annak, csak az, aki nagyon akarja.
Azt, hogy mivel foglalkozom, azért írtam, h értsd, tudom mit jelent a digitális tartalom, szerzői jogdíj, meg ilyesmi. Sőt még azt is, hogy mennyi meló van egy ilyen cuccban. Ettől függetlenül és ezzel együtt sem tudsz meggyőzni. Ők megélnek vígan, az egyszeri embernek meg vagy tetszik annyira, hogy megveszi, vagy nem. Ez van, ez ellen nem hadakozni kéne, hanem alkalmazkodni hozzá.

vrgtms 2010.03.09. 10:47:39

Ha valami olcso, meg sem emeli az ember a feneket, hogy megszerezze: manapsag ki autozik el 1-2000 forintos dologert valahova? Ha meg draganak talalod, akkor megszerzed maskent (mint a regi szep idokben :-) Igy a futott meleg szobabol valo kimozdulas helyett marad az Internet. a paypal/ebay/stb... alapu epizodos fizetes tunik a legjarhatobb utnak: ha darabokban fizetve relative olcso, es kevesebb faradsag fizetni+letolteni, mint osszetorrentezni, akkor szinte maguktol raszoknak a nepek. persze ez meg nem tartja vissza a crackereket, mert nem a hasznoszerzes, hanem a hirnev es "rejtvenyfejtes" vagya mozgatja az ebben erdekelteket.

Evil One 2010.03.09. 10:51:59

@Evil One:

Amúgy meg ha annyira nem éri meg, ne csinálják.
De persze megéri, úgyhogy innentől kit érdekel.

sz_gabor 2010.03.09. 10:52:06

Aki nem látja a különbséget aközött, hogy elvenni valamit, ami aztán valakinek hiányozni fog, vagy készíteni egy másolatot, azt szívből sajnálom.

A potyautazást pl. össze lehet hasonlítani a lopással, mert ott valami végeset fogyaszt az ember (jármű kapacitása), de a szoftvernél teljesen mindegy, hogy hányan használják, nem növekednek a költségek, nem romlik a termék minősége.

Aki ezt nem látja be, az vagy fogyatékos, vagy pedig magas lóról köpköd.

sz_gabor 2010.03.09. 10:55:54

Persze ez nem vonatkozik azokra az újgazdag köcsögökre, akik simán meg tudnák venni, de úgy vannak vele, hogy minek fizessenek, ha ingyen is meg lehet szerezni. De nálunk nem ez a jellemző.

Aki szerint idealista vagyok, az nézzen át Németországa: becsületkasszás újságosládák, szántóföldek melletti zöldségkupacok, stb...

moli 2010.03.09. 11:15:57

@Pacho: igy van, ezzel a vedelemmel szivnak a legtobbet a toresnel, es ez a legidegesitobb a jatekosnak, hiszen a jatek elindul, megmutatja magat, elcsabit, majd puff, jon pofon. mig, ha el sem indul a jatek, leszarod.

@vargatom: :D kit erdekel az inflacio, ha meg mindig draga?! es kulfoldon ARANYOSAN mennyi egy jatek?

@BushDoctor: ezen is latszik, hogy meg a 2-4000 is sok, igy tehat 500-1000ft-ert kell arulni. ilyen egyszeru!

@Chapell: nagyon jo peldat mondtal! ugyanis egy film levetitese ugyanannyiba kerul, ha tele van a terem vagy ha 1 ember ul benne (nagyjabol, legkondi, takaritas, jegyeladas, de ezt a kulonbozetet tobbszorosen behozza a popcorn). miert is adjak megis ennyire dragan a mozijegyet? mert idiotak. raszoktatjak az embereket a hazimozira, megolik a sajat piacukat.

@KaPé, @Evil One: +1

mizrolist 2010.03.09. 11:53:04

@különvélemény: ne arra a Battle.netre gondolj, ami a Starcrafthoz vagy a Diablo 2-höz működik. Az új rendszer olyasmi, amit nem fogsz tudni megkerülni single-nél sem; pl. azonos beléptetése lesz a WoW-val, és gyakorlatilag egy account kell majd a SC2-höz, a D3-hoz és a WoW-hoz.

@somkötőhídfékszerű: 2k-ért újonnan kiadni? Nem érné meg nekik. Akkor inkább nem fognak PC-re fejleszteni.

fraki 2010.03.09. 12:07:28

"Mi lesz majd, ha az Ubi szerverei megszűnnek létezni, support megáll, csődbe megy stb.?"

Ki tudnak adni olyan frissítést, ami megszünteti a checkelést.

Evil One 2010.03.09. 12:16:02

@mizrolist:

"Az új rendszer olyasmi, amit nem fogsz tudni megkerülni single-nél sem; pl. azonos beléptetése lesz a WoW-val, és gyakorlatilag egy account kell majd a SC2-höz, a D3-hoz és a WoW-hoz."

Igen, és ez elég szar elgondolás. Meg fogom venni az SC2-t is, de ez így ebben a formában marhaság, remélem, nem cseszik el a koncepciót.

"2k-ért újonnan kiadni? Nem érné meg nekik. Akkor inkább nem fognak PC-re fejleszteni. "

Akkor ne feljesszenek, úgyis sok szar jön ki, legalább a minőség megmarad.

Szedrencs 2010.03.09. 12:19:48

Előrebocsátom, hogy nem olvastam (még) végig a kommenteket, de:

"Ha a legjobb játékok új ára 2000-4000 lenne..."

Aha, dream on. :) Javaslom, hogy szerezz egy heti eladási listát számokkal. A 2000-es és a 4000-es kategória sem hasít, pedig tele van címekkel mindkettő. Szerinted mennyibe kerül egy játék fejlesztése, csomagolása, logisztikája? És ennek a nagy része mikor térül meg a megjelenéshez képest?

"10-15 ezres árak új megjelenésnél" - miről beszéltek? A PC játékárak beálltak max.10k-ra, de inkább 8 az 5 évvel ezelőtti 12-höz képest, nézzetek már meg egy cdgalaxis.hu-t v. 576.hu-t. A konzolok is olcsóbbak lettek tavaly óta - 17k-ról 13-ra csökkentek itthon, de ugye alapvetően pc-ről beszélünk.

sz_gabor 2010.03.09. 12:21:47

@fraki: és biztos, hogy fognak ezzel törődni? Érdekük? Ha úgyis megszűnnek... Volt már néhány olyan termék (pl. wifis digitális képkeret), ami ily módon vált használhatatlanná. Ezekhez is ki lehetett volna adni egy új firmware-t, vagy egy szerver emulátor progit. De ez kinek fontos?

sz_gabor 2010.03.09. 12:30:26

Igen, a 4000 Ft-os cuccok sem kelendőek, mert itt az emberek kétszer is meggondolják, hogy adjanak-e érte annyit. Persze, ha kalózba fent van, letöltik. De ha már fizetni kéne érte, akkor inkább lemondanának róla.
És itt jön be az, hogy ebből a gyártónak nincs kára, mert egy szoftvernél semmilyen visszahatása nincs annak, hogy hányan használják, csak és kizárólag az eladott példányok számítanak.

Persze, nyomatják, hogy ekkora kár, meg akkora kár, mert így a kalózok üldözésével kapcsolatos szolgáltatások kelendőek. Tudtjátok, hogy egy éves BSA taság pl. mit kóstál?

Evil One 2010.03.09. 12:36:42

@Szedrencs:

"Szerinted mennyibe kerül egy játék fejlesztése, csomagolása, logisztikája?"

Tehát a mostani árszint mellett mindent összevetve megtérül, sőt, minden évben egyre nagyobb üzlet. Akkor maradjon minden a régiben, de ne hallgassuk már állandóan a sírást.

Szedrencs 2010.03.09. 12:44:31

@Pacho: Igen ehez kellene gamer KULTÚRA, ami nincs itthon. Amíg a mainstream médiába befér egy 5 perces 'híradásba' főműsoridőbe, hogy valamelyik pornósku... átfestette a haját, de az nem hogy (például) az MW2 eladásaival megdöntött minden létező szórakoztatóipari számot (bármilyen legyen is magáról a játékról a véleményetek), vagy az, hogy 60m felett jár a Wii eladása addig itt nem fog változni semmi. A gamerekről az a kép él a többség fejében amit pl. a roppan hiteles és elfogulatlan Frei dossziék, meg a német/amerikai iskolai lövöldözések alkalmával beléjük sulykolnak, ahol az ámokfutó kretén gépén találnak Doom/FarCry/Plants vs Zombies programot, és helyből megvan a felelős az egészért.

Minden6o 2010.03.09. 13:32:00

@Evil One:

Bár nem ennek a topicnak a témája ezért nem fogok rá több szót pazarolni. Attól még a lopás lopás marad, mert ugy érzed hogy jogosan teszed. Biztos az én naív közgazdasággal részben fertőzött gondolkodásom mondatja velem, hogy ha többen befizetik az adót akkor kevesebb adót kell fizetni egy-egy embernek. Igy igaz lehet az is, ha kevesebb ember lop és több vásárol akkor olcsóbban is lehet a szoftvereket eladni, hiszen több emberen oszlik meg. Persze ez egy csunya ideális világban müködne, ahol senki kutyája nem hagyna maga után szart a járdán, mindenki fizetne adót és nem az jogosítana fel a jogszabályok megsértésére mert más is csinálja. Lehet, hogy mivel mindenki lop nem az lenne a jó megoldás hogy a különböző megfejthetetlen feltörhetetlen vacakokkal próbálkoznának, hanem rávennének, hogy egy minimális díj fizetése ellenében tisztességes szolgáltatást nyújtsanak. Mind tudjuk, hogy leszámítva pár kocka 80 as szintű paladint senki nem játszik egy egy játékkal éveket. Egyszer kétszer végig lehet vinni, utána polcra kerül, aztán talán párszor még elö lehet venni, de addigra jön új, jobb szebb, látványosabb, nagyobb gépigényű, lehet feljeszteni a vasat kidobni a régit és szembesülni hogy a régi vackok már el se futnak, csak emulátorral blablabla. Nekem szimpi az apple rendszere, hogy aprópénzekért nyújt tartalmat. MIért ne lehetne mondjuk valami havi megfizethető összegért accountot vásárolni egy egy cégoriásnál és mindig meglenne a lehetőséged az újra legálisan, nekik nem kéne annyit törődni a lopásgátlással, ami lássuk be nem megy és az egyszeri emberről és apránként húznának le bőrt, ami mégsem annyi mint ha egy egy nagyobb löketet kéne elkölteni, amire láthatóan nincs meg az igény.

Evil One 2010.03.09. 14:37:08

@Minden6o:

Figyelj, lényegében egyetértünk. Tőlem a kiadó ha kevésnek érzi a bevételt, próbálkozhat mindennel, két kivétellel: ne ilyen hülyeségekkel szívassa azt, aki megvette a játékot, mint az Ubi, mert akkor még az is lehúzza, aki inkább megvette volna, hiszen többet kap - ingyen. Mekkora koncepció.
Másrészt ne próbálja kriminalizálni Pistikét, aki tört COD-dal játszik, mert nem fog menni. Ötleteljen csak, arra vannak az agyonfizetett kreatívok, van akinek sikerült ez (lásd pl: Blizzard)

miguel_ 2010.03.09. 18:30:21

@Szedrencs: ne ostorozzuk a hazai állapotokat, ugyanez a szar van az usában meg Nyugat-Európában is, csak ott a hajfestett tömeggyilkos lövöldözők mellé befér az is, amit te itthon hiányolsz. :) A gamer-kultúra meg kialakulóban van, lám, van egy felnőtt réteg, aki különösebb anyázás nélkül elvitatkozik itt olyan alapvető kérdésekről, mint a warez.

algi 2010.03.10. 01:23:04

@mizrolist: És ha policy-t változtatnak? Mondjuk épp az elégedetlenkedők hatására? Akkor csak ez az egy játék lesz ilyen mostoha, és akkor máris nem éri meg fenntartani a szerverparkot.

mizrolist 2010.03.10. 01:34:29

@algi: már ilyen a Silent Hunter 5, az Assassin's Creed 2 és biztosan ezzel a DRM-mel jön a Settlers 7 is. Amúgy a DRM-mentességet is kipróbálták az előző Prince of Persiával... és gyanítom, hogy nem véletlen, hogy újra védelemmel adják ki a játékaikat. Ráadásul olyannal, amihez maga az Ubisoft is aktívan szükséges.

algi 2010.03.11. 10:48:18

@mizrolist: Jó, végülis a Steam precedens, hogy valami hasonló működik, de ez talán túlzás.

Wertzui 2010.12.03. 16:39:21

Én még maradok akkor a Dos-os/C64-es játékok warez letöltésénél, ott már nincsenek ilyen problémák (meg egyébként is későn kezdtem, meg kipurcant a vidikártyám, meg stb.) Majd kb 10 év múlva fogok szívni ezzel amikor utolérem a mai szintet. Vagy akkor már el sem lehet majd indítani a mai progikat, mert nem fognak létezni ezek a szerverek? Akkor lame!

Wertzui 2010.12.03. 16:48:06

Mikori eez? Március!!?! Minden tekintetben elmaradott vagyok! :Y

Reactor 2013.01.06. 00:22:17

@Minden6o: Azért ne tegyünk már egyenlőségjelet a másolás meg a lopás között. Akkor ezekszerint ha az egyetemi könyvtárban fénymásolatot készítesz a vizsgairodalomból, akkor lopsz? Tc-tc-tc, rossz fiú :$
Ez az egyik. A másik meg, hogy freddyD és az én videósorozatom alapján nagyon is látni való, hogy a tartalom nem mindig áll összhangban az árral (gy.k. az irtózatosan fos játékokat is el lehet adni egy "szupcsyhhhhhh" borítóval), azaz egy hozzá nem értő illető számára zsákbamacskázás az egész, főleg ha nem tud angolul, és nem érti, mit írnak a külföldi játékos-oldalakon, mert még a "review" szó jelentését se ismeri. Azonkívül pedig mindenkinek más az ízlése, egy számítógépes játék nem muszáj, hogy csak jó, vagy csak szar legyen, megesik, hogy az egyik embernek tetszik, a másiknak nem. Ehhez pedig ki kell próbálnia, mert a puding próbája az evés.
Az is feltűnt, hogy nagyon szidod a "régi szarokat". Elárulom neked, hogy a mostani játékok sem jobbak, sőt, ezek még rosszabbak is, és bődületesen unalmasak. Dobálóznak itt azzal hogy a Kell a Dutyi széria milyen szuper, meg fúha, meg nahát, virtuális orgazmust produkálnak már az említésétől is, erre ha jobban megnézzük, a híres Kell a Dutyi széria egy ötszázezredik háborús feldolgozás, amiből 12 egy tucat, ez is szarrá van scriptelve, és csak a grafikája szebb. A mai fejlesztőknek gyakorlatilag csak a grafika számít, a történet, kihívás, pályák, na ezek már nem. Történet az nincs, kihívás úgyszintén nincs, a pálya meg gyakorlatilag tök egyenes, mindenütt láthatatlan falak és hirtelen halál szindróma, és ilyenekért kérnek el 9-10 ezer forintokat. Hát hogyne már. Amit a paci himbál, azt...Tudod, vélhetően azért fejlesztették ki a DosBox emulátort, ami ráadásul HÓT INGYENES is, mert a régi játékok ezerszer jobbak és hangulatosabbak voltak a mostani szarrá scriptelt, unalmas, egymást utánzó szaroknál. Az eltelt 3-4 esztendőből kemény EGY darab játékot tudok említeni, aminek az ötlete eredeti, és megéri megvásárolni - ez pedig a Limbo. A játékban kemény 2 darab szín fordul elő, mégse állt neki senki hisztizni miatta hogy "ZOMG feketefehér? Fúj de szar grafika! Mörrr börrr mörrr börrr!"

(azt már csak halkan suttogva említem meg, hogy az ütős grafikájú játékok ütős hardvert követelnek, ellenkező esetben el se indulnak, vagy szaggatnak mint állat, és a játékosnak le kell vennie a minőséget a béka segge alá. Hát ezért aztán baromira megéri grafika alapján választani játékot,de legalább joggal röhöghetek a sok gipszjakabon)

@Szedrencs: Newsflash: 2004-ben, mikor a Doom 3 megjelent, a TESZKÓban 25 ezret kértek el érte. Ezek után el tudom képzelni, mennyi lehetett az ára szakboltban. Na tudod ám, ki fog 25 rugót kifizetni egy játékra...

@Serathis: @mizrolist: Akkor ne feljlesszenek PC-re, kit érdekelnek? Nem fog összedőlni a világ csak mert nem adnak ki egy agyonscriptelt, atomerőmű igényű fosadékot számítógépre, amikor emulátorral simán lehet így is játszani PC-n. Azzal, hogy elkezdenek duzzogni, és nem fejlesztenek PC-re, azt a minimális törzsközönségi bevételt is elveszítik, amiért speciel eddig megérteni nekik fejleszteni - azaz adnak a szarnak egy jó nagy pofont. De ha ilyen ostobák, meg is érdemlik.
süti beállítások módosítása