HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 4x08: A Remedy Entertainment

2018.04.10. 23:07 Stöki

Volt egy golyóm, amin Nicole Horne neve állt. Sőt, tízezer skulóm, annak a boszorkánynak a nevével. Neki csúcstechnikás biztonsági rendszere volt, zsoldoshadserege és annyi fegyvere, amennyivel el lehetett volna indítani a harmadik világháborút. Nem féltem.

Ó, Max, senki nem tud olyan romantikus lenni, mint te. Max, mint Max Payne, a Remedy egyik legjobb játéka, ami után jött egy pöpec folytatás, aztán a szintén remek Alan Wake. Nem bírtuk tovább, jól kibeszéltük ezt a jó kis finn céget.

podcast75.png

És aki a kibeszélésben segített nekünk: Simon Klári, a Gamer 365 oszlopos tagja, aki tavaly egyszer már tiszteletét tette nálunk. Megtanított minket kicsit finnül (persze, persze), és nem jutottunk dűlőre, hogy a Max Payne vagy az Alan Wake jobb játék. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt.

Shownotes, azaz az adásban hivatkozott dolgok:

Legközelebb a napokban jövünk a 70. Checkpoint Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a negyedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból pedig a teljes harmadik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán (van már második rész is! sőt, harmadik!), illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20180315.png

További támogatóink:

Kiss András, Kúthy Előd, Hollósi Dániel, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, A Konnektor csapata, Kalázdi Tamás, Gortva Gergely, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, Balog Tamás, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Nagyi, Gabesz, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Selmeci Dávid, Hájas Ákos, Rokborn, Lottsie, Valis142, CsikosZ, Gytb, Oli, Udvardy Tamás, Döme

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

 

39 komment

Címkék: retro podcast max payne checkpoint remedy

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr613820770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2018.04.10. 23:27:45

Imádtam a Death Rally-t. Mindig az ilyen nézetű arcade autós game-k jöttek be a legjobban, talán c-64 örökség :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.04.11. 12:23:12

sucks mónikából csak egy van, de ő dorogi.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2018.04.11. 14:08:47

Kis László? Hát már CovBoyról is kiderült? :(

cse' 2018.04.11. 17:06:02

Akkor az hogy a Death Rally-t épphogy érintettétek annak ellenére hogy iszonyatosan jó játék azt jelenti, hogy lassan beérett a kérésem és jön róla a Mini? Wink-wink nudge-nudge? :)

Karvaly 2018.04.11. 20:07:56

Azt hittem, hogy Alan Wake-hez Brigit hívjátok meg :(

Karvaly 2018.04.11. 20:21:31

Kár, hogy Purple Motion nem vett részt a Max Payne készítésében, mert akkor javasoltam volna ezt a zenét: www.youtube.com/watch?v=LCl9xYSOVtM
Nagyon nagy kedvenc volt nagyon sokáig.

mezz4nine 2018.04.12. 06:52:46

De ha mindig elemet kellett cserélni akkor miért nem lett Elem Wake?

inframazsola 2018.04.13. 09:09:04

A perszéket kisípolhattátok volna, lehet, hogy finn kiskorúak is hallgatják. Akik ráadásul nem értik, szóval finn leirat is jöhetne.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.04.16. 07:45:14

Kár hogy nem Quake-motorral futott a Remedy kultjátéka, mert akkor a főhős lehetett volna Elen Kvéjk.

VikMorroHun 2018.04.16. 11:39:27

Pár megjegyzés: Úgy tudom, Finnországban 2005 óta nem tanítják a finnugor rokonság elméletet, mert tudományosan (genetikai vizsgálatokkal) nem bizonyítható. Az, hogy van néhány hasonló szó, nem sokat számít; ennyi erővel a magyar nyelv rokonságba állítható az angollal is (pl. fut-foot, ennél még a jelentés is hasonló).

Alan Wake: komolyan nekem kell szólnom egy szóvicceket nagy tételben gyártó műsorvezetőnek, hogy a wake egyik jelentésen éber, ami egy rémálom szerű környezetben a kávés termoszok gyűjtögetéséhez remekül passzol?

Quantum Break: valóban külön szálon megy a TV sorozat, egyfajta kiegészítésként. Ráadásul kb. a harmadik epizódban van egy komoly választási lehetőség, hogy kiben bízik meg a cég vezető, de mindegy kit választunk, ugyanaz lesz az eredmény. Ez egy komoly hiba a történetben. Maga a játék viszont egy remek, fedezék rendszert használó külső nézetes lövölde érdekes képességekkel (idő lassítás, idő pajzs, gránát helyett ennek a robbanó változata, stb.) ráadásul azt a kérdést boncolgatja, amit a SHIELD ügynökei sorozat is, hogy ha lehetséges az időutazás, miért nem lehet megváltoztatni az egyszer már bekövetkezett dolgokat, illetve hogyan lehet mégis. Sajnos a folytatásra nem sok esély van, pedig kifejezetten érdekes helyzet alakul ki a történet végére.

inframazsola 2018.04.16. 14:35:44

@VikMorroHun:
Nyelvrokonságot genetikai vizsgálattal bizonyítani vagy cáfolni pont akkora baromság mintha testsúlyt mérni IQ teszten. Természetesen semmi közük egymáshoz.

Nem vagyok nyelvész, nem foglalkoztam a témával aktívan, de ha téves is a finnugor nyelvrokonság elmélet, nem azért amit írsz.
Ugyanis nem hasonló szavak alapján állították fel az elméletet.

Az első 2 mondatodban 2-szer értelmezted félre azt amit a nyelvészek állítanak.

Ez felületesség vagy szándékos manipuláció?

AarPoe 2018.04.16. 22:04:28

A szászok és germánok is nyelvrokonok, mégsincs köztük genetikai vagy más kapcsolat. Nem tudom azt ismeritek-e, hogy a "jön a vonat" az finnül junna vona (lehet rosszul írtam, javíts Klári), a gond csak az, hogy a junna jelenti a vonatot, vona meg azt, hogy jön. :) Sajna ez kb. olyan, mint az osztrák sógorság, a finnek így nem is veszik figyelembe. Mindegy, éljen soká a Max Payne, főleg az 1. rész!

Asheron 2018.04.16. 22:50:38

Itt a bizonyíték! kvtlinux.lib.uni-miskolc.hu/ali/story/fin/finnkaraoke01.htm Ne mondjátok már hogy nem ismeritek?? :-)

inframazsola 2018.04.16. 23:16:00

@AarPoe: mindenkinem ajánlom, hogy nézzen utána annak amit terjeszt. :)

nyest.hu/renhirek/jon-a-vonat

egy kis alaposság igazán fáj...

Aston Kanál 2018.04.17. 08:59:54

@VikMorroHun: ajanlom figyelmedbe ezt: m.facebook.com/ElteFinnugorTanszek/posts/1490914591017991
Remek kis ismeretbovites felhotlen szorakozas kozepette.

Bobby Newmark 2018.04.17. 12:55:38

@Asheron: Páhh, Adobe Flash. Évekkel ezelőtt kvázi kémprogramnak lett nyilvánítva.

Bobby Newmark 2018.04.17. 12:57:12

@inframazsola: Baz, ettől meg kiakad a Chrome, hogy nem biztonságos, ha leszarom, akkor meg az oldal nem található.

Valami téridő törésen keresztül 2005-ből neteztek, vagy miafaszvan ma?

Bobby Newmark 2018.04.17. 13:01:45

@VikMorroHun: Egyrészt fentebb már helyre tettek nyelvészet témában, másrészt te a mai magyar DNSből mit akarsz bizonyítani? Annyiszor kiirtottak, elfoglaltak idegen hatalmak, plusz az uralkodóink betelepítései, kitelepítései, áttelepítései... Klasszikus viccet idézve "kisfiam, akkora buli volt az, örülj, hogy nem ugatsz"...

inframazsola 2018.04.17. 14:36:11

@Bobby Newmark: tegnap még jó volt, ma már nem. de a Google Translator is megmondja: a vonat így van, a jön nem így van.

Asheron 2018.04.17. 21:31:31

@Bobby Newmark: Igazad van ezért is kerestem róla egy YouTube-os linket de az meg google... max majd bejelentkezés nélkül nézed meg
vagy esetleg feltöltöm neked videára!

siklara 2018.04.19. 13:18:14

@VikMorroHun: Igazából fogalmam sincs, mióta nem tanitják a finnugor nyelvrokonságot a finneknél, és ennek a tudományos alapjaiba sem akarok belefolyni, de azt tudom, hogy amikor 2009-ben eltöltöttem egy szemesztert a Helsinki Egyetemen, akkor ha bárki megtudta, hogy magyar vagyok, talán csak udvariasságból, de megörült neki és egyből szóba hozta a nyelvrokonságot. : ) Felhozta a pár közös szavunkat, megkérte, hogy beszéljek pár mondatot magyarul, vagy elmondott egy önfikázó viccet arról, hogy amikor Árpádék megérkeztek a Kárpát-medencéhez, ott volt egy útelágazódás, ahol a finnek botor módon leszakadtak rólunk és a "Kietlen, fagyos táj" feliratú tábla irányába mentek tovább.

Többször előfordult, hogy idősebbek a buszon intenziven kagylózva hallgatták, ahogy egymás közt magyarul beszélünk, majd megkérdezték, milyen nyelvet hallanak, és a válaszra elégedetten rávágták, hogy TUDTAM! : D

Saját tapasztalat: hangzásban a két nyelv annyira hasonló, hogy más külföldi tartózkodásaimmal ellentétben Finnországban rendszeresen elfelejtettem, hogy nem itthon vagyok, mert háttérzajként annyira természetesnek és ismerősnek hatott a nyelvük. (Persze ettől még eleinte alig birtam kimondani az olyan szavakat, mint pl. "Korkeasaari", és az utcám nevét is egy hétig tanultam.)

Kint én angol szakra jártam, de volt két finnugor szakos diák a szegedi egyetemről, akik rendszeresen beültek a finn magyar szakosok órájára, és zseniális sztorikat meséltek arról, hogyan tanultak meg 4-5 hónap alatt társalgási szinten a finnek magyarul, meg javitották ki néha őket is spéci igék kivételes ragozásából. Továbbra sem tudom, hogy az egyetemen mit és hogy tanitottak akkoriban, de ez a két szegedi diák is megerősitette, hogy abszolút számon tartják a nyelvrokonságot velünk, sokkal inkább, mint forditva.

Ide nem vágó fun fact: a kinti magyar órákon a finn diákok hallott szöveg gyakorlásaként heti egyszer megnéztek egy Szomszédok (!) epizódot, aztán egy ahhoz kapcsolódó nyelvtani feladatlapot kaptak kitöltésre. :DDD Fél évig jártam én is bevezető finn nyelv órára, de sajnos én nem ismerkedhettem meg a Szomszédok finn megfelelőjével...

siklara 2018.04.19. 13:22:05

@siklara: *Szegedi Tudományegyetemről (OMG, itt nincs szerkesztés gomb??)

VikMorroHun 2018.04.22. 18:56:14

@inframazsola: Nyilván felületesség, mivel nem vagyok nyelvész.

VikMorroHun 2018.04.22. 19:01:45

@Bobby Newmark: Azért a genetika az nem olyan, hogy mondjuk 100 évente teljes mértékben lecserélődik. Vannak bizonyos markerek, amikből remekül nyomon lehet követni a származást. Akkor is, ha egyeseknek elfogadhatatlan az eredmény. :)

Ja, értem már, a ti értelmezésetekben a nyelvrokonság úgy alakult ki, hogy közben a finnek és magyarok őseinek semmi közünk nem volt egymáshoz. Akkor nem szóltam.

Bobby Newmark 2018.04.23. 19:27:58

@VikMorroHun: Ja, alapból nem. Különleges esetben meg lehet ilyen. Pl ha az ország népességét kiirtják, aztán kipusztul, mindkettő után komplett népek betelepítésével és asszimilálásával javítva a helyzeten, aztán megszáll egy harmadik nép, ami kipusztít, aztán meg egy negyedik. Meg aztán még politikai okokból is telepítgetnek ide-oda, szándékosan.

A kultúra, nemzet és nyelv meg egyébként három olyan dolog, ami nem függ a genetikától, úgyhogy pont kurvára nem értem, hogy egyeseknek piciny érzékeny lelkének miért olyan kibaszott fontos ez. Továbbá nem értem a nemzeti büszkeség dolgot, nincs más, amire ezek az emberek büszkék lehetnének, hogy egy olyan dologra büszkék, ami nem is a saját érdemük, hanem csak egy körülmény...?

Szóval visszatérve, a lényeg az, hogy kurvára úgy néz ki, hogy a magyar nép rokon volt a finnel, de érthető történelmi okokból a nép kihalt illetve feloldódott a szomszédok közt. Maradt a kultúra, meg a nyelv. Az utóbbi finnugor.
Nem olyan rettentő bonyolult ez.

VikMorroHun 2018.04.24. 17:44:25

@Bobby Newmark: Érdekes, eddig úgy véltem, tűrhetően ismerem a magyar történelmet, de ez nekem új információ, hogy a magyarok kihaltak volna. Tudnád pontosítani, nagyjából mikor történt ez? Illetve arra is kíváncsi lennék, mivel indoklod, hogy a magyar nyelv megmaradt, miután a magyarok kihaltak, hiszen sokkal életszerűbb lenne az, hogy a betelepített idegenek megtartották a saját nyelvüket, kultúrájukat (ahogy az jelenleg is szokás akár Nyugat-Európában, akár Magyarországon élő idegen népeknél), ahelyett, hogy áttértek volna a magyarra. Mivel ez nem történt meg, szerintem elvethetjük ezt a pontot. A genetikára visszatérve, sajnos nem találtam nyomát annak az állítólag a Science magazinban megjelent írásnak, amire pl. itt hivatkoznak. enfo.agt.bme.hu/drupal/sites/default/files/Volt%20egyszer%20egy%20finnugor2.pdf

Viszont találtam olyan írást, ami szerint a genetikai rokonság és a nyelvrokonság két teljesen eltérő dolog. Nem értek egyet vele, de sebaj, meg tudom közelíteni más irányból is a kérdést. A finnugor elméletet a XIX. században találták ki. A nagyszüleimnél volt alkalmam beleolvasni a XIX. század végén kiadott Pallas Nagy Lexikonba. Egyértelműen leírták, hogy a magyarok ősei a szittyák, de az újabb nyelvészeti kutatások a finnugor származást valószínűsítik. Fölöttébb érdekes, hogy a finneket/finnugorokat a krónikáink meg sem említik. Sem a Képes Krónika, sem a többi. Pedig a középkorig nagyjából 100 évente leírták a magyarok történetét.

Még annyit, hogy józan paraszti ésszel két nyelv rokonságáról akkor beszélhetünk, ha nem azok _hangzása_ (lásd a műsorban elhangzott "persze", vagy a fentebb említett "jön a vonat" példát), hanem azok _jelentése_ hasonlít. Ami ezeknél a példáknál köszönő viszonyban sincs egymással.

A nemzeti büszkeség nem tartozik ide szorosan, ezért csak röviden reagálnék (már egyébként is többet foglalkoztam ezzel, mint amennyi időm van rá). Egy finnugor tényleg nem fogja érteni, ahhoz magyarként kell felfedezni, micsoda kincsek vannak a magyar népballadákban, a hősénekekben, népmesékben, vagy mondjuk a reformáció idején készült festett kazettás mennyezeteken. Vagy a Szent Koronán. Illetve volt egy olyan esemény nem is olyan régen (a nemzet ideje szerint), mikor az elsüllyeszthetetlennek tartott Titán megküzdött a Természettel, és a Titán veszített. A túlélőket pedig egy bizonyos Carpathia mentette meg, mielőtt ott pusztultak volna. Ahhoz a feladathoz viszont fel kell nőni, amit ez az esemény előre jelzett. Nem elég a körülményekre büszkének lenni.

Bobby Newmark 2018.04.25. 18:41:21

@VikMorroHun: Roppantul témája ez egy játékblognak...

"tűrhetően ismerem a magyar történelmet"
Csak át nem látod.
Tatárjárás, pestisjárvány, három részre szakadás akkor csak mond valamit...
Első kiirtotta az ország lakosságának kb felét, aztán kunok, jászok betelepítése, hopp kihalt az árpád ház (szal ha konkrét dátum kell, hogy mikor irtottak ki minket, akkor 1301jan14-et javaslom), aztán pestisjárvány, német román betelepülések, törökvész közben görög és bolgár migráncsok, aztán utána svábok és tótok a világháborúig.
Számháborúzni lehet, történészek teszik is, lényegen nem változtat túl sokat. Pont a genetikai adatok alapján látszik, hogy a népességfogyási tippek közül inkább a magasabbak lehetnek a valósak.

"mivel indoklod, hogy a magyar nyelv megmaradt, miután a magyarok kihaltak"
Asszimilálódtak az új népek, megtanulták a magyart. Keveredtek a magyarokkal. Jött a népirtódás. Betelepítettek új népeket. Azok megtanulták a magyart, asszimilálódtak, keverték a vért. Goto10. Elég sokszor eljátszod, akkor a nyelv megmarad, a genetika meg lecserélődik mögötte.
És elég sokszor el lett játszva.

"ahelyett, hogy áttértek volna a magyarra"
Aztán mégis áttértek, miért tagadod a tényeket?
Menj le jászságra, és közöld a helyiekkel, hogy ők nem magyarok! Aztán majd meséld el, hány fogad maradt!

"sajnos nem találtam nyomát annak az állítólag a Science magazinban megjelent írásnak"
Ja, ilyenkor rendül meg a bizalom a cikkben. Hacsak nem NAGYON akarsz hinni abban amit leírt, és nem az érdekel, hogy igaz-e.
Magával a cikkel meg majd foglalkozzunk akkor, ha megvan, hogy melyik év nov10-i Science magazinja. Ja, és én nem keresgélem, te akartál vele mutatni valamit.

"Nem értek egyet vele, de sebaj"
Hogy volt azzal a józan parasztival..?
Hogy a faszba ne lenne baj? Nem kell hozzá sok ész, hogy belássuk, hogy a nyelvet EGY generáció alatt el lehet veszíteni, a genetika meg nagyjából nem is értelmezhető egy generáción. Ha én most kimegyek Londonba mosogatni, lekölykedzek egy tenyeres-talpas tejfölösképű angol kancával, és soha nem beszélek előttük magyarul, akkor ők már nyelvcsaládilag germánok, genetikailag meg félig magyarok.
Mit nem lehet ezzel egyetérteni?

"A finnugor elméletet a XIX. században találták ki."
Ja, amikor a nyelvészetet, mint tudományágat.

"Egyértelműen leírták"
Ezért jó a tudomány, mert kijavítja a korábbi tévedéseit. Nem is nagyon javasolt 20 évnél régebbi dolgokból tájékozódni tudományos témában. Látod, te is miket olvastál össze!

"Fölöttébb érdekes, hogy a finneket/finnugorokat a krónikáink meg sem említik."
Jézus fasza, hogy mennyire el vagy tájolva!
Magyarokról ie500 körültől lehet beszélni, a finnugor ősnyelv meg ie4000ben vált szét. Mit sápadt lófaszt akarsz te a -főleg a középkori- krónikáktól?!

"józan paraszti ésszel két nyelv rokonságáról akkor beszélhetünk"
Ja, csak a tudomány egyik fő feladata, hogy a józan paraszti észből eltávolítsa a "paraszti" részét. Nézd csak, mit sikerült összehoznod ezzel a józan paraszti eszeddel:
"két nyelv rokonságáról akkor beszélhetünk, ha (...) azok _jelentése_ hasonlít"
...Muhaha!
Ezt így hogy sikerült? Szerinted mikor hasonlít két nyelv _jelentése_?! :D
VAGY eszerint a definíció szerint minden nyelv egyetlen nyelvcsaládba tartozik, mert nem hogy hasonlít a nyelvi dolgok jelentése, hanem egyenesen megegyezik! :D Tudod, azt hívják fordításnak, amikor elmondod másik nyelven ugyanazt a jelentést.

Nem, komolyan, itt röhögök hangosan, hogy hogy lehet ekkora faszságot teljesen komolyan, faarccal előadni?! :D

A nyelvészet egyébként a nyelvek szerkezetével foglalkozik, mint pl ragozás, igekötőzés, igeképzés, főnévképzés, mondatszerkezet.

"Egy finnugor tényleg nem fogja érteni, ahhoz magyarként kell felfedezni"
Baromság. Egyrészt, mert lyen különbséget nem lehet tenni, a magyar a finnugornak részhalmaza.
Másrészt meg ezt mind felfedezheti, aki megtanul magyarul.

AarPoe 2018.04.27. 10:19:42

Egy apróságot akartam javasolni, miszerint nincs sem finnugor nyelv, sem finnugor nép! A finnugor egy nyelvcsalád neve. Aztán rájöttem, hogy mindkettőtök megközelítése pont ezért hibás.
A helyzet az srácok, hogy ponthogy rettentő bonyolult ez. Komplett egyetemi tanszékeken tudósok, nyelvészek kutatják a nyelvrokonságainkat, amit nem fog sem eldönteni, sem megoldani két szájkatarés nekemvanigazam-outsider, főleg nem egy retró videójátékos blog kommentfalán. So cool down, and let's play!!

VikMorroHun 2018.04.30. 10:19:36

@Bobby Newmark: Nem témája egy játékblognak, csak reagáltam Stöki felvetésére. Még zárásként annyit, az elején tévedtem, a Finn Akadémia honlapján látható, hogy ugyanúgy megvan a Finnugor tanszékük, mint régebben is. Sőt, még Bécsben is van ilyen. Egyezzünk ki annyiban, hogy én a genetikát tekintem tudománynak, te pedig a finnugor nyelvészetet.
www.youtube.com/watch?v=BREKQHjvm4E

Bobby Newmark 2018.05.02. 08:59:42

@VikMorroHun: Maradjunk annyiban, hogy te egy teljes tudományágat ignorálsz érzelmi okokból. Lehet ilyet ugyan, csak aztán ne gondold hogy igazad van.

Bobby Newmark 2018.05.02. 13:36:25

@AarPoe: Ezért milyen szerencse, hogy én nem is vitatkozom, hanem ismeretterjesztek. Az ezzel foglalkozó tudományágak már eldöntötték ezeket a dolgokat, én csak tolmácsolom.

The Biclops 2018.05.10. 07:47:11

Sam Lake idovel megszepul...

Savior 2018.06.04. 11:34:57

@VikMorroHun: Ha már azt beláttad, hogy az eredeti állításoddal (gondolom valami jobbos urban legend a.k.a. fake news) szemben a finnek még mindig számon tartják a nyelvrokonságot, akkor tényleg csak egy apró lépés lett volna annak beismerése, hogy a tudományágakat is kevered. Pedig egyszerű, jelen esetben:

- a genetika emberek közötti rokonságot tudja mérni
- a nyelvtörténet pedig a nyelvek közöttit

Innentől kezdve (lásd pl. @Bobby Newmark példáját) világosnak kellene lennie, hogy genetikai különbségekkel nem lehet nyelvrokonság ellen érvelni, sem viszont. Nagyon tipikus az, hogy egy nép átveszi egy másik nyelvét, nem is kell messzire menni, elég csak pl. a Brit-szigetekig (pl. mi is a legtöbb ír anyanyelve?), vagy a Mediterráneumig (ugye nem véletlenül van olyan, hogy "latin nyelvek"). Másfelől az is világos, hogy pl. az USA angol beszélői közül sokan jöttek a világ minden részéről, és gondolom te sem azt vonnád le ebből következtetésnek, hogy akkor a kínai meg a lengyel rokon népek?!

Még három ok van egyébként, ami miatt a genetikai megközelítés amúgy sem érvényes:
1. a népvándorló magyarok nem voltak olyan sokan, nem szorították ki az itt élőket, csak az uralkodó réteg cserélődött le. Erre jöttek a sorozatos járványok, vészek, betelepítések. Hány %-a a DNS-ünknek magyar akkor?
2. az, hogy a népvándorlók közül hányan származtak azoktól, akik eredetileg ősmagyarul beszéltek, és hányan jöttek olyan törzsekből, akik még azelőtt vették át a nyelvet (közös élettér, kereskedelem, stb. miatt), az megint csak kérdés...
3. mindehhez már csak azt kell hozzávenni, hogy a finn és a magyar nyelvet tartalmazó ág a családfa legalján válik rögtön ketté, ez megint utalhat arra, hogy milyen minimális genetikai kapcsolatot kell feltételezni, ha egyáltalán...

Arról egyébként, hogy nyelvészek mit vizsgálnak, ha a nyelvrokonságról gyanú merül fel, itt: www.nyest.hu/renhirek/ervek-a-finnugor-nyelvrokonsag-mellett találsz további infót.

Bocs az OFF-ért.

VikMorroHun 2018.06.06. 09:19:26

@Savior: Komolyan, ezt most már elmentettem, mert ennyi butaságot (ahol a szerzők komolyan gondolták, amit leírtak), legutóbb egy laposföld blogon olvastam. Csak az nem volt vicces. :)

Összefoglalás: a magyarok szerintetek kihaltak, de a magyar nyelv megmaradt, mert a betelepülő idegenek asszimilálódtak. Na most, ha a magyarok kihaltak, akkor az idegenek nem tudtak asszimilálódni, mert nincs hova/kihez. Ha viszont asszimilálódtak (magyarrá váltak), akkor a magyarok nem haltak ki. A magyarok 1301-ben haltak ki, ami az Árpád ház kihalásának dátuma emlékeim szerint, vagyis magyarok=Árpád-ház. Ugye te sem gondolod komolyan, hogy egy néhány száz fős "hadsereg", mint uralkodó osztály elfoglalta a Kárpát-medencét, majd katonai ellenőrzés alatt tartotta Európát? (vÖ. "kalandozások") Ja, nem tudom, hallottál-e róla, de az emberek nem csak pusztulnak különféle okok miatt, hanem hajlamosak szaporodni is. Persze ez már biológia, nyilván ezzel sem lehet érvelni a finnugor származás elmélet ellen. :)

Egyébként egy finnugor cikkben azt olvastam, hogy 3 különféle szempont szerint 3 különféle nyelvvel állapítottak meg nyelvrokonságot. Egyik volt a finn nyelv. Ilyet lehet csinálni, csak utána nem szabad tovább menni, hogy kiválasztják az egyiket, és azt mondják, hogy a nyelvrokonság alapján közösek az ősök, közös az őshaza, amit valahova az Urál hegység tájára helyeznek, mert ez tudománytalan. (Nekem ezt tanították az iskolában, ez van Wikipédián, stb.) Aztán, ha jön egy tudományosan bizonyított tényállás, mint mostanában, akkor összedől a finnugor származásnak nevezett kártyavár. Ezt persze lehet vitatni, hogy a nyelvrokonság akkor is fennáll, de ez csupán annyit jelent, hogy még a tagadási fázisban vagytok. A tények ugyanis makacs dolgok.

Egyébként olyan nyelvrokonságot állapítanak meg a nyelvészek tetszőleges szempontok alapján, amilyet akarnak. De csak eddig tart a tudományos rész. További érdekesség: már az MTA is érzi, hogy tudományosan tarthatatlan a finnugor származáselmélet. Néhány hete nyilatkozott tőlük valaki, hogy ők igazából nem állítják, hogy a magyarok innen vagy onnan származnak. Pedig az elmúlt évtizedekben mintha azt állították volna...

Savior 2018.06.06. 11:36:24

@VikMorroHun: Sajnos az a baj, hogy nem veszed észre, hogy tovább égeted magad. Még utoljára megpróbálom, de utána hagyom, hadd főj a butaságodban. Szomorú, hogy nem veszed észre, hogy a hozzászólók közül itt te vagy a laposföld-hívő. Ha valakit lebutázol, akkor azért nem ártana megmutatni, miben téved, ehelyett olyan dolgokat adsz a számba, amit se én, se mások feljebb nem mondtak, és azt próbálod cáfolni (de még azt is rosszul). Tipikus esete a "strawman argument"-nek.

Azt kellene megérteni, hogy a kultúra, a nyelv nem egyenlő a genetikai származással. Ha ezt meglenne, akkor te is látnád, hol hibádzik az egész gondolatmeneted. De lássuk:

1. Senki se állított olyat, hogy a magyarok kihaltak. Élt itt X ember, akik nem tudom, minek hívták magukat, majd jött Y, akik magyarnak. Senki se írta, hogy Y kiirtotta X-et (míg pl. a mongol hódítások során ezt elég jól dokumentálták), szóval feltehetjük, hogy az ország területén utána X + Y ember élt. Ebbe asszimilálódott utána Z, V, W, stb. Ezek most mind magyarnak hívják magukat, de a mai népesség a teljes ABC keveredése, nem tisztán Y leszármazottja.

2. "Ha viszont asszimilálódtak (magyarrá váltak), akkor a magyarok nem haltak ki.": de mit jelent az, hogy "magyarrá váltak"? Az, hogy felvették a nyelvek és (ki mennyire, ugye) a kultúrát. A génjeiket nem változtatták meg Y-ra...

3. Nem pár száz főről beszéltem Y esetén, de teljesen mindegy, mert amennyiben Y aránya kisebb, mint 1, akkor hígulni fog, ha sokkal kisebb (későbbi betelepítések, stb.), akkor genetikailag simán kisebbségbe kerül.

4. A magyarok sosem tartották katonai ellenőrzés alatt Európát. Néhányszor végigrabolták, de az nem ugyanaz. Azt is illik tudni, hogy akkoriban azért nem olyan nagy hadseregek voltak, mint 500 évvel korábban, vagy később. Ráadásul a kalandozások lényege az volt, hogy gyorsan jöttek, és mentek, mielőtt össze tudták volna kapni magukat a megtámadottak. Amikor ez változott, akkor véget is értek a rablóhadjáratok...

5. Példa arra, hogy a hódítók genetikailag kisebbségben vannak: mult-kor.hu/a-mai-angolok-csak-harmadreszt-szarmaznak-angolszasz-felmenoktol-20160121
Itt ráadásul tudjuk, melyik marker honnan jön, ráadásul kb. mindegyik saját nyelvet hozott, míg az ősmagyarok esetén ez egyáltalán nem egyértelmű.

6. "Egyik volt a finn nyelv. Ilyet lehet csinálni, csak utána nem szabad tovább menni, hogy kiválasztják az egyiket": ez így igaz, de referencia nélkül a cikkre elég nehéz ezzel bármit is kezdeni, nemdebár? Mellesleg az általam linkelt cikkre semmit sem írtál.

7. Szintén nem írtál semmit a "tudományosan bizonyított tényállításról", ami összeomlasztaná a kártyavárat. A levegőbe könnyű beszélni.

8. Ki állítja, hogy a magyarok finnugor származásúak? Én biztos nem mondtam ilyet. A magyar nyelv finnugor nyelvcsaládba tartozása viszont tudományosan bizonyított tényállás. Ahogy mondtad, a tények makacs dolgok.

Cooper911 2018.11.23. 19:18:35

@Flankerr: Ugyanez. Rally Speedway? Micromachines? Óriesi mókák voltak.

Cooper911 2018.11.23. 19:21:03

Hú a Max Payne-hez mennyi jó emlékem fűződik. Mondhatnám a Max Paynel kapcsolatban nincs bennem ro Sam Lake. Stöki ez már járt neked ;)
süti beállítások módosítása