HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Heti retro: Magyar hirdetések a hőskorból

2014.02.06. 14:03 Stöki

Elég sokat dolgoztam a lenti cikkel, de korántsem teljes. Feltúrtam az újságaimat régi (főleg nyolcvanas évekbeli) reklámokért, hirdetésekért. Ilyesmi már volt a blogon, akkor csak külföldi hirdetésekkel, most viszont magyarok jönnek. Amikor elkezdtem dokumentálni a szegény ember szkennerével (értsd: fényképező), eszembe jutott, hogy a pcvilag.muskatli.hu oldal készítője és fenntartója sok-sok évfolyam újságot tett fel, így - remélve, hogy a fair use-ba ez szerinte is belefér - onnan is nyúltam CoV-os és SpV-s jó minőségű szkeneket, hogy ne a saját rongyos újságaimról legyenek kevésbé profi felvételek ugyanazokról a hirdetésekről. Aztán körülnéztem ezen a kiváló archívumon (tényleg csodás munkát végez a fenntartója, aki amúgy Pettingmaster művésznéven nyomul), és még Mikrovilágokból, Commodore Egyesületi Lapokból is mazsoláztam. Ami 576 Kbyte, Guru és PC Zed, az saját fotó, illetve a PC Ultrák egy része is. A többiért nagy kudos Pettingmasternek. (Amúgy kattintásra a képek eredeti méretben ugranak fel.)

A nagyjából kronológiai sorrendbe tett hirdetéseken van egy csomó ár is, ezek közül néhánynál megemlítem, hogy mennyit érne mai pénzen. Akit a többi is érdekel, az MNB inflációs kalkulátorával tudja kiszámolni, én is ezt használtam (bár sajnos 2013 még nincs benne).

Kezdjük egy hardverreklámmal egy 1984-es Mikroszámítógép Magazinból: a Videoton hirdeti a VT 16 nevű magyar csodát. A pc-klónban kemény 256 kilobájt RAM volt, 10 és 27 megás vinyót lehetett beletenni, sajnos a prociról nem tudtam infókat előbányászni. Egy 1985-ös Videoton katalógust viszont találtam, ott a gép a 10. oldalon látható, de az egészet érdemes végiglapozni.

aMikroszamitogep_Magazin_1984b.jpg

Szintén Mikroszámítógép Magazin, szintén 1984, és talán ez az első magyar hirdetés, amin videojátékok láthatók (vagy legalábbis biztosan az elsők között van). Ráadásul magyar fejlesztésű játékok a Novotrade-től, ami a nyolcvanas évek elején felkarolt, illetve létrehozott főleg tehetséges egyetemistákból álló fejlesztőcsapatokat, és szakmányban gyártotta az ötletes C64-es játékokat. Jó lenne kommentekben összeszedni mind a 24 játékot. Amit eddig megfejtettem a drága kommentelők segítségével:

aMikroszamitogep_Magazin_1984c.jpg

"Vállalati jövedelemszabályozási összefüggéseket tartalmazó interaktív rendszer" - állítja a hirdetés a NYIR '85-ről, ami ékes bizonyítéka annak, hogy a C64-et több cég komoly célokra használta, és e célokhoz nyilvántartó szoftverekre volt szükségük. És ugye, azok régi ezerforintosok. (Mikroszámítógép Magazin, 1985)

bMikroszamitogep_Magazin_1985.jpg

Újabb hardverhirdetés, amit a Primo miatt tettem be. Ez ugye magyar fejlesztésű hobbigép volt (ha a rendszerének egyik fejlesztője, Tick József tanár úr esetleg olvassa ezt a posztot, ezúton köszönöm, hogy átengedett az államvizsgámon), egyszerű és olcsó otthoni masinának szánták, összvissz hétezer készült belőle. Mondjuk az olcsóság relatív, akkoriban minden gép elég drága volt az átlagfizetéshez képest. A legolcsóbb, 16 kilobájt RAM-os kiszerelés a hirdetés szerint 11500 forint, ez kb. annyit ért akkoriban, mint manapság 270-280 ezer forint. (Mikroszámítógép Magazin, 1985)

bMikroszamitogep_Magazin_1985b.jpg

Csodálatos szolgáltatás: szakemberek megmutatják működés közben a programokat. A puding próbája az, hogy megeszik, a szoftveré az, hogy megveszik. (Commodore Egyesületi Lap, 1986)

ccommodore_egyesuleti_lap_1986.jpg

De ez még jobb: a Pötyögő Szolgálat jön és segít, ha programot kell begépelni! 10 akkori forint mai árfolyamon kb. 230-at érne, hülyének is megér ennyit egy perifériavizsgálat vagy pár ékezetes nagybetű! (Commodore Egyesületi Lap, 1986)

ccommodore_egyesuleti_lap_1986a.jpg

És még egy árlista vállalati szoftverekről. A CBM 610 egy üzleti célú Commodore gép volt a nyolcvanas évek elején, a 92500 forintos bérelszámoló program ma bő kétmillióba fájna. (Commodore Egyesületi Lap, 1986)

ccommodore_egyesuleti_lap_1986b.jpg

Az Apple gépei már 1986-ban is az országban voltak, csak még nem iAkármik, hanem főleg Apple II masinák formájában. Lent az Apple II-kompatibilis cuccok és az épületgépészet csodás találkozása látható a Mikroszámítógép Magazin egy hirdetésén. Ha valaha zenekart alapítok, Deflektoros kéményméretezés lesz a nevünk.

cMikroszamitogep_Magazin_1986.jpg

Ezt a barátságos hirdetést csak a hivatal neve miatt tettem ide: Államigazgatási Számítógépes Szolgálat és Koordinációs Iroda. Úgy hangzik, mint egy hely, ahova renitens programozókat hurcolnak el, akik aztán sosem kerülnek elő többé. (Commodore Egyesületi Lap, 1987)

dcommodore_egyesuleti_lap_1987.jpg

IMI szépen rajzol. IMI ügyes gyerek. És IMI az Iklad községen állt Ipari Műszergyár Iklad rövidítése. Az elektromos gépeket gyártó cég utódja ma is létezik, sőt megtaláltam a neten egy 1984-es, szakszervezeti terjesztésben megjelent üzemi lapot. Nagyon mélyvíz a szocializmusba május elseje alkalmából kitüntetett dolgozókkal, csonkulásos balesettel, de az 5. oldalon a rajzológépről is szó esik. (Mikroszámítógép Magazin, 1987)

dMikroszamitogep_Magazin_1987.jpg

800 XL, a gép, amiből az Atari sokat eladott, de messze nem annyit, hogy meg tudta volna szorongatni a Commodore gépek uralmát. Pedig egyszerre hat tekercs vécépapírt is meg tudott jeleníteni a képernyőn. (Mikroszámítógép Magazin, 1987)

dMikroszamitogep_Magazin_1987b.jpg

A SzámSzöv nem bízta véletlenre: a kor egyik legmenőbb fotómodelljével, Marjai Judittal hirdette az IBM XT/AT-t. Marjairól van egyébként ledérebb kép is egy C64-gyel, lásd Plastikjózsi szakértő posztját. Marjai egyébként a bűnöző Tasnádi Péter exfelesége, és a neve sokszor előkerült a Tasnádi-perben.  (Mikroszámítógép Magazin, 1987)

dMikroszamitogep_Magazin_1987c.jpg

Szövegszerkesztő berendezés - bizony, ilyen is volt annak idején, a Kodex 2000 például BME-s fejlesztés. 12 colos monokróm monitora volt, amire 25 sor fért, soronként 85 karakterrel. A tévében is reklámozták, kódexmásoló szerzetesekkel. (Mikroszámítógép Magazin, 1988)

eMikroszamitogep_Magazin_1988.jpg

Szoftver kínálata még a Commodore 64-esét is felülmúlja! - állítja a Spectrum Világ 1988-ban a ZX Spectrumról. De hát mi mást állítana egy Spectrum Világ nevű lap. Én úgy tudom, C64-szoftver pár ezerrel több volt, de az biztos, hogy mindkét platformon tízezres nagyságrendben jelentek meg játékok. A lenti egészoldalas egyébként Enterprise 128+ emulátort hirdet 7770 forintért (mai áron kb. 140 rugó), ami már akkoriban is kicsit felesleges dolognak tűnt.

espv13_1988.jpg

Ez a személyes kedvencem, úgy, ahogy van. Bajczár Istvánné leíró-másoló kisiparos, 34 nyelven, szimbol jeleket is vállal. (Spectrum Világ, 1988)

espv16_1988.jpg

Egy pc-s árlista egy 1989-es Commodore Egyesületi Lapból, amiből képbe kerülhetünk, hogy a pc-korszak azért lassan indult be - nemcsak itthon,a világban is -, hiába voltak már ilyen gépek a nyolcvanas évek végén. Egy normálisabb 386-os 2 mega RAM-mal, 40 megás vinyóval és 16 színű EGA monitorral 595 ezer forint (és vegyük észre, hogy innentől megjelenik az ÁFA is az árlistákban). Az mai értéken több mint kilencmillió forint. Egy pécéért.

fcommodore_egyesuleti_lap_1989.jpg

Ez is egy szép kornyomat. Iskolai gépek szervize, bővítése, és - hoppá! - játékprogramok vétele, eladása. Ugyanitt oszcilloszkóp eladó. (Mikroszámítógép Magazin, 1989)

fMikroszamitogep_Magazin_1989.jpg

A Kontrax a kor menő informatikai cége volt, űrkorszakot megidéző reklámokkal, de mai szemmel azért vicces információ-technikai lelemény a zsebtelex. A két fotó a telefonkagylóra tett telexgépről páratlan. (Mikrovilág, 1989)

fMikrovilag_1989.jpg

Leleplező fotó az egyik első 576 Kbyte-ból, 1990-ből. A lapban hirdetett a Proszolg nevű játékmásoló szolgálat, ami persze nem jogtiszta szoftvereket árult, hanem warezt (bár akkor még a szoftverekre rugalmasan értelmezték a szerzői jogi törvényt, és nemigen szankcionálták a kalózkodást). És a cím, ahonnan rendelni lehetett, a Comgame Gmk. címe, ami a lap kiadója volt. Az 576-alapító Balogh Zsolt jó üzletember, és tagadhatatlan érdemei voltak a hazai játékkultúra fejlődésében egyrészt a lap létrehozásával, másrészt az 576-boltokkal, amelyek elég hamar a legális játékok központjai lettek. De a jelek szerint a kezdet nem volt ennyire fehér.

g576_1990a.JPG

Később kapcsolhattak, hogy nem frankó jelezni, hogy a lapnak köze van a Proszolghoz, mert a hirdetés aztán már Comgame nélkül és másik postafiókszámmal (sőt, másik irányítószámmal) ment. (576 Kbyte, 1991)

h576_1991a.JPG

Persze warezhirdetések a Commodore Világban is voltak, egész részletesek is (a lenti 1990-ből). Az itt hirdetett még Kazettaküldő szolgálatként indult, ha jól emlékszem.

gcov6_1990.jpg

A Novotrade már tudomásul vette, hogy a számítástechnika életünk szerves részévé vált. De úgy tűnik, a dizájnról és a marketingről még nem hallottak: ritka ronda egészoldalas hirdetés rossz helykihasználással, termékekkel, de árak említése nélkül. (576 Kbyte, 1990)

g576_1990b.JPG

Ó, a jó öreg Computer Karácsonyok! Az a masszív geekülés, ami ott ment! Érdemes elolvasni, mi volt a Playit üknagypapája. Laserprinter-bemutató! (Commodore Világ, 1990)

gcov11_1990.jpg

Az igen meglepő hirdetések sorozatból: kocsiba való gyújtógyertya reklámja egy játéklapban. (576 Kbyte, 1991) [UPDATE: Kommentben jött a megfejtés: a Balox is az 576-ot kiadó Balogh családhoz tartozott.]

h576_1991b.JPG

'89-90 környékén aki tehette, Ausztriában vásárolt műszaki cikkeket, mert úgy jóval olcsóbb volt. Én soproni származású vagyok, szóval személyes tapasztalatból mondom, hogy akkoriban megszokott volt a hűtőládát egyensúlyozó, új cipőkkel, hifivel telepakolt Trabantok és kockaladák látványa a városban. A bevásárlóturizmus olyan méreteket öltött, hogy osztrák boltok hirdettek magyar lapokban. Íme, egy példa. (576 Kbyte, 1991)

h576_1991c.JPG

A Novotrade próbálta felkarolni az Atarit, annyira, hogy külön márkaboltot is nyitott neki. A piac aztán nem őt igazolta. (Commodore Egyesületi Lap, 1991)

hcommodore_egyesuleti_lap_1991.jpg

Copy party a BME-n egy 1991-es Computer Mániából. Nem sokáig lehetett már ilyeneket hirdetni, jött a szerzői jogi törvény, és a BSA is betette a lábát Magyarországra. 1994 augusztusában pedig bekövetkezett a warezarmageddon, a híres razzia a Pecsában (lásd a CoV korabeli cikkét a 2. oldalon).

hComputer_Mania_1991.jpg

Pár árlista lesz a továbbiakban is, mert a korabeli árakon rugózni szerintem elég érdekes. Ez 1991-es hirdetés a Commodore Világból. A C64 ára 13875 forint, ami mai áron több mint 120 ezer lenne. Pedig akkoriban már a platform leszálló ágban volt.

hcov19_1991.jpg

Fent említettem, hogy az 576 Kbyte elég hamar a legális programok mellé állt. Itt van rá egy remek példa, aranyos elgépeléssel: naponta bűvölő kínálat! (576 Kbyte, 1992)

i576_1992a.JPG

A lap a hazai konzolkultúra kezdeteinél is bábáskodott, elég, ha Martin szereplésére gondolunk a Szegasztok című műsorban. De a Nintendo gépeit is forgalmazták az 576-boltokban. (576 Kbyte, 1992)

i576_1992b.JPG

Még egy árlista, ez két évvel későbbi, mint az előbb említett, de a C64-es majdnem ugyanannyiba kerül. A Super Nintendo meg 20 rugó, ami mai áron 120 ezer forint körül mozog. 576 Kbyte, 1993

j576_1993a.JPG

Az Acomp neve jól ismert a régi játékújságok olvasói számára, sokat hirdetett (a Guruban résztulajdonos is volt). Az árlista nagyjából ugyanakkori, mint az előző, de az árak ...erre mondják, hogy szabadverseny.  (Commodore Világ, 1993)

jcov35_1993.jpg

1992-ben indult a Túlélők Földje című, elég sikeres levelezős szerepjáték (két éve ünnepelte 20. születésnapját), aminek voltak követői. Például a lenti, rövid életű játék, amire ma nem is nagyon emlékeznénk már, ha 1993-ban nem hirdetett volna a Commodore Világban.

jcov37_1993.jpg

Hoppá, angol nyelvű egészoldalas játékhirdetés egy 1993-as Guruban. Fogalmam sincs, ki hirdetett így, de ha kommentekben valaki felvilágosítást tud adni, azt megköszönöm. Space Quest for prezident amúgy.

jGuru_1993a.JPG

Videokazettát csakis a Holland Rt-től! Még egy-két évig, mert aztán jön a dvd. (Commodore Egyesületi Lap, 1994)

kcommodore_egyesuleti_lap_1994.jpg

Szöveges kalandjátékban a magyarok elég erősek voltak. Lehetne Rátkai Istvánt emlegetni, de inkább egy kevésbé ismert jóembert idéznék meg, Olessák Robit (mellesleg egykori tankörtársam, és IstenNyila néven szokott itt kommentelni). A gálya című játékát a CoV kiadója adta ki, így szép egészoldalas hirdetést is kapott a lapban. 599 forintért árulták, mai árfolyamon ez kb. háromezer forint lenne. (Commodore Világ, 1994)

kcov41_1994.jpg

Nem, senki nem halt meg, ez egy könyv hirdetése. Tippem szerint az történt, hogy lapzárta közben kiesett egy egészoldalas hirdetés, villámgyorsan pótolni kellett, és ez lett belőle. Vagy csak CoVboy patópál volt, de azt nem tudnám róla elképzelni. (Commodore Világ, 1994)

kcov48_1994.jpg

Ugye, te is utálod, ha nem tudsz rendesen beszélni a vonalas telefonodon, mert sikít melletted a nyomtató? (Guru, 1994)

kGuru_1994a.JPG

Na, ezen eléggé meglepődtem: politikai hirdetés egy játéklapban. Palotás János szuggerálja a Guru olvasóit 1994-ben. Nem hozott szerencsét ez a hirdetés: a párt nem került be a parlamentbe az 1994-es választáson, két évvel később pedig meg is szűnt.

kGuru_1994b.JPG

A Valhalla Páholy és a Guru között elég jó viszony volt, előbbi pedig egy-két lemezt is kiadott, ennek tanúja ez az 1994-es hirdetés a Crape Diemmel (amiben ugye az énekesnő, Fanni csak tátogott). Mit is mondhatnék? Élvezd a percet / Most kell, hogy elvedd, tiéd az élet. / Használd, míg nem késő, / Ne mondd, hogy nincs idő, hiába kéred!

kPCGuru_1994a.JPG

Windows 3.1, MS.DOS 5.0, Turbo Pascal - ilyen szakkönyveket hirdetett a ComputerBooks 1994-ben a Guruban. És mekkora poén figyel a jobb alsó sarokban!

kPCGuru_1994b.JPG

Kilencvenes évek közepe, a CD-ROM aranykora, Automex. Négyszeres meghajtó 29990 pénzért, ami ma kb. 115 ezer lenne. Plusz az első könnyűzenei multimédiás cd. Állítólag. (Computer Világ, 1995)

lcov54_1995.jpg

És még egy jó kis árlista, már a 486/Pentium korszakból. SX vagy DX? DX2 vagy DX4? Fontos kérdések voltak akkoriban. Az árakat kb. 3,9-cel kell szorozni, hogy megkapjuk a mai reálértéket. (Computer Világ, 1995 vége)

lcov61_1995vege.jpg

Szoftveramnesztia - gyönyörű szó a kilencvenes évekből, a szakmai fórum az illegális szoftverek körül forgott, edukatív jelleggel, mert akkoriban sokan még mindig nem voltak tisztában azzal, mit szabad és mit nem. A BSA-nak egyébként voltak olyan akciói, hogy kedves vállalkozó barátunk, nem baj, ha eddig illegálkodtál, elnézzük neked, csak mostantól vegyél szépen bolti szotfvereket, mindjárt megmondjuk, hogy mi és hogyan szabályos, mert mi neked csak jót akarunk (aztán később ugye a derék szervezet hangnemet váltott). (PC Ultra, 1996)

mpcu9_1996.jpg

Windows 95 és hozzá Office - ezt hirdetni játéklapban kicsit mellélövés volt akkor, amikor szinte minden gémer warezolta az oprendszert. De mégis valahol az ilyen hirdetésekkel kezdődött a feketepiac kifehérítése. (PC Ultra, 1996)

mpcu3_1996.jpg

Kevesen tudják, de a Török Szultánnak számítástechnikai szaküzlete volt Budapesten. (PC Ultra, 1996)

mpcu3_1996b.jpg

Az Ifabo és a Compfair két számtech expo volt a kilencvenes években, pár jó évvel, aztán megszűntek. Az előbbi hirdetése abból az időből, amikor még jól ment a rendezvénynek. (PC Ultra, 1996)

mpcu3_1996c.jpg

Az első cd-írók szinte megfizethetetlenül drágák voltak, és aki hozzájutott egyhez, aránylag jó üzletet tudott csinálni vele (nálunk a Kandó koleszban is volt egy szoba, ahol egy cd-íróval rendelkező srác jelentős mellékesre tett így szert). Az egyik ilyen biznisz hirdetése, amit én mindig SÍRÁS-nak olvastam. 1700 forint az akkoriban annyit ért, mint ma 5300. (PC Ultra, 1996)

mpcu8_1996.jpg

És ha már a drága kiegészítőknél tartunk: szkenner 61 ezerért (ma bőven 190 ezer fölött lenne). (PC Ultra, 1996)

mpcu56_1996.jpg

És végre az internet is bekopogtatott kis hazánkba, 1997, kb. ekkor húztak nálunk minden koleszszobába netet. Persze csigalassú volt az akkori keskenysáv, de hamar megbarátkoztunk vele a sok jó kontentért cserébe (én akkoriban kaptam rá a játékoldalakra, Adrenaline Vaultra emlékszik még valaki?). És a lakossági net is megfizethető volt, 3900 forint akkoriban kb. annyit ért, mint ma tízezer. Persze ez csak a netelőfizetés volt, erre jött még a betárcsázós modemes technológia által generált telefonszáma, ami sok-sok ezer forint lehetett még. Szóval mégsem volt olyan megfizethető. (PC Ultra, 1997)

opcu_1998a.JPG

HOGY? NEKED MÉG NINCS IMPERIUM GALACTICA???? AZONNAL VEDD MEG!!! (PC Ultra, 1997)

opcu_1998b.JPG

Amikor a játéklapok elkezdtek cd- (később dvd-)melléklettel megjelenni, a nyers cd-t a Videotontól kellett megrendelni. A Videoton pedig adott egy kis kedvezményt, ha kapott hirdetést - egy ilyen barter eredményét látjuk. (PC Ultra, 1997)

opcu_1998c.JPG

Nem, ez nem a gamestaros Duncan, hanem a Dreams (teljes nevén Dreams to Reality) című Tomb Raider-klón főszereplője. A játék a TR2-vel egyidőben jelent meg, és voltak, akik szerint jobb volt annál, de nem tudott igazán sikeres lenni a nagy rivális mellett. (PC Zed, 1997)

nZed_1997a.JPG

Hancuval ma is hangosan röhögve idézzük vissza azt a számtechboltos-laptulajdonos jóembert - nevezzük Laci bácsinak -, aki kitalálta, hogy menő angol szavakat helyez el egy kedvezménykártyán, ám Laci bácsi nem igazán bírta Sékszpír Vilmos nyelvét, aminek eredménye lent látható. A teljes szabadság dupla jövője, na erre varrjatok buttont. (PC Zed, 1997)

nZed_1997b.JPG

A Joker egy igen rövid éltű, két lapszámot megért játékújság volt, amit a PC Guru/576/PC-X/PC-ZED által uralt piac telítettsége mellett kétes színvonalának is köszönhetett. Pedig hirdetés volt benne, sőt még divatrovatnak álcázott hirdetés is. A menő gémer csakis Adidas futócipőt húz. (Joker, 1998)

oJoker_1998.jpg

Mario megvan? Hát persze, hogy megvan. Banjo-Kazooie? Talán még az is. És Croc? Na, én is pont így néztem, hogy az ki a bánat. Pedig a forgalmazó szerint 1998 platformjátékának hőse. Kicsiknek és nagyoknak. (PC Zed, 1998)

oZed_1998a.JPG

Megint egy meglepő hirdetés: szépirodalmi multimédiás kiadvány érettségizőknek és felvételizéknek, két végigjátszás-cikk közé beszorítva. (PC Zed, 1998)

oZed_1998b.JPG

Ha Crocra nem is, az első Unrealre nagyon is emlékszünk, előbb-utóbb lesz is róla szó a Heti retróban. Anno nagyot durrant, és persze egészoldalas hirdetésekkel reklámozta a forgalmazó. (PC Zed, 1998)

oZed_1998c.JPG

Előfizetési akció büntető szóviccel, amiből rögtön ki lehet találni, hogy akkor Hancu volt a PC Zed főszerkesztője. A lap névadóját, a Zed nevű lányt egyébként a CoV-os veterán Müller Mihály alias Kisgetto rajzolta. (PC Zed, 1998)

oZed_1998d.JPG

Az 576 tulajdonosa egy időben nagyon rákattant az akciófigurákra, és akkoriban kétoldalas hirdetések jelentek meg az újságban. Például ilyenek. (576 Kbyte, 1999)

p576_1999.JPG

Aztán jött a mobilkorszak, és vele olyan hirdetések, amik kicsit a régi Novotrade-es időket idézték, már ha a hirdetésekben már kötelező elemként megjelent url-t leszámítjuk. Nem tudom, akkoriban mennyi volt egy Ericsson MC218, most 7000-ért árulják a Vaterán. A hordozható iroda mögött talán egy Ericsson A1018 figyel, de lehet, hogy csak beleképzelem, mert ez volt a legelső mobilom. (PC Zed, 1999)

pZed_1999a.JPG

Zárjuk le ezzel a válogatást és a kilencvenes éveket: megszűnt a PC-X és a PC Zed, illetve az IDG kiadó égisze alatt összeolvadt, és lett belőle Gamestar. Sőt, Cyberstar. (PC Zed, 1999)

pZed_1999b.JPG

191 komment

Címkék: retro cov heti retro egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr65790720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hetero Sapiens 2014.02.06. 14:29:20

Nekem is A1018 -as volt az első, és az ott biztosan nem az. :)

Amúgy nagyon jó volt kicsit nosztalgiázni.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2014.02.06. 14:34:42

"nálunk a Kandó koleszban is volt egy szoba, ahol egy cd-íróval rendelkező srác jelentős mellékesre tett így szert"

Csak nem szegény Mató? (RIP)

neverlivetosee · http://klur.blog.hu 2014.02.06. 14:45:47

croc és a tomb raider 1 volt talán az első 3D-s platformer, amikkel játszottam anno. míg a tr legalább lekötött "a hangulatával" olyan 10 percig, addig a crocról csak ennyi jutott eszembe:
ez miért jó?

Terézágyú 2014.02.06. 14:48:08

uramisten, a Primo!!!! :)))

És az IMI.... :))))

Adani 2014.02.06. 15:27:00

Akkoriban tényleg nagy dolog ha volt CD-író a közelben. Anno 1998-ban már tudtam én is CD-t írni, mert anya munkahelyén vettek egy írót, így ha már nem volt hely a HDD-n akkor kipakoltam a HDD-n egy külön mappába, amit CD-re kell írni, töredezettségmentesítettem a winyót (ez fontos volt, mert akkor még nem volt burnproof) majd kocsival be kellett vinni a gépházat, és ott bent munka után anya kollégái megírták a lemezt átszerelve a HDD-t a cd-írós gépbe. Régi szép idők. Persze ha nem értek rá akkor több napig nem volt gép otthon. Két évvel később még elkunyizni is sikerült az írót akkor dobozszám írtam lemezeket, haveroknak is, és volt olyan ,hogy azért baxta el, mert beindult a képernyővédő. Avagy vírusos lett, mert a vírusírtó is le volt lőve, hogy ne zavarjon bele az írásba. Meg ugye a hőskorban a P1-es gépek idejében a gép közeléből is puskával kellett mindenkit elkergetni, mikor írta a cd-t, így is néha elbaszta meg ha lehetett este írtam, nehogy lebassza valami az automatát, néha ugyanis megesett akkor még, hogy ha fater felrakta az autóakksit a töltőre, majd nekiállt füvet nyírni közben ment a mosógép és a tévé is, akkor már sok volt az automatának.

Emlékszem még a BSA "ne másolja vásárolja" féle bilincses börtönös reklámjaira is, nem csoda ha közutálatnak örvendett. A könyves hírdetésben lévő mindenkinek a PC-ről meg a piros MS-DOS 6 könyv mind a mai napig megvan az utóbbit nagyon bírtam 1996 körül, abból tanultam meg bootmenüt írni a DOS játékokhoz, hogy legyne nekik elég memória, mikor még nem vágtam mire való a QEMM meg a memmaker.

Az Imperium Galactica is megvolt eredetiben 1997 karácsonyára kaptam, home videó is van róla azért tudom ilyen biztosan, annyit játszottam vele, hogy a CD mára olvashatatlan (megvan még).

A 91-es árlista se semmi, a C64-es flopi meghajtó majdnem annyiba kerül mint maga a gép a Datasette meg hozzá képest igen olcsó valami, de hát nem csoda ég és föld a különbség a kettő között.

Burwor · http://loot.blog.hu 2014.02.06. 15:45:11

1/3 Szellemvadász, Ghost Hunt c64.hardwired.hu/games/g/g2.htm kicsit máshogy néz ki a képen
4/2 és 5/1 ezek voltak linkelve játékvadászrovatban, de hogy mik is voltak?
5/4 ezt játszottam! Jó volt, de mi a címe?
6/1 Swan and Fish

G_Norton 2014.02.06. 15:58:55

Höhö, a Croc-kal egyetlen helyen találkoztam: a Szent László kórház ambulanciájának néhány gépére fel volt telepítve, az egyikre még a Tomb Raider is, nem beszélve az Age of Empires: Rise of Rome demóról.:D

Burwor · http://loot.blog.hu 2014.02.06. 16:08:44

@Kázmér_von_Odabasz: És a linkeden ott van a megoldás a 5/4-re is: Quark IX és terjedelmes leírás a fejelsztésről Dohi oldalán: c64.hardwired.hu/games/q/q.htm

facepalm 2014.02.06. 16:34:26

Én se játszottam soha a Croc-kal, viszont itt figyel a polcomon egy Croc-os kulcstartó :D Igazi műkincs lehet, fogalmamam sincs honnan és miért :)

Compfair meg ifabo nagy szám volt anno nekem 7-8 évesen. Apukám kikért a suliból "családi okokra" hivatkozva évente kétszer, feljöttünk pestre és járkáltunk fel-alá egész nap a BNV-n. Még talán mindenféle demo meg shareware cdket is onnan vettük/kaptuk.

Donjon 2014.02.06. 16:47:56

Ez kemény, én emlékszem, hogy volt számítástechnikai reklám a tv-ben 90 előtt is. azt hiszem pont az Enterprise 128-at hirdették. A joystick miatt rémlik. Sőt oktató műsorok is voltak, engem emiatt kezdett érdekelni a számítástechnika és ezért mentem el szakkörbe. alapvetően falusi környezetben nőttem fel és ott nem volt senkinek csak az iskolának gépe a 80-as években.

papptibi 2014.02.06. 16:55:46

Az MC218 legutolsó ára 120 körül volt, de 200 fölött indult.

moli 2014.02.06. 18:15:35

"""Ugye, te is utálod, ha nem tudsz rendesen beszélni a vonalas telefonodon, mert sikít melletted a nyomtató? (Guru, 1994)"""

ugyanaz a nyomtato meg van forditva.

-=Flatline=- 2014.02.06. 18:48:20

Remélem a fele a gurukból volt, amiket sikerült végre visszaadni :D

Komojtalan 2014.02.06. 19:01:29

A fiatalabbaknak ezek újdonságok, én ugyanezért szoktam nézegetni 50 -es évekbeli dokumentumfilmeket. Kedvencem: Kovács János sztahanovista kohász január 30 -án teljesítette az éves tervet :-).

Én is bele szerettem volna vágni a CD írás businessbe, de 400k volt egy CD író (94-95?). Kölcsönt nem adtak, csak 1 milliót adtak volna (ha egyáltalán), utólag jobban is jártam persze, de akkoriban óriási üzlet volt, főleg ha az anyagot is adta valaki (1k+ darabja). Kimentem az IFABO -ra CD olvasót venni, de drágább volt akciósan mint a Readyben: 20k-17k. 2x -es Sony saját vezérlőkártyás volt, az elsők egyike, ennek ellenére - vagy épp ezért - 3 éve még ment egy gépben.

_ken_ 2014.02.06. 19:11:40

nekem volt mc218am, eleg jo szerkezet volt. valami olyan akcioban vettem, hogy adtak hozza a t28-hoz valo kulso ir portot, nem volt nekik raktaron meg, ki kellett menni erte az ericssonhoz valahova videkre ;)

K0vasz 2014.02.06. 19:25:16

Ennyire a feledés homályába merült a Croc? :) Én mondjuk sosem játszottam vele, mert már pentium kellett volna hozzá, nekünk meg csak 486-osunk volt akkor, viszont a szomszéd kisgyerek (aki emlékeim szerint még beszélni se tudott) elég keményen tolta :)

Viszont kimaradt a kedvenc reklámom: talán 3M volt, és az volt a szlogenje, hogy "Mindig készítsen biztonsági másolatot!" - és volt egy leírás ilyen westernes környezetben, C.D. író, a bárzongorista, meg hasonlók voltak benne, tök jó volt :)

Lewyrus 2014.02.06. 19:35:25

Ezen cikk örömére kezembe vettem egy régebbi PC Gurut: i.imgur.com/fYgjUov.jpg

A Virtual World ismerte a célközönségét.

Adani 2014.02.06. 19:43:15

@Komojtalan:

Békés megyében alig 1-2 CD-író volt 1995 körül, inkább az volt a módi ,hogy megrendelték valahonnan fővárosból vagy máshonnan és itt terítették az árut, mint a videókalózok (bár az akkoriban már ugye főleg a lopott HBO-ról felvett és sokszorosított VHS kazik voltak). 2001 tavaszán pl. a suliban volt pár gyerek ,akik mindent be tudtak szerezni, egyikük mondta is ,hogy a haverja küldi Pestről, mégpedig úgy, hogy a Keletiben feladja egy mozdonyvezetőnek, aki kis zsebpénzért felviszi magával a mozdonyra és Békéscsabán ő leveszi, így 2-3 óra alatt nála volt a csomag. Bejáratott rendszer volt ez. Később meg egy békéscsabai game clubból szereztem be a játékokat, ott volt Kábelnet (Békéscsabán két utcában volt összesen), ott le tudtam tölteni vagy pedig egyenesen a személyzettől vettem meg, mert ők is töltögettek ezerrel. 400ft/cd körüli áron adták 2002 körül a játékokat. De pl. a Baljós Árnyak szar minőségű mpeg1-es 1.2 Gb-os kalózverziója nekem is megvolt úgy, hogy egy ismerős megszerezte valahonnan és tőle átmásoltam.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2014.02.06. 19:57:33

Tisztelt Szerkesztőség! Szíves tudomásukra hozom, hogy a Programküldő Szolgálattól rendelt program nem jött be, és kárigényemmmel nem habozok a törvény által biztosított lehetőségek legszélső határáig elmenni!

Volt erről mese is a CoV-ban.

Halálosztó Babgulyás 2014.02.06. 20:18:45

"És a lakossági net is megfizethető volt, 3900 forint akkoriban kb. annyit ért, mint ma tízezer."

Hol volt ilyen net? Egy Matávos acc 4500 -ba került(2000), plusz telefondíj...

B-Bird 2014.02.06. 20:27:50

Stöki: Space Quest for president vagy Roger Wilco? :-) Azt ugye tudod, hogy az eredeti alkotói Kickstarton próbálkoztak egy új résszel, vagy valami olyasmivel: www.kickstarter.com/projects/spaceventure/two-guys-spaceventure-by-the-creators-of-space-que

Amúgy a reklám, ahol a sok könyv van, alján a vicces szöveggel... abból a többség megvan itthon, eladó, érdekel valakit? :-D "Van újra német márka, nem kéne venni?" :-)

Acsabi44 2014.02.06. 20:29:05

"A jaívtás idejére cseregépet biztosítunk"
'89!! Samsung márkaszervíz tanulhatna!

prokee · http://blog.prokee.hu 2014.02.06. 20:29:24

De szép lista.
A Computer Karácsony 91-ről meg van egy borzasztó videóm, sok ember sírna magán, ha egyszer VHS-ből AVIt csinálnék :)

TH 2014.02.06. 20:30:23

@moli: profi hirdetés :D

@Stöki: jó kis gyűjtemény lett ez a poszt :D
otthon még valahol megvan egy rakás SpV és CoV, ami tele van ilyen hirdetésekkel, még pár éve röhögtem rajta, hogy milyen árak mentek a hirdetésekben, de lassan ideje újra előszedni őket. :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.02.06. 20:36:25

Öreg vagyok, IFABO-n már főiskolásként voltam.

Amúgy van rakat COV-om, ezernyi guru meg gamestarom is, és a c64-em is itt figyel az asztalon

DocBulywood 2014.02.06. 21:06:41

Hali!

Nyúljad, azért tettem fel, h akit érdekelnek a régi gépek, árak, hirdetések, stb., ingyen és gyorsan hozzáférhessen a neten.
(Egyébként én köszi azoknak, akik segítettek, lásd a köszönet rovatot.)

Gyerekek! Segítséget kérek szépen! Aki emlékszik rá, melyik játékról jelent meg leírása a CoV Évkönyv '95-ben a Tökös-Mákosban, dobjon már rám egy levelet kérem - lesz egy frankó kis feature a honlapomon, ezért is kell. (Játék címe - leírás szerzőjének neve.)Itt:
pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/covek95/covek95.html

Még egy apróság: akinek van működő HP5300C, vagy 5370C scannere, működik, a scannelt kép nem zöldül be 15-20 oldal után és már nagyon kidobná/nem kell neki
a scanner, küldön nekem egy levelet, nekem jól jönne!

Olvassgassatok SpV-t, CoV-okat mindennap! :-)

(Az 576 azért nincs kint, mert nem kaptam engedélyt tőlük. A ZED/PC-Xet meg azért nem rajtam ki, mert csak egy példányban vannak meg, scanneléshez szét kell feszíteni, azt nem szeretném.)

Berrr, hozom az idei Árok Party-ra a Guru újságokat! (Nem találom sehol a mail címed, bocs, h itt üzentem.)

Infomaker 2014.02.06. 21:20:03

Emlékeztek arra az Amigás boltra, amit talán a CoVban hirdettek ezerrel, és mindenki a Párisi udvarban kereste? Aztán még talán a CoVosok is utánamentek, és nem találták :D

Meg volt az Örsön a sugárral szemben valami ex szovjet bemutatóteremben talán? Egy Amiga üzlet, valakinek emlék?

De rég volt...

B-Bird 2014.02.06. 21:23:50

@DocBulywood: 576 egy időben ugye rakta fel szép lassan a régi részeket a mobilos app -ra, aztán jó ideje csak error -t ír a program... most már akkor adhatnának is engedélyt, há'nem? :-)

zyrobs 2014.02.06. 21:25:09

A régi 576-os árlistákat én is imádtam nézegetni. Apróbetűvel végig volt tolva mindkét belső boritó, ha jól emlékszem. C64, amiga, kazetta, lemez, rengeteg konzol, Japán import Playstation és Saturn cask 79999ft, stb...

Amugy a sok régi Guru és Zed nincs archiválva valahol? Az 576-ot kiadták DVD-n, de valami hihetetlen fosul volt minden oldal beszkennelve, a Mayhem in Monsterland cikk pl teljesen olvashatatlan volt.

sirarcheer 2014.02.06. 21:32:04

Játékhirdetésre:
6.sor 3 = a save my knight 2 "szintje"
www.youtube.com/watch?v=J2N_h1-x_Nw
4.sor 2. = ez pedig a 3. de nem biztos.
Sajnos a videóban nem jutnak el addig.
Ezt a játékot rengetegszer végig játszottam.
1. szint= 7 dárdát kellett a lakatba lőni miközben feléd szálltak legyek/darazsak/kolibrik ki minek látta.
2. szint= várban kellett menni sokági és boszorkányok és griffek (én szitakötőnek láttam de valami leírásból rémlik hogy azok griffek) támadnak rád
3. szint= 7fejű sárkány legyőzése
4. szint= két ajtón két kéz lobogtat egy kendőt az egyik mögött a királylány = WIN, a másik mögött a gonosz != WIN

A heti retróba már majdnem beírtam emiatt, de szerencsére meglett. A másik játék egy kacsavadász játék ahol két alsó sarokban volt egy vadász középen folyó egy szigettel a kép felső részén.
Tűzgombbal lőtt a vadász, a joystickkal meg a kutyát irányítva kellett felszedni a lelőtt kacsákat. Ha a kacsa szigetre esett az 100 pontot ért a folyóban halak és farönkök úsztak és egy idó után jött a róka és elcsente a zsákmányt.
Lehetett egyedül és ketten is játszani.
Ha valaki emlékszik rá megírhatná a címét.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2014.02.06. 21:35:45

@B-Bird: Wow, erről a kickstarterről nem tudtam, thx.

@DocBulywood: Na, akkor már a te nicked is megvan. :) Köszi a fáradozást.

B-Bird 2014.02.06. 21:58:19

@Stöki: Gezundhájt! :-)

Apropó deutsch... Nincs olyan perverz köztetek, aki a pincében tárolja a régi '90-es évekből megmaradt Quelle, Otto német/osztrák katalógusokat? Annyira imádtam, amikor oldalakon át csak a Commodore, Amiga, kiegészítők, konzolok és 2-3oldalon mini-screenshotok SEGA, NES... játékokról voltak az újságban.
Már szemeztem a német ebay -ről régi katalógusokkal, de lusta disznó vagyok rendelni. Pedig ha láthatnám azokat a screenshotokat, egyesével begyűjteném a bennük mutatott játékokat és játszanék mindegyikkel... ;-)

Six.Feet.Under 2014.02.06. 22:06:38

Külön köszönöm ezt a cikket, király.

Apropó, amennyiben valaki szeretne régi árlistákat böngészve nosztalgiázni, két nagyon szép Escom katalógust leszkenneltem tavaly. Alapból is nagyon mellbevágó árak vannak benne, az átlagkeresethez viszonyítva pedig végképp horror. Még akkor is, ha saját korában jól hangzó brand-hez kapcsolódnak. A gépházak között vannak csodaszép darabok, tizenévesen álmodozni pont megtette néhány: ~"majd ha lesz ennyi pénzem, ezt és ezt veszem" :D.

Szóval itt vannak a pdf-ek (Escom 1993 és 1994), az írások utolsó bekezdésében ott figyelnek a linkek: 816bb.blog.hu/tags/r%C3%A9gi_%C3%A1rlista

nyauuuuu 2014.02.06. 22:13:10

Nem gondoltam, hogy a PRIMO ilyen kis szériában gyártódott. Nekünk az volt az első gépünk, akasztófát játszottam rajta, meg basic-ben próbálgattam nagyon faék egyszerűségű programokat írni, mint kör rajzolása, meg hanglejátszás billentyűnyomogatásra. Aztán lett egy ZX Spectrum, és a PRIMO ment az iskolának adományba. Azóta is vágyom még egy olyan billentyűzetre, nem kellett nyomni, csak érinteni. Furi volt, de nagyon gyorsan reagált, emlékeim szerint.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 22:24:48

A RAM még húsz éve is nagyon drága volt. Akkoruban 1 MB ára annyi volt mint most 4 GB-nak, azaz négyezerszeres.

Malthus 2014.02.06. 23:00:30

"double future of total freedom"

Nem hittem volna hogy valaha találkozok még ezzel. Anno a cd galaxisos törzsvásárlói kártyám hátlapján volt ez a bölcsesség

Spidy.hu 2014.02.06. 23:47:57

"Az igen meglepő hirdetések sorozatból: kocsiba való gyújtógyertya reklámja egy játéklapban. (576)"
Ez azért lehetett benne, mert a Balox Kereskedőház is a Balogh családhoz tartozott, akárcsak a Libri

Az Acomp pedig később azért hirdetett sokat, mert résztulajdonos volt a Guru-ban.
Egyébként ők adták ki Magyarországon az Imperium Galactica I-et, ha már az is szóba került...

jet set 2014.02.06. 23:59:27

Primo volt az első gépem. :-)

Spidy.hu 2014.02.07. 00:15:22

A "double future of total freedom" nem CD Galaxisos kártyán volt.
De nem tudom, hogy melyiken. Talán Virtual World vagy Base software discount lehetett. A PC Zed miatt az utóbbi valószínűbb.

Praktékás 2014.02.07. 00:24:22

@DocBulywood: A féltett újságokkal kapcsolatban: van 2 féle könyvscannerem is, ha gondolod - és összehozzuk - akár be is lehet scannelni roncsolás nélkül.
Amúgy a post-hoz - kellemes és ismerős dolgokkal találkoztam, bár én nem játékosként, hanem "komoly" használóként találkoztam annó ezekkel. C64-el kezdtem, BASIC, majd rövidesen gépi kódú programozással.
Igaz, hogy nem játszottam, de a fiaimnak veszegettem a PCFormat nevű újságot, amiről még nem ejtett szót senki, bár az már 2000-es évek. Ebből van még egy gyűjteményem, mi több a CD-ik, majd DVD-ik is megvannak! Ezeken meg néha én nosztalgiázok. Megtartottam egy gyári IBM PII. Desktop gépet nagy- és kisfloppy olvasóval, WIN98-al, meg szintén őrzöm (bár néha még használom) a szintén IBM notebookomat Win98 alatt.
Apropó: emlékszik még valaki az "Alaplap"-ra? Na nekem még van belőle 1 darabom és CD-m is.

Majdénmegmondom 2014.02.07. 00:30:57

Számítógépes újságokkal nem szolgálhatok, de lassan a végére érek a Bíborhold szerepjátékos magazin szkennelésének. Az LFG.hu Letöltés szekciójában lehet megtalálni őket (regisztráció szükséges).

B-Bird 2014.02.07. 00:55:02

@DocBulywood: Csak a Cov '95 számít? Egy valakit tudok a '93-'94 -ből, aki segített az Eye of Beholder 2 résznél.

Calibaan 2014.02.07. 01:51:21

a Dreams-re azért emlékszem, árultam az Ecobit-nél :)

v2peti 2014.02.07. 01:53:23

@Six.Feet.Under: A 90-es évek második felében én sok IFABO-s és COMPFAIR-es árlistát gyűjtöttem be! Csak szkennerem nincsen! :(

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2014.02.07. 06:22:41

Huhh, eszembe jutott az egyik régi mirko Magazinomból egy cikk (talán 1987 december), ahol taglalják az árakat. Ott a kép, a C64 stílszerűen 64000Ft, az interjú szövegében pedig (tessék megkapaszkodni) IBM XT: 500000, IBM AT 850000Ft. '87-ben! Az ma mennyi lenne? 10 millió?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2014.02.07. 08:10:53

@Spidy (KI): Köszi, a Baloxot nem tudtam, ment az update.

A double future-ös kártyát a Modern Media Kft. adta ki, de a boltjuk nevét már meg nem mondom. De igen, nem a CD Galaxis, az tuti.

nagyo78 2014.02.07. 08:48:16

:) A mindenkinek a PC-ről megvan nekem is. Sok érdekes van ezeken a reklámokon, párat anno élőben is láttam. Köszönjük!

Narancskommunista (törölt) 2014.02.07. 08:54:58

"És a lakossági net is megfizethető volt, 3900 forint akkoriban kb. annyit ért, mint ma tízezer. "

Magyarországon 97 még bőven a betárcsázós korszak volt, az ADSL előtt, ami azt jelentette, hogy az a 3900 a kisebb része volt a költségeknek (sőt, voltak ingyenes szolgáltatók, akik ezt a részét a szolgáltatásnak ingyen adták), a nagyobb költség az volt, hogy a netezésnél a helyi hívás tarifája ketyegett. Ha csak 3900 lett volna összesen, akkor már 10 évvel korábban elterjed az internet Magyarországon.

2000-ben jött a Matáv a MindenkiNET csomaggal, ami azt jelentette, hogy havi 4500-ért a csúcsidőn kívül (azaz hétköznap 18-07, hétvégén 15-07 között) ténylegesen korlátlan netezési lehetőséget biztosított, ugyanez ekkor eme előfizetés nélkül minden megkezdett órára 150 Ft-ot jelentett csúcsidőn kívül, csak az volt a gubanc, hogy minden szakadás újabb 150 Ft-ot jelentett, és a szakadások nem voltak ritkák. Aztán pár évre rá, amikor az ADSL elterjedettsége még a béka segge alatt volt, a Matáv megszüntette ezt a csomagját, újra digitális sötétségben hagyva az országot, a Vodafone akkoriban jött a 3000-ért korlátlan mobilnetes (GPRS) csomagjával, majd mivel boldog-boldogtalan ezzel lógott a neten az asztali PC-jével, és ezzel leterhelték hálózatot, ezért lekorlátozták havi 100 megával.

Ténylegesen korlátlan netezés az ADSL megjelenésével jelent meg, eleinte 10-15 ezer körül volt havonta a 384/64 kbit csomag. Ekkor kezdett elérhetővé válni széles tömegek számára. A Matávnak persze volt ezzel kapcsolatban is egy ügyes húzása évekkel később, mikor kivágták a legtöbbet letöltő felhasználókat, miközben eredetileg nem írtak elő semmiféle korlátot.

Narancskommunista (törölt) 2014.02.07. 08:59:26

Az ifabo utódja nem az Info volt? Mert rémlik, mint ha 98-ban még Ifabo lett volna, 99-ben meg Info 99. Vagy az teljesen más volt?

Gault 2014.02.07. 09:18:39

Base Szoftver Diszkont áruház Dob utca 45.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.02.07. 09:19:36

az Államigazgatási Számítógépes Szolgálat logója egy az egyben a cts logója.

a crape diem gondolom direkt elírás. ;)

a dreams to reality nem kimondottan tomb raider klón, hacsak az omikron is az.

a hordozható iroda mögött a ericsson egy t18-as lesz.

a pilotcompnak azt, hogy magyarul beszélünk a hirdetésük után senki sem hitte el.

az ifabo-ból később info lett, de nem tudom, hogy még működik-e, mert netes rákeresésre túl sok irreleváns találat lett (nem igazán szerencsés névválaszás).

Karvaly 2014.02.07. 09:19:47

Atyaég, csak végigvágtattam a cikken (munka előtt/helyett), de olyan tömény, hogy igazából napokig lehetne csemegézni, majdnem harminc évnyi szakaszt fog át (és a fene egye meg, hogy már az elsőket is láttam újonnan)

A Primóhoz meg kellett venni a tápot is! Volt egy legendás olvasói levél a Bit-let-ben, ahol részben azon is ment a polémia, hogy az eladó szerint a tápban van a tv modulátor, tehát anélkül nem tudja tévére kötni (persze nem abban volt)
A bátyám a nyári munkáiból vett egy ilyet (a C64/Spectrum elérhetetlen álom volt), később elérhetővé vált hozzá 64kb-os kiegészítő.
Ja, meg az se volt semmi, amikor kiderült, hogy a gép fejlesztői a ROM egy részét bizony nyúlták... (run és egyéb parancsokat elő lehetett hozni egyszerre több gomb lenyomásával - ekkor egy grafikus karaktert tett ki a képre, a token karaktertáblás megfelelőjét, ami a gép fejlesztőit is meglepte. Mint később kiderült azért, mert az ezért felelős kód byte pontosan egy másikéból volt:). És a kor kisebb csodájaként a gépet a sárisápi MGTSZ rakta össze.
Szerintem az akkori 17e forint mai áron inkább 1,7 milliónak felelne meg, legalábbis ha azt nézzük, hogy akkor a fagyi 1,50 volt, egy új autó meg 30e.

Az EnterPrise emulátor nem volt egy rossz ötlet, rengeteg gépet behoztak az országba '87 körül, mindenféle szoftvertámogatás nélkül, a Novotrade gőzerővel írta hozzá a programokat, de így is nagyon kevés volt.
Később viszont rengetegen készítettek konverziókat Spectrumról, a Spectrum Világban még tanfolyam is volt ennek a folyamatáról.

bollokcs 2014.02.07. 09:32:07

A piros MS-DOS könyv nekem is Bibliám volt egy időben... :)

Hiányolom a jó öreg Videoton TV Computert, ami nagyon jó kis gép volt, caak nem lett tisztességes supportja, ezért viszonylag gyorsan elsorvadt.

Adsr 2014.02.07. 09:34:05

Van egy pár érdekesség nekem is összegyűjtve.
Tudtátok, hogy Slobodan Milosevic is warezolt, mielőtt még rosszabb útra tért?

picasaweb.google.com/102363352496953252171/MikrovilagErdekessegek#slideshow/5582411628229001842

Nem csak Ausztriában várták a magyarokat, hanem Münchenben is. Itt egy magyar nyelvű hirdetés a Mikrovilágból:

picasaweb.google.com/102363352496953252171/MikrovilagErdekessegek#slideshow/5582412167748607026

Ugyanebben a hirdetésben a C64 előtt látható egy Super48K nevű gép. Na az vajon melyik lehet?

Pc-t a Déva Kisszövetkezettől:

picasaweb.google.com/102363352496953252171/MikrovilagErdekessegek#slideshow/5582413088544020370

Diszk Széf, tűzbiztos egy órán át!

picasaweb.google.com/102363352496953252171/MikrovilagErdekessegek#slideshow/5582413320657664402

Commodore 600/700 akció, számítógép és programdoksik fordítása, Floppy lemez akció:

picasaweb.google.com/102363352496953252171/MikrovilagErdekessegek#slideshow/5582413744959083794

Szinkronban az idővel (na kinek ugrik be?):

picasaweb.google.com/102363352496953252171/MikrovilagErdekessegek#slideshow/5582413927868616706

Egyik kedvencem, telekgerendási Skála hirdetése (benne a Seltron gép, amiből összvissz 80 db-ot hoztak be és semmire sem lehetett használni a programhiány miatt)

picasaweb.google.com/102363352496953252171/MikrovilagErdekessegek#slideshow/5582414153651133170

Telekgerendás egyébként egy békés megyei kistelepülés, ezért is meglepő, hogy a Mikrovilágban hirdettek.

Ha már Seltron, akkor itt egy cikk róla: picasaweb.google.com/102363352496953252171/MikrovilagErdekessegek#slideshow/5582412682620125538

picasaweb.google.com/102363352496953252171/MikrovilagErdekessegek#slideshow/5582412898564199234

És itt az én kollekcióm a gépből (remélem nem haragszol Stöki az önreklám miatt :-D):

picasaweb.google.com/102363352496953252171/20131026Seltron200#slideshow/5947525113381318098

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2014.02.07. 09:35:10

@Adsr: Nem tűnt el, meg sem jelent. :)
A sok link miatt a blog.hu automatikusan előmoderálásra tette, most engedtem ki. És persze, ohgy nem haragszom, jöhet ilyen bármikor.

Adsr 2014.02.07. 09:56:41

@Stöki: De akkor miért nem írja ki, hogy hülyegyerek, moderálunk?

Kezdtem mérges lenni. Köszi!

sfok 2014.02.07. 10:02:58

Hű,azért az IMI-s plotteres cikkben a forrás se semmi:
"Ollóztuk a Mé c. újság Magyar Maffia c. cikkéből"
Azta. :-o
:)

Karvaly 2014.02.07. 10:03:37

@nyauuuuu: kapacitív volt a billentyűzete. Sokkal jobb, mint a ZX81 membránosa, bár a behangolása néha problémás volt, az akkori idők gyártási körülményei között persze ez volt a realitás. Ha jól emlékszem, házilag is hangolható volt, de azt már nem tudom, hogy ezt hogy is kellett csinálni.
@bollokcs: a TVC-t az Enterprise elődjéből fejlesztették. Valóban nem volt rossz gép, csak sajnos már kissé későn jelent meg.

Adsr 2014.02.07. 10:06:33

Stöki, ha már retro, hw retro-t miért nem nyomtok? Vállalok szívesen bérmunkát ;-)

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2014.02.07. 10:14:50

@Adsr: Szeretettel látunk! :)
Azért nem amúgy, mert a hw-val annyira nem vagyok képben, mint a játékokka.

Karvaly 2014.02.07. 10:16:58

@Adsr: Az a Super48k szinte biztos, hogy egy ZX Spectrum bundle volt.

Adsr 2014.02.07. 10:22:50

@Stöki: kapok jogosultságot, vagy átküldjem a csikket és megírod?

@Karvaly: én is úgy gyanítom, hogy az lehetett.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2014.02.07. 10:23:37

@Adsr: Kapsz, küldj egy mailcímet, amivel meghívhatlak.

Po 2014.02.07. 10:27:05

Zseniális post lett, nagy köszönet érte, jó volt nosztalgiázni :) (az a Marjai reklám nagyon kemény, ráadásul pont olyan házban volt az első XT-m anno...)

Elég sok megvan ezekből papíron is, kivéve az 576-osokat, soha nem vettem őket... az SpV ráállított egy vágányra, azon maradtam egész a GameStar-ig :) viszont úgy tudtam, a Joker az első szám után elhasalt, legalábbis én nem találkoztam a második darabbal. Van értelme beszerezni?

Olessák Gálya-jáért még a mai áron 3000 is kevés, kiba. jó játék volt.

R&M, tőlük vettem a 386-omat... a törökszultános Pilot Comptól meg a kedvencedik joy-omat, akkoriban a Bánkin lógtuk és ott volt nem messze a bolt, szerintem a reklám jobb, mint Klapka kartonpapírja. ("hazai felylesztésü cédék" lol)

Első cd írás, '94 végefelé, a volt suli beújított egy írót archiválás céljából (frászt, csak a tanár srác rá tudta őket dumálni). Akkora volt, mint egy átlag pc ház...
Az 1Gb-os hdd már létezett, de nagyjából az álom kategória volt, 200-320Mb körüli vinyókkal nyomult mindenki. Hárman álltunk össze, hogy gépről-floppiról-mindenhonnan összehordjuk a 650 megányi játékot, amit a tanár srác (pár évvel volt csak felettünk) ingyen kiírt a jófajta arany Kodak lemezre (1600/darab, talán két helyen lehetett kapni egész pestországba'). Drága volt, de megérte, kétszer annyi cucc, mint ami felfér az aktuális hdd-nkre, ezzel évekig elleszünk, ecsém :)
Aztán kiderült, hogy ő szépen írogatta ki mindenkinek a pakkot némi ellenszolgáltatás fejében... üzleti érzék jeles. Rá sem jöttünk volna, de egy évvel később kiderült, hogy az Ecstatica egyik lemeze hibás volt, így nem lehet kicsomagolni. (igen, kezdők voltunk, a kutya sem ellenőrizte, örültünk hogy végre felmásoltunk mindent, így is fél napot elcsesztünk rá...)
Random haver máshonnan: "Ecstatica, az nekem is megvan valahol, majd legközelebb áthozom". Legközelebb: "franc, nekem is hibás, de áthoztam a lemezt, hátha a kettőből össze tudunk tákolni egy működő verziót". Cd be, vazze, ez bitre ugyanaz a lemez mint az enyém :D

safranek 2014.02.07. 10:31:34

MÜSZI!

Sehol egy HT-1080z ????

Adsr 2014.02.07. 10:36:06

Erre gondolsz?

Akkor még nem volt gyermekvédelem, hogy felszólaljanak szegény gyerek megnyomorítása láttán:

www.scene.hu/wp-content/uploads/2012/02/ht1080z_2504.jpg

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 10:40:37

@Stöki:
"A SzámSzöv nem bízta véletlenre: a kor egyik legmenőbb fotómodelljével, Marjai Judittal hirdette az IBM XT/AT-t."

Na de mi van a kezében? Úgy van, alma! 8-)

"Szoftver kínálata még a Commodore 64-esét is felülmúlja! - állítja a Spectrum Világ 1988-ban a ZX Spectrumról. ... egyébként Enterprise 128+ emulátort hirdet 7770 forintért (mai áron kb. 140 rugó), ami már akkoriban is kicsit felesleges dolognak tűnt."

Nem az SpV. állítja, hanem a Centrum Áruházak Vállalat. De ami a lényeg: Ez nem EP emulátor, hanem HW Speccy emulátor EP-re! Az volt az értelme, hogy az EP-re nagyon kevés program volt még úgy is, hogy nagyon sok SP programot portoltak ügyes szakemberek EP-re. A Speccy játékokból - mert tulajdonképpen ez volt a lényeg - pedig meglepően sok futott ezzel EP-n. Az persze vitatható és végtelen polémiára ad okot, hogy értelme volt-e a dolognak. Rengeteg érvet tudok mondani pro és kontra én is. Az biztos, hogy olcsóbb volt venni egy Speccyt mint egy EP-t, meg az emulátort.

"Élvezd a percet / Most kell, hogy elvedd, tiéd az élet. / Használd, míg nem késő, / Ne mondd, hogy nincs idő, hiába kéred!"

Az angol változat egy életre beleégett a hallójárataimba! Az a kiejtés! "Kárpedíem iz vatájszéj, vörship de móment, szíz dö déj!"

"Kevesen tudják, de a Török Szultánnak számítástechnikai szaküzlete volt Budapesten. (PC Ultra, 1996)"

A hirdetés grafikailag teljes egészében - harsonák, dobok - CoVboy munkája. A szövegezésben is segített. Az apropót az adta, hogy akkoriban robbantak be, a Budapesti Piacra hajazó, postaládába bedobált analóg spamek, olyan "számítógépbolt" hirdetésekkel, amikről frankón nem lehetett tudni, hogy sírjon rajtuk az ember, vagy nevessen. Plusz egy kis teleshop stílus. Ennyi év múltán már nem jön át, de akkor vicces volt.

"Amikor a játéklapok elkezdtek cd- (később dvd-)melléklettel megjelenni, a nyers cd-t a Videotontól kellett megrendelni."

Nyers CD-t? Jó fáradt lehettél, amikor ezt írtad! A teljes sokszorosítást, a lemez nyomását és az alapanyagot is beleértve ami nyilván nem CD-R, vagy DVD-R volt.

"Ericsson MC218"

Született PSION 5MX, volt nekem - meg előtte 3a-m is - imádtam! Ja és volt rá Speccy emulátor. Kiba jókat Raid Over Moscow-oztam vele unalmas sajtótájékoztatókon, meg hosszú repülőutakon. Sima cerkaelemről ment - nyilván tölthetőekkel használtam -, szóval ha lemerült nem volt para. Adatcsere: soros port powwa!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.02.07. 10:46:41

Ilyenkor kezdi érezni az ember, hogy öregszik. Ezen dolgok egy része bőven akkor volt, amikor már tinédzser voltam. Az első pénzért írott CD-m anno az Age of Empire volt '98-ban. Egy ropiért írák meg.

Adsr 2014.02.07. 10:52:50

Írott CD sztori. Ismerek egy srácot, aki ebből a bizniccből vett lakást a viharsarki megyeszékhelyen ;-).

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 10:53:46

@Karvaly: Színes nyomtatóval? Szinte biztos, hogy nem. Vagy lehet, de akkor úgy sózták rá az illetőre a színes printert, hogy nem lehetett színesben nyomtatni a konfigurációval. Körbe kéne kérdezni a 100%-os bizonyossághoz a nálam okosabbaktól, de én úgy tudom, hogy a Speccy nem tud színesben nyomtatni.

Adsr 2014.02.07. 10:55:37

@Sam. Joe: Azért azt megnézném, hogyan szálltál fel a Raid Over Moscow-ban ;-). Még "rendes" gépen is, joyyal, avagy billentyűzettel is beletört a bicskánk! (Nem azért írom, mert nem hiszem el, hanem azért mert ámulok, milyen profi vagy ;-).)

Adsr 2014.02.07. 10:58:27

@Sam. Joe: Ismerve a kereskedők "jó szándékát", simán elképzelhető az átverés.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 11:00:01

@Po: Az a poén, hogy ez a korszak ilyen volt. A külföldi hirdetések is valahonnan innen indultak. Ez a gyűjtemény (néha sokkal) korábbi, de ígérem, hogy hangosan fogsz rajta röhögni!

vizlepcso.blogspot.hu/2007/11/tranzisztor-kor-hajnaln.html

Stefan Derrick 2014.02.07. 11:00:28

@Halálosztó Babgulyás: Nekem havi 1200 Ft-ért volt (+telefondíj) netem 1997-ben, Gyulán, ez volt a diák kedvezményes ár. Egyébként azt hiszem, 2500 volt.

Adsr 2014.02.07. 11:09:42

@Sam. Joe: Ez komoly, főleg a képaláírások miatt. Itt a múzeumban meg lehetne csinálni egy-két fotó modern változatát, feldolgozását. Mai gyerekek, fiatalok arcát érdemes lenne lefotózni, amikor ilyen "szörnyeket" látnak.

szekőcei 2014.02.07. 11:09:58

"vicces" lesz 20-30 év múlva a gyerekeink számára ahogy nézik elhűlve a ma reklámjait :D

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2014.02.07. 11:10:18

Zseniális cikk, eszembe is jutottak a saját emlékeim...

- Atari 800-as a fenti képen látható konfigurációban a 32-esek terén lévő Keravill kirakatában

- a már szintén említett Enterprise reklám (beépített joystickkal és szövegszerkesztő programmal), meg a Parrot lemezeké: www.youtube.com/watch?v=36FN1dsUBfI

- ha már reklám: a Kontrax Friderikusz Show-s nyomulása, meg a többi médiaszereplése, egy az idézetthez hasonló benne egy fehéregérrel, meg egy másik, ami ilyen sci-fi/fantasy volt sivatagi környezetben gitárszólós zenével...

- az 1989-ben kapott C64-esem, amely VC 1541 II-vel együtt úgy 36 ropit kóstált

- a Műszaki Könyvkiadó boltja a Bajcsyn, ahonnét az "Első könyvem a mikrókról" könyvet megkaptam, ennek a végén szép összeállítás volt a mikroszámítógépek akkori piacáról, ZX Spectrummal, C64-el, HT1080-assal, Primo-val (ezt a kapacitív billentyűzetet ott is írták, hogy "kevésbé romlik el") meg TV Computerrel

- a konzolmánia - beleértve a piacos gagyikoppintásokat is - illetve valóban a TV-s és az újságos megnyilvánulásai

- a haverok, akik szintén jártak compfairre, aztán mesélték, hogy az egyik helyen, ahol elhajtották őket, bosszúból átírták a képernyőkímélő jelszavát arra, hogy "szar"...

- hogy milyen böszme drága volt még a '90-es évek végén is egy 486-os, és hogy milyen nagy szó volt már az a gép az iskolában, amin jól elfut a Duke meg a Quake...

- az internetre rácsodálkozás szintén ugyanekkor, hogy mi mindent megtudhatunk róla, pedig mennyi minden nem volt még fent akkor... illetve hogy próbáltam papírra is tenni a fontos információkat...

- amikor a BME HSZK-ban még nem volt minden gép Pentiumos (99/00-s tanév), és persze mindig úgy alakult az órarend és a szabad termek aránya is, hogy inkább csak a vackok jutottak...

a többi már a jelen...

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 11:13:05

@Adsr: Szerintem sokkal durvább átverés lehetett a dolog. Valami teljesen túlhaladott gép, mondjuk egy memóriabővítős VTech Laser 200, vagy valami hasonló. De elképzelésem sincs, hogy mi tudott a 8-bitesek közül színesben nyomtatni. Commyhoz volt színes plotter(ke) (1520), azt tudom, de más.. Passz.

Raid Over Moscow: A vicces az, hogy simán ki tudtam állni a hangárból, hamar rájöttem, hogy hogy kell. De a Kreml-nél soha nem jutottam tovább, ott mindig elkenték a számat.

trainmodeller · http://www.trainmodeller.hu 2014.02.07. 11:15:08

Biztos, hogy sok idő volt összeszedni mindent a posthoz, de köszönöm, megérte, a kommentelőknek meg külön köszönet a gyöngyszemekért!
A piros Gravis Ultrasound mekkora volt már mikor sikerült egyet vásárolnom - használtan és valami tracker programmal zenéket próbálgatni, írni!
Ready computer? Ott vettem ko-processzort a 386SX-embe, hogy a 3D Studio-n tudjak renderelni, ne koproci emulátort kelljen futtatni.
Műszertechnika gépek? MAT és MXT?
A hirdetéseknél a Landmark speed test :)
Szóval mind-mind gyöngyszem.

Po 2014.02.07. 11:17:52

@Adsr: "Azért azt megnézném, hogyan szálltál fel a Raid Over Moscow-ban ;-). Még "rendes" gépen is, joyyal, avagy billentyűzettel is beletört a bicskánk! "

C64, '80-as évek második fele, hétvégén egy teljes délután elpocsékolva a hangárban, csak mert az a köcsög Zsóti azt hazudta, hogy kijutott, és ott a Föld, meg minden.
Már ott tartottunk, hogy átmegyünk és megverjük, mert ennyi szívás után ez a minimum, amikor valahogy az a nyamvadt gép átcsusszant az ajtón, nem akadt bele semmibe!
"Ááá, sikerült, tényleg meg leh... b*zdmeg, azt nem mondta itt mit kell csinálni? Mi a franc ez, próbálj meg jobbra m..." (kis töltés, megint a hangár). Hosszú csönd. "Hát, ha nem bánod, én most ezt a lemezt higgadtan-nyugodtan szétvagdalom egy kib*szott ollóval, csak a békesség kedvéért, hogy ott r*hadjon meg aki leprogramozta... Aztán holnap megverjük Zsótit."

:)

Karvaly 2014.02.07. 11:21:20

@Sam. Joe: azért egy újsághirdetés nem az Encyclopedia Britannica, ennyi belefér. De szinte biztos, hogy az ZX volt, lejjebb van ugyanez a printer nélkül.
@Adsr: ugyan már, az a felszállás már félálomban, akár most is menne, úgy belémégett.
Úgy pár száz próbálkozás után :) (fene tudja, talán az akkori 'játékszegénység' és a leírások hiánya, vagy a fiatalabb kor miatti makacsság miatt, de akkor még képes voltam több százszor nekifutni ugyanannak a játéknak, nem hiányzott az azonnali visszajelzés. Ahogy képes voltam egy leírás nélküli játékkal is órákat tölteni csak azért, hogy kiderítsem, egyáltalán melyik gombokra reagál (különösen vicces volt az 'Ocean Quest' tengeralattjáró-szimulátor Enterprise-os portjánál))

Adsr 2014.02.07. 11:23:58

@Sam. Joe: tapintjuk a lényeget. A Vtech Laser 200 egyébként magyar honban a Seltron 200 néven futott (Írtam is ide, keresd meg feljebb a hozzászólást).

Karvaly 2014.02.07. 11:25:28

@Sam. Joe: végülis akkor még nem volt printer szabvány, vagy leírónyelv, ha volt valami IF1-re köthető masina, akkor azt a saját programjával meg lehetett hajtani. Na jó, a Tasword 2-ből már biztosan nem ment. :)

Pedig még csak utána jött a robot, amit a hátára pattanó diszkosszal kellett legyőzni :)(örökélet nélkül. Sokszor. Ne is kérdezzétek.)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 11:33:32

@Karvaly: "Lejjebb" ki tudta írni rendesen a nevét. C'mon.

A Speccy bővítési lehetőségeit csak a szoba mérete határozta meg, ez nem kérdés. 8-) Elméletben ha valaki írt volna egy szoftvert a spéci hardveréhez akkor bizonyára megoldja, hogy színesben nyomtasson az alól az alkalmazás alól. Amitől azt mondom, hogy ez kizárt, az a teljes konfig ára.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 11:37:08

@Po: Zsolti egy genyó.
www.youtube.com/watch?v=FsY7A9Pe9wU

De ismerem a fajtáját, volt olyan ismerős, aki állította, hogy ő látott teherautót a Lotus Turbo Esprit-ben.

Ha tudtok olyan screengrabbert, ami nem fizetős, akkor már röccentem is be az emulátort, hogy bizonyítsak! 8-]

Adani 2014.02.07. 11:37:44

@Stefan Derrick:

1998-ban a Nap-számnál volt asszem 4-5 ezer/hó a korlátlan net és persze csak 18 után lehetett kapcsolódni akkor volt kedvezményes tarifa 1,25 ft/perc vagyis 1 ft+áfa, egyébként a gatyád is ráment a telefonszámlára. És persze 28,8 majd később 33,6 kbps net. Ezért szerettem bejárni netezni mutter munkahelyére, ott volt ISDN vonal 2001 körül már kőkemény 64k-vel lehetett töltögetni 7-8 KB/sec sebességgel, mp3-akat letölteni jártam be akkoriban sokszor. Nálunk Hungarotelnél nem volt 100ft-os kedvezmény se soha, még a 2004-ben elindult ADSL-nél is aranyárban mérték a csomagot, de nem volt konkurencia egészen 2005-ig mikor indult a T-kábel kábelnetre, rögtön pártoltunk is át 384/64-ről 2048/192k-s net olcsóbban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 11:39:08

@Adsr: Seltron! Atyaég, tényleg! Nem tudom igaz-e de akkoriban az terjedt, hogy Skála Electronics-ból jött a név. Annyira volt jó "márka", mint a "Dyras", vagy a legalja "Dyram".

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2014.02.07. 11:45:13

Kicsit elnosztalgiáztam, nagyon profi cikk, iszonyatos árak voltak!

Adsr 2014.02.07. 11:45:24

@Sam. Joe: Kérdezz egy Seltron mániást ;-). Szerinted miért favorizálom ennyire ezt a gépet? :-D.

www.ceginfo.hu/ceg/skala-elektron-vegyesiparcikk-kereskedelmi-leanyva-llalat-99699.html#cegkivonat

Bobby Newmark 2014.02.07. 11:52:41

@manson karcsi: Omikront hogyan lehetne manapság működésre bírni? 3Dgyorsítós módban nem ismeri fel a kártyámat és szétesett, hiányos képet ad, szoftver renderrel meg egészen addig fasza, amíg harcolni nem kell, akkor meg leesik negyed FPSre a sebessége...

Anno olvastam róla, és érdekelt nagyon, de nem volt hozzá gépem. Aztán jó ideig lehetetlen volt megszerezni. Most valahogy sikerült, de nem működik.

Igazi régi PC-t nem akarok építeni neki egyelőre, annyira azért nem fontos.

Elegem Van · http://elegemvan.blog.hu 2014.02.07. 11:52:50

Irtózatosan jó post!!!!!!!!!!!!

Po 2014.02.07. 11:58:03

@Sam. Joe: jaja, a béka-Zsóti még a Megabékát is lenyomja :)

Thx a linkelt reklámokat, ütnek nagyon. Hogy a Pilot Comp szövegek mögött CoVboy bátya volt, nem tudtam, de nem is nagyon lep meg, zseni volt a fickó :)
Néha arra gondolok, hogy igazán felbukkanhatna újra, manapság már a játék hír/ismertető/leírás/stb. oldalakkal Dunát lehet rekeszteni, de jó szövegre és stílusra egyre nagyobb a kereslet. Mondjuk az is igaz, hogy a mai játékfelhozatal nagy részéről nem lehetne több oldalas írásokat összerakni, főleg humorosan. Viszont írhatna a filmekről akár, vagy a zenéről (Európa Kiadó például újra együtt, na arról mondjuk szívesen olvasnék egy CoVboy interjút, olyanokat kérdezne tőlük, hogy ihaj), esetleg a könyvekről...

fd 2014.02.07. 11:58:36

Pár évig vittem pötyögőt...
Az összeállítás megemlít elég sok mértékadó 'szak'-lapot, kicsit hiányolom benne az ÖTLET magazin mellékletekénk futott BITLET-et :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.02.07. 12:07:06

@Stöki: höhö, én is ezt akartam. amilyen zéró gróf, simán megjátszhatja, hogy kifizeti, letölti, visszakéri a pénzt, és van szürke legál, drm mentes példánya.

Bobby Newmark 2014.02.07. 12:07:06

@Po: Ecstatica de jó volt! Azóta is ritka az olyan túlélőhorror, amiben nem a szörnyeknek kéne félnie tőlem, hanem fordítva...

Savior 2014.02.07. 12:18:16

Nekem rémlik, hogy mintha játszottam volna a Crockal, vagy a demójával.

Mindenesetre köszi a hirdetéseket, kellemesen nosztalgikus érzés volt. Most már legalább tudom, mi az a Primo, amivel a napköziben nyomtuk a cowboyost, meg a Jetpacet. :)

Az IMI-t + a "komoly" lapokban lévő hirdetéseket nem ismertem, de a korszellemet nagyon szépen megidézik. :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 12:23:21

@manson karcsi: Nem lehet rá Gmail-el regisztrálni. (Döbb.)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 12:51:06

@manson karcsi: @Adsr: @Po:

Bocsánat, elegem lett a vacakolásból apokkal, meg YouTube-bal, meg minden mással. Piramistechnológia rulez! Fogtam a fényképezőgépet és felvettem a monitort aztán az MPG-et feltöltöttem SkyDrive-ra.

Kiparkolás a hangárból, Raid Over Moscowban!

sdrv.ms/1c9VVg5
(kb. 50 megás MPG)

Az első menetet azért szúrtam el, mert más gombot nyomogattam, mint amire a fire-t definiáltam. 8-)

Adsr 2014.02.07. 13:01:10

@Sam. Joe: Így legalább el is hisszük, hogy te csináltad, és nem csak egy youtube linket szúrtál be. A háttérszöveggel együtt a legjobb ;-).

Benito Moretti 2014.02.07. 13:06:49

Jó a bejegyzés.
Egy Anubis árlistát szívesen böngésznék, az üzletük a mai Árkád 2. helyén volt aztán elköltöztek a Váci út mellé az Árpád-híd közelébe.

flamer 2014.02.07. 13:19:00

Csak jelezném, hogy szerzői jogi szabályzás Magyarországon a XVIII. sz. óta van, 1990-ben pedig már konkrétan a harmadik szerzői jogi törvény volt életben (az 1969. évi III. törvény, amit aztán 1999-ben váltott fel a mostani), ami egy 1983-as rendeletmódosítás óta expliciten vonatkozott a szoftverekre is.

Rertez 2014.02.07. 13:25:51

@Infomaker: Az Anubis volt ott. Elfelejtettem a srác nevét, de a szervizes figurának volt egy szörnyszülött Amigája valami termetes AT házban. Modding úttörő volt az ember. :)

Sztavrosz_ (törölt) 2014.02.07. 13:30:17

Nagy kedvenc volt a Terror News diskmag :)

Adsr 2014.02.07. 13:42:26

Térjünk vissza a reklámokhoz ;-), Videoton kártyanaptár:

p2.vatera.hu/photos/47/fa/fce6_1_big.jpg

Bocs az oldalért, itt találtam ;-).

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.02.07. 13:56:26

@Po: Miért nem jöttél a tavalyelőtti Árok partyra, ott volt CoVBoy és nyilatkozott is :)

Karvaly 2014.02.07. 14:08:10

@Sam. Joe: Hát, ezt legfeljebb már csak a hirdetés feladója tudná megmondani.

Spidy.hu 2014.02.07. 14:36:41

Én végigjátszottam a Raid Over Moscow-ot, a végén már 10-ből 10-szer felszálltam.
Kb. ez volt az utolsó akciójáték, ami tetszett (na jó, Wolfenstein 3d), aki próbálta, megérti, hogy miért volt egy életre elég :-)

Azért para volt, gyerekként is látszott, hogy TÉNYLEG elvihetnek érte

Komojtalan 2014.02.07. 14:45:02

@maxval a gondolkodó birca: Én talán 92 -ben vettem az első PC -m: 386 SX25, 1M RAM, hírhedt Reuters 12" VGA. A Pinball Dreamsnél olyan szép csíkot húzott a golyó öröm volt nézni :-). Aztán jött a Land of lore, az meg 4M alatt nem indult el, ezért elcseréltem a monitort 4M RAM -ra, meg vettem egy használt, normális 14" monitort fél éven belül.

Kacor007 2014.02.07. 14:48:17

Nekem megvan otthon a Croc, GYÁRI LEMEZEN!!!

ElPadre 2014.02.07. 17:00:20

hahaha, a centrumos spectrum emulátor enterprise-ra. az első magyar vaporware...

sok ideig kérdezgettük, hogy na mikor, na mikor, egy idő után elzavartak a novotrade-hez, asszem a kopácsi vilmoshoz, hogy őtőle kérdezgessük, mert ő a felelőse a cuccnak, egy ideig még felvette a telefont, de aztán már nem. sose lett belőle semmi.

úgyhogy inkább nekiálltunk akkoriban néhányan, és elkezdtük portolni a játékokat, méghozzá úgy, hogy assemblyben direktben a kódban írtuk át a hardverhivatkozásokat, és hát volt, amit egyszerű volt (pl. a billentyűzet), de volt, amit némileg pokol (zene, pár spéci speccys hivatkozás). no és volt egy spéci rom cartridge, ami a spectrumos romot tartalmazta, és azzal lehetett az átmókolt alkalmazásokat futtatni, emlékeim szerint. én a dizzy és a wally szériáért feleltem, többek között.

haj, de nagy poén is volt a cserélhető ROM, és minden "fejlesztőnél" ott figyelt az ASMON programcsomag, a tökéletes disassembler. :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 17:21:18

@Adsr: Most már hivatalosan is Jedi vagyok? 8-) Jaja, valami paleoasztronautás izé ment a Historyn.

@ElPadre: Tééééényleg! Kopácsi Vili, aStudio!

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.07. 17:22:52

@Po: Nem, nem! Csak ez az egy volt olyan, amiben aktívan részt vett. Fogalmazzunk úgy, hogy "javított a hozott anyagon". Te jó ég, mit összeröhögtünk! Egyszer úgy röhögtetett a 7-es buszon, hogy nem bírtam leszállni az Astoriánál. Meg is hívtam hálából egy krémesre a Jégbüfében.

Uva 2014.02.07. 17:40:45

mekkora jo lesz majd 50 evesen a skyrimen meg a world of warcrafton rohogni, mar varom.

Void Bunkoid 2014.02.07. 18:03:02

JÉZUSOM!!!!

Szó bennszakad, hang fennnakad, lehellet megszegik.

Én má' ilyen baromi öreg vagyok? Hát ez majd mind megvan valahol a szekrény alján eredetiben.

Amúgy megjegyzem, BSA ide vagy oda, azért a 90-es évek második felének nagy demoscene hőbörgései is elsősorban irdatlan kopipartik voltak, ámbár a 90-esek végére már nem is annyira warezt, mint inkább embertelen mennyiségű mp3at csencseltek a népek (ekkor már ugyan voltak kolis napster/dc-huszárok, de azért az otthoni nagyrészt még betárcsázós netek korában egy jó kis demoscene meetingen simán össze lehetett kapkodni annyi zenét, ami dialuppal egy év alatt jött volna csak le).

Amúgy pont azon röhögtem a minap, hogy az Assassin's Creed Black Flag ami adatmennyiséget patchcsel együtt lerántott steamen keresztül összesítve kb három és fél óra alatt, az röhögve felülmúlja az én - amióta internettel rendelkezem, az első jó négy ÉV teljes letöltött és kiarchivált adatmennyiségét :D:D:D

Void Bunkoid 2014.02.07. 18:48:00

amúgy megjegyezném, a 80-as évek végén mai összegre átszámítva 8-900 ezer forintos 386-os az kb akkora nyers erőt képviselt, mint egy mai szintén 8-900 ezerből összehozott szanaszét pimpelt gamer pécé.

Nekem kb 1994-re lett eleve egy 386DX-40em (és a 80-as évek végi ős-386-os az alapból egy DX volt, mert az a "normál" 386-os, a béna, csökkentett buszszélességű koprocitlan ócsított változat volt az SX) :)

Xezs 2014.02.07. 20:28:41

Nekem sosem volt 1541-esem a C64-hez, így is örültem, hogy anyámék felköhögték az alapgép meg a datasette árát :) Volt egy jó ronda képű monokróm monitorom hozzá, amiben hangszóró is volt. Emlékszem mekkora szám volt a mikrokapcsolós joystick, mindenki arra izgult.

A Compfair pedig annyira menőség volt, hogy mi Debrecenből utaztunk fel az egész osztállyal iskolai kirándulás címén Budapestre emiatt. Volt aki egy rakás pénzzel jött, hogy vegyen valamit :)

Xezs 2014.02.07. 20:56:49

@Void Bunkoid: És abba még külön kellett FPU-t venni :)

BobaFett 2014.02.07. 20:59:01

Az 576 az előfizetőknek évekig postázta a proszolgos listát. tehát nem kellet semmi válaszboríték, alapból kb 5 oldalas apró betűs lista jött minden hónapban. Ezt egészen a pecsás razziáig csinálták, mert akkor minden árus azzal védekezett állítólag hogy a proszolgtól rendelte :) Szóval akkor bukhattak le ők is. bevallom énis rendeltem jópárszor :)
-A novotrade reklám szerintem direkt olyan, windows 1.01 style akart lenni.
-a CROCKot hogy lehet nem ismerni ? Annyit még nem szidtam játékot mint azt. szvsz a valaha volt legnehezebb platformer, mondjuk leginkább a trágya irányítás miatt emlékeim szerint :)

Adani 2014.02.07. 21:07:20

@Xezs:

A jó öreg mikrokapcsolósok, amiket nem véletlenül hívtak mikorkapcsolósnak.

@Sztavrosz_:

Az nekem is ,de sajnos 1997 elején találtam csak rá, és hát pár szám után meg is szűnt végleg. Viszont nekem olyan verziót adtak oda, amin aktiválva volt a brutalhardcore rovat is. Beszereztem nemrég a régebbi TN számokat DosBox alatt (0.74) fut is a többség sajnos a CD-s verzió pont nem, és a régi P1-es gépemen se indul el, mert S3 kártya van benne, azt meg köztudottan nem szerette, de emlékeim szerint olvasgattam azon a gépen anno is Tn-t asszem volt rá valami progi, ami megoldotta az S3 kérdést.

röntgenszeműlány 2014.02.07. 21:42:54

Oké, nem bírom tovább: min a frász az az "512 Kb órás memóriabővítő" az Acomp hirdetésben?

Void Bunkoid 2014.02.07. 22:24:50

@röntgenszeműlány: na ez egy jó kérdés, én is ezen filóztam annakj idején, biztos adtak hozzá egy műanyag pónis karórát is :)

Void Bunkoid 2014.02.07. 22:30:22

@BobaFett: ó a warez az tök köznapi dolog volt majd minden számtech boltban, én még emlékszem, amikor a hardver árlista mellett ott virított a csinos kis lista, mindenféle játékkal, meg néha egész komoly dolgokkal (ilyen korai CADek és társai(!), ilyen X ft/lemez áron vihető volt, persze hogy doboz meg manual nem járt hozzá :)) rengetegszer úgy kötött ki a copypartikon meg ismerősöknél egy-egy cucc, hogy sokan összedobtak rá, aztán ment körbe.

Nagyjából úgy, mint ahogyan ma informatikai cégeknél a kollektíva összedob némi aprót egy exam site előfizetésére, letőtik a vizsgakérdéseket, aztán voilá, három hét múlva egyszerre mindenki elmegy és csinál egy 100 százalékos MCSE certificationt :)

Adani 2014.02.07. 23:36:34

@Void Bunkoid:

Na igen, orrba szájba másolgattuk a lemezeket, a hőskorszak mikor ARJ-vel kellett flopi méretűre csomagolni a játékokat aztán otthon kicsomagolni imádkozva, hogy se bad sector se CRC error ne legyen, de Murphy sokszor közbeszólt ,hogy pont az exe lett CRC hibás, véletlenül sem a file_id.diz.

De még kazettákat is másoltunk úgy, hogy nem volt duplakazettás magnó így kettőt egymás mellé téve avagy, kismagnóval tévé elé rakva vettem fel a tévéből slágereket zenés műsorokból. Még abból az időszakból, mikor csak 1-es és 2-es volt, amit sima tetőantennával lehetett fogni.

Attila 2014.02.08. 09:56:53

A hatodik sor első szerintem nem Swan & Fish hanem Bath Time
www.lemon64.com/games/details.php?ID=3692

Adsr 2014.02.08. 10:07:41

@röntgenszeműlány: Ezt az Amigások tudják ;-).

Alapból az Amiga 500-ban nem volt óra. Tehát az ilyen bővítőkön volt az 512KB RAM, meg egy rendszeróra, akkumulátorral.

Pl.:www.bigbookofamigahardware.com/bboah/media/download_photos/heytechime_1_big.jpg

Xezs 2014.02.08. 10:32:09

@Adsr: A képed láttán jutott eszembe, hogy vajon hány millió tonna NYÁK-ot gyártott már le az emberiség, és ebből mennyi nincs már aktívan használatban :)

alligata 2014.02.08. 14:43:18

@-klfmate-: Ezen az oldalon könnyen képbe kerülhetsz a témával kapcsolatban: bithunter.siz.hu/reu.htm

Sausage 2014.02.08. 18:06:13

@röntgenszeműlány:

Tényleg öreg vagyok.:) Az Amiga 500-ban nem volt belső óra, ezt pótolták a memóriabővítő kártyákon, amolyan all in one megoldaskent.

Xezs 2014.02.09. 04:25:01

Feltenném a kérdést nagy öregként a nagy öregeknek: régen tényleg minden jobb volt? Őszinten: visszanézve ezeket, szánalom volt a régi számtech.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.02.09. 07:15:51

@Xezs: régen fiatalok voltunk, tele idealizmussal és kitartással. mára már vén dinoszauruszként az emlékekből élünk és rutinvezérléssel működünk.

Komojtalan 2014.02.09. 09:53:41

@Xezs: Majd 20-30 év múlva megtudod. Szeretnéd magad kinevetni, hogy mit akartam az őskorban az Iphoneval, meg szánalmas 4G memóriával és 2D(!) monitorokkal(!).

Celtic 2014.02.09. 10:56:52

@Majdénmegmondom: Koszi!
Keresheto formatum (mint az elso par szam) vagy csak kepkent van a pdf? (mint a kesobbiek)

Nagyon nagy koszi, az eredeti ujsagok lassan szetesnek es nincs lehetosegem scannelni :(

Celtic 2014.02.09. 11:17:47

Hat en az akkori ifjusagi takarekbetetmbol (anyam gyujtogette) vettem '89-ben a c128+1570 floppyt, 39e Ft-ert. Ha belegondolok, talan 1500 Ft volt kezdokent a havi fizum ('92-ben meg, mikor leszereltem, tobb, mint a tizsezrese, 13e korul, par ev alatt meg 30e korul lett. Durvan valtoztak akkoriban az arak...)

net: meg a CD Ultran is volt , talan 1 oras kupon, aztan kesobb tizoras talan. Sose hasznaltam fel...
(kellett volna modem is, annyit meg nem ert egy modem vasarlasa, hogy kiprobaljam a netet). 1998-ban aztan elofizettem (Tolna megyeben nem volt Datanet/Elender, csak a Matav es egy helyi szolgaltato, aki mar akkoriban adott kabelnetet (!), de csak Szekszardon :( ) Asszem, havi szazoras csomag volt az elso, amit vettem, aztan fel ev utan korlatlan lett (amit felesben fizettunk egy haverral, megegyezve, hogy paros napokon en csatlakozok, paratlanokon O. Amig nem volt korlatlan, napi ket csatlakozas volt minimum: egy kulon a freemail szamara, egy a normal netezeshez.

Aztan eljott egy idoszak, amikor odaert az ADSl es nekem valahogy sikeurlt a felhavi fizetesemet telefonszamlara kolteni....abban a pillanatban valtottam ADSL-re.

Meg hozzatartozik, hogy volt bizonyos haszna is, hogy ennyire draga volt a net: nem voltak taho trollok. (Ez ugy kb. a Sulinet bevezetesevel valtozott eloszor)

Az embernek ket lehetosege volt: vagy olyan helyen dolgozott, ahol volt net hozzaferes vagy otthon elofizetett, de akkor meggondolta, hogy mennyire szukseges ez neki. En ugy ereztem, nagyon, hatha ezzel ki tudok torni vegre az egy-munkahelyes-del-dunantuli-kisvaros vilagabol. Igazam lett.

Szoval akkoriban meg ertelmes volt a tulnyomo tobbseg a neten, nem volt gyakori a masik oktalan fikazasa, szemelyeskedes, stb. Ennyi haszna volt a magas arnak. De ettol meg nem sirom vissza :)
Se az irrealis aron vasarolt c128+floppy kombot, de minthogy az iskolaval vegeztem, nem jutottam mashoyg szamitogephez.

Celtic 2014.02.09. 11:26:37

@Sam. Joe: ROM: en c64-en parszor vegignyomtam. Nekem az volt erthetetlen, hogyan nyilik az ajto: csak emelkedes utan nyilt vmelyik F billentyure. Amikor ezt mar tudtam, akkor ment minden.

(Es eletemben egyetlen egyszer az Impossible Missiont is vegijatszottam, aztan sose volt turelmem hozza tobbszor, mindig abbahagytam ugy 3/4-nel)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.02.09. 14:46:47

@Xezs: Nézd, minden nyilván nem volt jobb, de az én kamaszkoromban például a szar zenéket nem a bölcsészkart vigaszágon elvégzett, gyári hibás Rumcájszok játszották, hanem olyan orbitális keblű bulákok, hogy a kisebb műholdak maguktól pályára álltak körülöttük. 8-)

Celtic 2014.02.09. 15:08:27

@Void Bunkoid: +1. Szep dolog a szamokat osszehasonlitani (ma ennyibe kerulne ez az ocskavas), de azert tegyuk hozza, hogy az akkori szinvonalon tudott annyit, mint ma egy ugyanannyiba kerulo cucc.

(Volt egyszer valahol egy iras, hogy XT ennyi 1982-ben, ha az ar marad, akkor ma mennyibe kerulne egy P4-es (akkori iras volt), vagy akkori aron mennyi lett volna egy P4. Abbol is csak azt hagytak ki, hogy szep dolog a fejlodes meg az inflacio, de az akkori aron az a proci csucsminoseg volt, az akkori programokhoz teljesen jo)

Majdénmegmondom 2014.02.09. 15:15:44

@Celtic:
"Keresheto formatum (mint az elso par szam) vagy csak kepkent van a pdf? (mint a kesobbiek)"

Akkor valami gáz van, mert én az összeset kereshető pdf-ként raktam fel. Kipróbáltam Foxit Readerrel, azzal mindegyiknél működik a keresési funkció. Adobe elvből nem kerül vel a gépemre.

Void Bunkoid 2014.02.09. 16:48:58

@Xezs: annak idején az csúcstechnika volt.

Ma pl azon tűnődtem, hogy a mindenféle oculus riftek meg kinect érzékelős cuccok jelenében még elő is fordulhat, hogy valósággá válik a Vissza a jövőbe 2 (pont jövőre lesz hehehe) játékgépes jelenete 2015-ből (" - Videóóójáááték! Próbáljuk ki! - Álljatok félre, ebben profi vagyok! (Bumbumbumm!) - Ezt KÉZZEL KELL CSINÁLNI? Tök gáááz!") :)))

Void Bunkoid 2014.02.09. 16:54:52

@Celtic: bezony.

És az ócskavasakat sem kell lebecsülni, mert mint tudjuk, birodalmi cirkálókat ráznak le egyhuszad másodperc alatt :)

redriot77 2014.02.09. 18:08:33

@Xezs: nem láttunk a jövőbe, örültünk annak ami akkor rendelkezésre állt. '89-ben örültem a kazettás C64-nek. Aztán mikor kaptam hozzá floppymeghajtót császárnak éreztem magam.

Szerintem az egyik legdurvább hirdetés a fentiek közül a levélben játszható szerepjáték. 2000 után születetteknek már nehéz lenne elmagyarázni ezt a fogalmat.:)

Celtic 2014.02.09. 18:26:43

@Majdénmegmondom: Bocsi, valamit nagyon beneztem/rosszul emlekeztem :(

Teljesen jok a feltoltesek. Valoszinuleg jo regen toltottem le utoljara es vmiert ez maradt meg bennem, de nem ertem, miert.

Nagyon nagy koszi erte!

Xezs 2014.02.09. 19:48:42

@Celtic: Az Impossible Mission 2-t viszonylag könnyen végig tudtam vinni, de az első részt csak sokkal később, emulátorral vittem végig, csalásokkal.

Xezs 2014.02.09. 19:50:33

@redriot77: Na azt mondjuk gyerekfejjel sem értettem volna, ha hallottam volna róla. Most sem értem hogy mire jó.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.02.09. 21:21:50

@Xezs: és még te nevezed magad öregnek? mindjárt kapsz egy tockost a +10-es vorpal pallosomtól. ;)

Wertzui 2014.02.09. 22:55:58

Az az Atari 800XL jól jönne most, épp olyanra vadászok... na jó vadásznék, ha per pillanat a büdzsém engedné. Királyul néz ki (bár az eredeti 800-as modell még designosabb) és egyes feature-jeiben felülmúlja a C64-et, bár vannak elég komoly limitációi is.
Vaterán úgy látom mostanában csak a hiperronda XEGS konzolosított változata van fenn.

Wertzui 2014.02.09. 22:59:58

CROC!? Peh, én inkább a Gex 3D-re szavazok! :)

Wertzui 2014.02.09. 23:28:02

@Wertzui: Mármint hogy nem múlja felül a C64-et, hanem más egyedi, karakterisztikus képességei vannak.
Mondjuk egy ZX Spectrumnál sokkal szimpatikusabbak a videochip(jeinek) beépített hardveres funkciói, még ha nem is annyira flexibilis, mint a Speccy programozhatósága.

Wertzui 2014.02.09. 23:33:47

Tényleg, Nem küld valaki James Rolfnak egy Videoton terminált? Az AVGN film trailerében eléggé szúrta a szemem az a modern CRT monitor, amaz meg nem csak korhű, hanem eleve hasonlít ET-re a formája!

Wertzui 2014.02.09. 23:37:31

A többihez meg nem nagyon tudok hozzászólni, mert a vidéki életemből kimaradtak az újságok...

Wertzui 2014.02.09. 23:46:58

@Void Bunkoid:
(na jó még egy komment kivágnak leszólnak spammelésért)
www.youtube.com/watch?v=7v75QpvISUs
*Kinectes kisgyereknek mutatnak egy joystickot egyetlen nagy piros gombbal*
"Ezzel hogy kell lőni?"

Adsr 2014.02.10. 10:12:13

@Stöki: Írtam még neked aznap emailt, de nem reagáltál...

Zhivago 2014.02.10. 12:16:08

Croc-ot nem ismerni jézusom... :)
Croc 1-2-vel játszott abban az időben minden női ismerős a környéken. Barátnőm (később feleségem), az ő barátnői, haverom barátnője, stb. A hülye ugráláskori hangja még most is a fülemben van beleégett az agyamba...
Az átszámolós árak biztos stimmelnek? Mert én 92-93 körül 386DX/40MB/EGA kombóval nyolultam de nem hiszem, hogy stimmel a milliós átváltási tétel.

Narancskommunista (törölt) 2014.02.10. 12:43:58

Én amúgy az 576 kbyte-ot nem annyira szerettem, márpedig azért nem, mert büszkén vallották, hogy nekik sosem lesz floppy majd CD mellékletük, holott akkoriban, mikor még nem volt elérhető árú internet elérés, ez igenis sokat számított.

Mondjuk láthatóan fiatalabb vagyok az itteni átlagnál, nekem az első amit rendszeresen olvastam, az az Új Alaplap volt 96-ból pár szám volt megvéve, 97-től előfizetve, de akadt akkoriból PC World, Computer Panoráma, Windows Panoráma, CD Panoráma, PC-X, PC-Guru is egy-két szám, később GameStar. Na meg régebbi 576 kbyte-okat (95 körülieket) azért vettem meg később, mert a kedvenc régebbi játékaimról írtak.

F.E.K. 2014.02.10. 14:34:45

Ha már internet és modem (bár a képernyőkép már akkor sem volt aktuális ;))

www.szoftverbazis.hu/szoftver/modemlog-v6-2--magyar--TQ10.html#comments

Adani 2014.02.10. 15:38:17

@Narancskommunista:

Viszont az 576 mikor átigazolt CoVBoy és ő válaszolt a csevegőben azért megérte. Én az 576-ot vettem sokáig, a Gamestart meg elkértem másoktól ill. régen PC-X volt, il. volt a PC guru is.

Xezs 2014.02.10. 18:57:50

@manson karcsi: Hát na, nem születhet mindenki autistának, hogy ilyen faszságokat levelezgessen.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.02.10. 19:49:08

@Xezs: nézz utána a néhai gary gygax-nak, tócis barátom. ;)

DocBulywood 2014.02.11. 18:33:44

@B-Bird:

Hát... tehetek egy próbát, de ...

@Stöki: Nincs mit! Bár egy angol tanfolyamra jártunk a Villányi út elejére anno... :-)

@Praktékás:

Ok, thx a felajánlást.

Itt elérsz:
pcvilag.muskatli.hu

Gyerekek!

Senkinek sincs eladó, használható HP530C / 5370C scannere?

Gerilgfx 2014.02.11. 23:10:21

croc, kedvenc platformjátékom!

1998-2000 körül az akkor 12-15 éves gyerekek közében hódított leginkább. pentium1 kellett hozzá, szoftveres volt, de támogatta a 3dfx és s3 kártyákat is.

Xezs 2014.02.12. 00:11:09

@Gerilgfx: 98-2000? Akkor már simán volt Quake meg UT99, mi a fasznak játszott a Croc-kal bárki is? :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.02.12. 11:18:45

Platform? Akkor csakis Giana, a többi szemét.

Gerilgfx 2014.02.13. 15:40:01

@Xezs: mert mondjuk nagyobb volt az iq-ja, mint 17.

DocBulywood 2014.02.13. 21:12:44

@Stöki:
Persze, a GDF-ről. Én tettem ki azt a két lapot, melyre fel lehetett iratkozni, ha valaki X1541 kábelt szeretett volna. 1995-95-ös évfolyam.

Még kérdeztem is, hogyhogy kaptál CoV-ot Brazíliában... :-D

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2014.02.14. 07:33:00

@DocBulywood: Öööö... akkor lehet, hogy összekeversz valakivel. Én kandós voltam, és életemben nem jártam Brazíliában. :)

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2014.02.18. 10:09:21

Az senkinek nincs meg, hogy ezekben a korai számtech magazinokban még olyanok dolgoztak, akik helyesen írni sem tudtak? :DD

Az 576-os Proszolg hirdetésben "egyelőre" helyett "egyenlőre" lol

adsr 2014.02.18. 10:26:29

@Krajcs: Akkor ugyanezen emberek dolgoznak az Indexnél és az Origónál? ;-)

Adani 2014.02.18. 10:51:36

@Krajcs:

Ahogy valahol elmésen írták egyenlőre a sorozatgyilkos darabol, de egyelőre még megúsztad.

Xezs 2014.02.18. 19:01:10

@Krajcs: Ez a mai világban csak rosszabb lett. adsr jól mondja, elég megnézni az Indexet vagy az Origot, egyszerűen pocsék. És ebben az a szomorú, hogy online média, tehát rá tudnának futtatni az írásra egy helyesírás-ellenőrzőt, de ehhez is hülyék.

Sealka 2017.03.05. 05:14:22

@enpera: Turrican, Shadow of the Beast, Clystron, Another World, Prince of Persia, Gordian Tomb, Hawkeye, meg ilyenek. ;)
süti beállítások módosítása