HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Hétvégi játékcsaj: Ms. Pac-Man

2013.07.21. 12:53 Stöki

A Pac-Man ugye örök klasszikus, volt is már szó róla itt bővebben, amikor a játék harmincéves lett, de a játékcsajrovatban azért még ejtsünk szót Ms. Pac-Manről, ami egy elég érdekes vadhajtás volt a játékipar hőskorában.

Annak idején kicsit bizarr hirdetéssel reklámozták a programot: a reklám készítői megpróbálták nőiesíteni a Pac-Manként ismert megkezdett pizzát, amiből egy táncoló-éneklő mutáns született, aki azt dalolta, hogy "Honey, dontcha know, I'm more than Pac-Man with a bow!" Azaz: "Szivi, nem tudtad? Több vagyok, mint egy masnis Pac-Man." Vagy valami ilyesmi.

Pedig a Ms. Pac-Man valójában nem nagyon volt több, mint egy Pac-Man masnival. A játékmenet szinte változatlan maradt, még a nagy előd 256. pályán levő híres-hírhedt bugja is megmaradt (bár eddig a játékos általában nem jutott el Pac-Man Kisasszony egyéb bugjai miatt). Némi változás volt ugyan a szellemek viselkedésében, voltak új pályák, és a falak közti rések is ki voltak töltve (így könnyebben átlátható lett minden pálya), de a játékélmény az átlagos játékos számára gyakorlatilag ugyanolyan volt, mint a jó öreg Pac-Manben. A néhány pályánként megjelenő átvezető animációk viszont megváltoztak, ezek Pac-Man és Ms. Pan-Man love storyját mesélték el a találkozástól Pac-Man Jr. születéséig (a lenti videóban 0:35-től).

A játékban leginkább az érdekes, ahogy megszületett. Az első játéktermi slágerek után egy amerikai cég, a General Computer Corporation a nyolcvanas évek elején hardveres modokat kezdett gyártani a sikerjátékokhoz, amire az Atari perrel válaszolt. Végül megegyeztek, és a GCC elkezdett az Atarinak dolgozni. Viszont nem hagyták veszni az egyik, közben elkészült modkitet, ami Crazy Otto néven futott, és a Pac-Manhoz készült. A Pac-Man amerikai forgalmazója, a Midway felkarolta a Crazy Ottót, és ebből a modkitből lett a Ms. Pac-Man 1982 elején, vagyis szűk egy évvel azután, hogy a Pac-Man megjelent (a játékhoz tehát nem volt köze az eredeti Pac-Man tervezőjének, Ivatani Torunak).

A Ms. Pac-Man a legsikeresebb amerikai arcade gép lett több mint 125 ezer eladott kabinettel (fent egy videó a kabinetgyárból). A sikerben nagy szerepe volt annak, hogy a Midway a hazai piacon a Ms. Pac-Mant nyomta a Pac-Man helyett, és annak, hogy a reklámkampányban hangsúlyozták, ez egy nőknek való játék. Ami persze a fentiek fényében erős túlzás volt. Akárhogy is, Ms. Pac-Man lett az egyik legelső játékcsaj, még ha csak egy masnin múlt is a dolog (a lenti vicces grafikon innen).

mspacman.png

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr365417185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2013.07.21. 15:14:41

Mi volt az a bug a 256. pályán?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2013.07.21. 16:04:36

@Adani: A linkelt Pac-Man cikkben megtalálod, kép is van róla.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2013.07.21. 18:26:51

"ez egy nőknek való játék. Ami persze a fentiek fényében erős túlzás volt"

Teljesen igaz, a játéktermekben mégis jellemzően ezt nyomták a csajok. Szerintem sokat számított a branding. Nyilvánvaló cél volt a népesség másik 50 százalékát is bevonzani a játéktermekbe :)

Más: A 2600-as változata fényévekkel megelőzte az eredeti Pac-Man 2600-as változatát, ha jól emlékszem, nagy siker volt, pedig akkor már ott lebegett ET réme a konzol felett...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2013.07.22. 11:07:10

Az APEH korábbi logója telitalálat volt annak idején. Egyesek szerint egy kör előtt álló A-betű volt, ahol az A közepe egy érme volt de csak az nem látta, hogy a coinjainkra hajtó pacman, aki nem látott még... izé, Pacmant.

m.cdn.blog.hu/ga/galm/image/apeh.jpg

TH 2013.07.23. 00:52:17

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Mindig csodálkoztam azon, hogy milyen logikával döntöttek anno ezen csodás logó mellett, ami valóban minimum a "nagyhal (Apeh) megeszi a kishalat (k. adófizető)" jegyében készült.

Adani 2013.07.23. 08:02:33

@TH:

Igen, ez hűen tükrözte a valódi célját az Apeh-nek.

vanguard-pi 2013.07.23. 12:03:17

A cikket olvasva esett le, hogy Miss Pac-Man-nek hívják és nem Missus Pac-Man-nek. Én mindíg azt hittem, hogy a Pac-Man felesége, ezért adta volna magát az Mrs.

Most akkor mi a helyzet? Névrokonság?

Karvaly 2013.07.23. 12:39:23

Stöki, ha még olvasod a hozzászólásokat: megkaptad a leírást?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2013.07.23. 14:47:30

@Karvaly: Meg, köszi, kezelem, 1-2 héten belül kimegy. Big thx!
süti beállítások módosítása