HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Így képzeli el a Microsoft a játékok jövőjét

2011.03.21. 09:30 hancu

Kiszivárgott (vagy direkt kiszivárogtatták, a jóég tudja ma már megmondani, mi az ami csak úgy magától történik, és mi vírusmarketing) egy videó a Microsoft WGX (Windows Gaming eXperience) nevű projektjéről, ami elvileg a Windows 8-ba szánt, windowsos, közösségioldalas, xboxos nagy közös játékcentert takarja. A cucc láthatóan valamilyen prezentációhoz készült, és nem meglepő módon padlógázzal a farmvillező-facebookozó-mikrotranzakciós rendszerben apró hülyeségeket vásárló közönség irányába halad vele a cég. Tőlem általában elég távol áll a C64-es időkbe visszabámuló régenmindenjobbvoltozás, de ez a vízió még nekem is túl kazuár. Annak ellenére, hogy tök logikus az irány, hiszen ebben van a zseton. Szerintetek?

 

40 komment

Címkék: microsoft

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr662756762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sirpalee 2011.03.21. 09:40:20

Ilyen lesz a jövő? A BF3-ban majd nem xp pontokért tudom unlockolni a fegyvereket, hanem pénzért? Vagy egyszerűen olyan rohadt sokáig fog tartani, hogy inkább mindenki fizet érte?

Amíg lesz egy klasszikus interfész a w8-hoz, nem csak valami ránkkényszerített szar, addig jöhet, de ha nem...

algi 2011.03.21. 09:59:23

OFF

Windows 8? Szerintem az inkább Windows H lesz. Vagy Windows VIII. Vagy Windows Theta. :)

Portalgeist 2011.03.21. 10:03:12

Én ebben semmi újdonságot nem látok, ez már félig-meddig ma is így van. A videóban látott legtöbb dolog létezik már ma is, max. annyi, hogy nincs összefogva oprendszer szinten.

Csupán az zavar, hogy sok a fölösleges sallang, meg a körítés. Ezeknek a funkcióknak semmi keresnivalójuk az oprendszerben. Az oprendszer csak kezelje szépen a hardvereket, meg nyújtson egy kényelmes kezelőfelületet. Azt meg majd én eldöntöm, hogy milyen programokat/szolgáltatásokat használok.

Inkább az lesz a nagy változás, amikor ezt az egészet kiviszik felhőbe. Szerencsére ennek a feltételei ma még nem adottak.

moli 2011.03.21. 10:24:23

el kell fogadni, hogy a videojatek popularis lett. ez idovel mindennel megtortenik, ugyanilyen nehez volt elfogadni az internettel, a wiw-vel, stb. akinek nem tetszik, majd lelep ebbol a kozossegbol, es talal maganak mas elfoglaltsagot. en pl orulok, hogy egy nintendo ds megvasarlasaval a baratnomet gamer-re tudtam tenni, es naprol-napra probalom elterelni az ertektelen kazuar szaroktol a valodi jatekok fele. ebben nagy segitseg, ha megfelelo jatekokat talalsz, ott van pl a kirby's epic yarn, ami pl mélyen egy verbeli platformjatek.

az igazi baj a kazuarosodasi folyamattal az, hogy a fejlett nyugati kulturakban az emberek mar nem csak passzivan, igazi szabadidejukben cseszik el az idot tevezessel (es kozben vasalnak, mosogatnak), hanem a farmville-ben es egyeb jatekokban megadott feladatokat akar az valodi eletuk karan is, de -ugy erzik- meg kell, hogy csinaljak. mert azert jon az archievement. es ezekbol a jatekokbol keves haszon termelodik. eddig szuk volt a reteg, mely jatekkal baszta el az idejet. ma mar munkahelyen mindenki elott ott a szamitogep/mobiltelefon, sokkal konnyebb titokban jatszani, mint regen konyvet rejtegetni, sudoku-zni.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2011.03.21. 10:53:06

@Portalgeist: Ezeket nyilván azért építik bele az oprendszerbe, hogy ne a third party cégek szedjék meg magukat belőle.

Mivel a hardcore PC gaming a kiadók szempontjából gyakorlatilag halott, egészen egyértelmű, hogy a cégek az alacsony fejlesztési költségű játékokra állnak át. Nekem tetszik amerre haladnak a dolgok. Konzolokon a nagy, drága, biztos befutó címek, PC-n és XBLA/PSN-en a kis költségvetésű, de kreatív, izgalmas és sokszor nagyságrendekkel élvezetesebb játékélményt adó egyedi ötletek.

AlexWolf 2011.03.21. 11:51:29

Az a baj, hogy hiába a csili-vili dizájn meg ilyesmi az egész erősen épít a Kinectre. És amíg a magyar rögvalóság az, hogy még a nappaliban sincs elég hely neki, így sok alapvető funkció elérésére marad a bill+egér kombó. Ehhez meg jobb az egyszerűbb interface.

Kavics 2011.03.21. 13:16:25

Csak azt nem értem, hogy akkor mért nem használják ezt ki. Pl. az Xbox-on lévő facebook nem jó semmire, nincsnek mikro tranzakciós kis ingyenes játékok, vagy csak én nem tudom még mindig használni...

Tarsoly 2011.03.21. 15:44:15

Akkor a csaj az avatárjára vett ruhát, a többiek meg ezt "lájkolták"? Vagy mi az istennyila van most?

Ezrem 2011.03.21. 15:47:18

Idegesítő, hogy úgy adja be a videó ezt, hogy NEKED EZ KELL ÉS HASZNÁLNI AKAROD, MERT EZ A KIRÁLY!!!(szerintem)

Savior 2011.03.21. 16:24:00

@Ezrem: Ez a lényeg, addig mondják, amíg el nem hiszed.

Szerintem nincs semmi gond ezzel az egésszel, engem hidegen hagy, mint ahogy az olyan játékok is, amiben ugyanazt kell csinálni, mint a valós életben (minek?!). De ha valaki erre izgul, ám legyen.

Azt viszont főnökként biztos nem támogatnám, hogy a yuppieköcsög beosztottam munkaidőben szocializálódjon a mittoménmilyen FPS-sel.

Limrasson 2011.03.21. 16:37:55

Akkor szóljatok, ha már lehet számítógépet a fejbe ültetni!
Az irány természetes és nagoyn várom mi sül ki belőle! (Most mindenki vegye elő szépen valamelyik sky-fi világát, esetleg steampunk, nekem mindig az Empire Earth információs kor artworkje jut eszembe.)

Garott 2011.03.21. 17:15:30

@Tarsoly: Szerintem inkább a nő igazi ruhát vett a neten, és ha jól emlékszem olvastam valami programról korábban aminek a lényege, hogy megmutatja a program, hogy fog kinézni rajtad (mintha a kinect reklámjában is lett volna hasonló).

@Limrasson: Szerintem cyberpunkra gondoltál. A steampunk eléggé elképzelhetetlen, max. ha elpusztul a világ előtte.

Egyértelmű, hogy a nagyobb piac jelenleg a kauzároké, kérdés, hogy mivel lehet őket leginkább megfogni. Ha sikerül a piacnak elérnie, hogy a sima ember értéknek tekintse azt, hogy az avatarjához minél több értéket rendeljen (például achivementek megszerzésével, vagy szolgáltatások kiterjesztésével) akkor egy hatalmas piac fog megnyílni, és a jelenlegi gamer réteg teljességgel át fog alakulni.

pjocoHUN 2011.03.21. 17:27:28

Nekem nem kell és nem akarom használni, mert szerintem tök szar!

Attilio_ 2011.03.21. 17:45:12

Ha ezek lesznek a jövő játéktrendjei, akkor én maradok a századfordulós játékoknál...

CodyTheHun 2011.03.21. 18:28:41

@sirpalee: A battlefield bad company 2-ben már pontosan ezt csinálták. Rohadt nehéz unlockolni a fegyvereket, és akinek már megvan annak egyértelmű előnye van. De sebaj, megveheted a fegyvereket néhány euróért. Elég undorító. Én inkább olyan jövőt képzelnék a PC-nek amit megérdemel: Crysis 3, ami megint odaverne a konzoloknak, nem úgy mint a 2 :)

sirpalee 2011.03.21. 19:01:52

@CodyTheHun: Hmm, érdekes. Mennyit játszottál bc2-vel?

Nekem úgy rémlik, hogy kényelmes tempóban 25ös (az utolsó class független unlock meg 22es) szint körül már megvolt minden unlock, és úgy, hogy nem kimondottan hajtottam az unlockolgatásra :) . (a 25ös 40-50 óra online játék kb)

K0vasz 2011.03.21. 20:07:13

Ránézésre Facebook+Windows Live kombónak tűnik. Nincs ezzel baj:)

anarch 2011.03.21. 20:46:29

@Garott: Sajnos nem, ennél durvább. Virtuális ruhát vett az avatarjára, nézd csak újra azt a szekciót. Ennek a gyökereit egyébként a SecondLife vetette el anno, csomó pénzt is kaszáltak rajta, az MS nem szeretne kimaradni a jóból.

@sirpalee: Szinte 100%, hogy virtuális pénz lesz, és az is 100%, hogy lesz átjárás a valódi pénz és a virtuális pénz között. Ebben az a "jó", hogy mivel a pénz virtuális így nem állapítod meg elsőre, hogy mi mennyibe kerül, időbe telik míg valaki megszokja. A másik, hogy így jól le lehet venni az embereket átváltási költséggel (ugye eltér a vételi és az eladási árfolyam). A harmadik, hogy így valamelyest függetleníthető a valuták ingadozásától. Az a jelenet egyébként a ruhavásárlással és _azonnali_ FB-s like-olással nagyon durva, szerencsétlen nő mekkora lelki rongy lehet már. Ilenkor döbben rá az ember, hogy a FreeHug mozgalomra milyen nagy szükség van. Gondolom pénzért lehet majd venni botbarátokat akik mondják ha veszel valamit: "hű de csinos vagy ma", vagy "ó de gyönyörű vagy, ugye fogytál?"

Érdekes módon nekem is az jutott eszembe elsőnek, hogy teúristenatyagatya, mennyi időt és pénzt fognak az emberek ezen eltapsolni.

DinnyeTM 2011.03.21. 21:33:25

Jajdeorulok, pont most tervezek atallni linuxra. Remelem oda nem akarnak ilyesmit bevezetni a kozeljovoben...

K0vasz 2011.03.21. 21:43:34

@anarch: sztem azok a figurák az igazi embereket szimbolizálják, csak hogy "ne lógjon ki a lóláb", azért rajzolt az egész. De nem az avatar játszik farmville-t meg bejeweledet stb., meg vesz ruhákat amiket a többiek lájkolnak. Hanem online veszel vmi ruhát (teszveszen vagy akárhol, ugye), és kikerül az üzenőfaladra, h vettél egy ilyet, az ismerősök meg lájkolják. Szal nem "szó szerint" kell érteni ezt sztem

bbandi 2011.03.21. 22:06:57

Gondolom azért mentek rá a kauzákra mert a hardcore gamerek pcn vagy warezolnak, vagy szeretik a cd dobozt, vagy használt játékokat vesznek, vagy steam felhasználók. A facebookot viszont tudja befolyásolni az ms, és gondolom nem nagyon örül, hogy a nagy pénzeket a zinga hasítja.
Amúgy a games for windows/xbox live szerintem egy rémélom, legalábbis pc-n jelenleg (is).

anarch 2011.03.21. 22:17:37

@K0vasz: MMmm, jó lenne, de... :)
[i]My avatar is my online identity. It represents my style, attitude, and character. I can see and personalize my avatar...[/i]

Másrészt... ez már most is van, legfeljebb nem ilyen mátrixosan van megoldva a webshop. Ld: marketplace.xbox.com/en-US/AvatarMarketplace?xr=http%3A%2F%2Flive.xbox.com%2FAvatarEditor&AvatarItemType=13150&SortBy=BestSelling

760 oldalnyi avatar ruha eladó, sugye ez csak ruha, cipő miarák ezen felül van. Ugye, ugyanaz a fizetőeszköz mint a videóban (halálcsillag?). A figurát is megtalálod itt: live.xbox.com/en-US/AvatarEditor?xr=shellnav (Silverlight kell neki) Annyi a különbség, hogy a ruhák webshoposan vannak feltüntetve, nem olyan mátrixosan mint a videóban. Nem akarom végigpörgetni mind a 360 nőiruha oldalt, de tutira benne van az a ruha is a kínálatban ami a videón. Tessék egy hasonló 240 halálcsillagért az első oldalról:
marketplace.xbox.com/en-US/Product/Pink-Ruffle-Dress/00000038-f1e6-22f2-c257-983c58580831?cid=SLink

Egy ruha az avatárra 160-400 halálcsillag között mozog, mi lehet ennek az átváltási aránya most?

bbandi 2011.03.21. 22:26:25

@anarch: Beléptem, megnéztem, halálcsillag=ms pont. Arányok:
2000 Microsoft Points - 6 680,00 Ft
5000 Microsoft Points - 16 700,00 Ft
500 Microsoft Points - 1 670,00 Ft
1000 Microsoft Points - 3 340,00 Ft

Egyébként ebből lehet pl xboxon dlc-ket is venni ha jól tudom

anarch 2011.03.21. 22:32:22

Wikipedia on the rescue, egy átváltási táblázat: au.xboxlive.ign.com/points.html
Hogyaszongya 80 halálcsillag az mindig 1 US dollár, a többi pénz ugye állandóan változik, gondolom euróra plusz Luxemburg VAT-ot ráverik, tehát az a cucc ami a nő videoban vett (160 halálcsillagot fizetett, ami a legolcsóbb a marketplace-n) az kb 550-600 Forint. Egy átlagos cucc (400 halálcsillag) az ~1400 Forint. Tevédnek adtál már enni ma, egy lasztát 2 emeltdíjas sms-ért, na, na, nézd milyen szomorú a szeme...

algi 2011.03.21. 22:42:47

OFF

@Limrasson: Szerintem olyan nem lesz, hogy számítógépet ültetünk a fejünkbe. Vagyis lesz, de nem hétköznapi lesz, hanem orvosi szempontokból. De cserébe ma már a cyberpunkban élünk. Az okostelefonokkal már bárki folyton a neten lóg, augmented reality-ket használ, esetleg a netbookon követ vloggereket, e-könyvolvasón visz magával a vonaton egész könyvtárat stb. Már rá vagyunk csatlakozva a mátrixra, csak nem kell hozzá lyukat fúrni a koponyánkba.

CzB · http://faszkivan.blog.hu/ 2011.03.21. 23:25:24

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Hát én azért a Steam maga 35 milliós Hardcore PC-s tábora korántsem a hallott állapotot mutatja. PC gaming will live for ever!

turcsány karcsi elvtárs 2011.03.22. 04:48:01

az ms elég látványosan ássa a saját sírját, nincs ezzel gond szerintem

@CzB: pár sikerjáték(wow,tf2,sc2) rátelepedett a pc-s játékiparra és teljesen megfojtja azt.

oplenti 2011.03.22. 08:44:49

a zseton ugyan ebben van, de én speciel viszolygok ettől a sok "legyenmindenonline" megközelítéstől. már a steam is sok volt nekem anno. túl sok kotnrol...túl sok....

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2011.03.22. 10:58:51

Nekem mindegy, még mindig arra spórolok (időben), hogy játsszak a 27 éves Lords of Midnighttal meg a Panzer Generallal, szóval tőlem csinálnak, amit akarnak, de nem tudja vki, honnan kapta ezt a szép felhasználóbarát nevét a halálcsillag?

TH 2011.03.22. 11:14:47

"The question is who will lead and who will follow"
És előtte mutogatták, hogy tehén meg terménybegyűjtés. Tehát meg is válaszolták a kérdést: az MS akarja követni és másolni a Zyngát.
Ilyen a szokásos MS innováció, azt hiszem. :-D

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2011.03.22. 11:57:11

Ja, sztem az az igazán menő, aki élőben nyomja a Farmville-t, különösen hazánkban.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.03.22. 12:06:12

A kedvenc mondatom a "buying things enhances my gaming and entertainment experience"
színtiszta corporate bullshitting. Vegyél dolgokat, és attól jó lesz neked. Nem úgy konkrétan, kézzelfoghatóan, de ki tudna ellenállni a fejlesztett szórakozási élmény vonzerejének (bármi is legyen az)? :-)

Wertzui 2011.03.22. 17:08:12

Miii? Jól láttam?:
search: bejeweled
similar games: farmville...

Wertzui 2011.03.22. 17:20:12

Értem én, hogy már elkerülhetetlenül haladunk így egy cybervilág felé, meg minden, de ez a videó rögtön azt a reakciót váltja ki belőlem, hogy azt mondom... THIS IS GAYATIIIIIII!!!!!!!

Én biztos nem akarok ezekkel a farmville kauzár szarokkal "játszani", csak mert trendi, meg mindenki "lájkolja" vagy "lálykollya" vagy mitudmtén.
De aki hasonlóképp régimódi mint én és elege lesz a mainstream "játékozásból", azok előbb-utóbb szakítanak a mainstreammel és gyártják saját játékaikat (v már most is?) és szarnak a mainstreamre és kettészakad a játékipar és

Wertzui 2011.03.22. 17:23:13

Ööö, bocsi elragadott a hevesség. Lényeg az, hogy a régi gémerség nem erre gyorsul és meg marad gémernek, a többiek meg lesznek kauzárok, de sokan, és is őket gémereknek fogják hívni, atyaúristen...

ööö, már megint :)

Wertzui 2011.03.22. 17:30:43

Win8 = Windows FE (Farmville Edition)

Exploiter 2011.03.23. 07:36:53

@turcsány karcsi elvtárs:

Az SC2 pl egy jó dolog: nem lehet átvinni semmilyen konzolra, rengeteg pénz van benne és jól össze van rakva.
A modern pc-s hardcore gaming egyik utolsó mentsvára.

Bicikliző medve 2011.03.23. 08:19:21

Nem tudom, mit vagytok beszarva. A videot 3/4 reszig neztem meg, es szamomra egyertelmuen azt jelenti, hogy a microsoft a csajokat is meg akarja fogni. Csak csajos dolgok voltak a videoban, nem nekunk szol, csak van egy nagy kiaknazatlan terulet az emberi tarsadalomban, amit eddig nem tudott megfogni a microsoft, most itt a megoldas, hogy ne csak szemuveges informatikus fiukat fejjenek meg.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.03.23. 12:01:28

@ċsirke72: a vége felé van egy FPS-es rész, de az elég zavaros. Mi is van benne, pénzért vehetek nagyobb puskát a Modern Warfare-be?
hogy stílusosan válaszoljak: diszlájk.

mim 2011.03.24. 03:42:53

Szerintem ezeket a célokat fogalmazzák meg:
- közösségi oldalak látogatóit átirányítani a majdani beépített hálózatba
- flash játékok integrálása a live rendszerbe (durva utalás farmville-re)
- mikro tranzakciók (avatár csinosítgatás)
- friends aktivitás követés (betársult a srác a haver játékába)

Kb a "mi majd áthozzuk a vásárlókat a Facebookról/ Steamről mert mi ugyanazt adjuk csak egy csomagban".

Mivel a "games for windows live/ xbox live" egy kalap *%$ß magyarországi PCs szempontból.. hát nem sokat remélek tőlük.
süti beállítások módosítása