HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Így kínozzák a koreai játékfüggőket

2011.01.23. 09:00 Stöki

Egy pillanatig azt hittem, Észak-Koreában készült az Allvoices képriportja, de nem, a dél-koreai Anszanban fotózták le, hogy milyen elbánásban részesülnek azok a fiatalok, akiket átnevelő táborba küldenek a szüleik. Az anszanihoz hasonló táborokba főleg olyan kamaszok kerülnek, akik túlságosan rákattannak a videojátékokra, illetve azok, akik az utcákon bandáznak, ahelyett, hogy tanulnának.

A táborban a srácok katonai kiképzést kapnak uniformissal, hóban gyakorlatozással, sárban kúszással, gázmaszkban meneteléssel. A képek tanúsága szerint félmeztelenül kell bicskázniuk a hidegben, és talán valamilyen üvöltésterápia is szerepel a programban (vagy csak nagyon fáj nekik kedvenc MMO-juk hiánya). Amikor nem gyakorlatoznak, akkor lovagolni tanulnak vagy kreatív műhelymunkákon vesznek részt. Természetesen a táborban nem kapnak számítógépet és konzolt, és mobiltelefonjaikat is csak napi egy órát használhatják. A családjukkal nem tarthatják a kapcsolatot, teljesen magukra vannak utalva.

Az riporternek nyilatkozott egy 15 éves táborlakó, Kang Hanszol, aki elmondta, hogy az anyja küldte a táborba, mert a gyerek túl sokat játszott. „Remélem, ettől jobb ember leszek, és abba tudom hagyni a játékot, hogy a tanulásra koncentrálhassak” – nyilatkozott. Arra nem tért ki a riport, hogy közben milyen fegyvert nyomtak Kang tarkójához.

Az egyik táborfelügyelő is megszólalt a portálnak, hogyaszongya: „Manapság a gyerekek önzők és túlságosan a szüleiktől függnek. Gyakran erőszakossá válnak, és nem tisztelik az idősebbeket. Közülük sokan könnyen feladják, ha problémával szembesülnek. Ilyesmi nem elfogadott az országunkban.”

Még több kép az Allvoices riportjánál. Egyébként meg tudja mondani valaki az Amnesty International számát?

(via GamePolitics)

127 komment

Címkék: korea atyaúristen kínzás addikció

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr692605334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syolos 2011.01.23. 12:42:12

@genghis: Vagy csak te vagy olyan szerencsés, hogy ilyen ellenálló génkészlettel ruháztak fel az őseid :)

genghis 2011.01.23. 12:48:16

@skynyrd!
sztem viszont leszoktatni nem lehet senkit semmirol-ha o maga nem akar leszokni. ha esetleg megis akkor az olyan drasztikus beavatkozast igenyel hogy az mar utkozik mindenfele emberi jogokkal-szvsz.

az mar tuti game-addikcio hogy a nickedet is allandoan Skyrim-nek olvasom!:D

@Syolos!
alapvetoen onpusztito tulelo vagyok.:)

Dukefazon 2011.01.23. 13:28:02

Én vérbosszút esküdtem volna, ha engem ilyen helyre száműznek. Volt is egy időben limit bevezetve a gépezés terén, akkor is nagy volt bennem az indulat. De valahol tetszik ez a dolog. Nem az "kínzás", hanem az, hogy mégis jó irányba próbáljár irányítani a gyerekeket, a testmozgással és a kreatív foglalkozásokkal.

BoneSayeR 2011.01.23. 13:30:07

Engem is elküldhetnének oda.

daraltbel 2011.01.23. 13:57:48

Kiskoromban imádtam volna egy ilyen tábort. Nem olyan rossz szerintem, ha valódi élmények is érik a gyerekeket, és nem a level up a legnagyobb ünnep az életükben.

rognork 2011.01.23. 16:10:44

Na álljon meg a menet, ez kb annyira lehet kemény hogy az összes izgalmas percet összeszedték 11 képbe, itt meg a liberális értelmiség hüledezik, hogy jajszegénygyerekek. Olyanról sápítozni, amit pár képről látsz, szerintem elég durva. Másrészt ez Koreában van, akiknek a gondolkodását még távolról se értjük. Ha nekik ez elfogadott, akkor hajrá. A legbénább sorkatonai időben is lehetett volna hasonlókat fotózni. A gázmaszk pedig azért kell, hogy a levegővételhez is erőt kelljen kifejteni, ugyanis elég jó fojtást tesz a tüdőre...
Szerintem az ilyen helyen végre megláthatja a büdös kölök hogy nem csak fater bankszámlájából meg laptopból áll az élet.

Limrasson 2011.01.23. 16:21:39

Nem olyan rossz az a tábor, egy kis megerőltetés nem árt, persze önmagától nem sokan vennék rá magukat, főleg 15 év körül.

Egészen más tészta az, hogy mennyire éri el a célját a dolog...

ÉS persze ott van az is, hogy egy idő után, már nem lehet másra fogni a dolgot, arról hogy nem a tanulkásra/munkára koncentrál az illető, nem az a tényező tehet ami elvonja a figyelmét, hanem az illető maga.

ÉN se tudok rendesen koncentrálni, mindig elmegyek fészbukozni, meg megnézem ugyan azt az oldalt 26-szor, meg ide megyek, oda megyek, és közben sehol sem haladok semmivel (wowozom is, de azt elég könnyű kikapcsolni), szóval se nem tanulok, se más igazából értelmes dolgot nem csinálok, és ez rohadtul felidegesít. De ennek ellenére tudom, hogy erről csak én tehetek, és csak én oldhaotm meg ezt a gondomat, ha sikerül, akkor már egy jobb ember leszek.

De egy 10-en akárhány éves gyerkőcre ez még nem igaz, a szülő felelőségge ltartozik még ilyenkor, és egy 2 hetes tábor, segít, de nem oldja meg a problémát.

2011.01.23. 16:22:13

A számítógéptől, nettől való megvonása és fizikai aktivizálás jó ötlet szerintem. De nem tudom, konkrétan katonai kiképzés hogyan teszi őket jobb emberekké. A feltétlen engedelmesség elvárása, parancsvégrehajtás úgy gondolom, bennem elég negatív érzéseket ébresztene. Az engedelmesség nem minden vágyam. Nem tudom, hogy lehet bárkinek is megmagyarázni hogy az neki jó, ha pofázás nélkül mindig mindent megcsinál, amit valaki más mond neki.

JohnHenry 2011.01.23. 16:23:05

azért az a gyerek, akit elküldenek kempingezni egy ilyen táborba, nem napi 1-2 órát ül a gép előtt.

gondoljatok bele, van olyan amerikai gyerek, akit a drága szülője kivett az iskolából 1 évre, hogy "nyugodtan" tudjon a CS-re összpontosítani! szerintetek neki van igaza vagy annak a koreainak, aki kínjában már csak ezt tudja tenni a gyerekéért?

egyébént lassan nekem is érik egy ilyen, három hónapja gyakorlatilag folyamatosan koreai sorozatokat nézek, ill. most már fordítok is :-D szívesen elmennék egy _koreai_ táborba :-D

egyébként meg szívesen megmutatnám az 5-6-os tornatanárunkat, minuszok nem zavarták és már 5.-ben alakiztunk, pedig ez normál általános volt (péter bá' a kalászi úti ált.isk.ban a rómain, utáltam őt, de nagyon).

Everyl 2011.01.23. 16:23:38

báááz, itt senki nem volt katona?

ha intenzív testmozgást végzel a hóban félmeztelenül és utána veszel egy forró zuhanyt, akkor kutya bajod sem lesz

gázmasszkos menetgyakorlat és társai: ez a legegyszerübb és gyorsabb módja annak, hogy állóképeséged legyen (a katonákat sem viccből gyakorlatoztatják).

ha rendesen étkeznek mellette, akkor javul a keringésük, nem lesznek dagadtak, és erősebb lesz az imunrendszerek, továbbá nem fáradnak el, ha egy bevásárló szatyrot fel kell vinni a 3.-ra.

Az, hogy ezt nem választják, hanem "jár", nos az meg a kultúrájuk része.

szegedbicaj 2011.01.23. 16:23:52

Anélkül ítéletet mondani, hogy ismernénk az ottani emberek kulturáját, gondolkodásmódját, kissé meredek.

Voltam én gyerekként szanatóriumban 2 hetet(mobilkorszak előtt) 3 naponta kapcsolattartás a szülőkkel, mindenki vad idegen, gyógytorna, gyógyúszás, bennlakásos iskola, hajnali vizsgálatok, mindez frusztrált pedagógusok és nővérek közt és erőteljes kisebbségi jelenlét mellett a világ végén.

Hatásos.

Everyl 2011.01.23. 16:29:42

ja meg egy apróság: a gyerekek a végletekig hajthatóak, mert elképzelhetetlen sok energiával rendelkeznek, ami villámgyorsan regenerálódik. Én éveken át napi 5 órát edzettem (versenysport) és emellett még maradt energiám rendetlenkedni a folyosón, így harminc fölött meg már elképzelhetetlennek tűnik, hogy hogyan is bírtam ennyit :-)

JohnHenry 2011.01.23. 16:31:15

@randomgenerator:
Más kultúra. Csak Szöulban laknak 10 millióan, ekkora tömeg fegyelem nélkül már rég egymás agyára ment volna.
Képzeld el, ha Kínában demokrácia lenne és a másfél-kétmilliárd ember hetente másik irányba akarná vinni az országot. Ezért vevők nálunk is most sokan a Fidesz hatalomöszpontosítására. Na de ez már nem ez a poszt.

rognork 2011.01.23. 16:32:56

+ ha valaki végre elkezd mozogni, gyerekkorban még fel lehet építeni a mozgás utáni vágyat, ezzel egy sokkal egészségesebb ember lehet faragni belőle.

Everyl 2011.01.23. 16:37:29

@rognork:

na igen, roppant kellemes úgy évtizedeket leélni, hogy nincsenek hurkáim, majd 20 éve 85 kg (+/- 3%) vagyok, nincsen keringési problémám (pedig mérgezem magam rendesen), évente, ha egyszer vagyok beteg és annyit eszek amennyit akarok, mert a szervezetem pontosan a szükséges mennyiséget veszi magához, gyerekként sportolni csudi jó :-)

lolperec 2011.01.23. 16:44:04

engem a mac szoktatott le. :)
és egész jó munkát végzett, mert tavaly kijött a Steam mac-re is, mégsincs kedvem CSézni többet. :(

DSityu 2011.01.23. 16:50:59

Az egyik ismeretterjesztő tv csatornán ment egy sorozat, ahol jómódú amerikai, vagy angol szülők elküldik agyonkényeztetett gyermekeiket egy távol-keleti, vagy dél-amerikai országba kemény munkát végezni, mert a csemeték a szülők számára is elviselhetetlenek. Aztán többnyire 2-3 múlva persze kidőlnek a daliák a valódi munkavégzéstől. Na erre varrjatok gombot.
Mondjuk a valóságtartalma nem tudom mennyi lehet.

ad3423324 2011.01.23. 16:54:23

háháhá ez elég tápos hely, biztos többezer xpt kapnak mire kijönnek

armitage 2011.01.23. 16:56:35

Nemtomm mit hüledeztek, anno a seregben ez nálunk is megvolt :) reggeli torna 5 órakor télen, könnyített felszerelésben (bakancs, gyakorlógatya, trikó), ilyen luxus sapkákat nem kaptunk hozzá, gázálarcban pedig klozetot pucoltunk, folyosót mostunk és/vagy tűzakadálypályán futkostunk (már aki :) ). Igaz, nem gyerekként kerültünk oda és főleg nem a szüleink révén.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.01.23. 16:58:23

És ezzel mit akarnak elérni?
A függőség valódi okát nem kezeli (pl. depresszió, szociális fóbiák, családi problémák)...

flamer 2011.01.23. 17:05:41

@JohnHenry: NY-ban meg húszmillióan, aztán mégis elvannak valahogy diktatúra nélkül is.

Elstron 2011.01.23. 17:08:13

Könnyű ítélkezni szülők, gyerekek, meg a társadalom fölött. Nem biztos, hogy hatásos ez a módszer, de legalább megpróbálnak változtatni a trendeken. Nálunk még ennyit sem tesznek meg a szülők, a "kiképző" által leírt problémák pedig nagyon is valósak... akár csak nálunk...

SzocsO 2011.01.23. 17:09:02

szerintem senki ne az európai társadalmi, interperszonális, kulturális vagy éppen filozófiai rendszer alapján próbálja megítélni ezt a dolgot. Igaz, nálam is kiveri a biztosítékot, de el tudom fogadni, hogy máshol másképp gondolkoznak az emberek.
Az is tény viszont, hogy van benne valami. Valahogy ki kell "ölni" önmagukból ezt a dolgot, ez mindenkinek nehéz, modnjuk pl. egy dohányosnak leszokni. Más szituáció, de ugyanúgy kényszeres dolog abbahagyása.

kpityu2 2011.01.23. 17:12:16

Én meg az hittem, hogy a Battle Royale csak egy fikció. Igaz 20 éve a klónozásról is azt hittem...

Hatósági Főelőadó 2011.01.23. 17:13:43

Én vagyok az egyetlen, akinek erről a Battle Royale ugrik be?

Nincs messze az az idő, amikor a szülők olyan táborba küldik a rossz gyerekeket, ahol azok lekaszabolhatják egymást.

Ailaoshi · http://miraculousmandarin.weebly.com/ 2011.01.23. 17:15:11

Kínában is van ilyen, ott már bele is haltak páran a "kezelésbe"

Tájfájter 2011.01.23. 17:21:41

Sok minden elhangzott itt, más kultúra, más viszonyok, még annyit, hogy ezekre a fiatalokra pár év múlva kötelező-fingatós katonaság vár, ahol ha nem teljesítenek, jobban kicsinálják őket és egy valóságosan is a fejük felett lebegő háborúra készíti fel őket...

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2011.01.23. 17:27:57

Huuurkááák. Sőt, egyenesen disznótoros.
A tábor szvsz akkor lenne hatékony, ha a kis gyíkok 10 órányi havas favágás után leülhetnének egy órára Transport Tycoonozni/MMO-zni. Aztán power off.

powerage 2011.01.23. 17:27:57

Nyugtassuk magunkat azzal, hogy a kölkek nagy része valószínűleg tuskó módon üvöltözött visító fejhangon játék közben a mikrofonba és ennél durvábbat érdemelnek.

armitage 2011.01.23. 17:37:38

@sirdavegd:
Még mit nem. Negyedóra, Pasziánsszal. :)

Bobby Newmark 2011.01.23. 17:39:44

@JohnHenry: "aki kínjában már csak ezt tudja tenni a gyerekéért?"

Ja, mert elvenni tőle a számítógépet/konzolt az olyan baromira lehetetlen, ugye? Ja, persze ahhoz egy picit oda is kell figyelni a gyerekre... Így meg amíg táborba van, addig sem kell felé nézni, így sokkal kényelmesebb lehet.

Asszem azokra a szülőkre is ráférne egy ilyen tábor, akik ide küldik a gyereküket, ahelyett, hogy s.k. nevelnék... csak hogy jobb ember váljon belőlük...

armitage 2011.01.23. 17:40:04

@powerage:
Vagy kis sunyi basecamper cheater genyók. Hiába, Isten nem bottal ver, hanem aimbottal.

Thresher 2011.01.23. 17:40:43

Kicsit más tészta, de hasonló táborokat én is szivesen látnék, de nem ilyen hajcsár stílusban.

Tüskevár 2.0 kéne ide, kint alvással, fára mászással, horgászással, főzéssel, kis házimunkával. (Nem sokat jártam táborokba, de gondolom a többségben nem ilyeneket csinálnak)

El Argentino 2011.01.23. 17:41:23

én úgy szoktam le, hogy kikapcsoltam
ez arra nem működik?

kuki123 2011.01.23. 17:43:06

@--tionion--:
bizonyára még nem ismered a koreai mentalitást...

TitokJolán 2011.01.23. 17:50:12

Puhány bagázs.
Ezek itt mind fiúk.Pont abban a korban vannak amikor minden rendes természeti népség megejtette a férfiváavatási ceremóniát.
Az sem volt piskóta sehol sem.
De az a cél hogy megtapasztalja a kölyök a saját erejét és szívósságát, és ne tojjon be az első komolyabb problémánál.
Nálunk csak a cigi, a pornó, és a drog a legnagyobb kihívás,amelyen be tudják bizonyítani dicső utódaink, hogy mekkora hősök.
Úgy is nézünk ki.
Meg lehet nézni az dél-koreai, és a magyar férfihalandósági mutatók közötti különbséget.....

deflorator 2011.01.23. 17:50:18

Ez egy katonai kiképzés. Az ilyen kiképzések egyik lényege, hogy az ember teljesen értelmetlen dolgokat is megtanuljon parancsra elvégezni. Például olyan értelmetlen dolgot, mint a tanulás...
A kemény testedzés hasznos mindenki számára, az egész napos elfoglaltság pedig sok alternatívát, ötletet nyújt, hogy a gyerek a későbbiek során mivel töltse el azt az időt, amit egyébként játékkal szokott.
Pusztán szülői odafigyeléssel ezt már lehetetlen lenne megoldani, a katonai nevelés viszont biztosan hatásos, ha az átnevelő tábor után is biztosítják neki a lehetőséget, hogy értelmesen lekösse magát.

kubatov_kommunista 2011.01.23. 18:04:32

Időt nyernek vele mást nem.
Nagykorú lesz a gyerek azt akkor éli ki magát.
Ha valaki szenvedélyesen (nem átlagosan) csinál valamit azzal egy katonai kiképzés sem tud mit kezdeni. Letudja az ember, meg a közösségi marhaságokat is aztán amint lehetősége van kilép belőle.
Sajnálom azokat az embereket akik soha semmit nem csináltak szenvedélyesen az életben, mert nem képesek rá.

Trebron55 2011.01.23. 18:08:35

@Limrasson: Nekem is pont ez a bajom hogy tökmind1 mit csinálok de az ne tanulás legyen. Nézem az összes oldalt amit szoktam, olvasok, alszok, lesek ki a fejemből, bármi, TÉNYLEG bármi jobban le tud kötni mint a tanulás... és ez piszoknagy probléma... El kéne zárni a gépet a létező összes könyvet az összes újságot, bármit amivel akármit is lehet kezdeni. Még mosogatni is nagyobb kedvem van mitn tanulni és az azért nem gyenge:D

szubjektiv 2011.01.23. 18:15:28

Ez szörnyű. Legalábbis a képek alapján.
Azért ezek mégiscsak gyerekek vagy mi a fene.

@Thresher: Igen, meg kéne nekik mutatni, hogy van élet a gépen túl is. Ha erre van pénz, akkor arra is, hogy a gyerekeknek értelmes elfoglaltságot nyújtó helyeket meg létesítsenek. Ez szerintem idehaza is nagy probléma, ha nem versenyszerűen sportol egy gyerek, és a szülők nem gazdagok, akkor hova tud elmenni egy kicsit mozogni, úgymint pingpong, kosarazás? Már focizni sem igen van hol. Ezek a gyerekek régen együtt lógtak a lakótelepen, ismeretes,hogy voltak a "kulcsos" gyerekek. Ma már a legszegényebbnek is van otthon a számítógépe, lehet a virtuális világba menekülni.
A gyerekeknek kéne szervezett, értelmes elfglaltság, de nincs.
Emlékszem volt egy pap, aki pingpongozásra összegyűjtötte a lakótelep csellengő gyerekeit és nagyon jól mükődött a dolog.
Nincs közösség, nincsenek közösségi helyek. Ezért lesznek a gyerekek játékfüggők.

Persze, hogy a képek valójában milyen tábort mutatnak be, az nekem kérdéses. Nagyon hitetlen vagyok.

phaidros 2011.01.23. 18:17:30

Annyiban szerintem van benne ráció, hogy a játékok világában felnövő tiniknek saját fizikai és szellemi lehetőségeikről - a való világban - halvány lila fogalmuk sem lehet. Ezzel kicsit helyreteszik az önképüket.

eMJe 2011.01.23. 18:30:18

ebben mi a durva? egy küzdősport tábor sem enyhébb. én az emos lányokat.... izé, fiúkat is ide küldeném.

mestska · http://cities.blog.hu 2011.01.23. 18:33:32

ez teljesen elfogadott arrafelé, idősebb korban, és nem csak a játékfüggőség kigyógyítására

www.pics-site.com/2010/08/02/boot-camp-for-girls-in-south-korea/

A lemil posztja a dél-koreai különleges egyésgekről is érdekes:

"em áll távol tőlük az olyan kiképzési gyakorlat sem, amikor a kedves kollégák egy szál gatyában és kínai gyártmányű atlétában elássák őket a hóban (ők vannak így öltözve, nem azok, akik ásnak!), majd 6-10 óra múlva értük mennek – és láss csodát: a főként akaraterővel, mentális energiával és hasonló, számunkra kicsit talán megfoghatatlan technikákkal felvértezett legény egy kicsit elgémberedve, de amúgy jó egészségben a teáját és a napi betevő fej fokhagymáját követeli."

nem mondom, hogy jó ez a gyereknevelő tábor, de az se jó, hogy simán megüti a tanárt a hülyegyerek.

[c] 2011.01.23. 18:35:28

@rognork: Nem vagyok róla meggyőződve, hogy a mozgás szeretetét pont így lehet beleoltani a kölkekbe.
Hogy mást ne említsek, az iskolai tornaórák sokak fejében ültették el azt a tévhitet, hogy a mozgás unalmas, értelmetlen, röhejes dolog. Mi anno csoportokra voltunk osztva, és a mi csoportunkkal totál értelmetlen baromságokat csináltattak többnyire, míg a többiek rengeteget kosaraztak, fociztak, magyarul olyan mozgást végeztek, amely élvezetes. Kalóriát az is éget, az állóképességet is fejleszti.
Nem mondom, hogy nem kell valahogyan mérni a teljesítményt, de többségében olyan mozgásformákat kellene végeztetni a kölykökkel, melyeket kedvvel, élvezettel csinálnak.

[c] 2011.01.23. 18:37:25

@eMJe: Lehet, de oda a kölyök akar menni, és nem úgy küldik. Ez azért nagyban megkönnyíti az alkalmazkodást és az azonosulást a tábor szellemiségével.

Mostly Harmless 2011.01.23. 18:41:14

kínzás? gyerekek, hol éltek ti? sima katonai kiképzés. így lesznek a fiúkból férfiak. én is kibírtam, akárki kibírja.
és igen, minél több nagyképű kis takonnyal találkozom új munkaerőként a munkahelyemen, akik azt hiszik, mindent jobban tudnak, annál inkább arra gondolok, hogy hiba volt a sorkatonaságot megszüntetni.

deflorator 2011.01.23. 18:42:13

@antiszociális exlúzer: Ezek gyerekek! Sem magukat, sem a szüleiket nem ők nevelik, hanem fordítva! Láthatóan alkalmazkodnak a körülményekhez.
Valószínűleg az is pozitívan hat az önbecsülésükre, hogy katonaruhában vannak, minta nem GYP-s faszkalapok lennének, hanem igazi férfiak. Akár sikerélmény is érheti őket a számtalan foglalkozáson, ami további tettekre ösztökéli őket.
Ilyen táborba én is küldeném a gyerekemet, de jobb híján egy kemény edzőtábor is meg fogja tenni.

vitalis06 2011.01.23. 18:53:49

nem látok különbséget eközött és az amerikai táborok között,ahová szintén a szülők küldik a gyereket "megjavulni". (esetleg annyi, hogy itt hó van)
Az USA pedig elvileg demokratikus állam, mindenféle jogokkal. Igaz, én éltem ott pár évet, és ezzel,a marha nagy demokráciával én nem értenék egyet. Mint ahogy azzel a nevelési móddal sem.

[c] 2011.01.23. 18:56:17

@deflorator: "Akár sikerélmény is érheti őket a számtalan foglalkozáson, ami további tettekre ösztökéli őket."

Igen - vagy nem. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy egy ilyen kiképzés fel is kelti az _igényt_ a kölyökben arra, hogy később is értelmes ember módjára viselkednek és fizikailag aktív életet éljen.
Személyiség- és életkorfüggő. Van, akiből kihozza a legjobbat, de van, akiből inkább a rosszat, szvsz.
Az edzőtábor és eközött az a különbség, hogy az edzőtábor általában nem kényszer, és a gyerek maga is állít maga elé célokat, magyarul motivált.

Persze lehet, hogy nincs igazam, és valóban pozitív irányba változik a kölkek személyisége azzal, hogy ezt az új, fegyelmezett létet megtanulják szeretni, mert megtapasztalják az előnyeit. Nem tudom... Szívesen találkoznék szemtől szemben pár olyan gyerekkel, aki megjárt egy efféle tábort.

mement 2011.01.23. 19:03:52

@Mostly Harmless: jah lehet hogy teged is gyereknek kellet volna "kikepzesre" kuldeni, es akkor nem beszelnel hulyesegeket.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2011.01.23. 19:15:22

@deflorator: "katonaruhában vannak, minta nem GYP-s faszkalapok lennének, hanem igazi férfiak"

Jézusom...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.01.23. 19:23:56

Ha jól értem ide azok a gyerekek mennek, akiknek a szülei nem bírták valamilyen függőségről leszoktatni őket.

Azaz feladták.

Ennek fényében hasznos ez a tábor. Közösségbe kerülnek feladatokat kapnak. Szerintem jobb mint otthon élni szenvedélyünknek, azok között akik már lemondtak rólam, és apunak anyunak hívom őket megszokásból.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.01.23. 19:27:41

Semmi baj nincs ezzel. Azt nem tudom, a game-elésről leszoknak-e, de hogy tutira megkeményíti legalább egy kicsit az elpuhult, urbánus puhányokat. Hogy fáj nekik? Ki mondta nektek, hogy soha semminek nem szabad fájnia, hol olvastátok?

kokoro 2011.01.23. 19:27:49

Jobb kondival az éjszakázást is tovább bírja az ember. Szerintem erre a kockák jó része már rájött Koreában és önként mentek el a haverokkal hogy még nagyobb kockák lehessenek a kiképzés után :-D

Viccet félre téve szerintem jó dolog a sport, kell a gyereknek nagyon de ez már túlzás. A szülők egyik szélsőségből esnek a másikba, előszőr leszarják mit tesz a kölkük aztán meg táborba záratják őket, de nevelni azt majd más fogja.

deflorator 2011.01.23. 19:29:41

@Trompf: Szerintem nem feladták, vagy lemondtak róla. Ha a szülők feladták volna akkor nem érdekelné őket, hogy mit csinál a gyerek. Ellenkezőleg: elküldték őket egy olyan helyre, ahol a szülői akaratnak megfelelően nevelik őket, hogy vigyék valamire az életben. Ugyanis később a tanulásból biztosan több hasznuk származik mint a counter strike-ból.
Végső soron ez a szülő kötelessége, megfelelő iskolát, szakkört, magántanárt, stb. választani a gyereknek.

AvgDvl 2011.01.23. 19:32:07

"...Ilyesmi nem elfogadott az országunkban."

Ez a durva, nem a hóban fetrengés.

Nehogy valakinek ötleteket adjon itthon.

wendytesztaburger 2011.01.23. 19:47:44

@Stöki: ofkoz

aztarohadt ezen lefagytam. hogy lehet ilyen szavakat használni?

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.01.23. 19:54:17

Legalabb lefoglaljak oket es rajonnek, hogy a jatekon kivul van mas dolog is az eletben.

fakof 2011.01.23. 19:55:52

Nyugalom. Meglássuk mi sül ki ebből.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.01.23. 20:01:20

Ezek után, amelyik nem Stockholm-szindrómás, az tömeggyilkos lesz.

lajafix 2011.01.23. 20:12:08

@Mostly Harmless: dehogy volt hiba megszüntetni a sorkatonaságot, itt vagy példának te ellene.

lutria 2011.01.23. 20:12:32

Ha napi 1 órát használhatják a mobiljukat,viszont a családjukkal nem tarthatják a kapcsolatot,akkor ki a fenét hivhatnak fel?
A második képen látható 6-7éves,kb.1 méter magasságú gyerek is játékmániás volt,vagy bandázni járt?

Spanish VVax 2011.01.23. 20:15:12

Kiváló ötletet adott egy új játékhoz, amiben játékfüggő hülyegyerekeket kell leszoktatni különböző "kinzásokkal". LOL, megyek is, irom a doksit :D

KenSentMe 2011.01.23. 20:17:33

Hát, ha arra gondolok, hogy ezek a gyerekek lehet, hogy még napfényt se láttak, egész nap otthon ülnek és verik a gépet, akkor azt kell mondanom, hogy ha nem okoznak bennük fizikai kárt a tréning, akkor bizony nagyon jót tesznek velük.. változatos környezet, új élmények, testmozgás.. az meg, hogy kicsit hajtják őket, simán belefér, lehet azt mondani, hogy "jaj, szegény gyerekeket bántják", de amennyi szivatást el kell viselnie egy átlagos felnőttnek a munkahelyétől kezdve az apehig, ahhoz képest ez lófasz:) .. szokják az életet:).

Wertzui 2011.01.23. 20:20:52

B@szki, jobb ha most kikapcsolom a gépet és elkezdek tanulni... de előtte elolvasom a következő cikket...

szbszig 2011.01.23. 20:21:28

@mestska: Azt a kurva, ezek hány évesek?!... :S

enyje-benyje 2011.01.23. 21:00:03

Ebben az országban folyamatos katonai készültség van az északi szomszéd miatt. Talán érthető, ha egy egyébként is idegen kultúra, komolyan veszi, hogy az állampolgárok ne elhízott játékfüggő koloncként lógjanak a társadalom nyakán...

Egyébként a dél-koreai nép igen nagy jólétben él, tehát lehet, hogy nem kéne megszólni a módszereiket...

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.01.23. 21:07:10

Van egy ismerősöm, még ovis a gyerek, de az xbox valami ügyességi játékát olyan virtuozitással nyomja, ahogy az (informatikus) apja 1000 év múlva se tudná.

A gép káros mellékhatása, illetve attól addiktiv, hogy gyorsan és könnyen sikerélmény szerezhető általa (puff, eltaláltam a pixelhalmazt, királyvagyok), szabadság, álom, gyors és sok inger szerezhető be. Olyasmi lehet, mint a shoppingolás: könnyen gyorsan megveszem pénzért, ahelyett, hogy elkészíteném mert az már fárasztóbb.

Nekem se ártana valami valós világbeli sikerélmény, valami amiben jó vagyok, talán akkor én se a gépen függnék, minden könnyebb lenne, tudnék tanulni, nem álmodoznék, lennének barátaim, stb.

kilobike 2011.01.23. 21:12:47

Nagy kaland, velünk a katonaságnál ennél 80-szor szarabb dolgokat műveltek. Heccből, ugyebár...

csabaj 2011.01.23. 21:19:13

A szülőket is bebasznám egy kényszermunka táborba,ha olyan hülyék hogy nem tudnak gyereket nevelni.Arra van eszük hogy gyereket kínoztassanak.Remélem egy-két szülőt később kibelez a saját kölke!

VOGL 2011.01.23. 21:22:01

Tapasztalataim alapján két fajta ember van, aki szerette a katonaságot, és aki gyűlölte. És végül mindkét fél 90%-a ugyanolyan puhány lett. Amikor kötelezően be kellett vonulni mindenki utálta, csak most, hogy már vége, most nosztalgiázik és hivatkozik rá bőszen mindenki, de ha jól gondolom elég kis százalék vállalta volna a katonaságot ha nem lett volna kötelező, és még kevesebben választották ezt a pályát az idő leteltével.

Egy szó mint száz ha valakire ráerőltetsz valamit akkor csupán azt éred el, hogy még dacosabban áll majd a dologhoz, és ha látszólag el is érik hogy a kölyök ne játsszon többet, nem hiszem hogy valójában bármit is elérnének. Amúgy nem tudom miért lenne olyan nehéz egyszerűen kihúzni a tápkábelt.

Gondolkodni meg nem kell végletekben, én pl. szeretek túrázni, edzeni, de játszani is. Akkor most katona vagyok vagy puhány? :P

Sztk 2011.01.23. 21:30:32

8-10 éves kislányként úszni jártam hajnalonta Margitszigeti Sportuszodába (csak úgy, hogy sportosabbak legyünk a szülők beírattak minket, 5 kor keltem, 6-7 ig úsztam, 8 tol suli, akkor még volt ilyen). Télen, ha panaszkodtunk, h fázunk kizavartak hemperegni a hóba, utána mindjárt melegebbnek éreztük a medencét.

Dr.Hook 2011.01.23. 21:36:12

Ázsiai idióták, a baj, hogy sokan vannak. Az átnevelés ott nagyon megy, jelzem ez itt is tetszene nagyon sok embernek...
Az orosz antikábszer táborok, pont így működnek,kár, hogy szart se érnek.

Dr.Hook 2011.01.23. 21:44:38

@WalkingH: Ez a kemény-puhány téma egy tök idióta paradigma a homo sapiens, mint uralkodó faj végülis kemény nem? Nem szeretek edzeni, eleget nyomattam, tul.képp. majdnem fölöslegesen. (annyi maradt, hogy van egy pici erőm)

eszteranyu 2011.01.23. 22:04:16

Ki vette a gyereknek a videojátékot? És ki hagyta, hogy függő legyen? Talán annak kellene a fagyos hóban fetrengeni napokig...

martianhellacopter 2011.01.23. 22:19:30

talán figyelni kéne a kölykökre, foglalkozni velük. sajnos abban sem vagyok biztos, hogy akkor kevésbé krvulnak el...ez is olyan sokoldalú probléma, hogy már majdnem gömb...

Anti Anyag (törölt) 2011.01.23. 22:26:21

Nálunk sem ártana, csak akkor ott már tuti lenne valami libsi aki statisztikát vezetne a bőrszínről.

Bergeroth 2011.01.23. 22:31:13

És mi van pl. azokkal, akik minden héten megesznek 1 tábla csokit, vagy akik két pofára zabálják a pacalt, meg akik a vasárnapi ebédnél nem 2, hanem 3 rántott húst merészelnek megenni?
Ez így diszkrimináció!

VOGL 2011.01.23. 23:07:25

@Dr.Hook: Érdekes megközelítés, racionális, de nem igazán a témába vágó. Nem pártoltam a dolgot, sőt... Ez csak egy személyes megjegyzés volt hogy én pl. szeretek edzeni és számítógépen lövöldözni is, a kettő nem zárja ki egymást, nem csak katona és geek létezik. Én azért edzek (itt most nem a céltalan súlyemelgetésről, hanem kreatívabb formáiról beszélek), mert engem felszabadít, ha ezt valaki a játékokban találja meg ámen, én is szeretem őket, valószínű azért vagyok itt éppen :), de mindennek megvannak a határai, az undorítóra gyúrt test-fasiszták és a valóságtól és emberi kapcsolatoktól elszakadt játék függők szerintem ugyan az. Lehet ezeknek a szteroid monstrumoknak fél évig Starcraft táborban lenne a helyük :P

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2011.01.23. 23:08:54

Csak nekem jut eszembe az utolsó nyilatkozatról a Battle Royale? (legalábbis a filmváltozatban valami nagyon hasonló szöveggel indokolták a dolgot...)
Innen az már csak egy lépés.

Adam West 2011.01.23. 23:12:40

Amnesty? Szerintem azok a dagadt kölkök nem is érzik a hideget a zsírpárnák alatt...

Mr Garrison 2011.01.23. 23:40:33

ki kell kapcsolni az internetet, és ki kell venni a gépből a grafikus kártyát. innentől kezdve nem tudna játszani a kis uzsidoboz, és kb egy hét múlva beiratkozna kosáredzésre. amúgy meg jó dolognak tűnik ez a tábor...:)

--tionion-- 2011.01.24. 01:55:30

@skynyrd: te hülye vagy, és ráadásul szöveget sem tudsz értelmezni. egyébként, bár idiótákkal nem szoktam vitatkozni, nekem nem okoz gondot az 3 méter, tekintve, hogy mindig sportoltam valamit, többek között versenyszerűen fociztam. kurvára nem a testmozgással van a baj, hanem azzal, hogy ezek gyerekek, ehhez hozzájön a módszer, és az, hogy egy adott problémára kurvára nem a megfelelő megoldást próbálják alkalmazni. kapis?

--tionion-- 2011.01.24. 01:56:35

@--tionion--: és ráadásul még a drogosokkal sincs semmi problémám, az az ominózus komment költői túlzás volt részemről, ha úgy tetszik, az indulat szülte.

Komáromi Teréz Atya 2011.01.24. 02:50:27

@Mr Garrison: A kosár, foci meg a hasonló labdakergetős játékok unalmasak. A Dead Space meg nem.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.01.24. 07:49:16

15 éve újoncként hasonló "kiképzésben" volt részem, egy órai mobilhasználat nélkül.

amúgy meg, ha szülőként figyelsz a gyerekedre, nem alakulhat ki játékfüggőség. a fiaimnak két laptop, egy asztali gép és egy xbox360 is a "rendelkezésére áll", mégis megfelelő odafigyelés és kontroll mellett eltelik úgy nap, hogy be sem akarják kapcsolni...

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2011.01.24. 07:50:27

egy utolsó gondolat: dél-koreát a szorgalom és a tanulásvágy tette gazdaságilag erős országgá. talán csak nem akarják, hogy a következő generáció mindezt betű szerint "eljátssza" :)

lokkoLori 2011.01.24. 08:14:30

a videojátékfüggésnek lelki alapja az is, hogy a normális komformista életünk repetitív és steril, vagyis élményszegény ...
egy ilyen táborban megérzi az ember, mit jelent igazán élni :
érzed a tested (mert valahol valami mindig fáj, de ez inkább kellemes mint szar)
érzed a testedben lévő tartalékokat lehetőségeket
érzed, hogy nem csak magadra számíthatsz, és a többiek is számítanak rád ...

Kölyki 2011.01.24. 09:07:59

A testmozgás kitartóbbá tesz, kifejleszti a mozgás iránti vágyat. frissen tartja az elmét.
A kézműves gyakorlatok megmutatják az alkotás örömét, képességét.
Ha hazamennek, lehet hogy megint elkezdenek zergeket aprítani, de új konzolok, pc helyett lehet, hogy inkább egy lovat kérnek karácsonyra vagy koreai újévre :)
Én jó ötletnek tartom. Nem valószínű, hogy ebbe akármelyik is belehalna, és többet visznek haza, mint amennyit ott hagynak.

skynyrd (törölt) 2011.01.24. 11:44:31

tionion, kedves visszamaradott "barátom"... Nekem nem kell a fikcionált önéletrajzodat ecsetelned, mert nem érdekel. Össze-vissza hazudozol, azt sem tudod, hogy mit beszélsz. Hajnal kettőkor érkezett válaszodat látva - amely köztudottan a "sportemberek" kedvelt időpontja -, nyílvánvalóvá vált számomra, hogy infantilis idióta vagy. És ha most újra a túlérzékeny, mimóza kis lelki világodba trappoltam volna, akkor csinálj néhány felülést - vagy verd ki -, attól talán megnyugszol. "kapis?"

--tionion-- 2011.01.24. 14:29:28

@skynyrd: na, ez már az a szint, ahova nem alacsonyodom.
akinek volt egy csöpp kis esze, az megértette, mit akartam mondani, de látom, neked már problémákat okoz. gondolj amit akarsz.

skynyrd (törölt) 2011.01.24. 15:26:19

@--tionion--: Ó Te jó Isten... "idiótákkal nem szoktam vitatkozni" és "ez már az a szint, ahova nem alacsonyodom" - mondod Te, de ennek ellenére mégsem hagyod abba, és itt makogsz nekem egyfolytában. Igazán ráférne már egy "tábor" a sültbolond fajtádra.^^

Bicikliző medve 2011.01.25. 12:22:39

@thinkEdem: elso korben javasolnek egy edzotabort, mondjuk shaolin kungfu tabort. Nyaron van, nem kapsz tudogyuszit, es hihetetlen nagy moka :)

Chocho89 · http://pcguru.hu 2011.01.25. 13:18:35

Le se tagadhatnák az északi testvéreket, hehe.

Vonatos Flash játék · http://trainhelp.i-host.hu 2011.01.25. 15:48:50

Gyanús, hogy ezek nem is az allvoices képei, keressetek rá a Debau szóra és nézzétek meg a képeket, ott van ez a katonai kiképző bázis...

Joebacsi21 2011.01.26. 13:46:15

Hát, szerintem se a legmegfelelőbb út a megfelelő szülő-gyerek kapcsolat kiépítéséhez egy ilyenfajta kínzótáborba küldeni a gyereket. Sőt, szerintem pont visszanyalhat a fagyi, és nem a videójátékoktól fogja elrettenteni a gyereket, hanem a saját szüleitől.

Miért nem hívják el hétvégente valami közös programra? Tippre olcsóbb is, egyszerűbb is megoldani, a gyereket se kínozzák (elvégre a videójáték erkölcsileg sem bűn tudtommal, szóval értelme nincsen büntetni), plusz az együtt töltött időben nagyobb esélyt látok arra, hogy beszélgetni tudjanak a gyerekükkel, mint ahol telefonálni sem lehet nekik.

Eddig a saját vélemény, most az infó:
Amnesty International elérhetőségek (amiket találtam):
Címünk:
Amnesty International Magyarország
1064 Budapest, Rózsa u. 44.
Tel./fax: +(36-1) 321-4799
E-mail: office@amnesty.hu

stoppos76 2011.01.26. 17:51:17

Dél Korea nem sokban különbözik északtól, csak jobban szeretjük:

stopposblog.freeblog.hu/archives/2006/12/19/Del_Korea_a_szabadsag_hazaja/

skynyrd (törölt) 2011.03.04. 13:25:24

És megcsinálták!:)

"Korábban kicsapongó életet éltem - tanyaprogram gyógyult szenvedélybetegeknek.

Rengeteg ember él rossz körülmények között, szenvedélybetegségekkel, alkoholizmussal, gyógyszer- vagy játékfüggőséggel. A programmal őket szeretnénk ösztönözni a továbblépéshez..."

www.beol.hu/bekes/kozelet/korabban-kicsapongo-eletet-eltem-tanyaprogram-gyogyult-szenvedelybetegeknek-363634
süti beállítások módosítása