HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

PS3 Move: Riszálom így is, úgy is

2010.09.29. 09:30 Stöki

Már két hete boltokban a PlayStation 3 mozgásérzékelős kontrollere, a Move – gondoltuk, ideje kipróbálni, mi az, amivel a Sony kedveskedik a kazuároknak. Egy esős vasárnap délután Hancuval ownoltuk Nándi barátunk lakását (a macskája őszinte sajnálatára), és megnéztünk három Move-játékot. Készült pár videó is egy régi és bénácska fényképezővel, de a célnak megfelelt, tessék értékelni a szándékot és az amatőrizmus báját.

Kung Fu Rider

Hancu: A név alapján látatlanban ez tűnt a legígéretesebbnek, na ehhez képest súlyos csalódás. Van egy nagymellű manga cica, aki egy irodai gurulós széken (opcionálisan porszívón, vagy gyereketető széken) ülve teker lefelé egy nagyváros utcáin, és közben fejbe rugdossa a szembejövő rosszfiúkat. Szörnyű debilség, idegesítő, monoton, semmit nem használ ki a mozgásérzékelős kontrollerből, tulajdonképpen sokkal élvezhetőbb lenne normál kontrollerrel. Annál is inkább, hogy elég rosszul reagál a kontrollerre: hol észreveszi hogy ugrani/lehajolni/akármitcsinálni akartunk, hol nem.

Stöki: Nem tudom megcáfolni Hancut, ez egy rossz és nem Move-ra termett játék. A mozgásérzékelőt nem arra kellene használni, hogy a kontroller joystickjának fel-le, jobbra-balra mozgását kiváltsa, hanem hogy olyan irányítási lehetőségeket teremtsen, amikre a joystick nem képes. A Kung Fu Rider itt hasal el, a főhős meg kábé minden kanyarnál. Nekem a játék irgalmatlan nagy kreténsége valamelyest ellensúlyozta az irányításbeli gondokat: száguldó irodai székről maffiózókat oldalba rúgni, miközben szembejövő autókat kerülgetünk – ilyet nem nagyon láttunk még. Plusz az említett cica, Karin olyan idétlenül tud megörülni egy kerekes porszívónak, hogy azt a teszt után még napokig emlegettük.

Nándi: A Wii eddig engem nem nagyon mozgatott meg. Kocka gamer vagyok, a Nintendo-féle hárompoligonos szórakozás nem köt le. Igenis legyen elfogadható grafikája egy játéknak, és a PS3-ban van kraft bőven. A Kung Fu Ridert viszont felejtsétek el, iszonyatosan gagyi. (Nándi egyébként félelmetesen jó volt a játékban, a lenti videón például éppen talál egy rövidebb utat.)

Sports Champions

Hancu: A Sports Champions aztán kiköszörüli a csorbát. Tulajdonképpen teljesen ugyanolyan, mint a Wii Sports, csak jól is néz ki. Van pár gyengébb eresztés benne, mint a strandröplabda vagy az íjászat, de a pingpong, a gladiátorharc vagy a frizbigolf meglepően jópofa, simán ott lehet ragadni előttük, rendesen használja a mozgásérzékelőt, sőt, rögtön ki is emeli a Kinect fő hátrányát (amit eddig a fő előnyének hittünk): azt hogy ott nincs kontroller. Vagyis nincs gomb, amit nyomkodhatnánk, vagyis nincs funkció a játékmechanikában, amit hozzáköthetne a játék programozója. Lendítem a kezem, elengedem a gombot - eldobtam a frizbit. Ugyanez kontroller nélkül nem megy, mert olyan finom mozdulatokat, mint a frizbi elengedése, nem lehet csak mozgásérzékeléssel megoldani. Ugyanez a gladiátorharcnál a pajzsos blokkolásokkal feltölthető csík, amit szupererejű támadásra válthatok be, satöbbi, satöbbi, kontroller és gombok nélkül menthetetlenül leegyszerűsödnek a játékok.

Stöki: Ennél a játéknál jött ki legjobban, hogy a Move mennyivel pontosabb, mint a Wii kontrollere. Amikor a Wii Sportsszal játszottam először, rettenetesen zavart, hogy csak tessék-lássék követi a mozdulataimat, amikor viszont a Sports Championsszel, teljesen természetes volt a pingpongozás és a frizbigolf (a pontosságra jellemző, hogy a frizbi eldobásának szögét is egész finoman lehet állítani a dildóra emlékeztető kontroller apró elfordításával). A röplabda ugyan elég gyenge volt, de a játék hat sportágából négy tartós használatra is alkalmas. És a kamerát kihasználó apró poénok is kerültek a játékba, a lenti videóban például Hancu abúzálja Nándit egy baromi nagy kétfejű csatabárddal (kedvenc karakterünk, a mázsás maori harcos Tatupu fegyvere).

Nándi: A Sports Champions már határozottan jó. Az izomtibor Tatupuval az egyszerűsített Soul Calibur játékban (itt gladiátorképző a neve) vidáman csépeltük az ellenfeleket. Illetve Stöki meg én, mert Hancut a legbénább ellenfél, Giselle simán lealázta közepes fokozaton, hahaha.

Start The Party

Hancu: Na ez aztán tényleg ugyanolyan, mint egy wii-s partijáték, sok egyszerű kis minijátékkal, de a recept tökéletesen működik: rengeteget röhögtünk, miközben rajzoltunk, krokodilnak mostunk fogat, ventilátorokkal madarakat segítettünk a fészkeikbe meg ilyenek. Ovis kreténségnek hangzik persze, de megfelelő társaságban vicces még józanul is, egy házibuliban némi kemikáliával a szervezetben (természetesen kizárólag legális drogokra gondolok) még szórakoztatóbb lehet. A probléma az, hogy a szebb grafikával, meg a pontosabb mozgásérzékeléssel együtt sem szórakoztatóbb egy centivel se, mintha egy Wii kerülne elő. Ha meg onnan nézzük, hogy nem a vas dönt, hanem hogy milyen játékok lesznek rá, a Move egyelőre előnyben van a Kinecthez képest: amikor azt kipróbáltam, minden játéknál 5-10 perc után jött menetrendszerűen jött az „oké, nézzük a következőt” érzés. A Move-val meg úgy bohóckodtunk el négy órát, hogy észre se vettük, hogy ránk esteledett. Cserébe a Kinectben persze nagyságrenddel több perspektíva van, ha pusztán csak a technológiát nézzük. De én még azt is el tudom képzelni, hogy pár év múlva ez az egész mozgásérzékelős őrület kifullad, mint a gitározós játékok, és visszatérünk a jó öreg kontrollerhez.

Stöki: Nem értek egyet Hancuval abban, hogy a Start the Party nem szórakoztatóbb egy centivel se, mintha egy Wii kerülne elő. Szerintem kábé pont egy centivel szórakoztatóbb. A szebb grafika és a pontosabb mozgáskövetés azért számít (meg az is, hogy mindenki saját fejét fényképezheti a játékosokra), de a játékmenet ugyanolyan egyszerű kreténség, mint mondjuk a Raving Rabids TV Party Wii-n. Ezzel együtt a Move vitathatatlanul erőnyerő lenne a Wii-vel szemben, ha nem négy évvel utána jelent volna meg. Így egyelőre nem próbálnám megsaccolni, hogy mekkora siker lehet ebből, már csak azért sem, mert ez a kezdeti játékfelhozatal nem túl erős. Az E3-on láttam a Sorcery bemutatóját, ami fantasy kalandjáték, amiben a Move-val kell harcolni és varázsolni – na, az sokkal érdekesebbnek tűnt, mint egy újabb partijáték, legyen bármilyen szép és pontos is. A Kinectnél is hasonló benyomásaim voltak, ezért én inkább 2011 karácsonyát várom, mint az ideit – szerintem akkorra fognak megérkezni a Move és a Kinect igazán nagy dobásai. És igen, abban egyetértek Hancuval, hogy a Kinect-játékok látszólagos nagy előnye, a kontrollernélküliség hátrány is lehet több műfajban: a gombok nagyon fognak hiányozni.

Nándi: Nem volt rossz ez a játék sem, de amire igazán kíváncsi vagyok, az a Microsoft Kinect. Amiket kipróbáltunk egy délután alatt, az mind megvalósítható Kinectre. Viszont a Microsoft megoldása a technológiája miatt jobban tetszik, és szerintem jóval előremutatóbb, mint a Wii vagy a Move.

27 komment

Címkék: teszt nándi move kreténség kinect

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr92331420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tájfájter 2010.09.29. 10:10:04

Stöki:
Nálad a kretén játék az pozitívat vagy negatívat jelent? :-)

Szalacsi_Dezső 2010.09.29. 10:50:29

nálunk a gyerekek találtak vmi cowboyos lövöldözős játékot is, amit én is kipróbáltam. Tök jó volt vele lődözni, tényleg olyan párbajhősös érzés. De pl. a Heavy Rain is működtethető vele és új funkciók is kijönnek a játékban. Pediog arról volt szó hogy vmi patcheket kell majd letölteni a store-ból, de nem kellett.

moli 2010.09.29. 11:05:11

@Stöki: a wii sports resortban is van frizbi es a tiger woods golf-ban is van frizbigolf, kar, hogy ezekrol lemaradtal. mindkettohoz kell a motionplus, ami gyakorlatilag ugyanolyan minosegu mozgaskovetesre kepes. a jovoben minden wiimote-ba beepitve lesz a motionplus.

SnakeHB 2010.09.29. 11:07:22

Szerintem a Sony PSMove-ja egyenlőre "csak" egy felturbózott Wii-nek tűnik, ahhoz képest nagy újdonságot nem hoz. Nagy előnye az lehet, hogy pontosabb mint versenytársai, és egérként lehetne használni, ezáltal RTS-ek is jöhetnek a gépre, ill. pontosabban célozhatunk FPS/TPS játékokban (ez ugye Wii-n is mevolt, de a gyenge HW miatt behatároltan).
A Kinect "gombos" problémája úgy lesz megoldva, hogy a kontrollert is használja (kézbe fogod, nyomod a gombot, dobó mozdulat, elengeded a gombot, ugyanis csak a végtagmozgást követi, attól még lehet valami a kezedbe), ahogy a PS3 kiegészítő Move kontrlollere is kiváltható egy sima sixaxis kontrollerrel. Így azért annyira nem nagy hátrány az az előny. :D
És még az is lehet, hogy Kinect-hezergonómiailag módosított X360 kontollert is piacra dobnak...

Ken_Lee · http://kenlee.blog.hu 2010.09.29. 11:07:31

Pónt tegnap kérdeszte egy jó barátóm hogy nekűnk lessz-e ilyen dolgúnk. (Az vólt a válaszom hogy sajnós: Nem)
Kicsi a világ!!

sikitomi 2010.09.29. 11:09:58

A nejemmel eddig csak a wii-t próbáltuk ismerősnél / a game on kiállításon és mindeketten rákattantunk akkor és eldöntöttük, hogy a Move kell. De mivel még nincs rá megfelelő kínálat és csak a sport champions miatt nem fogjuk még megvenni, egyenlőre jegeltük a témát. Még kell az a bizonyos húzóerő játék, ami még nincs kinn...

Ken_Lee · http://kenlee.blog.hu 2010.09.29. 11:10:20

@SnakeHB: Asztán valakik bután el felejtik hogy csak az agyukba (vírtulálisan) dóbálódznak és jól be törik a tele víziójuk képét :SS
Ez nagyon veszélyes pája szerimtem!

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.09.29. 11:38:51

@Ken_Lee: Nembaj, akkor majd szépen vesznek egy új tévét, és fellendül a piacgazdaság.

kisfaszú 2010.09.29. 12:01:43

Nemsokára megjelenik a Virtual Starcraft Championship Move-ra és Kinect-re, amiben nagymellű koreai mangalányokat kell irányítani, akik egy képernyő előtt ülnek egy stadionban és nyomogatják az egeret.

gulasoft 2010.09.29. 12:56:26

Az a legszebb az egészben, hogy a cikkírók is elfelejtik, hogy az eyetoy már ps2-őn megvolt. Olyan volt mint a kinect, csak nem olyan pontos.
Ott sem volt irányító, a kamera vette a mozgást, ugyan úgy belevetített a játékba.
Ezt lopta el a wii úgy hogy kamera nuku, mert ahhoz számítási teljesítmény is kell, adtak egy irányítót és mindenki azt hitte feltalálták a spanyol viaszt!
Ugyan csak az eyetoyt lopta el az ms, és bütykölte át alaposan, hogy pontosabb legyen, de nem sikerült pontosra, és a techdemók meg pár játék lehet hogy eldöcög (bár halottam olyat hogy késik) de ami combosan kihasználja a gépet, ott nem lesz idő a kamera képet feldolgozni. (a PS3-ban az egyik magot erre használják a többi még mindíg több mint ami az x-ben összesen van).
Egyébként a kinect-ben a csukló elfordítását lekövetni elég nehézkes lehet és biztos hogy pontatlanabb mint a move.
A sony megint nagyot alkotott, ötvözte a régi megoldását egy új irányítóval, és ezzel a legpontosabb irányítót alkotta meg, ami a mai piacon jelen van, mellékesen a kinect ára 40.000ft a ps3-hoz 2 move 24.000

gulasoft 2010.09.29. 12:58:17

@Ken_Lee: Van hozzá egy csuklópánt, és a gömb a végén puha. Erre is gondoltak, mondjuk ezt a wii tapasztalatok alapján adják hozzá alapból.

moli 2010.09.29. 13:09:14

@gulasoft: az eyetoy es a wii kozott mi a hasonlosag? barmilyen apro reszletre kivancsi vagyok!

most komolyan.

hancu 2010.09.29. 13:18:43

@gulasoft: Üdvözöljük a Sony-fanboi különítményt! :)

Depheusz 2010.09.29. 13:29:41

Vívás is van benne ?:P

rootshaper 2010.09.29. 13:48:34

hmm... hat ezek nem gyoztek meg, hogy a jovo iranyitasi felulete ez a mozgaserzekelos bullshit. sem a kinect, sem a move nem er meg ennyit, max kisgyerekeknek csapkodni a bogarakat *cry* meg azoknak akik lustak kimenni a placcra egyet pingpongozni. ahhoz kepest, hogy egy par move huszonikszezer forint, ket pingpong uto mittomen mennyi, de toredeke. igaz, pingpong utovel nem tudsz debil csocsos anime picsat raultetni egy gurulos porszivora... nagy hatrany.

amugy a guitar hero jutott eszembe, aminek "kulonleges" a kontrollere. anno vettem egyet ami jo PC-hez, 6rongyé, oszt igazabol mar reg elveszett a varazsa, ha belejon az ember egyreszt semmi kihivas nincs benne, masreszt meg amit emlitettem: elveszik a varazsa aztan felejti is el mindenki.
a strategiai jatekokat meg kivancsian varom ilyen fekete fagyitolcserrel, viccesen nezhet ki XD

Cadaver!! 2010.09.29. 15:54:22

@rootshaper: store.steampowered.com/app/21970/
Ehhez van például Move támogatás.
További videók, picture in picture megoldással:
Kung fu rider: www.youtube.com/user/DSPGaming#grid/user/41161BB46BEFB669
Start the party: www.youtube.com/user/DSPGaming#grid/user/E8661585540E5E42
Sports Champion: www.youtube.com/user/DSPGaming#grid/user/DC3C89419AD8B0EE
Tetszik, hogy az egyik mini játékban el kell takarni a golyszlit, egy másikban pedig a csuklódat kell csavarni, nem csak összevissza lóbálni.
Ezeken kívül van még egy Aragorn's Quest című játék, ami wii-re készült, de gyorsan átportolták ps-re is. Szokásos wii-s gagyi akciónak tűnik, nem tudom milyen mértékben használja ki a kontrollert.

Mind a Move, mind a Kinect sikere ott fog eldőlni, hogy lesznek-e komoly játékok is, vagy csak ilyen 2 órás gagyiságok.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.09.29. 16:10:14

@Cadaver!!: Kevésbé valószínű, hogy komoly játékok is lennének majd rájuk. Ha megnézed a Wii kínálatát, akkor jól látszik a trend: kb. 50 partijátékra jut 1-2 komoly cím. Most így hirtelen csak az új Kirby, és az Epic Mickey jut az eszembe, de biztos van még egy rakás, csak elbújnak a Wii sports meg Wii Lepkekergetés hegyei mögött.

rootshaper 2010.09.29. 17:20:22

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: hat jah... nemtudom mennyire lehet komolyan venni egy horror fpst mondjuk ahogy egy fekete tolcseres fagyival kalimpalsz elotte. eleg bullshit szaga van. sajnos a felnott korosztaly kicsit elvezkedik rajta aztan megunja es visszater kiki a maga megszokott platformjahoz, kontrollerrel, a gyerekeknek meg jo lesz, egy darabig... =)

moli 2010.09.29. 17:31:04

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: eszedbejutott 2 olyan jatek, mint pelda, mely meg meg sem jelent :D
@rootshaper: fps nagyon is jo lightgunnal kontroller helyett

Tájfájter 2010.09.29. 20:13:28

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:

Harry Potter-es varázspálca suhogtatós nem volt Wii-re?
Vagy Star Wars Force Unleashed?
egyikkel se játszottam, lehet, hogy szarok, de azért vannak nem csak partijátékok is szerintem...
és ezeknek gondolom lesznek folytatásaik is...

rootshaper 2010.09.29. 23:12:09

@Tájfájter: en inkabb tarsosagban csinalnek hulyet magambol ilyen cuccokkal, mintsem hogy egyedul bohockodjak a TV elott valami buta kalimpalos jatekkal. aztan hazajon valaki meglatja ahogy alsogatyaban ugralok es felkotom magam XDDD

Dudi 2010.09.30. 09:47:25

Poénból kipróbálnám, de, mint kauzál játékos maradok a Wii-nél. És a PC-nél.

off: No, Ppeti után gulasoft is felbukkan? Gyűlik a csapat újra! :)

(ri)porter 2010.09.30. 20:25:06

a Sports Champions demoját kipróbáltam. a pingpong teljesen jó. majd 2 napja haverral fél józanul még jobb volt :)
a The Shoot volt még élvezetes. bár ahhoz kéne majd egy ilyen : tiny.cc/c9140

BobaFett 2010.12.30. 09:55:07

@gulasoft: jaj, okostojás sony fanboy. eyetoy elött kb 5 évvel az első webkamerámhoz voltak ugyanolyan szoftverek mit amit az eyetot tudott.
süti beállítások módosítása