HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Tovább dagad a koreai Starcraft-botrány

2010.05.20. 07:21 Stöki

Az Index bő egy hónapja megírta, hogy az e-sporttörténelem legsúlyosabb csalássorozatára derült fény Dél-Koreában, amibe az egyik top játékos, Savior is belekeveredett. A helyzet azóta annyit változott, hogy most már tizenegy játékosról gyanítják, hogy sarasak lehetnek a bundabotrányban.

Aki nem tudná: a Starcraft nagyjából olyan népszerűségnek örvend Dél-Koreában, mint egy átlagos európai országban a foci vagy Amerikában a baseball. Ami azt is jelenti, hogy irdatlan nagy pénzek mozognak a bajnokságokon, a koreai e-sportbiznisz 70 százalékát lefedi a Starcraft. A most kirobbant ügyben nyomozók egyelőre tizenegy, 2006 és 2008 között lejátszott meccsről gyanítják, hogy a papírforma szerint esélyesebb játékosok szándékosan vesztették el ezeket a mértkőzéseket, és így hajtották az illegális szerencsejáték-kartelek malmára a vizet.

Három online fogadóirodát is vizsgálnak, ezek ugyanis edzőtáborokat szerveztek az ígéretes játékosoknak, és a gyanú szerint itt szervezték be őket a csalásbizniszbe. A Korea Times úgy tudja, hogy a szándékosan vesztő játékosok 1760 és 5730 dollár közötti összeget kaptak a meccsekért (vagyis olyan 400 ezer forint és 1 millió 300 ezer forint között).

126 komment

Címkék: botrány korea starcraft bunda

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr62017158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thresher 2010.05.20. 10:25:12

@Szőkebácsi: Ez inkább a sakkhoz konvergál... szellemi sport, bár annál több. Hiszen ha a darts is sport, ahol sörhasú emberek lehetnek világbajnokok, csupán a kézügyességük és a célzóképességüknek köszönhetően, akkor miért ne lehetne világbajnok egy 40 kilós koreai is, a reflexének és a gyorsaságának hála?

aljaskuszobab 2010.05.20. 10:25:31

amúgy aki még nem látott ilyet, nézzen meg egy bisu vs jaedong, jaedong vs flash, flash vs bisu esetleg egy régebbi boxer meccset. zseniális ahogy a stadion fele nőkből áll ( és nem is rosszakból, ha valaki szereti az ázsiaiakat) és együtt sikítanak amikor sikerül valami az egyik játékosnak :D

zeneigéniusz 2010.05.20. 10:33:49

Vagy inkább vki Fastest? :D
Savior egyébként nemhiszem, hogy bundázott volna... túl jó ő ahhoz. (Bár a pénz lehet elég motiváció mindenképp, de nem ebben a mennyiségben, inkább minimum 10x-100x összegnél.)

A poker pedig nem sport, hanem szerencsejáték. Kár ezen vitatkozni. Lehetne versenysportként kezelni, ha picit más szabályok lennének benne - mint pl. a Bridzsnél (nézzetek utána), de így ebben a formában semmiképpen sem. Ennyi erővel a lottózás is sport. (Hosszú távon ott is biztos a nyerés.) Az hogy mindig ugyanazok a játékosok ülnek a karkötőért az is marhaság, statisztikailag nem igaz. De ellenben nézzük a teniszt, sakkot, magasugrást, síkfutást, stb... Pl. a teniszben a top1000-be kerülni is nagy elismerés és minimum sok-sok éves munka! Mégis szerintetek milyen valószínűséggel nyerne Nadal ellen egy amatőr teniszes max. fél éves tenisztudással??? Meg hogy matektudás és pszichológia kell hozzá? Akkor miért nem pszichológusok és a matematikusok nyerik az összes pokertornát? Komolytalan. Az egészet hype-ot a pokertermek szponzorálják, mert ez nekik éri meg a legjobban.

Szőkebácsi: a Starcraft egy nagyon nehéz játék, ahol a koncentráció, tapasztalat, az ellenfél ismerete, pillanatnyi kondíció és még millió más is kell (plusz önbizalom egy rakással) kell, hogy győzz. Ráadásul van egy szint, ami fölé akár évek alatt se lehet eljutni... Plusz még mindig találunk ki olyan taktikákat, (ez egy 10+ éves játék) hogy magunk is meglepődünk!

Szőkebácsi 2010.05.20. 10:33:55

@Thresher: Értem én , hogy non-stop, de mikor nyit...? Az én világképembe valahogy nem fér bele a SHIFT nyomogatása mint mint sport, bár el kell ismerjem, ha a sakk, bridzs és hasonló típusú játékok sportnak számítanak, itt se nagyon lehet elvitatni, max. elgondolkodtató.
Az online poker is sport?:D

Limrasson 2010.05.20. 10:34:10

Jajj, ne Wmiki visszatért, vigyétek innen!

Egyébként meg különböző sportok vannak, és mostmár el lehet különíteni 2 fő ágat, az egyikben fizikai munkát végzel, másikban meg szellemi munkát. A sakkban pl. gondolkodni kell, amitől fejlődhet a gondolkodása az embernek (előre látás, előre tervezés például?)
Még pl az úszásnál jobb fizikumod lesz.
Ennyi.
Hogy a témához is hozzáfűzzek valamit...hát kész, még az is lehet hogy megfenyegettek, hogy mit tudom én letörlik a mentésüket valamilyen játékban, ha nem kapnak ki az adott meccseken :D

Szőkebácsi 2010.05.20. 10:37:17

@zeneigéniusz: Tudomásul veszem, változik a világ, igyekszem lépést tartani a haladással, de járókerettel nem mindig sikerül:)
Anno ugye azt nevelték belénk: a sport = játék, (test)mozgás. És ettől néha nehéz elvonatkoztatni.

TheQuestion 2010.05.20. 10:40:11

Ahol a lové, ott a bunda.

Kíváncsi vagyok a Company of heroes online körül lesz-e ilyen felhajtás?

Abraka 2010.05.20. 10:43:43

Legyen a sakk és a kő-papír-olló közt. Egy taktikai játék.

zeneigéniusz 2010.05.20. 10:43:51

@Szőkebácsi: én voltam már elég sokszor e-sportos rendezvényen, világbajnokságon is (WCG - www.worldcybergames.com) és azt tapasztaltam, hogy a legjobb játékosok remek fizikai állapotban is vannak. Tehát nem elég a kocka módjára nyomogatni a gombokat, ezek a srácok emelett még a testüket is formában tartják. Lásd Cameleon, aki a magyar starcraft bajnok volt sok éven át (most marketing tanácsadó cége van) testépítő mellesleg. :)

Thresher 2010.05.20. 10:47:44

@Szőkebácsi: A sakknál meg a kártyajátékoknál még simán elvitatom a sport titulust, hiszen annyi izom meg mozgás kell hozzá mint egy filmnézéshez, de az e-játékosok -és főleg Craftosok- kb. 10szer több billenytüt képesek megnyomni egy perc alatt, mint te. Azért pl. egy perc alatt 300 billentyű parancsot leadni az teljesítmény. Bár ez sem nagy izommunka, de a jó reflexen és a célzóképességen továbbmenetelve akkor elvileg a box se sport, menjenek ki gyúrni a felek, és nézzék meg ki az erősebb, oszt csá.

Musaic (törölt) · http://www.musaic.hu 2010.05.20. 10:48:27

A "sport" maga egy bizonyos dologhoz való HOZZÁÁLLÁS.
Hogy mit nevezünk "sportágnak", csak egy közös megegyezés, mibe toljuk bele a hozzáállásunkat.

zeneigéniusz 2010.05.20. 10:49:42

@Thresher: a sebességet APM-ben mérjük (Action per minute, tehát percenként hány parancsot adnak ki).
A kis koreaiak ugyebár a remek rugalmas csontszerkezetük révén nagyon jók ebben, ők kb 230-400-as APM-et tudnak simán.
DE ez még korántsem elég, ugyanis a sebességhez és pontossághoz (ugybár ennél a sebességnél el is kell találni az egységeket mikrózás közben) folyamatosan tudni is kell, hogy mi a taktika, amit mi szeretnénk és kitalálni azt, hogy az ellenfél mit is csinál és kitalálni rá a legjobb ellenválaszt.

Tehát mondjuk képzelj el egy olyan sakkot, ahol maximum 2mp-ed van lépni. :)

zeneigéniusz 2010.05.20. 10:51:37

...és a sakktábla felét nem látod! :)

Szőkebácsi 2010.05.20. 10:54:35

Thresher: jóvanna, nem vitatom, érdeklődöm:)

zeneigéniusz: Létezik, rapid sakknak hívják:)

Musaic: Ide vehetem a szexet is?:D:D:D

Szőkebácsi 2010.05.20. 10:55:39

@zeneigéniusz: Vagy a vakon sakkozás, ahol fejben nyomják;)

Haibane 2010.05.20. 11:02:05

@Szőkebácsi: az a legjobb van hogy napokig játszom a kollégámmal, 1 nap csak 1-2 lépés, de így az igazi.

regression 2010.05.20. 11:03:31

@Musaic: A hozzáállást inkább a "professzionális"/"amatőr" szavakkal jelöljük, nem "sport"-tal.

Pl.: Professzionális pókerjátékos. A StarCraft professzionális játék.

Attól még, hogy valami "professzionális" és "verseny" még nem sport.

Yeeger 2010.05.20. 11:06:07

@Musaic: egyetértek:
A sport meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben; célja a versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése vagy ezeknek kombinációja.
hu.wikipedia.org/wiki/Sport

Az más kérdés, hogy minden sportnak megvan a mélysége. Mérő asszem az Észjárásokban vezeti le, hogy legalább 6-7 "klasszis" mélység kell, hogy egy sport igazán izgalmas legyen és versenyezhető.
Azaz, ha egy kezdő és a mester között, lehet találni 6-7 "szintet", hogy az egyik nagy valószínűséggel megveri a másikat.

Szóval, hogy mi sport és miből lesz igazán tömegeket vonzó/érdeklő sport az más kérdés.

aljaskuszobab 2010.05.20. 11:07:12

zeneigéniusz: érdekes módon én pont savior esetében érzem reálisnak a bundát, benne lehetett az igazi pénz. gondolom úgy fogadnak, mint a világon mindenhol: minél jobb az egyik fél, annál nagyobbat szakítasz ha mégis ő veszít. saviornél jobbat egy ideig nehéz volt felhajtani.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.05.20. 11:08:00

@zeneigéniusz:

"Ennyi erővel a lottózás is sport. (Hosszú távon ott is biztos a nyerés.) "

Lottóban, hogy biztosan nyerő legyél, annyi szelvényt kellene venned, hogy nem érné meg. Hosszú távon is.
Ha pókerben folyamatosan rosszabbul döntesz, mint én, (mindig 22-vel mondasz allint, én meg mindig 33-al), akkor hosszú távon elnyerem az összes pénzed.

Woody 2010.05.20. 11:12:28

Sok ember azt sem tudja mi a különbség egy torna és a készpénzes póker között. Egy tornán egy rossz leosztással véget érhet minden, ha nincs elég zsetonod. Ahogy a teniszben is lecsoroghat a hálóról egy labda. Hosszútávon azonban bőven kijön a tudás.

Egy online profi pókeres grafikonja.

3.bp.blogspot.com/_oy_CuzOUE3I/SwvAyuh30mI/AAAAAAAAAOE/3bEmX0u82u8/s1600/Lifetime.jpg

Aki nem hiszi, járjon utána. Be lehet ellene ülni pókerezni, játssz vele mondjuk 20 ezer handet aztán lássuk a végeredményt. Ha csúnya minuszban szállsz ki a végén, az nem azért lesz, mert ő a szerencsésebb...

aljaskuszobab 2010.05.20. 11:17:48

rorschach: nekem az a bajom a pókerrel mint sporttal, hogy nyerhet egy teljesen amatőr is, aki csak ismeri a szabályokat. az, hogy nem egyenlő az esélye a profival mutatja, hogy nem csak szerencsejáték, de az, hogy nyerhet, mutatja, hogy nem is sport.

ilyen nincs sportban. bármennyire is szeretnék 100 méteren olimpiát nyerni, nem fogok.

sakk világbajnokságot sem nyerek, ha nem kezdtem egészen kis koromban tanulni.

még a starcraft koreai bajnokságát se nyered meg, ha nem edzel rá évek óta.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.05.20. 11:20:53

@newtehen: ráadásul most hoztak egy törvényt is, ami vonatkozik a pókerra is, mint szerencsejátékra

még a gonosz politikusok is szerencsejátéknak gondolják a pókert, ahelyett, hogy a sporttörvény alá kerülne, hiszen tiszta tudás az egész, mint a sakk, meg a tenisz :((

szegény szenvedélybeteg sportolók, hogy kitolnak velük mindig....

Woody 2010.05.20. 11:23:03

@wmiki:
A politikusok szimplán hülyék, mint ahogy te is, ha azt hiszed, hogy ők mindehez értenek.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.05.20. 11:24:50

@aljaskuszobab: ha nagy szerencséd van, nyerhetsz 100 m olimpián is

ha hirtelen minden más olimpikon lebénul melletted, vagy a fejükre esik egy repülő

szal, mindjárt megmagyarázzák itt neked, hogy a síkfutáshoz nagyobb szerencse kell, mint a pókerezéshez....

dehát mondtam már:
a szenvedélybetegek mindig találnak maguknak ideológiát a cselekedeteikre

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.05.20. 11:25:14

@wmiki: nem tilos, csak nem látom sok értelmét.

de persze én buta kis boci vagyok az élet legelőjén, pl. azt is most kellett megtudnom tőled, hogy anyag a tudat egyik megjelenési formája:

igazmondo.blog.hu/2010/02/12/isten_32

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.05.20. 11:25:24

@Woody: igen, mindenki hülye, csak az élpókeres a helikopter....

Haibane 2010.05.20. 11:26:27

@wmiki: szerintem meg az a szenvedélybeteg aki folyton más blogján hangoztatja az offtopic butaságait

zeneigéniusz 2010.05.20. 11:26:49

@Rorschach:
1. Hosszú távon lottóban az összes pénzed az államé
2. Hosszú távon pokerben az összes pénzed a teremé
3. Ha ellenem játszol pokert és elég mondjuk egymás után 10x allinnel rosszul döntened MINDEN pénzed elnyerem és esélyed sincs visszaszerezni, mert az unokáid pénzét is egyúttal eljátszottad kb.

@Woody: igen van ilyen ember aki nyer a lottón. Senki nem állította, hogy ez nem lehetséges. Nézzük meg ezt az ipsét mondjuk 10 év múlva... Meg persze vannak akik tényleg a pokerezésből élnek, de ők se lennének sehol a szponzorok és a kölcsönt adó barátjaik nélkül - hiszen itt elég nagy kilengések is előfordulhatnak. (azért a példád szerinti $5400 dollárt nyeri átlagosan minden nap - nem semmi az igaz!)

zeneigéniusz 2010.05.20. 11:28:06

@Rorschach:
1. Hosszú távon lottóban az összes pénzed az államé
2. Hosszú távon pokerben az összes pénzed a teremé
3. Ha ellenem játszol pokert és elég mondjuk egymás után 10x allinnel rosszul döntened MINDEN pénzed elnyerem és esélyed sincs visszaszerezni, mert az unokáid pénzét is egyúttal eljátszottad kb.

@Woody: igen van ilyen ember aki nyer a lottón. Senki nem állította, hogy ez nem lehetséges. Nézzük meg ezt az ipsét mondjuk 10 év múlva... Meg persze vannak akik tényleg a pokerezésből élnek, de ők se lennének sehol a szponzorok és a kölcsönt adó barátjaik nélkül - hiszen itt elég nagy kilengések is előfordulhatnak. (azért a példád szerinti $5400 dollárt nyeri átlagosan minden nap - nem semmi az igaz!)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.05.20. 11:28:40

@Stöki: személyeskedjél csak nyugodtan, már észrevettem, hogy akinek nincsenek érveik, azok ez a végső menedékük

Haibane 2010.05.20. 11:28:56

amúgy miért lett idekeverve a póker? A Starcraftnak totál semmi köze hozzá szerintem

aljaskuszobab 2010.05.20. 11:29:37

a politikusainkat szakértőnek beállítani elképesztően retardált dolog. aki tart kutyát, az gondolom ismeri a 35 /1997. (II.26.) korm. rendeletet a veszélyes kutya tartásáról. veszélyes fajtának a pitbullt és keverékeit sikerült felsorolni.

ezen is remekül látszik, hogy milyen szakértők dolgoznak egy kormányban. aki komolyan úgy érzi, hogy csak egy fajta veszélyes az emberre és az a pitbull, vagy sosem látott állatot, vagy hülye.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.05.20. 11:34:06

@Haibane: olvasd el az elejétől hívő...

ott van, hogy van aki a pókerezést is sportnak tartja, és erre ráugrottak a szenvedélybetegek, hogy miazhogy a pókerezés nem sport???
hát hogyne lenne az, a szerencséhez alig van köze

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.05.20. 11:35:14

@wmiki:
"személyeskedjél csak nyugodtan, már észrevettem, hogy akinek nincsenek érveik, azok ez a végső menedékük"

vs.

"olvasd el az elejétől hívő..."

lakógyűlés 2010.05.20. 11:35:28

jó, hát Ázsiából ilyenek is jönnek, szóval semmin nem csodálkozom :)

egyzene.blog.hu/2010/05/19/lite_infinite_mirror

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.05.20. 11:37:08

@Stöki: bocsánat, biztos elszaladt velem a ló

nem akartam haibane-t (aki régi ismerősöm, szinte barátom) megsérteni az érzéseiben

Haibane 2010.05.20. 11:39:11

@wmiki: "nem akartam haibane-t (aki régi ismerősöm, szinte barátom)"

a hivő még csak csak, de azért ennyire rég sértettek meg

Woody 2010.05.20. 11:41:51

@zeneigéniusz:
Az első hatalmas tévedés, és a második is. A termek vesznek le jutalékot a szolgáltatásért, de ezzel nincs semmi gond, ráadásul vannak termek, amik bizonyos %-ot visszatérítenek a játékosoknak.
Egy profi pókeres pedig olyan limiten játszik, amilyet a pókertőkéje megenged. Ezért butaság azt gondolni, hogy 10 All in elbukása után oda a ház. Meg sem érzik, mondhatni, mindennapos dolog, mivel 40 beülős bukószériák sem ritkák és mindezt úgy, hogy vannak akik végig jó döntést hoztak.
Egyébként meg nem akarok én senkit meggyőzni arról, hogy a póker nem szerencsejáték. Nekem az a jó, ha minél többen így gondolják, leülnek kicsit játszani aztán bosszankodnak amikor bukna AA-val egy limp call-al és áttolják nekem a pénzt.
De mondok egy nevet. Dan Harrington. Backgammon bajnok és sakkmester is egyben, valamint több pókerkönyv szerzője. Érdekes módosn szerinte sem szerencsejáték a póker. Sőt, sok sakkozó kiváló póker játékos is egyben.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.05.20. 11:42:25

@aljaskuszobab:

Nem tudom, talán a párhuzam rossz. De pl. a fociban is nyerhet a rosszabbik csapat, ezt a fogadóirodák is tudják az oddsaikkal. Akkor most a foci sem sport?
Szerintem inkább gondolj az olimpikon egyszeri teljesítményére úgy, mint 300 leosztásra a pókerben :) Ott már bőven kijön az, hogy ki az aki tud játszani, és ki az, aki csak vagdalkozik.

@zeneigéniusz:

Nem vagy képben. A terembe csak az asztalhoz beszállót fizeted ki, a pénzt a többi játékostól nyered el (Illetve a pénzdíjat a versenyeken). A kaszinó nyeresége kizárólag a beülőkből jön össze. Az unokáid pénzét meg nem kell eljátszani, hanem játszasz mondjuk 1000 egy forintos versenyt, és a végén lesz 4000 forintod.

aljaskuszobab 2010.05.20. 11:51:02

rorschach: a fociban a rosszabbik csapat is profi. csak gyengébb. két profi pókeres között semmi gond, ha a gyengébb játékos is győz.

azzal van a baj, ha van esélyem gyakorlatilag felkészülés nélkül nyerni egy profi ellen.

a valódi sportokban kölyök koruk óta erre készülnek a játékosok, a sakkban és a goban is. hiába jutna eszedbe 25-35-50 évesen, hogy most profi szeretnél lenni belőle, sose lesz esélyed.

a póker mánia most azt bizonyítja, hogy abban van. és (szerintem) ez azt, hogy a póker nem sport.

asd123321dsa 2010.05.20. 11:51:10

wmiki fajdalmasan primitiv vagy

wice 2010.05.20. 12:02:12

@Abraka: a ko-papir-ollot gondolom mint a legprimitivebb tiszta szerencsejatekot emlitetted (ha nem, akkor elnezest), pedig az is egy taktikai jatek, bar a szerencse szerepe eleg magas benne. persze ha osszesen egy menetet jatszol, akkor tisztan szerencsejatek, de ha monnyuk az nyer, aki szaz egymas utani menetbol tobbszor gyoz, akkor messze nem az, egyszeruen azert, mert az ember alapbol (tehat megfelelo felkeszules es koncentracio nelkul) keptelen teljesen veletlen jelsorozat eloallitasara. mindenkinek a gondolkodasaban vannak alapveto mintak, amik egy ilyen jatek soran kiismerhetok, igy (kello tudassal es figyelemmel) konnyen megtippelheto, mi lesz a kovetkezo lepese.

ugy egy eve pl talaltam egy olyan jatekot a neten (sajnos mar nem emlekszem, hol), ami meg a ko-papir-ollonal is primitivebb: a gep ellen jatszol, csak 1-est v 0-t "mutathatsz", es te kapsz egy pontot, ha a gep mast mutatott, a gep meg akkor kap egyet, ha ugyanazt, es addig jatszotok, amig valaki el nem er egy bizonyos pontot. es nincs a programban csalas (letoltheto volt a kod is, ha ellenorizni akartad), a gep nem nezi meg, mit leptel, h ezt felhasznalja, pusztan a korabbi lepeseid alapjan tippelt. kb otven probalkozasomba kerult, mire eloszor nyerni tudtam, annyira kiszamithatoak voltak a lepeseim.

Woody 2010.05.20. 12:03:31

@aljaskuszobab:
Mit nevezünk nyerésnek?
Legyen tenisz. Lejátszok 10 tie-breakot Nadal ellen és azt mondom nyerek ellene pontot. Az nyerés: nem.

Mondjuk ez lesz: 7:0 7:0 7:1 7:2 7:0 stb. összesítve mondjuk 70:5

Póker: A profi ellen felkészülés nélkül nem nyersz semmit. Igen nyerhetsz ellene néhány leosztást, néhány partit, ahogy én is nyerhetek pár pontot Nadal ellen, de ha mondjuk 1500 kezdő zsetonnal lejátszotok 50 partit és akinek előbb elfogy a zsetonja az veszít, akkor abból te kb. nyersz ötöt a profi meg 45-öt. Ez nem azt jelenit, hogy te nyertél, ez azt jelenti, hogy te veszítettél 45-5-re.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.05.20. 12:04:40

Valószínűleg belejátszhatott a dologba, hogy az edzőtárborban megjelent Marcellus Wallace koreai megfelelője, és jelentőségteljes tekintettel elmondta a játékosoknak, hogy mi lesz a döntőn.
Plusz, kapnak még egy kis zsebpénzt is, és az ujjaik sem lesznek lenyisszantva.
Én is belementem volna ebbe a bizniszbe.

Abraka 2010.05.20. 12:04:52

@wice: De ezt most én nem a "szerencsejáték vagy sem" vitára irtam :D Az elvere ahogyan az egységeknek mind-mind megvan a maga ellenszere. Egyfajta sakk és kpó.
A póker az nem sport.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.05.20. 12:07:14

@Rorschach: sztem te nem vagy képben, ill. kevered a fogalmakat, úgy mint buyin, fee, rake, meg versenyt a készpénzessel.

wmiki meg egy troll, aki ide keveri a pókert, aztán másra mutogat.

"szerintem meg az a szenvedélybeteg aki folyton más blogján hangoztatja az offtopic butaságait "
+1 :DD

Kuz 2010.05.20. 12:07:24

@aljaskuszobab:

Még ha csak 8-10 óra lenne :S

www.teamliquid.net/forum/viewmessage.php?topic_id=126075

Ajánlom ezt a (kóreaiból angolra) forditott írást, hogy teljes legyen a kép. Mindig irigyeltem a profikat, minthogy mi is lehetne jobb annál, mint hogy abból élsz hogy számítógépes játékokat játszol :). De ez azért kicsit elgondolkodtató.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.05.20. 12:08:04

Ja, a szerencséhez: ha lehet direkt szarul pókerezni (lehet), akkor lehet direkt jól is játszani, ergó nem puszta szerencse. pont.

bgp 2010.05.20. 12:09:54

Minden sportban van szerencse faktor.
Sok sportban sokkal több mint a sakkban.
Szóval szerencse alapján nem érdemes ítélni.

bgp 2010.05.20. 12:11:20

@droid_: lehet direkt rosszul lottózni. (Pl, nem 5 számot jelölsz be).

zeneigéniusz 2010.05.20. 12:12:05

@Woody: ha elég hosszútávon gondolkodsz, akkor nekem van igazam.
Te beülőkben gondolkodsz, én pedig a pénz duplázásáról beszélek. 10x nyerni egyhuzamban már 1024-szeres pénz. (én leülök $1, te $1024-el és 10x kell nyerjek és mindened az enyém - ez ugye cashgémben nem elképzelhetetlen)

@Rorschach: OK, és ha játékpénzben játszol akkor pedig nem kockáztatsz semmit, csak az idődet áldozod rá

"Egyébként meg nem akarok én senkit meggyőzni arról, hogy a póker nem szerencsejáték. Nekem az a jó, ha minél többen így gondolják, leülnek kicsit játszani aztán bosszankodnak amikor bukna AA-val egy limp call-al és áttolják nekem a pénzt. "

Az én válaszom:
Egyébként meg nem akarok én senkit meggyőzni arról, hogy a póker nem szerencsejáték. Nekem az a jó, ha minél többen így gondolják és olcsón megvehetem tőlük majd a házukat/földjüket miután elvesztették mindenüket.

labi 2010.05.20. 12:13:30

Hölgyekurak!

wmiki-vel kapcsolatban egyetlen tanácsom lenne számotokra, ami elég eredményesen működik:

Don't feed the troll!

kokoro 2010.05.20. 12:14:04

a játék azért nem lehet sport mert onnantól kezdve már kőkemény munka :-)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.05.20. 12:15:56

@droid_:

Nem keverem, csak nem tudom a magzar megfelelőt. Szóval azt akartam írni, hogy a kaszinók nyeresége a fee, nem a beülő, ami a buyin.

Kabarészínész 2010.05.20. 12:16:17

az égő, ha nem ismerem a starcraftot? én inkább olyan fps geci vaok.

Kabarészínész 2010.05.20. 12:21:43

na, há megnéztem és elcsodálkoztam... szal egy olyan országban, ahol pszichedelikus metró van, meg hüdefejlettség, ott egy ilyen nyomi gammával nyomják??? még a 2. részt sem tartom valami hűdekiemelkedőnek. mondjuk én speciel ki nem állhatom ezt a stílust, a warhammert is kb 4 órát nyomtam és behalt az érdeklődés.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.05.20. 12:28:13

@Rorschach:

A lényeg, hogy nem a kaszinó ellen játszol, mint azt zeneigéniusz gondolja.

wice 2010.05.20. 12:29:35

@labi: ne sertsuk meg a trollokat azzal, h wmikihez hasonlitjuk oket. egy igazi troll nem azert beszel hulyesegeket, mert azokat komolyan is gondolja, hanem azert, h bosszantsa a tobbieket. egy jo trollkodashoz komoly tehetsegre van szukseg, ki kell puhatolnia, mire ugranak az ugyfelek, es ugyesen rajatszania a gyengeikre, amivel vegul a habzo szaju orulet szelere sodorja oket.

wmiki ezzel szemben siman csak tajekozatlan es buta (annyira, h teljesen keptelen felismerni a sajat butasagat es tajekozatlansagat), mindezek mellett pedig (valoszinuleg pont az elozoek miatt, mivel azt latja, h mindenki szembejon az autopalyan, es nem erti, h miert) rettentoen motivalt.

Abraka 2010.05.20. 12:30:12

@Látnokzsálya: Ezért kár volt ide irnod. óvoda powa

Woody 2010.05.20. 12:38:46

@zeneigéniusz:
Ezt azért nem tudod így megcsinálni, mert a termekben meg van szabva a minimum beülő és a maximum is. Annál az asztalnál, ahol én 1000 dollárral ülök, oda neked minimum 100-al kellene beülnöd játszani. Szvsz, ha 10-szer akarsz nyerni egy huzamban, akkor ha max beülővel játszol, akkor is csak 10 ezret nyersz. Ha pedig 1 dollárral ülsz be ellenem játszani, akkor ott én max. 4 dollárral ülhetek és max. 40 dollárt bukhatnék.

Woody 2010.05.20. 12:41:24

@Woody:
Rosszul írtam, ahol én 1000 dollárral ülök, oda neked 200 kell, mivel általában a max. beülő 20%-nál kevesebbel nem lehet beülni játszani.

wice 2010.05.20. 12:42:26

amugy elnezest, h az elso, ovatlan kommentemmel (ami persze szarkasztikus volt, csak hat wmikinek nem epp erossege az ilyesminek az erzekelese) ilyen termeketlen vitat indukaltam.

a sport eredetileg valoban kizarolag fizikai tevekenyseget jelentett (az angol wikibol: "A sport is commonly defined as an organized, competitive, and skillful physical activity requiring commitment and fair play."), de a szo jelentese sokat valtozott az idok soran, ma mar teljesen elfogadott a "szellemi sport" fogalma, a bridge, a sakk, a biliard, es a kulonfele motorsportok (amik szinten sokkal nagyobb szellemi, mint fizikai erofeszitest igenyelnek) pl mind sportkent vannak elfogadva. szerintem a poker egyes valtozatai (pl a texas hold'em) siman befernek ezek koze, mert fuggetlenul a szerencsefaktortol (ami, talan a sakkot kiveve, a tobbiben is ott van, es ami hosszu tavon kiegyenlitodik), megkovetelik a mar meglevo szellemi kepessegeket, es azok folyamatos fejleszteset.

M11an 2010.05.20. 12:49:10

@Látnokzsálya:

Akkor te biztos újabb gyártmány vagy, azért nem ismered. Ezt ismerni kell annak, aki játszik. :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.05.20. 13:00:08

@Woody: bár így lenne. Pár hete-hónapja szinte mindenhol 30-35bb a min buyin, ahol 100bb a max.

@Rorschach: ok.

wmiki ennyire nem lhet sötét, ő szándékosan buta, ill. értetlenkedik és nyomatja a saját beszűkült hülyeségét.

bgp: az szabálytalan játék. Tudsz úgy szabályosan lottózni, h kevesebb esélyed legyen mint másnak?

Woody 2010.05.20. 13:07:31

@droid_:
Hát ez max. azoknak probléma, akik sss-t játszanak. Én 5 maxon játszom full beülővel, szvsz ezt a változást nem érzékeltem. :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.05.20. 13:40:15

@Woody: gondoltam, azért pontosítottam. Na de ne offoljunk szét a SC-os topikot :)

ZooL 2010.05.20. 13:41:54

@zeneigéniusz: "Az én válaszom:
Egyébként meg nem akarok én senkit meggyőzni arról, hogy a póker nem szerencsejáték. Nekem az a jó, ha minél többen így gondolják és olcsón megvehetem tőlük majd a házukat/földjüket miután elvesztették mindenüket."

Az a vicc az egészben, hogy kb. két évvel ezelőtt, amikor még gőzöm nem volt a pókerről, én is pont ezt gondoltam. Hogy hosszú távon mindig a bank (itt terem) nyer és hogy elveszítheted a kocsid/házad stb. Azóta megtanultam pókerezni, és rájöttem, hogy mekkora hülyeség is volt az, amit annó gondoltam. A lényeg, hogy a fenti kijelentésed betudható a póker iránti teljes körű tudatlanságodnak - ez nem sértés, (sajnos) ez egy tény. Woody pedig tökéletesen felvázolta, hogy a neki címzett hozzászólásod is hasonló butaság.

jtrencsenyi 2010.05.20. 13:58:53

Tegyük tisztába a dolgokat. Amikor valaki pókerről beszél, akkor nagyon nem mindegy, hogy melyik pókerről van szó. Az 5 lapos Draw valóban elsősorban szerencsejáték, mivel nincsenek nyílt lapok és csak az ellenfelek lapcseréinek számából lehet következtetni, stratégiát kialakítani. Ha sarkosan kellene fogalmaznom, akkor azt mondanám, hogy 1% stratégia és 99% szerencse.
Ezzel szemben a Texas Hold'em esetén 5 nyílt és 2 zárt lap van, amiből már komoly matematikai számításokat és stratégia döntéseket lehet hozni.
1% szerencse 99% stratégia és tudás.
Ha nem így lenne, akkor hiába mondaná ki bárki a pókertársadalomban Negreanu, Ivey, vagy Phil Hellmuth nevét, a kutya nem tudná, hogy kik ők. Mivel azonban a Texas Hold'em nem szerencsejáték, így a jó játékosok tíz-tizenöt év óta ott vannak az élmezőnyben.
Na ezért hülyék (tudatlanok) a magyar politikusok, meg a TH mit sem értők, amikor egy kalap alá veszik a pókert a többi szerencsejátékkal.
Még egyszer mondom, hogy én nem vagyok aktív játékos, csak a játékelmélet részével foglalkozom, így nem hazabeszélek!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.05.20. 14:00:54

@ZooL: igen, a pókerben mindenki nyer, sose veszít senki, pont mint a lottóban

csak jól kell csinálni, nagy tudással...

jtrencsenyi 2010.05.20. 14:13:13

@wmiki: Dehogynem! Az olyanok, mint te... xD

Darth Revan 2010.05.20. 14:13:46

Azt irjatok, hogy sok-sok millios sportag, akkor hogy lehet par szazezer forintnyi osszeggel megvenni a *legjobb* jatekosokat?

jtrencsenyi 2010.05.20. 14:20:47

@wmiki: még valami...

www.pokerlistings.com/poker-player

Javaslom megtekintésre a "Top 5 Money Winners" részét az oldalnak. Csinálhatod utánuk a marha nagy szerencséddel, ha tudod. Segítek: nem fogod tudni... :)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.05.20. 14:24:59

@jtrencsenyi: az olyanok mint én nem játszanak szerencsejátékokkal, azt meghagyják a szenvedélybetegeknek...

bár egyszer én is voltam a kocsmába "sportolni" a haverokkal, de annyi elég is volt ebből a "szórakozás"ból

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.05.20. 14:25:47

@jtrencsenyi: lehet, hogy nincs akkora szerencsém, mint ezeknek a "sport"embereknek

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.05.20. 14:36:11

@jtrencsenyi:

Ne fáradj vele... wmiki nem fogja megérteni, amit mondasz neki...

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.05.20. 14:55:21

@wmiki:

Nem, félreértesz, minden tiszteletem a tiéd. Te vagy a legkitartóbb ember, akit valaha a hátán hordott a blogoszféra.

Haibane 2010.05.20. 15:00:43

@Rorschach: csak sajnos a legbutább is :(

BoneSayeR 2010.05.20. 15:16:56

@wmiki: most igazad van. A pókerhez, hogy a fenébe ne kéne szerencse. Vegyük példának azt,hogyha kezdésből kapsz 4 ászt; akkor gondolom senkinek nem mondod azt,hogy a stratégiáddal és a szaktudásoddal nyertél. De azt sem vitatom, hogy a leosztás után már azon múlik a végeredmény, hogy ki hogyan forgatja a kezében lévő lapokat.

Hírhez: senki nem mondta,hogy a SC egy sport, azt mondták "e-sport", mert verseny,de azért mégsem egy olimpia számról van szó.

BoneSayeR 2010.05.20. 15:19:18

@wmiki: most igazad van. A pókerhez, hogy ne kéne szerencse: ha kezdésből kézhez kapsz 4 ászt akkor nem tudással és játék tapasztalatt nyertél, ugye.:D
De nem vitatom, hogy a leosztás után már az határozza meg a végeredményt-t, hogy ki hogyan forgatja a kezében lévő lapokat.

Hírhez: úgy látom mindenkinek megvan az ára.:(

BoneSayeR 2010.05.20. 15:19:57

@BoneSayeR: bocsi a dupla (azaz tripla) hsz-ért, hülyére vett a blog.hu.

Fausto(tm) 2010.05.20. 15:55:59

Mindenkinek megvan, amikor valamelyik olimpián egy afrikai srác még úszni sem tudott, mégis megnyerte a selejtezőt, mert a többieket kizárták? Emlékszem, majdnem belefulladt, de csak átevickélte a medencét :)
Na, ezzel csak arra akartam rávilágítani, hogy az úszás szerencsjáték, mert egy amatőr megvert 2-3 profit! :)

BoneSayeR 2010.05.20. 16:09:00

@Fausto(tm): de azért no. :D Ettől nem lesz az úszás szerencsejáték. Ott inkább azon múlik a dolog, hogy mennyire vagy felkészülve fizikailag a versenyre, persze vannak ilyen fehér holló események, mint ahogy az is megtörténhet,hogy kimész az utcára és fejedre esik egy tégla amibe belehalsz.:D
A pókerben minden játszma azzal indul, hogy kinek van nagyobb szerencséje a leosztásnál, és semmit nem számít, hogy mennyire vagy edzett,mert attól se jobb, se rosszabb lapokat nem kapsz. Miután a kezedben vannak a lapok onnantól már a tudáson múlik.

algi 2010.05.20. 16:20:58

Ki bundázott pókeren koreában?

Varbaro 2010.05.20. 19:06:42

mi eza flame itt?
amúgy a póker igenis szerencsejáték és elszívja a pénzed :P !

Fausto(tm) 2010.05.20. 23:17:43

Jól szétoffoltuk a témát...amúgy pókeres poszt nem lesz? :)

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.05.21. 00:05:22

Voltak c64-re jó kis sztriptízpóker játékok. Még pénzbedobós automatára is emlékszem...

jtrencsenyi 2010.05.21. 11:07:58

@BoneSayeR: mennyit foglalkoztál játékelmélettel? Úgy látom semennyit. Egyébként meg TH-nél nem kaphatsz négy ászt a kézbe, mert zárt lapból csak kettő van. A TH nem szerencse, hanem stratégia kérdése, de én itt be is fejezem, mert úgy látom pár ember nem érti meg (vagy nem akarja, mert egy büdös troll), hogyha szerencsejáték lenne a TH, akkor nem tudna 10-12 ember folyamatosan ott lenni a világ élvonalában, pedig hidd el, hogy van kihívó bőven!
Ja! A trollozás nem neked szólt!
Részemről befejeztem...

bruTe 2010.05.21. 15:45:04

kb 120 pókerrel, olimpiával, vallással és szenvedélybetegséggel kapcsolatos hsz között egy ember azt is megemlítette, hogy az e-sport és a sport fogalmak között nincs egyenlősége :D lol, lassan ez is olyan téma lesz, mint a fű - csak leírod a neten, aztán már jön is a releváns kommentáradat :)

Amúgy én bírom a koreaiakat ezzel az sc-őrülettel. Kíváncsi vagyok, hogy az sc2 mennyire viszi majd ki a fejüket. Szerintem még az is elképzelhető, hogy leszarják, sztán sc-znek tovább :)

jtrencsenyi 2010.05.21. 16:16:24

@bruTe: "Szerintem még az is elképzelhető, hogy leszarják, sztán sc-znek tovább :) "

Szerintem is ennek nagyobb a valószínűsége.

BoneSayeR 2010.05.21. 17:14:09

@jtrencsenyi: valóban fingom nincs a játék elméletéről. A kóreaiak meg ne bundálkodjanak! :)

terran 2010.05.22. 14:51:26

ha érdekel valakit (wmiki?)

most kezdődik mindjárt az OSL (legnagyobb koreai egyéni SC bajnokság) 5. játszmája.
Az állás 2-2, szóval ez dönt majd!

www.teamliquid.net/video/userstream.php?user=Kentor

itt tudjátok nézni

terran 2010.05.22. 15:07:51

de száni volt az utolsó game

kukatr 2010.05.25. 14:56:51

@wmiki: te voltál kocsmában? egy világ dőlt össze bennem. elvonókúrán voltál-e már?

Tigriske 2010.05.25. 16:30:42

"Dél-Koreában egy tudatosan kiépített rajongói hálózat segítette a StarCraftot;"

Tudtam én, hogy nem hülye a Blizzard. Jól belepumpálta a pénzt, hogy aztán megtérüljön.

Meg is térült, rácumiztatták ezeket a koreaiakat a játékra elég rendesen.

A többi már csak placebo hatás.
süti beállítások módosítása