HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

  • Lóval ne: @Zolexx: A kidolgozottság a Microprose, Papyrus vagy más fejlesztők versenyjátékaihoz képest valób... (2024.03.29. 11:03) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • manson karcsi: @Zolexx: a stunts nagyon előremuató volt. 1990-ben arcade-ben olyanok jöttek ki, mint a moonwalker... (2024.03.28. 18:33) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • kemi242: Ennek a játéknak nekem a zenéje maradt meg. Emlékszem, osztálytársam hívott át, hogy hallgassam me... (2024.03.28. 09:42) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • Zolexx: Hát akkoriban az ilyen jellegű játékok csak a játéktermekben voltak csodák, esetleg valami gyorsab... (2024.03.28. 07:28) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • molnibalage: @Karvaly: Köszönöm. Meg még jó darabig a sorozat, de lehet, hogy lesz egy hosszabb szünet, mert re... (2024.03.27. 13:30) Checkpoint 5x20: Harci repülőszimulátorok
  • Utolsó 20

Mi lesz a magyar játéklapokkal?

2010.05.08. 10:00 hancu

Az hogy a nyomtatott sajtó, az egész világon döglődik, úgy ahogy van, nem egy kimondott friss hír, évek óta szenved ezzel a New York Timestól a Playboyig minden napilap és magazin, amit csak papírra nyomnak.

Az apropó, ami miatt ezt most előhozzuk, persze a mi kis szűkebb pátriánkra, a videojátékokkal foglalkozó magazinokra fókuszálva, az a MATESZ (Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség) legutóbbi negyedéves gyorsjelentése, ami pár napja lett publikus, és azóta elemezgetik is az okosok internetszerte. Csatlakozzunk mi is!

Ma Magyarországon három videojátékos magazin létezik. A MATESZ szerint 2010 első negyedévében a Gamestart átlag 14667 példányban nyomták, ebből eladtak havi 6149-et, előfizetőkkel együtt 6632-t. A PC Gurunál ezek az adatok: kerek 15 ezer nyomott példány, 8195 utcai eladás, előfizetőkkel együtt 8469 eladott darab. A harmadik lap, az 576 kbyte nem auditáltatja a példányszámait, kémeink azt jelentették, hogy ott az eladási adatok "a Gamestar MATESZ-adatai alatt vannak, de nem sokkal - viszon ezek biztosan nem kozmetikázott számok".

(Na akkor itt egy kis kitérő: többek között a MATESZ-adatokkal szokás hirdetésért házalni a magazinoknak, ezért mindenkinek az az érdeke, hogy minél nagyobbak legyenek a számok. A rossz nyelvek szerint vannak trükkök, kreatív könyvelési módszerek és egyéb vudumágiák, amivel fel lehet turbózni kicsit a valós eladási adatok fölé a MATESZ-számokat.)

Tehát a három lap összesen, nagyjából 20 ezer példányban fogy el havonta. Pár tanulságos összahasonlító adat: öt éve még a Guru és a Gamestar is külön-külön 20 ezer feletti adatokkat szerepelt a MATESZ listájában (ha valakit érdekel, itt féléves bontásban szépen lekövetheti, hogyan alakultak a példányszámok) , a csúcs pedig - legalábbis amiről én tudok - 30 ezer körül volt a Gurunál valamikor 2001 elején. Ez azt jelenti, hogy mindkét lap eladása nagyjából a negyedére esett vissza a csúcs óta. Az 576-nál viszont (továbbra is titkos kémeink jelentése szerint) a legutóbbi nagy átalakulásnál, vagyis 2008 őszén emelkedett, azóta pedig nagyjából stagnál a példányszám.

A másik érdekes összehasonlítás ezzel a havi 5-6-8 ezer vásárlóval, hogy egy videojátékokkal foglalkozó hobbiblog (igen, most a saját adatainkat fogom mondani) ezeket a számokat napi egyedi látogatóban képes megközelíteni indexcímlapos megjelenés nélkül, vagy akár többszörösen lenyomni (jellemzően címlapos megjelenés, játékcsaj, 18+os karika; hiába no, tudjuk mire klikkol a nép).

Azt tehát kimondhatjuk, hogy tragikusan kis példányszámokban fogynak a magyar videojátékos lapok. Az okot nem kell különösebben boncolgatni: egyre többen férnek hozzá az internethez, egyre többen tudnak angolul, ergo egyre többen döbbennek rá, hogy ugyanazt a tartalmat (és még sokkal többet) ingyen és sokkal frissebben, interaktív módon is megtalálják, amit eddig a papír adott sok pénzért.

A kérdés inkább az, hogy na és akkor most mi lesz. Kipusztulnak a papírmagazinok, és átköltöznek a netre? Vagy megáll egyszer a csökkenés, és párezer példánnyal vegetálva élnek majd tovább? Ha kihalnak, vajon mennyi idejük van még hátra? Ha a netre költöznek, tudnak-e majd mit kezdeni azzal, hogy a náluk nagyságrendekkel nagyobb Gamespotokkal és IGN-ekkel kell konkurálniuk?

49 komment

Címkék: magyar eladások

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr931981910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serathis 2010.05.08. 10:09:51

De a Gamespot nem ad Serious Sam FE HD-t 2k forintért :)

szepi79 2010.05.08. 10:29:52

az nem, de a torrent igen, ingyen. ezzel persze nem azt mondom, hogy ez helyes is.

genghis 2010.05.08. 10:42:40

Hat ja. Anno szinte mindent megvettem a temaban, az ember kivolt ehezve a game hirekre, onnan tudott meg mindent.
Aztan jott a net. Miert fizetnek gyakorlatilag honapos hirekert es hirdetesekert es (nem flem, de sry igy gondolom) fizetett rivjukert?
A megfelelo oldalakon azonnal kint van minden erdemi hir, legjobb rivju elolvasni az adott jatek topikjat a megfelelo gamer forumokon es megnezni a videokat pl a gametrailersen.
Nyomtatott ujsagot ma mar csak es kizarolag a jatek miatt veszek-ha a melleklet game valami olyan ami erdekel.
De azert tegyuk hozza hogy mas temaban meg egyaltalan nem veszek semmilyen nyomtatott cuclit evek ota.:D

genghis 2010.05.08. 10:49:11

A blogmotor monnyon le!

rootshaper 2010.05.08. 10:53:29

szerintem nem tul celszeru egy blog latogatottsagat egy havonta megjeleno ujsag vevoszamaval. ha egy kicsit belegondolsz, rajossz, hogy miert, de le is irom: egyreszt azert, mert egy blogot megnezni kb. 2 kattintas, gyorsan atgorgeted a dolgokat, van-e valami ami felkelti az erdeklodesed, aztan ha nincs, bezarod es nem nezel fele 1 hetig mondjuk. teszemazt egy aktualis Gamestar-ert el kell menni az ujsagoshoz, ott megnezed a boritojat, hogy huuu van valami erdekes ( engem nemerdekel van-e erdekes, ugyis megveszem! ) es megveszed. jo esetben hazaviszed, kibontod, atlapozod, majd a kovetkezo szamig azzal mesz szarni a wc-re!!! es itt a lenyeg! egy vacak netes blog sosem fog felerni arra a szintre mint a nyomtatott sajto, mert nem tudod magaddal vinni a budira szarashoz! meg nem utolso sorban egy Gamestar mondjuk mostansag 2k HUF-t kostal, az pedig, hogy idekukkantok a blogotokra, kb negyed forintba sem kerul, ha elosztjuk a net havidijaval azt az idot amennyit itt eltoltok.

mas: azon azert meglepodtem, hogy a gyengecske PC Gurunak ( ami mar szamtalan atalakulason, megujulason es becsodolesen ment keresztul... regen ok voltak nekem az atyauristen, de annyira szetszorodtak a szerkesztok, hogy mar messze nem ugyanaz ( Brazil :'( )) nagyobb a vevoszama mint a Gamestarnak... nah de mindegy, ezentul kettot veszek, hogy jobban menjen nekik, es nehogy abbahagyjak! =)

genghis 2010.05.08. 10:54:44

Jah meg annyit-nem flud es nem seggnyalas-de persze sajnalom az offline sajtoval foglalkozokat es megertem a ketsegbe esesuket, de te vagy a jo pelda arra hogy hogyan kell valtani a megfelelo idoben es iranyba. Gyakorlatilag nap mint nap talalkozok a neveddel - mint kazsuar ulvaso-pedig az FS-t sem olvasom mar es a HW-rol is eltuntel.:)

rootshaper 2010.05.08. 10:56:25

@genghis: jo persze, megtalalod akarhol, de az annyira szemelytelen. vadidegen emberek irnak 1000 kilometer tavolsagbol, viszont mondjuk a Gamestar tarsulat hus-ver emberekbol all, meg lehet oket tekinteni akar a taborukban, akar a szerkesztosegbe bekommandozva, es honaprol honapra ok jelentkeznek az ujdonsagokrol nem pedig valami "starfighter69" vagy "blood-steve_666"... nekem EZ a nem mindegy, es ezert kepes vagyok szaros 2rongyot kiadni havonta, hogy aztan barhova magammal vihessem, mondjuk oda is ahol nincs INTERNET.

Toalettduck 2010.05.08. 11:03:47

Istenem de jó lenne egy hazai IGN klón...

genghis 2010.05.08. 11:04:05

@rootshaper: Megertem mire gondolsz de azert nalam ez mas.
1. nem olvasok sz@ras kozben, gyakorlatilag az ajtobol dobom, sajnalnam az elvesztegetett idot!:D
2. kb 8 eve regeltem az egyik kedvenc gamer szajtra ahol mar eleg sok embert ismerek-es tudom kinek erdemes halgatni a velemenyere kinek nem-ebbol indulok ki.

rootshaper 2010.05.08. 11:13:50

@genghis: ez ugyanaz a szar tendencia mint mondjuk a Steam-el kapcsolatban az online letoltheto jatekoknal. regen ( de nem is olyan regen, cirka 5-8 eve ) mikor megvettel egy jatekot, ki kellett mozdulni a nagy valagadrol az utcara, bemenni egy boltba, BESZELNI az eladoval, megkerdezni h probalta-e mar, neki bejott-e stbstb, majd miutan nyelbe utottetek az uzletet, kezedbe venni a DOBOZT! aztan ra 2-3 evvel atalakult a piac es besuritettek minden tartalmat egy undorito szar muanyag DVD tokba, amiben altalaban el sem fer mondjuk egy dupla DVD vagy lasd mondjuk a WoW dobozat amibe egy plusz papirtok szett van beepitve a 6 CD-hez. ennel mar csak az a szarabb mikor mar magat a lemezt sem foghatod meg, nem erezheted, hogy az a tied, nem teheted ki a polcra, hogy aztan ott porosodjon evekig es a baratnod azt mondja, hogy ha ugyse hasznalod minek van ott?! de te csak annyit valaszolsz: mert az ENYEM! nekem a mai napig kint van a polcomon a Diablo 2 diszdobozom. te megveszel mondjuk online egy jatekot, megmutatod nekem az iso-jat a vinyodon? hudejo... szerintem ez nagyon de nagyon nagyon szar... es ha ez lesz a sajtoval is, hogy mar szinte csak online, vagy ilyen "kompakt" kiszerelesben lehet megkapni mint azokat a mini-csajlapokat, hat eskuszom rosszul leszek :S

senkinek sem kell mar semmi fizikailag? jo, talan nem senkinek, mert meg mindig veszik az ilyen ujsagokat...

rootshaper 2010.05.08. 11:16:45

@rootshaper: ja, aztan majd a szexet is online kezdi keresni az ember, mert arra is megszunik a kereslet fizikailag, mert hat ha megkaphatod online, minek koltenel ra mondjuk virag meg egyeb kis meglepik formajaban? beirod a credit kartyad szamat oszt mar mehet is a recska :/

moTa 2010.05.08. 11:17:59

@rootshaper: Laptopról hallottál-e már? Nálam teljesen felváltotta a nyomtatott sajtót bizonyos helyeken:) Igen, épp a wc-n ülök és a blogot olvasom(persze ezzel nem szeretném osztályozni:)). Sokkal kényelmesebb, tudod tartani a kapcsolatot a haverokkal, anyukával(Hol vagy kérdés válaszára eltérő reakciók:)) és nem maradsz le semmiről. Max egy nemzeti sport van a retyón, ha elfogyna a wc-papír:)

genghis 2010.05.08. 11:19:29

@rootshaper: Ez megint csak egy olyan dolog amiben a korulmenyek erosen megvaltoztattak.:)
gyakorlatilag ket alkalommal kerultem teljesen padlora, vesztettem el mindent ami addig szamitott-bele ertve lakast, minden vagyon targyammal-igy pl a konyv gyujtemenyemet vagy a jatekaimat, kepregeny gyujtemenyem javat stb.
Piszkosul leszoktatott a targyak birtoklasanak varazsarol.
Amugy a jatekaimat ma is megveszem-megha dvd tokban is!:)

rootshaper 2010.05.08. 11:31:36

@moTa: nem hallottam meg rola, az jo? =(

Dr. Cica75 2010.05.08. 11:32:19

Hancu! Legalább jó táblázatot néznél, ugyanis a 2. szám, amit te "előfizetőkkel együtt"-nek mondasz, az nem az előfizetőket tartalmazza, hanem az alternatív terjesztőket és az összecsomagolásokat (aka GameStar Dupla). Vagy szerinted mondjuk a 100xszépnek 200 előfizetője van 19800 eladott példány mellett?

rootshaper 2010.05.08. 11:32:59

@rootshaper: en a kapcsolatot inkabb szemelyesen tartom, ilyen regimodi modszerekkel, hmm. persze johetsz azzal hogy tavolsagok meg megoldhatatlan kapcsolattartas, de ha nem lenne internet meg tudnad oldani nem? dehogynem... csak konnyebb ha a retyon ulve szaras kozben dumalhatsz valakivel, addig se kell megmozdulni. :/

nagyon rosszfele haladunk en ugy latom.

Dr. Cica75 2010.05.08. 11:40:23

Azt meg nem is értem, hogy "Ha a netre költöznek..." szerinted nincs ezeknek az újságoknak erős online jelenléte?

moli 2010.05.08. 11:47:54

300 elofizeto?! a nyomott peldanyok 45+ szazaleka nem megy el?

algi 2010.05.08. 12:03:54

A kérdés, hogy mit tud nyújtani a papír alapú kiadás, amit a net nem. Valamit biztosan, mert én pl. sokkal jobban örülök egy dizájnos hasznutnak a játékhoz, mint a pdf-verziójának, ami mostanában a divat. Mondjuk pl. walkthrough-kat, stratégiákat stb. biztos kényelmesebb papírosan olvasni, mint folyton kialt+tabolni a játékból.

algi 2010.05.08. 12:07:35

Jut eszembe: amikor a nyomdától megrendelik a példányokat, hogy a csudába jut eszébe valakinek 14667 példányt kérni? Ez hogy jön ki? Miért nem 15 ezer példányt rendelnek? Te jó ég, ez prímszám?

Dr. Cica75 2010.05.08. 12:08:29

@moli: Termesztesen nem 300 elofizetojuk van, csak a kollega ur 10 eves offline tapasztalat utan nem kepes egy MATESZ tablazatot elemezni.

Dr. Cica75 2010.05.08. 12:10:06

@algi: Ez nem az osszes peldanyszam, csak az osszesen terjesztett. A GS ugyanugy 15.000 peldanyt nyom, csak a terjesztesbe nem kerulo repipeldanyokat (pl. ujsagirok sajat pledanyai, stb.) a GS nem szamolja bele az osszesen terjesztettbe.

Daihelyon 2010.05.08. 12:15:24

@rootshaper:
Persze, hogy megtudná oldalni bárki, hisz egy Debrecen-Kapsovár is laza 6,5 órás út, olyan leugrok a barátokhoz szitu...

Változik a világ. Pont.

Én is szeretem a dobozos játékokat, de sokkal kényelmesebb a Steam-en megvenni, vagy máshol, esetleg külföldről megrendelni, mert olcsó és tudod, hogy meg is jön. Elmúlt végre az az idő, mikor a x-edik boltban is csak néztek ki a fejükből, hogy mit kérek, olyat nem hallottak én meg meg voltam lőve, legyen az játék, könyv akármi.

Rossz párhuzam, de kb. most ezért is nincs kedvem orvoshoz menni. El kell mennem, de a franc se akar 4 órát várni egy 5 perces műveletért. Vagyis a kidobott, malmozással töltött időt sajnálom mind két esetben. Lehet valaki szerint romantikus a városban rohangálni egyik helyről a másikra és mindenütt csak nemlegese választ kapsz, szerintem meg rohadt idegesítő.

A nyomtatott újság meg nem éri meg az árát már a szememben, sokkal jobb és sokkal több infót tudsz összeszedni a netről. Elolvasol egy cikket, megnézed a Metacriticet, nézhetsz videokat, stb. Így minőségében több anyagot tudsz magadba szippantani, mint egy 2-3 oldalas fizett "hírdetés" esetén. És akkor már csak egy kattintás és játszhatsz is (legaálisan).

És szögezzünk le valami fontosat a végén: ez nem könyv-film szituáció.

Dagosta 2010.05.08. 12:31:45

Bárcsak lenne megfizethető e-paper, hogy kinyitod az újságot, és mozgóképek, videók repkednének a lapokon. Vagy egy papír-szerű, összehajtható anyag, amire fel lehet tölteni bármilyen újságot, amit megveszel. Szerintem az úgy felélesztené a piacot, mint a 3D-s filmek a mozikat... *álmodozik tovább

antaru:P · http://vrshangrila.blogspot.hu/ 2010.05.08. 12:46:53

Megdöglenek és legalább ennyivel kevesebb fát kell kivágni utánuk.

antaru:P · http://vrshangrila.blogspot.hu/ 2010.05.08. 12:51:40

@rootshaper: majd "kinövöd". nekem az az álmom, hogy egy 3csillióteragigabájtos ipodon tarthassam az összes játékomat, fimemet, zenémet. akkor mult el a fetisizmusom, amikor külföldön felhalmoztam 50 játékot és csak doboz nélkül tudtam hazahozni őket.
inkább kiteszek a polcra egy cserép virágot, a master chief sisak menjen a gyerekszobába.:)

rootshaper 2010.05.08. 13:14:06

@Daihelyon: felolem leszogezheted, de ez igenis ugyanaz a szitu... minden arra vezetheto vissza, hogy rohadtul el van lustulva az emberiseg. mindent az ajtaja ele tesznek, vagy mar lassan be is nyit a postas es beteszi helyetted a lemezt a meghajtoba, hogy nehogy beleszakadj abba a tobb mint 1 percet igenylo folyamatba, hogy atveszed a csomagod, kibontod, es utana tudod csak berakni a meghajtodba... valoban marhara megterhelo.

egyebkent meg te mondod, hogy valtozik a vilag es a rendszervaltas elotti peldakkal jossz, hogy vannak dolgok amiket egyik boltban sem talalsz meg? ez meg mi? voltal te az utobbi 10 evben az utcan? nekem gyanus, hogy nem. inkabb a 6,5orara lako cimboraiddal is msn-ezel meg telefonalgatsz mi? en szeretek vilagot latni, utazni, messzire is, es nem tantorit vissza az ( ha igazi baratrol van szo ) hogy 6,5 orat utazzak miatta, vagy akar tobbet is, mert tudom, hogy ezt o is megtenne ertem. itt az ertekrendekkel van baj... ha neked kielegito es megfelelo az, hogy otthon ulsz a valagadon, bamulod a facebookot, hogy a newsfeed lentebbgorduljon, es ott tartod a kapcsolatot a csaladoddal akik mondjuk a szomszed szobaban laknak, hat akkor valjek egeszsegedre. en inkabb megyek es megveszem a 10 percre levo 576-ban a jatekaimat, es nem rettegek attol hogy a Barbie Fashion Designert majd nem lehet kapni ott mert akkora ritkasag szamba megy, valamint elutazok a barataimhoz, es nem 10 percre h megigyunk 1 sört, hanem mondjuk ottmaradok 1-2 hetig, es beszelgetunk, meg ilyen regimodi dolgok.

a kulonbseg pedig az lesz kettonk kozt mondjuk 15-20 ev mulva, hogy te nem fogsz tudni felallni a fotelbol es infuzion kapod majd a bundaskenyeret a mamitol, en viszont addigra mar bejarom az orszagot, valamint lehet h europat is, mert nekem az sem akadaly, hogy valaki masik orszagban lakik... csak akarni kell, ilyen egyszeru.

na hajra, majd beszelunk a kerdeses idopontban =)

HomeGnome 2010.05.08. 13:32:29

Már 10 éve nem veszek ilyen újságokat, mert már akkor is sokalltam értük az 1000 forintot.. Most meg már tényleg minek vannak? Neten frissebb és több a tartalom, ami dvd-ken vannak játékdemók azok mind letölthetők ingyenesen, stb. Az ilyen drága papírújságok felett eljárt az idő, ez van, lépjenek tovább.

BoneSayeR 2010.05.08. 13:47:10

Én is szívesen venném az ilyen újságokat,de egyszerűen nem éri meg. A netes hírekkel előbb naprakész vagyok. A játékokat pedig amit adnak hozzá olcsóbban megvan külföldről. Leáldozott az idejük.

Más: meglep a PC Guru "sikere", nekem egyetlen példányom van, az is elrettentés képpen. Számomra elég átláthatatlan a szerkesztése. GS 4 ever.

Archenemy 2010.05.08. 13:53:14

Hjajj gyerekek, hát régen volt a jó idő, amíg LOVA volt az embernek. Nem ám csak kocsi, hogy benzint rakunk bele, oszt megy, hanem LÓ, akit etetni kellett, lecsutakolni, beteg volt, ellett, eltört a lába, és nem volt ám szerelő, hogy megjavítsa, az volt ám a szép világ!

Nem értem azokat az embereket, akik büszkék az autójukra, hiszen az autó nem él, csak egy lelketlen vasdarab, pöfékel és csiricsáré színei vannak. Ezzel szemben egy LÓNAK személyisége van, szeret, és viszontszereted, elfogad gazdájának, és a legkisebb jelzéseidből is ért. Bárcsak ma is mindenki LOVAKKAL közlekedne!

...

na kb. ez a véleményem a "jajaj lelketlen blogok meg internet vs arégiszépjó újságok" témáról

szép volt, jó volt, de baszki nehogy már hátrafelé haladjunk...

Daihelyon 2010.05.08. 14:16:14

@rootshaper:

El vagy tévedve. Azt hiszed ismersz, meg megmondod a fraknót, de lószart nem tudsz. Én MÁR bejártam Európát. Facebookom sincs (vagyis van, csak mióta megcsináltam egyszer néztem felé, 0 ismerős).

Nem fogok mást és többet reagálni, mert nincs értelme. Azért sem, mert aki a könyv és újság szituációt összekeveri, az szimplán hülye, pedig aztán, ahogy egy régi kabaréban, "Van különbség?-Árnyalatnyi...". Veled nem lehet normálisan beszélgetni. Általánosítasz, sztereotípiákat gyártasz és hülyesékeket beszélsz, mind ezt magas lóról. Úgy hogy a begyöpösödött ideológiai alapon magyarázott hülyeségeidet tartsd meg magadnak.

(15 év múlva meg ha gondolod találkozzunk. Szeretem az ilyen kihívásokat.)

Daihelyon 2010.05.08. 14:17:44

@Archenemy:

Tökéletes összefoglaló.

Annyival egészíteném ki, hogy még akár a fára is visszamászhatnánk, hisz akkor milyen gondtalan volt az élet.

genghis 2010.05.08. 14:41:11

@rootshaper: Bocs de ugy hangzol mint a kisgyerek akinek ranyilt a szeme a vilagra es el akarja magyarazni a felnotteknek hogy mennyire allat.
nagyon akarod osztani az eszt es nagyon altalanositasz az online sajto iranti igenyunkbol es marhasagokat beszelsz kozben.

sockpuppet (törölt) 2010.05.08. 15:10:13

Kihalnak, az olyanok meg, mint rootshaper rájönnek, hogy az online sajtót sem botok írják, hanem ugyanolyan, sőt, sok esetben ugyanazok az emberek. A WC-n meg majd olvassák a légfrissítő hátoldalát.

SnowBeast 2010.05.08. 15:17:31

@rootshaper: A rendszerváltás előtti példákról annyit, hogy másfél éve Szekszárdon (ami ugye megyeszékhely) mind a 3 olyan helyen aminek bármi köze van PC-hez próbáltam EVE-online feltöltő kártyát venni és csak néztek rám. Pedig nem a játék dobozos verzióját kértem, csak egy nyomorult feltöltő kártyát. :)

Magon_ 2010.05.08. 15:21:21

@algi: Ezért használ az ember két monitort, ugyebár. :D

Mr. Blowfish 2010.05.08. 15:21:40

Múltkor vettem egy 576-ot. 800 pénz. Viszont szar. Érdektelen sótlan írások, aminek 40%-a senkit nem érdekel, 40%-a 2 hónapos info a maradék meg úgy ahogy vállalható. Kicsit olyan érzésem volt, mintha egy nagyobb 576 Shop katalógust lapozgatnék.

Amiért én hajlandó lennék fizetni azok olyan plusz dolgok, mint mondjuk elemzések, interjúk, sok-sok érdekes rovat, tesztek. Tehát olyan prémium tartalom (és nem attól prémium, mert fizetek érte, hanem attól, mert minőségi újságírói munka áll mögötte) ami többet nyújt mint a gyurigamer.blog.hu. Híreket havilapba tenni ma baromság.
Lehetne mondjuk egy online előfizetői kódot is bele tenni, hogy az ember extra tartalmakhoz férhessen hozzá a honlapon (mondjuk egy egyedi kód a magazinban, amit ha az ember bepötyög a felhasználójához, akkor hozzáfér az előfizetői tartalmakhoz 30-35 napig).

És itt jön a csavar. Ehhez dolgozni kell. Ehhez értékelhető tartalmat kell az olvasó arcába tolni. Az pedig nem megy úgy, hogy felveszek 5 "hülyegyereket" (no offense, akinek nem inge...) hogy hírezzenek, meg "teszteljenek" játékot, aztán kalap kabát. Ez mondjuk nem csak a nyomtatott sajtóra jellemző, bár általában onnan szokott átgyűrűzni a netre is.
Átvett cikkekből, kotaku fordításból, MTI-ről, meg sajtóközleményekből nem lehet várat építeni.

ügyfélszolgálatos 2010.05.08. 15:24:39

Én ott hagytam abba a Gamestar és a Guru vásárlását, amikor már elviselhetetlenül dedós viccek mentek benne és minden női mell láttán beindult a vihogás mint a dedóban. Ja és nem fogok 2 ropit fizetni azért, hogy minden 3. oldalon egy egész oldalas képet bámulhassak, miközben a játékról van 3 értelmes mondat. Szánalom. Szerintem vissza kellene szokni a régi alapos játékleírásokra mint a CoV-ban amiket élvezet volt elolvasni.

Mr. Blowfish 2010.05.08. 16:12:11

@ügyfélszolgálatos: CoV-ot én anno sose olvastam, de nemrég szereztem egy-két számot, és beszarás milyen jó. Tipikus elejétől végéig kiolvasom újság. Jelenkori sajtótermékekben azt se olvasom végig ami érdekel, nemhogy az összes cikket.

ügyfélszolgálatos 2010.05.08. 16:21:52

@Mr. Blowfish: Egyrészt egy fokkal jobb humor van benne mint a mai darabokban és jóóóóval több értékes információ. Egyébként ajánlom figyelmedbe:
pcvilag.muskatli.hu/irodalom/begins/news.index.html

Fleaflu 2010.05.08. 16:42:49

Hírek tekintetében nem versenyezhetnek a nyomtatott újságok az internettel, viszont ha sikerül megtölteni őket színvonalas, és exklúzív (interjúk,hosszabb játékelemzések) tartalommal, simán életben maradhatnak. Észre kéne venni hogy öregszenek a játékosok is ;)

algi 2010.05.08. 23:05:17

Az jutott eszembe, hogy rágyúrhatnának az elitizmusra is. Mondjuk úgy viszonyulhatnának az internetes kiadványokhoz, ahogyan a díszdobozok a sima játékdobozokhoz. Ha már amúgyis pénzbe kerül, rátehetnének még egy lapáttal.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2010.05.09. 12:02:22

@rootshaper: az is milyen szar mar, hogy az emberek nem szemelyesen beszelnek, hanem csak egy blogon kommentelnek

mi lett a vilagbol

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.05.10. 10:36:28

Magyarország túl kis piac az offline sajtó életbenmaradására.
Igaz ez az általános újságokra is, de főleg igaz a nerdmagazinok piacán.
Van még öt-hat évük, mire teljesen eltűnnek.
Viszont itthon onlineból is csak nehezen lehet majd megélni, ahhoz tényleg annyira profi tartalmat kell szolgáltatni, amit egész egyszerűen senki más nem nyújt. (lsd. pl. Penny Arcade ) Még így is vért fognak izzadni, mire megfelelő számú ember hajlandó lesz egy offline magazin árának töredékét fizetni érte.
Reklámokból megélést tartom talán még megoldhatónak, egy közepes oldalt is jóval többen látogatnak, mint amennyit offline újságból adnak el összesen. Bár nem tudom ki fizetne szabad szemmel is látható összeget (amiből legalább az újságírókat ki lehetne fizetni) egy olyan játék hirdetéséért, amiből jó esetben is max párezer darabot adnak el.
Ez legfejlebb presztízscímeknél fordulhat elő, amikor a kiadó orrba-szájba reklámoz valamit, és nem érdekli, nyereséges lesz-e a cím a magyar piacon. (ilyen volt pl. a Dead Space reklámhadjárat)
Nagy csapda ez, teljesen átláthatatlan, mi lesz a jövő.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.05.10. 10:39:12

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Hülye vagyok: emelt díjas SMS. Az talán működne, mint havi előfizetési díj.
De persze a tartalomról akkor is gondoskodni kell, ami kemény dió, ha csak azok az "újságírók" állnak rendelkezésre, akik a mai offline papírhalmokba firkálnak.

anarch 2010.05.10. 15:45:19

Ezeket az újságokat jó rég láttam utoljára, talán 10 éve? A hardwired viszont tetszik a kissé lökött stílusával.

A PH-nak is van létjogosultsága a Tomshardware mellett, szóval nem értem a problémát. Helyi nyelvű újságnak mindig van létjogosultsága, a minősége már más kérdés. PH esetén ez jó, máshol kevésbé igényes, inkább copy-paste jellegű az "újságírás".

aljaskuszobab 2010.05.16. 19:00:29

hah! fiatalabb koromban hogy imádtam ezeket az újságokat. 576kbyte ( amikor covboy lelépett/kirúgták/mittudomén egyből elvesztettek), guru, pc-x, gamestar. tornyokban állnak itthon a régi számok, de az internet kinyírta őket. a hír rovatok, végigjátszások teljesen értelmetlenek bennük.

ma már sokkal kevesebbet játszom, azt is xboxon, eredeti játékokkal, így sokkal fontosabb lett, hogy mennyire pontos egy kritika. nem vagyok kisegítve azzal, ha egy újságban minden 85% fölött kap és 1-2-3 újság véleményét ismerem.ha sima fórumokat olvasgatok el, sokkal kisebb az esélye, hogy valami "fizetett" véleményt olvasok.

ha elakadok, nincs kedvem 2-3 alkalomnál több időt rászánni a próbálkozásra. egyből internet, végigjátszás. nem fogom megvárni a jövő havi újságot... a hírekkel ugyan ez a helyzet.

rootshaper ámokfutása viszont... hehe. nyilván mindenki lusta, aki nem vesz papír újságot. hehe. ahhoz, hogy tartalma a megjelenés pillanatában már elavult, az ember pedig a pénzét és az idejét sokkal értékesebben is felhasználhatja, semmi köze az egésznek. ezt a brutális baromságot!

adok egy tippet európa bejárásához: ne vegyél 12 hónapon át gamestart ha tényleg 2000 forintba kerül és meg is van a repülő jegy...

a kedvencem pedig:

"valamint elutazok a barataimhoz, es nem 10 percre h megigyunk 1 sört, hanem mondjuk ottmaradok 1-2 hetig, es beszelgetunk, meg ilyen regimodi dolgok."

hogy imádná a főnököm ha közölném vele, hogy most két hétig nem számíthat rám, mert elutaztam miskolcra/szegedre/sopronba sörözni. te öreg vagy
munkanélküli vagy, vagy diák a nyári szünetben.

^Clown (törölt) · http://logout.hu/blog/clown_2/index.html 2010.05.20. 00:44:37

Régen mekkora PC-X meg GameStar fan voltam, atyaég. Eljárt az idő (ebben a témában legalábbis) a nyomtatott sajtó felett - sajnos.
Meg kell nézni, milyen korosztály veszi ezeket a lapoat - a fiatalok. Nekik kevés a pénzük, de a nethez hozzájutnak.
süti beállítások módosítása