HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 7x08: Portolás Amigára

2021.07.30. 23:30 Stöki

A legutóbbi Checkpoint Nowban megemlítettük BSzilit, azaz Biró Szilárdot, aki Amigára portol át olyan jelentéktelen kis fps-eket, mint a Duke Nukem 3D, a Blood vagy az Exhumed. Meg még egy csomó más játékot is, mint kiderült, ugyanis egy vendéges adás erejéig elkaptuk Szilárdot, és kifaggattuk, hogyan is készülnek a portjai, és miként talált ifjú kora ellenére az Amigára.

podcast162.png

Szilárd tehát egy önzetlen és szimpatikus hobbi képviselője, amennyiben sok gémernek szerez örömet az átirataival. Köszönet neki, hogy jött és mesélt a portolás hátteréről, nektek pedig, ha meghallgatjátok őt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy az adásban elhangzott mindenféle:

Legközelebb pár nap múlva jövünk Checkpoint Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20210621.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Kurucz Ádám, Kecskés János, Dvorszki Dániel, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, MLM a tét, Kaptás András, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangsos-képes főhajtás.)

12 komment

Címkék: retro podcast amiga checkpoint

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr1216643070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.07.31. 07:42:50

hihetelen ez a dedikáltság bszili részéről.

nyu 2021.08.01. 19:01:25

Még tanult Pascalt?

BMEn 98-ban mi tanultunk utoljára, 99-től már nem volt az infós tananyag része.

kolbászosrájáspizza 2021.08.01. 19:42:21

Az volt az első gondolatom, hogy elég stresszes meló lehet ez az Amigára portolás ha 32 évesen így néz ki BSzili. Bajusz nélkül nem ismertem fel Peter Sellerst. :D

AarPoe 2021.08.01. 21:27:07

@nyu: Miskolcon még 2003-ban is tanultunk ... igaz ugyan, hogy hegesztést is, infósként. Persze no comment. Az említett papíron programozás is megvolt, zh formájában.

Jó adás volt, de kár hogy ennyire izgult a vendég és nem magától mesélt, csak kérdésekre válaszolt. Respect a munkájáért!

Generic Jingle 2021.08.02. 14:08:46

Csatlakoznék a "maradiakhoz", nálam a portolás addig portolás, amíg eredeti hardveren elfut a program, és legfeljebb olyan segéderők dolgoznak a cél érdekében, amelyek már a gép életciklusa alatt kaphatók és aránylag elterjedtek voltak, pl. 512-es kártya Amiga 500-hoz. Elismerem persze a belerakott munkát és tudást, de nálam az már egy másik műfaj, ha az eredeti gépet egy erőművé kell bővíteni ahhoz, hogy fusson rajta a program.

ganyaik 2021.08.02. 15:42:53

Bar nem 1-1- konverzio, de keszuloben van egy Doom klon "alap" A500-ra. A legutolso progress report video: www.youtube.com/watch?v=y9fQw1W22i8 es a video melloli linkekbol a korabbiak is elerhetoek. A forum, amiben a technikai dolgokat is vesezgetik itt talalhato: eab.abime.net/showthread.php?t=98654

Eleg durva, ameddig eljutottak a sracok.

BSzili 2021.08.02. 17:59:15

@Generic Jingle:
Igen, ez egy rendkívül megosztó téma, mert mindenkinek más az "eredeti hardver", az NG rendszerekről nem is beszélve. Az első 68060-as kártya ha jól tudom '95-ben jelent meg, akkoriban az Amiga Technologies még gyártotta az Amigákat (060-al is), szóval a gép életciklusa alatt jelent meg. Gondolom eleinte nem voltak túl elterjedtek, a Pentium prociknak is bőben kellett idő míg elérték az átlag PC felhasználót.
Persze nem akarok senkit se megtéríteni, a platform sokszínűsége miatt mindenki megtalálja az ízlésének megfelelő cuccokat. Mostanában sok jó játék jelenik meg bővítetlen gépekre is. A Worthy szerintem nagyon jó volt, a Metro Siege-t is nagyon várom, amit ugyanaz a csapat készít.

BSzili 2021.08.02. 18:19:26

@AarPoe: Civilben nem szoktam túl gyakran "nyilvánosan" beszélni, ezért volt egy kis lámpaláz, de kb 1 órásra volt tervezve az adás amit sikerült kitölteni. Megnyugtatlak, hogy ne maradtál le semmiről, magamról amúgy se tudtam volna túl sok érdekeset mesélni. Ha valamiről keveset beszéltem az inkább a technikai része a dolgoknak, de 35 fokban még a szokásoshoz képest is lassú volt az agyműködésem.

Generic Jingle 2021.08.03. 10:26:34

@BSzili: Amikor nagy boldogan azt olvasom egy hírben, hogy valami megjelent C64-re vagy Amigára, majd a cikk későbbi részeiből az derül ki, hogy ilyen vagy olyan bővítő kell hozzá, az mindig a gyerekkoromra emlékeztet. :-)

Először volt C64 kazettával, akkor jöttek a csak floppyn elérhető játékok. Megvettük a floppy meghajtót, erre látom, hogy egyre több játék csak Amigára jelenik meg. Megvettük az Amigát, erre jött az 512 kbyte vs. 1 mbyte játékok kérdése, igaz, ez nem ért váratlanul, már a gép megvétele előtt értesültem erről. Amiga időszak alatt jött a csak PC-n elérhető játékok, vagy ha volt Amigán, akkor csak 1200-on, bár gyakran ez is csak az adott újságcikk közepén, végén derült ki. Amiga után PC, ott jött a 386-486-os proci (286-om már nem volt), 4-8-16 mbyte memória, ilyen-olyan-amolyan videókártya téma.

Generic Jingle 2021.08.03. 10:29:23

@Generic Jingle: Elkövettem az átlag cikkíró vagy kommentelő hibáját, Amigát írtam, számozás nélkül. Szóval Amiga 500 volt a gép, igaz, nekem az volt AZ Amiga, minden mást már számozással együtt szoktam említeni. Mert ha pl. Amiga 500+ lett volna a gépem, nem merült volna fel az 512 kbyte vs. 1024 kbyte kérdés.

Szekrényszagú néni 2021.08.03. 16:18:51

Kicsit csodálkoztam, BSzili 32 évesen miért néz ki 50-nek, aztán rájöttem.
süti beállítások módosítása