HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 7x04: Sétaszimulátorok

2021.04.27. 23:25 Stöki

A Gamer365 egyik szerkesztője, Mackó már sokadszor volt nálunk, és mindig szívesen hívjuk, mert lexikális tudása és emlékanyaga már-már Grathével vetekszik, és nagyon lelkesen tud beszélni az őt érdeklő brandekről vagy műfajokról (és elég sok ilyen van). Ezúttal a XXI. század nagy indie videojáték-sikerműfaja, a sétaszimulátor volt a téma - vagy exploratív narratív játék, ha úgy jobban tetszik (bár ezt kétlem).

podcast158.png

És bár a sétaszimulátor eredetileg pejoratív kifejezés volt, mi nem sokat szidtuk a műfajt (mondhatni, nem volt sok séta-fika), mert hát a zsáner tele van olyan kis csodákkal, mint a Firewatch vagy a What Remains of Edith Finch, nem is beszélve a The Stanley Parable-ről. Megpróbáltuk visszafejteni ennek az épp-hogy-retro műfajnak a gyökereit, és meghatározni a főbb irányait - majd eldöntitek, sikerült-e, de az biztos, hogy shownotes-ban ritkán szerepel ennyi játéknév. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy az adásban elhangzott mindenféle:

Legközelebb pár nap múlva jövünk Checkpoint Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20210414.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, zsovez, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangsos-képes főhajtás.)

12 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr7016515382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolbászosrájáspizza 2021.04.28. 09:34:18

A címből ítélve először azt hittem, ez valami megkésett április elsejei epizód. :D De tök jó adás volt, kedvet is kaptam 1-2 általatok említett játék kipróbálásához. Mackó pedig most is nagyon jó vendég volt, hívjátok még sokszor!

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.04.28. 09:47:38

szerintem a talos principle inkább egzisztenciális puzzler, mint sétaszimulátor.

AarPoe 2021.04.28. 10:11:33

theHunter: Call of the Wild - kimaradt! ;)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.04.28. 14:50:05

a stories untold is kimaradt...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.04.28. 14:52:28

bocsánat a sok külön kommentért, nem lehet utólagosan szerkeszteni őket.
az observation is kimaradt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2021.04.28. 16:23:08

Vajon ezek közül az első lehetett a TVC-re megjelent Gombász c. progi? Ott erdőben sétáltál, gombákat keresve :) Ugyanilyen FPS nézetmód, stb. Elég király volt :)

Serathis 2021.04.28. 23:47:10

Amúgy Doomhoz is vannak "environmental storytelling" típusú pályák. Kiemelném a Clan[Bos] munkáit: Sacrament, A.L.T. pályacsomag és az Overdose 2: Comatose nevű pálya.

Amúgy amikor feloldozást emlegettek, akkor nem a katarzis a keresett szó?

Drout 2021.04.29. 05:59:38

Fear of the walking Grath

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2021.05.03. 14:26:26

Pedig fel lehetett volna vezetni úgy, hogy ebbe a csapdába inkább nem SÉTÁLOK bele! (Amúgy van olyan kalandjáték, ami nem narratív?)

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2021.05.03. 14:29:49

A CSAGB-ban nem csak a mérges gomba volt veszélyes, hanem jött rabló is meg talán vadállat (?), ezek jól lezúztak, ha nem volt nálad fegyver, ill. a rablónak lehetett pénzt adni, a piacon venni különféle cuccokat meg eladni a gombát, tehát egészen sok sztorielem is akadt, a cél meg asszem egy bizonyos pénzmennyiség elérése?

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2021.05.03. 14:34:19

Korát megelőző "történelmi ismeretterjesztő sétaszimulátor" meg a Cosmology of Kyoto, az épülő új császári fővárosban lehetett mászkálni és csinálni sok mindent, meghalás után akár reinkarnálódni a pokolból vagy mennyből és menni tovább.

en.wikipedia.org/wiki/Cosmology_of_Kyoto
süti beállítások módosítása