HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Nevetségesen kevés Xbox One fogy Japánban

2016.01.24. 10:00 Stöki

Elég kemény számokat adott ki a Media Create nevű piacelemző cég arról, hogy Japánban mennyire fogy az Xbox One: szinte a statisztikai hiba alatt. Mint a Kotaku idézi, január 11 és 17 között (azaz múlt héten) a következő mennyiségekben fogytak az országban a fontosabb konzolok:

  1. Új Nintendo 3DS XL: 30172 darab
  2. PlayStation 4: 25592 darab
  3. PlayStation Vita: 18202 darab
  4. Wii U: 15398 darab
  5. Új Nintendo 3DS: 6241 darab
  6. Régi Nintendo 3DS: 4797 darab
  7. PlayStation 3: 1939 darab
  8. Régi Nintendo 3DS XL: 1162 darab
  9. Xbox One: 99 darab

Igen, kevesebb mint száz darab Xbox One ment el a 127 milliós lakosú országban. Több mint 19-szer ennyi gép kelt el az ELŐZŐ generációs PlayStationből.

xboxonetgsbig.jpg

Oké, azt tegyük gyorsan hozzá, hogy egyrészt Japánban hagyományosan sokkal gyengébben muzsikálnak az Xboxok, mint a hazai pályán népszerű Sony- és Nintendo-kütyük, másrészt karácsony után eleve nem nagyon mennek a drága hardverek - de azért ez a 99 elég szomorú látvány a PS4 25 ezre mellett. Az Xbox One a kezdetektől alulteljesít az országban (a premier hetén 23562 darab ment el belőle, míg az Xbox 360 a nyitóhetén 62 ezret hozott össze), és júniusban már volt egy hét, amikor 100-ra lement az eladott példányszám. Hát most eggyel lejjebb ment.

Globálisan persze nem áll ilyen rosszul az Xbox One, de azért nem olyan rózsás a helyzete. A Microsoft egy ideje nem közöl részletes eladási adatokat, utoljára a CEO, Satya Nadella 2014 végén azt mondta a részvényeseknek, hogy 10 millió darab ment el a konzolból. Azóta eltelt egy év, és bizonyára nőtt ez a szám - akár meg is duplázódhatott -, de a PlayStation 4 a Sony idén januári bejelentése szerint már 35,9 milliónál tart. Ami még rosszabb: az iparágban kész tényként kezelik, hogy minden eladott Xbox One-játékra kettő PS4-játék jut. A konzol indulása nagyon szerencsétlen volt (emlékszünk rá, kommunikációs katasztrófa előzte meg, és a Microsoft árversenyben is alulmaradt), de ettől még lehet, hogy idővel az XBone valamennyire beéri a nagy riválist (ugye az előző generációban éppen az Xbox 360 húzott el, de most már nagyjából pariban vannak a PS3-mal). Már csak azért is, mert az Xbox One valójában elég jó kis konzol, és a kontrollere bármikor állva hagyja a PS4 irányítóját - a céges PS4-kontrolleren egy év nem túl intenzív használat már leszedte a joyokról a borítást. (Persze ősszel én is azt sutyorogtam a Jézuskának, hogy PS4-et hozzon majd, de lesz még karácsony, lesznek még sutyorgások.)

19 komment

Címkék: Japán Xbox One

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr958305592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Söprögető 2016.01.24. 10:32:41

Abból fog több elmenni, amit hamarabb törnek fel. Legalábbis Európában biztos.
Szégyen, nem szégyen, ez van

Flankerr 2016.01.24. 12:16:39

@Söprögető: Ez itt nem játszik, egyiket se törték még fel. És eltelt 16 hónap, elkelt a két konzolból 50, 55 millió darab.

Komojtalan 2016.01.24. 12:52:39

Még a személyi számítógép indulásakor volt szempont hogy mennyi játék jelenik meg az adott gépre. Így a sokak szerint szuper Plus 4 -ből nem sok, C64 -ből meg rengeteg. Feltételezve a hasonló árat még szép hogy nem a Xbox Onet veszik. Amúgy nem lennék meglepve ha lassan "feltörnék" a gépeket, az adna egy lükést az eladásoknak.

Söprögető 2016.01.24. 12:54:20

@Flankerr: Nem is erre gondoltam, hanem inkább arra, hogy a 360 elhúzott anno.

Bluemotion 2016.01.24. 13:20:06

@Söprögető: Szimplán csak hamarabb indult.

Zarbon 2016.01.24. 16:47:59

@Söprögető:
ps4ből 3x annyi ment el és nincs feltörve
ez van
balkánon lehet sok a warez de ha néznél statisztikákat jóval több világszinten az értékesített példány mint a warezolt, főleg mióta vannak bundleok, steamsalek meg a többi

a 360 meg jobb konzol volt mint a bone, lehet hogy közrejátszott a törés de az hogy olcsóbb és hamarább indult mint a ps3 inkább ez miatt fogyott eleinte jobban

Bambula 2016.01.24. 19:36:34

Japánabn elég komolyan veszik azt, hogy megvegyék a játékot amit szeretnek, hogy támogassák a készítőt, nem hiszem hogy ennyire fontos lenne ott a warez, az inkább szegény, perifériás helyeken fontos mint Mo.
Fontos az, hogy a playstation japán termék, de az is baj hogy XBone-ra nem sok olyan játék van amiket szeretnek a japánok, a Microsoft exkluzívjai nem sokat fog meg ott.

Axonius 2016.01.24. 22:33:14

Lehet ezt az adatot úgy is értelmezni, hogy csak a 9. legjobban fogyó konzol, de úgy is, hogy már a többszörösét tudja az X360 eladásainak. \o/

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.01.25. 08:49:57

Őszintén szólva Japánban én sem vennék XBOX One-t elsődleges konzolként. Egyszerűen azért, mert mindegyik konzolnak vannak előnyei is, hátránya is, de nem mindegyiket fogja ugyanaz kihasználni.

Tetszik, nem tetszik az XBOX 360 kapcsán egyik nagy lökést a terjedésnek a Kinect adta, ami kapcsán érdekes volt, hogy bizony nem csak magánember vette, mert irodai környezetben az előtte való 5 perc mozgás segített felfrissíteni az alkalmazottakat. Javította a munka hatékonyságát. De magánfelhasználóként én is a "kinecthez vettek konzolt" és nem a konzolhoz kinectet. Az XBOX One nekünk készült. Akik számára a Kinect fontos.

De japánban ahol asztali gép se terjed, mindenre rányomja a bélyegét, hogy a lakás kicsi, és a kinecthez túl kicsi is, ott egy olyan konzol aminek a fő értéke a Kinect eleve félkarú óriás. A hazafias érzékek is a másik platformokat népszerűsíti. De a nemzetközi rendektől független helyi ízlést kiszolgáló játékok is érthető okból a "hazai" platformokra készülnek inkább.

Ha valaki a Sony cégcsoport viselt dolgai, biztonsági kockázatai miatt nem akar PS4-et, annál is számít, hogy ott a Nintendo is pont azért erős, amiért ott anime készül és nem széteffeketezet akciófilm.

Lük 2016.01.25. 11:49:03

Egész egyszerűen a ps4 szimpatikusabb az embereknek, jelen generációban számomra is vonzobb mint az xone.

Geril 2016.01.25. 20:35:55

Minden alkalommal jót szórakozok ezeken a statisztikákon. Nem az adatok igazán amiken mosolygok, inkább az a tény, hogy senki nem említi azt, hogy a mostani generáció legjobban eladott konzolja messze nem a PS4, hanem a Nintendo 3ds.
Persze, nem otthoni, "nagy konzol" viszont ha valaki lecsekkolja, irgalmatlanul sok exkluzív cím van rá, és ami még érdekesebb, hogy 3rd party is sok ebből, ami a 'tendora nem jellemző ebben a generációban.

A microsoft nem nyit japán felé, anno sem tette. Valahol akkor rontották el, amikor az egyik első japán Xbox konferencián rosszul válaszoltak egy nagynevű japán fejlesztőnek arra a kérdésre, hogy a játékkészítés művészet e?

És fontos megjegyezni, a microsoftnak sosem volt létfontosság a videojáték piac. Valamikor az előző évben még fel is reppent náluk a kérdés, hogy egyáltalán akarják e.
A Sony eléggé térdig van konzol-bizniszben, és a kimutatások szerint így is veszteséges.
Nintendo meg csak a konzol és játékgyártással foglalkozik. Esetükben létfontosság hogy minőséget alkossanak, mivel nincs más igazán amiből pénzt keresnek.
Oh és csinálnak egy Nintendo theme parkot: www.nintendo.com/whatsnew/detail/vsMQJPFdvKCUCn-0T3D4eEAhoWb7jEEp

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2016.01.26. 10:00:22

jó lenne most már végre eldönteni, hogy akkor XboxOne vagy PS4. Így nehéz győzködni a feleségem, ha még én magam sem tudom, mit is akarok itthonra! :-D

Bambula 2016.01.26. 11:24:16

@Sz.Lacc: Szerintem nem nehéz a választás. Ha vannak olyan exkluzív játétkok, amik XBone-on vannak és fontos neked, akkor XBOne, egyébként PS4, mivel a multiplatformos címek PS4-en jobbak.

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2016.01.26. 17:36:56

@Sz.Lacc: Teljesen egyértelmű: PS4. Hosszú sztori, de egyszerűen nem kérdés: PS4. (Ellentétben a legutóbbi generációval, ahol hosszú ideig az XBOX360 volt a nyerő, csak az utolsó évekre fordult a kocka.)
Azért mondok pár konkrétumot a PS4 mellett: erősebb hardver, egyértelműen jobb termék- és platformkoncepció (itt csúszott félre igazán a Microsoft az XBOX ONE-nal), jobb 1st party stúdiók, sokkal jobb indie fejlesztő támogatás, jobb vállalati menedzsment (a PS3-mal nagyon elcseszték, ami után radikális átalakításokat tettek), sokkal komolyabb iparági beágyazottság, sokkal jobb eladások (soha még konzolból időarányosan annyit nem adtak el, mint PS4-ből). MS oldalon a Kinect gyakorlatilag már érdektelen (sajnos), a Halo legszebb napjai elmúltak (megint csak sajnos, de törvényszerűen). Japánban lassan zéróhoz közelít a jelenlétük, ezzel el vannak vágva az iparág meghatározó piaci és kreatív központjától (vagy, nagy jóindulattal, a két központ közül az egyiktől). Ez a verseny évekre eldőlt, a MS nem fogja megfordítani.

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2016.01.26. 17:39:27

@Geril: a 3DS lassan 5 éve van piacon, ellentétben a PS4-gyel, ami kicsit több mint 2 éve. A PS4 időarányos eladásai jobbak (sőt: a legjobbak valamennyi valaha kiadott konzol közül!), és egyértelműnek látszik, hogy teljes életciklusában is sokkal többet fognak eladni belőle mint 3DS-ből.
Attól még a 3DS egy nagyon jó kis platform, én is kedvelem. :)Ö

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2016.01.26. 17:46:29

Jó a cikk. Szeretném hozzátenni, az XBOX ONE annyira versenyképtelen az eladásokban, hogy a Microsoft le is állt a negyedéves értékesítési adatok közlésével, egyszerűen nem hiányzik nekik, hogy három havonta dörgöljék bele az orrukat ezekbe. Viszont mikor Japánban jártam, elég meglepődve tapasztaltam, hogy minden nagyobb elektronikai boltban ott van az XB1 és a szoftverei, nem kevés helyet foglalva a polcokon, plakátokon, stb. Nagyon sokba kerülhet ez a Microsoftnak, és szinte hihetetlen, hogy ennek ellenére semmi eredményt nem tud felmutatni.
Nyilván brutálisan el**ták még 2013-ban, a koncepció bemutatásakor (online-only, Kinect-only, nincs használtjáték-piac stb.) Ezekből aztán kivétel nélkül visszatáncoltak, de egyrészt a brandet súlyosan károsították, másrészt a Sony egész, több éves megalapozó stratégiája sokkal jobb volt -- olyan verseny ez, ami már a rajt előtt eldőlt...

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2016.01.26. 17:54:40

@Geril: tévedés, szerintem, hogy a Microsoftnak ne lenne fontos a videójáték-piac. Az egy más kérdés, hogy nem értenek hozzá annyira mint a Sony. De az "XBOX" tíz éve az egyik legjobb Microsoft brand, ha nem a legjobb! A 360-akat a mai napig nagyon nagy haszonnal tudják értékesíteni. Nagyon fáj nekik, hogy a ONE sokkal gyengébben muzsikál, ebben biztosak lehetünk.

Geril 2016.01.26. 22:41:46

@Holnap Kapitány: A konzolháborút mindig viccesnek tartottam. Anno a Sega Genesis/Megadrive idején a "blast processing" volt a buzzword most a nextgen, a realtime, 60fps satöbbi.
Hosszútávon a játékokon kívül valójában sosem számított más.
A Microsoft gigantikus cég, és nehéz lenne külső szemszögből megmondani mivel mennyire jár jól, de a PC -s egyeduralma vitathatatlan.
Személy szerint nagyon sok konzol tulajdonosa vagyok (kb a harmadik konzol generációtól pár híján már mind megvan) és egy elég vaskos PC-n dolgozom. Engem igazán csak az exkluzív címek érdekelnek ha konzolokról van szó, és ott a sorrend Nintendo>Playstation>Xbox.
Persze csak egy okból ez a sorrend, mivel van egy PC-m amire minden fontosabb multiplatform cím megjelenik az összes közül a legjobb minőségben.
De tudom, nem én vagyok az alap vásárló, viszont fontosnak tartom azt hogy különbözzenek a konzolok, és ilyen téren a Nintendo a legbátrabb.
És sokszor a legidiótább is. (Komolyan WiiU? Ezzel a névvel akarnak eladni valamit?)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2016.01.29. 16:11:16

Csak annyit tennék hozzá (megkésve, elutaztam), hogy japánban a karácsonyi szezon nem számít, nem karácsonyoznak, viszont sokan december végén kapják meg a téli bónuszt a fiuzuhoz (2-6 havi bér plusz), úgyhogy január eleje még erősen bevásárlási időszak.
Így még siralmasabb az a 99
süti beállítások módosítása