HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Lebuktak a saját játékukat Amazonon dicsérő játékfejlesztők

2015.10.23. 11:14 Stöki

Van az Index mellett egy étterem, elég szörnyű kaját adnak, de az van a legközelebb, ezért elég sokszor járunk oda (főleg rossz időben). Fent van a Google Mapsen is, ezért pár éve megnéztem, milyen értékeléseket kap. Egy darab vélemény volt, az viszont ötcsillagos értékelés - az étterem tulajdonosától. Valami hasonlót fedezett fel egy redditor tegnap az első Guitar Herók meg a Rock Band fejlesztőjével, a Harmnonixszel kapcsolatban.

Az eset ugye annak kapcsán derült ki, hogy az Amazon nekiment a bérkommentelőknek, és persze nem volt meglepetés, hogy a játékiparban is előfordulhat olyasmi, hogy nem minden ötcsillagos értékelés teljesen őszinte és hiteles. A Harmonix esetében a Rock Band 4-et dicsérte több Harmonix-alkalmazott, és hát elég vicces olyanokat olvasni, hogy "alig várom, hogy a csapat milyen dolgokat hoz ki a következő hónapokban a játékhoz", miközben a posztoló maga is a csapat tagja.

rockband4gameplay.jpg

A Harmonix gyorsan reagált egy közleménnyel, amiben leírták, hogy bár nem gondolják, hogy az elkövetők rosszat akartak volna, most jól gatyába rázták az online értékelésekre vonatkozó céges irányelveket. Ami azt jelenti, hogy megjelent belsős értékeléseket vagy törölni kell, vagy jelezni, hogy a posztoló a saját kutyája kölykét dicséri (és így kell eljárni a jövőben is).

Nekem az egész csak megerősíti, hogy miként néha szaklapok kritikáiban sem lehet megbízni, úgy a felhasználói értékelések között is akadnak rohadt almák. Illetve a Harmonix reakcióját kicsit lájtosnak gondolom; egy ilyen blamázs után a belsős értékelések posztolásának teljes tiltása sem lett volna ördögtől való gondolat.

6 komment

Címkék: amazon balhé harmonix

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr798013999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rodolfo63 2015.10.23. 11:24:53

de ha nincs tiltva és oda van írva, hogy belsős értékelés, akkor felületesen szemlélve csak az 5 csillag látszik értékelésként, meg a statisztikát is javítja

úgy se olvassa el mindenki a kommentet, elég az összesített értékelés neki

ügyes trükk :)

PixelDrake · http://ludens.blog.hu 2015.10.23. 11:41:47

Tehát ugyanígy írnak majd ötcsillagos értékeléseket a játékokhoz, csak tesznek a végére egy (x)-et?
Ez kb. halottnak a csók, ugyanúgy hamis eredményt generál.

K0vasz 2015.10.23. 13:09:02

egyrészt: a google mapsen vmiért alig van értékelés, én legjobb esetben is talán ilyen 3-4 db értékelést kapó helyeket láttam :(
másrészt: én a metacriticset szoktam nézegetni, és érdekes, hogy ahol rengeteg negatív értékelés van, ott elég gyakran fel szokták hozni, hogy a pozitívakat maguk a fejlesztők írták :)

TH 2015.10.24. 00:38:30

"egy ilyen blamázs után a belsős értékelések posztolásának teljes tiltása sem lett volna ördögtől való gondolat."
Mondhatni, az lenne az egyetlen értelmes gondolat. Ahogy az előttem szólók írják, ha a statisztikát hamisítják tovább, akkor az továbbra is elég undorító dolog. Létezik elég fórum általában, ahova belsősök is nyugodtan leírhatják, hogy miért tartják az adott terméket/játékot/satöbbit jónak, anélkül, hogy az általuk adott értékeléssel félrevezetnék a naív vásárlót.

Cherrx 2015.10.24. 14:06:01

Én arra lennék kíváncsi, hogy ha a fejlesztők a saját munkájukat dícsérik, akkor miért nem teszik ezt egy fake account segítségével?

Rodolfo63 2015.10.25. 00:27:58

@Cherrx: lehet azért nem fake account alól csinálták, mert büszkeségből dícsérték a játékot
süti beállítások módosítása