HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A 10 legjobb játék Mad Max mellé

2015.05.21. 15:53 Stöki

Ma van az új Mad Max-film hazai premierje, a szaksajtó éppen hanyattesett tőle, ezen fellelkesülve kaptok egy toplistát, mint az Avengers-filmnél. Ugye jön majd ősszel az új Mad Max-játék is, addig is itt van tíz fasza játék vagy játéksorozat időrendben, ami valamilyen szempontból emlékeztet az országúti harcos emberkedéseire. Önmagában a posztapokaliptikus világ tehát nem volt elegendő szempont a válogatásnál (akkor a Last of Us is bekerült volna, csak ott a két főhős kapcsolata annyira fontos sztorielem, hogy az teljesen elüt a Mad Max-filmektől, meg eleve zombis, nem autóvalharcolós). Persze kommentbe jöhet bármilyen kiegészítés, tipp.

Roadwar 2000 (1986)

Talán az első játék, ami jobban ráfeküdt a Mad Max-es témára, elég sokat lopva annak környezetétől. Járvány utáni kipusztult Amerika, maroknyi túlélő, akik autóval próbálnak A-ból B-be jutni és harcolni az országút melletti rosszfiúkkal, és az SSI fejlesztőcég, ami csak egyet jelenthet 1986-ban: körökre osztott stratégia. Szóval a játékmenet ma már nem olyan izgi, de annak idején elég sokat el lehetett szüttyögni vele.

Wasteland (1988)

Ma már ez sem tűnik akkora klasszikusnak, amekkora, de a Wasteland akkor is a posztapokaliptikus szerepjátékok nagypapája, origója és zéró páciense. Brian Fargo vezetésével készült az Interplaynél, és bár a harc elég kezdetleges benne (gyakorlatilag menüből kell harcolni), a nagy, szabadon felfedezhető világ és az összetett sztori már a későbbi korok RPG-it idézi. És az egyik fontos szereplő neve Max. Véletlen? Aligha!

Deathtrack (1989)

Az egyik legjobb retro játék, ami az autós pusztítást tűzte zászlajára. Nem RPG vagy valamilyen más összetett műfaj, hanem aránylag egyszerű autóverseny, na de amikor a tüskékkel felspécizett verdádról indítasz két rakétát az előtted haladó autók kiiktatására, és engedsz két-három olajfoltot a téged követők alá, az eléggé madmaxes, még szögletes vektorgrafikával is. A Dynamix DOS-os csodájáról hosszabban is volt már szó itt a blogon.

Mad Max (1990)

A Mindscape nem túl okos akciójátéka, de alanyi jogon a listában van a helye, mert ez az eddigi egyetlen hivatalos megjelent Mad Max-játék (tudtommal). A csak NES-re megjelent programban főhősünk hol Interceptorával zúz a karbantartót rég látott utakon, hol belső helyszíneken mászkál és gyűjtöget. Egynek nem rossz, de azért a brandben bőven több van - talán az idei játék majd megmutatja.

Bad Blood (1990)

A Chris Roberts-es podcastünkben már volt szó róla, Roberts egyik első játéka, egy posztapokaliptikus RPG, amiben a mutánsok próbálnak egyenjogúságot kivívni az emberek között. Megint csak a nagy szabadság és jó sztori az, amit ki kell emelni, illetve hoppá, nem körökre osztott a harc, hanem jön a nukleáris pók, és megesz, ha nem csinálsz semmit. Egy proto-Diablo, ha úgy tetszik (bár ezt sokkal jobban élveztem anno, mint a Diablót bármikor). Mad Max meg úton-útfélen eszébe jut közben az embernek. Bár inkább csak útfélen.

KKnD (1997)

Mennyire lehet komolyan venni egy real-time stratégiát, aminek az a címe, hogy Zúzz, Ölj És Rombolj? Semennyire, ennek ellenére mégis évekig tartó guilty pleasure volt nekem ez a játék. Atomháború után járunk, az emberiség a romokon harcol kétfelé szakadva: természetközeli mutánsok a technokraták ellen. Sok-sok autó robban a pusztaságban, és mindenki az olajra tör - akárcsak a Mad Maxben.

Fallout-sorozat (1997-)

Amit lehetett, már elmondtam erről a fantasztikus játékról a blog leghosszabb posztjában. Interplay-szerepjáték, aminek a Wasteland volt az egyik példaképe, de sokkal több annál, mind játéktechnikailag, mind tartalmilag. A posztapu játékok megkerülhetetlen mérföldköve, aminek elég sok frame-jén a Mad Maxek gyalogos jelenetei köszönnek vissza. Aki nem próbálta még, szaladjon megvenni valamelyik részt - olyan nagyot egyikkel sem lehet hibázni.

S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl (2007)

A Mad Maxben nekem mindig a "magányos harcos a szemétláda világ ellen" felállás tetszett nagyon, és ezt a felállást az ukrán fejlesztésű S.T.A.L.K.E.R.-ben lehet legjobban átélni, bár nem az ausztrál sivatagban. A környezetben a Sztrugackij-regényt jól összehozták a csernobili balesettel: az erőmű környékén rejtélyes dolgok történnek a természettel, és aki bemerészkedik oda, az sűrűn mentsen állás. Óriási a hangulata, baromi nagy élmény volt nekem anno végigtolni.

Rage (2011)

Erről meg a legutóbbi podcast-adásban volt szó; az id Software érthetetlenül sikertelen játéka, ami pedig korának technológiai csúcsa volt, és ma is egész jól néz ki. A helyszín egy kisbolygó-koccanás utáni Föld, amin homokfutókon, quadokon és más járgányokon száguldoznak az elvadult bandák, és persze főhősünk. Alapvetően fps, de a járműves rész és sok külsőség miatt elég sokszor felidézhető a Mad Max.

Wasteland 2 (2014)

Gondolkodtam, hogy egy kalap alá vegyem-e az első Wastelanddel, de végül inkább külön helyet kap a listában, mert sokkal távolabb áll az elődjétől, mint a Fallout 2 a Fallouttól, és szépen bezárja a kört: az eredeti Wasteland fejlesztője, Brian Fargo és a Fallout több alkotója készítette közösségi segítséggel, a Falloutok játékmenetéből levont tanulságokkal. Tavalyi cucc, de inkább a kilencvenes évek végén megjelent szerepjátékokra hajaz, pepecselős harcrendszerrel és sok olvasnivalóval, de éppen ezért <3<3<3<3.

Futottak még: Borderlands, Metro 2033, Metro: Last Light, I Am Alive, Last of Us, Tokyo Jungle, Fuel, Final Fantasy VI. Meg amiket írtok a kommentekben.

54 komment

Címkék: retro toplista mad max

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr917479526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donjon 2015.05.21. 16:22:11

A Death Track nagy kedvenc volt, viszont fura mód nem a fegyverkezés vezetett célra, hanem az autó tuningolása és a páncélerősítés. Ha megvolt a legerősebb motor, te nyerted a versenyeket. A többiek csak nyomozták, hogy merre jársz. Még akkor is, ha körpálya volt, mert olyan gyors tudtál lenni, hogy esélyük se volt eltalálni. Esetleg egy-két elpottyantott akna okozhatott kárt, de azt többnyire felfogta az erős páncél. És a kapott jutalompénzből simán visszajavítottad a kocsit.
Így kicsit odaveszett a Mad-Max hangulat, de így is jó játék volt.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2015.05.21. 17:05:33

Hard truck apocalypse? Egyértelműen posztapok, fegyveres, fejleszthető járművek, sivatag, kereskedelem, questek, stb.

store.steampowered.com/app/285500/?l=hungarian

Csak sajnos winxp felett nem igazán működtethető, az összes javítás után is hajlamos volt crashelni, meg crashelni, meg néha megfagyni... :S

Attila 2015.05.21. 17:35:36

Ha már Death Track, akkor nagy kedvencem volt a Death Rally. Igaz az felülnézetes volt, de a hangulata miatt most is gyakran előveszem és végigjátszom.

K0vasz 2015.05.21. 19:15:56

Hát, ami a Rage-et illeti, én csak annyiban értek egyet, hogy mad max utánérzés... amúgy olyan, mint a borderlands, csak minden tekintetben bénább. Az az "ahogy fordulsz, úgy rakom ki a textúrákat" motor meg kurvaidegesítő

Viszont a Death Rally +1, azt NAGYON sokáig toltam anno :)

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2015.05.21. 19:20:25

A Rage tényleg jó volt! Végig is toltam! :) Amúgy meg egyből a Fallout jutott eszembe és be is került a sorba! :D

Acsabi44 2015.05.21. 19:46:18

Teljesen off topic, de ma néztem meg a Pillars of Eternity dokumentumfilmet, és kiderült, hogy a játék zenéjét egy budapesti zenekarral vették fel.
How cool is that?

greffi 2015.05.21. 22:39:47

a death rally hogy maradhatott ki?! nem is értem... de Stöki, ha megmagyarázod, lehet, hogy elhiszem. :)

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2015.05.21. 22:52:01

@greffi: Persze, hogy megmagyarázom. Egyszerűen kimaradt nekem. :) De erre valók a kommentek.

keer_eye (törölt) 2015.05.21. 23:04:55

@Acsabi44: a Pillars of Eternity dokumentumfilmet hol lehet megnézni?

B-Bird 2015.05.21. 23:48:59

@Sunsetjoy: Most jön belőle MMO. Ugyanaz a fejlesztő... Crossout a címe talán!?

greffi 2015.05.22. 08:19:30

@Stöki: jó, elhiszem. az infó feldolgozásával lesznek problémák. :) ezt egyszerűen nem is értem... :)

Plumper_ 2015.05.22. 09:10:59

az első 7 játék szerintetek tényleg élvezhető manapság, vagy ez is csak egy retromániás, erőltetett póz?
a Stalker pedig egy játszhatatlan orosz fos.

tsimike 2015.05.22. 09:12:15

A kép a főoldalon miből van? Hirtelen a BulletStrom jutott eszembe. Az is jól passzolna ide. Bár járműves rész kevés van benne az igaz.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2015.05.22. 09:18:34

@Plumper_: Szerintem a hétből 4 mai napig élvezhető, a maradék 3-at tisztelgésből tettem be. De persze ízlések és pofonok, nyugodtan gondold akár mind a tízet játszhatatlan fosnak.

@tsimike: Az bizony a Rage.

tsimike 2015.05.22. 09:24:01

@Stöki: Az egyelőre kimaradt, de lehet majd pótolom :)

BecezettNadragHater 2015.05.22. 09:28:42

@keer_eye: Hát vedd meg! Vagy ez jó lenne ingyen is, mert filmnél nem számít a torrent, csak ha valami grafikus vagy programozó nadrág nulla munkát tesz bele?

szepi79 2015.05.22. 09:29:29

legalább 3 játékot is látok ebben a listában, amit simán ki lehetne cserélni a borderlandsra.

Plumper_ 2015.05.22. 09:30:05

@Stöki: ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy járjunk Ladával, mert az sokkal jobb, mint egy mai...Opel, Kia..stb.
Emlékszem a régi játékokra a 90-es évekből. Megb@szott az ideg. A mostaniak közt is van sok futószalagon készült, öncélú, feleslegesen ijesztgető, atomerőműre készült sz@rság, de azért a fejlődés az fejlődés.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2015.05.22. 09:33:28

@Plumper_: szerintem nem olyan, de elfogadom, hogy ez a véleményed

Plumper_ 2015.05.22. 09:36:35

@szepi79, első ezen a néven: a Borderlands az ütős, de nagyon. :-D Mindkét rész. A Pre Sequel még qrvadrága 16ezerért, de várok pár évet.

hazger 2015.05.22. 10:17:51

Interstate '76 volt nálam a csúcs.

Acsabi44 2015.05.22. 10:42:35

@keer_eye: hát nekem járt, mert én támogattam őket kickstarteren. Aki nem backer, annak nemtudom... gondolom előbb-utóbb fennlesz a youtubon

Negrogo 2015.05.22. 10:46:16

A Rage-et mar jo ideje ki akarnam probalni de anno az ATI sicc AMD kartyamon (ami azota is megvan) textura problemas volt a jatek meg az ugymond fixek, buherak ellenere is.

Negrogo 2015.05.22. 10:51:33

@hazger: Interstate '76. De jo kis jatek volt az anno! :)

B-Bird 2015.05.22. 11:10:43

Hát most jut eszembe...

Quarantine sorozat? Mondjuk attól inkább Menekülés New York-ból feelingem volt: www.youtube.com/watch?v=a4rK5iqJke8

És volt egy autós FPS is, amit csak autós Doom-nak mondtak akkoriban, ha jól emlékszem, Necrodome.
www.youtube.com/watch?v=Vp9uXeCzHZ0

Dr. Fred Edison 2015.05.22. 11:36:05

A Rage-nél szerintem csak egy kevés plusz energia hiányzott, hogy tényleg korszakos játék legyen, de nekem olyan érzésem volt, mintha nagyon sürgős lett volna hogy piacra dobják, ezért azt mondták jó lesz ez így is. Lényegében kicsit félkész érzésem volt, az ötletek jók benne, a grafika szép, de ahogy írták pl. k* kiábrándító hogy amikor gyorsan fordulsz látszik ahogy megjelennek a HD textúrák. Aztán valahogy az is érződik hogy nem mertek nagyok lenni, kicsit kevés élet(populáció, környezeti részletek) van a játékban, még ahhoz képest is hogy poszt-apokaliptikus. Aztán a sztori is kicsit kidolgozatlan, alapvetően jó, de itt is az volt az érzésem hogy gyorsan a végére akartak érni. Ugyanez igaz a minijátékokra, és a tárgy gyűjtögetős-összeszerelős részre, ezekben is azt éreztem sokkal több lehetett volna egy kevés extra erőfeszítéssel. Szóval szerintem igazi elmulasztott lehetőségről van szó, aminek mindenképp megérne folytatást készíteni kijavítva-tovább fejlesztve.

BecezettNadragHater 2015.05.22. 11:51:32

@Dr. Fred Edison: Amit írsz, sajnos a mai nagy AAA kategóriás programok 99%-ra igaz. Azért is mondom, h demot tölteni kell torrentről minden esetben, nehogy úgy járjon az egységsugarú júzer, mint egy Colonial Marines-al, vagy watch dosg-al. De ezért, mert ez le mertem írni, mindjárt jön a banhammer, mert nem nyaltam be minden programozónak és grafikusnak a posztomban.....

Negrogo 2015.05.22. 12:39:26

@B-Bird: Ahhh. De jo, hogy ezt megemlited. Nagyon jo kis jatek volt anno!

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2015.05.22. 13:17:07

@BecezettNadragHater: Mondtam már, hogy paranoiára vannak egész jó kezelések? Tényleg rád férne.

BitPork 2015.05.22. 13:21:42

Stöki! Ne metroszexualizálódj már ennyire! Azok a csőrök ott a Wasteland 2 végén nagyon nem helyénvalóak! Légy férfi :D

batboy 2015.05.22. 14:24:54

nagyon jó kis gyűjtés, le a kalappal!

BitPork 2015.05.22. 14:58:28

@Stöki: ‎(ノಥ益ಥ)ノ ┻━┻

agytörzsy prof 2015.05.22. 15:44:08

A Stalker-t nagyon szerettem, kár hogy irtózatosan bugos volt. A kiegészítőkben azért redukáltak ezeken, és jobban is optimalizálták, a Call Of Pripyat már egészen vállalható volt technikailag is.

Fredddy 2015.05.22. 18:39:27

Jó kis lista tényleg, külön örömömre szolgál, hogy nem csak én tartom érthetetlennek a RAGE népszerűtlenségét. Végre egy játék, amiben ott mentek, ahol akarok:)

Borderlands viszont szerintem nem illik a posztapo zsánerbe, attól, hogy van benne sivatag meg autók, az egy nagyonis élő világban játszódik. Ha film, akkor nekem nem a Mad Max, hanem a Firefly jutott folyamatosan eszembe róla.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2015.05.23. 10:08:08

@B-Bird: És tényleg, köszi, a Crossout MMO most került earlyaccessbe.
A Warthundert is fejlesztő Gaijin van még benne, meg ugye az említett targemgames (ami a Hardtruckért felelős).
Azért tűnt ismerősnek mert fb-csoportban feltűnt, posztolva lett.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2015.05.24. 10:04:02

Ott van még a Bandits: Phoenix Rising, rohadt jó autós-lövöldözős, hogy mennyire postapók, azt nem tudom, de sok volt benne a sivatag:

www.youtube.com/watch?v=O0jRfhfVt20

VikMorroHun 2015.05.24. 17:07:46

@Fredddy: Szerintem a PC-s játékok nagy részében ott mentesz, ahol épp vagy. Most így hirtelen az Alien:Isolation jut eszembe, ahol el kell jutni egy-egy segélyállomásig, de a játék témájából adódóan oda jobban illik ez a megoldás.

Fredddy 2015.05.24. 21:34:23

@VikMorroHun: elég sok van, ahol nem. Főleg azok, amik konzolról lettek átírva.

A_G_A 2015.05.25. 12:59:27

Motorstorm Apocalypse. Bár sosem próbáltam –lévén sosem volt konzolom– de rengeteg videót láttam már róla. A témába abszolút beleillik.

@Plumper_: Nem tudom te mit láttál S.T.A.L.K.E.R.-ből, de valszeg a töltőképernyőig nem juthattál el. Igaz, manapság a Half-Life-ot is divat lett szidni. Mindenesetre szeretném tudni mi az ami szerinted nem játszhatatlan fos a Borderlandsen kívül, mert az meg nekem nem jött be.

Balu az Alfás 2015.05.31. 16:27:33

Sziasztok!

Segítsetek már legyetek szívesek! Keresek egy játékot, kb. 15-18 éve toltam PC-n.
Skidmarks v. Death Rally klón volt, de nem teljesen felülnézeti, hanem izometrikus.

Egyszerre egy versenyben asszem' négy autó indult.
Nem emlékszem pontosan, de úgy rémlik, ott is világvégi, elhagyatott pályákon kellett menni.

Többféle kocsi közül lehetett választani (F1 stílusú, terepjáró, sedan stb), és leginkább az maradt meg bennem, hogy ha leelőzted,(tán kilőtted...), a másikat, akkor a sofőr mindenfélét beszólt neki ("eat my dust", meg ilyenek, bár lehet hogy a beszólás csak ki lett írva a képernyőre...).

Talán még nevesítve is voltak benne a versenyzők, egy Bandido nevű mintha rémlene.

Köszi a segítéget!

keer_eye (törölt) 2015.06.01. 16:16:40

@Balu az Alfás: Facebook csoportot többen olvassák, ott jobb eséllyel ismeri fel valaki a játékot! :)

Balu az Alfás 2015.06.01. 17:37:12

Köszike! Megpróbálom...

Balu az Alfás 2015.06.03. 18:18:31

Nem, nem SNES volt, hanem már PC-s, RRR után pár évvel.

Viszont jó, hogy mondtad, elő is veszem az Snes emulatort... :D

Koszper Gábor 2015.06.09. 12:47:48

C64-en The Last V8

Csak az első pályát tudtam megcsinálni, azt is shortcuttal.

mauser98k 2015.06.25. 22:30:36

És az megvan,hogy a madmax NES=Motor Massacre (C64,Amiga)?

bunyoka 2015.07.03. 22:47:10

Egy vadiúj: Convoy. Olyan mint az FTL csak Mad Max környezetben. Érdekes kísérlet...

store.steampowered.com/app/318230/

deto (törölt) 2015.07.13. 23:59:31

Outlander (MD, SNES)

deto (törölt) 2015.07.14. 00:08:16

@Plumper_: igen és jó a hasonlat is mert mindkettő igaz lehet. Egy semmilyen Opel vagy Kia lehet hogy kényelmesebb, gyorsabb és a fogyasztása is jobb a régi ladánál, de ma már egy jó Lada flashebb, sokkal inkább élvezet vezetni, pont mert kevés van, más, egyszóval stílusos. Egy mai Opel meg jó ha 30 év múlava az lesz (de valszeg nem lesz). Ez a helyzet a régi jó játékokkal vagy filmekkel is ma.
süti beállítások módosítása