HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Hétvégi játékcsaj: Kimberly

2013.02.03. 12:48 Stöki

Egyik első játékcsajunk volt Daphne a Dragon's Lairből, most jöjjön a párja, Kimberly a Space Ace-ből. A két játékot sok minden összeköti: mindkettő fejlesztését az a Don Bluth vezette, aki a Disney-nél volt animátor (később pedig olyan animációs filmeket készített, mint a Titan A.E.), mindkét játék a rövid életű lézerdiszk-forradalom gyermeke (játéktermi gépként a Dragon's Lair 1983-ban, a Space Ace egy évvel később jelent meg), és mindkettőt inkább interaktív rajzfilmnek kellene nevezni, mint játéknak.

kimberly_kicsi.jpgA játékmenet ugyanis elég kötött volt: a rajzfilm jeleneteibe a játékos csak egy-egy jó időben elkövetett joystickmozdulattal vagy gombnyomással szólhatott bele, egyébként a film ment a maga útján (illetve hamar véget ért, ha a játékos rosszul avatkozott közbe). CoVboy annak idején frappánsan összefoglalta ezt a műfajt: „szuperzene, hipergrafika, nothingjáték”.

Mert a látvány, az csodálatos volt: abban a korban, amikor még csak ismerkedtünk a Commodore 64-gyel meg a ZX Spectrummal, a Disney-rajzfilm minőségű grafika sokakat vonzott a játéktermekbe. És persze a női karakterek is megmaradtak az emlékezetben. Daphne a megmentésre váró hercegnő szerepét kapta, de a Space Ace Kimberlyje már talpraesettebb nő volt, aki maga is részt vett az akciókban. Az öltözéke is praktikusabb volt, mint Daphne nagyestélyije, de persze Bluthék ugyanúgy dögösnek rajzolták meg, valahogy mindig kivillant a bugyija.

Sőt, amikor egy Space Ace-fanatikus kitalálta, hogy rajongói folytatást készít a játékhoz, Kimberlyt választotta főszereplőnek. A Space Ace 2 – Kimberly's Quest első animációi 2004 körül kerültek az internetre, de a tervezett játék nem volt túl jó: az új animációk elég darabosak voltak, nem csoda, hogy Bluth szépen megkérte a rajongót, hogy ne folytassa, amit elkezdett. A játékhoz egyébként volt hivatalos második rész is Amigára és pc-re, Borf's Revenge címmel készült el még a kilencvenes évek elején.

Nem volt olcsó ezeknek a játékoknak a fejlesztése, ezért Bluthék ott spóroltak, ahol tudtak, és ez a Space Ace-re is igaz. Kimberly hangja például Lorna Cook volt, az egyik animátor, aki később olyan rajzfilmeken dolgozott, mint az Oroszlánkirály vagy a Madagaszkár. Róla is találtok egy 1986-os képet a lenti galériában, és persze még többet Kimberlyről, screenshotokat és rajongói rajzokat (közös kép is van Daphneval) vegyesen.

16 komment

Címkék: pénteki játékcsaj space ace

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr745060240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.02.03. 13:34:04

szerintem ezt a játékot mindenki a dodemodexter kóddal "játszotta" végig, aztán vagy továbbadta húsz floppin, vagy kisakkozta (paraszt üti f8) a vinyóról.

Komojtalan 2013.02.03. 14:20:35

@manson karcsi: Tévedsz, én sajnáltam rá a lemezt, Amigán volt vagy 8 disk. Igaz az Amigát csak helyettesnek vettem, mert egy szemét megvett előlem egy 286/20 -as alaplapot :-) és jobbra nem volt pénzem akkor. 1 évig volt Amigám, de nem bántam meg, hogy azt is kipróbáltam, sokkal jobb gép volt akkoriban mint egy PC. Csak a PC -t - akkor még - darabokban lehetett fejleszteni, Amiga meg kuka lett volna.

Chessterfield 2013.02.03. 16:16:10

Lemaradtak a cosplay fotók! Dögös cosplayes csajokat a népnek!

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2013.02.03. 16:18:06

@Chessterfield: Upsz, bocs, azt ki akartam venni a szövegből. Nem találtam elég jó cosplay fotókat ehhez, de a szándék megvolt.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.02.03. 16:31:01

minthogy kiadták ezt is meg az első Dragon's Lair-t valamikor hát meg nem mondom hány éve, mindkettőt végigtoltam, de rendkívül idegesítő játékok annyi szent, ha a játékteremben találkoztam volna vele, tuti nem erre dobálom el a zsebpénzem

azt tudtam, hogy DL-nek volt egy folytatása, de a SA-nak nem is hallottam eddig, annak nincs fönt egy ilyen végigjátszása, lehet az is van olyan élvezetes mint végigszenvedni

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.02.03. 16:41:33

@Komojtalan: kölcsön lemez! nálam mindig parkolt egy-két huszas csomag, haveroktól, és ha volt jó cuccom, akkor rámásoltam nekik, és vittem másnap. hasonló csomag volt tőlem parkoltatva is más forrásoknál. megtanultuk rendesen, hogy sharing is caring. :)

stuff-ínség volt akkoriban, nem hogy lerántom a két gigás filmet öt perc alatt, aztán sosem nézem meg.

Cifu78 2013.02.03. 19:42:51

Amigán elkezdtem, de valamelyik lemez természetesen hibás volt, és nem tudtam végigvinni. Az agyvérzés vitt el, mert persze nagyon kíváncsi voltam az összes jelenetre, amiben Kimberly volt. :P

Ha ötleteket kell adni, ott van a hasonlóan dögös Holli Would-ot (Cool World).

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2013.02.03. 23:12:40

Elkepeszto azert hogy 83-ban ilyen grafika volt. En eleoszor 93-nak olvastam.

Komojtalan 2013.02.04. 08:02:57

@manson karcsi: Kölcsön lemez nem volt, én voltam ismerőseim körében a "gazdag" akinek több mint 100 lemeze volt :-). Mivel tudtam, hogy az Amiga csak kitérő ezért próbáltam minél kevesebb lemezt venni, de a klasszikusokat: Beholder, Chaos Strikes Back, Black Crypt, stb ... nem törölhettem le. Akkoriban nagyon kedveltem a kalandjátékokat, amik szintén terpeszkedtek :-), de ezeket töröltem a végig játszás után. Amikor épp volt lemezen akkor meg nem volt senkinél kint a Csokyban, mert másnal is fájt ennyi lemez.

Adsr 2013.02.04. 09:31:53

Egy Philips CDI 210-el került hozzám egy Dragon's Lair lemez is, akkor megnéztem, de mivel a gép sajna kontroller nélkül jött, ezért játszani nem tudtam vele.
Annak idején Amigán sajnáltam rá a sok lemezt, inkább protracker modokat, meg samplékat tároltam rajtuk.

A játék grafikájáról sokat elárul, hogy az akkor 3.5 éves lányom nézte mellettem, simán azt gondolta, hogy egy rajzfilmet néz.

Mad Mind 2013.02.04. 11:22:46

Én nem tudom milyen verziót játszottam, de nem volt benne minden ami itt a videóban van. Azt tudom, hogy két nap alatt memorizáltam az összes képernyőt és alig több mint két perc volt a játék miután hiba nélkül lenyomtam. De a nézőknek a hátam mögött tetszett.

Typ3 2013.02.04. 19:13:49

Icipici összevissza ugrabugrál...

Még jó, hogy nem vagyok érzékeny a villódzó fényekre, mert biztos epilepsziás rohamot kaptam volna ettől a videótól.

K0vasz 2013.02.04. 22:01:16

OMG, nekem ezek teljesen kimaradtak... az első hasonló játék, ami full prerenderelt volt és állatul nézett ki, a Cyberia volt nekem, dehát az már bőven a '90-es években volt, amikor már volt 2x CD-ROM-unk

www.youtube.com/watch?v=JoL2j6dgc5Q

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.02.05. 17:53:38

Elképesztő grafika. '80-as évek elején? Milyen vason futott ez? A '90-es évek végi point&click kalandjátékoktól láttam ilyen először.

nyisziati 2013.02.16. 00:06:07

@manson karcsi: "stuff-ínség volt akkoriban, nem hogy lerántom a két gigás filmet öt perc alatt, aztán sosem nézem meg. "
hahh, hogy ez milyen ismerős... :)

haver dicsekedett még vagy 10 éve, hogy van, vagy 20 giga zenéje (mekkora szám volt akkoriban); kérdezem: és hallgatod? hát egy két albumot belőle. :D

nyisziati 2013.02.16. 00:09:47

@molnibalage: 7,14 megahertzes amigán simán futott, mivel nem real-time számolta-renderelte a gép a kockákat, hanem előre el volt tárolva az egész (ezért kellett a rengeteg lemez), és a (joystick)döntésednek megfelelőt vette elő.
süti beállítások módosítása