HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Végre kiszabadultak a kémkedéssel vádolt fejlesztők

2013.01.17. 13:30 Stöki

129 nap, vagyis négy hónap rabság után, ma délelőtt hazaérkezett Ivan Buchta és Martin Pezlar, az Arma sorozatot készítő cseh Bohemia Interactive két fejlesztője. Írtunk már róluk korábban, először akkor, amikor szeptemberben lecsukták őket Görögországban. Oda azért utaztak, hogy kutatómunkát végezzenek a készülő Arma 3-hoz. Ennek részeként fotókat és videókat készítettek – az első híradás szerint egy katonai bázisról is, ami nem volna meglepő, mert az Arma széria fő erénye a realizmus: a fejlesztők valós helyszíneket, műholdképeket, térképadatokat használnak a játékhoz. A görög katonai hatóságnak azonban hiába magyarázkodtak, lesittelték őket. A fejlesztők egyébként azt állították, hogy semmi érzékeny témát nem fotóztak, hiszen nem is munkaútra mentek, hanem nyaralni.

A vád kémkedés volt ellenük, amiért Görögországban akár húsz évet is kaphattak volna. Mint októberben megírtuk, (még ma is tartó) bírói sztrájk is lassította az ügyüket. Akkor azt írtuk, a szerencsétlenül járt két fejlesztő pár hétig még biztosan börtönben lesz, de végül szegények a karácsonyt is ott töltötték.

arma.jpg

Az ügy diplomáciai hullámokat is keltett, jól mutatja ezt az is, hogy mi kellett a két fejlesztő szabadulásához: az, hogy a cseh kormányfő, Petr Nečas felhívja a görög miniszterelnököt, Antonisz Szamaraszt (meghallgattam volna azt a beszélgetést). Ennek eredményeként hirtelen meggyorsult az ügyintézés, és kiderült, hogy fejenként ötezer eurós óvadék fejében mehetnek a srácok. A Forbes két napja még azt írta, hogy valamikor a napokban szabadulnak, de az őket támogató honlapon ma már a fenti fénykép volt látható.

Persze ezután kérdéses, hogy görög terepek lesznek-e az Arma 3-ban, a Forbes pedig felveti azt a kérdést is, hogy ezek után melyik épeszű ember utazna vissza Görögországba, hogy vádlottként vegyen részt egy bírósági tárgyaláson, amiben kémkedéssel vádolják őt (mert a két fejlesztő továbbra is vádlott). Szóval lehetnek még érdekes fejlemények az ügyben, de most mindenki örülhet, hogy a csehek hazatértek családjaikhoz.

43 komment

Címkék: börtön happy end arma bohemia

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr965023488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztrelnyikov 2013.01.17. 13:33:35

"Oda azért utaztak, hogy kutatómunkát végezzenek a készülő Arma 3-hoz. Ennek részeként fotókat és videókat készítettek egy katonai bázisról"

A bibi az, hogy a két cseh srác állítja, hogy NEM ez volt. Ők csak a szabadságukat töltötték ott: nyaraltak. A görögök meg nehezen hitték el, hogy két heteró férfiú miért hagyja otthon a feleséget/barátnőt nyaralás alkalmával.

A lényeg, hogy a csehek (állításuk szerint) NEM fényképeztek bikinis csajokon kívül mást.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2013.01.17. 13:34:59

@sztrelnyikov: hoppá, erről lemaradtam. megy az update

sztrelnyikov 2013.01.17. 13:36:26

"Az ügy diplomáciai hullámokat is keltett, jól mutatja ezt az is, hogy mi kellett a két fejlesztő szabadulásához: az, hogy a cseh kormányfő, Petr Nečas felhívja a görög miniszterelnököt"

És 10000 EUR is kellett hozzá. Ennyi volt ugyanis az óvadék.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2013.01.17. 13:38:05

@sztrelnyikov: úgy értettem, hogy fejenként ötezer

devDavid · http://blog.hu 2013.01.17. 13:40:34

Szegények, mondhatják le a görögországi nyaralás foglalásait :(

sztrelnyikov 2013.01.17. 13:40:59

@Stöki: Bocs, az 5000-en átsiklottam, de igazad van.

sztrelnyikov 2013.01.17. 13:48:24

Na most már leszállok erről a hírről becs szó, de:
"Persze ezután nem valószínű, hogy görög terepek lesznek az Arma 3-ban"

De. Mindenképp ők lesznek. Az ArmA3 fő színhelye Lemnos szigete. Ezen az incidens nem fog változni.
Ahogy a cseh BIS fanyar humorát ismerem lesz benne easter egg is: valamelyik épület rácsos ablakán a két srác fog kinézni vagy ilyesmi. Pl az ArmA2-ben egy bázist neveztek el az egyik híres játékosról aki fiatalon hunyt el rákban. Szóval 100%, hogy a játékban szereplő Limnos-ban is lesz valami utálás erre a 129 napos incidensre.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2013.01.17. 13:53:24

@sztrelnyikov: Viszont így azért tényleg elég gyanús, hogy nem csak nyaralni mentek oda, család nélkül (persze én is nyaralás mondanék, ha kémkedéssel vádolnának).

sztrelnyikov 2013.01.17. 14:02:18

@Stöki: Hát igen. Ez elég nyitott kérdés szerintem is. Persze ők, meg a támogató weblap az ellenkezőjét állítja. És ez is érthető.

Valahol a görögöket is értem: az egész EU baszkurálja őket, válság, szopás. Valakibe bele kellett rúgniuk.

De azért 129 nap egy balkáni börtönben... Azért az kemény!

Galleoth 2013.01.17. 14:07:35

Így így, meg kell védeni azt a felbecsülhetetlen tudást amivel csődbe vitték az országot.
Nincs itt semmi látnivaló, csak államcsőd, meg korrupció.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2013.01.17. 17:33:19

@Stöki: "...Petr Nečas felhívja a görög miniszterelnököt, Antonisz Szamaraszt (meghallgattam volna azt a beszélgetést)..."

Lehallgattunk egy telefonbeszélgetést!

"Nečas: Kicsöng!
Szamarasz: Halló?
Nečas: Szevasz Antonisz! Petr vagyok!
Szamarasz: Petr?
Nečas: Nečas, Petr Nečas! Tudod, Prága, sör, knédli, csajok...
Szamarasz: Jajj, Ahoj Petr! Ne haragudj már, de mostanában azt sem tudom hol áll a fejem! Tudod, ezek a tüntetések, meg mifene... Mi van? Jöttök nyaralni Andulkával?
Nečas: Hát az a helyzet Antonisz, hogy nem úgy néz ki hogy megyünk... Vannak ezek a kocka gyerekek, valami játékfejlesztők és hát börtönben tartjátok őket már hónapok óta, valami kémkedésért. Te Antonisz, ez most komoly? Azt mondják, hogy ők csak bikinis sunákat fotóztak a bícsen.
Szamarasz: Áhh, ne bosszants már! Muszáj valamit csinálnom itt a néppel, kenyeret már nem nagyon tudok nekik adni, marad a cirkusz, az a rómaiaknál is bevált! Várj egy kicsit! (Lefogja a kagylót, görögül beszél valakihez: Marina! Emlékeztessen már rá, hogy fel kell hívnom Berlusconit!) Itt vagyok Petr, bocs.
Nečas: Oké Antonisz, ahogy érzed! Juteszembe! Idén ne csak rám ne számíts Andulkával, de arra a pár millió cseh turistára se! Mindjárt fel is hívom Erdoğant rögtön Ankarában, biztos fog örülni neki, hogy...
Szamarasz: Ne fáradj Petr, már mennek is haza a kölykök, csak lökjetek már át fejenként ötezer eurót nekik a különgép költségeire, jó? PayPal a legegyszerűbb, SzamaraszNemAlekosz@gmail.com az usernevem! Na, mennem kell, mert már megint tüntetnek itt a ház előtt és a testőrök idegeskednek! Szevaszt Petr!" -- KATT --

2013.01.17. 17:39:53

akkor ha jól veszem ki melegek és kémek, de az utóbbit nem lehetett bizonyítani, az előbbit pedig nem kellett

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.17. 23:46:15

@deto: látszik, hogy fotózáshoz mit sem értő nővel még életedben nem mentél fotózni... Engem a párom akasztott ki nem egyszer, amíg fotózással is foglalkoztam. Ő csak unatkozik, miközben én fényképezek. Gyanítom, ha valóban fényképezni mentek, akkor valami ilyen lehetett a háttérben.

con-troll 2013.01.18. 00:34:02

"...mert az Arma széria fő erőnye a realizmus..."
Nice. Szeretem az ilyet. Legutóbb is szét röhögtem magam, amikor az egyik lányzó közli a másikkal: "Te libanc!". :D

Egyébként, ha van kiadatás, akkor nem az a kérdés, hogy önszántukból visszautaznak-é, hanem, hogy kiadják-e őket.

esefe 2013.01.18. 04:43:59

Ha kémkedtek, akkor azt fogják mondani?

Bélabáttya (törölt) 2013.01.18. 05:10:16

Csak úgy kérdem... Minek nevezik azt a tevékenységet, amikor valaki - az érintett fél tudta nélkül - katonai objektumok kialakítását, esetleg működését figyeli, rögzíti, későbbi felhasználás, és végső soron anyagi haszon reményében?

Tapogatott Kukorica 2013.01.18. 07:13:06

Jobban jart volna a gorog fel, ha fejenkent 100 milliard eurot ker. Ket legyet egy csapasra.

sztrelnyikov 2013.01.18. 07:20:29

@esefe: Az biztos, hogy nem kémkedtek. A kérdés az, hogy nyaraltak/pihentek vagy utómunkát végeztek.

A fő röhej a görögök viselkedésében, hogy amikor a komplett cseh stáb (30 fotós, 50 hangmérnök, 100 geodéta) kimentek feltérképezni és bemodellezni Limnos szigetét, akkor ez tök oké volt nekik és senkit nem csuktak le kémkedésért. Tehát amikor ez a csapat hazatért, meg volt a sziget 3D-ben komplett szétfotózva 99%-ban. Ha ez a két srác tényleg a játékhoz készített felvételeket, akkor az max 1-2 szarul sikerült fotó pótlása lehetett. Na ezekre lecsaptak. A baromi nagy stábot meg hagyták.

Ennek két oka lehet: a nagy stábbal ment a NatGeo/Spectrum/HBO... szar se tudja melyik kábeltévé és filmet készített a Hogyan szkenneljünk be egy komplett szigetet videójátékhoz címmel. Ebben szarul vette volna ki magát, ha a görög TEK elviszi az egész bagázst.
A másik ok, hogy amikor ez a stáb szkennelte a szigetet, akkor még vidám görögök voltak és a németek csak mint turista célpont gondoltak rájuk.
Mire a két srác kiment fotózni, addigra, meg az egész EU őket basztatta a németek meg megszállással fenyegették őket. Erre bepöccentek és az első adandó alkalommal lecsuktak két EU polgárt: cseh vagy német, nem tökmindegy, sörimádó buzi északiak.

Guszty 2013.01.18. 08:11:43

@sztrelnyikov: Vagy lehet, hogy a stábnak volt engedélye?

Borenbukk 2013.01.18. 08:16:02

@sztrelnyikov: A masik lehetoseg, egy hulye, de elhivatott hivatalnok latoterebe kerultek, aki elegge aki eleg nagy lokest tudott adni a burokracianak, hogy annak a sajat tehetetlensege le tudja gyozni a jozan eszt.

sztrelnyikov 2013.01.18. 08:21:55

@Guszty: Teljesen életszerű: kiadnak engedélyt egy 150 fős stábnak, hogy a szigetet beszkennelje katonai bázisokkal, repterekkel, kikötőkkel együtt. Majd ugyan annak a cégnek két alkalmazottját elkapják kémkedésért, mert kívülről lefotóz egy kerítést. (miközben ennek a cégnek már megvan az is, hogy mi van a kerítésen belül, ugyanis arra kiadtak nekik engedélyt).

Hááát nem hiszem.... De lehet.

mckmester 2013.01.18. 08:59:50

@sztrelnyikov:
Az engedély kiadásakor jelzik a bázisparancsnoknak/bürokratáknak, hogy ekkor és ekkor jönnek valakik és fotózni fognak. Ergo az érzékenyebb dolgokat el lehet tenni addig, szívélyes állófogadás stb.

A két srác esetében ez nem így volt, így a szabályzat és a helyi törvények alapján letartóztatták őket.
Egyébként meg a "3D csak játékot akarunk csinálni" szöveget bárki mondhatja. Tiltott területen fotóztak, ez már elég ok az eljárásra.

Ennek ellenére remélem, hogy a dolognak nem lesz folytatása.

sztrelnyikov 2013.01.18. 10:05:25

@mckmester: "Tiltott területen fotóztak"

Ez a része spekuláció. A csehek állítják, hogy nem tettek ilyet. És gondolom a görögök se találtak náluk ilyen fényképet, mert akkor nem engedték volna el őket.

Az egész ügy sokkal zavarosabb, mint az a mondat, amivel az index kicímlapozta. Ha az a mondat igaz volna, egyetértenék veled.

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.18. 12:44:47

@mckmester:
1. Honnan lehet tudni, hogy tiltott terület? Pláne, ha egyébként nincs is lezárva?
2. Idézhetem Hofit: "... nem rakok ki ilyen bazi céltáblát!" :-D

Ettől függetlenül: egyes helyeken iszonyatosan paranoiásak/idióták az emberek. Ha jól emlékszem, Angliában v. a franciáknál pl. tilos állványról fotózni. Idegenektől szinte mindenhol, mindenki félti az arcát (hogy miért?)
És sorolhatnám... :-(

wowerman 2013.01.18. 13:14:49

@Galleoth: húzz vissza a lyukba ahonnan jöttél, Galleoth, senki sem kíváncsi rád. Amúgy meg katonai titkokat és bázisokat megvédik mindenhol

Szakyster 2013.01.18. 15:14:13

Tényleg jó lenne tudni, hogy pontosan mi történt, de egy biztos: ha tényleg tiltott területen engedély nélkül fotóztak, akkor jogos, hogy rács mögé kerüljenek, teljesen mindegy, hogy tegnap ki, mikor, hol fotózott. Minden más rizsa. Ez minden országban így van. Vagy még ígyebb.

Sanosuke 2013.01.19. 13:12:00

az a kérdés ha családdal mentek volna, akkor nem csukják le őket ?

és hogy műholdképeket és térképadatokat is felhasználnak, ezeket akárki más is láthatja, letöltheti akkor nem mindegy ?

viszont ha előre odaszólnak a rendőröknek hogy egy játékhoz kell, akkor biztos kaptak volna engedélyt.

Galleoth 2013.01.19. 23:54:23

@wowerman:
Nem tudom ki vagy öcsi, görög vagy katona, de bármelyik is hozta rád a sírógörcsöt, szerinted elengedtek volna 2 külföldit az országból, ha valóban katonai titkokat fényképeztek/dokumentáltak/vagy akárcsak _ LÁTTAK_ volna?
Neked kellene gondolkodnod, mielőtt elkezdesz írni.

Elég felháborító, hogy alaptalanul bebörtönöznek 2 embert mondvacsinált kémkedésért, abban az országban ahol az országot csak az nem lopta szét aki éppen aludt, és a te degenerált megnyilvánulásod csak ront a helyzeten.

Reactor 2013.01.20. 00:17:41

Egy katonai bázis lefotózása kivülről = kémkedés?
Hát hogyne. Az ellenséges békaemberek meg ugye ott voltak a sziget körül mindenütt, és várták a fotókat.
Hűha most jut eszembe, én lefotóztam pár szögből egy hazai drótgyárat a Tristania 2-höz, én kis Mata Hari. Megyek is gyorsan és feladom magam :$

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.20. 00:25:28

@Reactor: menj el a Szabadság térre (szabadság, hehe... :D :-( ) és fotózgasd az amcsi követséget! Én még akkoriban próbálkoztam vele, mikor erőddé alakították... Simán elzavart a rendőr. Hogy milyen jogon, azt azóta sem tudom. Csak akkor nem voltam még annyira benne ezekben a dolgokban, hogy panaszt tegyek ellene...

Reactor 2013.01.20. 00:47:49

@fidesz = népirtó csőcselék: Jó ötlet :D Ezt én is ki akarom próbálni, ki tudja, hátha jó lesz amerikai nagykövetséges titkos pálya is a játékba :D Ellenséges békaemberek ott ugyan nem lehetnek sajnos, de felveszek szmokingot csokornyakkendővel, és úgy megyek lefotózni. Kíváncsi vagyok, a sündőrök mit fognak keresni nálam...fényképezőnek álcázott antianyag sugárfegyvert, robbanó tollat, ideggázt kibocsájtó csokornyakkendőt, igazságszérumos cigarettát, őrölt boszorkányszart...
[insert Mission Impossible 2 főcímdal here]

wowerman 2013.01.20. 11:42:17

@Galleoth: A szokásos stílus, köszönjük :D

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2013.01.20. 18:44:39

Az utolsó pár kommentet moderáltam, nem hiányzik az a beszélgetés ide, különösen nem az, ahogy a fideszes nickű kommentelő könnyedén nácizgatott (ő kapott egy kis bant is, hátha elgondolkodik).

sztrelnyikov 2013.01.21. 07:50:02

@Stöki: Az volt a baj, hogy kikerült index címlapra. Akik onnan jöttek, el sem olvasták a cikket, csak kommenteltek a címre. :(

Sanosuke 2013.01.21. 18:54:00

@sztrelnyikov: az index gondol egyet és kiteszi magának ?

lerchenfelder 2013.01.22. 10:05:51

Van egy olyan sanda gyanúm, hogy az ARMA 3-ban a gazdasági válságtól sújtott elkeseredett görög hordák fogják délről megrohamozni Európát (netán a törököket? Muhahaha:)) és őket kell majd visszavezetni a tengerbe, ó, be szép is lenne..
Európa lágy alteste végre méltó helyére kerülne.

sztrelnyikov 2013.01.22. 12:36:05

@lerchenfelder: Nem olyan nehéz elolvasni, hogy miről fog szólni az ArmA3. Egy olyan világban játszódik, ahol Irán lerohanta a fél világot (többek között a Balkánt is) és ellenük küzdenek az angolszászok.
Nyilván lesz egy (a két fő frakció közé ékelődő) helyi görög maffia is, mint játszható fél.

Sanosuke 2013.01.22. 16:42:36

@sztrelnyikovIrán a fél világot ?
nem inkább az iszlám :)

Reactor 2013.01.22. 17:12:12

@lerchenfelder: Az ám :) Az Uozo lenne a hordozható medikit, a gyros meg a sebezhetetlenség :DDD

sztrelnyikov 2013.01.22. 22:01:48

@Sanosuke: Olvasd el, ha nekem nem hiszel: arma3.com
Az OPFOR oldalon iráni katonák lesznek.

lerchenfelder 2013.01.23. 14:15:20

@Reactor: pfff :))) Farbatosz, a görög opfor.
süti beállítások módosítása