HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Az erőszakos játékok bezúzása elmarad

2013.01.10. 13:31 miguel_

Volt az a hír, hogy a közelmúlt legdurvább iskolai lövöldözésének hatására nemcsak az amerikai politikusok kezdtek el vakarózni a hétköznapokat behálózó erőszak ügyében, de egy kisváros közössége is. Egy southingtoni csoport kitalálta, hogy minden egyes nekik visszaadott erőszakos játékért baseball- és bowlingpályára szóló bérletet adnak cserébe. Az így kapott játékokat a tervek szerint a város autósmozijába vitték volna, ahol diadalittas tekintettel megnyomták volna a valami zúzógép indítógombját.

Na, a Southington Offers Services nevű csoport most bejelentette, hogy elmarad a rendezvény. De nem ám azért, mert a világ túloldaláról is felhívták őket, hogy a töküket tegyék inkább a prés alá a játékok helyett, ó dehogy. A találó nevű sajtós, Dick Fortunado szerint ugyan valóban rengetegen keresték meg őket, és tényleg a világ túloldaláról (a legendásan erőszakosjáték-ellenes Németországból például KETTEN is), de végül le kellett lőni a projektet, mert túl sokan jöttek volna el. Dick barátunk szerint volt egy pillanat, amikor a szervezők megálltak, és feltették maguknak a nagy kérdést: hogy kezelik majd ezt a nagy tömeget? Na, hát az egész dolog leállításához hasonlóan agyafúrt megoldást utoljára a saját hajóit felgyújtó Cortez adott elő arrafelé.

bookb.jpgKicsit persze elszaladt velem a ló, mert az mégiscsak oké, hogy nem tartanak könyvégetést boszorkánypereket játékzúzást a derék amerikaiak. Az ötlet lényege amúgy is a figyelemfelhívás volt. Azt szerették volna, ha a szülők és a nagyszülők átgondolják a videojátékok szerepét a család, főleg a gyerekek életében. Fortunado szerint az a cél az volt, hogy ne csak a gyerekek legyenek tisztában azzal, hány erőszakos játék is van egy háztartásban, hanem azok a felnőttek is, akik általában túl elfoglaltak és nemtörődömök ahhoz, hogy ilyen lényegtelen apróságokra, mint a saját gyerekük lelki fejlődése, odafigyeljenek.

Gyakorló szülőként mondjuk én sem vagyok oda azért, hogy a fiam virtuális tömeggyilkos legyen még azelőtt, hogy megtanulna olvasni, de ugye megint az van, hogy egy erőszakos bűncselekményt valakiknek sikerült összekötnie a játékokkal. Persze lehet ezt máshogy is nézni.

Ha egy magyar jótékonysági szervezet ajánlana fel, tudom is én, uszodabérletet az erőszakos játékaim fejében, hát teljes lelki nyugalommal váltanám ki az élethosszig tartó ingyenességet a polcon hányódó, mára szinte értéktelen Call of Dutykkal meg Battlefieldekkel, és csak a móka kedvéért rádobnám a halom tetejére Doomot meggypiros kislemezen. A kérdés csak az, hogy vajon mit adnának a gyerek műanyagpisztolyáért és fakardjáért cserébe? A Rizikó ér pár hónapnyi szaunát? Hát a videokazettákon őrzött Schwarzi-összes? Hány napnyi tévékettős híradó ér egy érmét a hajszárítóba?

A dologban a legszebb, hogy bár a zúzda elmarad, a szórakozási lehetőségekre, például étteremben felhasználható utalványokat kiosztják minden olyan családnak, ahol szóba kerültek az erőszakos játékok veszélyei. És hogy állapítják meg, kik voltak ezek? Bemondásra elhiszik.

35 komment

Címkék: usa wtf alázás erőszakos játékok

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr725009972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kuruttya 2013.01.10. 15:12:55

Időről-időre előkerül a téma, aztán lecsendesül. Az amerikai gyerekek évtizedek óta rendszeresen mészárolják egymást a sulikban, nyilvánvaló, hogy semmi köze nincs a dolognak a Call of Duty-hoz.

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2013.01.10. 16:20:42

:: én sem vagyok oda azért, hogy a fiam virtuális tömeggyilkos legyen még azelőtt, hogy megtanulna olvasni

Ha az ötéves lányom Torchlight2zik, az minek számít? :)

G_Norton 2013.01.10. 16:56:31

Tényleg, vajon számít az Age of Empires? Már a legelső részénél csúnya vérfürdőket lehetett rendezni, nem beszélve a Red Alertről, vagy a C&C-ről, ahol még atomot is lehetett hajítani az arab terroristákra.

paraszgyerek 2013.01.10. 17:18:40

Akár a sakkot is felhozhatjuk példának. Két sereg kíméletlenül mészárolja egymást...
De amellett sem mehetünk el szó nélkül, főleg az utóbbi ámokfutós szomorú események miatt, hogy aki ilyenre vetemedik az is valahonnan veszi a mintát, valamiért menő dolognak tartja az emberek legyilkolását - és ezzel foglalkozni kell, nem "könyvégetéssel" de nem is a probléma szőnyeg alá seprésével.

seventyfour 2013.01.10. 17:57:09

Rossz helyen kapiskálnak. Sajnos az elidegenedés a probléma, amire ők semmiféle megoldást nem tudnak adni. Ezek a tömeggyilkosok beteg emberek vagy legalább is pszichopaták, akik ott/itt élnek legtöbbször közöttünk, és nincs egy családtag, egy szomszéd, egy bárki, aki leállítaná őket. Mert azért a hírekből látszott, hogy nem minden előzmény nélküli események történtek. (Nálunk a hírekben a szomszédok mindig azt mondják, olyan "csendes, jóravaló embör vót")

gothmog 2013.01.10. 18:26:47

Mostanában már csak ilyen Cogs, World of Goo, Osmos stb. kategóriájú játékokkal játszom.
Ja, és az ismerőseim szerint csendes, jóravaló ember vagyok.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.01.10. 18:29:09

@paraszgyerek: a sakkban a parasztok járnak a legszarabbul, és csak néha válik egyből királyfi, de akkor is becserélik királylányra.

thinkEdem 2013.01.10. 19:05:35

Na várjunk csak. Akkor most végeredményben mindenféle jutalmakkal látják el azokat, akiknél van otthon erőszakos játék.
Erősen próbálom nem epic failnek felfogni a végeredményt. Nehéz.

Typ3 2013.01.10. 20:13:28

Csáth Géza: A kis Emma

mek.oszk.hu/00600/00630/00630.htm#18

Hátha valaki még nem ismeri...

Sanosuke 2013.01.10. 20:57:32

és az erőszakos filmekért nem szólnak semmit ?

G_Norton 2013.01.10. 23:35:21

@paraszgyerek: Vegyük hozzá, hogy az elsődleges probléma az ő esetében az volt, hogy 4, azaz NÉGY csőre töltött fegyver volt otthon a fegyvermániás anyja miatt. Asszem még lőni is megtanította.

Azt a kérdést is feltehetnénk még, hogy vajon miért az USA-ban lövik szitává a legtöbb embert a világon. Most hirtelen fel sem tudnék hozni olyan esetet, amikor a videójátékokra akarták fogni a mészárlásokat, és nem az USA-ban történt meg.

@seventyfour: Na ez az. Aki pszichopata, és ha figyelnek is rá, akkor is be fog kattanni egyszer, maximum nem gépfegyverrel sorozza meg a szomszédságot, hanem mondjuk egy csúnya vita után felkapja a villát, és nyakon szúrja a tesóját.

@Sanosuke: Jesszus, egy pillanatra eljátszottam a gondolattal, hogy betiltják a két Expendables-filmet, és az érintett színészek összes vérengzős filmjét. Nincs több Chuck Norris, nincs több Terminátor, nincs több JCVD-féle tornagyakorlat...:)

algi 2013.01.11. 00:06:39

Penn and Teller: Bullshit! – Videogames

youtu.be/MaF9nbLo8as

algi 2013.01.11. 00:09:12

@thinkEdem: Az ötlet az volt, hogy mindenki vegyen centekért olcsó erőszakos játékokat a turiban, hogy aztán ilyen huszonöt dolláros bérletekre becserélhesse. Úgy látszik, bevált a hack.

light 2013.01.11. 07:46:57

@G_Norton: A skandináv gyereknél is elovették a COD-ot, meg hogy wow-ban terjesztette az igét.

Fatal Error! System Halted! 2013.01.11. 08:36:37

Vajon az iróniaméter kiakadt volna-e, ha megtartják a játékzúzást, s közben egy zakkant, egy géppityuval megszórta volna a tömeget?

flea 2013.01.11. 09:26:07

@paraszgyerek: mondjuk a sakkban valamivel kevesebb leszakadó végtag ábrázolódik, mint azokban a játékokban, amiket elő szoktak venni az agresszivitásuk miatt, nem?

(Ettől függetlenül nem gondolom, hogy az erőszakos játékok inspirálnák a pszichopata gyilkosokat, még mielőtt.)

sírjatok 2013.01.11. 11:04:49

@Typ3: eeeej, köszi, de rég nem olvastam

Adani 2013.01.11. 13:35:57

Azt mégis ciki lett volna beismerni ,hogy nem volt elég játék náluk ,amit bezúzhatnak. Amúgy meg simán kiírnak egy DVD-re valamit, tök mindegy mi az, és ráírják hogy pl. DOOM 3 és leadják és 100 ft befektetésből, amiben a megvásárolt DVD-től kezdve az íráshoz elhasznált áramig meg az alkoholos film használata, amivel ráírja a lemezre is bennevan mint költség kap egy értékesebb ajándékot.

Anno nálunk is volt iylen akció, hogy néhány pesti moziban ingyen adtak mozijegyet filmekre ha leadtál egy másolt DVD-t sőt még azt se kellett elég volt ott helyben bűnbánó képpel meggyónni ,hogy megnéztél egy letöltött filmet. Akkor még Kecsón laktam, de gondoltunk rá, hogy összeszedünk pár rontott lemezt, amit elbaszott az író ezért csak söralátétnek jó már, ráírjunk valami film címet és megyünk ingyen mozizni, de csóró kollégistáknak nem volt pénzük vonatjegyre. :)

miguel_ 2013.01.11. 14:16:11

@paraszgyerek: a játékipar nem söpri a szőnyeg alá a problémát, hiszen a termékeket jól körbeírt kategóriákba sorolva könnyíti meg a vásárlók dolgát, és a legtöbb kiadó az olyan hülyék előírásainak is meg akar felelni, mint a németek.

Abban igazad van, hogy valami félrecsúszott ezzel a mintás dologgal, de szerintem a probléma abban áll, hogy nem adunk megfelelő mintát a gyerekeinknek, és ők kénytelenek máshonnan felszedni azt.

nemjogasz 2013.01.11. 18:44:18

Imádom az amerikaiak gondolkodását.
Ha tömegmészárlás van, mindig ez van. Az, hogy esetleg társadalmi, családi, pszichológiai tényezők tömkelege, az elcseszett amerikai viselkedésminták vezetnek ezekhez, az fel se merül.
El van intézve annyival, hogy a játék a hibás, nincs itt semmi látnivaló, néhány hülye populista szenátor (képviselő, seriff, szomszédnéni) nagy csinnadatrattával benyújt egy törvényjavaslatot, hogy tilcsákbe, és akkor meg vannak elégedve magukkal, hogy milyen faszán megoldották, nem lesz több tömegmészárlás.

Sanosuke 2013.01.11. 20:34:55

@Adani: nem sokáig lehetett mert ilyenről még nem halottam.
meg mindenki másolt lemezekkel akar fizetni a mozi megdöglik :)

Sanosuke 2013.01.11. 20:39:42

@nemjogasz: régen a rock és metal zene, utánna a rap, most a videojátékokra fogják ezt.

a játékipar dollármilliárdos üzlet, nem tudnak mit tenni ellene.

algi 2013.01.11. 22:07:06

@nemjogasz: A röhej az, hogy miközben tagadják az összefüggést a lövöldözéssel, egész véletlenül épp azután jelentették be, hogy az NRA közölte: a virtuális lövöldözéstől lesznek erőszakosak a fiatalok.

Magyarul: Ha kimész a lőtérre igazi fegyverrel lövöldözni emberalakú céltáblákra, akkor az okés, de ugyanezt otthon, szimulálva már nem okés. A fegyvergyártók félnek a konkurenciától, hogy valakinek elég a virtuális élmény is, nem kell neki igazi.

Sanosuke 2013.01.11. 22:21:49

jó pár éve egyik tudattágító csatornán volt hogy az amcsi katonák a Doom 2-vel gyakorolják a harci taktikákat, csapatmunkát , nem akartam elhinni :D

Dester 2013.01.11. 22:23:43

@gothmog: hát nem tudom, rezeg a léc, az Osmos azért eléggé erőszakos. Ki kell nyírni a sok kis buborékot. Sőt, néha gonosz, irányváltoztató, gyorsan növő zöld buborékok támadnak rád.
A zenéje meg egyenesen death metal.

;)

nemjogasz 2013.01.12. 15:55:43

@algi: Nem hiszem, hogy ez lenne az ok, általában nem szórakozás céljára vásárolnak fegyvert amerikában. Inkább az állhat a NRA bejelentésének hátterében, hogy most az obamáék nagyon rájukszálltak, szigorítani akarnak a fegyvertörvényen. Úgyhogy kell valami bűnbak, amire mutogathatnak, hogy nem ők a hibásak, hanem a sátáni játék. Ügyes taktika, mert a jópolgárokat amúgy is évtizedek óta eteti be ezzel a maszlaggal a média, úgyhogy zsigerből vevők rá a hülye tömegek.

algi 2013.01.12. 16:53:45

@nemjogasz: Nem hiszem, hogy félnek Obamától. Inkább azt gondolom, hogy gőzhengerrel le akarták tarolni az arénát, mielőtt Obama akár megmeri mozdítani a kisujját.

Adani 2013.01.18. 17:24:43

@nemjogasz:

Hazánkban még sosem olt példa arra ,hogy videójátékok eseményeit utánozva gyilkolt volna valaki vagy próbálta volna meg, még hivatkozni se sűrűn hivatkoztak ilyesmire, pláne gyerekek vagy fiatalok, de arra már igen ,hogy felnőtt elvileg értelmes középkorú meg idős emberek keverték a valósággal egyes tévé sorozatokat. Nem is egyszer. Volt, aki öngyilkos lett mikor Bobby meghalt (és bár Bobby később feltámadt az öngyilkos öregasszony nem), gyűjtöttek pénzt Esmeralda szemműtétjére meg Isaura felszabadítására is. Sőt Berényi Miklós tüdőrákjának a műtétjére is. Meg ugye hányan hívtak úgy mentőt a 90-es években ,hogy Mágen doki jöjjön.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.01.18. 22:06:59

populáris, de már megénekelték, hogy ki uralja a nemzet: www.youtube.com/watch?v=X0IHtu9O1xo

Reactor 2013.01.19. 21:46:27

Ámeriká. A lehetőségek és az idióták földje.

Ahogy előttem írták, fel se merül hogy az elcseszett társadalmi modell, a korcs nevelés és viselkedésformák meg a vadkapitalizmus felelős az iskolai lövöldözésekért. Minden a játékok hibája! Fúúúúj, köpköpköp, monnyonle! Annyira vártam már ezt a menetrendszerinti hisztit, meg a kedves női szereplőnket, Tíccsuk Beát...
Kíváncsi vagyok még, hány évszázad kell ahhoz, hogy felmerüljön bennük a gondolat, hogy abszolút nem a játékok hibája, úgyhogy kb. a szart pofozzák, megy a bullshittelés ezerrel. Játékok nélkül mi lenne? Csávókám megnézni a Terminátor kettőt, és utána megy lövöldözni, akkor a filmeket Tíccsuk Bea?
Szerintem Tíccsuk Bea hülyéket, idiótákat. Itt volna már az ideje újra nyitni a Taigetoszt.
Olyan fura dolog, hogy ide egész csomó gamer jár, és még egyikük se érzett késztetést arra, hogy machinegunnal játsszon Doom2-t az osztályteremben.
Mellesleg skacok, autósmoziba hogy kerül zúzda? :D

@Sanosuke: Doom 2-vel gyakorolják? Hát ha erre alapozzák a stratégiájukat, már ott megbuknak, hogy a harctéren hiába nyomogatja a lövészárok falát, nincs mögötte titkos hely medikittel meg kék gömbbel :DDD

@nemjogasz: Ööö mégis mit vártál a Zsindextől? Amint van egy kis bolha, ők az elsők akik jókora nagy elefántot csinálnak belőle, méghozzá rózsaszín plüss elefántot citromsárga fülekkel...

Adani 2013.01.20. 12:23:42

@Reactor:

Az Index kb. annyira hiteles médium mint a jereváni rádió. Ha azt írják ,hogy Merciket osztogatnak azt min. úgy kell érteni, hogy Ladákat fosztogatnak.

Amerikától mit vártál amúgy, ahol azért lehet sikeresen perelni mert a mikróban szárított macska megdöglött és hát nem volt a kezelési utasításban leírva, hogy állatot szárítani nem lehet benne. Vagy ugye azért is, mert miközben lakóautóval haladt az autópályán hátrament kávét főzni és karambolozott, és hát az se volt benne a leírásban ,hogy nem szabad elhagyni a vezetőfülkét. Vagy a mekis kávéval leforrázott nő ,aki azért perelte sikeresen az éttermet, mert nem szóltak neki ,hogy vigyázzon, mert forró a kávé.

P1sty 2013.01.28. 17:20:49

Aztán a jenki csávók meg is csinálták a saját szimulátorukat.
wikipedia.org/wiki/America’s_Army
süti beállítások módosítása