HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Neked ez nem jár

2012.09.15. 09:09 Tyl3r

A régi rossz vicc szerint a pszichiáter az az ember, aki a sztriptízbárban nem a műsort, hanem a közönséget figyeli. Hogy a gémerszájtokon nem a híreket, hanem a kommentelőket figyelő látogató micsoda, azt nem tudom, de időnként ez a vidék fentről pusztítandó vasútnak és gyárüzemnek tűnik.

Történt ugyanis, hogy bejelentették a Bayonetta folytatását. A Platinum Games játéka 2010-ben jelent meg, PS3-ra és Xbox 360-ra, és bár sokan nem tudták túltenni magukat, hogy a főszereplő egy ribancruhában vonagló dögös boszorkány, maga a játékmenet mindenért kárpótolt. A szaksajtó teljes joggal volt elájulva tőle. Ennyire összetett harcrendszert még egy hack & slash játékban sem láthattunk, és még a kőszívű tesztelők - például a híresen szigorú EDGE magazin szerzője - is 10 ponttal jutalmazták a játékot.

Én is.

A Bayonetta nem lett átütő siker, körülbelül egymillió példány fogyott belőle. Ez kevés, ha a blockbusterekhez viszonyítjuk, de egy extrém szélsőséges rétegjáték esetén szép eredménynek mondható. A kiadásért felelős Sega azonban már korábban bejelentette, hogy a játéknak nem lesz folytatása, ami nem lepett meg senkit; a kiadó mostanában erősen bukdácsol, érthető, hogy nem szeretnének kockázatot vállalni. Ezzel szemben a Nintendónak szüksége van exkluzív játékokra a saját konzoljához, úgyhogy valószínűleg háttéralkut kötöttek a Segával, és megszerezték a Bayonetta jogait. Ami csak Wii U-ra fog megjelenni, és semmi másra.

Egy csirkeólba bekúrt fénygránát nem tudott volna akkor sipákolást kiváltani, mint ez a hír.

Baonetta-2-why-u-hatin-cover-.jpg

Tegyük tisztába a tényeket. Egy: a Bayonetta folytatása, ha a Nintendo nem lép közbe, soha nem jelenhetett volna meg. Itt nem arról van szó, hogy a Platinum Games és a Sega leült tanakodni, hogy milyen platformra hozzák ki a játékot: amikor a Nintendo magára vállalta a projekt finanszírozását, a Wii U exkluzivitás alapfeltétel volt. Tehát vagy erre a platformra jelenik meg a játék, vagy semelyikre. Eszi, nem eszi, nem kap mást. Azon nem érdemes fennakadni, hogy a Nintendo miért csak exkluzív játékokat finanszíroz, és miért nem csinál belőlük multiplatform anyagot. Aki mégis megtenné, annak itt a megoldóképlet: mert nem olyan hülyék, mint az egyszeri fórumozók, és bár nem szentek, nekik is maguk felé hajlik a kezük.

Kettő, és ez sokaknak talán felfoghatatlan, de lényeges: egy konzolt nem a márkája, a teljesítménye, a színe vagy a fejlesztője, hanem a rá megjelenő játékok miatt érdemes megvásárolni. Ha tehát valaki a Metal Gear Solid 4-gyel szeretne játszani, nem az a megoldás, hogy veszünk egy Xboxot, és vudu átokkal próbáljuk megtörni a PS3-exkluzivitást, vagy kurvaanyázzuk a Konamit, amiért nem jön Wii-re. Világos, a konzol pénzbe kerül, drága, csak játékra jó, a júzernek meg teccene, ha ezért a pénzért kinyalnák a seggét.

Neki az jár - gondolhatja. De nem, nem jár.

A szélsőséges reakciók a Nintendóval szembeni engesztelhetetlen gyűlöletre is visszavezethetők. Tény, hogy a Wii-vel nem sikerült meggyőzni túl sok keményvonalas játékost (holott a játékkínálat nem ezt indokolná), ezért sokan vélhetik úgy, hogy egy hardcore akciójátéknak semmi keresnivalója egy Nintendo-konzolon. Egy szar, technkailag elmaradott, túlárazott, még meg se jelent konzolon. Pedig, ahogy az imént tisztáztuk, az a konzol nem szar, amire jó játékok jelennek meg. A jó játékoktól nem tud szar lenni.

29 komment

Címkék: nintendo atyaúristen wtf fanatizmus bayonetta

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr894777490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jtrencsenyi 2012.09.15. 10:49:03

A játékosok 99%-a hülye ehhez, hogy ezt felfogja. Tisztelet az 1% kivételnek.

Bambula 2012.09.15. 10:49:14

Én sem értem a nagy hőbörgést, amit írtál az úgy van : nem lenne B2 ha nem állta volna az N.
Személy szerint örülök, így tudok majd játszani az egyik kedvenc hack n slash második részével.
Amúgy Wii-re is voltak agresszív játékok, a No More Heroes sem volt finomkodó, de pont a Platinum játéka, a Madworld már a betegségig szadista volt.

2012.09.15. 11:13:30

jó poszt. a stílus 10/9 (a kommenteket mé nem tudom értékelni:P) ehhez a bloghoz de a felvilgágosítás a konzolokról pont azoknak felesleges akik az elmúlt 10 évben sem jöttek rá maguktól, hogy ez így van.

Szálka 2012.09.15. 11:23:07

Nagyon szeredtem Bayonettát elmebetegsége ellenére (vagy épp azért) majd ha lemegy az ára a Wii U-nak, megveszem (így tettem a PS3-mal is néhány exclusive-ért. A szívem az Xboxhoz húz, de minden platformon van mit szeretni. Mondjuk sima wii-n nem tudom, mit játszanék.)

Fleaflu 2012.09.15. 11:34:44

Jelenleg Wii+PS3 van itthon, mikor összejött annyi X360 cím ami érdekelt, elballagtam egy ismerőshöz elcseréltük egy hónapra a az X360-at a PS3-ra és végigtoltam az exklúzívokat amik érdekeltek (HALO 3-4, GoW 2-3). És közben egyikünk sem anyázott, meg nem írtunk petíciókat. Marha bonyolult. Igazából most is csak azok hőbörögnek, akik attól félnek hogy Nintendós lesz a kezük, ők meg meg is érdemlik.

Fleaflu 2012.09.15. 11:38:18

Nem HALO 4, hanem ODST -.- kicsit korán van még.

getro2 2012.09.15. 12:19:38

Remélem ez az írás néhány olyan emberhez is eljut, akik már a bejelentés óta hőbörögnek...

a_tom 2012.09.15. 12:44:55

Mit nem lehet érteni azon hogy egyesek csalódtak, mert belengették a mézesmadzagot előttük?

Mondok egy példát, van valami amit nagyon szeretsz, mondjuk a nagymamád almás pitéje. Sajnos már nagyon rég ettél ilyet és hiányzik. Jön valaki aki azt mondja hogy pontosan olyat tud sütni mint a nagyié volt. Erre felcsillan a szemed, de mikor közli hogy nem 300Ft, hanem 30ezer akkor tegye már fel a kezét aki az " akkor baszd meg a pitédet, fulladj bele te pénzéhes köcsög" helyett a "köszönöm nem kívánok élni a lehetőséggel, de nagyon kedves" opciót választja...

Tegyük tisztába a tényeket:
Megtehetik hogy egyesek belengetik a madzagot? Meg. Megtehetik hogy mások meg csalódnak és dühöngenek? Meg. Nem látom a problémát. Bár látnám és ennél nagyobbam nem lenne...

Fleaflu 2012.09.15. 12:48:47

@a_tom: Ezzel csak az a baj, hogy amikor ott volt a pite, nem kellett, mert ha kellett volna, a nagymama tudna még sütni, de el kellett adnia a receptet.

bullseye 2012.09.15. 13:41:04

"Eltekintve a rettenetes bűztől, ami a szavaiból árad, világos, Mr. Tyler!" :)

aFx 2012.09.15. 15:56:30

azt mondjuk nem értem, hogy a Nintendo miért egy bögyösfaros hack'n'slash jogait veszi át. mármint a gyerekbarát Nintendo.

egyébként pedig gamer szempontból a Nintendonak se megy annyira jól. csoporttársak közül jópárnak van otthon N64e, folyamatosan játszunk is velük, ugyanakkor "nehéz dolog mostanában nintendo fanboynak lenni", mint megjegyezte két N64 tulaj egymás között.

ettől még persze bőven lehet majd jó. csak nekem ez picit olyan, mintha túlzással élve a Stalker2őt nintendora adnák ki.

zyrobs 2012.09.15. 16:29:38

Szerintem várjuk meg amíg a játék megjelenik, és utána kezdjük el anyázni.

2012.09.15. 20:12:09

ezt a postot úgy ahogy van kiadhatná a nintendo hivatalos közleményben. lenne hírértéke :D

Celtic 2012.09.15. 21:25:43

He, aszittem, Tota W. jegyzi a cikket :) Hasonlit a style.

bucbuc 2012.09.15. 21:52:47

@Celtic: Baszki, brrrrrrr, hogy mondhatsz ilyet?
Nem hasonlít, szerencsére.

Celtic 2012.09.15. 22:22:21

@bucbuc: Szerintem meg hasonlit. Nem a mondanivalo, hanem a stilus.

vanguard-pi 2012.09.16. 01:28:03

Ez nem volt rossz húzás a fejlesztőtöl és Nintendoéktól. Alapvetően mindenki nyer: fejlesztő fejleszt, játék lesz, Wii U fogy. (Bár szerintem úgy lenne igazán korrekt a dolog, ha sikerülne valahogy portolni az első játékot is az új mellé.)

A fanboy-ok mindíg is idióták voltak, bár it tényleg kicsit elfajultak a dolgok. Viszont a rajongók szerintem jogosan hőbörögnek, mert aránytalan pénzköltésre és váltásra kényszerítik őket, miközben bár a Bayonetta az eladásoknál rosszul teljesített, az nem a rajongók hibája. Pont, hogy ők voltak azok akik egyáltalán megvették a játékot.

Szerintem talán mindenkinek van egy kedvenc játéka aminél hasonló helyzetben fel lenne háborodva. Képzeljétek el mekkora internetbotrány lenne, ha a Half-Life 3 csak Wii U-ra jönne ki :P (Tudom. Nem ugyanaz a helyzet, de akkor vehetnénk példának a Mirror's Edge 2-t, vagy a Psychonauts 2-t)

Én is szomorú voltam amikor a Bionic Commando Rearmed 2 nem jött ki PC-re

algi 2012.09.16. 06:25:22

@vanguard-pi: Pl. a Half-Life: Decay (a harmadik kiegészítő a Blue Shift és az Opposing Force után) kizárólag Playstationre jött ki. De hasonló volt a helyzet az Another World folytatásával is vagy a Fable II-vel.

Optimistic Lyricist 2012.09.16. 18:48:12

Gondolom nem csak én látom az iróniát abban, hogy a Nintendont megy a Segához hogy csináljatok már nekünk olyan játékot ami eladja a konzolunkat...

Tyl3r 2012.09.16. 22:20:19

@Optimistic Lyricist: a Nintendo konzoljait mindig a saját exkluzív játékai adták el, szóval a várható kereslet szempontjából teljesen mindegy, hogy megjelenik rá egy extrém szélsőséges rétegjáték is. Ha a Sega azt mondta volna, hogy coki, a Nintendo vállat von, és elad húszmillió New Super Mario Bros. U-t.

Amúgy tényleg ironikus valahol, de ez a poén akkor ütött igazán, amikor a Sega 2001-ben bejelentette, hogy Game Boy Advance-ra jön az új Sonic.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.09.17. 09:27:52

"Egy csirkeólba bekúrt fénygránát nem tudott volna akkor sipákolást kiváltani, mint ez a hír" - ez így hétfő reggel kicsit erős volt :-DDD

bignagyzold 2012.09.17. 09:34:11

Csak nekem nem jött be a Bayonetta? Annó letöltöttem a demóját, de a zenétől, meg a hangulatától olyan 5 perc alatt agyérgörcsöt kaptam, és töröltem is le. :S

Optimistic Lyricist 2012.09.17. 11:24:24

@Tyl3r: Én a régi marketing háborúra céloztam. Persze nem 'kell' a Nintendonak egy újabb franchise, de gondolom kellenek a komolyabb vásárlók is. Amennyit foglalkoztam vele Wii-n kb 4-5 tényleg komoly játék volt a többi vagy egyszerűen gyerekes vagy simán túl könnyű. Szerintem ezt változtatni akarják, kár hogy nem kanyarítanak végre egy értelmes történetet a Metroidhoz inkább.

anarch 2012.09.18. 08:32:35

@vanguard-pi: Hmm, ez igaz lenne, ha nem egy kvázi bukott játékról beszélnénk, mint ahogy TótaW úr is kiemelte :).

vanguard-pi 2012.09.18. 10:29:08

@anarch: Csak pénzügyileg bukott. Tudtommal ennek ellenére általában eléggé nagyra tartják a játékot. (Föleg azok akik szeretik a spectacle figther-eket, illetve akik nem háborodtak fel a bögyösfaros főhősön)

Szerintem egy ilyen játéknál egy folytatás nagyot kaszálhat, mert az értékelőoldalak nagyon pozitívan közelítenek a folytatáshoz és nagy hype-ot pakolnak a játék alá. Ez persze akkor van amikor a fejlesztő nem haragítja magára útközben a rajongókat. (Ezért is fura, hogy miért kapnak ilyen nehezen ezek a játékok anyagi támogatást. Bár én nem vagyok marketinges úgyhogy könnyen lehet, hogy tévedek.)

Pl. A Psychonauts-nél volt olyan értékelői megnyilvánulás is, hogy "Szégyeld magad amiért anno nem vetted meg a játékot!"

Ebben az esetben a fejlesztőknek nem nagyon volt választásuk ezért nem is lehet nagyon haragudni rájuk, viszont azt is megértem, ha a rajongók kicsit csalódottak.

Csak még egy gondolat, ami az előző kommentem írása után jutott eszembe:
Kétlem, hogy a rajongók ugyanennyire felháborodtak volna, ha a bejelentés szerint Xbox 720-ra vagy PS4-re jönne ki. Úgy is meg lehetne közelíteni, hogy csak next-genre jön ki, csakhogy a jelenlegi állásban a Wii U egymagában képviseli a next gen-t :)

Dukefazon 2012.10.08. 20:31:46

Amikor ez a hír felreppent, aktívan olvastam a kotaku-t. És ott is ez fogalmazódott meg bennem, hogy a Wii-t rövid időn belül lekezelték, lenézték, hogy gyerekjáték, csak gyerekeknek való címek vannak rajta (jah, mint a Project Zero, mi?... ) Talán ezzel az agresszív lépéssel és még pár hasonlóval tisztára tudja mosni a Nintendo nevet és ismét komolyan veszik a konzolját, mint azt tették a GameCube idején. Én tuti veszek Wii U-t! (egyszer valamikor) :)

Reactor 2013.01.21. 19:07:52

@vanguard-pi: Egyetlen szó: Emulátor. Problem solved.

vanguard-pi 2013.01.21. 20:17:32

@Reactor: Nehéz egy ilyen részletgazdag és kidolgozott érveléssel vitatkozni. Jól működő PS3 emulátor talán még évekig nem lesz. WiiU emulátorra is valószínűleg még várni kell, mivel a gép csak nemrég jött ki.

Annyiban igazad van, hogy egy évtized múlva várhatóan az eredeti és a folytatás játékot is gond nélkül tudjuk majd játszani emulátorok segítségével, de ez talán egyeseknek sovány vígasz.

Mellesleg nem ez az első alkalom, hogy a Bayonettáéhoz hasonló eset történjen. Anno az Oddworld sorozatnál volt, hogy a 3. és 4. játék csak XBOX-ra rött ki egy Microsoft-os megállapodás miatt. (Lehet, hogy akkor is volt hasonló 'botrány', de nem tudom.)
Ez a probléma azóta megoldódott, ugyanis nemrég portolták a játékokat PC-re és egyéb platformokra, de így is 5-10 évet kellett várni.

Nekem az egész botrányból annyí szűrődött le, hogy a játéknak erős rajongótábora van.
A platformválasztás igen is kényes kérdés, így nem kéne ennyire meglepődni, hogy a körülmények ellenérzést váltottak ki.

Reactor 2013.02.23. 18:02:48

@vanguard-pi: Igen, a DosBoxra is ezt mondták. Mindent lehet,csak elegendő igény kell hogy legyen rá. A DosBox egy teljesen nonprofit project eredménye, a készítők egy kanyit nem kaptak érte sehol, ráadásul a DOS-t emulálni sokkalta nehezebb, mint egy idegen konzolt. Nintendo emulátorból van vagy ötven fajta, DOS emulátorból összesen van vagy 3: D-Fend, DosBox, Microsoft Virtual Machine. Ha beleveszem azt, hogy a Microsoft Virtual Machine egy működésképtelen rakás szar, akkor csak kettő van. Persze MINDENT ezek se futtatnak, de a 98%-ot igen.

Azonkívül ha egy adott játék kijött másra is, nemcsak PS3-ra, akkor nem kötelező pont PS3 emulátor. Szóval arra próbáltam utalni azzal az egy szóval, hogy a PC képes ilyenre is, hogy emulátorok, egy konzol viszont soha az életbe nem fog tudni PC-t emulálni, ha megfeszül se. Egész egyszerűen azért nem, mert ahhoz hardveresen PC-nek kéne lennie, ami ugye nem lesz. Tehát ha úgy vesszük, a PC-re pauzibilis bármilyen emulátor elméletileg, csak igény kérdése.

Maga a játék nekem nem tűnik annyira kuriózumnak. Ezt a témát már eljátszotta a No One Lives Forever, és a Blood Rayne is, sőőőt, ha nagyon szigorú akarok lenni, akkor a Tomb Raider meg a (p)Resident Evil is. Nem akkora fúdenagy durranás, hogy most nő a főhős, érted...
süti beállítások módosítása