HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Hello, follow me! OK.

2011.02.22. 19:08 hancu

Na, kinek ugrott be elsőre, hogy melyik játékból van az idézet? Hát persze, hogy az Oddworld-sorozatból. Aminek az egyik epizódját, az Abe's Exoddust pár hónapja játszotta végig egy 23 éves coloradói srác, bizonyos Terry Garrett. Na és, mi ebben a pláne, merül fel az emberben a kérdés.

Nos, Terry 10 éves kora óta vak. A játékkal kizárólag hang alapján játszik, egy házibarkács sztereó hangrendszeren át tájékozódva mindenről, ami a főhős Abe-bel történik.

Egészen meghökkentő, le a kalappal Terry előtt, aki egyébként nem hagyja, hogy a vaksága bármitől megfossza az életben: barna öves karatés, ötödik éves mérnökhallgató a helyi műszaki egyetemen, és a NASA-hoz készül az egyetem után.

Interjú a sráccal itt, érdemes elolvasni.

25 komment

Címkék: omg oddworld

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr492681366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsini 2011.02.22. 19:23:12

Erre nincsenek szavak.

...más részről a játékdesign terén érdekes kérdéseket vet fel.

Ollokes 2011.02.22. 20:35:34

Nagyon gáz, ha én ezt hoax-nak gondolom?

Az persze lehet, hogy van valamiféle kapcsolata a történetnek a valósággal, de ebben a formában én ezt nem hiszem el.

Azt pedig tudjuk jól, hogy a betegségek se számítanak szentnek, ha hoaxokról van szó, emlékezzünk csak a h1n1 oltás idején az oltástól idegrángásossá lett nőre, aki csak futás közben tudott beszélni és az oltási hisztéria után csodálatos gyógyuláson esett át.
Vagy akár a nemrégi pusztító erejű földrengéssel riogatásra itt Magyarországon.

Én végigjátszottam annakidején ezt a játékot és van vak rokonom, aki ráadásul szeret számítógépezni és akivel nagyon sok időt töltök együtt. Tényleg megdöbbentő dolgokra képes ő vakként, de ezzel együtt is a hírt ebben a formában teljes képtelenségnek tartom akármilyen sztereó rendszere is legyen a srácnak.

Ha rossz indulatú akarok lenni, akkor azt mondom, hogy ez egy jó reklám a játéknak és tipikusan az a hír, aminek úgyse fog senki utánanyomozni, felbéreltek egy vak színészt, gyártottak mögé egy sztorit és kész.
Ha kevésbé rossz indulatú akarok lenni, akkor azt mondom, hogy a vak srác leült valamelyik családtaggal, aki betanította neki a játékot és most azt mondja, magától játszotta végig, ami persze ebben a formában is hatalmas teljesítmény lenne.

Lámadmirális 2011.02.22. 20:38:09

Oddworld retro cikket!:33
IMÁDOM EZT A JÁTÉKOTBÁÁÁSFÁASÁFÁÁFSA *értelmetlen motyogás.(Mer az előző értelmes volt...[Egyre jobban megyünk lejjebb a zárójelekkel.{Jézusom, mi lehet majd a végén?<Vajon ki fogják moderálni ezt a kommentet?/De most komolyan te ezt olvasod ahogy magamban beszélgetek?\>}])

Limrasson 2011.02.22. 21:01:23

A vakság pont egyetlen egy dologtól foszt meg az életben: a látástól.

Dzsini 2011.02.22. 21:01:30

@Ollokes: ha hoax, akkor jól összerakták:
www.oddworld.com/?p=394

Én úgy vagyok vele, hogy igaz, hogy messziről jött ember azt mond, amit akar - de egy tizensok éves játéknak - ami tényleg tele van hangokkal, és tényleg mindennek megvan a saját, jól felismerhető hangja - minek kellene reklámot csinálni? (még úgy is, hogy mostanában felröppent a híre a folytatásoknak) Mi értelme lenne, hogy egy vak egyetemista, akinek komoly tervei vannak át akarja verni a világot és a játék készítőit is? Ha bárki bármilyen módon lebuktatja őket (pl. a srác haverjai), akkor mekkorát bukik vele az egész felépítmény? Sokkal hihetőbb, hogy igen, végigjátszotta. Megtanulta, megismerte, és tud vele közel olyan szinten játszani, mint a látók. Mert lehet.

Ollokes 2011.02.22. 22:44:30

@Dzsini:
A játék mostanában (talán 2 hónapja) jött ki "újra PC-re és elég csúfos körülmények között, ha jól láttam a híreket, szóval mindenképp jól jön nekik most egy kis hírverés.
Ilyen szempontból pont az a fura, hogy egy ősöreg (14 éves) játék és pont az újrakiadás után nem sokkal jött ez a hír.
Ha a cég hoaxolt, akkor nyilván a vak egyetemista nem is létezik, csak egy vak színész, tehát az ő hírnevét nem kell félteni.

Ha a vak egyetemista túlozta el egy picit a dolgot és mondjuk a tesója segítségével tanulta be a játékot és nem önállóan, akkor viszont szerintem semmi baj nincs az egésszel, ha ez kiderül és valaki ezért elkezdi cseszegetni, akkor az egy gonosz ember. Ahogy írtam, segítséggel is hatalmas teljesítmény lenne.
Ráadásul ez nem hinném, hogy ki tudna derülni.
És ez szerintem nem is olyan valószínűtlen. Velem is fordult elő már olyan, hogy valamit kicsit kiszíneztem, hogy jobb színben tűnjek fel, nem tartom elítélendőnek a dolgot.

BoneSayeR 2011.02.22. 22:48:05

@Dzsini: "minek kellene reklámot csinálni?" Mert nem rég óta érhető el Steamen az eddig megjelent összes rész. :P
De valójában én nem hiszem, hogy ez csak egy jól megszervezett reklámkampány, mivel a srác teljesítménye szerintem nem a játékot emeli magasabb szintre, hanem magát a srácot.

Dzsini 2011.02.22. 23:32:13

Ha az egyetemista nem létezik, akkor az egyetem sem létezik, és az a hölgy sem, aki az egyetemről nyilatkozott a nevében a linkelt cikkben? A srác neten megtalálható eredményei és egyetemi munkái sem léteznek? A 2008-as hír sem, hogy épp autót vezetni tanul? A 2002-es NASA-s hír sem valós, ahol a vakoknak kiadott atlasszal kapcsolatban szólal meg? A tucatnyi egyéb hír, amiben róla van szó, szintén valótlan? Ugyan már... ilyesmit a modern keresők világában már nem lehet elsütni.

Komolyan kijön egy ilyen hír, és rögtön valaki azzal foglalkozik, hogy keresi a lehetőséget arra, hogy mikor és hol hazudhatnak benne?
Tényleg ez lenne az alapfelvetés? El se lehet képzelni, hogy valami tényleg úgy van, ahogy elmondják, és tényleg van egy srác, aki megcsinál valamit, amire rengeteg energiát áldoz?

És esetleg pont most küldte el nekik hírként, mert hallotta, hogy voltak újrakiadások. Már évekkel ezelőtt végigjátszotta, és mára gyakorlatilag hibátlanul játszik (ahogy ezt el is mondta).

Ollokes 2011.02.23. 02:09:35

@Dzsini:
örülök, hogy hangsúlyoztam is, hogy a két eshetőség közül a második az, ami valószínűsíthető (a srác túloz), de ezt persze ignoráltad, hisz nem lehetett volna ilyen hatásvadász a reakciód.

Olvasd el az első kommentemet is, kérlek.
Nem ez az alapfelvetés, pusztán arról van szó, hogy végigjátszottam a játékot, van egy vak, akivel nagyon sokat vagyok együtt és nekem ez a hír egyszerűen nem áll össze.
Holnap amúgy megkérdezem erről a vak ismerősöm véleményét is, bár nyilván nem ismeri a játékot, szóval nem fog tudni mit mondani erre.

Ráadásul pont egy olyan ember vagyok, aki szeret hinni a csodákban, de azért a valóságérzetemet ez nem veszi el. Tényleg nem semmi dolgokra képesek a vakok, de azért tetszik vagy nem, vannak korlátaik és az, hogy egy vak ember teljesen önállóan, mindenféle segítség nélkül végig tudjon játszani egy ilyen nehéz platformjátékot (még látó emberek közül is sokaknak beletörne a bicskája...) az én szememben egy ilyen korlát, cikk ide vagy oda.

Az a baj, hogy szerintem úgy beszélünk erről, hogy nem is játszottad végig a játékot. Töltsd le, játszd végig. Nagyon rég játszottam vele, de emlékszem, hogy vannak benne ügyességi részek, időre menő szakaszok, van, hogy a soulstormot 8-10 képernyővel odébb kell akár reptetni, ha jól emlékszem még véletlenszerű helyre tevő teleport is volt.

Ha megkapjuk ezt a hírt egy körökre osztott játékról vagy egy RPGről vagy úgy, hogy "XY instrukciói alapján sikerült végigjátszania többször is és ma már egyedül is megy neki", hidd el, én vagyok az első, aki gratulál.

Dzsini 2011.02.23. 07:49:16

@Ollokes: ismerem, végigjátszottam (többször is, még amikor új volt), ismerem annyira, hogy tudom róla: betanulható. Emellett speedrunolható (tehát valószínűleg nincsenek benne véletlenszerűségek). A videó(k) alapján tényleg rengetegféle hangeffekt van benne, próbálkozás és hibázás (és óriási mennyiségű quicksave-quickload) használatával megismerhető, megtanulható - ahogy el is mondja. A srác tizenkét éve teljesen vak, piszok elszánt (a többi cikkből is olvasható, hogy miket csinál), bőven belefér, hogy szabadidejében a barkácsolás mellett (!) megismer és megtanul lépésről lépésre egy játékot évek alatt.
Én is megtanultam anno annyira a Prince of Persiát még Amigán, hogy a vívásokon kívül gyakorlatilag csukott szemmel ment (ott is van bőségesen hangjelzés, és fixek a lépéstávok, stb.) - tudom, én látok, ő viszont nem pár hónapot, hanem több évet játszott vele.

darkmore82 2011.02.23. 08:06:00

Ez a harmadik hely ahol olvasok róla, de még mindig impressziv!

Bicikliző medve 2011.02.23. 09:05:58

Hogy elvezheti mar a jatekot. Amikor hall egy bizonyos hangot, akkor megnyom par gombot. Amikor mas hangot hall, mas gombot nyom le. Szamara kb ennyi lehet a jatek. Nem tudom elhinni,hogy elvezi, de ettol meg persze minden tisztelet az ove :)

Burwor · http://loot.blog.hu 2011.02.23. 09:35:24

@ċsirke72: Őööö ritmusjátékok, Guitar Hero. A sok hülye látó játsza ezeket és még élvezik is...

Dzsini 2011.02.23. 09:40:13

@ċsirke72: A cikkben leírja és elmondja, hogy a hangok alapján felépíti önmagában a térképet, az eseményeket, tulajdonképpen belül "látja", hogy mikor mi történik a pályán, mi hol van. Mivel először a testvére játszott vele, valószínűleg az elején kapott egy leírást tőle arról, hogy mi hogy néz ki, és ez alapján hozzávetőlegesen pontos "képe" lehet az eseményekről (persze, nem fog minden dekorációs elemet látni).

Hasonló történik, amikor könyvet olvasol vagy rádiójátékot hallgatsz - a hangok alapján elképzeled magadban az eseményeket, felépíted a világot, annak fontos részeit.

Watt25 · http://sablonvalasz.blogspot.hu 2011.02.23. 11:01:56

Én is úgy értettem az elmondása alapján, hogy a testvére segített neki, ezt nem tagadja. Tehát szerintem úgy, ahogy elő van adva a dolog, 100%-ig hihető!

franxepe 2011.02.23. 13:18:32

nekem is ugy remlik hogy semmi veletlenszeruseg nincs a jatekban, teljesen betanulhato (sot, ha nem lenne az, nem is tudtam volna vegigjatszani). marpedig ha azt meg tudja tanulni egy vak ember hogy a buszmegallobol haza mi merre hany lepes, es az auto se uti el amikor atmegy a zebran, akkor ezt a jatekot is megtanulhatta vegigjatszani egy elszant ember. en elhiszem.

algi 2011.02.23. 16:37:27

Mondjuk azt nem gondoltam volna, hogy ennyire informatív és változatos hanghatásai vannak a játéknak.

oplenti 2011.02.23. 17:02:00

riszpekt...méghozzá maxi nagy.
le a kalappal előtte...

ő legalább nem ült le és kesergett félresiklott életén, hanem mindent megtesz azért, hogy teljes életet élhessen. nem úgy, mint sok (egyébként nem fogyatékkal élő) embertársa, aki olimpiai bajnok fedettpályás önsajnálatból.....

JonC 2011.02.23. 23:29:21

ezzel a csávóval megtörtént az, ami számomra minden másnál (végtagvesztés, akármi) durvább: úgy vesztette el a látását, hogy előtte már látott! szerintem most nem is az a tényleg emberfeletti teljesítmény a lényeg, amiről a post szól, hanem a belinkelt interjúból sugárzó motiváltsága a helyzete ellenére is. egész egyszerűen elképesztő!

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2011.02.24. 08:40:21

A Quake korszakban volt egy project, amivel a vakok is tudtak kvékelni, csak a hangok alapján. Nem találtam róla videót, de elméletileg még él a project.
www.agrip.org.uk/download/

Wertzui 2011.03.14. 00:42:44

HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEY!

Ezér kellett haldokolnom, hogy lemaradjak az ilyen hírekről? Legalább Lámadmirális Odd maradt.

Heti retróban amúgy nem lesz?

COMMERE! KILL EM'! Err, whoops, sorry Gentleglocks...

Wertzui 2011.03.14. 00:48:32

Az a vak ember honnan tudja, hol vannak a kapcsolókarok meg a tekerőzárak? Vagy minden lépésnél nyomkodta a Control-t meg a Fel-t?
Egyébkét eszméletlen!

Wertzui 2011.03.14. 00:54:05

Hé, a most jut eszembe, a játékban is vannak vak mudokonok. Vajon ennek a csávónak is mondogatja valaki az utcán, pl útkereszteződésnél, hogy "Wait!" aztán meg "Follow me!" :)
süti beállítások módosítása