HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

  • Lóval ne: @Zolexx: A kidolgozottság a Microprose, Papyrus vagy más fejlesztők versenyjátékaihoz képest valób... (2024.03.29. 11:03) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • manson karcsi: @Zolexx: a stunts nagyon előremuató volt. 1990-ben arcade-ben olyanok jöttek ki, mint a moonwalker... (2024.03.28. 18:33) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • kemi242: Ennek a játéknak nekem a zenéje maradt meg. Emlékszem, osztálytársam hívott át, hogy hallgassam me... (2024.03.28. 09:42) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • Zolexx: Hát akkoriban az ilyen jellegű játékok csak a játéktermekben voltak csodák, esetleg valami gyorsab... (2024.03.28. 07:28) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • molnibalage: @Karvaly: Köszönöm. Meg még jó darabig a sorozat, de lehet, hogy lesz egy hosszabb szünet, mert re... (2024.03.27. 13:30) Checkpoint 5x20: Harci repülőszimulátorok
  • Utolsó 20

A kalózellenes hadjárat mellékhatásai

2010.05.20. 11:59 miguel_

Tavaly fogadták el Svédországban az EU-s alapokon nyugvó, IPRED elnevezésű törvény helyi változatát, ami - anélkül, hogy nagyon a mélyére néznénk - a jelen egyik legdurvább szerzői jogvédelemmel és internetes fájlcserével kapcsolatos szabályozása, eredeti célja az volt, hogy megbénítsa a jogvédett tartalmak letöltését segítő oldalakat (torrent trackerek, és a többi, és a többi). Nos, ez sikerült, csak magával rántott pár egyéb (egyébként nagyjából pontosan előre látható) dolgot is. A svéd rendőrség netes rend felett őrködő részlegének vezetője, Anders Ahlqvist épp most mondta el, mekkora oltári szívás, hogy az IPRED ellen az IP-címek "elfelejtésével" (vagyis a logok szándékos törlésével) védekező szolgáltatók most már a komolyabb bűnesetekben, például a netes pedofilragadozók felkutatásában sem tudnak segíteni. Nem szeretném nagyon demagóg irányba elvinni a bejegyzést, hiszen simán elvitatkozhatnánk azon, hogy mi a fontosabb, a dollármilliárdos kárt okozó warezolás megnehezítése, vagy pár beteg gyökér lefülelése, mindenesetre azt jól megmutatja ez az egész, hogy ahogy egy rosszul megválasztott DRM megoldás, úgy a nem átgondolt törvényi szabályozás sem feltétlenül azt az eredményt hozza, amire az előkészítők számítottak.

35 komment

Címkék: warez kalózkodás bűntény

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr132017718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szedrencs 2010.05.20. 12:15:22

Nem túl rövid ez posztnak? :)

miguel_ 2010.05.20. 12:17:40

@Szedrencs: ez egy blog, nem az es.hu :P

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.05.20. 12:46:59

A kiadók egy 20. századi szükséges rosszból nőtték ki magukat iparági megmondóemberré.
Most persze kapaszkodnak, hogy az iTunes ellopja a zsozsójukat.
Hát, így megy ez kedves lemezkiadó barátaim, szextánst sem használ már senki, gőzvonatot sem gyártanak, morzegép-gyárba sem fektetnék.
Lehet továbblépni, különben bizony elgázol a 21. század.
A továbblépés új, innovatív megoldásokat jelent, nem ügyvédeket.
Az ügyvédek csak facipők a szövőgépek küllői között.

moli 2010.05.20. 13:20:51

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: az a baj, hogy az emberek annyi penzt adtak nekik (vasaroltak), hogy abbol siman felvasaroljak az osszes politikust, aki torvenyeket szavaz.

2010.05.20. 13:49:27

pár beteg gyökér lefülelése a fontosabb. nem is kérdés.

miguel_ 2010.05.20. 14:31:18

@KRONAUTA: ezek szerint pár embernek mégis.

algi 2010.05.20. 16:08:41

Hol itt a kérdés? Nyilván az a felelős, aki törli az ip-címeket. Csak, mert egy szerver magántulajdon, nem jelenti azt, hogy a tulajdonos azt csinál vele, amit akar. (Én se tűntethetem el a nemi erőszak nyomait a saját lakásomban.)

Amúgy megintcsak nem értem, hogyan jönnek ide a csúnya, gonosz kiadók. Elvégre eddig is voltak szerzők, nyomdák és boltok, eddig se volt több szükség a kiadókra mint ma. És feltűnően az önkiadásban megjelenő termékek a leggagyibbak.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.05.20. 16:10:32

Részleteznéd, hogy a "dollármilliárdos kár" hogy jött ki?

miguel_ 2010.05.20. 16:51:20

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Ne engem kérdezz, a fordulatot a warez ellen harcolóktól vettem (bár nem tettem idézőjelbe, ez tény). Amúgy mondjuk 4 millió letöltött film szorozva egy DVD árával, vagy valami ilyesmi.

Varbaro 2010.05.20. 19:10:37

Pont nemrég volt egy cikk, hogy a warezolás szinte semmilyen kárt nem okozott sok kiadónak, talán pont az index-en.
Hogy miért arról már gőzöm sincs, talán vmennyire fellendítette a piacot?

Amúgy meg ameddig lehet torrentezni, addig nekem tök8 :P. Ha meg teljesen betíltják, a warezosok találjanak ki valami új dolgot pl0x. :P

Udi86 · http://udionline.hu 2010.05.20. 21:58:00

Játékot tudok venni steamen, zenét tudok venni dalok.hu-n (ha tárolná is, amit vettem tökéletes lenne, de így örülnék egy hazai 7digitalnak), de filmet honnan tudnék venni, ha akarnék? De nem csak Magyarországról, hanem úgy a világon van még valaki az iTuneson kívül, aki legálisan filmeket árul letöltésre?

rootshaper 2010.05.20. 22:49:48

en mar csak azt nem ertem, hogy ezek a "torvenyek" hogy szulethetnek? valami nagyokos felvet egy otletet es arra egybol okosan bologat mindenki mint a kutya a kalaptarton? nem tudom felfogni. nem akarlak lehuzni teged MrEd, tavol alljon tolem, de: ha te egy szimpla blogbejegyzessel mar siman fel tudod tarni a kellemetlen kovetkezmenyeit a szabalyozasnak, akkor azoknak az igenokos embereknek - legalabbis ahogy mi elvarnank, igenokosak - hogy a retkesbe nem jut eszukbe mielott az agyuk kikuldi a jelet a nyakizmoknak h bologassanak? nyilvan mert kozben faszbukon megy a farmvill es ket aratas kozott nem ernek ra holmi aprosagokra mint pl a gondolkodas :S

rootshaper 2010.05.20. 22:54:27

@Varbaro: szerintem az lehet az indok, hogy aki warezolasra adja a fejet, az nem is akar vagy egyaltalan nem is tud vasarolni, igy nem okoz kart a kiadonak, mert semmikepp sem venne meg a termeket. a masik kategoria ( mint pl. en ) az a warezolo, aki kiprobalas celjabol leszedi az adott termeket es miutan rajott, hogy az bizony kurvaszar ( es valoszinuleg ettol felnek a kiadok, hogy elobb jon ra az ember, hogy szart arulnak kurvasok penzert, mint hogy megvasarolna azt es utana dobbenne ra... ) nem fogja megvenni, de meg le is torli a picsaba a geprol. ebben nem tudom, hol a lopas?

manwithbeard 2010.05.21. 00:24:12

@rootshaper:
Ott van ebben a lopás, hogy a két véglet között van olyan is, aki azt mondja, hogy hát ez nem az igazi, szóval utólag megvenni már nem fogom, de azért végigtolom. Ő lehet, hogy megvenné amúgy.

Warez meg azért élénkíti fel a keresletet, mert mint előttem írták, aki úgyse adna rá ki pénzt, az nem veszteség (ide beleértve a "töltsünk le mindent, hogy meglegyen" warezolók, akik szvsz az adatforgalom és a warez legalább 70%-át adják). Aki amúgy is szokott venni játékokat, filmeket, az továbbra is meg fogja venni őket. Igaz, lehet hogy van amit warezban tol végig, de akkor az első kategóriába esik, mert amúgy nem is játszana vele. És itt jön be a harmadik tényező: lehet, most lewarezolja, de aztán megtetszik neki és a következő részt már megveszi (ingyenes Portal, valaki? :) Amögött se az áll, hogy hú de jófejek vagyunk had játszanak a gyerekek...)
Persze okoz károkat is a warez, mert van aki egy forintot se fizetne ha ingyen megkapja, és sokan vannak akik talán megvennének, de ha ingyen megszerezhetik, akkor anyagi helyzetük miatt inkább úgy teszik. De igazából ez és a fenti dolgok minimum kiegyenlítik egymást, de a (valós) statisztikák azt mutatják, hogy inkább a pozitívumok vannak nagyobb hangsúllyal jelen.
Illetve hozzá kell tenni, hogy vannak a lustasági warezolók, akik azért warezolnak, mert torrentről le lehet tölteni fél óra alatt, boltba elmenni, megrendelni, stb, meg napok kérdése. Akkor inkább letölti. Ezeket az embereket lehetett nagyon jól megfogni iTunes, Steam és társaival, ami megint csak fellendülést hozott.

Hogy ezt a kiadók miért nem látják át? Valószínűleg nem informatikus fejjel és gondolkozásmóddal nehéz átlátni ezt a helyzetet, és további elég erős torzulási tényezők azok a statisztikák, ahol veszteségnek könyvelnek el minden egyes letöltött dolgot. És amennyiben ismeri valaki a közgazdaságtant, akkor tudja, hogy eléggé átitatja ez a szemlélet, szóval az ilyesmi körben dolgozó emberek könnyen elfogadják.

Serathis 2010.05.21. 01:33:37

Hát biza, én mindkét oldalt megjártam. Volt amikor keservesen megbántam hogy pénzt adtam ki valamiért, pl Quake Wars vagy Tiberian Twilight (bevallom. szégyenlem), és volt amikor a pofám égett hogy letöltöttem (Psychonauts) és az első adandó alkalommal amikor le volt árazva Steamen megvettem. Aztán volt amikor fogalmam se volt hogy tetszett e (Zeno Clash).

Amúgy nagyon, NAGYON érdemes elolvasni a Cracked cikkeit erről Nem éppen KP, de akkoris:

www.cracked.com/article_18513_5-insane-file-sharing-panics-from-before-internet.html

www.cracked.com/funny-4003-the-pirate-bay/

Serathis 2010.05.21. 01:34:21

Ja, és mégvalami.

1. No matter how you cut it, The Pirate Bay is ultimately just a collection of thieves.
2. However, its chief rival is the RIAA: An even larger and more vicious collection of thieves.
3. Which makes TPB the lesser of two evils - kind of like Robin Hood.
4. Except instead of money, they're giving pornography and pirated episodes of The Celebrity Apprentice to the poor.

algi 2010.05.21. 02:01:14

@Felsmukk: Én úgy szoktam, hogy előbb letöltöm a demót. Jó pár jól hangzó játékot kirostáltam.

manwithbeard 2010.05.21. 09:42:36

@algi:
Sajnos nem mindenből van demo. Meg jártam már úgy, hogy a demo 2 pályája poén volt és fun, aztán amikor megvettem jöttem rá, hogy az egész játék ugyanaz mint az a két pálya, és fél perc alatt unalomba fullad.

Serathis 2010.05.21. 10:35:58

És mond, te mennyi demót látsz mostanában? :)

rootshaper 2010.05.21. 12:10:30

en azt is jo megoldasnak tartom, hogy ( mint valamelyik hetvegen a modern warfare 2-t ) idoszakosan meg lehetne nyitni pl az online jatekra kihegyezett gammakat, es kiprobaltatni a felhasznalokkal. en bevallom oszinten, a Bad Company 2-t a beta elkepeszto elmenye utan vettem meg, anno 3 vagy 4 eve pedig a WoW-ot a Gamestar-ban megjelent 14napos probaverzio alapjan vettem meg. a lenyeg az, hogy ADJANAK valamit a penzemert, mert szamomra az penzkidobas, hogy valamit egyszer vegig tudok jatszani, es slussz-passz, mehet a polcra mint valami elfuseralt renszarvas trofea, hogy na ez is megvolt, ennyivel tobbet kell takaritani holnaptol. sok fejelsztonek modjaban all az, hogy olyan jatekot keszitsen ami egyjatekos modra van kihegyezve MEGIS odaragaszt a kepernyo ele, es ujra meg ujra eloveszed, hogy vegigtold ( szamomra ilyen pl. a Dead Space, a Mass Effect, vagy mondjuk a Diablo akarmelyik epizodja ) mert minden vegigjatszas utan ujabb elmenyekkel gazdagit. ezt a tendenciat kellene kovetni, nem azt amit mondjuk a Lost Planet, vagy a Dark Void kovet... szerintem :$

aljaskuszobab 2010.05.21. 19:32:55

"például a netes pedofilragadozók felkutatásában sem tudnak segíteni. Nem szeretném nagyon demagóg irányba elvinni a bejegyzést, hiszen simán elvitatkozhatnánk azon, hogy mi a fontosabb, a dollármilliárdos kárt okozó warezolás megnehezítése, vagy pár beteg gyökér lefülelése,"

azt a kurva... értem én, hogy ez egy számítógépes blog, de a pedofilokat kisebb gondnak beállítani mint a warezelőket. kedves mrEd, remélem ezt
úgy írtad le, hogy 5 évesen már seggbe dugott 1-2 ilyen beteg gyökér akaratod ellenére, lefilmezte és azóta te vagy a netes csatornáik sztárja. ha esetleg mégsem így lenne, akkor gondold már át a dolgot...

miguel_ 2010.05.21. 20:20:50

@aljaskuszobab: melyik részből veszed azt ki, hogy szerintem a pedofilok jelentik a kisebb gondot?

aljaskuszobab 2010.05.21. 20:50:53

abból, hogy a szembeállításod milliárd dolláros kárról és "pár beteg gyökérről" szólt.

pár beteg gyökér? "pár" ? szerinted a pedofília pár ember szórakozása?

erről nem is beszélve : "hiszen simán elvitatkozhatnánk azon, hogy mi a fontosabb"

simán? szerinted simán vitatéma lehet az, hogy mi veszélyesebb a társadalomra a szerzői jogok megsértése vagy a pedofília?

nem egyértelmű erre a válasz neked? nekem igen. a büntetési tételekből úgy látszik a jogalkotóknak és jogalkalmazóknak is. a társadalmi megítélés alapján az átlag embernek is.

megmutatom hogy hangzott volna, ha a pedofíliát tartod nagyobb problémának:

"Nem szeretném nagyon demagóg irányba elvinni a bejegyzést, hiszen NEM LEHET VITATÉMA, hogy mi a fontosabb, a dollármilliárdos kárt okozó warezolás megnehezítése, vagy a pedofilok letartóztatása"

miguel_ 2010.05.21. 21:17:52

A hír arról szól, hogy vannak olyanok, akik szembeállítják ezt a dolgot - sajnos túl kis pont vagyok én ahhoz, hogy rajtam múljon az ilyesmi.

A simán elvitatkozhatnánk kitétel arra vonatkozott, hogy eddig az összes warezzal kapcsolatos bejegyzés alatt parázs viták folytak a jogvédelem fontosságáról, így azt gondoltam, hogy majd most is lesz olyan, aki inkább a kiadók érdekeit tartja fontosabbnak. Szerencsére nem így volt.

A "pár" minőségjelző használata szerintem sem örömteli, de találó: olyan sok pedofilt azért nem kapnak el, csak párat. Illetve Svédországban most azt a párat sem (legalábbis nem így).

Mindenesetre örülök, hogy van olyan is, aki felháborodik, ha valakiről nem derül ki egyértelműen, mi is az álláspontja ebben a kérdésben. :)

rootshaper 2010.05.21. 21:30:16

@aljaskuszobab: meg szerencse, hogy nem tudod mi az, hogy allast foglalni... maskulonben nem kacagtam volna ilyen jot a gyerekkori serelmeiden =)

aljaskuszobab 2010.05.22. 13:59:57

rootshaper: nem, nem voltak gyerekkori sérelmeim. de az érettségedről árulkodik, hogy viccesnek találod, ha valakinek voltak.

bárki aki dolgozott már a pedofil bűnözéssel kapcsolatos területen ( mindegy, hogy rendőr, aki alkoholista lesz, mert összeroppan attól, hogy ilyen honlapokat kell néznie naponta, ügyész, aki csak nevetségesen alacsony büntetést tud kiharcolni, a börtönőr, akinek vigyáznia kell külön a pedofilokra a börtönben, mert megölik őket a többiek, vagy éppen a szociális munkások, akik az áldozatokon próbálnak segíteni) és olvasta az általam kiemelt mondatot, hasonlóan reagálna mint én tettem. nem öröm, ha azt olvasod, hogy "pár beteg gyökér" üldözése amit csinálsz, akik vitatéma, hogy nagyobb kárt okoznak e, mint a warezelők.

olvastam a kommentjeid a sajtó piac alakulása postban. ha egyszer lesz munkád ( az alapján, hogy te csak úgy elutazol valakihez 1-2 hétre elég valószínünek tűnik, hogy nincs, vagy csak olyan, ahol a főnököd 18 éves és a WC takarításával bíz meg), amit esetleg még fontosnak is érzel ( és a társadalom nagy része is, kivéve persze a hozzád hasonlókat, akik szerint szórakoztató ha valaki áldozat), majd egy blogger hasonló stílusban is ír róla, megnézem a reakciód.

miguel_ 2010.05.22. 14:31:51

@aljaskuszobab: szerintem rootshaper legalább annyira nem röhög az áldozatokon, mint amennyire én nem álltam a pedofilok mellé a fenti bejegyzésben. Lehet, hogy mégis te mész rossz irányba az autópályán?

aljaskuszobab 2010.05.22. 15:14:29

"maskulonben nem kacagtam volna ilyen jot a gyerekkori serelmeiden =) "

akkor min kacag? de most komolyan. a pedofilok megítéléséről vitatkozunk és ő az állítólagos gyermekkori sérelmeimen szórakozik.

ha lettek volna, ahogy feltételezi ( vagy úgy gondolja, hogy szellemes, ha ezzel viccelődik, egyik ez talán még siralmasabb), akkor egy áldozaton kacarászik.

miguel_ 2010.05.22. 15:39:35

@aljaskuszobab: oké, én kiszállok, nem szokásom a "mi lett volna, ha" jellegű vitákba belefolyni. :)

aljaskuszobab 2010.05.22. 15:49:43

a fenti bejegyzésről:

két lehetőség van: vagy a pedofilokat érzed kisebb problémának, mint a warezelőket ( ezt ugye tagadod), vagy nem érzed, hogy a jelzők, amiket használsz ( "simán" és "pár") úgy hatnak, mintha a pedofil probléma lenne a kevésbé jelentős a kettő közül. ez azért gond, mert ha jól értem ezen a blogon fizetnek a bloggereknek, így a nyelv a munkaeszközöd.

a "pár" kifejezés azért sértő, ha a pedofilokról beszélünk, mert nem "pár" ember "lefülelése" a cél. pár ember lefülelése az, ha 3 ember csinál valamit az országban, vagy 5. de nem, ha százas nagyságrendű is lehet az ISMERT esetek száma egy magyarországhoz hasonló méretű és kulturájú (ez ugye fontos ilyen ügyekben) országban. az, hogy az ismert esetek azért fontos, mert a szexuális bűncselekmények döntő többségénél 70-80% ismerős, vagy családtag az elkövető. így sokkal kisebb az esély, hogy feljelentés legyen belőle.

az, pedig, hogy "simán" vitatkozhatnánk róla. nem feltétlenül azzal van a gond, hogy vita lehet róla. szerintem mondjuk finoman szólva is fura, vagy szomorú, ha erről vita van, de rendben, legyen. az, hogy simán legyen, más. ha valamiről "simán " vita lehet, akkor az azt jelenti, hogy nem egyértelmű a válasz. simán lehet arról vita, hogy az alma vagy a körte a finomabb. arról, hogy a piros meleg szín, a kék pedig hideg nehezebben, de egy színvakot talán találsz erre a vitára is.

ha egy mondatba két ilyen jelzőt is beleraksz, az azt az érzetet kelti, hogy szerinted a két probléma legalább is hasonló súlyú.

jelzők nélkül a mondat: "hiszen elvitatkozhatnánk azon, hogy mi a fontosabb, a dollármilliárdos kárt okozó warezolás megnehezítése, vagy a beteg gyökerek lefülelése"

ugye ez máshogy hangzik? ha nem akarsz állást foglalni a kérdésben, ne használj jelzőket.

aljaskuszobab 2010.05.22. 15:55:06

mred: akkor ugye azért jól értettem: azon szórakozott, hogy engem esetleg zaklattak kiskoromban...?

ha én szórakozom valaki "kurva anyján", gondolom felháborodik rajta. persze akkor jobban, ha _tényleg_ kurva volt az öreglány. ettől még nem lesz "mi lett volna ha" kérdés belőle.

miguel_ 2010.05.22. 17:12:58

@aljaskuszobab: Rosszul értetted. Nem fizet nekünk a kutya sem. (Bocs, de csak ezt olvastam el abból, amit írtál, a többit már megválaszoltnak tekintem függetlenül attól, hogy te nem akarod elhinni, hogy nem a pedofilokat tartom a kisebb problémának).

Laciii 2010.05.24. 01:02:17

@aljaskuszobab:
Fárasztó vagy ember, olvasgass vissza egy kicsit ahelyett, hogy pár szón lovagolsz és talán megérted mit írt és nem azon vitázol amit te akarsz belelátni.

SnakeHB 2010.05.25. 11:27:08

@Cathfaern, @rootshaper:
Szerintem nem a pedofilkodásról szólt ez elsősorban, amúgy meg nekem simán lejött a cinizmus az utolsó mondatokból, hogy a svéd jogvédő köcsögök maguk alatt vágják a fát.

Amúgy örülök, hogy végre többek agyában lecsapódik, hogy a warez által okozott kár nem egyenlő letöltött anyag szorozva kereskedelmi ár.

Ezt több tényező is befolyásolja. Milyen áron számolunk? Ugyanis a letöltés pillanatában megveheted használtan, akciósan, nem mindenhol ugyanannyi. De ez a kisebb probléma.

A másik az említett szoftverre (filmre, zenére) fordítható összeg (szépen: diszkrecionális jövedelem). Pl. ha Pisti büntiben van, és/vagy a szülei nem vesznek neki játékot, ő meg letölti azzal nem nagyon árt senkinek anyagilag. Ha letölti, ha nem, az a pénz sehogy nem kerül a kiadóhoz.

Ez a PS3 példáján nagyon jól látszik: Egy haver amíg csak PC-n nyomta a játékokat, minden szart letöltött (és a kiemelkedőeket megvette). Mióta PS3-a van vesz havi 1-2 játékot (nem ritkán használtat vagy budgetet), és PSN-ről leszed demókat. Ha lehetne hekkelni a gépet, biztos húzná le ezerrel a cuccost, de nem vesz 20 új játékot havonta!
A közgazdaságtan egyik alaptétele, hogy az ingyen termékből az emberek a szükségesnél többet vesznek magukhoz.
A kiadók által pánikroham közepette kommunikált okozott kár összege valószínűleg tízszerese-hússzorosa a valóságosnak.

Már rég lehúzták volna a rolót, ha ez akkora érvágás lenne, de még mindig ezerszámra fejlesztenek, és ölnek dollármilliókat promócióra a kiadók, nyomják a CD-ket, DVD-ket. Ez még így is nagyon megéri nekik.

Zárásként megjegyezném, hogy nyugatabbra ez nem akkor a probléma. Errefelé is csak azért virágzik, mert a nettó jövedelem 10-20%-a egy játék, míg "odaát" ez 1-5%.

Addig is a legjobb recept, amit a kiadóknak a lobbizásra, pereskedésre elköltött pénz helyett ajánlanék, hogy inkább amellett kardoskodjanak, hogy az európai színvonalú árak mellé behozzák az európai színvonalú fizetést. :D

Reactor 2018.07.10. 02:53:04

Jó olvasni, hogy ezek már 8 éve széllel szembe pisálnak, a warez köszöni szépen, mái napig remekül van. Amíg van kereslet, lesz kínálat is. Lehet ellene kapálózni, meg górálni ki a pénzt az ablakon a megszüntetésére, csak épp értelme nincs. Becsuknak egy warezoldalt, másnap 3 másik lesz helyette.
süti beállítások módosítása