HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Akinek a konzoljátékokat köszönhetjük

2010.04.04. 06:00 Stöki

Amerikában 1973 óta létezik egy dicsőségcsarnok a feltalálóknak, a National Inventors Hall of Fame. Ide minden évben olyan mérnökök, kutatók és tudósok neve kerül be, akik találmányukkal sokat tettek az emberek jólétéért vagy a tudomány, esetleg a művészetek fejlődéséért. Idén többek között Jacques Cousteau kapta meg ezt az elismerést (aki nem tudná: ő találta fel a sűrített levegős víz alatti légzőkészüléket, ami lehetővé tette a könnyűbúvárkodást), szóval nem kis emberek neve kerül fel a dicsőségcsarnokba.

Cousteau kapitány mellett Ralph H. Baer is részesült ebben az elismerésben. Ha valakinek nem lenne ismerős a név, jegyezze meg, ugyanis Baer nagyjából azt jelenti a játékiparnak, mint Gutenberg a könyviparnak vagy a Lumiére-testvérek a filmiparnak. A hatvanas évek közepén ő fejlesztette ki a ma a Smithsonian Intézetben megtekinthető „Barna Dobozt”, az otthoni konzolgépek első prototípusát. Baer eladta a találmányt a Magnavoxnak, így született meg 1972-ben az első otthoni konzol, az Odyssey.

Az egyébként német származású Baer később sem unatkozott: játékperifériákat is fejlesztett (többek között az első light gunt is ő készítette szintén a hatvanas években), a hadseregnek is dolgozott és a Simon nevű, Amerikában igen sikeres elektronikus memóriajátékot is ő találta ki 1978-ban. Cousteau már nem érhette meg, hogy bekerült a dicsőségcsarnokba, de a 88 éves Baer ott volt Washingtonban a beavatási ceremónián, itt vannak róla képek. Egy élő legenda az öregúr, úgyhogy hadd zárjam ezzel az animgiffel a posztot:

(via Wired)

7 komment

Címkék: retro legenda ralph baer játékfejlesztő

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr571893071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blacklord 2010.04.04. 11:33:07

Animgif nekem se látszik.

órarugógerincű felpattanó 2010.04.04. 12:14:07

www.gifshare.com/uploads/images/20071023/full_size/7739_notworthy.gif

Ez a kép. Valamiért innen linkelve nem működik, de nálam direktbe behozza, és utána ha új ablakban van, akkor itt is megjelenik frissítésig.

KenSentMe 2010.04.04. 16:51:59

Istenem, volt az a Discovery-s dokumentumfilm a számítógépes játékok történetéről.. na, abban Nolan Bushnellel és Teb Dabneyval kezdődik a film, meg az Atarival és a Ponggal, és egy hosszú interjú végén adnak kb. 3 percet ennek a bácsinak, hogy hát khm., végül is ő csinált ilyen "teniszjátékot" először, ezt Bushnell látta is, de azért peren kívül megegyeztek az öreggel, hogy inkább ne vigye a dolgot bíróságra.. az Odyssey's végül is első fecske maradt, az Atari meg az első sikertörténet lett..

kicsit sajnáltam a bácsit, hogy eldugták a filmben, se annyira gazdag, se annyira híres nem lett, amennyire megérdemelte volna.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.04.05. 08:04:59

Asszem a Discoveryn volt egy viccesbeszólós-tudományosban, hogy az öreget rá is vették, hogy egy eredeti, múzeumi barnadobozt beüzemeljen, aztán ott játszott meg poénkodott a riporterrel. Nagy arc az öreg.
süti beállítások módosítása