HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Bezárhat minden videojátékbolt

2010.03.10. 16:16 hancu

Megy már egy ideje a duma, hogy átalakulóban a játékpiac, főleg a pécés, mert a digitális terjesztés így, Steam úgy, Direct2Drive amúgy, meg mikrotranzakciós modellen alapuló játékok, meg MMO-havidíjak. Ismerjük a dörgést na, mondanak ezek mindent, hogy ne nézzen ki olyan csúnyán a játékboltokban a pécés polcok eltűnése, meg a pécés eladások csökkenése.

Hát úgy néz ki, mégsem volt duma a dolog.

Megjelent ugyanis a PC Gaming Alliance 2009-es Horizons nevű összefoglaló piacelemzése (a teljes jelentés csak a szövetség tagjainak jár 5000 dolláros éves díjért, így kénytelenek leszünk az itt-ott kiszivárgott számokra hagyatkozni). A jóég tudja, hogy mi mindent számoltak bele, és mit nem, mindenesetre a 2009-es pécés játékszoftverek generálta forgalmat a világon 13,1 milliárd dollárra becsülik, ami 3%-os növekedés a gazdasági válság évében 2008-hoz képest. A még súlyosabb adat pedig az, hogy ennek az összegnek csak a 20 százalékát hozták össze a bolti dobozos eladások, a többi, vagyis közel 10,5 milliárd dodó digitális terjesztésből, online boltokból, mmo-havidíjakból, virtuális tárgyak kereskedelméből, DLC-kből és hasonlókból jött össze. Az európai és észak-amerikai játékosok 70 százaléka vásárolt tavaly online teljes játékot.

Úgy tűnik, ami elkezdődött a zeneiparban az iTunes sikerével, az nagy hirtelen elérte a pécés játékipart is, és nyilván ez a sors vár az Xbox Live, a Playstation Network és hasonlók fejlődésével és terjedésével a konzolokra is. A játékboltok meg majd szépen bezárnak, vagy legalábbis a perifériára szorulnak.

Jó hír ez? Naná hogy az. Ha a hangsúly az online terjesztésre kerül, eltűnnek a határok, kisimulnak az árkülönbségek, a kieső költségek (a fizikai adathordozó legyártása, logisztika, satöbbi), és a fejlesztő-kiadó-disztribútor-kisker-nagyker lánc lerövidülésével pedig csökkenhetnek az árak és/vagy nagyobb részesedés maradhat a fejlesztők zsebében. (Legalábbis egy tökéletes világban ez lenne a következmény, azért is a feltételes mód.)

Tartok tőle, hogy ez a statisztika is, mint minden statisztika a világon, kicsit kozmetikázva van és szebbnek mutatja a dolgokat, mint amilyenek, de ha csak a fele igaz, már akkor is jól nézünk ki.

27 komment

Címkék: online terjesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr521828813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hachimoto 2010.03.10. 16:23:56

pedig milyen jó érzés kipakolni a dobozokat a polcra...:D

moli 2010.03.10. 16:34:16

"""eltűnnek a határok, kisimulnak az árkülönbségek"""

elnezest a szohasznalatert, de lofaszt, _*EPP*_ ettol nem tudsz majd olcso jatekot venni ebayrol es leszel rakenyszeritve a draga 1 usd==1 eur arfolyamos vasarlasra.

hancu 2010.03.10. 16:43:10

@moli: Arra gondoltam, hogy pl. az 50-55 dolláros konzolos címekből nem lesz 14-15 ezer forintos cucc, mire a magyar boltig elér.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.10. 16:47:22

Tök jó lenne, ha mondjuk olyan is lenne, hogy csekkezni kell és nem átutalni...akkor szvsz még több embert tudnának magukhoz csábítani:D

Savior 2010.03.10. 17:26:32

@moli: Ja, akciókat leszámítva pl. a steam sem olcsóbb semmivel. Hiába spóroljuk meg a doovde-szállítás-kis/nagykert, legfeljebb a kiadó fog örülni, hogy még több jut neki.

Bergeroth 2010.03.10. 17:28:03

Hát lehet hogy szerinted ez így jó, de én személy szerint jobb szeretem a kezemben fogni a dobozt és a benne lévő lemezeket, füzeteket, egyéb cégektől függő extrákat. Kellemesebb ránézni egy dobozra a polcon, mint egy X+1-edik játék könyvtárat létrehozni a többi között. Arról nem is beszélve, hogy foglalja a helyet a vinyón. Nem örülnék neki hogyha megszűnnének a dobozos verziók.

Krogshöj 2010.03.10. 17:33:14

@Bergeroth: Nem foglal az az égadta világon semennyi helyet. Ha megveszel egy játékot a Steamen, akkor bármikor letörölheted és újratelepítheted. A dobozos verziók szerintem nem fognak teljesen megszűnni, prémiumszolgáltatásként talán megmarad, egy szűk réteg nyilván továbbra is fizetni fog érte extra pénzt.

Toalettduck 2010.03.10. 17:37:32

Kérdés, hogy m lesz a "Collector's Edition"-ökkel? Átváltoznak ingame extrákká vagy marad a 10 kilós kincsesláda?

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.03.10. 17:44:50

"Az európai és észak-amerikai játékosok 70 százaléka vásárolt tavaly online teljes játékot."

Na várjunk,ez a 70% letöltős módszer vagy futáros dobozos vagy együtt a kettő?

deada 2010.03.10. 18:00:32

További folyományként - ha jól értem - eltűnik a gámák használtpiaci értékesítési lehetősége is, mint további spórolási megoldás.
Lehet, hogy ha 10-15 évvel fiatalabb lennék már nem érdekelne ennyire a dvd/tok/manual eltűnése, de én továbbra is a papír alapú újságra és user manualra szavazok. Hiába a csilli villi adobe reader-képes telefon, valahogy a klozetra mégis inkább az újságot viszem szívesen.

Archenemy 2010.03.10. 18:24:11

"Ha a hangsúly az online terjesztésre kerül, eltűnnek a határok, kisimulnak az árkülönbségek, a kieső költségek (a fizikai adathordozó legyártása, logisztika, satöbbi), és a fejlesztő-kiadó-disztribútor-kisker-nagyker lánc lerövidülésével pedig csökkenhetnek az árak"

MMMMuhahaha

sztímes játékok valamiért nem kerülnek negyedannyiba, mint a boltiak, inkább pont ugyanannyiba fájnak, pedig ott nincs gyártás, közbeeső láncszemek, satöbbi

rootshaper 2010.03.10. 18:50:47

ez eleg szar hir... en is azt a velemenyt osztom, hogy ezerszer nagyobb feeling egy dobozos eredeti jatekot a kezedben fogni, es kitenni a polcra, hogy a haverok a csodajara jarjanak. en mar attol is hulyet kaptam, mikor a sok okos a doovde megjelenesevel atportolt minden jobbfajta jatekot ezekbe a vekony szar doovde dobozokba. egyreszt szarul nez ki, masreszt meg fele annyi cucc fer el benne mint egy rendes DOBOZban, ertem most ez alatt a sok lemezes jatekokat ( amikbol a kozeljovoben szerintem meg tobb fog megjelenni, mert valami irgalmatlan mertekben megnovekedtek a gammak mostansag ) es belegyurik az alapjaraton 1, maximum 2 dvd befogadasara alkalmas dobozba a 4-5 lemezt... melle dobjak ilyen ocska szar papir tokban, ezzel is a szep szines kezikonyvtol ellopva a helyet. bocs, ha egy kicsit szanaszet van az iromanyom de az asszony itt magyaraz mellettem folyamatosan, nem akarja eszrevenni h gepelek, hiaba utom hangosan a billentyuket =)

raszt@ · http://stoppolas.blog.hu/ 2010.03.10. 19:59:37

Lassan minden bolt bezárhat, mert ha valaki kitalálja hogy kenyeret tejet, meg hordós káposztát is szállít már házhoz onnan közel a vég, hogy a legközelebbi kisboltba se fog elmenni az ember...

stickyfire 2010.03.10. 20:26:36

@raszt@: Nehogy azt hidd hogy ez olyan messze van

redriot77 2010.03.10. 20:29:06

Engem annyira nem nyomaszt a dobozos játékok eltűnése. Tíz-tizenegyezer forintokért kap az ember egy fos slimtokot, beleerőszakolva 2-3 DVD, plusz egy fekete-fehér, szarul fordított manualt.

A collector's editionök a kivételek, azok között van egy-két szép példány, de a legtöbb játék csomagolása sajnos nem olyan, hogy az ember később szívesen veszi a kezébe.

Az esetek többségében viszont a csomagolástól fontosabb számomra hogy a program fejlesztői a megjelenés után se hagyják magára a játékot, hanem a hivatalos fórumon tartsák a kapcsolatot a játékosokkal és a javaslatoknak/kéréseknek megfelelően fejlesszék/javítsák a játékot. Cseszhetem a szép dobozt, ha egy bugos fos a játék, a fórum pedig halott.

rootshaper 2010.03.10. 20:40:27

@redriot77: azok a jatekok amik bugosan kerulnek ki a piacra, mar a beta tesztelesnel el vannak cseszve. neha en is elgondolkozok, hogy egyaltalan letesztelik a jatekokat mielott kiadjak, vagy tenyleg azt hiszik, hogy nekunk edes mindegy, ugyis megvesszuk?

amugy pont errol irtam egy par sort, hogy bizony a DVD tok nem a legmegfelelobb a mai jatekoknak amik 2-3-4-5-X dvd-n terpeszkednek, nem arra lett kitalalva. hianyzik nagyon az igazi hetkoznapi ertelemben vett DOBOZ, nagyon. olyan szepen mutat a Diablo 2 meg az Imperium Galactica 2 a polcomon... a tobbiek meg csak ugy besimulnak a filmek koze, mintha ott se lennenek.

Brute 2010.03.10. 21:11:40

@Archenemy: Pont ezt akartam írni.

redriot77 2010.03.10. 21:13:48

@rootshaper: ott van pl. az Empire Total War. Az egyik legszínvonalasabb stratégiai játék lehetne, ha pl. az AI nem támadná meg a játékos sokezer fős hadseregét 30-40 emberes csipet-csapatokkal. Patchben sem javították. A poén pedig, hogy az AI ugyanezt csinálja a játék folytatásában is, a Napoleon Total Warban. leszará

Az ilyen játékot csomagolhatják színarannyal bevont platinadobozba is, teljesen mind1. Ha a fejlesztők csak a pénzre úsznak, és a közönséget, a játékosokat leszarják, fejőstehénnek nézik.

gordh · http://veszbejarat.org 2010.03.10. 21:36:47

végülis online sokkal kényelmesebb és még környezetbarátabb megoldás videójátékot vásárolni!

veszbejarat.org

szcsongor 2010.03.10. 22:59:41

Én is sokáig ellenálltam a Steamnek és társainak, mert egyértelműen dobozpárti vagyok, de most már akciók keretén belül elég sok gammát begyűjtöttem Steamen meg D2D-n is. De tényleg csak akciósan éri meg ott vásárolni, mert botrányos, hogy full áron sokszor még drágábbak is, mint a dobozos verzió.
A múltkorjában viszont eBayről megvettem az Archimedean Dynastyt, Afterlife-ot meg a Magic Carpetet. Istentelen jó érzés az egykori kedvencek dobozait a kezemben tartani az összes kézikönyvvel meg extra cuccal. A Magic Carpethez még a 3D szemüveg is megvan :)

algi 2010.03.11. 08:13:07

Én az Orange Boxot azért vettem boltban, mert egyben olcsóbb volt, mint egyetlen játék róla Steamen. (A lemez aztán nem került ki a dobozból, csak beütöttem a kódot.)

Amúgy a csomag kivitelezése engem is szörnyen zavar. Komoly, hogy ekkora árért nem tudnak egy rendes dobozt adni?

veston 2010.03.11. 08:54:58

@Archenemy:
Szerintem azért mert a server használat és a support díját fizettetik meg veled. Végülis bárhol és bármikor letölthetsz steam-röl, ha van internet kapcsolatod.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2010.03.11. 08:55:17

@Toalettduck: a battlefield bad company 2-ben mar ingame extrak vannak hozza

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.03.11. 10:35:20

@algi: A titok a logisztikában van. Kínában legyártják a cuccot aztán hajóval szépen elhozzák Ojrópába. A hajó viszont ugye véges méretű, ezért nem mindegy, hogy egy konténerbe 1000, vagy 5000 doboz fér be.
süti beállítások módosítása