HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Még hogy a kalandjáték halott!

2016.03.05. 23:15 Stöki

A kalandjátékokat a kilencvenes évek közepe óta szokás temetni (hej, ha annyi millióm lenne, ahányszor láttam leírva, hogy "haldoklik a kalandjáték"), pedig ez a műfaj nagy túlélő - és most nem arra gondolok, hogy más zsánerekben szépen gyökeret vertek a kalandelemek, hanem a klasszik klikkelős-tárgyhasználós-nyomozós kalandjátékokra. Az elmúlt napokban több olyan hír is beesett a feedembe, ami azt jelzi, hogy 2016-ban ez a sokat látott műfaj köszöni szépen, jól van. Kicsit körülnéztem, mit várhatunk idén, és összejött egy 12 játéknyi válogatás.

The Interactive Adventures of Dog Mendonça & Pizzaboy
Megjelenés: már megjelent (március 4.)
Fejlesztő: OKAM Studio (link)

Argentin fejlesztőcsapat csinált meg videojátékban egy portugál-argentin képregényt, amit angolul a Dark Horse adott ki. Természetfölöttis-nyomozós némi viccelődéssel. Érdekesnek tűnik, bár a grafika nem igazán győzött meg.

Kelvin and the Infamous Machine
Megjelenés: március 8. (early access)
Fejlesztő: Blyts (link)

Őrült tudós, fürdőszobai tárgynak látszó időgép, más idősíkokban megoldandó fejtörők, rajzfilmes grafika, humor - nem, ez nem a Day of the Tentacle, de a szintén argentin csapat által készített Kelvin and the Infamous Machine le sem tagadhatná, hogy a DotT ihlette. Pár nap múlva kint early accessben (ami elég furcsa modell egy kalandjátéknál), kíváncsian várom, mi lesz belőle. És jut eszembe, a DotT-nak is márciusban érkezik a felújított verziója!

Shardlight
Megjelenés: március 8.
Fejlesztő: Wadjet Eye Games (link)

Na, ennek viszont szinte látatlanban bizalmat szavazok. A Blackwell-széria és a Gemini Rue fejlesztőinek új indie kalandjátéka, már a trailerből látszik, hogy sok szeretettel és a jó értelemben vett retro jegyében készült. Posztapokaliptikus-misztikus, elég szép pixelgrafikával. És ennek nem csak az early access változata jön pár nap múlva, hanem a full játék.

The Descendant
Megjelenés: március 24.
Fejlesztő: Gaming Corps. (link)

Svéd fejlesztők első komoly játéka, ráadásul rögtön epizodikus kaland. A klímaváltozás jött, látott és nukleáris holokauszttal győzött, csak maroknyi túlélő maradt utána Bárkáknak nevezett földalatti bunkerekben. Amik most kinyíltak egy kivételével, ekörül bonyolódik majd a sztori. Jó kis posztapunak hangzik.

Samorost 3
Megjelenés: március 24.
Fejlesztő: Amanita Design (link)

Talán nem én vagyok itt az egyetlen Jakub Dvorský-rajongó. A cseh Dvorský még 2003-ban, illetve 2005-ben böngészőben csinálta meg a Samorost első két részét, elképesztően igényes és kicsit bizarr kalandjátékok voltak ezek szinte nulla szöveggel és sok jól felépített fejtörővel. Aztán 2009-ben Dvorský megcsinálta első egészestés játékát, a csodás Machinariumot, és most a Samorost harmadik része is teljes értékű játékként érkezik. Elég várós, elég megnézni a trailert. (Mondjuk azt nem tudom, hogy a Flashtől sikerül-e végre elszakadni.)

Herald
Megjelenés: második negyedév
Fejlesztő: Wispfire (link)

Holland indie csapat első játéka, a vissszafogott kosztümös dráma kalandjáték-megfelelője. Engem nem hozott lázba, de biztos vannak, akiknek bejön egy ilyen interaktív regény, ami főleg a gyarmatosítás fonákságait akarja bemutatni. Mindenesetre az, hogy egy ilyen réteg-réteg-rétegjáték is megjelenhet, mutatja, hogy a kalandjátékban bőven van nafta.

Sherlock Holmes: The Devil's Daughter
Megjelenés: május 27.
Fejlesztő: Frogwares (link)

Az ukrán gyökerű Frogwaresnek eléggé bejött a Sherlock Holmes-sorozat, ha már a nyolcadik részt adják ki hozzá 2002 óta. Gondolom, sok újdonságot nem hoz majd, de a széria kedvelőinek elég lesz (a kilencedik részig).

Thimbleweed Park
Megjelenés: nyár
Fejlesztő: Terrible Toybox (link)

Részemről 2016 egyik legjobban várt játéka: a Maniac Mansion alkotói, Ron Gilbert és Gary Winnick újra kalandjátékot csinálnak (ehhez 600 ezer dollárt csapott hozzájuk a Kickstarter népe). Nyomozós-humoros, nyilvánvaló utalásokkal az X-aktákra meg a Twin Peaksre, olyan grafikával, ami patinával jött le a futószalagról. Most adtak ki hozzá új trailert, nézzük is meg.

Syberia III
Megjelenés: szeptember
Fejlesztő: Microids/Anuman (link)

Benoit Sokal belga képregényrajzoló leginkább a Sybeira két részéből (2002, 2004) lehet ismerős a játékosoknak. 2009 óta próbálja összehozni az újabb folytatást, 2013 óta készül is gőzerővel, ha minden igaz, még idén meg is jelenik.

Tacoma
Megjelenés: valamikor idén
Fejlesztő: Fullbright (link)

A Gone Home alkotóinak újabb mindfuckja, még keveset tudni róla. Egy (látszólag?) néptelen űrállomáson kell majd nyomozni fps nézetben, múltbéli történéseket felkutatni, és lesz benne egy gyanús AI is.

Quern: Undying Thoughts
Megjelenés: még idén(?)
Fejlesztő: Zadbox Entertainment (link)

Legalábbis ha jól emlékszem, idén megjelenik a Quern, de most hirtelen nem találtam pontos dátumot hozzá. Aki lemaradt volna róla: lelkes magyarok Myst-szerű kalandjátékot hegesztenek, Kickstarteren összejött a pénz, amit kértek, a Steamen meg a Zöld Út - mi kell még? Játszanám! (És zárójelben említsük meg a szintén magyar és szintén kalandjáték Kupolavárost is, de az biztosan csak 2017-re készül el.)

The 13th Doll
Megjelenés: még idén
Fejlesztő: Attic Door Productions (link)

A CD-ROM-klasszikus 7th Guest alkotói kétszer is megpróbáltak crowdfunding-oldalakon pénzt kérni egy újabb folytatásra, de nem jött össze nekik. Erre jött egy rajongókból álló csapat, és nyomott egy sikeres kampányt, amire a 7th Guest készítői persze áldásukat adták. Szóval készül a 13th Doll, bár gyanúsan nagy a csend mostanában körülötte - elvileg év elején jelent volna meg, de talán idén azért ez is elkészül.

És persze kommentekben jöhet, ha kihagytam valami fontosat. Lesz egy rakás VR-re optimalizált kaland (pl. a  The Climb), de ezekről direkt nem írtam, mert ezek szerintem nagyrészt inkább techdemók. És persze biztos lesz idén is Tellltale-kalandjáték, a Game of Thrones 2. évadja eléggé esedékes (de még nincs hivatalos időpont).

18 komment

Címkék: retro toplista kalandjáték

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr18446548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2016.03.06. 10:28:32

A nálam rutinosabbakat kérdezem: gyakori dolog manapság, hogy 1-2 óra játékidővel le van tudva egy kalandjáték? A Finding Teddy-t játszottam nemrég végig mobilon, és igen meglepődtem, amikor hipp-hopp vége lett, amikor éppen kezdtem volna belejönni.

jtrencsenyi 2016.03.06. 16:25:56

@Yarner: Pár éve még a 10 órás játékidők miatt ment a lázongás, manapság meg már örül az ember, ha kap 5 óra tiszta játékidőt, ha az színvonalas. :)

Komojtalan 2016.03.06. 16:35:24

A kaland játék részemről halott. HOG -ból heti 2-3 kijön, amellett hogy kaland vannak benne tárgykeresős részek, meg mini gamek is. Nem is emlékszem mikor játszottam utoljára klasszikus kalandjátékot. HOG -ban még a rövidebbeket sem lehet 5 óra alatt végig játszani, de inkább hosszabbak. Ha elakadsz ott a hint gomb, nem kell szenvedned, vagy netet böngészni.

bioLarzen 2016.03.07. 20:48:16

Kíváncsi leszek erre az Undying Thoughts-ra. Ha ennyire egy-az-egyben koppintják stílusban és fílingben a Mystet, akkor a játékélményben is illik felnőni hozzá - és az azért nem lesz egyszerű.

Én mindenesetre drukkolok nekik.

TH 2016.03.07. 20:54:18

A Syberiát, a Sherlockot és a Thimbleweed Parkot kimondottan várom, de addig még van egy pár játék, amit ideje lenne befejeznem. :)

2016.03.08. 12:33:20

@bioLarzen: Gondolom Hidden Object Game (Google-zás alapján), azaz egy borzalmas szörnyszülött, lényegében a kalandjátékok bogarászásának-felfedezésének élményét préselik (sikertelenül) egy két metrómegálló között, mobilon is nyomható műfajú játékba.

Komojtalan 2016.03.08. 16:26:46

@Borbíró_Andris: Azért ezt nem mondanám. Vagy 150 HOG -ot lejátszottam már, 30 év alatt ennyi kalandot nem. Vannak jobban és persze rosszabbul sikerült darabok is, de aki belemélyed az tudja melyik kiadóét érdemes letölteni, melyiket nem, pl. az Elophant kiadóé ritkán rossz. Meg azért már ott is sorozatokat csinálnak, tehát pl. ha tetszett a Haunted legends egyik része, akkor a többit is érdemes leszedni. Az árról ne is beszéljünk: 10-15$/darab ha valaki hivatalosan szereti.

VikMorroHun 2016.03.08. 16:26:48

Ugyan nem kalandjáték, hanem RPG, viszont az utóbbi idők legötletesebb független kezdeményezése szerintem. www.kickstarter.com/projects/opalsquad/mediocre-monster-the-life-of-an-rpg-monster

bioLarzen 2016.03.09. 11:05:00

@Borbíró_Andris: @Komojtalan: Így már világos, köszi az infót!

2016.03.09. 11:09:51

@bioLarzen: Próbáld ki, sokat nem veszthetsz, számomra lélektelen és unalmas műfaj, de ezek szerint vannak rajongói.

2016.03.09. 11:11:26

@VikMorroHun: Az ötlet nem rossz, de valami borzalmas a látványvilág... Ennél még a csontig koptatott "pixeles, régi konzolt idéző" kinézet is jobb volna.

bioLarzen 2016.03.10. 00:21:32

@Borbíró_Andris: Köszi, játszottam én olyat sokat, csak a rövidítést nem ismertem fel ;)

Nekem is sikerült viszonylag hamar megunnom egyébként.

herma · http://breakthesilence.blog.hu 2016.04.10. 02:01:44

és az Obduction hol marad??

Mellesleg elvileg júniusban jön ki a Cyan Worlds-nél, Rand és Robyn Miller - akiknek egyebek mellett a Myst, Riven páros fűződik a nevéhez - hosszú idő utáni új alkotása, és szellemiségében a klasszikus játékaikat idéző, csak éppen új világban "játszódó történet" lesz (minthogy az End of Ages-zel a D'nik története lezárult, meg egyébként is eléggé ki lett merítve).
süti beállítások módosítása