HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Heti retro: Régi, ritka gépek az E3-ról

2014.06.16. 15:48 Stöki

A múlt héten nem frissült a blog, mert E3-on voltam (az Indexre írtam róla több cikket), de gondoltam rátok is, összekattintgattam egy szép nagy galériát az ottani retrosarokról, akárcsak három éve (és most is vannak túlexponált vagy éppen kicsit homályos fotók, kéretik ezeket elnézni). Az expón már évek óta a Videogame History Museum rak ki régi játékokat és konzolokat, és mivel a gyűjteményük óriási és folyton gyarapodik, a szokásos kirpróbálható Sega-Nintendo-stb. konzolok mellett minden évben tudnak olyan dolgokat mutatni, amik korábban nem szerepeltek, és amik jó eséllyel elég ritkák. Idén is így volt.

Mivel nonprofit alapítvány működteti az egészet, az E3-as VHM-stand nagyon puritán a nagy játékkiadókéhoz képest: egymás mellé letesznek játéktermi arcade gépeket, melléjük pár asztalra és vitrinre való régi vasat, oszt ennyi. De persze így is folyamatosan csapdába ejti a látogatókat, akik amúgy a legújabb játékokat jöttek volna megnézni.

DSCF8633.JPG

Az asztalokon tornyokban állnak a régi konzolok, idén főleg kézikonzolokból volt erős a felhozatal.

DSCF8564.JPG

Volt egy jó öreg Atari 2600-munkaállomás is, a hozzávaló tévével és több tucat kipróbálható cartridge-dzsel. A képen éppen a Pac-Man - amúgy bűnrossz - Atari 2600-verziója fut.

DSCF8561.JPG

A vitrinek egy részében mindenféle apróság volt, a lentiben például annak ékes bizonyítéka, hogy a nyolcvanas években nemcsak a videojátékok virágoztak, hanem a kitűzőiparnak is elég jó évei voltak. Azért a "wanna play with my joystick?" valószínűleg már akkor is sallert ért.

DSCF8531.JPG

Néhány kitűző kicsit közelebbről. Pac-Man wins.

DSCF8532.JPG

Kitűzők mellett felvarrók is akadtak szép számmal - mondjuk ezek itthon talán nem voltak olyan divatosak, mint Amerikában, de az Activisiont meg az Atarit sem ismerték annyian (ahogy láttam, főleg ezek a cégek nyomultak ilyesmiben).

DSCF8609.JPG

Pár felvarró közelebbről. Egyik-másik egész igényesen kivitelezett.

DSCF8612.JPG

Térjünk rá az érdekesebb hardverekre. Ez a patinás Emerson Radio által 1982-ben fejlesztett 8-bites Arcadia konzol, ami azért érdekes, mert az Emerson érdekes módon próbálta terjeszteni: licencelte a technológiát. Így az Arcadia vagy 30 különféle klón formájában létezett számtalan országban, de így sem volt nagy siker (Amerikában különösen nem), másfél év után befejezték a gyártását. Összesen 35 játék jelent meg rá.

DSCF8543.JPG

Egy dedikált konzol a Magnavoxtól. A Magnavox Odyssey volt ugye az első otthoni konzolgép 1972-ben, és a cég ezután ráállt a dedikált konzolokra, amik olcsóbbak voltak, de csak azt a néhány játékot lehetett játszani rajtuk, amiket gyárilag beletettek. Az Odyssey 300 egy ilyen konzol volt 1976-ban, három Pong-variáció futott rajta (tenisz, hoki, faltenisz) három nehézségi fokozatban, és a cég a Coleco Telstar ellenfelének szánta. Hja, amikor még az számított a piacon, hogy kinek a gépén fut jobban a Pong...

DSCF8544.JPG

Furcsa madár ez is, 1982-ből: az Entex cég Adventure Vision konzolja (a látszat talán kézikonzolt sejtet, de túl nagy és törékeny volt ahhoz, hogy kézben lehessen használni). A gép kijelzője a nagy érdekesség itt, ami 40 darab, függőleges oszlopba rendezett piros ledsorból és egy kétoldalú, forgó tükörből állt. A tükör forgásával szinkronban a ledek fel-felvillantak, és így állt elő a szédítő sebességű, akár 15 fps-es kép. A technológia (amit később a Nintendo Virtual Boy is alkalmazott) vibráló mellékhatással járt, ami könnyen fejfájást okozott. Még nagyobb gond volt, hogy a gépben az elemeket hamar lemerítette a tükröt forgató motor, így folyton hálózatra kellett dugni (még egy ok, amiért nem volt jó kézikonzolnak). Nem is terjedt el, az Entex nagyjából 50 ezer eladott darab után befejezte a gyártást. Csak négy játék jelent meg rá.

DSCF8549.JPG

Az Atari halva született ötlete 1984-ből, a Mindlink. A reklámszöveg szerint a játékos a gondolataival irányította (volna) a játékokat, a valóságban azonban a fej és az arcizmok mozgásával. Két játékot fejlesztettek hozzá, de egyik sem jelenhetett meg, az egész projektet lelőtték még a hardver premierje előtt (részben a Nagy Videojátékkrach miatt). Mondanom sem kell, elég ritka darab ez a prototípus.

DSCF8550.JPG

A konzolok fejlesztésekor az első prototípusok gyakran szín nélküliek (vagyis áttetsző műanyag borítja őket), mert még nincs döntés a végleges külcsínről. Ennek példája a lenti Atari 7800-prototípus.

DSCF8552.JPG

Az Answer Software érdekes próbálkozása, egy cheatelő gép Atari 2600-hoz, 1983 tájáról. Saját cartridge slotja és 4K RAM-ja volt, és a használatával eléggé bele lehetett nyúlni ataris programokba, például le lehetett lassítani a Pac-Man szellemeit. A hasonló elgondolással készült Game Genie rendszer később Nintendón elég nagy siker lett, de a PGP-1 nagyot bukott, részben bumfordisága miatt, részben azért, mert jött a már említett krach. Három ismert példány maradt fenn, a lenti az egyik.

DSCF8559.JPG

Egy oldal a Tank című 1974-es játéktermi Atari-játék mérnöki dokumentumából, avagy flagkezelés, ahogy a hetvenes években csinálták.

DSCF8537.JPG

Mint említettem, rengeteg (főleg dedikált) kézikonzol volt a kiállításon, jöjjön most ezekből néhány.

DSCF8585.JPG

Átmenet a kvarcjáték és a kézikonzol között: a Q*Bert változata a Parker Brotherstől (1983). 

DSCF8574.JPG

Donkey Kong a Coleco gyártásában, a Nintendo jóváhagyásával (1982).

DSCF8578.JPG

És szintén a Colecótól egy Ms. Pac-Man 1981-ből. Amúgy ezek mind négy bébielemmel (C) működtek.

DSCF8581.JPG

Egy igazi iparági fejesugrás a semmibe, az RDI cég Halcyon konzolja. Lézerdiszklejátszóval egybeépített számítógép volt, egy nagyobb lemezjátszó méretében, amibe valamiért megpróbáltak egy (rosszul működő) hangvezérlést beleerőltetni, így a bevezetési ár rongyos 2500 dollárra rúgott. Ennyit persze nem akart a nép költeni egyetlen konzolra (még ha a lézerdiszk miatt pazar grafikája volt is), összesen két játék jelent meg rá, mielőtt az RDI csődbe ment.

DSCF8589.JPG

Ez az egyik a kettőből, a Thayer's Quest című fantasy kalandjáték (illetve interaktív rajzfilm). A képből nem jön le, de az a diszk konkrétan akkora, mint egy normál bakelitlemez.

DSCF8587.JPG

Néha olyan ritkaságok jutnak el a múzeumhoz, hogy nem is tudják, pontosan mit kaptak. Ilyen a lenti Atari Mirai System, amiről kevés hivatalos konkrétum ismert. A VHM úgy sejti, valamilyen, a 16/32-bites ST-vonalra tervezett konzol prototípusa volt, talán a soha ki nem adott Panther. De bármilyen más elméletet szívesen vesznek. Az sem ismert, mikori a gép, valamikor a kilencvenes évek elején készülhetett.

DSCF8598.JPG

Köszönjük Gábornak a kiváló fotót, amiről lemaradt az Atari Cosmos egyik sarka. 1981-es prototípus, a gép sosem jelent meg, mert rögtön a premier előtt az Atari lelőtte az egész projektet, túl kockázatosnak ítélve azt. A cég ezzel elég sokat bukhatott, mert milliókat ölt azoknak a hologrammegjelenítő szabadalmaknak a megszerzésére, amiket a Cosmos holografikus kijelzője használt (volna).

DSCF8605.JPG

A jó öreg Vectrex 1982-ből. Ez volt már párszor a blogban, de nem bírom kihagyni most sem, nagyon bírom ezt a gépet. 1 kilobájt RAM, 8 kilobájt ROM - nem volt egy erőgép, viszont az elsők között használt analóg joysticket a kontrollerében. Az a monokróm vektorgrafika! Az az állított kijelző!

DSCF8672.JPG

Ez a legális kalózcartridge arra utal, hogy a szerzői jogi szabályozásnak Amerikában is volt egy olyan... khm, átmeneti időszaka, mint nálunk. A dél-amerikai gyártású, és a Video Store Services által terjesztett Smart Boy cartridge-ekhez a játékkölcsönzőkben lehetett hozzájutni, és persze olcsóbb alternatívái voltak a Nintendo-gépek cartridge-einek a nyolcvanas évek végén. Ma már elég nagy ritkaságnak számítanak.

DSCF8613.JPG

Egy ritmusjáték tartozéka a Dance Central előtti időkből, egész pontosan 1986-ból. A Bandai készített a NES-hez egy Family Trainer (nyugaton Family Fun Fitness) című játékot, annak része volt ez a lábtörlőkontroller.

DSCF8616.JPG

Egy fénypisztolyos PlayStation-játék, az Elemental Gearbolt szuperritka kiadása (kevesebb mint 50 ismert ebből). Az 1998-as E3-on osztogatták, illetve a játékhoz szervezett versenyeken lehetett megnyerni. A doboz tartalma a játék, egy aranyozott pisztolykontroller, egy memóriakártya és egy magyarázkodó levél arról, hogy az izzadságtól lejöhet a pisztolyról az arany dukkózás.

DSCF8622.JPG

Sega Neptune, ami két konzol lett volna egyben (Genesis és 32X), és a Sega 1995-ben akarta kiadni, 200 dolláros bevezető áron. Aztán csúszott egy évet, aztán lefújták az egész 32X-vonallal együtt.

DSCF8632.JPG

Természetesen a játéktermi gépek közé is behatoltam. A Centipede régi ismerős. Atari, 1980.

DSCF8636.JPG

A Missile Command szintén sokszor látott klasszikus (ez is Atari és 1980).

DSCF8638.JPG

A sikeres hetvenes évekbeli Breakout japán klónja, az Arkanoid a Taitótól 1986-ból. Ezt láttam gyerekként is az egyik dunántúli utasellátóban, taitott szájjal néztem.

DSCF8641.JPG

Tecmo, Rygar, 1986. Mászkálós-verekedős volt, nálunk kevésbé ismert.

DSCF8642.JPG

Az 1981-es Astro Blaster (Sega) irányítópanele abból az időből, amikor az analóg joystick még egyáltalán nem volt bevett megoldás.

DSCF8646.JPG

Michael Jackson bűnrossz filmje, a Moonwalker megjelenése után szinte minden platformon videojátékká mutálódott, több-kevesebb sikerrel. Az arcade verzió a sikeresebbek közé tartozott (1990, Sega).

DSCF8648.JPG

A Konami már 1983-ban rákészült a következő évi nyári olimpiára a Track & Fielddel. Hat sportszám volt benne, és mindegyikben volt valamilyen easter egg.

DSCF8654.JPG

Furcsa állat ez is: egy többjátékos dedikált konzol, ami játéktermi gépnek álcázza magát. A NeoGeót fejlesztő SNK gyártotta valamikor a kilencvenes évek elején. Egy Metal Slug-menetet toltam rajta, de gyorsan meghaltam (legalábbis biztos gyorsabban, mint ahogy MS-rajongó Tyler tette volna).

DSCF8667.JPG

És a végére hagytam az igazi csemegét, a Brown Boxot, amit az Indexen persze már elspoilereztem. A legfontosabb protokonzol hű és működőképes másolata az eredetit fejlesztő Ralph Baer aláírásával hitelesítve - ráadásul ki is lehetett próbálni! Aki esetleg nem tudná: Baer 1967-68 környékén alkotta meg a Brown Boxot, amit aztán munkaadója licencelt a Magnavoxnak, és ebből lett a fentebb említett Odyssey 1972-ben. Vagyis a legeslegelső játékkonzol elődjét tisztelhetjük az ormótlan barna dobozban. És hoppácska! - Orion tévére van dugva! (Update: mégsem akkora hoppácska, mert ez a japán Orion.)

DSCF8684.JPG

A doboz elölről:

DSCF8678.JPG

Baer aláírása:

DSCF8676.JPG

Hátulról:

DSCF8690.JPG

És a kontroller. Egy Pong-elődöt lehetett kipróbálni (Baerék pingpongnak hívták), az oldalsó tekerentyűvel fel és le lehetett mozgatni a játékost szimbolizáló négyzetet, a fenti baloldali tekerentyűvel jobbra és balra, a szervának külön gombja volt. Grath komával kipróbáltuk egymás ellen, fájdalmasan bugos és nehezen használható az egész, ugyanakkor lenyűgöző, hogy Ezzel Kezdődött Minden.

DSCF8679.JPG

Hát ennyi volna az idei penzum. A héten kaptok még egy heti retrót (a múltkori flipperes poszt folytatását), aztán jövő héttől visszaáll a rovat a normál szavazgatós üzletmenetre egy meglepetésjátékkal.

 

25 komment

Címkék: retro e3 heti retro egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr506303492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NightBagoly 2014.06.16. 16:28:17

Egy körülbelül 20-30 éves rejtélyt sikerült megoldani valószínűleg, köszönhetően a posztnak. Keresztanyám "nyugatról" - Németország - talált magának párt, aki "üzletember" lévén többször is kijutott a tengerentúlra, és úgy varázsolt el minket egyszer, hogy a 90'-es évek elején elhozott egy "videomagnót" (így hívtuk mi) ami a "JEEEEEEEEESSSSSSSSSSZ" üvöltésre képes volt reagálni - már amikor! - , és volt hozzá egy varázslós "bakleitlemez" meg egy (talán?) amerikai focis játék - vagyis a jelek szerint mindkettő, ami valaha megjelent :D Pár éve, amikor internetem lett, megpróbáltam megkeresni, hogy mi lehetett a beszélgetős videomagnó, ami lassítva magyarázta vissza - hibásan! - amit mondtunk neki, de soha nem jutottam közelebb a megoldáshoz, egészen mostanáig.

Érdekessége a dolognak, hogy az egész futurisztikus volt, meg eszement zseniális érzés - amikor mindenki C64-en nyomult, a beszélő gép volt az űrtechnika -, viszont NEM TUDTUNK JÁTSZANI A JÁTÉKOKKAL. A keresztapám tudott pár lépést haladni a játékban ("LEEEEEEEEEFT, LEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEFT", "DÓÓÓÓÓÓÓHN, DÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓHN" - szerintem ennyit beszélt angolul), nekünk azonban soha, semmit nem sikerült vele elérnünk. A varázslós játékban viszont volt egy interaktív demó (intró?), ami tényleg úgy nézett ki, mint a rajzfilmek a - talán? - Super RTL-en, így addig a két hónapig, amíg nálunk volt, gyakran nézegettem és kiabáltam a masinához, hiába: a JESSZ-en kívül nem tudtam belőle értlemes reakciót kiváltani, leszámítva talán azt, hogy néha visszakérdezett (JESZ-re valami öt szótagos angol szót?).

Köszönö, IDDQD.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.06.16. 17:02:46

Hoppá! Nem semmi hardverek...
Az Odyssey gépekről, meg egy (a) másik lézerlemezes konzolról (Pioneer Laseractive) én is írtam leírást korábban.

De ami konkrétabban ideillik, Baer korabeli (1969) bemutatója a Brown box-ról (ebből a videóból jelent meg manapság "first rage quit" néven mém-animgif)

youtu.be/scaLx1l_j5w

Dester 2014.06.16. 18:10:13

"Taitott szájjal" - jár az ilyenkor kötelező virtuális tockos, Stöki. :)
(Pedig már azt hittem, megússzuk :) )

westhammer · http://whufc.blog.nepsport.hu/ 2014.06.16. 18:33:22

Szép írás, jó lehet a retrósoknak is az E3-mon. Egy Vectrexet én is szeretnék egyszer :)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.06.16. 19:18:03

Ja még valami, az Emerson Arcadia klónok közt volt egy különc, a Tchibo tele-fever (Eduscho) változat. Igen, a kávés Tchibo német változata- elég ritka darab, ugyanís ha jól tudni, 1 vagy 2 hétig árusították egy vásáron. Ha jól tudom, egyik illetőnek, aki szokott ide írni, van ilyen (nem említem meg, ha nem fedi fel magát).

4 saját játék jelent meg rá, plusz működtek egy másik német Arcadia-klón (Schmidt TVG 2000 Computer Farbfernsehspiel) kazettái is vele :)

Szóval licenceltek Emersonék, de furán jött ki a lépés :D

zyrobs 2014.06.16. 21:30:42

Az a Sega Neptune a kiállításon állitólag csak üres doboz, egyesek szerint fából, mások szerint egy műanyag felső rész (az alsó rész a sima Genesis 2-é volt). Hardver soha nem volt benne - hogy létezett-e a hardver, azt nem tudni.

Pár évvel később "Janus" kódnévvel kiadott a Sega egy "Picture Magic" gépet... amolyan grafikus tablet volt, digitalis kamerán lévő képeket lehetett rajta szerkeszteni (igen, a Sega adott ki digitalis kamerát, printert is, sőt, volt dedikált internetes karaoke gépük is - 1996-ban. A karaoke gép nekem megvan, hatalmas zajos monstrum a scsi vinyó miatt, és a Saturn hardverre épül, viszi annak a játékait.).

Na szóval az a Picture Magic használt egy 32x alaplapot egy lebutitott Megadrive + SD kártya olvasóval. Lehet hogy ott használták fel a Neptune technológiát. De valoszínűbb hogy csak a fölös legyártott 32x-eket konvertálták át, mert a gép egy gyári módosítatlan 32x-et használ, belső cartridge csatlakozóval (!).

Is 2014.06.16. 21:33:34

Track and Field... Istenem, a gyerekkorom játéktermi élménye tér vissza. Meg tavaly a retro kiállításon a VAM Designban volt egy. Nagyon rákattantam.

krcsirke 2014.06.16. 23:42:35

@Is: Aztán óvatosan az ufókkal, vakondokkal, űrhajósokkal :)

Flankerr 2014.06.16. 23:46:55

szép gyűjtemény.:)

almafa10981 2014.06.17. 00:41:39

jó kis cikk, grat hozzá :)

B-Bird 2014.06.17. 08:10:22

Kitűző, felvarró nagyon jó, kell! Mikor lehet nyerni majd valami nyereményjáték keretében? Ha már Stöki mancsát is meg lehet nyerni a Wolfenstein nyereményjátékon, egy ilyen kis Atari cucc nem lehet akadály. ;-)

B-Bird 2014.06.17. 08:11:47

@NightBagoly: Na nézd már, a gameboyozós éjjeliőr! ;-))

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.06.17. 08:13:28

a "save the alligator, eat a preppie" kitűző odabasz.

Adsr 2014.06.17. 08:22:05

@Sunsetjoy: Nyudtan megemlítheted a nevem, mivel szerző is vagyok itt blogon ;-).

Szóval igen, van nálam egy ilyen csodagép, tök véletlenül sikerült itthon Szegeden a Cserepes sori piacon lőnöm még márciusban. Az utolsó sor utolsó eladójánál volt, és iszonyat szerencse, hogy megláttam, mert minden szirszar rá volt pakolva és csak egy féltenyérnyi darab lógott ki a cuccból!

Itt a gép: picasaweb.google.com/102363352496953252171/20140301TeleFever?noredirect=1#slideshow/5986939369906101106

Egyébként megjelenése idején már eléggé gagyi volt a gép teljesítménye, nem is csoda, hogy buktázott.

Egy rövid videó a játékokról:
www.youtube.com/watch?v=RDsqxlDEulI

Adsr 2014.06.17. 08:25:51

Ja, és egy érdekesség az Adventure Visionhoz: tavaly a Revision partyn kiadtak egy demót a gépre, döbbenet!

www.youtube.com/watch?v=1q-4Ie5wjus

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.06.17. 08:38:00

egyébként a bébielem név mióta copyrightos? ;)

Is 2014.06.17. 08:55:16

@krcsirke: ???
Én csak a gerelyhajításnál tudtam a pókot előhozni. A többi geggel nem találkoztam.

ROTFL Manó 2014.06.17. 10:07:51

1981-ban holografikus kijelző?!? Egy játékon?!?!? Egy szakértő ismerősöm egyszer mondott egy érdekes hasonlatot: amit be mernek mutatni pld. egy James Bond filmben, az már rég lejárt technika kell legyen - hogy kockázat nélkül be lehessen mutatni.

Bobby Newmark 2014.06.17. 10:10:29

Miért neveztek egy Atarit munkaállomásnak?

Bobby Newmark 2014.06.17. 11:01:02

@ROTFL Manó: Ilyen "szakértőket" bármelyik kocsmában találsz, két sör és egy unikum közt elmesélik neked a világ legrejtettebb titkait.

Azért aranyos, ahogy elképzeled, hogy a tudományt Hollywood viszi előre, és hogy a tudósok a legújabb eredményekről a James Bond filmekből szereznek tudomást...

Arról meg már ne is beszéljünk, hogy ha azt a sok faszságot amivel a JB filmek tele vannak képes vagy készpénznek venni, akkor nagyobb a baj ott fejben mint elsőre gondolnád...

yoghurt 2014.06.17. 11:14:10

Elég komoly cikk lett, le a kalappal, ezért érdemes csinálni!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.06.17. 19:13:06

Kipróbálnám az összeset. Most úgyis elkapott a nosztalgiázás, írtam is egy 10 felejthetetlen Sárga kazettás játék cikket. Kemény világ volt régen, de mégis mennyire örültünk, amikor letudtunk ülni játszani ezekkel a játékokkal.

Is 2014.06.18. 11:35:57

@krcsirke: Kösz, érdekes volt.

Bobby Newmark 2014.06.18. 17:53:20

@NightBagoly: "amikor mindenki C64-en nyomult, a beszélő gép volt az űrtechnika"

A C64 is tudott beszélni. Volt hozzá memóriarezidens beszélőprogi, ami a
say "curvaa anjud"
paranccsal beszélt, meg voltak digitalizált szövegek is különböző játékokban.
A borzalom Transformers intrója pl egy teljes lemezoldal volt, és elmesélte az eredetsztorit ékes angolsággal.

www.youtube.com/watch?v=EK1Gf9v4P5I
süti beállítások módosítása