HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Tévétornával a földrengés ellen

2011.07.04. 17:49 Tyl3r

Az világos, hogy a játékgyártó cégek részvényeit vásárló üzletemberek ritkán képzenek közös halmazt Counter-Strike-világbajnokokkal; még a Nintendo volt elnöke, Jamaucsi Hirosi is úton-útfélen hangoztatta, hogy számára ez az egész csupán üzlet, aminek a végterméke őt egyáltalán nem érdekli. Semmi meglepő nincs tehát abban, hogy valaki akkor is vásárol Nintendo-részvényeket, ha a leghalványabb fingja sincs a videojátékokról. Sokan vannak ilyenek, de sajnálatos módon ritkán hallatják a szavukat. Pedig ha a most közkinccsé vált megjegyzés az átlagszínvonalat tükrözi, a részvényesek konferenciája súlyosabb esemény lehet, mint a mianmari parlament nyitóülése.

Hogy a magabiztossággal elegyedő ostobaság kis dózisban is fájdalmas tud lenni, azt a Nintendo legutóbbi befektetői értekezlete napnál világosabban bizonyította. Az egyik részvényes ugyanis meglepő kijelentetésre ragadtatta magát, aminek célzottja Satoru Iwata, a Nintendo vezérigazgatója volt. "Aggódom a zuhanó részvényárak miatt. Én is birtoklok részvényeket, de a Nintendo termékei közül egyet sem. Szerintem a videojáték puszta időpocsékolás. Egyébként csak azért vettem Nintendo-részvényeket, mert jó hangzású neve van, mert kiotói a cég, és a születésem évében lett bejegyezve."

Iwata higgadtan reagált a felszólalásra. "Szerencsére vannak olyan emberek, akik nem érzik úgy, hogy a videojáték időpocsékolás volna - erre alapozhatjuk a Nintendo működését. Szeretnénk elűzni a videojátékokhoz kapcsolódó negatív beidegződéseket, vagy azt, hogy a bekövetkező bűncselekményeket a játékokra fogják. Szeretnénk növelni a videojáték társadalmi fontosságát. Továbbra is dolgozunk a játékosok számának növelésén, és ebbe önt is beleértjük."

A részvényes reakciójától valószínűleg röptükben döglöttek meg a legyek. "Szerintem a [japán] földrengéshez köthető katasztrófákat követően az óvóhelyekre menekített embereknek nem nyílt lehetőségük a testmozgásra. Miért nem vittek nekik Wii Fitet? Miért nem prezentálták a médiában, hogy többet is tudnak tenni az áldozatokért?"

Noha az épeszű ember természetes reakciója ilyenkor egy jóízű bazmeg, Iwata diplomáciai skilljei megmentették a helyzetet. A vezér eufemizmus-világrekordot állított fel, amikor közölte, hogy szerinte nem ez a legmegfelelőbb alkalom a Wii Fit reklámozására, mivel nem túl szerencsés egy komoly krízis esetén kizárólag az üzleti érdekekkel foglalkozni. A befektető mentségére legyen mondva, hogy nem az ehhez hasonló helyzetgyakorlatokra felkészítő Disaster: Day of Crisist, vagy a műtétek levezénylésére építő kórház-drámát, a Trauma Centert ajánlotta, mint hangulatjavító játékszoftvereket. Igaz, ez valószínűleg annak köszönhető, hogy életében nem hallott ezekről, de - mint a mellékelt ábra mutatja - szerencsére ezt nem hiányosságként, hanem erényként fogja fel.

(Szerző megjegyzése: ha a természeti katasztrófák idején tényleg terápiás hatással bír a videojáték, a következő tiszai árvíz idejére készséggel felajánlom a rászorulóknak alig használt jetski-szimulátoromat, a Wave Race: Blue Stormot, amennyiben ezzel belobbizhatjuk az IDDQD-t a negyed nyolcas híradóba.)

 

30 komment

Címkék: japán nintendo pénz wii wtf

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr403038982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flea 2011.07.04. 19:32:56

"ritkán képzenek részhalmazt"

Hogy micsinálják a micsodát, kérem?

A részvényes meg tényleg csonthülye, de az is lehet, hogy médiahack az egész. Aki ennyire hülye, annak se pénze nem lehet részvényre, se ideje közgyűlésre menni, ha a valószínűségszámítás csak egy kicsit is működik...

Jormund 2011.07.04. 19:45:29

@flea: Azon én is pislogtam :)

szepi79 2011.07.05. 02:01:16

én úgy emlékszem, hogy anno a bányában rekedt emberkéknek küldtek le valami videójátékot, szal annyira mégsem volt ez baromság. (talán psp-t?)

vagy csak én vagyok megint, és akkor ez esetben ez debaromság volt mégis.

Dester 2011.07.05. 08:12:13

@flea: nem hiszem, hogy médiahack lenne, TÉNYLEG vannak ennyire - hogyismondjamfinoman - más érdeklődési körrel megáldott emberek. Ifjúkoromból sokat tudnék mesélni (amikor kiszálltam számítógépet javítani vagy rendbetenni), hogy az "öltönyösök" mekkora orbitális baromságokat képesek teljes meggyőződéssel állítani és ha lehet, még kőbe is vésetni.

Shub-Niggurath 2011.07.05. 08:50:44

@szepi79 - Harciteknős idomár:
Lehet, hogy a jóember is innen vette az ötletét :)
De szerintem azért bőven van különbség a két helyzet között:
Chilében volt 33 ember, akik egy borzalmas helyzetbe kerültek, de legalább csak saját maguk miatt kellett aggódniuk. Ezért kaptak figyelemelterelésnek PSP-t, projektort, filmeket, kártyát, hogy lekösse a figyelmüket és ne a saját eséjeit latolgassa és esetleg bekattanjon.

Japánban viszont több százezer (millió?) ember került olyan helyzetbe, hogy ő maga él, de esetleg semmit nem tud a gyerekéről, szüleiről, családjairól, barátairól, otthonáról - ennyi gondolatról már nem hiszem, hogy egy játék el tudja tereleni a figyelmet. Pláne, hogy neki azért több lehetősége van próbálkozni, hogy tegyen valamit vagy infót szerezzen, mint a bányászoknak volt.
Arról nem is beszélve, hogy miért pont egy "személyi edzőt" kellene ilyen esetben, amihez hely kell, TV kell? A DS még az ideiglenes szállásokon megértehetőbb lett volna, de ebben nem sok rációt látok.

szepi79 2011.07.05. 10:31:32

@Shub-Niggurath: persze, van különbség, csak annyit akartam közölni, hogy az ötlet nem új.

flea 2011.07.05. 11:43:53

@Dester: az rendben van, hogy vannak fogalmatlan emberek, de valahogy nekem ennyi a rövid kronológia:

- Emberünk kisrészvényes és élve ezen jogával elmegy a közgyűlésre, noha fogalma sincs, miről szól a cég.
- Ott valahogy megoldja, hogy pont ő kapjon szót.
- Megkapja és arra használja, hogy egyértelművé tegye, mennyire nincs képben; kérdést valójában nem is tesz fel. (Az "aggódom a csökkenő részvényár miatt" van még legközelebb a kérdés műfajához, de ez meg aztán bármely közgyűlésen baromság. Mégis milyen választ vár? "Mi direkt örülünk, ha zuhan a cég árfolyama"?)
- Ennek ellenére kap egy választ.
- Továbbra is hagyják, hogy megtartsa a szót, és másodszorra (csodák csodája) tényleg feltesz egy kérdést.
- Erre kap egy olyan választ, amiből kiderül, hogy meeeeennyire jó fej a cég, de TERMÉSZETESEN ez a hivatalos kommunikációban nem jelenik meg, viszont valahogy mégis kiszivárog, azzal a ténnyel egyetemben, hogy a hivatalos kommunikációban nem jelenik meg, mert a cég aaaaaaannyira jó fej.

Szerintem ez a helyzet kétféleképp állhat elő:
a) Fogalmatlan, ám időmilliomos kisrészvényes elmegy a közgyűlésre, ott érthetetlen módon hagyják kétszer is szóhoz jutni, a vezérigazgató kivételes talpraesettséggel válaszol, majd mindez kiszivárog és mintegy mellesleg erősíti a cég imidzsét.
b) Furfangos PR-os elképzel, majd leír egy szerinte hihető beszélgetést, szerez hozzá kellően fogalmatlannak látszó kisrészvényest vagy egyéb beépített embert, akit betanít - nyilván a vezérigazgatóval egyetemben -, majd gondoskodik róla, hogy mintegy véletlenül kiszivárogjon a dolog, ezzel erősítve a cég imidzsét.

Mondd nyugodtan, hogy paranoiás vagyok, de - bár mindkettő elég valószínűtlenül hangzik - nekem az a) még a b)-nél is valószínűtlenebb.

Neretil 2011.07.05. 12:08:02

@flea:
Munkám során rengeteg emberrel találkozok naponta, így bármennyire hihetetlennek tűnik a történet, tudom jól, hogy ő még csak közelében sincs annak a mélységnek, ahol jó néhány embertársa leledzik. Számomra simán hihető a dolog :D

Tyl3r 2011.07.05. 14:38:17

@moli: itt másról van szó. Az érthető, hogy egy gyerek katasztrófa esetén is ragaszkodik a megszokott időtöltéséhez (mint az, aki PSP-s Monster Huntert szeretett volna - megjegyzem, ez Japánban kb. a "hadd nézzem a tévémacit" szinonimája), viszont ez egy olyan egyéni óhaj, amit nehéz intézményesíteni. Pearl Harbor lebombázása után sem állt meg az élet az Egyesült Államokban, és nyilván nem kevesen mentek el búfelejtő iszogatásra, de sejtésem szerint senki nem akart az üszkös romokon táncmulatságot szervezni...

@flea: médiahacket azért nem gyanítok, mert a Nintendónak nincs szüksége rá, hogy ilyen kerülőutakon hozza mindenki tudomására, hogy mennyire jó fejek - erre való a jótékonysági alap.

moli 2011.07.05. 14:51:50

@Tyl3r: nem masrol van szo: "Since we don't have school supplies, there's nothing to do all day and it gets boring."
raadasul a wii fit nem tancmulatsag, egyeni, unalmas, megerolteto gyakorlatozas.

kotaku.com/5761319/bejeweled-proposed-as-a-clinical-treatment-for-depression-and-anxiety
kotaku.com/5486198/study-wii-can-alleviate-elderly-depression-too
kotaku.com/5743201/battling-post-traumatic-stress-disorder-with-a-virtual-suicide-bombing

Tyl3r 2011.07.05. 16:08:00

@moli: nekem nehezen áll össze a kép, ahogy a Maslow-piramis legalsó szintjére beékelünk egy Wii Fitet. Ettől függetlenül méltányolható igény, de még a baptista szeretetszolgálatnak is volt annyi esze, hogy a New Orleans-i árvízkárosultaknak inkább takarókat gyűjtöttek, mint Bibliákat.

Fényezett Rézlábos 2011.07.05. 18:25:36

@flea: Elírás is lehet (z-e sorrend), vagy a tisztelt szerző nincs tisztában a képzés és képzés közötti különbséggel. :) Helyesen: "(...) ritkán képeznek közös halmazt (...)" - bocs a nyelvtannáciskodásért.
A cikk tetszik, jót nevettem rajta. El tudom képzelni, hogy nem médiahack, mert akkor szerintem Iwata úr hosszasan sorolta volna, hogy mi mindent tettek a károsultakért, és nem csak a konkrét kérdésre reagált volna (úgy gondolom, annak nagyobb lett volna a PR értéke).

Tyl3r 2011.07.05. 18:36:13

@Fényezett Rézlábos: semmi gond, Herr Oberstrumbahnführer, köszönöm az észrevételt. (Egyébként mezei typo, eredetileg csakugyan "képeznek" lett volna.)

SakmaN · http://www.sargakazi.hu 2011.07.05. 23:00:17

Stöki Mester már úton van Ámerikába?

Catilina 2011.07.06. 13:35:25

Tyl3r: „[...] Pearl Harbor lebombázása után sem állt meg az élet az Egyesült Államokban [...]”

Pearl Harbor egy hadikikötő volt, ráadásul a Hawaii-szigeteken, miért állt volna le az élet az Egyesült Államokban a lebombázása miatt? Az lehet, hogy katonailag nem érintette kellemesen az országot a lebombázása, de a civil társadalom életére nem igazán lehetett hatása. (Most itt nem azokra gondolok, akik elveszítettek valakit, hanem arra, hogy szvsz. túl sok köze nincs egy hadikikötőnek az élethez. A változást nem a kikötő lebombázása okozta, hanem az ország azt követő háborúba lépése.) Ja, és Pearl Harbor bombázása nem természeti katasztrófa volt.

Genealogus · http://genealogia.blog.hu/ 2011.07.06. 13:58:46

@Catilina: Több csatahajó és közel 200 repülőgép megsemmisülése mióta nem jelent gazdasági veszteséget? Csak úgy kérdezem. Ezzel simán labilissá tehető egy nagyhatalom is.

Catilina 2011.07.06. 14:30:41

Akkor sem természeti csapás, és nem értem, miért állt volna meg az élet miatta. Ne hasonlítsuk már a mostani japán katasztrófához! Pearl Harbor esetében csupán haditechnikai és gazdasági veszteségről van szó, nem civil életekről és lakóhelyekről. Megértem én, hogy az amerikaiaknak ez az esemény nagy sokk volt, minthogy ez az egyetlen második világháborús veszteségük az ország területén. Nem volt jobb hasonlat? Biztosan történt más is, amire lehetett volna hivatkozni, sokkal nagyobb párhuzammal.

Tyl3r 2011.07.06. 14:58:58

@Catilina: de, volt jobb hasonlat.

" ...még a baptista szeretetszolgálatnak is volt annyi esze, hogy a New Orleans-i árvízkárosultaknak inkább takarókat gyűjtöttek, mint Bibliákat."

Ez milyen?

Genealogus · http://genealogia.blog.hu/ 2011.07.06. 15:25:05

@Catilina: Csupán haditechnikai és gazdasági veszteség?? ROTFL, és az a sok ezer ember aki ott halt meg az minek számít, statisztikai dekorációnak?
Pearl Harbort igenis egy nagy veszteségekkel járó csapásnak tartják a mai napig is, úgyhogy a cikkben említett példa megállja a helyét. Azért, mert egy viszonylag frissen megesett, hatalmas természeti csapás mellé volt állítva hasonlatként, és azért, mert "csak" jenkikkel történt és nem a szimpatikus kis keleti barátainkkal, nem lesz kisebb az eset fajsúlya, 70 év távlatából sem.

Genealogus · http://genealogia.blog.hu/ 2011.07.06. 15:53:50

Annak mondd, hogy lófasz, akinek a nagyapja benne volt a 2400-ben.
De szerintem ne offoljunk tovább.

moli 2011.07.06. 15:56:57

@Genealogus: ez aztan az erv. ez mindig bejon. tiltsuk be az autobuszt, mert nagymamam meghalt egy balesetben, mas nem ertheti meg az erveimet, mert az o nagyapja nem halt meg.

Genealogus · http://genealogia.blog.hu/ 2011.07.06. 16:17:54

Sekélyes értelmi képességű érzelmi fogyatékosokkal nem szokásom vitatkozni. Remélem a szüleid/gyerekeid/szeretteid nem lesznek ilyen - lófaszul - alacsony statisztikai adatok egyszer egy elhanyagolható tömegszerencsétlenségben. És én ezzel lezártam.

moli 2011.07.07. 10:08:27

jut eszembe, @Tyl3r: becsuletre melto ahogy figyelmen kivul hagytad a szemelyeskedo troll kommenteket, ilyet keves embertol latni.

Catilina 2011.07.08. 12:31:15

@Genealogus: „Pearl Harbort igenis egy nagy veszteségekkel járó csapásnak tartják a mai napig is…”

Persze, hogy annak tartják, mert az amerikaiak filmet csinálnak róla. Amúgy meg számszerűleg egyáltalán nem számít nagynak, de ahogy írtam, az amerikaiaknak tényleg nagy: az az egyetlen háborús csapás érte őket a területükön.

„…mert "csak" jenkikkel történt és nem a szimpatikus kis keleti barátainkkal…”

Nem, nem azért. Nekem Japán se nem szimpatikus, se nem ellenszenves. Egész egyszerűen tényt közöltem: hogy ne hasonlíts egy – amúgy egyáltalán nem fair, de nem civilek ellen történt – hadi támadást egy természeti csapáshoz.

„Remélem a szüleid/gyerekeid/szeretteid nem lesznek ilyen - lófaszul - alacsony statisztikai adatok egyszer egy elhanyagolható tömegszerencsétlenségben.”

Ne személyeskedj, ráadásul ne ilyen olcsó módon! A „lófasz” valószínűleg nem John Smith családja veszteségének szólt, hanem ennek a mondatnak: „Pearl Harbort igenis egy nagy veszteségekkel járó csapásnak tartják a mai napig is…” Természetesen senki nem szeretné elveszíteni a családját, de attól, hogy valakinek meghalt a nagybátyja egy tanyán mondjuk egy gázpalack felrobbanása következtében, nem kiáltunk természeti katasztrófát.

Csak hogy tisztítsam a képet.

moli 2011.07.08. 12:48:22

@Catilina: a hadifelszereles-veszteseg nagy volt, de az elvesztett ember/elvesztett gep veszteseg mutato szerintem soha, sehol nem volt ilyen alacsony. (rohadt kis preciz japók.)
süti beállítások módosítása