HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Heti retro - Régen mindig, most már (szinte) soha

2011.03.10. 11:25 miguel_

Kedves olvasók, Stöki egyéb irányú teendői miatt a héten megint alibi van, viszont cserébe igyekszem megint valami olyat megragadni, ami beindítja a nosztalgiázást. Összeszedtem pár dolgot, amik régen szerves részét alkották a játékidőnek, de mára szinte teljesen kivesztek - egyik-másik olyan idegen a mai tizenéveseknek, mint a tárcsás telefon.

1. Szótárazás

Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki a "Kártékony-e a számítógépes játék a gyermekekre" vitában az első érvek között hozná fel, hogy a pillanatnyilag birtokolt angoltudásom nagy részét a játékoknak köszönhetem (bár annak, hogy legalább hatféle jelentéssel tudom körülírni a magyar "varázsló" szót, viszonylag ritkán veszem hasznát). Valahogy azonban arra ment el a világ, hogy mára már nincs szükség arra, hogy a súlyzónak is beillő angol-magyar nagyszótárral az öledben játssz, de sajnos nem azért, mert olyan jól megtanultunk volna angolul (bár kiugrott angol szakos tanárként ennek örülnék csak igazán). Persze lehet, hogy a sokat látottak elitizmusa beszél belőlem, mikor a régen tapasztalt összetettséget hiányolom, de úgy érzem, hogy manapság már elég, ha annyit tudsz: a feladatod az, hogy menj oda, és ölj meg mindenkit (esetleg hozz vissza belőle húszat).

 

2. Jegyzetelés + térképrajzolás

Kicsit összefügg az előző ponttal, de talán nem én vagyok az egyetlen, akinek hiányoznak a játék hevében felskiccelt információk, jelszavak és emlékeztetők. Utoljára talán az Uplinkben volt az egér mellett papír és ceruza, illetve ha minden jól megy, a korábban bemutatott Newcomer is rákényszerít majd erre a kellemesen ósdi tevékenységre, de a fennmaradó 99,99% sajnos jóformán anélkül teljesíthető, hogy akár csak egyszer is összefüggésekben kellene gondolkoznunk. Hasonló a helyzet a térképrajzolással: ne értsetek félre, nem az hiányzik, hogy én magam húzogassak félénk vonalakat kockás négyzetrácsos papírra, hanem az a tény fáj, hogy a játékok "összetettségéből" adódóan már nincs szükség arra sem, hogy a programba beépített kartográfiát használd. Van is egy találó kép ezzel kapcsolatban, kicsit lejjebb meg is tekinthető, jól összefoglalja a mondanivalóm lényegét...

 

3. Mentés

Pár évvel ezelőttig a jól felépített mentési stratégia fontos tudománynak számított, jó pár játékórányi tapasztalat kellett a működő rutin felépítéséhez. A mesterfokon űzött save kicsit ahhoz hasonlított, ahogy a Kaland-Játék-Kockázat könyveket játszották a kevésbé megszállottak: annyi helyen hagytad ott az ujjad, hogy még egy sokat tapasztalt nőgyógyász is elismerően füttyentett volna, ha látja. 2011-re eljutottunk oda, hogy erre már se lehetőség, se szükség: a szinte minden fronton teret nyerő checkpointos mentési rendszer mellett alig-alig találni olyan játékot, ahol a menüben van értelme a Save/Load tervszerű használatának.

 

4. Végigjátszás

Ahhoz képest, hogy régebben újságokat töltöttek meg a nagy kalandjátékok végigjátszását leíró tanulmányok, mára már alábbhagyott a lendület. A végigjátszások műfaja nem tűnt el, csak átalakult: FAQ és Achievement / Trophy walkthrough lett belőle. Persze nem csak azok lettek kevesebben, akiknek van kedve és ideje elolvasni egy-egy vállalható minőségben (hovatovább szórakoztató stílusban) összerakott végigjátszást, de olyan őrültből sincs már sok (bár az legalább ingyen csinálja), aki nekiáll egy minden részletre kiterjedő anyag megírásának. Nyilván fontos összetevő ebben a folyamatban az, hogy a mai sikerjátékokhoz meglehetősen könnyű rövid és velős útmutatót írni, és hogy a nyomtatott sajtóban már nem nagyon van helye az ilyen próbálkozásoknak (hiszen ha kell valami, ott a net), de akkor is, kérem vissza CoVboy-t.

5. Billentyűzetkiosztás betanulása

A kétgombos (FIRE/RELOAD) kontrollerek és az ezekkel könnyedén irányítható programok korában tényleg hagymázas rémálomnak tűnhet a régi divat. Talán nem csak nekem maradtak meg emlékképek egy-egy szimulátoros billentyűparancs-listáról, ahol az egy küldetés alatt végignyomkodott gombok egy idő után valószínűleg a Biblia szövegét is kiadták volna, de még az FPS-ekben is sem nézet hülyének senki, ha használtad a fal mögüli kihajolásra szolgáló billentyűt. Nem mondom, hogy feltétlenül baj az irányítás egyszerűsödése, de valahogy jobban az irányításom alatt éreztem az Y-szárnyút az X-wingben úgy, hogy külön gombkombináció volt a pajzsenergia elosztásának szabályozására.

 

+1 Lemezcsere

Na, speciel ez nem hiányzik egy kicsit sem. A fordítsd meg - tedd be a második/negyedik lemezt inkább volt a technológia szabta határ, mint a kellemes geekceremónia része, és egészen meglepő volt a minap, mikor a Dead Space 2 (Xbox 360-as) változata kiírta, hogy akkor leszek szíves kicserélni a DVD-t. Rögtön eszembe is jutott, mennyire idegesített a 4 (vagy öt?) telepítő CD-n megvásárolt Half-Life 2, vagy az órákon keresztül telepített Baldurs Gate az öt, játék közben is cserélgetett lemezével.

  

 

Nyilván kimaradt még legalább ötven dolog, hát ne tartsátok vissza magatokat a kommentekben. Kinek mi hiányzik? Ki mi miatt ébred izzadtságban úszva a mai napig?

 

199 komment

Címkék: retro

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr292727419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komáromi Teréz Atya 2011.03.10. 13:21:52

2. pont - Hát igen! Játszottam a Bulletstormot, azt hittem hogy nem ember, hanem egyvágányú vasútkocsi vagyok, annyira körbe van szabva a játéktér.
Első vagyok-e?

Komáromi Teréz Atya 2011.03.10. 13:23:18

És az orrvérzésig tolt quick time eventek! Ami jó egy Devil may cry-ban, az nem biztos hogy jó egy FPS-ben!

Gretzky99 2011.03.10. 13:29:04

Nem tudom, de míg régen rá tudott venni egy játék, hogy addig próbálkozzam, amíg valahogy nem sikerül átvinni egy bizonyos részt, ma már max a második próba után félredobom. Hogy ez amiatt van-e, mert kevesebb az időm, vagy nem vagyok elég kitartó, vagy amiatt, mert a játékok története nem csikarja ki belőlem, hogy tudni akarjam, mi következik ezután, az nagy kérdés. Valószínűleg mindkettő.

a Bloom 2011.03.10. 13:35:39

Osztalytarsam egesz jo zsebpenzt keresett azzal, hogy tobb peldanyban rajzolta le a Wizardry 7 terkepet. :)

Leadfoot 2011.03.10. 14:18:01

"kiugrott angol szakos tanárként"

Tezsvírem... :-)

Erről jut eszembe a szótárazáshoz kapcsolódóan: anno a fonetika-fonológia tanárom mindig kitalált, nem létező szavakat hozott fel példaként különféle hangzás-sémák illusztrálására.
Egyszer ez a szó a "mage" volt, persze a csoport egy része (főleg a hím neműek) hevesen tiltakoztak.

Na, mire nem jó egy játék... :-)

De se szeri, se száma az olyan helyzeteknek, mikor egy játékból tanult szó segített angolul kifejezni magam.

zorromoka 2011.03.10. 14:18:35

@a Bloom: fénymásoló nem volt a közelében? Lehet ma már milliomos lenne ha talált volna egyet :)

nikopol · http://nikopol.blog.hu 2011.03.10. 14:19:50

semmi nem hiányzik, sőt az, hogy van Castlevania SoN egy 4 egyes MB-on pcsxr.codeplex.com epic

rognork 2011.03.10. 14:34:01

Mondjuk a doom2-ben meg a hereticben tényleg jó szopatós pályák voltak, a heroes2-t pedig ma is ajánlom egy hosszabb repülőútra. Hihetetlen változatos még ma is.

Dester 2011.03.10. 14:35:44

+2. Amikor fél napig (de mondjuk 2 órahosszat) sakkoztam, hogy milyen memóriabeállításokkal méltóztatik majd elindulni a játék (pl. MK3), és utána még mindig nem volt hangja, mert még ahhoz is kellett némi plusz memória a konvencionálisból... Mi legyen? EMS? Az Aladdinnak az kell. De a többinek XMS. Oké, elindul, de nincs egér. Van egér, de nincs MSCDEX. A picsába. Na ezért volt több kB a végén a config.sys/autoexec.bat páros.

No meg a noname hangkártyák konfigolása a haveroknál, hogy "elmegy az SB Pronak is". Aztán crash. Órákig.

Végül priceless befejezés: végre elindult, hangja is van, de a játék egy hulladék...

JonC 2011.03.10. 14:36:36

+1 órákig tartó töltési idők (C64-es korszak, Turbo nélküli eredeti kazetták), bár ez valamelyest összefügg a lemezcserélgetés témakörével :)

SeSam · http://sesam.hu 2011.03.10. 14:39:07

Ahhoz túl fiatal vagyok, hogy térképet kellett volna rajzolnom, viszont sok Baldur's Gate végigjátszás után kinevettem az angoltanárt, amikor meg akarta magyarázni, mi az a claymore.

Volt öcsémmel egy végigjátszás naplónk, avagy papír-ceruza achievement rendszer. :]

Meg emlékszem, amikor az MMO még azt jelentette, hogy az Anarchy Onlinehoz füzetben terveztük az implantokat, és bevásárlólistát írtunk az alapanyagokhoz.

a Bloom 2011.03.10. 14:39:37

@zorromoka: Egy csomo osszeragasztott fuzetlapbol allt, nem volt hozza eleg nagy fenymasolo. Ja es szep szinesben rajzolta meg, azt se vitte volna. :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2011.03.10. 14:39:59

Óh, hát a szótárazás rész minden szava arany!

A jegyzetelés az tényleg szinte teljesen kihalt és valamiért ezzel kapcsolatban felhorgadt bennem a vágy egy ráncfelvarrott, színes-szagos, nem MMO Elite után. Az utolsó játék amiben jegyzeteltem, az a Gran Turismo 4 volt. Kis emlékeztetőket írtam arról, hogy milyen autókat vettem a használt verda kereskedőnél, mennyire tuningoltam őket.

Viszont! Tudjátok mi hiányzik? A joystick mint játékvezérlő! Nem olyan kétszezhetvenhét funkciós, repülőszimulátorhoz való, az F-16-eredetijéről mintázott, forcefeedback szuper-csoda, hanem olyan ütni-vágni való Quick-Shit... Izé, Quick-Shot II, "Auto Fire On-Off", tapadókorongos aljú, "Over 2 000 000 000 sold" holmi!

bbandi 2011.03.10. 14:40:34

A bonyolult térképek nagyon nem hiányoznak. Az őrületbe tud kergetni, amikor órákig bojongok mert nem találok oda valahova (persze ellen már nincs sehol addigra)
Itt nyírj ki mindenkit, innen hozz 20 valamit: Azért ez nem teljesen igaz. A sokat szidott Oblivion pl sokkal jobb volt ilyen szempontból a Morrowindnél. A Dragon Age meg pl általában arról szól, hogy menj oda, és találd ki mi a fene folyik ott.

algi 2011.03.10. 14:47:05

Nem tudom, melyik használt több billentyűzetet: az X-Wing Alliance vagy a Descent. Gondolkoztam, hogy egyszer videóra veszem a kezemet játék közben.

Nem is volt olyan rég, talán 5-6 éve, hogy az EOB 1-et játszottam, és térképet rajzoltam hozzá. Az gáz, hogy a képen látható térképről felismertem, hogy Doom, és magára a pálya végigjátszására is emlékszem?

JonC 2011.03.10. 14:47:08

még egy: nem tudom nektek volt-e, de én tartottam egy ABC-s füzetet (aminek a lapszélein ott voltak a betűk) olyan célból, hogy abban rendszerezzem, hogy melyik kazimon melyik játék melyik számlálóállásnál kezdődött (C64 megintcsak). erről se nagyon fog hallani egy mai fiatal sehonnan az tuti.

algi 2011.03.10. 14:52:50

@bbandi: A bolyongás nem a térkép bonyolultságán múlott, hanem azon, hogy rossz-e a pályaszerkesztés. Azt is figyelembe kell venni, hogy a játékos mire figyel oda, miről tud stb. A Doomnak pl. iszonyat bonyolult volt a pályaszerkesztése, mégis tudtad, hogy jártál már egy helyen, a fontos dolgok kiemelt helyeken voltak stb. A Force Unleashedben volt, hogy percekig mászkáltam, de akkor se találtam meg, hogyan kell továbbjutni, majd a walkthroughból tudtam meg, hogy valamelyik random tereptárggyal kellett csinálni valamit a továbbjutáshoz.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2011.03.10. 14:53:04

@JonC: Van pár konzolos játék, ami hozza ezt a "Loading Please Wait" érzést! 8-) Amúgy mibe, hogy a legtöbbünknek ez volt az első angol mondat amit megtanultunk?

Adani 2011.03.10. 14:53:58

A szótáraás még nekem is rémlik. Még a C64-en a legelső angol mondatok, amiket megtanutl az ember. "Press play on tape", "Load error" Syntax error" "game over". Sokáig plájáregy meg plájerkettőztünk meg done is donye volt.

Azért sűrűn volt az angol szótár a gép mellett, h ha valamit nem értek meg tudjam nézni.

Jegyzetelés meg főleg már a PC-s korban 9-10 évesen volt meg. Prehistorik, UGH, meg hasonló játékokhoz külön kockás füzet volt a gép mellett rendszeresítve erre, írtam bőszen a kódokat, meg volt a Ducktales játék, ami hirtelen beugrik. Ott az elején kérte a továbblépési kódot, volt hozzá egy kódtáblázatom ,amit úgy másoltam le unokatesómtól ,aki egyik havertól megszerezte.
A másik ilyen a Prince of Persia volt sokáig. Valami olyasmi volt az első pálya után, h kiirta a progi ,h kézikönyv 3. oldalán a 6. sorban lévő 14. betűhöz tartozó kék piát idd meg. Ha rosszat ittál meg egy életet elvesztettél, és alapból 3 volt csak. Na itt totóztunk, és ha ráhibáztunk egyre gyorsan le is írtuk. Aztán persze okafogyottá vált, mert lett crackelt verziónk.
Vagy az Ész-kerék nevű híres játék (békéscsabai volt a fejlesztője, és bár 10 km-re lakott tőlünk sosem tudtunk róla semmit). Ahhoz is írtam egy időben a táblázatokat, h mi lehet a megfejtés. Volt pár elírt megfejtés konkrétan a Lada novára meg a Csresznyebefőttre emlékszem.

A Mortal Kombathoz is külön le voltak írva a speckó trükkök és a kivégzések.
Térképet én sose rajzoltam nem is nagyon tudok rajzolni, de pl. a Wolf2d-hez anno volt ,aki rajzolt.

Mentés töltés. Bezony volt pár játék, ahol szükség volt rá. Manapság már sok játékba beleteszik szerencsére a Quicksave, quickload lehetőséget. A nagy kedvenc GTA-ban pl. nincs ilyen sokszor hiányoltam is.

A CoVboy és más által írt végigjátszások tényleg ott voltak a szeren (576 Kbyte előfizető voltam évekig), manapság már nem szokás ilyesmit csinálni, egyszerűen felteszik a netre a Fraps-el vagy mással felvett speedrunt és kész.

Billentyűzetkiosztás. Nekem erről az rémlik ,h a DOS-os korszakban sokszor egyáltalán nem is volt billentyűleírás a játékokhoz, hanem találd ki melyik mire való nem egyszer végignyomkodtam mindent hátha csinál valamit. Ha meg volt megesett, h átállítani nem lehetett, be kellett gyakorolni. Talán a Doom volt az első játék a Commander Keen után ahol át lehetett definiálni kedved szerint, voltak is pár nyerő kombók.

A Duke Nukem 3D-ben pl. annyi speckó billentyű volt, h egyszerűen nem lehetett mindenre figyelni pláne multi alatt. A fontosabb gombokat kézreállóan belőni pl. nálam bal kézben egér azzal kanyarodás meg click-el lövés, görgővel fegyverváltás, görgő lehajolás, jobb click ugrás, medikit pedig a balra mozduló egér (a Duke ebben hozott újat egy funkciót be lelhetett rakni egérmozdulatra, ha az egér megmozdult végrehajtotta mintha billentyűlenyomás lenne, erre ment mindig nálam a portable medikit)

Lemezcsere: aki telepített már Windows-t flopiról (Win95-öt 20on akárhány flopin jeee:), kürrr-kerr-kerrr-katt-katt-katt Tegye be a 2. lemezt, lemez be kürrr-keerrr-kat-katt. Volt egyfajta hangulata, de baromira unalmas és idegesítő volt pláne ha össze-vissza volt számozva vagy nem volt és nem sorban raktad vissza őket.

C64-en csak a Duck Talesre emlékszem, aminél lemezt kellett cserélni, asszem 2 lemezen volt és mindkét oldalára volt írva.

A Lemmings megvan még valakinek?

Na azzal menynit szívtunk. Kódok írása, volt olyan pálya ahol időnként lecsapott egy oszlop, ami az alatta lévőket agyonnyomta. Úgy lehetett átmenni rajta ha lépcsőt építettél pont úgy,h az oszlop alá. A végén már rágógumi darabokat meg kis öntapadós szarokat ragasztottam a monitorra,h tudjam melyik lépcsőt hová kell építeni.

a Bloom 2011.03.10. 14:54:18

@Sam. Joe: Nekem a "press space bar to play" volt a TVC-s Invadersbol. :D

Malachi 2011.03.10. 14:57:19

@JonC: ez alap. mivel a kazetták belső borítójára nem fért rá, kellett a füzet.

@bbandi: nem csodálom, hogy nem hiányzik a bojongás. én 25 éve még bolyongtam pl. a Treasure Island pályákon, az egészen más volt.

thinkEdem 2011.03.10. 14:59:11

> Felvesz kard.
Nem értem. Próbálkozz mással.
> Felveszem a kardot.
Nem értem. Próbálkozz mással.
> Anyád.
Nem értem. Próbálkozz mással.

JonC 2011.03.10. 15:00:32

@Sam. Joe: no igen, meg a "Game Over" :)

a Bloom 2011.03.10. 15:00:32

@thinkEdem: Ebbol volt fejlettebb is:

> felvesz kard
Nem ertem.
> vedd fel kard
Nem ertem.
> anyad
Tied!

JonC 2011.03.10. 15:04:03

@Adani: Lemmingsnél a papírból kivágott billentyűzet tetejére pakolható kiosztás rémlik (hogy melyik funkcióbill. mire jó), talán még adták is az eredeti változathoz :)

thinkEdem 2011.03.10. 15:04:55

Egyébként van egy játék, amit egy-két évente előveszek, és még mindig jegyzetelek hozzá, ez pedig a Neverhood. Az egeres fejtörő 10-ből 7-szer megszívat, aztán mindig eszembe jut a megoldás menete, és verem a fejem az asztalba.

@Adani:
Én kiskoromban gyakran abba az utcába mentem boltba, ahol az Időrégészről elhíresült Rátkai úr lakott...

zyrobs 2011.03.10. 15:10:12

Egyedül a Flimbos Quest és a Klax volt olyan ahol ki kellett szótáraznunk hogy mi a rákot kell csinálni hogy bejöjjön a következő pálya, mert az egyik nem a megadott start-cél alapú platform volt, a másik meg összevissza dobálta a pályákat és nem értettük mi van.

Utána egy darabig konzoloztam (Megadrive + SNES), nem volt gondom ilyesmikre, és meglett az angoltudás is. De jegyzetelés még utána nagyon sokáig ment. Toplisták, spec mozgások, cheat kódok, több oldal Neverhoodos grafikák (többször kijátszottam ugye).

Érdekes amúgy a lemezcserélgetés. Fórumokon nonstop megy a trollkodás a ps3/x360 userek között, hogy "Jön az uj -sikerjáték folytatás xyz-, ps3 verzió egy lemez, x360 verzió tizenegy", kontra "A final fantasy 7 is tizenegy lemez volt, senkit nem érdekelt".

zyrobs 2011.03.10. 15:10:52

@thinkEdem: bazz, nevehood hivemind

darkmore82 2011.03.10. 15:12:22

Hát ja BG2 ablakban mellette szótár megnyitva, nyelvvizsgán elég volt a témát a középkor felé terelni (szerencsére az egyik képen egy lovaskocsi volt) és kész.

Ehh, lemezcserélgetéstől még mindig elmegy a kedvem, új csapat egy TSI gémben és csak a karakteralkotáskor vagy 3 lemezt kell ki be "rakosgatni" az emulátorban (PSP-n C64 emu, nem tud több drive-ot kezelni...)

Sheepy433 2011.03.10. 15:17:26

anglisztikaskent en is kijelentem, hogy igen, jatekokbol tanultam meg angolul: mig masok ilyeneket tanulnak meg eloszor, hogy "dog, cat, family", addig en a "curse, gallop, plague" szavakkal kezdtem.

a terkeprajzolosdi meg szinten jo emlek. a 7.es torifuzetem hatlapjan meg mindig ott van az egeres resz a NEVERHOODbol, illetve a szimbolumok, hogy milyen koordinatakat kell megadni az agyunal.

Sheepy433 2011.03.10. 15:19:26

es ami szinten beleegett a retinamba: NOT AVAILABLE IN DEMO!!!

Bambula 2011.03.10. 15:33:21

Nekem a jegyzetelés hiányzik, minden Ultima-t végigjátszottam, és a 4-estől kezdve jegyzetek nélkül nem lehetett volna megoldani a feladatokat.

Angolul szótárról meg az ugrik be, amikor elkezdtem játszani 1999-ben az Everquesttel ami ugye MMO és hogy szót értsek a többi játékossal állandóan az ölemben volt a szótár :)

John Fowler 2011.03.10. 15:33:33

ami nekem eszembe jut :
1. Elakadás -amikor nem tudtunk továbbjutni valahol és órákig próbálkoztunk.Net még nem volt elérhetö,kis szerencsével volt egy haver aki már végigvitte a játékot és segitett ha felhivtuk.
2. Hang és zene dos alatt -néha sok sok próbálkozással lehetett csak müködésre birni a hangkártyát.
3. EMS és XMS gondok
4. A tiz lemezes játék egyik lemezén bad sector.Grrr!

GiveltAway 2011.03.10. 15:37:10

Mentések: Jagged Alliance, ha küldetés közpen kiléptél, akkor mentett nap közben is! -> sok file sok névvel átnevezgetve.

Rajzok: c64-en a bloodwych, ezzel kezdtem, aztán amigán az eob-ok. Lemmings, pushover, lost vikings kódok. Talán még valahol emlékbe el is tettem azt a spirálfüzetet.

És ami kimaradt, pedig biztos, hogy mindenkinek abban a korszakban megvolt: örökélet poke! Meg az öröm, amikor egy játékban (Fire ant! még emlékszem) megkerestem melyik memóriacímre tölt be a proci 3-at(?), aztán van -e arról a címről kiolvasás x,y-ba, ami után DEX vagy DEY jön. Mai emulátorokban már ez is könnyebb ... :)

A CoV-ban meg persze minden leírást elolvastunk a dumák miatt. És még megvan az is, ahogy az újságárusokat zaklattuk, hogy "van már?" ... banyek, függők voltunk :)

bbandi 2011.03.10. 15:45:26

@Adani: Ehh, lemmings. Általában úgy játszok egy játékkal, hogy pár napig/hétig/hónapig (játéktól és életkortól függően) minden szabadidőmet leköti, aztán egyáltalán nem érdekel, aztán újra sokat játszok vele. Lemmingsnél ez a halál volt. Kis cetlin a kódok, egy nem játszós szakasz után mindig elveszett. Soha nem is jutottam el benne sokáig, pedig nagyon szerettem.

plevi 2011.03.10. 15:45:55

neverhoodban én is mennyit jegyzeteltem, memória játék,jelek,ital mennyiségek stb.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2011.03.10. 15:47:37

OFF:
@Sam. Joe: Hahh, pedig valamikor az ősidőkben még mennyire fikáztad azokat a jó kis pusztítanivaló joyokat :) Hiába az idő mindent megszépít. :)

Dester 2011.03.10. 15:50:45

+1: egyedi sprite tervezés és DATA sorok számítása matekórán a spirálfüzet hátsó részében...

Bambula 2011.03.10. 15:58:31

@Sam. Joe: www.amazon.co.uk/Hori-Arcade-Fighting-Stick-PS3/dp/B000MWE3BI/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1299769009&sr=8-1

Arcade Stick formájában élnek tovább :) A legdrágább modell valami 300 dollár körül van.

Adani 2011.03.10. 16:03:18

@Sam. Joe:

Yeah, a jó öreg mikrokapcsolós joystickok a C64-hez (táposabbakon Autofire gomb). Mennyit gyötörtem anno ezeket, a gúnynevére azaz a mikorkapcsolósra is rászolgált. Néha ha úgy gondolta nem kapcsolt és te meg tépted a hajadat ha pl. utolsó pályán utolsó életnél csinálta.

Elsők között volt a loading meg please wait is, de a legelső nekem tutita a press play on tape volt.

@JonC:

Én igen, erre én is emlékszem, sőt nekem volt is eredeti példányom belőle, a Sound Blaster Pro hangkarihoz ingyen adták, és az első PC-ben amit vettünk az volt.

@Sheepy433:

Már PC-n DOS-os játékoknál a másik a "Not enought memory" Baf file data CRC error.

@John Fowler:

Vagy ahol telefon se volt ott max. érdeklődés meg 576 Kbyte bújás hátha valaki tudja, még a csevegőbe is írtam egyszer, de nem került be az újságba.

Arilian 2011.03.10. 16:09:10

Nekem Wizardry 7 hez volt egy könyvnyi saját jegyzetem :)

Angolt meg én is ebből tanultam. (Érteni/Beszélni meg sorozatokból, de ez már más téma)

BG meg felment az egész ha volt egy nagy HDDd :) mindent fel lehetett tenni.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.03.10. 16:19:46

Látszik mennyire régóta nem játszom komolyan.

A leírtak egy részére kb. így reagáltam: "komolyan? ez már nem úgy megy? na neee..."

Stickie 2011.03.10. 16:29:14

A Neverhood közben egy fél erdőnyi papírt teleírtam anno :)

DinnyeTM 2011.03.10. 16:32:20

Manapsag nem jegyzetel senki, mert van ugye gugel, az meg mindent tud, mert mas mar leirta/diktalta valakinek :).
a BG problemajat mara orvosoltak, nekem DVD-n pihen a polcomon a BG1+kieg, 2+kieg es a IWD 1+kieg+2 :). A biztonsagi or meg nem nezett ram erdekes fejjel, amikor magamhoz olelve vittem a kasszahoz fizetni a 2 dvd tokot, mint ovodas a macikajat :)
Amugy a szabad vilagra nekem legutoljara a FO3 es a NV jott be, azokban azert van akkor szabadsag, ami mar majdnem szabadsag :).

Fekete lovag 2011.03.10. 17:01:12

5. Pont:
Mechwarrior 2, ha már komplikált billentyűkiosztásról beszélünk.
És tényleg: X-Wing, Tie Fighter, X-Wing Alliance, X-Wing vs Tie Fighter.
Sose fognak már ilyen játékokat csinálni.

flea 2011.03.10. 17:17:20

nem tudok semmit hozzátenni, viszont az utolsó kép az epic :)

Cadaver!! 2011.03.10. 17:57:26

Mentésre jó példa, hogy mostanában NWN2-vel játszok, ahol hagyományos mentési rendszer mellett néha (tök hülye módon) autosaveel is a program. Végigjátszás során legalább fél tucatszor szívtam meg azzal, hogy nem volt mentésem, és játszhattam fél órákat újra. Példa: mentettem, majd jött egy kis mászkálás, beszélgetés, loading, nagy harc, loading, cutscene, loading, nagyon nagy harc, cutscene, legnagyobb harc. Na ez utóbbinál a főellen elvileg megidézne valami dögöt, de ez nekem nem jelent meg, tölthettem vissza... a 45 perccel azelőtti állást! FUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

Cadaver!! 2011.03.10. 18:20:53

@Cadaver!!: Még ehhez annyit, hogy konzolon kb. 10 percet játszottam eddig. :)

Többi ponthoz:
Szótárat nagy ritkán nézek, legutóbb azt néztem meg, hogy paragon. :) Hogy a játékok nyelvezete egyszerűsödik-e, nem tudom megmondani.

Jegyzetelés: sosem szerettem térképet rajzolni, de mire én megkezdtem a gamerkedés rögös útját ilyen-olyan térképek már voltak a játékokban is. Pl. a Doomban nagyon jól használható térkép volt. Milyen érdekes, hogy az agyatlan shooter Doomban volt térkép, ami egy mai "realisztikus" shooterben elképzelhetetlen. A 90-es évek eleji agyatlan játék sokkal összetettebb volt, mint egy mai játék.
Amúgy jegyzetet utoljára az Elder Scrolls játékokhoz készítettem, ott a hatékony szintlépéshez egyszerűen muszáj feljegyezni, hogy melyik főjellemzőhöz tartozó skilleket hány ponttal növelted az adott szinten. A Morrwinddel elvileg most is játszok (ha lenne idő..), szóval tőlem nem idegen a papír. :)

Az olvasmányos végigjátszások csúnyán kihaltak az utóbbi 10 évben, viszont az olyan oldalak, mint a gamebanshee.com még nagyon is hasznosak. Főleg rpg-hez ugye, a Thief 3 volt kb. az utolsó "shooter" amiben el lehetett akadni.

Az utóbbi 10 évben jelent meg egy új hullámos billentyűzet tanulás, mégpedig az rts-ek hotkeyai révén. El kellett telnie vagy 2 évnek a Starcraft 1 megjelenését követően, hogy az emberek felfedezzék a billentyűzetet, azóta már alapkövetelmény single playerben is, nem csak multiban.

Lemezcsere brrrrrr. Bár nekem legtöbb tapasztalatom a daemon toolsban való mountolgatással volt, de brrrr. HL2-nek még volt cd-s verziója? Nekem akkor már rég volt DVD meghajtóm, a pirátolt verziójú HL 2 is DVD-n volt. :P

regression 2011.03.10. 18:54:58

Valaki fentebb említette, de jó példa:

Demo verzió

na ilyennel sem nagyon lehet találkozni

bit.0x8000 2011.03.10. 18:57:45

@zyrobs:
A final fantasy 7 tényleg 11 lemez volt, csak binárisan... :)

Penya64 2011.03.10. 19:02:27

Magyar jatekok keszitoirol...
Az Esz-kereket keszito fickot en megkerestem anno iwiwen es valtottunk is par levelet. Megkerestem a Szakadt Csoves '88 keszitojet is aki nem Tomcat ahogy nehanyan hiszik.
Viszont tomcat szoveges kalandjai is ude szinfoltok voltak anno, es jo nehezek.
Egy fuzetbe nekem a street rod kodtablaja volt kiirva pcre, meg a goblins 1 palyakodjait irtam fel ahogy vittem vegig a jatekot folyamatosan.

Redmaster · redmatyi.blog.hu 2011.03.10. 19:17:09

Én a mai napig legalább 2 jegyzetfüzetet tartok az asztalon mert jegyzetelek bele én is meg öcsém is. Pl Wow-ban (öcsémnek) milyen dolgokat kell gyüjteni vagy hogy a Cod demókból hol vannak azok a részek amik fontosak. Vagy hogy GTA San andreasban milyen kocsikat kell vadászni a hajóra való felpakoláshoz. Esetleg hogy X3-ban milyen dolgok hol milyen áron vannak. És még sorolhatnám.

Szótár is van itt az asztalon mert szokott rá szükségem lenni. Pont valamelyik nap is előkaptam mert Starpoint Geminiben elakadtam.

És ha már itt tartunk akkor ezt magyarázza már el valaki hogy miért nem lehet a mostani ürhajós játékokban állítani a pajzsot. Mármint hogy hol legyen. Mert most itt van ez a starpoint gemini és nem elég hogy az irányítása valami hihetetlenül nagy baromság de pl a pajzs visszatöltődést vagy a sebességet se lehet úgy állítani mint a Freespaceben vagy a Tie fighterben. Úgyhogy várom az ötleteket egy értelmes ürhajós játékra.

A térképezésre pedig az Eschalon-t tudom most felhozni (mind a két részét) amiben a térképet neked kell rajzolni. Úgyhogy tegyetek skillpontot a cartography-ra :D És aki nem ismeri az szégyelje magát mert a jelenlegi legjobb RPG a piacon. És az iddqd olvasóinak a grafika is bejövős lesz.

És végül a billentyüzet kiosztás. Én itt csak azt szeretném megemlíteni hogy 2011ben még mindig ott tartunk hogy ha az embernek van egy 5 gombos két scrollos egere akkor elég sürün előfordul hogy nem tudja 100%ig kihasználni az ebből adódó előnyöket.

Adani 2011.03.10. 20:22:34

@Penya64:

A Revenge trilógia megvolt nekünk is kb. 1998 körül kaptam meg. Még a sulis gépeken is fentvolt. Suli, Police, Army. A police-t senki e tudta végigtolni, évekkel később Tomcat mondta meg a megoldást mikor 2004 márciusa körül felfedeztem a blogját.

A Szakadt Csövest mi nem ismertük, pár éve Dosbox-ba futattam, de sokra nem mentem vele, vagy cigányveszély volt miután lepofoztam a cigánygyereket és kinyírtak a cigányok vagy más vert agyonmikor tarhálni akartam technokolra meg piára.

zyrobs 2011.03.10. 20:24:10

@bit.0x8000: Látom te se ismered a 4chant.

Penya64 2011.03.10. 20:37:39

@Adani: En meg is kerdeztem szyzolit hogy mi a celja meg a vege a jateknak, erre aszonta hogy nincs cel meg vele. Nemtom anno azert tetszett hogy megverhettem a karcsiszemuveges gyereket meg ilyenek, de elegge kaotikus volt valoban a sutff. Foleg tomcat cuccaihoz kepest. Bar en joval elobb ismertem a csovest.

szita szita péntek 2011.03.10. 20:39:55

sys8192

m┌
g2000

poke(4197)

biohazard 2011.03.10. 20:41:05

Én a Zork Nemesishez szinte könyvet írtam.

szita szita péntek 2011.03.10. 20:42:39

mercenray? Na rémlik még valakinek? Ahhoz aztán lehetett (és kellett) térképet rajzolni!

szita szita péntek 2011.03.10. 20:47:56

Amikor egy-egy újszerű megközelítés (Last ninja izonometrikussága) még komolyan fellelkesített. Ma már minden újításra csak fanyalgok.

Ja, a stratégiai játékok áttekinthetősége és a stratégiai volta, na az hiányzik. Eleinte szinte csak szimbólumok mozogtak a képen, aminek megvolt az az előnye, hogy viszonylag kicsiben is értelmezhetőek voltak. Ma a részletgazdagság az egyik fő prioritás, ami együtt jár a figurák növekedésével, az áttekinthető térképszelet méretének csökkenésével, és még így is nehezen értelmezhető, hogy mit is látok.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.03.10. 20:50:25

@JonC: Nekem megvannak a kazetták meg a füzet is. A Datassette az meghalt, mert a gumi erodálódott az állásban, na de azért csak nem dobom már el a múlt egy becses darabját.

És az, hogy kazettán kétszer venni egymás után programot, mert hátha load erroros lesz az egyik, de akkor még ott a másik?

Eleve, kazettás ?LOAD ERROR és utána fut a program.

asd123321dsa 2011.03.10. 20:51:04

Mentés résznél a Fallout kép hatására fájdalmas emlékek törtek elő...

breach tru di walls 2011.03.10. 20:51:17

Uh! Jegyzetelés nálam sokszor befigyelt, volt, hogy bevittem magammal a suliban (Starcraft taktikák és stratégiák) és ott olvasgattam egy-két dolgot, BG1-2 IWD1-2t bevallom öszintén szótár nélkül nyomtam végig először (nővérem segítségével, aki annyira nem élvezte, hogy 5 percenként nyaggatom:D), évente elővettem legalább egyszer. Nem is olyan rég, mikor már tudtam elég jól angolul, teljesen más élmény volt. Akkoriban bőven a saját fantáziám vitte a játékban a sztorit:D
UGH, Prehistorikhoz kódokat folyamatosan írtam, szerintem a mai napig megvannak.
A legnagyobb küzdelmem a Titus the Fox-al volt, ahhoz írtam nagyon sok "útmutatót", hogy mikor mit kell, hol vannak titkos dolgok, gördeszka, rövidítés stb.
Csöves, suli, police, army megvolt, bár annyira nem élveztem.
Wing Commander sok millió részét, (pl. a 4. vagy 5. rész élőszereplős cutscene + Mark Hamill árgh LUKE!!!) az számomra olyan nehéz volt, hogy egyszerre kellett irányítani, lőni, állítani a fegyver-, pajzs-, radarenergiát és kiadni a parancsokat a többieknek, hogy néha a falat kapartam. Egyesek mondták, hogy joystickkel könnyebb, de olyan sosem volt a kezemben, azaz igazság.

Az igazán jegyzetelős korszakom az SC:BW megjelenésével köthető össze, amikoris bekapcsolódtam a koreai progaming életbe és amikor tehettem, élő közvetítéseket néztem.
Az eredményeket egy füzetbe vezettem, taktikákat elemeztem, minden visszajátszást egy "naplóba" írtam. Kicsit beteges, ha most így jól végiggondolom.

KenSentMe 2011.03.10. 21:12:53

Á, igazából a mentés a régi játékok kábítószere volt, jó, hogy vége van..

ha ugyanis a játék nehezebb volt, akkor hajlamossá vált az ember, hogy percenként mentsen.. ez egyrészt nem vetett jó fényt arra, aki ezt csinálta ("load/save-el még a hülye is végig tud játszani egy játékot"), másrészt pedig akár 25%-kal is megnövelte a játék végigjátszásának idejét.. nem, a mentés egy káros szenvedély, jómagam sajnos nem tudtam leszokni róla, a civilizationben is mindig körönként mentek, még akkor is, ha tudom, hogy ez ultragáz.

2011.03.10. 21:17:21

hehh, köszi a fallout-os képet a hármas pontnál, pusztán ennek látványa is kellemes bizsergéssel tölt el...

Acsabi44 2011.03.10. 21:21:33

Pirates!
Írtuk, hogy mikor hol van a Treasure Fleet, meg a Silver Train!

Meg persze a labirintustérképek az Eye of the Beholderhez...

Szótárazni sosem szótáraztam, de mégis az RPG-kből tanultam meg rendesen angolul (Planescape: Torment, Baldurs Gate. Hát igen. Akkor még odatették magukat a fejlesztők.)

TWS 2011.03.10. 21:24:35

Ehe.. itt senki sem allitgatott magnofejet?;) :D Mondjuk speciel az baromira nem hianyzik, hogy a nagy nehezen a bolhapiacrol beszerzett kalozmasolat kazettat orakig allitgatod es akkor se jutsz vele semmire:/ Apropo.. PeCsaban se nagyon van mar warezolas ha jol sejtem;)

AvgDvl 2011.03.10. 21:30:33

Fej állítgatás a datasette-en, órás csavarhúzóval, órákig.

?LOAD ERROR.

lokkoLori 2011.03.10. 21:33:28

és ami legfontosabb, már nem alap, hogy a játéktöréshez azonnal csatolnak egy cheat-et, mivel a játéktervezők már nem arra élveznek el, hogy mennyire kibasztak százezrekkel, mert végigvihetetlen játékokat csináltak ...

Napirajzrajongó 2011.03.10. 21:38:12

hátra-előre-le-előre-kis ütés! (na, az aiculedssul-ról nem is beszélve)

LAN-party a garázsban, mint a multiplayer játék egyetlen elérhető módszere. Jó, tudom, hogy vannak még ilyenek, de én a spontán "kispolákkal átviszünk 3 gépet, de csak két monitor (CRT!) fér be" - beülünk 10-en CS-zni lanpartyra gondolok.

Save mióta nincs a játékokban? :-)

Egyszer LineageII-ztem vagy egy hónapot, klánlogót terveztünk, együtt mászkáltunk a klántársakkal, jókat dumáltunk. Ez régen volt. Mostanában visszanéztem ugyanarra a szerverre, erre kiderült, hogy 15 az átlagéletkor, és lootolás a fő téma. Na, nem is építettem karaktert :-)

két darab "nőcis" kép kislemezen (nehezen hozzáférhető meztelenkedés)

Tressy 2011.03.10. 21:40:22

@Penya64: Szakadt csövest sulitársam írta anno még én béta teszteltem :D:D:D, semmi köze a tomcathoz ezt megerősithetem

Penya64 2011.03.10. 21:43:47

@Tressy: Persze ez alap hogy semmi koze.
A Zolinak vagy a Kamarasnak voltal sulitarsa?:)

Adani 2011.03.10. 21:45:23

@mf_laca:

LAN Party Na az is már történelem mikor át kellett vinni a haverhoz a gépet,h játszhassunk multiban. 1997-ben mikor vettünk még egy PC-t nekem a játéknak akkor beköszöntött az aranykor, mert volt itthon kettő egymás mellett, íg ha épp az ősök nem dolgoztak rajta akkor mehetett a játék ha átjött a haver. Persze cserébe bőszen mentettem minden adatot a könyvelő gépről és fővesztés terhe mellett kellett vállalni ,h nem basszuk szét a gépet, vagyis én ültem a gyengébb gép előtt mindig.

Sok családban meg a PC egy féltve őrzött zent tárgy volt, a szülők annyit értettek hozzá ,h a gyerek bámul a monitorra és ott van alatta/mellette egy sárgás vagy fehér színű doboz és meg ne sérüljön, mert drága volt. Ennek fényében nem egy ismerőnél a LA party szóba se jöhetett, mert a szülők akkor is ledobták az ékszíjat, ha csak egy szobányit odébb merte vinni, meg ugye "ne nyomogass már mindent úgy mint egy idegbeteg ,mert elrontod" (Xenon 2-be pl. a space gyors ütögetése a lövés miatt). Nekem párszor megadatott a szülők segítettek párszor kocsival szállítani a masinát. De igen ilyet én is hallottam, h Kispókba meg Trabiba több gépet monitorostól é még a résztvevők is befértek igaz pl. az anyósülés ki volt már szerelve meg még a vezető ölében és klaviatúrák meg egerek.

Magon_ 2011.03.10. 21:45:25

1. Szótárazás, hát ehhez a fiatalok tudnának hozzászólni, szerintem régebben max azért volt a klasszikus szótárazásnak létjogosultsága, mert pont hogy KEVÉS szöveg volt a játékokban, így volt esély lefordítani, manapság nem nagyon. Mondjuk az általad is említett Dead Space 2-nek így látatlanban (nem játszottam vele) is mibe, hogy több száz kilobyte-nyi a pure text-je, régebben ilyen egy-két komplett diszket elfoglalt volna, azaz noway. Emlékszem az Ultima 5-nél péel én is nyomattam a szótárazást, de ott az NPC-kkel az interakció pár szavas mondatokból állt, a legfontosabb szereplők elmondtak akár 3-4 mondatot is, de az má' durva. :)

2. Én is rajzolgattam térképeket anno és nagyon örülök, hogy soha többet nem kell. :) Jegyzetelni viszont szoktam itt-ott, tessék csak achievementezgetni, azokhoz gyakran kell manapság is. (Bár én elképesztően modern módon a notepad.exe-t használom erre a célra.)

3. Mentés. Ahogy Bagoly is mondja fentebb: jobb, hogy kihalt.

4. Leírások: ezzel abszolúte nem értek egyet, a neten a pár mondatos leírásoktól a legszájbarágósabbig mindent meg lehet találni, képekkel, videókkal, stb. Gamefaqs.com, mindent üt, ott tényleg olyan szintű leírások vannak egészen friss játékokról is, amik a nyomtatott sajtóban elképzelhetetlenek. Ráadásul nem beszéltünk a nyomtatott strategy guideokról, bradygames és tsai... Viszont igen, a klasszikus CoVboy leírások tényleg legendásak voltak. :)

Tressy 2011.03.10. 21:46:34

@Penya64: Kamarás nem rémlik,De ha a Zoli Lugosi akkor igen

Penya64 2011.03.10. 21:51:45

@Tressy: Szy Zoltan pedig. Ebben biztos vagyok. Kamarás keresztnevet nem tudom

bioLarzen 2011.03.10. 21:53:27

Kicsit ironikus leszek: régebben az emberek végigmondták/írták a játékok nevét - még akkor is, ha 3 betűnél, illetve 1 szótagnál hosszabbak voltak. Manapság meg...

Csak az itteni, eddigi 70 kommenetből horgászva:

- SoN
- MK3
- EOB 1
- UGH
- BG
- BG1
- BG2
- FO3
- NV
- IWD
- NWN2
- HL2
- Wow
- Cod
- SC:BW

Némelyik nem is egyszer... Namost, ha ennyire ellustult a "gamer", akkor csoda, hogy a végigjátszás már nem is cél? :P

bio

UI: OK, tudom, hogy ez mellékes dolog, de akkor is :)

hajfestek 2011.03.10. 21:56:46

Az egyszer biztos, hogy ha nincs a warcaft 1 soha nem tanulok meg angolul, az összes küldetés előtti szöveg elolvasgatása, meg lefordítása... de rég volt

Azt pedig tényleg soha nem felejtem el mit nyomtuk az UGH!-t öcsémmel ketten egy billentyűzeten és befigyelt a pályák kódjának körmölése ezerrel.

Valamint beleégett a memóriámba a hátra hátra előre kisütés is, bár én lehet hogy a 21 évemmel fiatalnak számítok, de emlékszem volt 2 lemez, amin valami rettenetes mennyiségű játék volt ilyen sárga színűek voltak és unokatesómtól voltak meg, mert neki a keresztapja szerezte valahonnan emlékszem azon volt a golden axe is, azt is rettentő sokat toltuk öcsémmel.

Tressy 2011.03.10. 21:59:28

@Penya64:
Ahm rájöttem, 2 csöves játék létezik, egy szöveges és egy grafikus ezt nem tudtam, ez most derült ki számomra.Grafikus 95 körül míg ahogy nézem a szöveges az 89es.Valszeg a grafikus a szöveges koncepciója alapján készült erre már nem emlékszem.De mindjárt elökotrom a grafikust hátha megy dosbox alatt :D

Tressy 2011.03.10. 22:00:42

Az lemaradt hogy én a grafikusról beszéltem itt pedig a szövegesről volt szó így 2 különböző emberkét ismerünk készítőként

kukatr 2011.03.10. 22:02:09

@Adani: A Revenge on Police-t csak úgy tudtam megnyerni, hogy a rendőrjelvényt valahogy beleheggesztettem a mentésbe. (vagy egy felvehető tárgyat írtam át erre?) Nemrég tudtam meg, hogyan lehetett megszerezni. A folytatását (Army) fel is adtam.:D
A szakadt csövesben ha elég sok pénzt szereztél, akkor elhagyhattad az aluljárót, így lett vége. Bár elég ritkán jutottam el idáig.:)

Penya64 2011.03.10. 22:02:34

@Tressy: igen, igy mar tiszta a kep!
amugy volt szerencsem az "ujhoz" is, nem rossz

kukatr 2011.03.10. 22:03:48

@Tressy: Volt grafikus csöves is?:O Miket meg nem tudok ma!:D

Penya64 2011.03.10. 22:04:56

@kukatr:
A csovesben ha elhagytad az aluljarot utana az egykori haverjaid nem ismernek meg es megolnek es kirabolnak.

Tressy 2011.03.10. 22:10:22

Igen van,volt sulitársam irta a szöveges alapján,benne van az info fileban is.Mert azt is irt hozzá :)

Seravy 2011.03.10. 22:10:30

@AvgDvl: ?LOAD ERROR, na az egyszer úgy töltötte be a Giana Sisters-t hogy a kilőhetetlen szörnyeket is le lehetett lőni, és szivárványszinben villogtak hozzá. Jópár naping nem kapcsoltam ki a gépet...soha többet nem volt mégegyszer ilyen, sajnos.

wirth6 2011.03.10. 22:10:53

Szakadt csöves nálunk megvolt iskolában, de nem sokat játszottam vele, mert szinte bármit csináltam, rövid időn belül meghaltam.
A revenge sorozat nagy volt (egyszer én is megpróbálkoztam egy ilyen írásával, de aztán elfogyott a lelkesedés), és állatok voltak a különböző beszólások (pl: ezt majd a revenge on kindergarten-ben, vagy Baszom a rezet... ah, ah, hiába, a réz a legjobb). Viszont kicsit beteg is volt, vagy csak belőlünk hozott ki furcsa dolgokat, mindenesetre volt hogy úgy játszottuk, hogy megpróbáltunk mindenkit megerőszakolni/megverni (vagy legalább beszólni) aki az utunkba került.

Az angol szókincsem egy részét én is a játékoknak köszönhetem, különösen a yogi's magic tricks-nek (bár nem biztos, hogy ez volt a címe): if it's worth writing, it is worth writing right :) (meg: you are on a journey, up river to stop the flooding. What could be the cause? Hohohoho)

Nekem a billentyűzetkiosztás megtanulása egyáltalán nem hiányzik, vagy az, hogy egyik kezem a nyilakon, a másik meg a q,w,a,s,í,y,x,d,e betűk fölött, és nagyon gyorsan meg kéne találnom a megfelelőt. Aztán mindig fegyvert váltok lövés helyett, vagy mással lövök, mint amivel szerettem volna.

A checkpoint mentés csak annyiban zavar, hogy nehezíti a dolgot azzal, hogy nem menthetsz bármikor.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.10. 22:14:28

Jegyzetelés néha most is van, de természetesen régen komolybban történt.
Egyszer lefordítottam a retaliator manual-jából a leszállást, hogy sikeres legyen a leszállás, de így is ritkán sikerült.
Térképeket csak ritkán, leginkább kritikus részeken. Pl.: Wiz7->A sötét szint a Dane tower-ben. Egy haverom A Vietcong-ban akart térképet csinálni a földalatti rattunnel-ről, de mivel teljesen jellegtelen alagút volt, ráadásul szinteltolásos volt ezért nem sikerült. Leginkább ezért nem lehet manapság térképezni. Viszont egy másik barátomnak volt színes Wiz7 térképe, hetekig rajzolta és színezte.
Most, ahhoz, hogy legyen WizGold és benne automap, képes voltam Virtualmachine-t telepíteni XP-vel, hogy ne kelljen állandóan use-al a map-ot nézegetni.
Viszont több száz oldalnyi dokumentációm van nyomtatva, ha ezt mind nekem kellene összeszedni saját kútfőből, megőszülnék addigra.
Amúgy létezik a neten még a szöveges leírás, pl.: mycheats-on, de egyre szűkül a műfaj itt is. Viszont már youtube-on néztem Angry Birds-t is, ha elakadtam egy-egy pályán. Szóval én is puhulok.

KenSentMe 2011.03.10. 22:15:05

@Penya64: El lehetett hagyni az aluljárót.. a pénz értéke ugye 1 byte-on tárolódott, tehát 255 Ft-ot lehetett max gyűjteni, de valahol 240? 230? körül már elérted azt a szintet, hogy ki tudtad fizetni az elhagyáshoz a pénzt, mert ugye ha ki akarsz menni, akkor a helyi maffia megállít és kéri a sápot. És utána a sztori szerint a félkaru raboló gépekkel szereztél pénzt az élet újrakezdéséhez.. hahahhaha.. figyelembe véve, hogy manapság hogy működnek ezek a nyerőautomaták, előbb dobálnám a pénzt a csatornába, mint a gépekbe.

Adani 2011.03.10. 22:19:44

@kukatr:

Igen, nekem is az hiányzott. Tomcat küldött nekem válaszmailbe egy végigjátszást mind a 3 részhez. Aszem egy pornóújságot kellett odaadni egy rabnak. Egyébként a jelvény nélkül nem hitte el a magyar kommandó,h százados vagy. És ha ilyenkor próbáltál meglépni akkor Voronyezs lelőtte a németet,de magyar elengedte Buksit a kutyát, aki kinyírt. Ha meg a kilépőt szerezted meg (arra rájöttem, az alagútba zseblámpával kell lemenni és ott lesz) akkor egy kocsiban robbantál fel.

@Judea:

Én így nyomtam égig ismét a Wolf3d-t. Két Dosbox az egyikben a játék a másikban az editor, amit térképnek használtam. Régen meg még 386-on úgy keretem a titkos helyeket, h nyomogattam a space-t a falak előtt. Sokat nem találtam így meg, pl. a titkos pályák közül is csak egyet.

Penya64 2011.03.10. 22:20:36

@VRbagoly: Hmm lehet, de ezt nem lehetett konnyu elerni.

larry 2011.03.10. 22:21:59

A Neverhood tényleg nem egy környezetbarát játék. Kifejezetten az erdők ellensége. Főként az egeres szopatás miatt, de a memóriajáték se sokkal marad le. Meg a köpködős síp, bár az egy minimális hallással papír nélkül is megoldható.

Sünmalac 2011.03.10. 22:23:11

@algi: Ha bár az X-Wing Alliance félsebesség, pajzsok előre, kezdjük el tölteni a lézert kombókat most is csukott szemmel végig tudom zongorázni, mégis befűzném a civilization összest a megtanulandó gombkombinációk számában a lista tetejére. Azon kevés játék egyike amihez végigolvasom a manualt mert tényleg tartalmaz infót, az "automate worker to build roads but leave forests alone" utasítása általában a ctrl-alt-shift-hátvakarás szokott lenni, és gombként nem szerepel a játékban csak billentyűkombinációként

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.10. 22:26:21

@Adani: Pedig rengeteget meg lehetett találni így, volt olyan titkos rész ami több titkos ajtó mögött volt, ahogy egyre beljebb jutottál, egyre értékesebb kincsek voltak. Volt olyan titkos rész ahol legalább 100 ajtó volt, legalább akkora volt mint a normál területe a játéknak. A fő pálya csak egy kereszt alakú folyosó volt, de egy ponton nyílt egy titkos ajtó ami egész területet rejtett.

silverwol 2011.03.10. 22:26:44

Nekem nosztalgikus a save game-ekben valo turkalas is. Ma mar mindenhez van trainer, vagy beepitett console mode, pedig anno milyen jo moka volt az EOB-ban, vagy epp az Aladinban tapolni/szorakozni egy kicsit :).

aFx 2011.03.10. 22:30:41

dualboot, dos6.22 vs win95el.

win kellett DX miatt, hogy tudjak tomb raider 2őzni, a dos meg kellett, mert a gépen windows alatt a carmageddon már szaggatott. ja meg mert kb kéthetnete fosta össze magát a win, szóval kellett a stabil alap.

nem hiányzik.

korruptált fileok a lemezen, ez sem.

billentyűk bemagolására meg annyit, hogy a Stalkerben nekem 24gomb+egér az irányítás:).

Sztyepan Asztahov 2011.03.10. 22:32:07

Az 5. ponthoz, a billentyűzet kiosztás megtanulásához én annyit tennék hozzá, hogy ez nem teljesen retro dolog.

Mondjuk Starcaft estében, ha nem a broz ligában akarsz életed végéig játszani, akkor kénytelen leszel megszokni a hotkeyek használatát. Most már szabadon állíthatok a hotkeyek az új patch óta, így nem kell megtanulni, de ezért a sc közben is regényt lehetne írni, amennyit az embert nyomogatja a gombokat. :)

Amúgy a demók elntűnését hiányolom én is.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2011.03.10. 22:47:34

Mekkora igazságok! Tőlem a húgom, aki időnként angol nyelven tartott szakkonferenciákra jár, olykor még előadóként is, többször megkérdezte már, hogy én honnan a bánatból ismerek olyan szavakat, mint... És itt jöhet egy felsorolás. Nos, valóban, a játékok választékos szókincset fejlesztettek. :-)

Térkép nem csak rosszul tervezett pályákhoz kellett, hanem jól tervezettekhez is. De az Impossible Mission pályaszerkezete sem nevezhető bonyolultnak, mégsem érdemes nekifogni úgy, hogy nincs melletted egy kis űrlap a szobáknak. Mivel az, hogy melyik szobában hagytál még valamit, meg melyik szobán lehet keresztülmenni és melyiken nem, hol vannak az engedélygyűjtő táblák, ezt célszerű volt rögzíteni, különben igen drága időt pazarolhatsz a bolyongással.

Egyszer az Uridiumnak mind a tizenöt pályáját végigjátszottam, persze egyetlen folyamatban, mert piszok irritáló lenne a 9. pályán elszállni, és küzdeni odáig újra. Olykor töredékmásodpercenként fogtam meg a játékot a STOP-pal, és rajzoltam a trükkösen elhelyezett akadályokat. Mivel aki játszott vele, emlékezhet, hogy milyen gazember módon volt néha az útba téve egy-egy fal vagy antenna. Soha nem játszottam végig ezután, de olyan jó érzés volt, hogy nekem van egy térképem róla!

A gazdagon kihasznált billentyűzetkombinációk ideje talán már elmúlt, de nem a C64 korszakkal. A FlyII! repszimulátornak van vagy 90, billentyűről kezelhető funkciója, ráadásul egyénileg beállítható. No, ahhoz már tényleg elkél egy pilótavizsga. Az X-Wing is nagyon találó példa (én a Tie Fighter változatot nyűttem olvadásig), ott tényleg nem érne rá az ember mindenféle menükkel szarakodni, amikor egyszerre kell egy tripla bukófordulót csinálni a joystickkel, közben pontosan célra tartani az egérrel, és közben áthelyezni a pajzsenergiát, ahogy MrEd is mondja, vagy nézetet váltani egy-egy billentyűvel. :-)) Itt mutatkozik meg generációnk kisagyi evolúciójának felgyorsult üteme. :D

Megjegyzés: egyfajta beugró kérdés lehetne egy elitebb oldtimer klubba, hogy a képen a kislány mit tart a kezében. :-)

TooNormal · http://alternativity.postr.hu/ 2011.03.10. 22:47:50

1)-hez: Szerintem az RPG-kben azért még ma is bővebb kicsit a szókincs, mint a fent említett példa. ;)
2-3-4) Hát igen...
5) Nekem a FreeSpace potenciális konzolportjai jutottak eszembe ennek kapcsán (még ha oly valószínűtlen is), hosszasan vitáztak a játékosok arról, hogyan lehetne átültetni a bonyolult irányítási formát. Arra jutottak, hogy komoly egyszerűsítés nélkül nem lehetne.
+1) Olyan királynak éreztem magam, amikor a gépünkbe több CD-olvasót is tettünk... :D

Göndör 2011.03.10. 22:49:29

Jegyzetelés márpedig ma is van, csak olyan játékot kell játszani (Na jó, utoljára a Secret of Monkey Islandban csináltam, az meg nem mai cucc, de pl Witcherben is kellett). Néha még térképet is rajzolok. A lemezcser meg idegesítő. Joystickem is van, szóval nem vagyok pont ez a tipikus mai gémer.

Az nagyon igaz, hogy nincs manapság egy értelmes űrhajós játék sem. A freespace óta az egyetlen játszható talán az X széria volt, de az se az igazi valahogy...

Adani 2011.03.10. 22:49:32

@Judea:

Jaja, azóta Reactor már bemutatta a játékot minden ilyen easter egg-el. AARDWOLF maze ugye, a fél pálya titkoshelyek gyűjteménye egymásba nyíló labirintusokkal, és a végén ott egy Call Apogee say Ardwoolf felirat, semmi más. Megvan egy látszólag rövid pálya, egyik ajtónál a kulcs másiknál a kijárat. De egy titkos hely is a, a pálya 90%-a amögött van.

A legszemetebb húzás mégis a két titkoshely mögé rejtett kötelező sárga kulcs volt. Akkoriba napokat töltöttünk el, h kerestük a pályán a sárga kulcsot. Nagy nehezen lett meg egy teljesen logikátlan helyen egy titkos hely majd azon belül még egy. De semmi se jelezte,h ott bármi is lenne. Ráadásul a kék kulcsot eléve egyik páncélajtó mögött volt két lift (kijárat)de hordó volt előtte, így nem tudtál kimenni. Idegesítő volt. Sztem a hordósliftek láttán sokan kaptak agyfrászt. Meg ugye a tolófal hiba, néha eggyel többet csúszott előre a titkoshely, és akkor előordult, h rácsúszott kincsekre vagy éppen folyosóra és nem tudtál bemenni.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2011.03.10. 22:49:34

@Androsz: Ja, az angol tudásomhoz az is hozzá tartozik, hogy azt viszont nem tudom angolul, hogy zsemle, vagy hajkefe. Egyikkel sem lőnek.

meglivorn 2011.03.10. 22:53:02

Azért lássuk be, a végigjátszások helyét átvette a netes walktrough, amúgy én is szívesen olvasnék olyanokat, amik szórakoztatóan vannak megírva.

A jegyzetelést és a térképezést inkább az irtotta ki, hogy a programok maguk megteszik helyettünk. Amennyiben szükség van rá persze, az egyutas FPSek esetében. Van valami kódex meg questlog, ami a fontosabb infókat jegyzi ahogy haladunk, a map, ha szükséges szintén megvan.
(nekem személy szerint a jegyzetelés még csak-csak hiányzik, szoktam is mellesleg, de a térképezés egyátalán nem)

Szótárazás: pont a mission logok és helperek miatt, elég ha látod hogy oda kell menni ahol villog a pont, és ott kell megölni mindent. Aztán jön a leírás, hogy "jaj de le van butítva, semmi értelme az egésznek, csak lősz, bezzeg régen..." naja... ha el se olvassa miért kell odamenni, és lőni :D

elektronik (törölt) 2011.03.10. 23:00:40

amúgy ha PC-n már nem is, mondjuk Nintendo DS-en egy Professor Layton-nál, azért eléggé hasznát lehet venni egy spirálfüzetnek ;)

szakadt csöveshez meg mellékelhetne valaki egy végigjátszást, mert én se húztam nagyon sokáig benne :D
Tomcat revenge sorozatát legalább végig lehetett játszani, persze ott is jól jött, ha le volt írva kit hol kell épp megrúgni :D:D

nuvik 2011.03.10. 23:01:19

Ennyit mondok:

sys64738

Aki tudja tudja :)

ninezero 2011.03.10. 23:04:07

@bioLarzen: az UGH-nak tényleg ez volt a becsületes neve :)

Magon_ 2011.03.10. 23:05:21

@Sztyepan: át kell térni konzolra, ott vannak demók dögivel. :)

Fuornis 2011.03.10. 23:17:45

Jajj, 4-5 évesen a HoMM-ból olyan gyöngyszemeket jegyeztem meg, mint pl a "sztettyú", income, kingdom, "akcept" "holisatu" "blúdlaszt" "armagledonn" "pla-U-gee" "gargare" "artifakk" "medzsikaróó" "da-Ma-ge" "hápé" "hocitt" "hatse" na meg az elmaradhatatlan lódgáma, savgáma. Sztem akkor angol-na jó, Hunglish - szókincsem nagyobb volt konkrétan, mint a magyar. Azt máig sem tudom viszont, hogy tudtam szótár nélkül, játék alapján rendesen belőni ezeket.

(Pluszpont annak, aki rájön, mi lehetett a *csillagozottak* eredetije :D)

Babulo 2011.03.10. 23:18:17

amiről még senki nem írt, pedig híres magyar játék ElastoMania. azt gimiben mennyit toltuk, emlékszek, hogy több hónap alatt sikerült csak eljutni mind az 50 pályához (kolis voltam hétvégen volt gép) srácokkal rajzolt papíron két ujjal mutogattuk a két kerék állását. Aztán találtunk neten (net haha infóóra betárcsázos neten 10gép) mentést, és trükkös nagyon trükkös gyorsításokat. ÁÁ eszméletlen volt. Manapság a telón szórakozok ilyen játékokkal, és a gépet arra használom amire kell. egyébként a Lego sorozat (SW, Indiana Jones Harraypotter) még a mai napig el tud szórakoztatni, és ott ha a 100% a cél akkor bizony végigjátszás nélkülözhetetlen.

Norman Nailer 2011.03.10. 23:39:19

4: Végigjátszás írása ugyan ma már nem divat, de a mai, sok lelkes játékos által összekalapált wikik sokkal részletesebben dokumentálnak egy játékot, mint arra egy - tipikusan egy ember által írt - végigjátszás valaha is képes volt. Ráadásul az információ is sokkal jobban szervezett. Tessék megnézni pl. a Fallout vagy vagy Mass Effect wikit, amik tudásanyagban (és a hibák korrigálásában) lekörözik a hivatalos strategy guide-okat is, és azokon túlmenően a játék teljes univerzumát beépítik.

Agrael 2011.03.10. 23:47:16

A szótáras rész mintha rólam szólt volna, az angol nyelvi szókincsem jelentős részét köszönhetem a játékoknak. Nem a doomra gondolok.
Térképeket C64 óta nemigen csináltam, viszont ott volt két emlékezetes, az egyik a Cauldron II (a pattogós tökkel) Abból A2 méretű milliméterpapíron megvolt az egész kastély rajza. A másik címe nem ugrik be, de az Alien film sztorija volt. Ott a pályák rendszere egy rohadt nagy (és zegzugos) űrállomás rajzát adták ki (mondjuk kellett is, mert piszok könnyen eltévedtél.

Norman Nailer 2011.03.10. 23:57:22

Szótárazás: szoftverfejlesztő cégnél dolgoztam, egyszer elém került véleményezésre egy angol nyelvű szerződés, benne az a szó, hogy "artifact". Történetesen körülöttem mindenki játékbuzi volt, úgyhogy csak néztünk egymásra, mert a _másik_ jelentését senki nem ismerte...

mbm 2011.03.10. 23:58:00

Mi amikor Commandosszal toltuk, komoly gondot jelentett annak a megállapítása, hogy a Load Game a mentés, és a Save Game a behozás, vagy fordítva? Nagyon nem volt mindegy, amikor izomagyú (green beret, ezt mi zöld barátnak fordítottuk, érthető okokból) halott volt. Persze öt-hat-hét évesek voltunk.

Napirajzrajongó 2011.03.11. 00:10:39

@Adani: Így, ahogy mondod :-) Nálunk az volt a felállás, hogy - nagyjából 2000 környékén - internet csak drágáért volt, szélessávút (figyelem, 10 Mbit/s coax!) csak az egyetemi koliban láttam. Na, nyári egyhetes program a garázs LAN-party, játékokkal, és szüneteiben copy-party. Mekkora jó volt a meleg nyári éjszakán a hűvös garázsban CS-ben dobni egy flashbanget, és látni szemzugból, ahogy a szerszámos sarokban elhelyezett 3 CRT monitor kifehérlik!

Ami még hatalmas sláger volt a komoly CS-SC:BW-WarcraftII-később WarcraftIII mellett, a Serious Sam kooperatívban - de ez már kezd off lenni, kedves bloggerek, LAN-party retro posztot követelek :-)

nuvik 2011.03.11. 01:00:06

@Retexis:
Ugyanaz csak más "fordításban" :)

thevoyager 2011.03.11. 01:25:12

jegyzetelés:
imádtam a sportjátékokat (c64-en függtem focis, kosaras játékon is), és statisztikákat készítettem négyzetrácsos füzetbe az elért eredményekről. aztán átlagokat számoltam, és összehasonlítottam az igazi kosarasok eredményeivel, amiket természetesen a kosaraskártyákról tudtam...
good ol' days :)

usernev 2011.03.11. 01:44:15

Ej a régi szép idők, amikor még egy egész spirálfüzetet teleírtam olyan 200 bolygó áraival az Elithez. Vagy azok az emlékezetes pofonok amikor a bőrkötéses világatlaszban észrevette apám, hogy be van jelölve a Pirates! kikötői meg a Treasure Fleet útvonala!
Volt egy repülős játék olyan 15-20 évvel ezelőtt (Talán a Falcon 2 volt?) amelyiknél az egész billentyűzet ki volt osztva vagy háromszor. Meg aztán ott volt a Descent 2 a maga 3D-s labirintusával meg a plikarokat igénylő irányítással! De megszenvedtem vele mire végigtoltam, de utána méltán érezte úgy az ember, hogy ezek után bármire képes.
www.youtube.com/watch?v=wWI152X6n0E

Nem vagyok fideszes 2011.03.11. 01:53:40

Az egykori C128-amon külön írogattam kis papírokra, hogy melyik billentyű mit csinál és ragasztgattam fel celluxszal a klavira. órákat basztam el ezzel 12 évesen, de megérte. Ja, meg a klasszikus Országh László féle szótár is mindig ott figyelt.

FeroxX 2011.03.11. 02:53:31

hmm

jó a cikk, jó a cikk

nos szótárazás : nem szótárazok, mert fasza az angolom, de szerintem egy durvább RPG, mint Oblivion, vagy KOTOR még a jobb angolosokat is simán megizzadtathatja. de am most belegondolva, szótározok én, csak már nem a könyvet kapom elő hanem a webszótárat, vagy az asztalon lévő szótár progi ikonját :)

jegyzetelés : utoljára DOTA-ban jegyzeteltem halálra magam, netről le kellett írnom az adott hősnek a megfelelő build-up-ját, milyen tárgyak, milyen fejlesztések kellenek neki, hogy fasza legyen, itt volt egy halom kis cetli mellettem emléxem :D

oldschool probléma : NES-SNES kazetták "megfújása" a portól, hogy megjavuljanak és ne glitch-eljenek :D sztem az pl classic.

amúgy szerintem sok dolog nem elveszett, hanem inkább csak átalakult. szal sztem szótár most is gyakran kellhet RPG-kben csak az ember a googlen gyorsabban behozza-megtalálja, mint h felcsapjon egy vaskos szótárat. illetve a jegyzetelés-végigjátszások utáni kutakodás dolog pedig átalakult olyan irányba, hogy az ember alt-tab közben felnéz pár illetékes fórumra, és körbenéz, hogy akkor most WTF is van, vagy mit kéne csinálni, hogy jobb csinálni, ilyen velem történt párszor, vagy pl amikor GTA SA-hoz letöltöttem, térképet ahhoz, hogy hol vannak a lefújandó graffitik, amik utan kapott az ember free stukkert :). szal azért kell még utánajárni dolgoknak. elég csak felnézni egy épp aktuálisan kijött játék fórumára valami gamer oldalon, ezerrel pörögnek a seftesebbnél seftesebb titkos infok, meg, hogy ki hogy hol miként, hogyan tart. szal kicsit ennek is közösségi jellege lett, ami sztem nem baj.

FeroxX 2011.03.11. 02:55:36

LAN PARTY-kat viszont én is hiányolom.. :) jó kis EQ-t meg stb. jó volt nézni a sok szét PIMP elt gépet :D mintha valami kiállításon járt volna az ember, a "haveroknál 4-5en összeülünk 3 napra" lan party-k meg aztán tényleg priceless-ek voltak mai szemmel nézve. de hát ma már mobil netről is eljátszik bármivel az ember kb.. :)

FeroxX 2011.03.11. 02:57:22

haha ja illetve SC:BW-hez fasza build ordereket írtam még ki magamnak, úgy a game első 10 percéig behatólag. soxor segítettek, mert mindig elfelejtettem a legalább 15-20 "nyitás" (mint a sakkban) közül épp melyiket lenne célszerű beadni.

FeroxX 2011.03.11. 03:02:11

ja illetve még annyi, hogy szerintem kicsit az is lett a tendencia, hogy ha egy game-t csak úgy átakar pörgetni az ember, akkor a casual noob gamer ezt könnyen megtehesse, ezért tényleg eléggé durván elbutult a játékok nehézsége-összetettsége a "pörgessük ki" szinten, de ha az ember a specko-titkos dolgokat is akarja látni a játékból, és tényleg 100%-ra kivesézni, akkor azért sztem sok játékban van még valamiféle "mélység". bár nem mindben, de van pár üdítő példa. (all hail OBLIVION) haha

Komáromi Teréz Atya 2011.03.11. 03:43:16

@Redmaster:
Az ötgombos mezei giga egeremet se tudom konfigolni a játékok felében

@FeroxX:

Hát igen, kicsit hiányzik, hogy a pimpelt gépemmel eldicsekedhessek. Az biztos, hogy magam miatt overclockoltam a procimat és a grafkártyát is, de a koleszon az emberek többsége azt se tudja hogy ilyen van a gépben, nem még hogy húzni is lehet. Ha nem is múlt el még teljesen, de ez a hobbi is kezd kihalni.

FeroxX 2011.03.11. 04:12:21

@Komáromi Teréz Atya: a vizuális []D [] []v[] []D elésekre gondoltam ;) d jogos az overclock is, régen tényleg nagy divatja volt.

Komáromi Teréz Atya 2011.03.11. 04:16:21

Azért egy háromnegyed kilós procihűtő eléggé vizuális :)

zsitva 2011.03.11. 04:30:48

Ilyenkor látom mennyire öreg vagyok. (59) A szerző felvetéseinek jó ha csak 10%-át értettem meg. Azt sem értem mit mond, mi az ami már elavult és melyik az új ? Kb. 15 éve használk számítógépet kb. 30-40%-ban írásra, és kb. 60-70%-ban olvasásra.
.............:-(((

Magon_ 2011.03.11. 05:49:29

@zsitva: Pedig a szerző kb. 20-25 évvel ezelőtti dolgokról beszél :)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.03.11. 06:21:24

Hát ja, persze, tök jó volt 14 évesen egész nap játszani és közben néha rárántani, de már elmúltak azok az idők

gabest1 2011.03.11. 07:24:35

A szótáras első pontot rögtön cáfolnám, próbáljatok meg egy amúgy nagyon jó japán játékkal játszani eredetiben, nem az igazi. Havernak már a settlers 2 remake se ment, ami csak németül jelent meg.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.11. 07:52:08

Internet hiányában lemezen cserélgetni a játékokat. Én így akartam vírust legtöbbször, ugyanis volt egy gyerek akinél megvoltak a legújabb játékok és volt gépe hozzá. A gépen volt védelem (f-prot), de a kisfloppy-n lévőket nem ellenőrizték.:(
Az rpg-ket meg egy ikerpártól szereztük be, akik városból költöztek ki, de ezért elég sznobok voltak. Viszont az egyik barátom bátyjával jóban voltak, így közvetett módon, de eljutott hozzám is cucc. A M.A.G.U.S.-t is így ismertük meg.
Bizonyos szempontból jó, hogy ma nem függsz ilyen emberektől.

Adani 2011.03.11. 07:57:55

@Judea:

De szép is volt mikor egy nagyobb játékot, ami akár 30-40 mega volt (Warcraft 2 rippelve) flopin hoztuk el ARJ-zve, aztán mikor épségben hazaért a lemez és a winyóra is átment gond nélkül mind és fellélegeztem ,h de jó megúsztam badsector nélkül, akkor arj x *.* után az exe-re kihozta, h CRC error. De utáltam akkor a CRC-t, h minek az, csak szívatja a jónépet.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.11. 08:10:17

@Adani:
A crc is gáz volt, de vírusok is így terjedtek. Pl. így lett onehalf-on, aminek szintén nem örültem. Vírusell. program frissítés beszerzése havonta megvolt?
Save file-t mi is buheráltuk, eob meg wiz7 esetèben. Utóbbinál elég volt kellően magas xp értéket beírni és fél óráig szintet léptél. Person ezzel a játékélmény is odaveszett.

Adani 2011.03.11. 08:18:36

@Judea:

Onehalf az nekem is volt, elég kegyetlen eg valami nálam pl. egyszer kinyírta a komplett fájlrendszert a winyón, format c: lett a vége. Akkor még nem tudtam,h létezik One half killer progi, ráadásul magyarok csinálták. A One-half ugye azt csinálta,h minden bootnál elkódolt pár sávot a winyón, ha leírtottad a kódolt részhez nem fértél hozzá. Ha már a felén túljutott kiirta, h "dis is one-half"

Egyszer egy kis cégtől másoltam át pár játékot, és naná, h onnan kaptam be a one-halfot. később kiderült, h titkárnőnek ki is írta a dis is one-halfot. Neki emg egy ismerőse lefordította neki kissé pontatlanul ,h van egy fél és ennyi, ettől megnyugodott, h hát van egy fél, na és? A gép megy. Aztán mikor már nem ment akkor lett baj.

atila68 (törölt) 2011.03.11. 08:23:24

2.pont
Az ott egy DOOM map ugye a 1993 év alatt?

Szerintem pl. a Civilization-t (bármelyiket) végignyomni papír cerka nélkül most sem szerencsés.

3. pont

Azért a quicksave/quickload sokszor segít mikor pixelre/tizedmásodpercre pontosan kell pl. a Portalban valamit megcsinálni.

4.pont

Végigjátszások most is vannak, csak a youtube-on.
(pl. HL2)

5.pont

Billentyűzet kiosztás terén elrettentésnek javaslom a Jane's F15 flight szimulátort, csak a kézikönyv 300 oldal. A Mechwarrior ahhoz képest ipari tanuló.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.11. 08:33:44

@Adani: Tényleg az f-prot nem tudta levinni és ssaját killerrel szedtem le. Ez sem hiányzik, helyette vannak mindenféle férgek, meg netes vírusok, meg social engineering. A munkahelyen átlag hetente kapunk bejelentést, hogy az általunk üzemeltetett (szerverhosting) szerveren phising oldal van. Egyszer a megadott webcím alapján nem sikerült kideríteni, viszont a megadott cím egy fodrásznéni honlapja volt és ez alatt volt egy alkönyvtárban a kártékony oldal. Felhívtuk a nénit (szerencsére nem éjszaka történt a bejelentés) és kértük, hogy szoljon már a rendszergazdának, hogy szedje le az adathalászt. Így a másik irányból kerülőúton sikeresen megtaláltuk a rendszergazdát.
Többen kérdezgették tőlem, hogy miért írnak vírusokat (értelmes választ nem nagyon lehet találni) és arra jöttem rá, hogy a mai világban már inkább profitorientáltabbak lettek a cyberbűnözők is. Nincsenek már azok a nagy világméretű vírusjárványok amelyek megfertőznek mindent, de a romboláson kívül nem csinálnak semmit. (Pl.: Ilove you vírus) Helyette megy a spambot céljára zombihálózat létrehozása, stb.

:pFaza 2011.03.11. 08:42:13

Nekem legjobban a "KÉK HALÁL" jelensége hiányzik... :D

Adani 2011.03.11. 08:51:22

@Judea:

Ez igaz régen csak heccből írtak vírusokat sokszor, nem is rombolt csak bosszúságot okozott pl. a betűpotyogtató vagy betűket zabáló kukac. Vagy Yankee Doodle, ami dallamot játszott pontban 17 órakor a speakeren.

Az F-prot amúgy leszedve a One-Halfot, csak miután leszedte már az elkódolt területet nem tudtad olvasni. a saját írtóprogi meg dekódolta is az elkódolt részeket.

Manapság meg már ritka a romboló vírus meg fájlokban terjedő, inkább a férgek jellemzőek meg a botnetek. A zombivá tett gépet meg lehet kódtörésre, spamküldésre, ddos-ra használni.

Régen pl. két év kellett mire körbeért egy vírus a világon. Ma már két perc.

Régen is voltak pénzszerzésre specializált vírusok, de elég ritka volt. Ilyen lehetett ha létezett egyáltalán a C64 1541-es flopi drive fejét kiakasztó is.

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2011.03.11. 08:57:13

na, olyan 10 éve velem megesett, hogy leültünk szerepjátékozni a szokásos csapattal meg egy új sráccal, aki karaktergenerálásnál kitalálta, hogy az ő neve Warrior lesz, mert a Warcraft tele van vele, és nem tudja mit jelent, de jól hangzik. akkor kezdtem el csalódni a fiatalságban: a szótárazásról tényleg leszoknak, de nem a játékok szövegmennyiségének, hanem a lustaságnak köszönhetően.

Adani 2011.03.11. 08:57:23

Sőt ma már sok féregvírus kamu antivirusnak álcázza magát, így te magad rakod fel, és tényleg úgy csinál mintha vírust keresne még szokott is riasztani,h sok vírusod van.

Ugye mindenkinek megvan a Furkó Antivirus, amit egy magyar írt és persze semmit se csinál, de 5 Windows rendszerfájlt mindig fertőzöttnek jelez, de ha máshová másolod már nem, a vírus adatbázis meg egy Nascar verseny kezdetét bejelentő mp3. Ez legalább kárt nem okozott a gépben, viszont vicces.

G46 2011.03.11. 09:00:39

Üdv!
Szótárazás: anno, kb. 13 éve, első gép, civ1- mert emlékeztem, h. 4 évvel azelőtt minden géppel rendelkező ember azt tolta- no, ott bizony szótáraztam rendesen. Mejik föld mit csinál...
Aztán Heroes 3, a komplett manualt lefordítottam, minden varázslattal... Meg a BG2 (rövidítek, igen...) mivel az Ad&d memorizációs szisztémáját mindíg utáltam, sorcerert indítottam. Aminél ugye válogatni kell a varázslatok között. Szintlépés, 25 varázslat, mi a jó... Most már erre nincs szükség, részben a netes szótárak, részben jóval fejlettebb angol tudásomnak köszönhetően. Azért Planescape-et csak magyarítással játszottam végig 2 éve (thx Petrus!).
2. Jegyzetelés, térképrajzolás: ez nem nagyon volt...
3. Mentés: az bizony kellett rendesen. Ezt a csekkpont-save-es rendszert én nem bírom.
4. Végigjátszás: youtube nyerő. De szerepjátéknál gamebanshee, szigorúan. Egy NWN-re nem lehet klasszikus végigjátszást csinálni.
5. Bilókiosztás: kérem szépen, én kb. másfél hónapja vettem agy joysticket, X-wingelés célzatából. Az elején nagyon nem ment, de tegnap pl. akkora űrcsatát nyertünk meg, újabb dicsőséget szerezve az Uralkodónak, h. csak ihaj. És külön élvezem azt, h. tanulni kell a játékot. Pajzs és energia-töltés, wingmaneknek parancskiadás, küldetéscsekkolás... Én az NWN-t is billentyűkiosztással játszottam. És ahogy Cadaver írja, manapság RTS-t se próbálj meg játszani ezen tudás nélkül.

anarch 2011.03.11. 09:51:14

Amiket írsz az alapvetően a konzolosodásra vezethető vissza. A checkpoint rendszer, a kézivezérlő korlátozott számú gombjai, az egyszerűsítések ezek mind a modern konzol tömegjátékok tulajdonságai. Vannak kivételek, FF-széria pl. eléggé nyitott, kezdetektől fogva hatalmas világgal, jegyzetelés nélkül esélytelen, nomeg írott végigjátszásba / játék Wikijébe sem árt belekukkantani ha ki akarod maxolni.

Volt valamikor poszt, ami a szabadon bejárható világok méreteit hasonlította össze, link valaki?

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2011.03.11. 09:58:31

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:
Nem a konkrét típusra gondoltam, meg arra, hogy 2-3 havonta kukázni kelljen őket, hanem az elterjedtségükre, meg arra, hogy magától értetődően ezek volt "A" játékvezérlők. Szóval valami ilyesmi hiányzik. Mondjuk persze PC-n nagyjából ugyanez a WASD, meg az egér.

@Fekete lovag: Hát ezekből is jöhetnének ráncfelvarrott verziók, ja!

azarcakimeghúzottegymarslakót 2011.03.11. 10:15:46

nagyon jó írás :) visszahozza az emlékeket. én is a játékokból tanultam meg angolul, főleg baldurs gate és fallout közben. szótárral persze :D
mentés szerintem jó, a csekkpontos hülyeséget az alien vs predatornál szívtuk meg nagyon, amikor éjszakába nyúlóan játszottunk egy pályát, de sehogy sem tudtuk megcsinálni, és aztán véletlenül jöttem rá, hogy le kell robbantani a plafonról egy hidat. mentem is át a haverhoz hajnal 3kor, hogy megvan a továbbjutás, folytathatjuk :D
na meg a jó lemezelés, amikor warcraft 2-ért végigjártuk az egész várost két doboz lemezzel, aztán végül a hobbi-müszakis boltos srác engedett be a gépéhez, hogy ha le tudjuk varázsolni róla, akkor vihetjük :D
és ami kimaradt, azok a felejthetetlen lanparty-k, ahol órákon át tartott összekötni a gépeket (igen, senki sem értett hozzá), és mire kész voltunk, már senkinek sem volt kedve játszani (a részegebbje meg már nem látta a monitort). volt olyan is, hogy végre összehoztuk, és amikor kezdtük volna a codot, áramszünet lett az egész utcában, és persze egész éjjel... :)
vagy amikor összeültünk hárman championship managerezni még az évtized elején :) azok mekkorák voltak

Adani 2011.03.11. 10:25:43

@azarcakimeghúzottegymarslakót:

Hát igen még a kezdeti időkben soros kábelen ment, az meg nem volt nagy dolog ,soros portba bedug aztán had szóljon, ment. Viszont csak két gépnél működött. BNC-s koaxkábelnél meg hálókártyák installása config fájlok piszkálása IPX Protokoll ,ami vagy ment vagy nem, sokszor egyszerűen nem látta egyik gép a többit vagy csak egyet nem, akár úgy is ,h tegnap este még minden ok volt. És érthetetlen volt miért. A BNC hálózat elég megbízhatatlan jószág volt

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.11. 10:31:22

@Cadaver!!: Én kb. 10 percenként mentek minden RPG-bn. Pár sec, de megkímél az idegbajtól.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.03.11. 10:33:38

@VRbagoly: Nekem is minden körös autosave volt. Nem azért, mert csalni akarok, de ha véletlen mellé kattintok, nagy szopás lehet, vagy nem egészséges egy fagyást után 10 kört újra nyomni...

AgaricGameSquared 2011.03.11. 10:46:50

Magic Candle, minden térképek öregapja, még minidg őrzöm, egy teljes radírt elhasználtam rá :P

Szótárhoz meg annyit, hogy akkoriban nemigen voltak emlékeim szerint magyarított programok, most meg mindenhez van, ha kell, ha nem...

flea 2011.03.11. 10:47:56

@Judea: www.youtube.com/watch?v=WPaMyyimbtc

4:38-tól. Elég idegőrlő. Ráadásul nem csak a "Call Apogee Say Aardwolf" felirat van mögötte, hanem néhány helyen lehet választani, hogy melyik faldarabot csúsztasd el (!), és ettől függően eljuthatsz pár zsákutcába, kincsekhez, sőt egy olyan hely is van, ahonnan Hans Grosse bukkan elő :)

OneHalf nekem is volt, ráadásul rákerült egy olyan új gépre, amin a BIOS nem tudott low-level formatot. Úgy szedtük ki a MBR-ből, hogy feltettünk egy Norton Utilitiest, kimásoltuk a MBR-t szektorszinten floppyra (ha rezidens volt a vírus, akkor a helyes MBR-t "mutatta"), aztán bootoltunk egy tisztát floppyról és szintén NU-val felülvágtuk a MBR-t, majd ment a format.

De ez a kisebbik szívás volt, a nagyobbik az, hogy apám munkahelyi gépe egy 200M-s telepakolt vinyóval jó félig be volt kódolva már, mikor kiderült, hogy van rajta OneHalf. Hegyekben álltak a doboz floppyk az asztalán, mire mindent kipakolt, rendszerezte, hogy mi vírusos, mi nem az (ugye ami be volt kódolva, azt már csak vírussal együtt tudtad másolni, mert ha a cucc nem volt rezidens, csak szemetet láttál a vinyón...), utána format, visszapakolás, és a vírusos cuccok egyenként F-protozása. Hetekig csinálta. Aztán pár évvel később futtattunk megint egy full scant rajta valamiért, és még találtunk 2-3 példányt a vírusból, ami valahogy megmaradt. (De azzal szerencsére már nem fertőzte vissza időközben.)

bioLarzen 2011.03.11. 11:26:25

@ninezero: Aha. Hát, akkor ezt benéztem... :)

Kösz az infót!

bio

bioLarzen 2011.03.11. 11:30:25

@atila68: "Szerintem pl. a Civilization-t (bármelyiket) végignyomni papír cerka nélkül most sem szerencsés."

Szia,
pontosan miért? Én elég idült Civilization-játékos voltam igen sokáig (kb a IV. részig), de sose kellett papír és ceruza... Max a technológia-fa miatt tudnám elképzelni, de ahhoz meg a játékban adtak nyomtatott folyamatábrát...

bio

Adani 2011.03.11. 11:31:59

A Onehalf mellett még a michelangelo vírus volt a másik "kedvenc" sokáig lappangott és hirtelen támadt. Volt hozzá szerencsém ,de időben elkaptuk. Suliból hazahozott lemezen szinte mindig volt egy komplett vírustenyészet. Nem is az volt a kérdés,h ha a suliban másoltam lemezre valamit,h van-e rajta vírus hanem ,hogy mennyi és milyen.

bioLarzen 2011.03.11. 11:33:08

@regression:
"Demo verzió
na ilyennel sem nagyon lehet találkozni "

Sztem a nagyobb játékcímek szinte mindegyikáhez adnak ki - általában a honlapról letölthető - demót... Én vagy 50 demót néztem meg és próbáltam ki az elmúlt években...

bio

moli 2011.03.11. 13:01:13

6) fizikai medium; teljes, hibamentes jatek, update-ek/dlc-k nelkul.
Sracok, errol irni kell: http://kotaku.com/#!5780876/how-saying-bad-things-can-keep-you-from-playing-a-video-game

Inner Circle 2011.03.11. 13:36:44

Mekkora ász volt a Thunderbird/Firebird speckó joystick-duó, amin voltak programozható gombok, sőt, gázkar is... amint beújítottam egy olyat és felprogramoztam az X-Wingben az energiaelosztást szabályozó gomboktól a radarléptetésig mindent, igen rossz idők jöttek a tetves birodalmiakra :-)

Kham 2011.03.11. 14:59:56

Részemről büszkén vallom és hangoztatom, hogy igazán a gamékból (és a filmekből) tanultam meg rendesen angolul, nem az iskolai angoloktatástól. Például a Dam Busters nevű régi-régi játékban mindig felrobbantam felszállás után, kellett hozzá a nagybátyám-nagynéném kollektív angol tudása hogy csináljanak valami nyersfordítást, de ez még nem volt elég, magam fejtettem meg az okát a: "Your engines burst in flames, because they were overtorqued" nagy öröm volt a végén és a mai napig emlékszem rá. Mostanában meg...nagyon szomorú is vagyok amiatt, ha nagyritkán megjelenik egy-egy játék, amiben több könyvnyi olvasnivaló van, akkor már pár nap múlva tele az sg.hu fórum, a "Magyarítás van már?" hozzászólásokkal.

Billenytűzetkiosztásról ugyanúgy az X-Wing és a TieFighter jutott eszembe, nem kellett megtanulni, egyszercsak tudta az ember odanézés nélkül a legvadabb akciókban, hogy miket kell nyomni, legeslegjobb volt. Utána nagy szimulátorfan lettem, a mai napig őrizgetem a keménylapos cheat cardokat.

Térképeket nem rajzoltam sosem, megtanultam inkább tájékozodni:) A végigjátszásokkal nem értek egyet a cikkszerzővel, a gamefaqs.com igen jó oldal, lelkes amatőrök írják az igazán részletes és hasznos végigjátszásokat. Persze egyre kevesebb az olyan játék és amihez szükség van még egyáltalán végigjátszásokra, amiben több az elakadnivaló, mint hogy melyik két gombot nyomjam meg a kontrolleren, hogy Batman a denevérfingás kombóval egyszerre mindenkit leterítsen a játéktéren.

Göndör 2011.03.11. 15:20:56

@Judea: M.A.G.U.S. hehe, tudtam hogy ismerem azt az avatart valahonnan. rpg.hu fórum? 5-6 éve a Bárdok topicban elég aktív voltam Yrthenarc név alatt...

IndaMuncher 2011.03.11. 15:25:14

@VRbagoly: A Postal 2-ben zseniálisan karikírozták a dolgot:
"A nagyanyám is végigvinné ezt a játékot, ha olyan gyakran mentene mint te!"
Ha megint megnyomod a quicsave-et:
"Már megint mentesz!"

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.11. 15:26:24

@Göndör: Sajnos a te avatarod nem ismerős nekem és a Bárd topic-ban sem jártam. A M* csak egy kezdőlöket volt az rpg pályafutásomban. Ahogy az Eob is a CRPG-k terén, csak azzal a különbséggel, hogy azt most is szeretem. :)

BobaFett 2011.03.11. 15:27:51

speciál a 100 gombos irányítás nem, de a többi nekem is hiányzik, leginkább a minőségi/vicces kalandjáték leirásiok, amik mondjuk a műfaj halála miatt is tüntek el.

kukatr 2011.03.11. 15:30:53

@Penya64: Ha elég sok pénzt gyűjtöttél össze, akkor csak lehúztak lóvéval, és kiszabadulhattál.

BobaFett 2011.03.11. 15:55:30

speciál a 100 gombos irányítás nem, de a többi nekem is hiányzik, leginkább a minőségi/vicces kalandjáték leirásiok, amik mondjuk a műfaj halála miatt is tüntek el.

algi 2011.03.11. 19:58:59

OFF

@Judea: Én 2010 végén elég sokat foglalkoztam M*-ssal, és rájöttem, hogy újra meg lehet szeretni, csak a helyén kell kezelni.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.11. 20:55:15

@algi: OFF: Nos kezdőkkel én is ezt játszottam, mert egyszerűnek tűnt elmagyarázni.
Sajnos nem készült belőle CRPG, pedig kipróbálnám, a hangulata a világnak jó.

anarchoid · http://www.stormriders.hu 2011.03.11. 21:21:38

ami RETRO nekem hianyzik az egy olyan dolog ami mara teljesen ertelmetlenne vallt :

az Amigas Klubbelet, amikor vittuk a kis A500-asunkat, C=64unket muvhazba , junosztot bereltunk neztuk a demokat , jatekokat es ment az X-copy vadul masolassal , amikor 30 amigasra es 20 C=64 -esre jutott egy PC amin raadasul szarok voltak a jatekok ;) es ez meg a lanpartyk elott volt messze

lanpartybol nekem a BNC-s lanpartik hianyoznak amikor ugy vadasztunk ossze egy egy lezarot vagy t-dugot ;) milyen allat ki Magic Carpet -ezesek vagy Descent multizasok

+1 az elso XT-m maig sem ertem, tesommal egyutt egy 20 es egy 40megas mfm diszken toltuk es MAIG SEM ERTEM HOGYAN TUDTUNK KIJONNI ANNYI HELYBOL (najo akkoribana multimedia ani-gif vagy flc volt csak de akkoris)

megapull 2011.03.11. 21:22:19

hát nálam a jegyzetfüzet még mindig aktív szerepet játszik (wow, de néha más játékok is, fallout 2 esetleg), továbbá ha hiányzik a bonyolultság és a kihívás, csak leülök fallout2-t tolni, esetleg egy kis 1.5

anarchoid · http://www.stormriders.hu 2011.03.11. 21:23:54

@Kham:

"Térképeket nem rajzoltam sosem, megtanultam inkább tájékozodni:)"

pl elitben ?:) ahol kismillio rendszer volt ? en irkaltam a koordinatakat ahol jo aron vettek az alloyt es a rabszolgakat ;)

Redmaster · redmatyi.blog.hu 2011.03.12. 14:07:52

Manapság már Niveát sem menő hővezetőpasztának használni :D

Adani 2011.03.12. 19:40:33

Emlékeztek még a TV-s játékokra?

Ez is már történelem. Ötöd-ölő Palikkal és Héder Barnával, egyes elvetemültek a C64-et játszatták nehéz fokozaton ellenük. :) Volt még Dévényi Tibi bácsival torpedós játék meg olyan mikor a Super Mario-t kellett játszani és minél több pontot elérni a nyereményekért. Van fent a YouTube-on ilyen videó miszerint házhoz vittek egy átalakított Nintendo-t ami telefonvonalon beépített modemről (Dévényi Tibi szerint fax módszerrel működik :) nyomta ki az adatokat a központba.

De emlékszem egy antidohányos játékra is az 576 Kbyte csinálta és az MTV1-en ment, a telefon gombjaival lehetett irányítani a játékot és cigiket meg cigisdobozokat kellett gyilkolni.

bioLarzen 2011.03.13. 00:57:59

@Adani: Meg a pezsgődugó-lövős játék :)

bio

bioLarzen 2011.03.13. 01:01:14

Amúgy, a cikk eredeti kérdéséhez visszatérve, haverhoz járni játszani, az megvan? És nem azért, mert társaságban minden jobb, hanem, mert neki van gépe (C64) :)

bio

Adani 2011.03.13. 08:41:11

@bioLarzen:

13-14 éves korom között sokszor jöttek át osztálytársak meg haverok játszani, mert itt volt két gép is, összedrótozva soros kábelen.

Penya64 2011.03.13. 09:45:38

@Adani:
Ja az antidohanyos jatek! A fustolgo fust-olo. Az volt a neve. Gagyi 3dbe kellett nyomulni.

Penya64 2011.03.13. 09:47:33

@Adani: Nalam meg olyan volt hogy azert jottek az osztalytarsak 3-4is mert en voltam akinek egyatalan VAN szamitogepe, es lehet nyomulni. Eleg meno voltam az osztalyban, mert rajtam kivul meg egy sracnak volt gepe, de neki xtje, es arra szarok voltak a jatekok.

bioLarzen 2011.03.13. 11:47:18

@Adani: Az igen, bacchus, neked maszek játéktermed volt :D

bio

bioLarzen 2011.03.13. 11:48:59

@Penya64: Na, pont erről beszéltem :) Én Budakeszin laktam - ami a János-hegy túloldalán van - és egy Kőbányán lakó osztálytársamhoz mentem sokszor játszani ha nem volt suli, a fél várost átutaztam, kb. 1 óra volt az út, de neki nemcsak C64-e volt, de egy csomó király játéka is :D

bio

bioLarzen 2011.03.13. 11:49:57

Amúgy anno (80-as évek közepe-második fele) a ti sulitokban is 5-6 db. C64-es meg pár Spectrum jelentette a "géptermet"? :)

bio

Penya64 2011.03.13. 12:18:26

@bioLarzen: Bizony. Bar nalunk c64 c16 es plusi volt vegyesen. Es egy elmes 7 computer 1 floppy atkapcsolo egy ocean floppy drive-al. Junosztyokkal mindez persze :)

bioLarzen 2011.03.13. 19:00:13

@Penya64: És nálatok sem volt soha elég joystick? :D :D :D

bio

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.03.14. 05:57:43

@bioLarzen: Én gyakorlatilag 14 éves koromig így voltam, bár volt egy tv játékom amit Komárom szlovák részén vettünk, de azon nem voltak igazán jó játékok.
Viszont miután megvolt a PC-m, akkor is elmentem a barátaimhoz mert a társaság akkor is jó volt.

rbhun 2011.03.14. 06:15:59

Jaj Istenem, ennyit rég röhögtem egy cikken. Kicsordult a könnyem. Köszönöm mindenkinek.
Az angol nyelvtudásom (és ebből a munkám, cégem, minden) nekem is XT-s játékokból származik. Volt valami autós játék, még a test drive széria előtt, aminél text file-okban (és nem fájlokban!) volt az angol menü, leforditottam és átirtam..
XMS, EMS, SB16, istenem, MSCDEX, mennyit szivtunk vele! Kinek volt még kézzel batch-ban irt boot menüje? vagy volt a soronként rákérdez, mos tkutakodtam az emlékezetemben, nekem yyynyyynyyyyyyyn volt a legtöbb EMS-t adó kombináció :D

DOOMII-őt másolni soros porton, LPT-n hálóban játszani..
Leisure Suit Larry? Az első rész text beviteles, ott is tanultam pár sort angolul..és a 'korellenőrző kérdések' megvannak még, fel volt irva a helyes sorrend :D

Valamelyik nap átjött pár ismerős és a hatéves fiuk leölt a gép elé, de nem volt fenn semmi, csak egy mac classic games gyűjtemény. Nem hittem a szememnek mikor a harmadik ajtónál megunta a Wolf3D-t. A válla fölött átnyúlva elvittem a harmadik szintig. Anno a Red Alertet játszottam úgy, hogy nem voltak itthon a szülők, szombat délután ötkor azt vettem észre hogy még mindig pizsamában vagyok és elfelejtettem reggelizni, nyolctól nyomtam a játékot.. :D

dial-up BBS? Matáv 250 Ft-os kedvezmény? freemail.x3.hu email cim? :D

Adani 2011.03.14. 10:28:54

@rbhun:

Nekem volt kézzel írt menüs bootolásom autoexec.bat-ba. Volt mikor sok játéknak külön menüpontja volt ,mert sok memóriát igényelt és személyre szabott beállítással indult el a legkönnyebben.

Adani 2011.03.14. 10:36:39

@rbhun:

Nekem volt kézzel írt menüs bootolásom autoexec.bat-ba. Volt mikor sok játéknak külön menüpontja volt ,mert sok memóriát igényelt és személyre szabott beállítással indult el a legkönnyebben.

Pretoryan 2011.03.14. 11:27:39

Oh térképek!... Volt, illetve van egy tulajdonságom, amiről anno híres voltam az általánosban. Ha egyszer végigmegyek valahol, akkor tuti vissza találok ugyanoda akárhányszor, ritka az amikor vissza kell fordulnom, vagy eltévesztem akár az utcát akár a virtuális folyosót. Másik amiről inkább hírhedt voltam hogy egyrészt volt otthon telefonunk, másrészt kocka vagyok ami a gépet érinti... otthon C64 haveroknál Spectrum, nagybátyámnál enterprise 128, szóval volt min kockulni. Szóval én nem kerestem pénzt vele, de ha bármikor felhívtak vagy megkerestek a suliban akkor az összes, vagy legalábbis a erősen kornvergáló 100%-ban meg tudtam mondani hogy mit és hogyan kell csinálni. 1988-ban már 1 éve jártam középsuliba mikor egy hmm végig "tanult" C64-es este után apám habzó szájjal rendelt takarodót, le is feküdtem f12-kor. Olyan 3 óra lehetett mikor csöng a telefon, én meg lévén a szobámban lévő saját magam által kihúzott darab épp egy kéznyújtásnyira volt az alvó fülemtől fel is vettem, de ez olyan automatizmus volt, mint manapság a mobil. Na mindegy, a vonal másik végén kissé rekedt és meglehetősen zajos hangok, kérnek bocsánatot, de elakadtak asszem a Last Ninja2-ben (nem biztos hogy ez volt, de most így emléxem rá) és mondjam már meg hogy mit kell csinálni itt és itt... Ezt álmomból riasztva is megválaszoltam majd letettem a telefont.
A durva az volt, hogy ez az egész úgy ahogy van kiesett, simán nem emlékeztem rá, csak ráutaló jelek voltak, hogy valami történt az éjszaka. Anyám reggel kávézott és közben csúnyán nézett rám, nem tudtam hogy mi van, aztán apám kérdezett rá szintén morcos fejjel hogy ki volt az éjszaka? Én azt hittem szivat! Na jó, másnap suli utána mentem haza és két teljesen random számomra tök ismeretlen csávó jött oda az utcán, hogy "köszi a segítséget" tovább jutottunk... Egészen konkrétan 30 perc rábeszélés kellett hogy elhiggyem ők tényleg felhívtak éjszaka és én elmondtam nekik hogy mit csináljanak, aztán elmesélték hogy mi volt;
Szóval elakadtak valahol (szülők épp nem voltak otthon, és az egyiküknél zúztak egy éjszakai party-t), és az istennek sem tudtak tovább haladni. Az egyikük hallott már rólam még a régi általános iskolából, viszont a telefonomat nem tudták, jah mindez este 11-kor, nekik nem volt telefonjuk, szóval nem kevés side questtel szereztek megfelelő mennyiségű 5 és 10 forintost (asszem akkor kezdett drágulni ennyire a telefonálás). Pl. összegyűjtötték a faterja üres üvegeit, viszont 11-kor nem volt nyitva az üvegvisszaváltó, a lokális kocsma viszont visszavette fél áron az üres üvegeket, de kétszer kellett megjárni, mert egyszer ki kellett tisztítani mint a 20-at. Szóval olyan 3 óra felé találtak egy működő telefonfülkét, és onnan hívtak. A beszerzett aprók 70%-t visszautasította a telefon, viszont legalább két embert kellett felhívni, mert ők "lehet" hogy tudják az én számomat de lehet hogy nem. Ráadásul az egyiknél lukra futottak egy érthetően morcos szülővel, úgyhogy végül is 6 percnyi beszélgetés jutott a részükről, amire szintén felkészültek, mert az egyik hozott papírt ceruzát a másik meg telefonált, ezt amúgy pénzfeldobással döntötték el, további HC feladatnak tűnt a szövegem megértése ugyanis a telefon nem volt a mai toppos darab, ráadásul állítólag borzalmasan motyogtam, dehát rendes kocka fél motyogásból is megérti a másikat, úgyhogy félinformációkból mintegy 2 perc elemzés után rájöttek a tuti útvonalra.

Nem sokkal később az iker (mármint iker telefon, ha kiskorú vagy nézz utána) felmondta a telefonját, és nem "tudták" kiadni az elvtársak másnak, a házban úgyhogy kaptunk egy új számot (még hatjegyűt), ezért az ilyen jellegű hívások abba maradtak, a szüleim legnagyobb örömére.

flea 2011.03.14. 11:32:26

@Pretoryan: ilyen "álmomból felkeltettek, elmondtam, utána győzködni kellett, hogy egyáltalán megtörtént" sztorim nekem is volt, mondjuk telefon az nem volt benne. :)

Savior 2011.03.14. 15:50:45

@bioLarzen: Nálunk talán C16-os és Plus4-es volt, napközis gépteremben pedig Primó. Hogy is mondjam... miután lett 64-em, nem sokat látogattam. :)

Savior 2011.03.14. 15:56:45

Amúgy cikkhez:
1. Hát igen, bár nálam ez főleg rpg-ből jött.
2. Nekem inkább az tetszett, amikor a játékok elkezdtek maguk térképezni. A legjobbakba meg lehetett jegyzeteket is írogatni a térképre (talán Lands of Lore?). Egyébként ezt lehet nagyon okosan is csinálni, lásd Wizardry VII, ahol a térképészet skilltől függött a térkép minősége. Mondjuk ahhoz (emiatt is) elfogyott egy spirálfüzet...
3. "Jól felépített mentési stratégia"? Vagyis mentesz minden előtt, és visszatöltöd, ha nem sikerült? :D Hát, nem is tudom, hogy hiányzik-e...
4. Úgy van!
5. Na nagyon jó, hogy ez véget ért. :) Állítható billentyűzetkiosztás rulez!

Dester 2011.03.16. 15:47:20

Szótárazás? Piha. A Theme Hospital nekem anno csak németül volt meg, úgy játszottam vele. Gondolom van tippje mindenkinek, hogy a kamubetegségeknek milyen (hosszú) neve volt. Szótárazni esélytelen volt, ennek ellenére jól elvoltam vele. :)

@rbhun: egész éjjel 100 Ft? :)

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2011.03.16. 21:04:48

@Judea: @Adani: OneHalf-ot utáltam én is! De győztem. :D

WAdam 2011.03.27. 21:44:39

@Agrael: Cauldron II áááááááá, ennek a nevét kerestem már 1-2 éve :D

Vaandor 2011.03.31. 07:24:21

Ezt most találtam, jó kis billentyűkombináció:
www.vicclap.hu/pic/12264/Combo.html

:-)

AnginaP 2011.04.05. 00:09:51

Another World-höz folyamatosan írtam az egyes pályarészek kódjait, valamint Transport Tycoon-ban, hogy éppen milyen városokban hol mit kell összekötni, cserélni, mi legyen a stratégia stb.
Ezenkívül Dungeon Keeperhez írtam rengeteg emlékeztetőt, hogy melyik pályán mi hol van, milyen ellenségeket dob, ki tud könyvtárban, workshopban fejleszteni, horned reaper-nek a templomban nem csökken a morálja stb stb.
Legutoljára a Diablo 2 fury within modjához készítettem kislexikon-t (valamint Oblivionhoz), amikor totál ráfüggtem a horadrim kocka recept készítésre. Milyen tárgyak kellenek, mi kell hozzájuk, hol találom, mennyi van már meg... és mentem és farmoltam szorgosan, sok-sok estén át. :)
Hatalmas DooM kölök voltam, a második rész összes pályáját kívülről fújtam, minden nehézségen, hol milyen ellenfelek vannak, milyen powerupok merre vannak...
Commodore-os kazit véletlen igazi magnóba berakni max hangerőn?... :)
A LAN-okról is szép emlékeim vannak. Haveromnak volt egy kisállateledel boltja, oda tömörültünk be 8ad magammal, crt, házibarkács vízhűtés, nagy adag pizzák stb. :) Annyira jókat játszottunk, hogy a végén a jó élmények a kutyatáp szagához kötődtek, és kutyatápszag függők lettünk. Nemegyszer rontottunk be a boltba tápszagot szippantani. Mások ki voltak akadva, hogy hogy vagyunk képesek ilyen szagban kajálni, erre az volt az első kérdésünk, hogy "ki fingott"? ... Ezenkívül az erősítő és a hangfalak is alapfelszerelés volt, a mellettünk levő kocsmát jópárszor feljelentették miattunk, a tulaj pedig a végén már könyörögve járt át, hogy kussoljunk végre. :D
Ezenkívül én is nagy 576 Kbyte függő voltam, utolsó betűig elolvastam az újságot.
Menétsekről: éppen nemrég szoktam rá a quicksave - quickload-ra, és half life 2-ben véltelen belemozdultam egy szakadékba. Na mondom quickload... helyett a quicksave-t nyomtam meg úgy zuhantomban... Normál mentés persze nem volt.
A másik, mikor haverom egy sniperes játékban nyomta meg a quicksave-t, egy ezredmásodperccel a géptől bekapott headshot előtt. Kb 2 órát szenvedtek ketten, mire a gép egy load-nál hibázott, ők pedig pont jó irányba mozdultak, és folytathatták a játékot.

Adani 2011.04.05. 07:54:46

Sztem azt mindenki kipróbálta, akinek volt kazin lévő játéka, h mi történik ha sima magnóba berakják. Én is.

moli 2011.04.05. 10:10:16

@AnginaP: """a quicksave-t nyomtam meg úgy zuhantomban"""

konzolba: 'sv_cheats 1' majd 'noclip'

AnginaP 2011.04.05. 11:44:26

Köszi moli! ;) Ezt nem tudtam eddig.

eplethy 2015.09.13. 18:52:28

Fúh, köszi mindenkinek a kommenteket, évek múltán elolvasva is marha jó volt, retró löket rendesen! A LAN party-k hiányoznak a legjobban, mind a kétszemélyes, mind a ritkább többszemélyes. De ahogy fentebb is írták, ilyenkor rengeteg idő elment a technikai baszakodással, azt a hátam közepére kívántam. Viszont többek között ennek köszönhetem a mai tudásomat hálózatok terén, amit munkám során is sokszor hasznosítok.
A legkedvesebb emlékem, amikor haverhoz átvittem a gépemet, és végigjátszottuk a Doom, Doom2 és Ultimate Doom-ot cooperative módban, néhány forró nyári nap alatt. Azóta is emlegetjük, amikor találkozunk. A procim például majdnem megfőtt, mert a hűtőventillátor levállt a helyéről és sokáig nem vettem észre.
Aztán a szomszédommal odáig mentünk, hogy egy UTP kábelt szereltünk a házaink közzé, némi szülői könyörgést követően (kertes ház). Igazából játékok terén nem igazán használtuk ki, mert ő stratégia fan volt, én meg az akciókért voltam odáig. Stuff-ok másolásához viszont nagyon jól jött, ha nekem volt cuccom, szóltam neki, ha neki volt akkor jött a LAN-os chat-en az értesítő. Ekkoriban kezdtek terjedni a PC-ken az egy vagy két lemezes filmek, 10Mbit-en jó idő alatt lehetett azokat másolni (crosslink kábel rulez!). Vagy ha hozzá jött haver LAN party-ra, akkor én is be tudtam szállni, meg ha hozzánk jött cimbi, akkor is megvolt a plusz egy fő (Quake 3 jee!!).
süti beállítások módosítása