HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Húszmillió dollárt követel Axl Rose az Activisiontől

2010.11.24. 11:09 Stöki

Kezdődött az egész a Metallicával: a príma zenét játszó, de a médiát és a digitális izéket nem túl szerencsésen kezelő együttes 2007-ben beperelte az Activisiont mondván, jogellenesen használták fel a számaikat a Guitar Herókhoz. Aztán a The Romatics is perre ment, amiért a Guitar Hero Encore: Rocks the ’80s-ben szereplő számuk túlságosan hasonlított az eredetire. A Guitar Hero 5 környékén Courtney Love fenyegetőzött, hogy a játékbeli Kurt Cobain miatt perre fog menni (végül nem tette), majd tavaly novemberben a No Doubt perelt a Band Hero miatt, amiért a játék No Doubt-avatárjaival nem csak a zenekar számait lehetett lejátszani. Ezek a próbálkozások nem jártak sikerrel, mivel az Activision természetesen kifizette a jogdíjat a számok és az avatárok használatáért és megfelelő szerződésekkel bevédte magát. A Metallica próbálkozását az Activision ügyvédje „completely batshit insane”-nek nevezte, és nagyjából a többi ügyben is ez volt a cég hozzáállása.

Most újabb zenész hülyült meg: a Guns N’ Roses énekese, Axl Rose a Guitar Hero III miatt perel. A Hollywood Reporter megszerezte a benyújtott keresetet, eszerint Axl azt kifogásolja, hogy a Welcome to the Jungle-t a Guns N’ Roses egykori gitárosa, Slash adja elő a játékban. A zenész szerint külön megegyezés volt arról, hogy sem Slash, sem bandája, a Velvet Revolver nem fog GNR-számok közelébe kerülni a játékban, és az Activision ezt a megegyezést megsértette. Ráadásul a kiadó a Guitar Hero III reklámjában a Sweet Child O’Mine című számot is használta, pedig arról állítólag csak a GH II-re írtak alá szerződést. Axlt annyira megviselték a történtek, hogy csak húszmillió dollárért hajlandó elfelejteni, ami történt.

Az Activision egyelőre nem kommentálta a történteket. Rózsi akciója mindenesetre önmagában is nevetséges kicsit, mivel a Guitar Hero III egy 2007-es játék, tehát a szebb napokat látott énekesnek három évig tartott, amíg felszívta magát az állítólagos jogsértésen.

46 komment

Címkék: per barom guitar hero axl rose activision blizzard

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr312469909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moli 2010.11.24. 11:19:56

..vagy a 3 ev alatt gyujtott ossze az elado annyi penzt, amibol adott szazaleku karteritesnel mar megfelelo az osszeg.

Dester 2010.11.24. 11:29:42

Az egyik kedvenc együttesem épp a GNR, még a Chinese Democracy is tetszett (jöhetnek a kövek), de amit mostanában Axl művel, az azért erős. Mint egy sértődött óvodás, akinek elvették a játékát.

„completely batshit isane”: nem "insane" akart lenni? Bár még úgy is kicsit nehezen érthető. :)

thinkEdem 2010.11.24. 11:39:14

...esetleg eddig tartott neki Easy-n eljutni addig a számig a játékban... :D

molnargazs 2010.11.24. 12:00:35

hehhhhehe. ez jó volt... :DDD

miguel_ 2010.11.24. 12:23:04

@thinkEdem: A hét hozzászólása, köszönjük. :D :D

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.11.24. 12:27:11

Nem csoda, hogy kell neki a pénz: gondolom szorongatják a dealerei.

Adani 2010.11.24. 12:27:45

Hülyék. Miért is perelnek, hiszen az, h benne van a zenéjük a játékban az nekik jó, hiszen reklám, aki játszik vele esetleg megszeretheti és még meg is veheti. A jogvédő maffiát kéne betiltani hiszen csak árt a zenének nem használ. A másik idiotizmus, mikor a YouTube-ról követelik a klippek meg minden olyan videó törlését, amiben jogvédett zene van. Ha én csinálok egy videóklippet vagy akár képekből álló sorozatot, ami alá bevágok egy zenét, azzal én nem fogom megkárosítani az előadót, sőt inkább reklámot csinálok neki.

ldani7492 2010.11.24. 12:28:16

"Most újabb zenész hülyült meg: a Guns N’ Roses énekese, Axl Rose" - miért, eddig normális volt? :D

Lenny 2010.11.24. 12:30:56

@Adani:
Nem védedni akarom a palit - úgy generál:
Te lennél zenész/zeneszerző vagy csak tulajdonosa a számnak (akár mert megvetted a jogokat) akkor nyilván kiállsz a tulajdonod beleegyezésed nélküli felhasználása ellen.
Lehet,h. Te csinálsz a profi klippeddel reklámot valakinek, csak ő nem kérte.

bullseye 2010.11.24. 12:38:16

Axl Rose, Axl Rose, nem valami híres zenész volt a 20. században?

Adani 2010.11.24. 12:45:39

@Lenny:

Hát én biztos nem ugrálnék ilyenekért akármekkora zenész lennék. A normálisabb zenészek egyébként nem is teszik. Ahogy ez régen nem is volt így. A 80-as évek végén meg a 90-es évek elején soha semmi baj ebből nem volt simán betettek számítógépes játékokba is zenéket vagy zene részleteket (pl. ott a magyar Észkerék játék, ahol egy jazz zene ment speakeren), valamint senki egy szót sem szólt mikor rádióból meg Tv-ből vették fel az emberek a filmeket meg a zenéket, meg duplakazettás magnóval másoltuk egymásnak a gyári kazettákat. Csak később kriminalizálták vagy akarják még ma is ezt kriminalizálni mikor jött a BSA meg a RIAA, Artisjus, Proart meg társai. De többet ártottak a zeneiparnak úgy egymaguk mint használtak. És nem a zenészek érdekeiben lépnek fel, hanem a kiadók miatt, ők meg gyakorlatilag csak elszívják a nagy pénzt a zenészektől.

Csak abba kéne belegondolni, h hány milliárd dollárt öltek olyan dolgokba mint másolásvédelem, meg digitális védjegy (DRM) meg p2p rendszerek kinyírása, vagy torrentoldalak bezárása. Ha ezt a pénzt arra fordítják, h olcsóbbak legyenek az albumuk esetleg ők maguk hoznak létre legális havidíjas p2p szolgáltatást ma előrébb lennének. Észre kéne venni ,h 2010-et írunk, ma mások az igények mint 10-20 éve voltak. A kiadók meg semmiből se tanultak. Régen a magnók és a videók ellen tiltakoztak. Előtte a rádiók ellen. Ma a fő bevételi forrásaik.

Démonmac1 2010.11.24. 12:48:04

Szerintem teljesen igaza van a zenésznek.
A kártérítés mértékéről, lehet vitatkozni.
u.i. nem komálom a zenéjét egyébként.

papugaja 2010.11.24. 12:58:22

@bullseye:
És különben meg ki ez az alkesz viking mókus a képen??

röntgenszeműlány 2010.11.24. 13:09:46

@Adani: Csak most nem az Észkerék lelkes programozóiról van szó, hanem a csillió dolláros Activision csillió dolláros üzletérõl. Egész pontosan egy játék huszadik rökabõrjérõl, amit csak és kizárólag a benne lévõ zenék miatt lehet eladni. Emiatt én is annyit préselnék ki a kiadóból, amennyit csak tudnék, annyival is kevesebb pénzt zsebelnek be kottickék 0 erõfeszítéssel, mások szellemi termékével.

Ettõl függetlenül, ezen jót röhögtem: "Most újabb zenész hülyült meg: a Guns N’ Roses énekese, Axl Rose"

Most halál komolyan, szerintetek csak most hülyült meg?

Lenny 2010.11.24. 13:10:36

@Adani:
Adani, én nem a jogvédők pártján állok és nem az ügyvédük vagyok - ezt felfogtad? De az alkotó és a tulajdonos joga áll. Ezt elismered?
Na, akkor vidd tovább a buksiban a gondolatot.
Ha nincs bevétele - és most nem Axl Rózsiról beszélek - akkor nem lesz produkciója sem.
Legyen Film, Játék, vagy akármi, amit unalmadban töltögetsz le. Kárt nem okozol vele, de nem is fogod megvenni. (most ne menjünk bele, hogy az itthoni keresetek vs. külföld és blablabla, mert az egy külön téma).
Konkrétan fentebbről pedig: valaki létrehoz valamit és másokkal pénzért megosztja - nem ingyen. Ő a tulajdonosa a daloknak - tetszik, vagy sem. Ezt kijátszani, ellopni, vagy mint fentebb, egy játékot propagálni nem szép dolog, ha nem egyezett bele. Ilyen a világ és ilyenek a szabályok (különben mindenki lopna - ha tőled lopnak, akármit, autót, stb. -hogy esik?). Emberünknek van annyi pénze, hogy ügyvédei vannak, akik az ő érdekeit védik. Valószínűleg, bár vicces, nem a Guitar Hero játszása közben jött rá Axl, hanem felhívták a figyelmét. Ő pedig beleegyezett a jogi lépések megtételébe.
Szóval, visszakanyarodva, ha te létrehozol valamit és tőled ellopják, akkor hangoskodj majd itt, jó?

thinkEdem 2010.11.24. 13:23:08

@Lenny: Pár éve olvastam egy érdekes cikket a szerzői jogvédelemről. Akkoriban ha valaki a saját (!) jogvédett szerzeményét valahol legálisan elő akarta adni, akkor be kellett fizetnie X összeget, aminek végül 10%-át megkapta. A többi a bürokráciába csorgott el. Ez mennyit változott azóta?

A jogvédelmet nem azért erőltetik annyira a szervezetek, mert védjük az alkotókat, hanem mert kaszálnak rajta. Persze ez érthető. Ami itt a röhejesség tényét szolgáltatja, az az átfutási idő és az első (és ötödik) hallásra erőltetett, mondvacsináltnak tűnő indokok: "az én avatarommal mások számait is játsszák", "fúj, mi az, hogy Slash játsza a számot, igaz, hogy akkor még a bandában volt, de szidta a sapkámat, és azóta utálom", stb.

Kis adalék még a cikkhez azoknak, akik nem követik a sorozatot: 2009-ben jött ki a "Guitar Hero: Metallica", az Activision gondozásában...

bruTe 2010.11.24. 13:31:32

Nehéz lehetett ennyire szar képet találni a csókáról (vagy éppen könnyű?)

Különben az volt már, hogy hülye, aki guitar hero-zik, miért nem rendes hangszeren játszik?

hááháháhááháháá

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.11.24. 13:32:37

@thinkEdem: hahahaha muhaha ez nagyon jóóó :)))))

Mc69 2010.11.24. 13:38:30

Kicsinyes, ólmot öntetnék mindenki fülébe aki hallgatni akarja. Hú de szarul néz ki a képen. Iszik ez eleget?

lokkoLori 2010.11.24. 13:40:13

szegény csóri Axel Rose ... sírvafakadok :D

Lenny 2010.11.24. 13:52:39

@thinkEdem:
Mondtam, nem jogvédők ügyvédje vagyok, jöhetsz nekem a matekoddal. De a jogtulajdonos jogosan követeli tulajdona által generált profitból (játék eladása ugyebár) a részét.
Vagy vitatod?
Kis adalék a sztorihoz: Slashék aláírtak papírokat, amivel a jogok, név, stb. (részleteket ne kérdezz) nem hozzájuk, vagy nem kizárólag, hanem megosztva jutnak hozzájuk, ezért a mókusképűnek is van köze hozzá, hogy mit és hogyan használnak fel. Tetszik, vagy sem...ilyen az élet.

Adani 2010.11.24. 13:52:40

@thinkEdem:

Hát ja. Egyébként meg nyilván fizettek jogdíjat a játék fejlesztésekor, ki ne találjam ár,h most ő többet akar.

Létrehoz egy szellemi terméket és valamennyiért eladja. Ez így korrekt. De ne akarjon már utána is abból megélni még a nagyapja is. Mintha egy asztalos csinálna eg asztalt, amit megvesz tőle egy étterem majd évekkel később tartaná a markát, h igényt tart a bevétel egy részére, mert a vendégek használták az ő termékét.

Alapvetően nincs gond azzal, h védik a szerzői jogokat, de alaposan át kéne gondolni a törvényeket. Ugye a szerző halálától számítva 70 év most. Az meg nagyon sok. És értelmetlen is. Lehetne mondjuk a mű keletkezésétől számított 20 év. Ez bőven elég volna. Sok esetben meg a szerzői jog nemhogy segíti az ipart, hanem gátolja. Emlékeztek még az Silent Library Projectre? A tagok már sehol sem kapható régi könyveket szkenneltek be, amiket már régesrég nem árulnak sehol alig beszerezhetőek. A könyvkiadók mégis kinyírták a projektet szerzői jogokra hivatkozva. Vagy pl. mikor egy Makai nevű ember 2005-ben kitalálta, h mivel József Attila sokadik ági rokona neki kell fizetni minden József Attila vers leközléséért. Neki már semmi köze nem volt a költőhöz csak még ameddig lehet próbált pénzt csinálni a verseiből, persze semmi alapja nem volt rá. Képzeljük csak el, h rengeteg zene megmenthető lenne az utókornak, amik m bakelit lemezen vannak, már rég nem kaphatók sehol, a digitalizáláshoz nem kell komoly hardver, még al emezeket is rendbe lehet hozni úgy,h hallgatható legyen, de a jogdíjak amit ki kéne fizetni azok milliós meg 10 milliós tételek lehetnek és ezt magánemberek nem tudják vállalni. Ahogy az SLP-sek se tudták volna több 100 meg több 1000 könyv után a jogdíjak fizetését bevállalni. És kárt nem okoznak senkinek elvégre ha akarná se tudná megvenni már az ember.

Lenny 2010.11.24. 13:55:10

...vagy nézd másképp: az Activision generált egy játékot zenekarok zenéivel és nem kéne fizetni érte?
Hiszen, az avatarokon kívül, meg pár hónap programozásal a helyi BME műszaki-egyetemista kockásingesekkel alkottak valamit - amiben pont a zene a lényeg, amit nem ők kreáltak.
Legyen az is ingyen?
Igen! legyen minden ingyen! Senki se dolgozzon!!!
Yeah! Verjétek a ValóBuciVilágon még az is ingyen van,yeah!

(not_just_my)_one_and_only_rule 2010.11.24. 14:02:48

Az ott Axl Rose a képen? Nemár! Fux a nyakban, olcsóköves gigagyűrűk, ganxta kéztartás. Lemaradtam valamiről, és újabban rapperkedik?

bgp 2010.11.24. 14:04:04

@Lenny: De Rózsi megkapta a pénzét és már el is költötte piára. Akkor meg mit sípol 3 év múlva.

thinkEdem 2010.11.24. 14:14:33

@Lenny: Igen, a jogtulajdonos jogosan követeli... egyszer. És akkor ki is fizették. De azért határok vannak, ahogy Adani is rávilágított.

Jut eszembe: mennyit fizetsz Neumann leszármazottainak a Neumann-elvű számítógépek használatáért?

Egyébként pedig elsősorban én sem a jogvédelmet fikáztam, hanem a hülye indokokat.

kyanzes (törölt) 2010.11.24. 14:18:51

Nem látok kivetnivalót ebben. Sért jogot vagy nem? Ha nem, akkor takarodjon a viharba, ha viszont igen, akkor ideje pengetni.

skynyrd (törölt) 2010.11.24. 14:28:20

"És különben meg ki ez az alkesz viking mókus a képen??"
- Az az ember, aki egy nap többet ivott/szívott/kefélt, mint amit te nyolcvan év alatt fogsz.

moli 2010.11.24. 14:31:52

@Adani: jo lesz az 8 evnek is.

Lenny 2010.11.24. 14:33:45

"A zenész szerint külön megegyezés volt arról, hogy sem Slash, sem bandája, a Velvet Revolver nem fog GNR-számok közelébe kerülni a játékban, és az Activision ezt a megegyezést megsértette."

Idézek fentről.
Megsértette a megállapodást?
Fizet.
Hol a probléma?

ügyfélszolgálatos 2010.11.24. 14:44:32

@lokkoLori: Emlékszel az South Park részre amikor valamelyik pöcsös letöltött egy Metallica számot és megmutatták neki, hogy szegény zenész nem tud egy harmadik arany szökőkutat venni miatta?

c.machan 2010.11.24. 15:03:00

Én meg azt nem értem, hogy a siránkozás helyett, miért nem keresi meg ő maga az Activision-t egy Guitar Hero G N'R kiadással kapcsolatban. Szerintem vinnék, mint a meleg zsemlét. Ráadásul volna anyag rendesen. Nagy kedvencem a régi G N'R, szeretem a Velvet Revolvert, Slash új albuma is bejön és kellően sok hallgatás után még a Chinese Democracy is megszerettem. Én örülnék egy Sweet Child-nak, egy Locomotive-nak, egy November Rain-nek és az Estranged-nek, Rocket Queen-nek is egyaránt. Jöhet minden ami Guns. Kár, hogy már nem igazán állnak szóba a régi tagok és így mondjuk az avatarokkal gondban lennék!

GitárHíró Gánszenrozísz-t a népnek! Nekem eddig az összes GH megvan Wii-re és jókat szoktunk jam-melni!

2010.11.24. 15:07:44

Ez egy gyökér. Állandóan elbassza a koncertjeit az órákig tartó késéseivel, ez akar itt perelgetni? Csoda, hogy a rajongók(?) még nem rángatták le a színpadról (már, ha megvárták, míg előkerül) és nem rugdalták agyba-főbe! Én nagyon szeretTEM a G'NR-t de ez, amit akszel évek óta generál, az már mindennek a teteje, a hiteltelenség állatorvosi lova. Fasszopó!

szepi79 2010.11.24. 15:09:49

ezen a képen tisztára úgy néz ki, mint adam savage a mythbusters-ből, csak szemüveg nélkül :D

Dester 2010.11.24. 15:17:34

Egyébként nem a rivális Rock Bandhez tölthető le a teljes Chinese Democracy album online DLC formájában? Valami ilyesmi rémlik. Ha igen, kap egy plusz érdekes színezetet a dolog.

@szepi79 - Harciteknős idomár: egy monokli után. :)

szepi79 2010.11.24. 15:24:37

@Lenny: te nagyon elkanyarodtál a témától. (kb az utolsó hozzászólásodig.) azt senki se mondta, hogy az activision ne fizessen súlyos pénzeket a számokért. igenis fizessen. (mint ahogy tuti fizetett is, hisz sokszor próbálták perelni, de egyszer sem azért, mert nem teljesitett volna jogdijköveteléseket.)

az megint más tészta, hogy volt-e olyan megegyezés axl és az act. között, hogy slash nem mehet a GnR számok közelébe se, azt majd a biróság, meg a jósok drága ügyvéd eldönteti a 12 szerencsétlennel.

ami itt sokaknál kivágta a biztosítékot, hogy axl 3 éve tud a jogsértésről, és akkor jut eszébe perelni, amikor a lehető legtöbb pénzt tudja ebből kinyerni. ha tényleg olyan k***ára sértette volna az önérzetét, hogy slash GnR számokat játszik, perelhetett volna azonnal, késleltethette/ellehetetlenítette volna az eladást, csak hát ugye abból ő pénzt nem lát...

Adani 2010.11.24. 15:50:55

@ügyfélszolgálatos:

Na ja, meg szegény Britney csak olcsó magángépet tudott venni, amiben nincs távirányító az 5.1-es DVD-hez. És igen a Metallica dobosa is szomorkodik, mert nem tudott az úszómedence mellé egy aranyberakásos bárpultot építeni, mert letöltötték a zenéjét ezért várnia kell még két hónapot.

lokkoLori 2010.11.24. 15:57:59

@ügyfélszolgálatos: szegény csóri Lars Ulrich :D :D

thinkEdem 2010.11.24. 16:22:05

@Lenny: Ott, hogy a játék 3 éve jelent meg, miért csak most jutott eszébe perelni?

Cadaver!! 2010.11.24. 16:33:18

@Adani: Azért valljuk be, a távirányító hiánya tényleg nagy szopás. :D

Dukefazon 2010.11.24. 21:39:17

Szegény Rose annyira rosszul esik ez neki, hogy a tudatáig is csak 3 év alatt jutott el, de szerencsére van gyógyír, minden fájdalmat egy kerek 20millás csekk meg tud oldani. Elmegy a kurva annya picsájába már mind... Nem hogy örülnének, hogy nagy zenét toltak és beválogatták őket a játékba. Még reklámnak is felfogható, de nem, ők perelnek mindenért, hátha a jogdíj után még csurran-cseppen valami.

Redmaster · redmatyi.blog.hu 2010.11.25. 00:20:39

Az a Ford Fairline beszólás megvan hogy:

"Mindenféle rocksztárokkal lógott, olyanokkal, akiknek ha kell a pénz a drogra, csinálnak néhány Rock a Drog ellen reklámot!
Tudják milyenek ezek!
Hogy milyenek?
Hát ilyenek! "

Szóval most biztos játékokra gyűjt...

Szálka 2010.11.25. 02:50:39

Meg is van az letorrezendő előadók listája. Megy az írt CD karácsonyi ajándékba mindenkinek. Utálom, ha világsztárok perelnek milliókra. LEhet, hogy joguk van rá, de egy szint fölött szerződéseket böngészni extra milliókért nem rock star.
süti beállítások módosítása