HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #203: La Abadía del Crimen (+ a 10 legjobb, középkorban játszódó játék)

2023.01.29. 22:31 Stöki

cpmini_203.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Ritkán beszélünk spanyol játékról, pláne spanyol nyelvűről, és a La Abadía del Crimenről sem ejtenénk szót, ha nem jött volna ki hozzá egy modernizált, angolra lefordított Steam-változata. Pedig nagyon érdekes, előremutató kalandjáték volt, amikor megjelent, és hazájában világhírű, ahogy mondani szokták. Kipróbáltuk, és azért volt vele komoly problémánk, de ha megjelenésekor játszottunk volna vele, valószínűleg leesik az állunk. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

6 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint Mini #202: Scramble és Super Cobra

2023.01.26. 22:04 Stöki

cpmini_202.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Az idei első Checkpoint Miniben egy játéktermi klasszikust vetünk elő, amiről kevés szó esik már, pedig a maga idején nagyon sikeres volt, és pályára állított egy fontos céget. Ez a Scramble, illetve hamar jött folytatása, a Super Cobra, a lövöldözős játékok egyik alapvetése. Kipróbáltuk, 42 évvel a megjelenése után. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

4 komment

Címkék: retro podcast arcade checkpoint mini

Checkpoint 9x01: Mit várunk 2023-tól?

2023.01.13. 22:23 Stöki

Régi hagyományunk, hogy az évet kristálygömbös adással kezdjük, vagyis megnézzük, mi várható az újévben, tippelgetünk és szembesülünk előző évi tippjeinkkel. Hasonlóan régi hagyományunk az is, hogy amint kimegy ez az adás legalább early accessbe, történik valami olyan játékipari fejlemény, ami máris jó eséllyel módosítja az okoskodásainkat - ezúttal például máris elhalasztották a Skull & Bones megjelenését. Ezzel együtt fogadjátok szeretettel az induló kilencedik Checkpoint-évad első vendéges adását (a tavalyi jóslatokat ebben az adásban lehet meghallgatni teljes egészében).

podcast189.png

Az adás kedvéért összeállt a dinamikus négyes: Sasa és Mazur volt társunk a tippelgetésben és az okoskodásban. Most már tényleg megjelenik a Starfield? Mit várunk az új Zeldától és a Hogwarts Legacytól? Fog-e Sasa ruha nélkül betonozni? Mit tippelünk a konzolpiacon és milyen játékokról sejtjük úgy, hogy év végéig értékelhetjük? Ilyenekről és hasonlókról beszélgettünk bő két órát. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

4 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

Checkpoint Now 2022/12 - Év játékai, FTC vs. Microsoft

2023.01.07. 22:39 Stöki

Boldog új évet mindenkinek, kezdjük 2023-at egy Checkpoint Now-val, elvégre nemcsak év, de hó eleje is van. Örömmel értesítem a múltkori elgépelésemen szórakozókat (köztük magamat), hogy ezúttal is sikerült hét órán belül maradnunk, cserébe rekordot döntöttük a két és háromnegyed órás adással. Remélem, nem baj, hallgassátol több részletben. Szóval most december legfontosabb és/vagy legviccesebb történései jönnek kommentárjainkkal. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2212.png

Múlt hónapban az Activision Blizzard felvásárlása volt a fő témánk, de annyi fejlemény volt decemberben, hogy megint erről beszéltünk a legtöbbet, illetve a 2022-es évjátéka-eredményeket is csócsáltuk kicsit. Aztán voltak még egyéb fejlemények, perek, sajnos szomorúbb hírek is, meg szokásos retrós és filmes hírek és a számunkra kedves minirovataink. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

5 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint 8x16: Az 576-tól a Neocore-ig

2022.12.31. 22:27 Stöki

Igyekeztünk egy adásdömpinggel javítani a sokak számára nem túl jól sikerült 2022-es évet, decemberben 10 felvételt publikáltunk (plusz kettő Képtelen Krónikát). Egy klasszikus vendéges adással búcsúzunk, mert az ünnep előtt még éppen el tudtuk kapni TJ-t, azaz Tóth Jánost, aki hosszú ideig volt az 576 Kbyte szerzője, ott volt a kazettamásoló-szolgálatos hőskorban, aztán játékfejlesztő lett belőle. Nyilván főleg ezekről mesélt nekünk sok érdekességet és meghökkentő dolgot, köszönjük, hogy vállalta a szereplést.

podcast188.png

És ezzel zárul a nyolcadik évadunk, most pár nap pihi, aztán indul a kilencedik. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki hallgatott minket idén és/vagy visszajelzéseket küldött, jövőre is legyetek velünk, mert bennünk még mindig tart a lelkesedés. Sikeres, kevésbé parás, jó játékokban gazdag új évet kívánunk mindenkinek! Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

8 komment

Címkék: retro podcast 576 checkpoint neocore

Checkpoint 8x15 - 2022 legjobb videojátékai

2022.12.31. 09:39 Stöki

Nem múlhat el az év úgy, hogy nem értékeltük az év videojátékos termését. Szokás szerint Mazurral és Sasával ültünk össze, hogy saját toplistáinkat ütköztessük. Nem meglepő módon összességében az Elden Ring lett az év általunk legjobban megbecsült játéka, ezen túl viszont elég színes listáink lettek, sok indie játék említésével.

podcast187.png

Kommentekben természetesen jöhetnek a ti toplistáitok is. Boldog új évet viszont még nem kívánok, mert bármilyen hihetetlen is, de idén még lesz egy adás. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

7 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

Checkpoint Mini #201: Tusker és Time Machine

2022.12.30. 14:53 Stöki

cpmini_201.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Nincs megállás, 200. Mini után jön a 201. Ezúttal is két játékot beszélünk ki egyszerre, mégpedig azért, mert elég sok hasonlóságot találni bennük mint eredetüket, mind stílusukat tekintve. A C64 alkonyának két oldalnézetes Last Ninja-utánzatát vettük elő, vagyis a Tuskert és a Time Machine-t. Annak idején a Tusker rosszabb értékeléseket kapott, mint a Time Machine - de mi a helyzet ma? Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

3 komment

Címkék: retro podcast c64 system3 checkpoint mini

Checkpoint 8x14: Számítógépes táborok (élőben felvett, 400. adás)

2022.12.29. 11:56 Stöki

A Checkpoint indulása óta igyekeztünk a kerek számú adásokról élő felvétellel megemlékezni. Így zajlott le a 100. adás, aztán a 150., a 200. és a 250., és egy live-ot akkor is csináltunk, amikor külföldre költöztem. Aztán jött a Covid, és teljesen lehetetlenné tette, hogy a 300. vagy akár a 350. adást élőben ünnepeljük veletek, hallgatókkal. De idén a 400. adásra megint összejött a csoda: december elsején találkoztunk úgy, ahogy régen, a 2010-es években. A móka helyszíne ezúttal is az Epam Event Hall volt, nagyon hálásak vagyunk az Epam Hungarynek, hogy beengedett minket oda és még etetett-itatott is minket.

podcast186.png

A téma ezúttal a számítógépes táborok intézménye volt, két részben elmesélve: először egy töriórásabb blokk volt a táboroztatás kialakulásáról Amerikában és Magyarországon, aztán jött egy személyesebb blokk a Gamestar- és Guru-táborokról, a Checkpoint family megbecsült családtagjainak (azaz Sasa és Mazur) elbeszélésében. Bár podcastról van szó, az élő felvételeken mindig igyekszünk valami pluszt nyújtani a közönségnek, és ehhez a témához adta magát egy csomó kép. Szóval elnézést kérek azoktól, akik az adást autóban hallgatják, a nagy része így is élvezhető, de azért néha jó lenne látni hozzá a képet. Aki viszont úgy hallgatja a felvételt, hogy közben tud lapozgatni egy galériát, annak a shownotes után iderakom az előadás képeit (két cinkesebbet kivéve, amik amúgy sem találhatók meg a neten publikusan). Aztán a galéria után még jön egy másik galéria is, a nagyszerű Sebesi "Dester" Sanyi lőtt remek képeket a felvételről, így aki nem jutott el rá, az is kicsit ott érezheti magát.

Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé. ♥♥♥ És nagyon köszönjük mindenkinek az elmúlt 400 adást, irány az ötszázadik! ♥♥♥

9 komment

Címkék: retro közösség live podcast évforduló checkpoint

Checkpoint Mini #200: Super Mario Bros. és The Great Giana Sisters (+ a 10 legjobb videojátékos testvérpár)

2022.12.24. 22:00 Stöki

cpmini_200.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Nem direkt intéztük így, hanem így jött ki (jó, az év végi dömping kicsit segített): a 200. Checkpoint Mini került karácsonyra. A századikra egy hosszú  Tetris-adást adtunk, a kétszázadiknak is meg akartuk adni a módját. Kitárgyaltuk hát azt, ami nyolc évada érlelődött: helyére raktuk a Super Mario Brost és a The Great Giana Sisterst a békés egymás mellett játszás jegyében. Mondanunk sem kell, hogy simán nagy adás hosszúságú lett ez a "mini", főleg hogy toplistáztunk is. Ezzel kívánunk mindenkinek nagyon boldog ünnepeket. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

23 komment

Címkék: retro podcast toplista mario giana checkpoint mini

Checkpoint 8x13: Best of Covid

2022.12.23. 23:36 Stöki

Az évvégi adásdömpingbe befért egy ilyen is: két év után újra besztofolunk egyet. Mert minden évben volt ilyen gyűjteményes adás, egészen 2020-ig, amikor 2019 legjobb pillanatait szedtük össze. Aztán 2020 és 2021 is úgy múlt el, hogy nem született róluk ilyen adás. Csak a Covidra tudom fogni, de most törlesztjük egyszerre mindkét évet, jöjjön tehát egy Covid-besztof, vagyis a hatodik és hetedik évad legjobb, legviccesebb vagy éppen legkínosabb pillanatai.

podcast185.png

Az összefoglaló 2020 első jósló adásával indul, aztán sorban követi a többi, elég hamar kiköltözöm Norvégiába, aztán jön a Covid, aztán néha azért hazautazok egy-két felvételre, 2021-ben pedig egy szék is eltörik alattam felvétel közben. És persze közben végigkommentálja a két évadot a "Checkpoint család", azaz visszatérő vendégeink, és néhány alkalmi, de legalább annyira érdekes interjúalanyunk. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

1 komment

Címkék: podcast besztof checkpoint

Checkpoint Mini #199: Dark Earth

2022.12.22. 00:18 Stöki

cpmini_199.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Teljes gőzzel zakatol tovább a podcastvonat a majdnem kétszázadik Minivel, amiben egy francia klasszikust vesézünk ki, már amennyire ez lehetséges, mert egyikünk az istennek nem bírta elindítani a játékot egy mai gépen. A Dark Earth akkor sem adja könnyen magát, ha sikerül életet lehelni bele - avagy mit ér egy Alone in the Dark, ha 1997-ben jelenik meg? Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

9 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint 8x12 - Esportpszichológia, játékpszichológia

2022.12.20. 22:19 Stöki

Beindul a szokásos év végi dömping, ami akár karácsonyi ajándékként is felfogható. Tegnap is egy új adás, ma is, és vajon mit hoz a holnap? Egyelőre a mait spoilerezem le: egy régi vendég újra felbukkan és elmondja, amit legutóbb nem hagytunk neki (the plot thickens). Ez a vendég Bányai Fanni, aki négy éve járt nálunk, akkor rajongói oldalát mutatta meg, most a szakmait fogja - mert nagyon érdekes, amivel ő foglalkozik.

podcast184.png

Fanni ugyanis pszichológus, és a videojátékok és a pszichológia kapcsolódási pontjait keresi, kutatja. Például az esportolók pszichés állapotát és kitettségét a versenyekkel járó körülményeknek. Erről és általánosabb játékpszichológiai kérdésekről is beszélgettünk most vele. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

11 komment

Címkék: retro podcast esport checkpoint

Checkpoint Mini #198: Freedom Fighters

2022.12.18. 22:36 Stöki

cpmini_198.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Freedom Force-adásunk után többen szomorkodtak, hogy miért nem inkább a Freedom Fightersről készítettünk adást. Hát tessék, gyors reagálású egységként még idén csináltunk egy Mini arról is, elvégre tényleg egy szép emlékű marhaságról van szó. De csak az emlékek szépek vagy ma is játszható a játék? Ennek jártunk utána. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

1 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Mini #197: Zuma és klónjai (+ a 10 legjobb négybetűs játék)

2022.12.12. 21:29 Stöki

cpmini_197.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A "marble popping" úgy hangzik, mintha valami új hipszter szórakozás lenne, ami éppen elkezdett virálisan terjedni, és kezd ciki lenni, ha az ember nem ismeri, de valójában egy lassan 25 éves ügyességi/logikai játékról van szó. Ha azt mondom, Zuma és Luxor, valószínűleg mindenki tudni fogja, mi az a marble popping - aki mégsem, annak itt a legújabb adásunk. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

17 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint Now 2022/11 - Hogy áll az Activision felvásárlása?

2022.12.08. 22:42 Stöki

Az idei utolsó Checkpoint Now következik, amiben a hírszegény novembert jelzi, hogy ezúttal TÉNYLEG sikerült két órán belül maradnunk. Azért így is volt miről beszélni, szóval most november legfontosabb és/vagy legviccesebb történései jönnek kommentárjainkkal. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2211.png

A hónapban legtöbbször az Activision Blizzard felvásárlása körüli aggodalmakról volt szó, illetve arról, hogy a Microsoft mit lép minderre, szóval ez lett a hónap témája. Aztán voltak még a szokásos havi fejlemények, balhék, néhány retrós és filmes hír, meg a számunkra kedves minirovataink. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

4 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

süti beállítások módosítása