HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #175: Blood & Magic

2022.01.23. 22:06 Stöki

cpmini_175.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Hát Minik terén jobban is indíthattunk volna az évet, valószínűleg mindketten túl sokat vártunk a Blood & Magictól. Ugyanakkor podcasttörténeti a pillanat: először próbáltunk ki olyan régi játékot, amivel még soha nem játszottunk. Szép real-time stratégia 1996-ból, ráadásul D&D alapján - mi baj lehet? Elég sok, és ezt el is mondjuk az adásban. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

2 komment

Címkék: retro podcast d&d checkpoint mini

Checkpoint 8x01: Mit várunk 2022-től?

2022.01.18. 21:37 Stöki

Régi hagyományunk, hogy az évet kristálygömbös adással kezdjük, vagyis megnézzük, mi várható az újévben, tippelgetünk és szembesülünk előző évi tippjeinkkel. Hasonlóan régi hagyományunk az is, hogy amint kimegy ez az adás legalább early accessbe, történik valami olyan játékipari fejlemény, ami máris jó eséllyel módosítja az okoskodásainkat. Ennek a tradíciónak szellemében a Microsoft-Activision felvásárlás bejelentésének napján fogadjátok szeretettel az induló nyolcadik Checkpoint-évad első adását (a tavalyi jóslatokat ebben az adásban lehet meghallgatni teljes egészében).

podcast173.png

Az adás kedvéért összeállt a dinamikus négyes: Sasa és Mazur volt társunk a tippelgetésben és az okoskodásban. Most már tényleg megjelenik a Ragnarök? Mit várunk az új Horizontól és a Starfieldtől? Megjelenik végre a kurblis konzol? Fog-e Sasa ruha nélkül betonozni? Mit tippelünk a konzolpiacon és milyen játékokról sejtjük úgy, hogy év végéig értékelhetjük? Ilyenekről és hasonlókról beszélgettünk bő két órát. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

7 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

Checkpoint Now 2021/12 - NFT és crypto gaming

2022.01.09. 20:53 Stöki

BÚÉK minden drága hallgatónknak, ez itt a 2022-es első Checkpoint, bár logikailag még inkább az óévhez tartozik, hiszen ez az esedékes Now, vagyis az előző hónap híreinek összefoglalója - egy kis 2021 vége az újév elején. Túlnyomó többségében jó visszajelzések érkeztek erre a "Havi kettes" formátumra, ezért megtartjuk 2022-ben is.

cpnow2112.png

Mivel a december mindenféle NFT-hírektől és azokra adott reakcióktól volt hangos, nem volt kérdés, hogy ez lesz a havi témánk, bár én hozzátenném, hogy most egy darabig nem akarok NFT-ről beszélni. :) Emellett szó esett a Ubisoft és az Activision kellemetlen ügyeiről, stúdiófelvásárlásokról és nagyon is kellemes retrós és filmes hírekről, meg amikről még a Now-ban szoktunk beszélni. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

28 komment

Címkék: retro podcast nft checkpoint now

Checkpoint 7x18: 2021 legjobb játékai

2021.12.31. 23:50 Stöki

Megdöntve a tavalyi rekordot, a heti kontentsűrűség 6 adás lett a végére (plusz egy Képtelen Krónika), de a koronaékszer mi más lehetne, mint a szokásos évértékelés a Checkpoint Dream Teammel, azaz Mazurral és Sasával. Mivel perceken belül véget ér az év, ideje kitolni ezt is: jöjjenek tehát 2021 legjobb játékai, szigorúan szubjektív toplistáinkban tolmácsolva.

podcast172.png

2021 a crossgen éve volt, ez a toplistákon is meglátszik, és talán soha nem voltak ennyire különbözőek a listáink. Egyetlen játék került be mindenkinél a tízesbe (Ratchet & Clank: Rift Apart), és olyanból is csak három akadt, ami három embernél listára kerülhetett (Returnal, Kena: Bridge of Spirits, It Takes Two). Kommentekbe jöhetnek a ti tízeseitek, természetesen. Nagyon köszönjük mindenkinek az idei figyelmet, a hallgatóságunk, sőt a közösségünk miatt lankadatlan a lelkesedésünk most már hét teljes évad óta. Legközelebb a 2022-as jóslatokra fogunk összeállni szintén Sasával és Mazurral, de már jövőre, a nyolcadik évad elején. BÚÉK mindenkinek, legyen 2022 kevésbé feszkós és klausztrofób év, mint amilyen az előző kettő volt. Az adáshoz embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

11 komment

Checkpoint Mini #174: D/Generation

2021.12.31. 21:42 Stöki

cpmini_174.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Idei - most már tényleg - utolsó Checkpoint Minink egy könnyed levezetés az évre, amiről már volt szó egy korábbi toplistás adásban: a D/Generation. Azon ritka játékok egyike, amik nem a látvánnyal, hanem a játékmenettel próbáltak vakítani, ezért jól öregedett, és ennek örültünk. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

5 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Mini #173: Waxworks (+ a 10 legjobb téli videojáték)

2021.12.31. 17:21 Stöki

cpmini_173.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Nem áll meg az év végi podcastvonat, újabb állomás egy horrorklasszikus, ami ma már talán kevésbé szolgál rá a "horror-" előtagra, pedig még fejlesztőcsapat nevében is benne van ez a szó. Viszont jó véresnek hat ma is - hát még közel 30 éve milyen véresnek éreztük! Kipróbáltuk, megminiztük, toplistáztuk. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

20 komment

Checkpoint Mini #172: Clive Barker's Undying

2021.12.31. 09:44 Stöki

cpmini_172.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Clive Barker's Undying párszor előkerült már mindenféle adásokban, általában azt emlegettük, hogy szép emlékeket őrzünk róla. De a korai 3D mindig necces terep, amikor arról van szó, hogy egy játék mennyire élvezhető ma is. Az Undyingnál is ez volt a tanulság, de azért érthető ma is, hogy miért volt annak idején olyan nagy szám. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

3 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint 7x17: Valve

2021.12.30. 00:04 Stöki

A Gamer365 legénységét szeretjük, mert nagyon felkészülten és lelkesen tudnak mesélni kedvenc játékaikról és fejlesztőikről, akár Klárit hívjuk el, akár Mackót, akár Stingert. Az oldal főszerkesztője, Liquid viszont kimaradt eddig, de ezt most pótoltuk, és vele egy régi adósságot is: beszélgettünk végre a Valve-ról.

podcast171.png

Avagy a videojátékipar egyik legsikeresebb cégéről, ami nem a játékain gazdagodott meg igazán, sőt az elmúlt évtizedben nem jeleskedtek különösebben a játékfejlesztésben (és sajnos a Half-Life 3 már sosem fog megjelenni). Erről is beszélgettünk, meg persze a dicső múltról, ami rögtön egy szenzációs, stílusteremtő játékkal indult. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

14 komment

Címkék: retro podcast valve checkpoint

Checkpoint 7x16: Newcomer

2021.12.26. 21:24 Stöki

Boldog bejglikómát mindenkinek, idén nem jutott energiánk nagy karácsonyi meglepetésre (bár a keptelenkronika.hu felfogható akár annak is), viszont még idén esedékes pár adás, szóval várható a szokásos utolsó heti dömping. Ennek jeleként máris kaptok egy új vendéges Checkpointot egy olyan témáról, amit gyakorlatilag a podcast indulása óta követeltek: a Newcomer. De azért másról is szó esik az adásban...

podcast170.png

...hiszen vendégünk ezúttal Gonda Zoltán volt, aki a világ egyik legkitartóbb embere lehet, mert nemcsak ötletgazdája és alkotója volt a Newcomernek, de később egy szerepjátékot is készített, röpke 12 év alatt, gyakorlatilag egyedül. A játék teljes címe Tortured Hearts - Or How I Saved The Universe. Again., és idén jelent meg Steamen. Erről is sokat beszélgettünk Zoltánnal, meg persze a Newcomerről és más munkáiról is. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

38 komment

Címkék: retro podcast c64 checkpoint newcomer

Checkpoint 7x15: Arkane Studios

2021.12.21. 22:47 Stöki

A Gamer365 oszlopos tagjával, Klárival már volt néhány adásunk, most ötödször jött vendégnek hozzánk, hogy jó szokása szerint egyik kedvenc stúdiójáról valljon. Mégpedig az Arkane-ről, ami ritka peches csapat ahhoz képest, hogy milyen színvonalú cuccokat állít elő. (Bár lehet, hogy Grath ezzel kevésbé ért egyet.)

podcast169.png

A kötelező Dishonored-Prey-Deathloop körökön túl elég sokat beszéltünk a kezdeti szárnypróbálgatásokról és a fejlesztés közben lelőtt projektekről is, amik közül különösen az LMNO-t sajnáljuk. Klári szokás szerint értékes gondolatokkal gazdagította az adást, aminek érdekessége, hogy háromból ketten betegek voltunk a felvételkor. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

11 komment

Címkék: retro podcast checkpoint arkane studios

Checkpoint Mini #171: Claw

2021.12.12. 19:22 Stöki

cpmini_171.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Claw-t Grath egyszer már betette egy toplistába, mert szép emlékei voltak róla. Most ezeket az emlékeket tettük próbára, és bár nem feltétlenül volt teljes élvezet játszani ezzel a platformerrel, azért ma is ajánlható mindenkinek, aki szereti a szép grafikájú, vért izzadós játékokat. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

7 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Now 2021/11 - Grand Ciki Auto

2021.12.07. 18:18 Stöki

Decemberben kisebb adásdömpinggel szeretnénk kedveskedni, szóval máris itt a Checkpoint Now, vagyis az előző hónap legfontosabb hírei + hozzá a kommentárjaink és a hónap mindenféléi. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran.

cpnow2111.png

November balhéktól volt hangos, és igazából hasraütésszerűen választottuk ki, hogy a GTA Trilogy Definitive Edition minősége vagy az Activisionnál eszkalálódó Bobby Kotick-balhé legyen a hónap témája. Mindkettőről elég sokat beszéltünk, szóval a nyersanyag két és fél óra lett, ezt azért kicsit feszesebbre vágtam. Ahogy lenni szokott, szó esett egyéb szokásos témákról: stúdiófelvásárlások, filmes hírek, retrós hírek, üzleti hírek és egy-két fontos játékmegjelenés. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

21 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint Mini #170: The Sentinel (+ a 10 legfurcsább videojátékos folytatás/spinoff)

2021.12.05. 01:08 Stöki

cpmini_170.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A The Sentinel a briteknél amolyan szent tehén: csak imádni illik, szuperlatívuszokban beszélni róla, dicsérni a zsenialitását. Én meg közben a nyolcvanas években azt se tudtam, mit kell csinálni vele, és Grath is így volt ezzel. Hát most egy Checkpoint Miniben feloldottuk az ellentmondást, és el kellett ismernünk, ez tényleg remek játék, még ha mára kicsit lassúnak is hat az eredeti verzió. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

4 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint 7x14: Ilyen volt a játékpiac 10, 20, 30, 40 éve

2021.11.29. 21:37 Stöki

Mindjárt december, egy hónapon belül elkezdjük felvenni a szokásos évzáró adást, de előbb még jön egy szintén szokásos merengés a játékipar múltjáról, vagy ahogy munkacímén elneveztük ki tudja, már mikor: Checkpoint Retrográd. Tudjátok, ez az, amikor felidézzük, milyen volt a játékpiac helyzete 10, 20, 30 vagy éppen 40 évvel ezelőtt, mik voltak akkor a menő játékok, a piaci trendek, nagy események. Most annyival bolondítottuk meg, hogy pár percben megemlékeztünk az 50, 60, sőt 70 évvel ezelőtti világraszóló gémerfejleményekről.

podcast168.png

Ebben pedig Sasa volt segítségünkre, és az adással így az is kiderült, hogy mindannyiunk közül valószínűleg ő játszik a legrégebb óta, pontosan 40 éve. Aztán nyilván rengeteg régi játékról szó esett a NIM-től kezdve a Donkey Kongon és az Another Worldön át a Skyrimig, és évtizedenként végigvettük azt is, mikor hol tartott a játékipar. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

13 komment

Címkék: retro podcast checkpoint checkpoint retrográd

Checkpoint Mini #169: (Defense of the) Oasis

2021.11.23. 22:10 Stöki

cpmini_169.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Milyen lehet, amikor az Aknakereső és a Civilization találkozik? Az Oasis alkotói szerint pont olyan, mint az Oasis, legalábbis így fogalmazták meg, hogy miről szól a játék. Van benne némi igazság, és a két szórakoztató játék összegyúrásából egy harmadik lett. Sokan nem ismerik (én sem ismertem), pedig nagyon aranyos kis indie gyöngyszem. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

5 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

süti beállítások módosítása