HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #191: SWIV (+ a 10 legjobb játék, aminek rövidítés van a címében)

2022.09.20. 22:42 Stöki

cpmini_191.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Régen volt rendes shoot 'em up a Checkpoint Miniben, és többen is kértétek a SWIV-et, úgyhogy most sort kerítettünk rá, mert érdekes a története, de már maga a címe is. Utóbbi annyira, hogy még egy toplistát is ihletett, avagy mit ér a játék, ha rövidítés van benne? Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

10 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint Now 2022/08 - Gamescom, The Last of Us Part I, augusztusi hírek

2022.09.09. 22:05 Stöki

Itt az idő, Now vagy soha, már megint kicsit később, mint ideális lett volna (egy betegség és egy érettségi találkozó szólt közbe). De ami késik, már itt is van: egy újabb, játékokban szegény, de hírekben gazdag nyári hónapot dolgoztunk fel. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2208.png

Erős aktuális fő téma annyira nem volt most, hogy egyszerűen nem választottunk ilyet. Cserébe kicsit bővebben beszélgettünk a The Last of Us Part I-ról, kicsit a Gamescomról, aztán voltak Unity-utánlövések, rengeteg filmes hír és retrós nyalánkságok, meg a szokásos hírsaláta és a számunkra kedves minirovataink. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

9 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint Mini #190: Samurai Warrior: The Battles of Usagi Yojimbo

2022.09.04. 21:42 Stöki

cpmini_190.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Sokan kértétek, hogy vesézzük ki egy Miniben a Usagi Yojimbo játékváltozatát, és teljesen jogos a kérés - igazából azért halogattuk eddig, mert sokat nem lehet beszélni a játékról, nincs izgi fejlesztési sztorija, és maga a játék is elég egyszerű. De azért most letudjuk, már csak azért is, mert a Checkpoint egyik felének nagyon kellemes emlékei vannak a szamuráj nyúlról. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

9 komment

Címkék: retro podcast c64 checkpoint mini

Checkpoint 8x07 - Lunar Lander játékok

2022.08.30. 22:40 Stöki

Egyik kedves visszatérő vendégünk Képes Gábor muzeológus, aki rengeteg érdekes informatikatörténeti adalékkal gazdagította már a Checkpointot, és a visszajelzések alapján nagyon szeretitek, amikor ő mesél. Ilyen hosszú együttműködés után gondoltunk egy nagyot, és azt mondtuk, don't play the game, play the player. Vagyis Gáborhoz igazítottuk a tartalmat, olyan témát keresve, amiről nagyon szívesen beszélne, de eddig nem tudott nálunk. Így jutottunk el a Lunar Landerhez.

podcast179.png

Ez a játék sokaknak csak egy játéktermi gép az Ataritól, esetleg megvolt az átirata valamelyik 8-bites gépen - pedig a története jóval régibb és gazdagabb. És bőven túlmutat egy Checkpoint Mini keretein, pláne, ha Gábor beszél a játékról és megszámlálhatatlan verziójáról. Szóval rendes Checkpointot kanyarítottunk a Lunar Lander(ek) köré, ami egészen véletlenül egy nappal azután megy ki, hogy másik podcastunkban is holdraszállásos téma volt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

11 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

Checkpoint Mini #189: Commandos

2022.08.21. 22:00 Stöki

cpmini_189.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Mennyit számít egy S betű: nem is olyan régen beszéltünk a Checkpoint Miniben a Commandóról, most pedig beszéltünk a Commandosról, ami egészen más stílusú játék egészen más platformra. Az RTS-láz egy érdekes oldalágának talán legismertebb képviselője, a spanyol játékfejlesztés ékköve, amit lehetett utálni és szeretni, de aki szerette, az ma is okkal szeretheti. Nagyjából erre jutottunk, amikor kipróbáltuk. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

12 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Now 2022/07 - Unity gondok

2022.08.10. 08:15 Stöki

Bocsánat, a nyaralás miatt a szokásosnál később tudtuk felvenni/megvágni az esedékes Now-t, de talán még azért nem romlott meg nagyon. Amúgy játékokban szegény, de hírekben gazdag hónap volt, szóval ezúttal sem maradtunk két óra alatt. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2207.png

Erős aktuális fő téma nem volt a hónapra, de a Unity körüli nyugtalanító híreket azért kiemeltük kicsit, mert nem túl vidám, amilyen irányba haladnak a népszerű engine dolgai - most éppen egy malware-cég felvásárlása és egy ígéretes oktatóprojekt leállítása adott okot homlokráncolásra. Aztán volt egy kis lootbox-blokk, meg kitértünk a szokásos filmes, retrós és egyéb hírekre. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

12 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint Mini #188: Bermuda Syndrome (+ a 10 legjobb játék, aminek földrajzi hely van a címében)

2022.08.08. 22:18 Stöki

cpmini_188.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Valamelyik Checkpoint Nowban előkerült a Bermuda Syndrome, és a screenshotok láttán annyira kedvet kaptunk hozzá, hogy egy Mini - sőt, egy toplistás Mini - lett a vége. Mit ér a Flashback-klón, ha német? Mit ér a szuper grafika, ha béna az irányítás? Mit ér az 1995-ös klasszikus, ha 2022-t írunk? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

16 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint 8x06: Eidos

2022.07.21. 12:16 Stöki

Folytatjuk egykori nagy kiadókról szóló sorozatunkat, az Ocean és a U.S. Gold után egy újabb brit csoda, az Eidos Interactive került terítékre. Szőrmentén már sokszor érintettük ezt a céget, de idén egy érdekes aktualitás is adódott: a Square egy csomó régi eidosos brandet eladott az Embracernek. Nyilván erről is beszéltünk az adásban, de még az Eidos előtti időkről is, ez a cég ugyanis Domark néven indult, jelentős magyar vonatkozással.

podcast178.png

És aki a feldolgozásban segített nekünk, veterán vendégünk, a Gamer365-ös Klári, aki nagykanállal fogyasztotta az Eidos-klasszikusokat valamikor kilencvensok-kétezerkevés környékén. Végigbeszéltük vele azt az érdekes ívet, amit az Eidos leírt, és persze sorra vettük a nagy neveket Tomb Raidertől Soul Reaverig, meg azon is túl. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

17 komment

Címkék: retro podcast eidos checkpoint

Checkpoint Mini #187: Shadow of the Beast

2022.07.17. 16:07 Stöki

cpmini_187.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Amigás klasszikus következik, mégpedig olyan cím, ami az Amigát definiáló játékok közül egészen biztosan az elsők között juthat bárki eszébe. A gép korlátait feszegető parallaxpornót Sasa barátunk nem is igazán játékra használta, hanem arra, hogy megmutassa csóró C64-es barátainak, mennyivel faszább az új vas. Szóval a Shadow of the Beast sorozatot veséztük ki, elismerve érdemeit és gyalázva a hiányosságait. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

10 komment

Címkék: retro podcast amiga checkpoint mini

Checkpoint Now 2022/06 - Elrontott remake-ek

2022.07.09. 23:29 Stöki

Júniusban már volt egy Now-szerű adásunk az E3-pótlékokról, ezért a mostani Now felvétele rövid lesz - gondoltuk. De hát csak nem sikerült két órán belül maradnunk, annyi érdekes hírt szedtünk össze így is. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2206.png

Erős aktuális fő téma nem volt a hónapra, de kihasználtuk az alkalmat, hogy beszéljünk valamiről, ami régóta böki a szemünket: túl sok mostanában a pocsék remake vagy remaster. Erről picsogtunk egy sort, aztán mielőtt a hőség és az éjszakába nyúló felvétel hatására elkezdtük volna élőben közvetíteni szellemi leépülésünket, azért még kitértünk a szokásos filmes, retrós és egyéb hírekre. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

11 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint Mini #186: Princess Tomato in the Salad Kingdom

2022.07.08. 22:45 Stöki

cpmini_186.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Most megint Mini jön, bár legutóbb is az volt, de előtte meg két nem Mini adást toltunk, szóval így áll helyre az univerzum rendje. Meg úgy, hogy beszélünk egy obskúrus régi konzoljátékról, mert ilyen Mini már rég volt. A NES egyik elfeledett klasszikusát hoztuk el ma nektek, ami eredetileg nem is konzoljáték volt: fogadjátok szeretettel Paradicsom Hercegnőt, aki a Salátakirályság sorsát igyekszik jobbra fordítani. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

1 komment

Címkék: retro podcast nes checkpoint mini

Checkpoint Mini #185: Turok (+ a 10 legjobb dínós játék)

2022.06.30. 11:45 Stöki

cpmini_185.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Nintendo 64-es 3D-s játékról ritkán van szó itt, pedig ezen a platformon is voltak jelentős alkotások, olyanok is, amik aztán pécén is megjelentek. Csak hát ezeknek nagy tragédiájuk, hogy olyan korban jöttek ki, amikor pécén ott volt konkurenciának például a Quake. Ez a helyzet a Turokkal is, de ettől még érthető, miért ütött akkorát, amikor megjelent. Erről is beszélgettünk most. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

22 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint 8x05: E3 2022 helyett

2022.06.23. 23:17 Stöki

Idén sem volt E3, és ezt már nem lehet csak a covidra fogni. Már a járvány előtt több adásban feszegettük, hogy a rendezvény egyre inkább jelentőségét veszti, és azt tippeltük, hogy pár éven belül el fog tűnni. Hát most eltűnt, és azért hiányzik - no nem az ingyenes taco a Sony sajtóbemutatója előtt (persze, az is), hanem például a versenyhelyzet. Erről is beszéltünk az új adásban, amiben az E3 helyett júniusban megszervezett kisebb-nagyobb játékbemutatókat cincálgattuk.

podcast177.png

És hát ki mást hívhattunk volna ehhez vendégül, mint Sasát és Mazurt (for the record: HP-t is hívtuk, hogy a Checkpoint éjszakák dream team összeálljon, de ő végül nem ért rá a felvétel idején). Kiveséztük a Starfield-bemutatót, a Resi 4 remake-et, meg a többi trailert és demót, a tőlünk megszokott keresetlen stílusban (azaz ne feltétlenül ezt az adást mutasd meg a gyerekednek). Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

6 komment

Címkék: podcast checkpoint checkpoint kurrens

Checkpoint Now 2022/05 - Éves jelentések, havi balhék

2022.06.09. 23:31 Stöki

Májusban végre befutottak az éves pénzügyi jelentések minden cégnél (kivéve a Microsoftnál, ők később zárnak, náluk negyedéves jelentés volt). A májusi Checkpoint Now fő témája így adott volt, de azért bőven beszélgettünk másról is, hiszen ugye a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit (de ezt már úgyis tudjátok).

cpnow2205.png

A havi hírtermésben pedig a szokásosnál is jobban dominálnak a perek és a balhék, hát elnézést ezért, de egyrészt ez ilyen hónap volt, másrészt a médiasuliban az első órán verik az újságírók fejébe, hogy a negativitás hírérték-növelő tényező. De azért akadtak pozitív hírek és a szokásos filmes, retrojáték-újdonságok is. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

6 komment

Címkék: retro podcast checkpoint kurrens

Checkpoint Mini #184: Harvester

2022.06.08. 21:14 Stöki

cpmini_184.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Van az úgy, hogy a szép emlékekhez nem ér fel egy játék, amikor újra kipróbáljuk. Van olyan is, hogy nagyon nagy csalódást okoz egy nagy reményekkel megminizett, 20-30 évvel ezelőtti klasszikus. És van a Harvester. Amivel mi annak idején nem játszottunk, de elég nagy port vert fel a kilencvenes évek közepén, és miután egy hallgatónk kérte, kíváncsiak lettünk a játékra. Hát, nem kellett volna. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

7 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

süti beállítások módosítása