HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 9x03: Játékremake-ek

2023.03.24. 22:23 Stöki

Néha ránk jön a bölcsészkedhetnék, ezúttal Checkpoint Lyukasórának neveztük el ezt a fajta adást, vendégnek pedig sikerült megnyerni a fotelfiloszok aranygarbós doyenjét, Mazurt. A témát is ő javasolta, felbuzdulva azon, hogy mostanában csomó jó remake jelent meg vagy fog megjelenni, és eleve remake-lázban ég a piac már jó néhány éve.

podcast191.png

De mi is a remake? Mitől remake a remake? Honnan jött, hova tart, mi az értelme, hatása turbulens jelenkorunk zaklatott zeitgeistjére? Na, hát valami ilyesmiről lesz szó, szerencsére azért több konkrétummal. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

2 komment

Címkék: retro podcast remake checkpoint

Checkpoint Mini #207: Bombuzal

2023.03.19. 17:29 Stöki

cpmini_207.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Rövid kis Checkpoint Mini lesz ez egyszerű játékkal, aminek a történetében azért van két érdekes kunkor. Ez a Bombuzal, a nyolcvanas évek végének egyik népszerű logikai játéka, ami egyik-másik játéklaptól elég túlzó kritikákat kapott (volt, ahol 97 százalékos értékelést). Hogy ez miként fordulhatott elő, arra választ adunk szóban vagy lentebb írásban is. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

1 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Now 2023/02 - Hogwarts Legacy, a legjobb gémer dokumentumfilm és februári hírek

2023.03.10. 22:48 Stöki

(Elnézést, egy dögrovás napokkal hátráltatta az esedékes Now felvételét, ezért csak most.) Nagyon drukkoltunk, hogy februárban ne történjen valamilyen nagy bréking, bejelentés, felvásárlás, mert a hónap témájának a PsychOdysseyt akartuk választani. Szenzációs dokumentumfilm-sorozat jött ki a YouTube-on a Psychonauts 2 készítéséről, erről lelkendeztünk főleg az adás elején, illetve előtte még elismertük a Hogwarts Legacy érdemeit. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2302.png

De emellett hírek is akadtak bőven, sok üzleti fejlemény volt februárban, áttekintettük a Microsoft-Activision üzlet aktuális állapotát is, és voltak még a szokásos retrós és filmes hírek és a számunkra kedves minirovataink. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

5 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint Mini #206: Below the Root (+a 10 legjobb föld alatti játék)

2023.03.06. 22:57 Stöki

cpmini_206.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Ritkán fordul elő, hogy olyan játékról beszélünk, amit korábban egyikünk sem ismert, de most ez a helyzet. Valahogy mindkettőnket elkerült a Below the Root című C64-klasszikus, de több támogatónk is kérte, szóval most bepótoltuk a hiányosságot, és elmerültünk a játék elég szokatlan világába. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

14 komment

Címkék: retro podcast toplista c64 checkpoint mini

Checkpoint 9x02 - A breaktánctól a mobiljátékokig

2023.03.01. 22:45 Stöki

Folytatjuk "újságíróból valamirevaló ember lett" sorozatunkat, amiben a gémerszakma érdekesebb arcait mutatjuk be portrészerűen. Ezúttal Tóth Tibor vállalta el a vendégeskedést, akit Uniq néven ismerhettetek a PC Guru meg a PC.Games meg még néhány újság hasábjain. De hogy az újságírás előtt és után mi történt vele, arról simán elbeszélgettünk két órát, mert Tibi nagyon érdekeseket mesélt, egyebek közt a cirkuszos napjairól.

podcast190.png

Az adás második felében aztán a mobiljátékoknál kötöttünk ki, mert Tibi már több mint tíz éve Finnországban él, ahol az egyik legsikeresebb mobiljáték-fejlesztő, a Supercell oszlopos tagja. Nem tipikus videojátékos vállalat ez, az biztos, nagyon jó volt egy pozitív sztorit is hallani a szakmából. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

7 komment

Címkék: retro podcast checkpoint magyar játékfejlesztők

Checkpoint Mini #205: Freddy Pharkas: Frontier Pharmacist

2023.02.26. 18:59 Stöki

cpmini_205.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Régen volt Sierra-kalandjáték a podcastban, úgy sejtem, idén viszont lesz több is. Kezdjük is egy kicsit talán radar alatt maradt klasszikussal, ami nem tartozott egyik Quest-sorozathoz sem, de azért mindenképpen érdemes a figyelemre. Freddy Pharkas, a vadnyugati patikus megnyitja a boltot a Checkpoint Miniben, sok fingós poénnal és agyzsibbasztó feladvánnyal. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

3 komment

Címkék: retro podcast sierra kalandjáték checkpoint mini

Checkpoint Now 2023/01 - Tavalyi eladások, sikerlisták

2023.02.08. 21:48 Stöki

Hó eleje van, ideje eldurrantani az esedékes Now-t. A januári híreket általában előző éves toplisták és játékpiaci jelentések uralják, így ezúttal is főleg erről volt szó, de még akadt vagy másfél órányi fontos és/vagy vicces hír a kommentárjainkkal. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2301.png

Szóval toplisták, 2022-es sikerjátékok, konzoleladások és még pár érdekes üzleti adat, megfejelve a GDC fejlesztői felmérésével. Aztán voltak még egyéb fejlemények a Ubisoft táján, több lelőtt projekt és elbocsátás, meg a szokásos retrós és filmes hírek (The Last of US <3) és a számunkra kedves minirovataink. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

14 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint Mini #204: Supremacy

2023.02.06. 23:01 Stöki

cpmini_204.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Most olyan játékról beszéltünk, amiről 13 éve (jó isten, olyan régen) már volt szó az IDDQD-n, de akkor még nem volt Checkpoint, és Grath most csomó érdekességet előásott róla. Ez a Supremacy című űrstratégia, amit megint kipróbáltuk, és nem bántuk meg, bár azért 2023-ban már rózsaszín szemüvegen keresztül érdemes nézni ezt a játékot. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

9 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Mini #203: La Abadía del Crimen (+ a 10 legjobb, középkorban játszódó játék)

2023.01.29. 22:31 Stöki

cpmini_203.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Ritkán beszélünk spanyol játékról, pláne spanyol nyelvűről, és a La Abadía del Crimenről sem ejtenénk szót, ha nem jött volna ki hozzá egy modernizált, angolra lefordított Steam-változata. Pedig nagyon érdekes, előremutató kalandjáték volt, amikor megjelent, és hazájában világhírű, ahogy mondani szokták. Kipróbáltuk, és azért volt vele komoly problémánk, de ha megjelenésekor játszottunk volna vele, valószínűleg leesik az állunk. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

14 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint Mini #202: Scramble és Super Cobra

2023.01.26. 22:04 Stöki

cpmini_202.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Az idei első Checkpoint Miniben egy játéktermi klasszikust vetünk elő, amiről kevés szó esik már, pedig a maga idején nagyon sikeres volt, és pályára állított egy fontos céget. Ez a Scramble, illetve hamar jött folytatása, a Super Cobra, a lövöldözős játékok egyik alapvetése. Kipróbáltuk, 42 évvel a megjelenése után. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

4 komment

Címkék: retro podcast arcade checkpoint mini

Checkpoint 9x01: Mit várunk 2023-tól?

2023.01.13. 22:23 Stöki

Régi hagyományunk, hogy az évet kristálygömbös adással kezdjük, vagyis megnézzük, mi várható az újévben, tippelgetünk és szembesülünk előző évi tippjeinkkel. Hasonlóan régi hagyományunk az is, hogy amint kimegy ez az adás legalább early accessbe, történik valami olyan játékipari fejlemény, ami máris jó eséllyel módosítja az okoskodásainkat - ezúttal például máris elhalasztották a Skull & Bones megjelenését. Ezzel együtt fogadjátok szeretettel az induló kilencedik Checkpoint-évad első vendéges adását (a tavalyi jóslatokat ebben az adásban lehet meghallgatni teljes egészében).

podcast189.png

Az adás kedvéért összeállt a dinamikus négyes: Sasa és Mazur volt társunk a tippelgetésben és az okoskodásban. Most már tényleg megjelenik a Starfield? Mit várunk az új Zeldától és a Hogwarts Legacytól? Fog-e Sasa ruha nélkül betonozni? Mit tippelünk a konzolpiacon és milyen játékokról sejtjük úgy, hogy év végéig értékelhetjük? Ilyenekről és hasonlókról beszélgettünk bő két órát. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

4 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

Checkpoint Now 2022/12 - Év játékai, FTC vs. Microsoft

2023.01.07. 22:39 Stöki

Boldog új évet mindenkinek, kezdjük 2023-at egy Checkpoint Now-val, elvégre nemcsak év, de hó eleje is van. Örömmel értesítem a múltkori elgépelésemen szórakozókat (köztük magamat), hogy ezúttal is sikerült hét órán belül maradnunk, cserébe rekordot döntöttük a két és háromnegyed órás adással. Remélem, nem baj, hallgassátol több részletben. Szóval most december legfontosabb és/vagy legviccesebb történései jönnek kommentárjainkkal. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2212.png

Múlt hónapban az Activision Blizzard felvásárlása volt a fő témánk, de annyi fejlemény volt decemberben, hogy megint erről beszéltünk a legtöbbet, illetve a 2022-es évjátéka-eredményeket is csócsáltuk kicsit. Aztán voltak még egyéb fejlemények, perek, sajnos szomorúbb hírek is, meg szokásos retrós és filmes hírek és a számunkra kedves minirovataink. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

5 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint 8x16: Az 576-tól a Neocore-ig

2022.12.31. 22:27 Stöki

Igyekeztünk egy adásdömpinggel javítani a sokak számára nem túl jól sikerült 2022-es évet, decemberben 10 felvételt publikáltunk (plusz kettő Képtelen Krónikát). Egy klasszikus vendéges adással búcsúzunk, mert az ünnep előtt még éppen el tudtuk kapni TJ-t, azaz Tóth Jánost, aki hosszú ideig volt az 576 Kbyte szerzője, ott volt a kazettamásoló-szolgálatos hőskorban, aztán játékfejlesztő lett belőle. Nyilván főleg ezekről mesélt nekünk sok érdekességet és meghökkentő dolgot, köszönjük, hogy vállalta a szereplést.

podcast188.png

És ezzel zárul a nyolcadik évadunk, most pár nap pihi, aztán indul a kilencedik. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki hallgatott minket idén és/vagy visszajelzéseket küldött, jövőre is legyetek velünk, mert bennünk még mindig tart a lelkesedés. Sikeres, kevésbé parás, jó játékokban gazdag új évet kívánunk mindenkinek! Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

9 komment

Címkék: retro podcast 576 checkpoint neocore

Checkpoint 8x15 - 2022 legjobb videojátékai

2022.12.31. 09:39 Stöki

Nem múlhat el az év úgy, hogy nem értékeltük az év videojátékos termését. Szokás szerint Mazurral és Sasával ültünk össze, hogy saját toplistáinkat ütköztessük. Nem meglepő módon összességében az Elden Ring lett az év általunk legjobban megbecsült játéka, ezen túl viszont elég színes listáink lettek, sok indie játék említésével.

podcast187.png

Kommentekben természetesen jöhetnek a ti toplistáitok is. Boldog új évet viszont még nem kívánok, mert bármilyen hihetetlen is, de idén még lesz egy adás. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

7 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

Checkpoint Mini #201: Tusker és Time Machine

2022.12.30. 14:53 Stöki

cpmini_201.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Nincs megállás, 200. Mini után jön a 201. Ezúttal is két játékot beszélünk ki egyszerre, mégpedig azért, mert elég sok hasonlóságot találni bennük mint eredetüket, mind stílusukat tekintve. A C64 alkonyának két oldalnézetes Last Ninja-utánzatát vettük elő, vagyis a Tuskert és a Time Machine-t. Annak idején a Tusker rosszabb értékeléseket kapott, mint a Time Machine - de mi a helyzet ma? Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

5 komment

Címkék: retro podcast c64 system3 checkpoint mini

süti beállítások módosítása