HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 10x05 - E3 2024 helyett

2024.06.23. 23:19 Stöki

Évek óta nincs E3, de vannak helyette kisebb rendezvények, illetve a fontosabb kiadók saját online bemutatókat tartanak. Ezeket hagyományosan szoktuk utólag értékelni, most is megtettük - de talán kicsit korán, mert mire megvágtam az adást, a Nintendo kitalálta, hogy éppen csinál egy Directet. Szóval annak a bejelentéseiről nem beszéltünk, de a shownotesba betettem, hogy teljes legyen a kép.

podcast209.png

Idén a legnagyobb erőt a Microsoft mutatta, ami részben meglepő, részben viszont már nagyon érett neki valami meggyőző lineup. De sokat beszéltünk a Sonyról és a nagyobb kiadókról, meg persze pár indie is szóba került. Zárásként elmondta mindenki a legnagyobb kedvenceit, legnagyobb csalódását és a legfájóbb hiányokat. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Szólj hozzá!

Címkék: podcast e3 checkpoint

Checkpoint Mini #240: Fort Apocalypse

2024.06.19. 00:01 Stöki

cpmini_240.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Régen volt klasszikus C64-játékról Checkpoint Mini, hát most hoztunk egyet. Sőt, egy olyat, ami nem sokkal a C64 premierje után született és eredetileg 8-bites  Atari gépekre készült, ehhez képest mégis nagyon átgondolt és összetett ugyességi/akciójáték volt. És persze nagyon nehéz. Rohadt nehéz. Embertelenül nehéz. Az adásban jól kibeszéltük, miért. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

4 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Now 2024/05: A Microsoft stúdióbezárásai

2024.06.10. 23:07 Stöki

A májusi hírek között nem volt nehéz hónap témáját találni: pár hete a Microsoft bezárta több stúdióját és egyébként is érdekes hírek kerültek a sajtóba a vállalatról. Olyan hírek, amik már az Xbox létjogosultságát is megkérdőjelezik. Szóval erről beszélgettünk az esedékes Checkpoint Now elején. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2405.png

Aztán azért szót ejtettünk más májusi témákról is, például a Sony Helldivers 2-fiaskójáról, két Activison-perről (az egyikben alperes, a másikban felperes), és még egy csomó egyébről, lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

21 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint Mini #239: Discworld I-II (+ a 10 legjobb játék, címében a "world" szóval)

2024.06.05. 00:15 Stöki

cpmini_239.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Maratoni hosszúságú Minivel fordulunk rá júniusra: körülbelül egy órát beszélgettünk két kalandjátékról, a kilencvenes évek közepén megjelent Discworldről és a folytatásáról. Megjelenésük óta nem játszottunk velük, de most kipróbáltuk mindkettőt, és lenyűgözve néztük, hogy az alkotók mennyire jól feldolgozták az alapanyagot. Kár, hogy játékként már problémásabbak, főleg az első. Azért tudjuk ajánlani mindkettőt, és még egy toplistát is hozzácsaptunk az adáshoz. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

11 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint 10x04: Négy évvel a Chicken Police után

2024.05.28. 23:34 Stöki

A The Wild Gentlemen fejlesztőcsapat vezetői már voltak nálunk négy éve, nem sokkal a Chicken Police című point-n-click kalandjátékuk premierje előtt. Már akkor belengettük, hogy vissza fogjuk hívni őket, és ennek most jött el az ideje. Négy év hosszú idő a játékiparban, főleg ha az elmúlt négy évről van szó. Milyen volt a Chicken Police fogadtatása? Mennyire sikerült megúszni a játékpiaci kedvezőtlen hatásokat? Milyen új játékokon dolgozik a csapat? 

podcast208.png

Erre mind válaszolt nekünk Varga Bálint Bánk író-director, Bakó Tamás producer és Nádas Péter vezető programozó. Szó esett a következő Chicken Police játékról, a CP (nem Checkpoint) világának mellékszálairól és egy izgalmas discopunk projektről. Mit is írhatnék még? Négy év múlva tali ugyanitt! Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

3 komment

Címkék: podcast kalandjáték checkpoint magyar játékfejlesztők

Checkpoint Mini #238: Wizorb

2024.05.20. 23:43 Stöki

cpmini_238.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Tevékeny napok vannak mögöttünk, voltam Magyarországon két hetet, felvettünk egy csomó adást, ideje felpörgetni a vágást is. Dolgozok is már a következő vendéges adáson, de addig is, amíg elkészül, kitolok egy kis Minit. Egy cuki indie játék, ami már retro, talán nem sokan ismerik, pedig könnyen szerethető és fillérekért beszerezhető - ez a Wizorb. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

6 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Now 2024/04: Golden Axe sorozat, régi online játékok feltámasztása

2024.05.14. 13:19 Stöki

Két hétig Magyarországon voltam és ez eléggé felborította a szokásos adásmenetet (ha ez vigasztal bárkit: felvettünk 7 KK és 3 CP adást, ráadásul ezekből 1-1 élő adás volt). Így fordulhatott elő, hogy szuperkésőn tolom ki az ehavi Now-t (meg úgy, hogy rekordhosszúságú lett). Már rég arról kellene beszélnünk, mi volt a Helldivers 2 körül meg hogy a Microsoft milyen aratást csinált a stúdiói között, de ezúttan úgy jött ki, hogy még a hírek is retrók. Elnézést, legközelebb nem lesz ilyen. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2404.png

Áprilisban amúgy erősebb nagy téma nem volt, de sok érdekes kisebb igen. Például beszéltünk arról, hogy az Embraccer hogyan alakul át, hogy az online jelenlétet igénylő játékok megőrzésének milyen útjai lehetnek, hogy tetszett nekünk a Fallout sorozat, és persze a Golden Axe animációs szériát is megszakértettük. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

9 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint 10x03: Játékrégészet

2024.05.05. 16:31 Stöki

Kicsit belassult az adások publikálása, de csak azért, mert nagyon elfoglaltak vagyunk például az újabb adások szervezésével (közeledik a 500. adásunk felvétele és azzal vannak mindenféle teendőink). A következő napokban viszont kicsit helyrebillentjük a rendet, egy héten belül három adást fogtok kapni, most rögtön egy hagyományos, vendéges Checkpointot. Mégpedig egy olyan vendéggel, akinek a neve ismerős lehet az IDDDQD Facebook-oldalát követőknek: Virág Csaba jött el hozzánk, aki szinte minden CP Mini posztja alá odakommenteli a gyári példány fotóját, mert hatalmas játékgyűjteménye van otthon. De most nem erről beszélgettünk, hanem Csaba játékrégészi hobbijáról.

podcast207.png

Csaba ugyanis folyamatosan hajtja, keresi a régi flopilemezeket és azokról archivál sosem publikált játékokat. Az ilyen játékokra szakosodott Games That Weren't oldalon Csabának már több tucat bejegyzése van, köztük például korai Novotrade-játékok prototípusai. Arról beszélgettük, hogyan akad rá ezekre a kincsekre és mi motiválja őt újabb és újabb lemezcsomagok átböngészésére. Ha esetleg valakinek vannak otthon olyan lemezei, amik érdekesek lehetnek Csabának, keresse meg őt vagy minket, persze csak az adás meghallgatása után. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

9 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

Checkpoint Mini #237: Hell: A Cyberpunk Thriller

2024.04.21. 17:42 Stöki

cpmini_237.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Készülünk az 500. adásunk felvételére, ezért kicsit takarékon vannak most az adások, de egy Mini azért elfért a hétre. Sajnos egy olyan Mini, amivel magunkat is sikerült megszívatni. A Take Two-adásban emlegettük a Hell: A Cyberpunk Thrillert, én pedig lecsaptam rá, hogy ami ennyire rossz című, az már szinte szórakoztató lehet, mint a szintén nemrég bemutatott Corpse Killer. De sajnos nem ez a helyzet, ez a játék annyira rossz, hogy az már túlment az "annyira rossz, hogy az már jó" határon, egyenesen a bűnrosszba. Szóval ezt kipróbáltuk, hogy nektek ne kelljen. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

4 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Now 2024/03 - Orosz Steam, útkereső Warner

2024.04.10. 23:31 Stöki

Bocs, kicsit későn fut be a márciusi Now, de még talán időben (bár holnap Fallout sorozatpremier, szóval megértem, ha előbb azt daráljátok le). Márciusban mindent vivő hír nem volt, ezért nincs most hónap témája, több kisebb majdnemhónaptémájáról beszéltünk helyette. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2403.png

Például arról, hogy Oroszország saját Steamet szeretne meg arról, hogy a Warner milyen piacra fordul rá és persze volt egy rakás AI-val kapcsolatos hír is. De  Emellett persze voltak szokásos havi retró és filmes hírek, bejelentések, hétizéi meg a szokásos nyalánkságok. Bővebben inkább lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

25 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint Mini #236: Skool Daze (+ a 10 legjobb iskolás játék)

2024.04.06. 18:29 Stöki

cpmini_236.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Igen, megint kimaradt egy vendéges adás (tavaszi szünetes hazautazás miatt), de már tudjátok, hogy úgyis bepótoljuk később, addig is jöjjön még egy Checkpoint Mini. Benne pedig egy spectrumos játék - riktán kerülnek ilyenek a podcastbe, pedig vannak köztük nagy klasszikusok (amik általában nem öregednek jól, de attól még fontos játékok). Például a Skool Daze, ami előtt ma is nyugodtan kalapot lehet emelni, emeltünk is. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

12 komment

Címkék: retro spectrum podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint Mini #235: Stunts

2024.03.26. 20:22 Stöki

cpmini_235.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Olyan játék következik most, amit gyakorlatilag a blog indulása óta (tehát a pre-podcast időkben is) többen kértetek, és nem is értem, hogy maradhatott ki idáig. Hiszen a Stunts egy nemzedék alapélménye, és mennyire jellemző már, hogy ilyen néven terjedt el (a wareznak köszönhetően, Európában ugyanis nem ez volt a neve). Szóva jöjjön a 4D Sports Driving, vagy ahogy mindenki ismeri, a Stunts. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

11 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint 10x02 - A Take-Two Interactive

2024.03.18. 23:38 Stöki

A remek Konnektor podcast egyik tagja, Lusztig Zsolt alias Warhawk már kétszer is volt nálunk vendég, és most harmadszor is sikerült rávennünk egy felvételre. Warhawk tapasztalt, régi gémer, ezért átfogóbb, akár egy egész céget kibeszélő adásokra kiválóan alkalmas. Beszélt már nálunk a Westwoodról és az Apogee-ről is, de most nagyobb falattal kínáltuk meg: a Take-Two-val.

podcast206.png

A cég története a játékiparon belül sem mindennapi, van benne csalás, árulás, lázadás, pereskedés - kész csoda, hogy az egyik legjelentősebb kiadóvá tudott válni. Amit könnyen lehet szeretni (például a GTA-k miatt) és még könnyebb utálni (például a védjegytrollkodásaik miatt). Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

5 komment

Címkék: retro podcast checkpoint taketwo

Checkpoint Now 2024/02 - Quo vadis, Sony?

2024.03.09. 22:54 Stöki

Februárban folytatódtak a leépítések a játékiparban, a legnagyobbat az szólt, hogy a Sony 900 embert küldött el. Pedig jó negyedévet zárt, de azért nem elég jót. A hónap témájának ezt a céget választottuk, kicsit beszélgettünk a helyzetéről, ésvalahogy most a kommentekre reagálós blokkunk is hosszabb volt. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2402.png

De a rossz üzleti híreken túl azért mások is voltak, például érdekes trend, hogy több stúdió függetlenedik, jelentős japán kiadók pedig kevesebb, de minőségibb játékra koncentrálnak. A Ubisoft pedig megint ubisoftkodott. Emellett persze voltak szokásos havi retró és filmes hírek, bejelentések, hétizéi meg a szokásos nyalánkságok. Bővebben inkább lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

32 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

Checkpoint Mini #234 - Moonwalker (arcade)

2024.03.03. 23:02 Stöki

cpmini_234.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Igen, tudom, hogy most nem Mini jönne, de a másik lehetőség az volt, hogy nem jön semmi, mert február mocsok káoszos hónap volt nekem, nem volt elég idő felvételekre. Szóval a következő Now-ig egy játéktermi klasszikussal kell kihúznotok, amit a pop királya ihletett. Mit ihletett, dizájnolt! Michael Jackson furcsa hozzájárulása a játékiparhoz egy még furcsább filmen keresztül, és mi inkább a játékot ajánljuk a kettő közül. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

7 komment

Címkék: retro podcast arcade checkpoint mini

süti beállítások módosítása