HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Hétvégi játékcsaj: Laura Bow

2014.07.13. 00:19 Stöki

Valós játékcsajok után jöjjön megint egy virtuális, egyenesen a nyolcvanas évek végéről, kilencvenes évek elejéről, vagyis a kalandjátékok aranykorából. Úgy hívják, Laura Bow, és a Sierra egy rövid életű sorozatának főszereplője volt, két játékkal: The Colonel's Bequest (1989) és The Dagger of Amon Ra (1991).

Laura_Bow.jpgA Sierránál egy nő, Roberta Williams volt az egyik góré, és talán ezért fordult elő több erős női főhős már jóval a Lara Croft-éra előtt. Ott volt például Rosella hercegnő a King's Quest IV-ből, és Laura Bow is ebbe a sorba passzol. Háttértörténete szerint Laura egy detektív fiatal lánya, aki újságírást tanul, az évszám 1925. Laurát egy barátnője meghívja hétvégére a címszereplő ezredes ültetvényére, de ott gyilkosság történik, és hamar előáll a klasszikus Agatha Christie-helyzet: a főhős összezárva marad több emberrel, akik közül az egyik gyilkos, a többi meg potenciális áldozat, mert szép sorra elkezdenek hullani. A The Colonel's Bequest folytatásban egészen hasonló volt a szitu, csak ott Laura már végzett újságíró volt, és egy múzeum megnyitóján történt gyilkosság.

A két játék (amikhez amúgy Williamsék sok elemet átvettek korai zsengéjükből, a Mystery House-ból) kevésbé foglalkozott a tárgyhasználattal, mint a többi Sierra-kaland, inkább a karakterek hátterének és kapcsolatainak megismerésén volt a hangsúly. Megfigyelni, leskelődni, hallgatózni, információkat gyűjteni – Laura egy (kettő) jó krimi főhőse volt így. A két játékban többször is meg lehetett halni, sőt a The Dagger of Amon Ra végén a játékos teljesítményétől (illetve a játék által feltett kérdésekre adott válaszoktól) függött, hogy a hősnőt is megöli-e a gyilkos, vagy fény derül a kilétére. Optimális esetben utóbbi történt, és Laurát Pulitzerre jelölték. További sorsa már a Gabriel Knight egy easter eggjéből derült ki: meg is kapta a Pulitzert, férjhez ment, és később oknyomozó újságírást tanított.

sierra_058.png

A két játékban több karaktert is valós hírességekről mintáztak, és Laura Bow esetében is ez a helyzet: a hősnőt Clara Bow némafilmsztár ihlette (nyilván a nevét is tőle kapta), a második játékban már külsőben is teljesen hozzá szabták Laurát. A screenshotok és játékdobozok mellett a színésznőről is van pár kép a lenti galériában, sőt egy Laura Bow-cosplayt is találtam, ami ékes bizonyítéka annak, hogy ennek a kevésbé ismert játékcsajnak az emléke azért még mindig él.

12 komment

Címkék: sierra pénteki játékcsaj laura bow

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr436503975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2014.07.13. 07:33:29

Sierra játékok és nem emlékszem rá, jók nem lehettek :-). Talán ezen a műfajon látszik leginkább mennyit fejlődött a számítógép. Kezdve a szöveges kalandtól a mostani HOG -okig. Akkoriban a hasonló grafika csodálatosnak tűnt a sima képekhez képest, ma nem tudnám végig játszani, pedig egyáltalán nem vagyok finnyás a látványra, többre értékelem a játékot, mint a látványt.

Cherrx 2014.07.13. 09:10:37

@Komojtalan: Én annakidején a Kyrandiával játszottam:
www.youtube.com/watch?v=_c5QrnYYk3Y
Szerintem sok ilyen játék ma is szépnek számít, főleg, ha pixel art-ként tekintesz rá.
A goblen és a fényképposzter közti különbséghez hasonlítanám: mindkettő lehet szép is és csúnya is.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.07.13. 10:00:36

passionate patti is női főhős volt, szintén sierrás. ;)

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.13. 18:44:50

Kik ezek a senkiháziak?

Guybrush Threepwood nőnek és férfinak is sokkal jobb! Én a gyereket is rolla fogom elnevezni.

Meg az Alone in the Dark-ban is volt detektív suna, asszem.

Grega 2014.07.13. 19:40:07

A Laura Bow 2 ezerszer jobb volt az 1-nél, és igenis érdemes ma is előszedni (persze scummvm-mel). de a csúcs Sierra-kalandok mindig is ezek maradnak:
Gabriel Knight 1
Quest for glory 3, 4
Pepper's adventure in time
Conquest of Longbow
King's quest 6

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2014.07.14. 20:25:10

A második játék dobozán Laura figuráját a Sierra recepcióshölgyéről mintázták, erről Roberta Williams többször beszélt.

Ízlés kérdése, hogy a két játék közül melyiket tartja jobbnak az ember, én az elsőre esküszöm. A második történet agyonbonyolított volt, földi halandónak nem sok esélye lehetett, hogy a "sikeres" befejezést megtalálja. Az első sztori ezzel szemben pont annyira volt csavaros, amennyire kell, és a környezet atmoszférája is kiváló volt. Szóval ez egy gyorsan lefelé tendáló sorozat volt szerintem, talán nem is véletlen, hogy harmadik rész már nem készült.

De Laura Bow karaktere nagyon emlékezetes.

Bobby Newmark 2014.07.17. 11:33:50

Valahogy mindig éreztem, hogy a címkefelhő egy felesleges faszság, de most, hogy így jobbra tévedt a tekintetem, már teljesen biztos is vagyok benne...

utax 2014.07.17. 23:10:46

Stöki, most tényleg ennyire rossz volt a Hancu golyóálló kávéja? Rég kész lenne a heti retro cikk ha rendesen innád :)

B-Bird 2014.07.18. 08:13:52

@utax: Gondolom nála is először a munka, aztán a szórakozás, de egy dolog mind fölött... A reggeli trónolás! ;-)

Zoolex (törölt) 2017.11.06. 15:13:31

Emlékeim szerint az 576 kbyte egyik nagyon korai számában van róla vagy teszt, vagy végigjátszás. Kár, hogy akkoriban teljesen sansztalan volt, hogy bármilyen 16 bites gépem is legyen. A grafika nekem még most is simán elmenne, viszont a klimpírozás már jócskán elriaszt attól, hogy kipróbáljam.
süti beállítások módosítása