HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Milyen egy jó launch party?

2013.03.22. 22:16 Stöki

Az elmúlt években megszokottá vált, hogy a magyar forgalmazók egy-egy fontosabb játék megjelenése előtti estére bemutató rendezvényt, azaz launch partyt szerveznek. Néha ezek egészen besűrűsödnek, a napokban például kettőn is voltam, múlt héten a Starcraft II: Heart of the Swarm, tegnap pedig a Gears of War Judgement bemutatóján.

A két rendezvény nagyon különbözött egymástól. A Heart of the Swarm launch partyján, ami érezhetően a keményvonalas Starcraft-rajongókat akarta megszólítani, Starcraft-verseny volt (olyan hardcore kommentátorokkal, hogy a felét nem értettem annak, amit mondtak), Starcraft-kvíz és hasonló, a nem kazuár közönséget megmozgató programok. Illetve a bárpultnál Starcraft-koktélokat lehetett inni (a Protoss Anyahajó elég finom volt, a tabascós Zerg Rusht inkább nem vállaltam be).

Az új Gears of War partijának szervezői látványosan nem görcsöltek rá az egészre, ők a város szívében, az Akváriumban szerveztek pár ingyenes koncertet, ami előtt két elkerített helyiségben lehetett kipróbálni a játékot. Lazább volt, és több embernek szólt, mint a Starcraft II partija, de kevésbé a keménymagra szabott programmal.

A két egészen különböző élmény után kitaláltam, hogy megkérdezlek benneteket, szerintetek milyen a jó launch party. Mit várnátok egy ilyentől, milyen programokat? Plázában vagy más helyszínen? Kazuár vagy hardcore csapásirányt? Mennyire fontos, hogy ki lehessen próbálni a játékot a partin? Hogyan lehet szerintetek tartalmasan eltölteni az - általában éjféli - árusítás előtti pár órát? Kommentekbe jöhet az okoskodás.

Nekem amúgy eddig a Diablo III és a Halo Reach partijai tetszettek legjobban azok közül a magyar partik közül, amiken voltam, de azt hallottam, a WoW: Wrath of the Lich King bemutatója is jó volt.

9 komment

Címkék: közösség launch party

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr855163385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SplitGuy 2013.03.22. 23:00:36

Őszintén szólva a launch egy bizonyos célközönségnek szól nem? Tehát nem azért tartunk ilyen jellegű bulikat, mert hogy a Tibinéni a féltizeneggyes busszal jön haza a munkából, és csak így van ideje bemenni a boltba, hanem mert egy bizonyos közösség, aki hitvallásának tekinti a játékokat úgy gondolja, hogy van értelme összegyűlni, és várni az adott produktumra.

Gondolom nagyon sokan - még ha az adott játék megszállottjai is - nem mennek el az ilyen rendezvényekre bizonyos okokból (munka, vidéki lakos, terhes a kanárija), a kazsuálok, akik pedig nem is követik annyira nyomon a játékvilág történéseit minek mennének?

A Launch Parti tehát azért van, mert nem ingyenreklám, nem hype-generátor, hanem egy kis kedveskedés a fanatikusoknak. Én legalábbis így látom.

Ezen logika alapján továbblépve egyet pedig azt kell hogy mondjam, számomra a StarCraft féle buli hangzik a legszimpatikusabbnak. Miért? Mert ha már elmegyek egy wow nyitóra, akkor nem azt akarom hallgatni, hogy egy srácnak mennyire szakterülete a verekedős játék. Fujj, menj anyádba', itt most wowról van szó! Ha buta vagy hozzá akkor kérdezz, válaszolok szívesen de ne legyen már másról szó, wowért jöttem, wowról akarok beszélni. Teccikérteni?

(Na most a wowot nyugodtan lehet helyettesíteni valami mással, legfőképp aazoknak javaslom ezt, akiknek szúrja a szemét.)

De, hogy valami konstruktívat is írjak, szerintem jók ezek a "meccsek kommentárral" felállás, ja és persze a "meséljünk érdekességet a szériáról" mert akkor, ott, abban a pillanatban ezek kötnek le. Ne legyen még egy olyan, hogy kiáll valaki a színpadra és elmondja, hogy mi is ez a játék pontosan. Aki egy ilyenre elmegy, az szerintem már mind pontosan tudja ezt!

Na és akkor a nem rövid de ellenben hosszú kommentem végére azt a világbölcseletet még odabiggyeszteném, hogy gyerekek, soha ne írjatok hozzászólást az IDDQD-re egy (kettő... sok...) korsó sör után, mert én is megtettem ugye és nézzetek csak rám hová jutottam...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.03.23. 08:05:32

nekem nagyon nemzetidegen ez a lancsparti. egy jó kocsmázást a fejlesztőkkel

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.03.23. 08:07:48

szóval egy jó kocsmázást a fejlesztőkkel többre értékelnék.
másnaposan se kommenteljetek, mert nem találjátok el a küldés gombot.

K0vasz 2013.03.23. 10:43:24

@SplitGuy: +1
Ilyen eseményre úgyis csak a fanatikusok mennek el, úgyhogy tök fölösleges kazuárkodni
(amúgy sose voltam ilyenen, de én például tuti vevő lennék mindenféle szir-szarra - bögrére, pólóra, könyvekre, ilyesmire egy ilyen happeningen)

Chessterfield 2013.03.23. 12:16:41

Egy launch party inkább a keményvonalas rajongóknak szóljon, mert ők azok, akik egyáltalán elmennek egy ilyenre. Pl. beöltözve.

Egyébként meg "én ezt a várkráft nevű játékot nem ismerem, ami az én szakterületem azok a verekedős játékok, de úgy az összes. Nincs olyan amivel nem játszottam, nincs olyan amit ne ismernék és olyan sincs amiben ne lennék jó."

:-D

Dester 2013.03.23. 14:02:36

Stöki, ha tudtam volna, hogy ott vagy, szívesen kezet ráztam volna veled. :(

Én nem mondanám magam fanatikusnak, de nagyon jól éreztem magam ezen a launch partyn, az első volt idáig. Voltak bakik (például szerintem ha valakiknek, akkor nekik tudniuk kellett volna, hogy éjfél előtt egy órával már lelövik a szervereket), de jó volt a hangulat, úgyhogy jól éreztük magunkat a haverokkal. Igazából csak azért mentünk el, mert ez az egy játék maradt, amivel rendszeresen szoktunk még mindig, így 30 fölött is játszani, és szeretjük a sztorit is, meg még rá is értünk, az asszonyok elengedték a kiskockákat :D

Dudi 2013.03.23. 14:21:39

Érdekes, hogy a launch partyra gondolva mindenkinek a nagy, több száz (ezer?) fős, csinnadrattával ellátott események ugranak be. Igen, lehet így is csinálni, de szerintem ez a hype. Én mind a Wow MoP, mind az SC2 HotS esetében (Dio3-at azért hagytam ki, mert egy éves szerződést kötve a Wow-ra ingyen megkaptam) egy kisebb rendezvényen voltam Budapest belvárosában. Igen, ott is olyanok gyűltek össze, akiket érintett a téma, de plusz dolgot adott a helyszín (bizony, egy kocsma, ahol az előadások, programok között tudtunk sörözni), és megvolt a családias hangulat. A vetélkedők során kedvező volt a részvétel (se csődület, se hiány nem volt - aki akart, az részt vett rajta), szinte mindenki nyert valami apróságot, relikviát, az egyéb ajándékokról nem is beszélve.
Egy nagy launch party a játékról, a rendezvényről (rossz esetben a kiadóról) szól, míg az általam említett party a játékosokról.
Igaz, ilyen jellegű nyitány bulikat nem is lehet megoldani egy több száz fős rendezvényen... Ettől függetlenül maradok a családias hangulatú launch partykon.
Szándékosan nem írom le a szervezőket és a helyszínt (ez itt nem a reklám helye), de egy kis gúglizéssel könnyen a nyomukra lehet akadni.

Tehát szerintem ez az igazi launch party! :)

taleskenis 2013.03.23. 19:24:33

Azért volt más a két megnyitó, mert az egyiket még egy évtized múlva is játszani fogják és beszélnek majd róla, a másik pedig akkora hatással lesz a történelemre, mint egy brazil-argentín-mexikói-spanyol szappanopera 148-adik része. Egyszer végig izgulja mindenki, aztán kijön a 149-edik rész és ez megy fel az eBayre, ahonnan jött. Érdekes, hogy az egyik játék PC-n is hatalmas siker lett, a másiknál meg csak a sírás ment, hogy többet PC-re soha. Nem baj. Majd a következő rész megnyitójára elmegy Zimány Linda, meg mindenki aki számít.
süti beállítások módosítása