HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A következő konzolgeneráció lesz az utolsó?

2012.06.18. 15:32 Stöki

Érdekes nyilatkozatot adott minap a God of War és a Twisted Metal játékok atyja, David Jaffe a Gamesindustry Internationalnek: nagy visszaesést jósolt a Wi U-nak, meg úgy általában a következő konzolgenerációnak, ami szerinte az utolsó lesz.

A neves fejlesztőt a Nintendo hamarosan debütáló konzoljáról kérdezték, erre elkezdett ömleni belőle a jóslat. „Szerintem az iPhone és az iPad már elvitte azt a piacot, ami korábban a Wii-re ráizgult, ezért a Wii U-nak korántsem lesz akkora sikere. Persze franc tudja, annak idején én azt gondoltam, hogy a PSP lenyomja a DS-et. A játékiparban dolgozom, abból élek, mégsem jönnek be néha a jóslataim” – fogalmazott Jaffe. (Mondjuk az utóbbi jövendölésével nem volt egyedül: emlékszem, amikor a 2004-es E3-on megláttuk a PSP-t, és Grath-tel megbeszéltük, hogy ez mindent visz majd, nem is értettük, mit akar a Nintendo azzal a kis kvarcjátékkal – aztán lám, végül nem a nyers erő számított.)

jaffe.jpgJaffe azonban nem állt meg itt, ha már belenézett a kristálygömbbe, mondott egy merészet. „Nem hiszem, hogy bármelyik következő konzol olyan jól teljesít majd, mint az elődje. (…) Megváltoztak az üzleti modellek, a világ még kisebb lett az okostelefonokkal, tabletekkel és az internettel, és olyan stream szolgáltatásokkal, mint a Gaikai. Szerintem tíz éven belül a konzolok eltűnnek, a következő lesz az utolsó konzolgeneráció” – mondta a fejlesztő, aki úgy véli, a nextgen konzolokból majd nagyjából 40 százalékkal kevesebb fogy, mint a mostani generáció képviselőiből. Persze ez nem azt jelenti, hogy 10 év múlva vége a videojátékoknak – tette hozzá Jaffe. Akkor is fogunk játékra való Sony hardvert venni, és akkor is lehetnek Sony-rajongók, csak valószínűleg már nem konzolért fognak rajongani, hanem például egy olyan tévéért, amiben van beépített játékstream (ilyen prototípust egyébként már az LG bemutatott az idei CES-en).

Jaffe nincs egyedül a véleményével, pár hete hasonlóan nyilatkozott Cevat Yerli, a Crytek CEO-ja is, januárban pedig Frederick Wester, a Paradox vezére mondta, hogy a következő lesz az utolsó konzolgeneráció. Nem is tudom, én ennyire nem kapkodnám el a dolgot. Bár a játékstream izgalmas technológia, és itt van a küszöbön, szerintem várjuk ki, hogy kell-e majd a tömegeknek, vagy a 3D sorsára jut, és az istennek nem akar úgy elterjedni, ahogy a tévégyártók szeretnék. Én nem tartom kizártnak, hogy lesz itt még PlayStation 5 is meg következő utáni Xbox (ööö... Xbox 1440?). És ti hogy látjátok, kommentelők?

115 komment

Címkék: elemzés jóslat konzolháború nextgen

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr274596136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vargatom 2012.06.18. 21:06:10

@xmr: "márpedig a konzol mindig is butább lesz egy PC-hez képest"

A 7 éves hardvert tartalmazó Xboxom még mindig nagyon komoly dolgokat tud produkálni, nagyságrenddel jobb ár/érték arányú befektetés volt mint egy bármilyen gaming PC.

Plusz a következő generációs dobozoknál olyan színvonalú és egyszerűen kezelhető online és tartalomszolgáltatásokat visznek erre a platformra, amiről a PC még csak nem is álmodhat.
Más kérdés, hogy ebből csak a töredéke jut el hozzánk Kelet-Mucsára, de erről nem a hardvert/szoftvert tervező mérnökök tehetnek (inkább ne kezdjünk bele a felelősök megkeresésébe...)

A PC nem túl erős szoftverkínálatáról meg inkább ne is beszéljünk. Egyszerűen nincs a platformon érdemi kereslet, így kínálat sem...

xmr 2012.06.18. 21:09:42

@vargatom: konzolon hol szerkesztek képet / zenét, tervezek, renderelek, vagy éppen játszok emulátorral c64-et, SNES-t? Hol érdekel engem, hogy három gombnyomással letölthetem a Guitar Hero akármelyik DLC-jét, vagy belekukkanthatok a Crysis 4 előzetesébe? Egyedüli előny lehet a filmnézés, de ahhoz meg minek konzol?

vargatom 2012.06.18. 21:10:53

@xmr: Játékokról beszélünk, nem? Légyszi ne kezdj olyan körökbe, amit már százezerszer lefutott a fél világ.

vargatom 2012.06.18. 21:11:35

@xmr: Ja és nézz utána hogy mi az a Netflix, amit a jenkik a nappaliban a tévére kötött Xboxon érhetnek el (meg asszem már PS3on is). Sokat megadnék érte, ha nálunk is lenne ilyen.

xmr 2012.06.18. 21:13:16

Nagyszerű, tudom mi az a Netflix.

Biztos, hogy ez az agymosás kell nekünk?

vargatom 2012.06.18. 21:19:22

@xmr: Milyen agymosásra gondolsz?

A Netflix szerintem a legjobb példa arra, hogy minek a filmnézéshez konzol - halkabb, energiatakarékosabb, mint a PC, nem fog rámenni spyware, adware, a lehető legegyszerűbb használni, ár/értékben is marha jónak tűnik, eszembe se jutna se DVD-kölcsönzőbe járni, se letölteni, se semmi, ha lenne ilyen itthon...

xmr 2012.06.18. 21:25:42

@vargatom: Semmi gond vele, mondom, legyen a tévébe integrálva. De ehhez minek a konzol?

Agymosás = tartalmat fogyasztunk, és nem pedig előállítunk. Nem kérdőjelezünk meg semmit. Nem gondolkodunk. Laptopot, Mac Air-t veszünk. Nem buherálunk autoexec.bat-ot, hogy elinduljon valami. Elkényelmesedés = elbutulás, erőforrás pazarlás!

A Tekken 6 jobb lett, mint az X-COM?

vargatom 2012.06.18. 21:32:04

@xmr: Hát nekem elég a napi 9-12 óra tartalom előállítás, amikor hazamegyek, akkor végre kikapcsolódni akarok.

Minek a konzol: nem kell PC-t használni erre és független a tévétől, és már eleve van azért mert játszani lehet vele.

Plusz emlékeim szeint te kezdted azzal, hogy "butább" a PC-nél, erre írtam hogy a tartalom elérésében és egyéb online szolgáltatásokban egy legalábbis versenyképes rendszer - bár a nem kimondottan időmilliomos usereknek az szerintem egyenesen kiemelt előny, hogy sokkal kevesebbet kell tökölni vele, csak be kell dugni a falba és _működik_... Hadd ne mondjam hogy mit gondolok az autoexec barkácsolásról, egy életre elegem lett belőle. Szóval próbálj valami konzekvens álláspontot felvenni, msot vagy buta legyen az a konzol, vagy ne az legyen a kérdés hogy minek kell.

A Tekken meg nekem sose jött be, világéletemben utáltam a verekedős játékokat; az Xcomot meg 2-3 évente előhalászom és 2 óra alatt elmúlik a nosztalgiahullám, viszont szénné idegesítenek a hülyeségei, és letörlöm a fenébe.

Optimistic Lyricist 2012.06.18. 21:35:00

@xmr:
A filmnézéshez azért jó a konzol mert a PS3 egyben BluRay lejátszó is. Ugyanaz a film BDn angliából rendelve (webshop, nem használt) adott esetben negyedannyiba kerül mint itthon DVDn sokkal több tartalommal és sokkal jobb minőségben. Ez útóbbi ugyan nem a konzolok érdeme de attól még tény.

vargatom 2012.06.18. 21:36:19

Amúgy Stöki, sztem lassan alapból mehetne minden konzolos poszt úgy, hogy ezzel a képpel kezdődik

2.bp.blogspot.com/_eEmwJ6hJ2MQ/TVCjsCNlcDI/AAAAAAAAAEg/UV1WVbHV3o8/s1600/1217664-gloriouspcgamingrace_super.jpg

xmr 2012.06.18. 21:53:08

@vargatom: Versenyképes bizonyos dolgokban, de attól még buta marad.

@Optimistic Lyricist: Én is annó ezért vettem PS3-at, hogy de jó, beépített Blu-ray. Egy darab Blu-ray lemezt nem tettem bele a játékokon kívül. Ma meg már 20E-ért utánad vágnak egy lejátszót.

peterszky 2012.06.18. 22:20:10

Ha már elment a téma egy kicsit DRM irányba, akkor én ezt szeretném: ha kifizetek egy játékot / filmet, akkor ne kelljen már az adathordozót a meghajtóba tennem, kötelezően csatlakozni a 'zinternetre, Steamet letölteni / végignézni Bruce Willis világmegmentése előtt azt, hogy ne lopj, mert az bűn, jön az FBI aztán s*ggbek*r meg átugorhatatlan előzeteseket, reklámokat. Ennyivel már elégedett lennék.

Bambula 2012.06.18. 22:30:06

@xmr: Totál értelmetlen amiről beszélsz. Játékkonzol. Játékok. Fut a pc-n a God of war ? Bayonetta ? Ninja Gaiden ? Soul Calibur ?
Ennyi.

Optimistic Lyricist 2012.06.18. 22:33:19

@xmr:
Nem tudom miért érv hogy te nem nézel rajta filmet, attól még ugyanúgy működik. Aki használja annak nem kell 20000-et kiadnia egy lejátszóra és 2012-ben HD minőségben tud filmet nézni. Ja, legálisan.

A Tekken 6 meg egy gyenge közepes játék, nem is az a jó kérdés melyik a jobb, imádom a Monkey Islandet vagy az Interstate 76-ot (hajlandó is voltam órákat küzdeni is hogy elinduljon WIN7 alatt) pár évente végig is játszom őket újra de attól még PCn sincs olyan játék mint a pl a Shadow of the Colossus.

DirtyHarry 2012.06.18. 22:40:32

@xmr: elbutuláshoz vezet hogy nem akarok autoexec.batot basztatni?? mi van?? :DD Elbutulok mert két gombnyomással akarok filmet nézni, nem pedig driver telepitgetéssel akarom kezdeni az estém? ezt komolyan mondod? :)

Hunter Thompson 2012.06.18. 22:45:51

Egyelőre nem fogadnék a streamelős modellre, szerintem kinyírja őket az ipar;

Az ISP-k jelenleg is a Youtube, Skype és társai miatt verik a hisztit. El lehet képzelni mi lenne, ha több millió gamer követelne rajtuk lagmentes streamet.

A hardware gyártók is bizonyára roppant lelkesek, ha a jövő csúcs gamer gépe billentyűzet, egér, monitor hármasból áll majd :)

És végül a játékkiadóknak sem biztos, hogy annyira jó az előfizetéses történet pár dodóért havonta. Ok, hogy nincs kalózkodás, de a kazuál réteg elég kevés játékkal tolja hónapokig (csúcsbüdzsés dobozos játékokra gondolok). Arról nem is beszélve, hogy egy előfizetéses modellben a DNF szintű 'sikerjátékok' akkora bukták, mint ide Lacháza.

Martinus_Ursius 2012.06.18. 23:10:06

Konzolok olyan tekintetben lesznek, hogy a nagyok (Sony, Microsoft, Nintendo) kidobnak a piacra egy 5x5 centis fehér dobozkát, ami a Blizzard-authenticator módján teszi elérhetővé az exkluzív tartalmakat, amiket már a TV-nk fog megjeleníteni a fentebb említett stream-szolgáltatásokon keresztül.

vargatom 2012.06.18. 23:25:33

@xmr: Megbocsáss, de a buta te vagy, amiért továbbra is próbálod elferdíteni az összehasonlítás szempontjait.

Itt nem arról van szó, hogy a konzol mennyire alkalmas általános személyi számítógépnek, hanem hogy a _következő_ generációs konzolok mint játék- és szórakoztatóelektronikai eszközök hogyan viszonyulnak a PC-hez. És itt a PC bizony elég csehül áll már most is, hát még 1-2 év múlva az új Xbox és PS ellen...

A tartalom gyártás meg egy tök más kérdés, de azt már tizeniksz éve a munkahelyemen végzem és semmi lelkierőm nincs rá otthon. Egyébként aki nagyon akar, az konzolon is tud kreálni, egyfelől vannak erre kihegyezett és a PC-t megintcsak helyben hagyó stuffok, mint a Little Big Planet; másrészt meg van pl. egy lassan tíz éve futó Red vs. Blue című "animációs" sorozat, amit meg az aktuális Halo játékkal csinálnak...

vargatom 2012.06.18. 23:26:25

@Hunter Thompson: Az Onlive tudtommal nem egészen előfizetéses, vagy legalábbis nem csak az, lehet "venni" is komplett stuffot.

Veder1 2012.06.18. 23:32:44

Fasza körökre osztott stratégiák is vannak konzolra? Szerintem nincsenek, nekem ezért nem bejövős ez a konzolosdi, most attól függetlenül, hogy tv-be van integrálva, vagy külön.

Tényleg, a konzol játékok 90%-a ugra-bugra, ügyességi, vagy sport játékokból állnak, ez miért alakult így?

Hunter Thompson 2012.06.18. 23:44:55

@vargatom:

Ahogy nézem is-is náluk, vehetsz x napra vagy örökre. Ettől függetlenül a felhős/streames megoldások alapkoncepciója az, hogy ne szoftvert vegyél drágán, hanem szolgáltatást x időre.

A "PlayPack Bundle" nem tűnik rossznak náluk, 10$ egy hónapra 200 játék. Vannak köztük egész jók, Stalkertől a Fearig.

vargatom 2012.06.18. 23:55:46

@Hunter Thompson: Számomra akkor is elfogadhatatlan a veszteséges videotömörítés. Ez az egész mainframe-terminál dolog nekem amúgy is büdös minden területen (még a Google Docs is), de a fene se tudja hogy le bírják-e nyomni a nagyközönség torkán - ha sikerül és megvan a kritikus tömeg, akkor nem nagyon lesz választása annak se, aki ellenzi...

Optimistic Lyricist 2012.06.19. 00:09:41

@Vödör:

Szvsz a nyolcvanas években még tényleg meg volt az éles határvonal konzol meg pc között, a NES-t egyszerűen tanulató játékokkal reklámozták elsősorban gyerekeknek szánva, a PC meg inkább a komolyabb felhasználóknak szólt, ott sok stratégia meg szimulátor volt ami jó sokáig teéjesen ki is maradt konzolokon. Mekkora isten volt már a Pirates vagy a Captain Blood... Ráadásul a legtöbb játéktermi játékot gyártó cég is inkább a konzolokra fejlesztett azok meg ilyen stílusúak voltak. Van kivétel is, konzolokon a kezdetek óta rengeteg nagyon jó rpg van de ezekről nem is tud a PCs master race.

Más:
Nekem attól idegen a cloud gaming, hogy 10-15 év múlva biztosan nem fogok tudni játszani a régi kedvenceimmel, hiába is akarnék fizetni érte. Ilyen szempontból sokkal szimpatikusabb a hardver, az PS1 játékok ugyanúgy mennek ma is PS3-on.

Hunter Thompson 2012.06.19. 00:24:55

@vargatom:

Ebben egyetértünk, az adataim köszönöm jól elvannak nálam. Inkább mint valami indiai 'szakembernél' kitudjahol. De egy játéknál azt mondom, ez lényegtelen. Nem hinném amúgy, hogy kisebbségbe lennénk, én úgy látom eléggé megosztja a szakmát ez a téma.

Gsnake 2012.06.19. 00:39:30

Soha az életben nem fogom megérteni a "konzol vs PC" összehasonlításokat. Miért kellene egy célhardvert összevetni egy multifunkcionális (épp ezért itt-ott keményen zsebbe nyúlós, ha új játékokkal akarsz játszani, vagy mondjuk az AutoCAD legújabb verziójával akarsz dolgozni) hardverrel? Annak, aki "csak" játszani akar és jó neki az a felhozatal, ami megjelenik az adott konzolra, bőven elég a konzol, mellette simán elfér az "öregecske" vas is, amin tud netezni, szöveget szerkeszteni, Bubuka legújabb fotóit megnézni stb.

Nekem is vérzik a szívem, hogy pl. nem játszhatok a Diablo 3-al, de nagyon jól elvagyok a Xenoblade-el az "ostoba" Wii-men, s nem aggódom amiatt, vajon a következő játék - bár már kifutóban van a konzol, mivel jön a WiiU - fog-e futni a konfigomon. Baromira régen volt az az idő, amikor megúszta az ember annyival, hogy kicserélte az S3 Virge-t mondjuk egy Tseng ET6100-ra és bővített 32 MB RAM-ról 64-re, s elvolt vele még jó darabig... 2001-ben majd félmilláért vettem egy konfigot (csak a videókártya volt 96 ezer), s kb. 2-3 évig tudtam fejlesztés nélkül használni játékra. A Wii-m 2008 óta van meg, fejlesztést nem kért, mai napig jókat játszom vele.

Félreértés ne essék, semmi bajom a PC-s játékokkal, már csak azért sem, mert vannak olyan nagy nevek a PC-s piacon, amik csak PC-n jelentek meg és mérföldkőnek tekinthetőek minden játékos számára, de éppúgy vannak nagy nevek a konzolpiacon is, amiknek a büdös életben nem fog megjelenni PC-s átirata.

S mielőtt valaki leszólna, hogy "miért szólsz bele, ennyi hozzászólással", ez a reg új, a régit töröltem, bár különösebben a oOMoHiOo nickel sem voltam hiperaktív tagja az IDDQD-nek, de ettől még nem ma kezdtem el játszani.

vargatom 2012.06.19. 00:48:30

@Vödör: "Tényleg, a konzol játékok 90%-a ugra-bugra, ügyességi, vagy sport játékokból állnak, ez miért alakult így?"

Izé, te mikor néztél utoljára konzolos eladásokat?

Xbox top 10
Kinect adventures - 17m
COD MW3 - 14m
COD BO - 13m
COD MW2 - 13m
Halo3 - 12m
GTA4 - 10m
Halo Reach - 9m
COD MW1 - 9m
COD WW - 7m
Gears 2 - 7m

PS3 top 10
COD MW3 - 12m
COD BO - 11m
COD MW2 - 10m
GTA 4 - 9m
Gran Turismo 5 - 8m
COD MW1 - 6m
FIFA 12 - 6m
MGS4 - 6m
Uncharted 2 - 6m
Battlefield 3 -5m

Ez nekem elsöprő FPS dominancia, pár TPS játékkal meg egy-egy ügyességi és focis stuffal mutatóba. Egyedül a Wii kivétel:

Wii Sports - 79m (OMFG)
Mario Kart - 32m
Wii Sports Resort - 30m
Wii Play - 29m
Super Mario Bros Wii - 26m
Wii Fit - 23m
Wii Fit Plus - 21m
Super Smash Bros Brawl - 11m
Super Mario Galaxy - 10m
Just Dance 2 - 9m

De ebből is a nagy része bundle meg csökkentett árú, és a hadonászósdira ment rá; a Mario Kart az autóverseny, a Brawl verekedős, a két Super Mario számít 2D illetve 3D platformernek.

vargatom 2012.06.19. 00:49:24

@Gsnake: "2001-ben majd félmilláért vettem egy konfigot (csak a videókártya volt 96 ezer), s kb. 2-3 évig tudtam fejlesztés nélkül használni játékra. A Wii-m 2008 óta van meg, fejlesztést nem kért, mai napig jókat játszom vele."

Tedd még hozzá a Wii árát, és jöhet a sírás ;)

Gsnake 2012.06.19. 00:54:48

@vargatom: Miért sírnék? A Wii megvolt 60ból ha jól emlékszem, azóta sem költöttem magára a hardverre egy fillért sem.
A PC-t jól megérdemelt végkielégítésemből vettem, különben maradtam volna a jó öreg MMX200-as Pentiumnál, az ET6100-as videókarival, meg a Diablo 1-el :D

Basszus, ma már elképzelhetetlen az a konokság, ami még az MMX-nél megvolt bennem évekig (mondjuk az a konfig is egy Cyrix-al indult, arról fejlesztettem az Intelre), miszerint Windowst nem engedek fel a gépre, csak DOS lehet rajta :) Aztán a már citált Diablo eldöntötte a DOS vs. Win kérdést :)

vargatom 2012.06.19. 00:58:06

@Gsnake: "Miért sírnék? A Wii megvolt 60ból ha jól emlékszem, azóta sem költöttem magára a hardverre egy fillért sem."

Vesd össze a félmilliós game PC-vel és megvan a sírás :) erre céloztam csak.

Amúgy láttam olyat, hogy valakinek a Win játékokat úgy indította a PC-je, hogy norton(!) commanderben batch file, reboot, windows indítás, game elindítás, kilépés után DOS újraindítás :D :D
Még valamikor 97-98 körül...

Gsnake 2012.06.19. 00:59:55

@vargatom: A Wii-t azért nem igazán szerencsés versenyeztetni játékeladás szempontjából, mert sokkalta inkább casual konzol, mint a másik kettő, így aztán persze, hogy a partijátékok, fitnessprogramok találnak gazdára, szemben az Xbox, meg a PS felhozatalával.

Gsnake 2012.06.19. 01:04:19

@vargatom: Így már értem :) Van benne igazság, bár azért sírni sem sírtam, akkoriban a végkielégítést afféle "lottónyereményként" kezeltem, így nem is fájt annyira a "kidobott pénz", mint amennyire most fájna akár a tizede :)

Mondjuk a konfig egész jól kiszolgált - persze új játékokkal nem tudtam rajta játszani, volt is egy elég hosszadalmas levelezésem az egyik játék kiadójával, mert a játék baromira nem futott a gépemen, annak ellenére sem, hogy a minimum konfig elvileg megfelelt a játék gépigényének - 2008-ban passzoltam át exnejem családjának, ők is elvoltak vele még 1-2 évet :) De tény, hogy leginkább "retro" játékokkal játszottam, s csak vágyakozva pislogtam az újabbakra, no meg a futtatásukhoz szükséges hardver árcéduláira :D

vargatom 2012.06.19. 01:10:56

@Gsnake: Nem is versenyeztetni akartam, csak rámutatni, hogy az elmúlt 5 évben drasztikusan átalakult a konzolok játékkínálata, elsősorban a kifinomult analóg kontrollerek miatt, meg mert a HD konzolok elszívták a korábbi PC-s játékosok nagyon is jelentős részét. FPS-ből szerintem legalább egy teljes nagyságrenddel fogyott több az elmúlt ciklusban - csak a két HD konzol TOP20 valami 120 millió példány, de ebben nincs benne se egy rakás klón, se az 5 milla alatti, de még mindig korrekt AA stuffok.
Meglepne ha a részenként 1, max 2 milliót produkáló COD és Crysis sorozatokból összejönne 14-15 milliónál több.

A Wii Sports/Play/Fit cuccok meg asszem a hw mellé voltak csomagolva, ezért a brutális számok.

Egyébként meg igen, a konzol egyik nagy érdeme az időtállóság, amíg nincs új generáció, addig szinte biztos a 30 fps, esetleg néha lemegy 20-ra. De most is pl. az Xboxnál a 2 évvel ezelőtti Halo Reach néha akadozott 20fps-re leesve, a Halo 4 meg már megint folyamatos 30... A fix hardver nagy előnye ez :)

TH 2012.06.19. 01:14:19

neee, megint egy konzol vs PC vita.
Egyrészt mindenki tudja, hogy a PC halott, most már tudjuk, hogy a konzol is halott (ergo maradnak a mobilok és a tabletek).
Aztán meglátjuk, mi lesz 10 év múlva ezekkel a halottakkal. ;)

Gsnake 2012.06.19. 01:20:38

@vargatom: No igen, ez az a hatalmas előny, amit a "megrögzött PC-sek" unos-untalan elfelejtenek: a célhardverre való fejlesztés előnyei. Pedig anno épphogy a PC-k (és elődeik) korlátozott hardvere volt az, ami rákényszerítette a játékgyártókat arra, hogy a maximumot próbálják meg kicsikarni az adott vasból, minimális hardverfejlesztési lehetőségek mellett, sokkalta inkább rákoncentrálva a belbecsre a csili-villi külcsíny helyett.

A Wii már több, mint öt éves, mégis vígan futnak rajta a friss (sajnos egyre gyérebb számban érkező, lásd WiiU megjelenés) játékok. Hol van olyan PC, amelyik hasonló időtállósággal rendelkezik?

Jól gondolod, rengeteg Wii-t adtak el bundle szoftverekkel, az alaphoz járt a Wii Play, aztán a következő volt mellé a Wii Sports (de lehet már a kezdetektől e kettőt adták mellé), utána következett a Fit Paddal együtt megvehető "konfig" a Wii Fittel.

Bár közelébe sem érnek a Wii grafikus képességei a másik két konkurens konzol képességeinek (nem beszélve egy csúcsra fejlesztett PC-ről), azért én a mai napig elégedett mosollyal az arcomon játszom a Metroid bármelyik részével, vagy a Resident Evillel.

Gsnake 2012.06.19. 01:25:08

@TH: szerinted is értelmetlen vita? :D

Amúgy szerintem egyik platform sem halott (PC és konzol), legfeljebb jelentős átalakuláson fognak átesni, előbbi remélhetőleg elmegy egy idő után a belbecs súlyával a külcsínnyel szemben, másikra pedig egyre több hardcore játék fog megjelenni.

A mobilokat és a tableteket én azért még jó darabig nem tartom esélyesnek, mint a PC-t és a konzolokat kiváltó hardvert.

Majd akkor, ha egy tabletnyi méretű hardverre rákötve dekázik majd az ember a kibertérben ;)

TH 2012.06.19. 01:31:23

@Gsnake: a megjegyzésem erősen ironikus volt, bár mostanában sokaktól hallom ezt a véleményt komolyan. A vita meg természetesen értelmetlen, mindenkinek más felel meg az igényeinek. Én inkább játszom a notebookom előtt ülve olyan játékokat, amiket szeretek, és amik érdekelnek, mint az XBOX előtt ugrabugrálva vagy a kontrollerrel bénázva (na jó, a mortal kombat nem volt rossz). Nálam több, mint fél év óta nem volt bekapcsolva az xbox, miközben a számítógépeken játszunk gyakorlatilag naponta. Ettől még megértem, hogy másnak meg a konzol jön be inkább, és azon szeret játszani inkább.
Nekem amióta van Steam, azóta gyakorlatilag minden problémám meg van oldva a számítógépes játékokkal kapcsolatban.

vargatom 2012.06.19. 01:35:10

@Gsnake: Az Xbox meg hét! éves, aztán nézzük csak a Halo4-et. Mondjuk a vezető engine kóder, Corinne Yu korábban a space shuttle meg az atomfizika körül legyeskedett (ráadásul nő is).
És hogy legyen némi kapcsolódás, tudtommal a Metroid Prime csapat egy része is ezt a stuffot heggeszti mostanában, Wii-userek szerint látható eredménnyel :)

Wii Play meg asszem a további kontrollerekhez is járt, ami a sörözős-partizós játszás szükséges kelléke volt, akár 3 példányban is per gép ;)

rognork 2012.06.19. 07:52:36

Azért az elég megdöbbentő, hogy veszel huszonezerért egy kis fos tabletet, és rádughatod a hdmi-t, dughatsz bele billentyűzetet melóhoz, stb. Szóval nem csodálkoznék, ha ez terjedne el az átlagos felhasználók között. Solidworkshöz meg mindig kelleni fog a vas, ezt felesleges belekeverni.

Joga 2012.06.19. 09:14:46

@Optimistic Lyricist: Ahogy ma elfutnak a PS3-on a PS1/PS2 játékok, ugyanúgy menni fognak a majdani (Sony által támogatott) felhős virtualizációban. Szerver leoszt neked egy virtuális PS1/PS2-tőt, azt nyomhatod. :)

Optimistic Lyricist 2012.06.19. 10:28:59

@Joga:
Tartok tőle, hogy nem fogja megérni a felhőben olyan játékokat futattni amiket már szinte senki nem játszik. Nem is a most a 15 éves játékok zavarnak, azokat meg tudom venni ebayen, nade mi lesz ha az adott játék eleve csak streames felületen elérhető és nem 10 hanem 3 év múlva is csak egy nagyon szűk fanbase játszik vele. Most is van példa olyanra, hogy lelövik egy játék online szervereit pedig még rengetegen játszanának, vagy ott van a Star Wars Galaxies amit meg a Old Republic miatt nyírtak ki pedig ott is volt még jó sok előfizető.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.06.19. 10:32:30

Lehet, hogy bennem van a hiba, de egyetlen "slágerterméke" sem ismernék fel. Az sem tudom, hogy mi az a tablet, mi az iphone. Soha nem volt almás termékem, de működés közben sem igen láttam őket.

Kérédsem az, hogy ki veszi meg ezt a sok vackot és mire kell? 1 éve van okostelefonom, de netezni sem neteztem vele egy percet sem. Néha GPS-t használom, zenét hallgatok vele, hogy ne kelljen külön mp3 player, ami 1 évnél többet nem húz ki.

Nekem a számítógép még mindig az asztali. Laptopom sem volt soha...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.06.19. 10:48:28

@Gsnake: Nagy marha, aki mindig az aktuális csúcsgépet veszi meg. 2008-as felső középkat gépen mai játék is elfut 1280x1024-es felbontáson. Ma használtan 40k-ért veszel ilyen konfigot. Ha nem akarsz 4-5 évet várni, akkor kb. 2,5 év késéssel 100k-bem összeraksz egy igen jó ár/érték arányú gépet.

Egy PC elemei egyenként cserélhetőek és eladahatóak. Egy konzolt nem tudsz félbevágni és eladni...

1996-tól kezdve 2003-ig apáránként fejlesztve lett 486-os gépből PIII-as. 2003 végén vettem életem első teljes konfigját.

A fejlesztés alatt a régi vas eladásából mindig kijött az új gép fele-harmadának ára. Igen, soha nem vol csúcs gépem, de mindig meg lett az a konfig, ami kellett valamihezi. Iődvel.

Most lehetne, de minek? A 2008 végén kb. 160k-ba fájó konfigomat használom. Ma kb. ér 40k-t...

Kinéztem egy konfigot karácsony táján. Azóta már kb. 30k-val olcsóbb, ha ma venném...

Gsnake 2012.06.19. 11:23:07

@molnibalage: vagy épp van pénze rá és marhára nincs kedve "legózni" a géppel. Nem mindenki kocka és nem mindenki hardverbuzi, vagy IT-guru, számítógép-technikus stb. Ha a szemedben marha vagyok attól, mert épp akkor és épp ott volt rá pénzem és lehetőségem, hogy megvegyek egy - egyébként nem csúcs, hanem némileg "alatta" lévő - új konfigurációt, ám legyen, különösebben nem zavar, hogy te marhának tartasz.

"Ma használtan 40k-ért veszel ilyen konfigot."

Ebben igazad van. De mi van akkor, ha 2001-ben akartam használni a konfigot és nem 2012-ben? 11 évig ne vegyek gépet, vagy ugorjak be a DeLorean kormánya mögé és utazzak pár évet egy hardverbontó ajtajáig?

Konzolt miért kellene félbevágni-eladni, ha egyszer tökéletesen működik és teszi a dolgát mindenféle upgrade nélkül? Ha kijön a nextgen konzol, akkor majd el lehet adni. Egészben, buherálás, szétszerelés nélkül. De még ekkor sem kötelező jellegű az eladás, pár évet (de egyet-kettőt biztosan) elmuzsikál még az az "ostoba konzol", míg megveszi az ember az újabbat - némileg olcsóbban, mint a nyitóár - és akkor ismét elvan évekig.

Hadd ne legyen már kötelező folyamatosan, évente akár több alkatrészt is cserélve fejleszteni, közben folyamatosan odafigyelni a kompatibilitásra. A PC-s játékok patchfüggőségét már nem is említem...

Szóval értem én, hogy szereted a PC-t, én is szerettem-szeretem, de ettől még nem nézek marhának sem azt, aki annyit költ rá, amennyit megengedhet magának, sem azt aki upgradelgetni szeret, ahogyan azt sem, aki a konzolokra esküszik stb. Na jó, akik nem tudnak kilépni az AngryBirds világából, azokat egy ici-picit, de csak azért mert totálisan hidegen hagynak a tabletek, iPhoneok, iPadok, valamint az ezeken népszerű játékok.

Részemről ennyi elég - még sok is - az egyébként totálisan felesleges konzol vs. PC vitából :)

Peace! :)

paraszgyerek 2012.06.19. 11:40:59

Az eredeti felvetésre visszatérve, a jóslat abban megalapozott, hogy az okostelefonok és tabletek "rátelepedtek" a kézikonzolokra.

A "nappaliba való" konzoloknak viszont úgy gondolom még van jövője. A fullHD-s, esetleg 3D-s megjelenítést igénylő, de beállításokkal bajlódni nem kívánó fogyasztói csoport még piacot jelenthet a nagyobb számítási teljesítményű konzolokra, még a "cloud" mellett is.

Flankerr 2012.06.19. 11:47:28

Elsőként mindenki figyelmét felhívnám egy nagyon fontos tényezőre, ez pedig a pénz. A játékot ki kell fejleszteni, támogatni. A készítők nem ingyen dolgoznak, és ők arra fognak programot írni, amiből bevételük lesz. Legyen ez iOS, Android, konzolok, vagy PC.. Ebből a szempontból a PC mindig is hátrányban volt az utóbbi 10-125 évben, és abban is marad, ha csak nem terjed el teljesen a Diablo III -féle védelmi módszer. De ehhez egy olyan szerverpark kell, ami kevés cégnek áll rendelkezésére, és nem minden játék típusnál működhet..
A másik, szerintem fontos szempontot már említették: a telefonokon, tableteken, lassan mindenen rajta lévő HDMI/USb/egyéb portok. Ha a játék szempontját nézzük (nem autocad és társai), márpedig itt a konzolokról van szó, így ezt és a multimédiát kell nézni, akkor ezek az eszközök nagyon komoly konkurenciái lesznek a célkonzoloknak.. A közepes/erős hardverek már ma zokszó nélkül játszanak full-HD tartalmakat (itt a Netflix és a gyors net miatt már nem ütőkártya a Blu-ray lejátszó mint 6 éve), 2-3 év múlva az lesz a szokatlan, ha nem.. És bár az Onlive és társai ma még küzdenek betegségekkel, (főleg az input lag, a képminőséget a sávszélesség meg fogja oldani..) pont a tabletek/telefonok esetében hozhatnak áttörést.. gondoljunk bele mi lenne, ha mondjuk az Apple beállna egyikük mögé, és a kazuár tartalmat meghagyva az Apple Store-ban, ily módon lépne be a heavy gamer világba, ahol már bármilyen játékot terjeszthetne..

Flankerr 2012.06.19. 11:49:44

Ja, és ez ellen szerintem a konzolgyártók pár év múlva csak egy dolgot tehetnek majd: exkluzív és/vagy minőségi tartalmakkal kinyalni a mostani és a következő konzolt megvásárlók seggét, hogy a szoftverből legyen bevételük..

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.06.19. 11:50:15

@Gsnake: Sem kocka sem hardverbuzi nem vagyok. Az első konfig legózásnál még segítettek. Utána én és bátyám csináltuk. 18 évesen már megvolt a kellő gógyi ehhez.

Azért, mert a konzol vasa mellett eljár az idő és egy idő után nem jön ki semmi komoly az adott konzolra. Nincs átmenet.

Évente több alkatrész csere? Fentebb írtam, hogy 2008-as konfigon a mai játékok is elfutnak némi kompromisszummal. A nagy csere az kb. 4 évente alaplap. 2-3 évenbe RAM bővítés és 3-4 évente új VGA. Ennyi...

Gsnake 2012.06.19. 11:59:14

@molnibalage: Én meg nagy marha nem vagyok.

Én amúgy szerettem, szeretek legózni, de nyugodtan belátható: nem belőlem és nem belőled, meg a bátyádból áll a világ, nem mindenki szeret.

"Azért, mert a konzol vasa mellett eljár az idő és egy idő után nem jön ki semmi komoly az adott konzolra." Ühüm. Tényleg nem vitázom tovább, mert úgy látom teljesen felesleges, csak hajtogatod a magadét.

Optimistic Lyricist 2012.06.19. 12:22:07

@Flankerr:
Most is exkluzív és minőségi játékokkal adják el a konzolokat, a Dreamcast is ennek hiányában lett sikertelen.

DirtyHarry 2012.06.19. 14:21:50

@molnibalage: jó nagy kompromisszumot kell akkor kötnöd, hallod, mert nekem a 2008-as konfigomon nem nagyon mennek a játékok, leírnád azt a konfigurációt? :)

DirtyHarry 2012.06.19. 14:23:54

@molnibalage: egy idó után semmi komoly nem jön ki konzolra?? mikor néztél körül utoljára konzol játékok terén?:) Uncharted? The last of us? és még sorolhatnám...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.06.19. 14:29:11

@DirtyHarry: Egy tök átlagos alaplap, E8500 (3,1 GHz) CPU, 4 GB (2x2 Dch) 1333 MHz RAM, ATI 4850 1 GB RAM, 1280x1024 a monitor felbontás.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.06.19. 14:32:12

@DirtyHarry: Egy adott konzolra. Egy 6 éves konzol lényegében már halott. A PC elmegy mellette és a PC jelenti az "vas maximumot". Csak a PC folyamatosan kis lépésenként fillérekért fejleszthető.

Ha jó látom egy PS3 árából még PC-ből is összerakható egy középkategóra. Használtan meg aztán ihaj...

A mostani PC-men tucatszám vannak olyan játékok amik elfutnak, mert soha nem volt rá időm és fillérekért megvehető.

Ezen felül mikor lesz harcdoce repszim meg stratégia konzolon...? Ja, hogy soha... :)

charioteer 2012.06.19. 14:45:30

Inkább az a baj, hogy lassan megölik a kreatív gamer társadalmat. Mert nincs mire kreatívkodni.
Ott van a Heroes of Might and Magic, Half Life, Cs, Thief, Stalker, Quake, UT, C&C, Caesar. Csak amiket én személy szerint szeretek és látom, hogy mennyi értéket hozzá tudott tenni a közösség. Mert megvolt rá lehetőségük.
Sajnos egyre kevesebb játék alkalmas erre.
Ez a PC elvitathatatlan előnye, ami persze a játékipar számára hátrány, hiszen nem rohanunk új játékot venni 10 óra szórakozás után.

DirtyHarry 2012.06.19. 16:28:41

@molnibalage: Most hogy jon ide hogy mikor lesz rá repszim? Photoshop nem kéne? Nyilván aki konzolt vesz nem a lock-onnal akar játszani...

Az a baj hogy egyesek azt nem értik hogy vannak játékosok akik nem akarnak Pc-n játszani...nekem pl hiába bizonygatod milyen egyszeru összerakni egy gépet meg mennyire olcso mert van Pc-m, tudom mennyire olcso tud lenni:)

Szoval a nagy csere az negy évente alaplap, vga, ram ja meg mit is hagytál ki? Processzor. Hát ez máris egy új gép:)

DirtyHarry 2012.06.19. 16:43:42

@molnibalage: Egyébként mennyi is volt 2008-ban egy E8500? 50ezer körül? Ehhez feltételezem egy átlagos alaplap is legalabb egy húszas lehetett...

Egy Playstation3 400 dollar volt 2008ban, az Xbox is talan vagy picit olcsobb...most pedig még olcsóbb. Sokaknak lehet ez is szamit...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.06.19. 18:10:01

@DirtyHarry: 120 ezer tája volt akkor a konfig, de a valutaárfolyam és sokiminden más is változott. Az viszont nem, hogy a konzoljátékok kb. 1,5-szer drágábbak, amennyire az üzletek árait látom...

Idén először történt meg, hogy anyázok, hogy egy konzol játék nem lesz PC-n. (Last of us).

Szóval, még ha lenne is konozolom, akkor is kellene PC. Egy játékért meg vesz a halál konzolt...

DirtyHarry 2012.06.19. 18:26:12

Van mindkettő :) elférnek egymás mellett... Itthon meg valóban drágák a játékok, ezert kell UK-bol rendelni, illetve vannak országok ahol működik jatek kölcsönzés is, havi 10euroert. Annyi játékot kolcsonzol amennyit akarsz, egyszerre egy vagy kettő jatek lehet nálad, csomagtol függően, postazas a havidijban van :)

Optimistic Lyricist 2012.06.19. 19:46:55

@molnibalage:
Külföldről kell rendelni a játékokat, kriminális árak vannak Magyarországon.

Gsnake 2012.06.19. 20:50:04

Sajnos a devizaárfolyam nem igazán kedvez mostanában a külföldi rendeléseknek :(

moli 2012.06.19. 22:01:17

@Gsnake: nem inkabb a forintarfolyam?

Söki 2012.06.19. 22:39:46

@bbandi: csak egy apróságot emlitenék meg! Ahogy létezik tört WoW szerver és ahogy hallottam, már a Diablo III -hoz is van battle.net faker csak a sajtreszelő vonzób alternatíva a rengeteg bug és macera miatt egyelőre, még nem írnám le az offline gamereket!

Gsnake 2012.06.19. 23:15:48

@moli: "Devizaárfolyam: Egyik pénznemnek másik pénznemre szóló átváltásakor alkalmazott árfolyam akkor, amikor a tranzakció nem jár készpénzforgalommal."

Egyik pénznem HUF. A másik mondjuk Euro, angol font, dollár stb.

anarchoid · http://www.stormriders.hu 2012.06.19. 23:16:27

@anarchoid: multiplatform jatek es medialejatszas , sok erdekes dolgot emlitenek 9konzolon lepauzalt filmet a kezikonzolodon unpauzalhatod es nezheted menetkozben stb)

moli 2012.06.20. 00:09:33

@Gsnake: aha. tehat neked a "devizaarfolyam"mal van gondod. az indiai rupia deviza? ha igen, akkor mi a baj az arfolyamaval? most eleg lent van a forinthoz kepest, az utobbi 2 evben nem volt ilyen alacsony.

Gsnake 2012.06.20. 08:07:27

@moli: bocs, de nincs nálam trolltáp. :)
További szépeket, s jókat. /OFF

moli 2012.06.20. 10:55:27

@Gsnake: *troll
felregepelted azt, hogy "pontos es igenyes megfogalmazas"

Veder1 2012.06.20. 12:52:49

@vargatom jó, tehát a konzol játékok 99%-a lövöldözős, ügyességi vagy sport játék. Fantasztikus...

petykagyilok89 2012.06.20. 16:40:40

@Szbzsolt: Ez így utólag elég vicces cikk :D Ebből is látszik hogy mennyit változott a világ bő 10év alatt. Gondolom a cikk írója a telefonján nézi majd 3G streammel a Die Hard 5 előzetesét. :P

Bobby Newmark 2012.06.20. 17:03:55

@vargatom: Ennek kábé a tizede sem igaz.

vargatom 2012.06.20. 17:05:10

@Bobby Newmark: Amit te írtál, anank meg a százada sem.
Na, nyertem?

Bobby Newmark 2012.06.20. 17:14:58

@Bambula: Fúj, úristen. Tudod mit? Nem is baj.

Bobby Newmark 2012.06.20. 17:23:34

@Gsnake: Azért vannak ilyen PC-konzol viták, mert konzolos oldalról ekkora baromságokat szoktatok mondani.

" Baromira régen volt az az idő, amikor megúszta az ember annyival, hogy kicserélte az S3 Virge-t mondjuk egy Tseng ET6100-ra és bővített 32 MB RAM-ról 64-re, s elvolt vele még jó darabig..."

2008-ban vettem a PC-m, most januárban vettem hozzá egy videokártyát 20eHUFért. Még nem volt játék, amivel ne tudtam volna játszani erőforrásigény miatt. Mivel a konzolos játékok izomból visszahúzzák a játékipart, egész egyszerűen nem kell hardverre költeni.

Egyébként Virge-öt Tsengre cserélni kibaszott értelmetlen pénzkidobás volt, ha ilyeneket csináltál, akkor tényleg nem való neked PC.

Bobby Newmark 2012.06.20. 17:42:02

@DirtyHarry: A kölcsönzés és a használt játék kereskedelem pont ugyanolyan illegális, mint a warez. Akkor már viszont az ingyen az olcsóbb, mint a havi 10 fabatka.

Optimistic Lyricist 2012.06.20. 17:53:55

@anarchoid:
Ez honnan van?

Nagyon durva hogy a játékokról mennyire kevés szó van benne, el van intézve annyival a dolog, hogy "core game experience, Halo, Fable, GOW etc"... A cloud gamingből annyi derül ki hogy lesz ilyen szolgáltatás is az offline mellé, végülis ki kell valahol próbálni. Egyébként az is látszik hogy nem fognak akárhogyan streamelni, legyen a gépeden win8, a telefonod is windowsos legyen, stb.

Mennyi company bullshit van benne az sem egyszerű.

DirtyHarry 2012.06.20. 18:03:54

@Bobby Newmark: LOL, akkor errol legyszives szólj a cégnek is akik ezzel foglalkoznak, pl Blockbuster...ha illegális lenne gondolod nem perelték volna már be őket illetve állították volna le az oldalt?? ...

Bobby Newmark 2012.06.20. 18:07:36

@DirtyHarry: Olvastál már valaha EULA-t?

Gsnake 2012.06.20. 18:13:41

@Bobby Newmark: "Egyébként Virge-öt Tsengre cserélni kibaszott értelmetlen pénzkidobás volt, ha ilyeneket csináltál, akkor tényleg nem való neked PC."

Igazad van, mert elrontottam. S3 Trio volt eredetileg a gépben, de 2001 nem ma volt és kapásból a Virge ugrott be először az S3-tól.

"2008-ban vettem a PC-m, most januárban vettem hozzá egy videokártyát 20eHUFért. Még nem volt játék, amivel ne tudtam volna játszani erőforrásigény miatt."

Hmmm... ezek szerint mindenféle lebutítás nélkül fut a konfigodon mondjuk a Metro, a Skyrim stb. Bár mondjuk nem teljes egészében értem, hogyan kapcsolódik ez egy 10 évvel korábbi konfigurációhoz. :)

DirtyHarry 2012.06.20. 18:15:57

Leszarom az EULA-t, én azzal a céggel szerzodtem amelyiktol kölcsönzök:) irj egy nyílt levelet a tucatnyi kölcsönző cégnek élükön a Blockbusterrel, gondolom ismered a nevüket... Szerinted ha nem lehetne akkor nem jutott volna már eszébe egy seregnyi ügyvédnek a Microsoftnál, Sony-nál?? Ez sem másabb mint a film kölcsönzés, vagy az is lopás?:)

Gsnake 2012.06.20. 18:18:10

@DirtyHarry: Gyanítom, hogy ezek a kölcsönző cégek simán leszerződnek a kiadókkal, ahogyan a DVD kölcsönzők is.

Bobby Newmark 2012.06.20. 18:31:38

@Gsnake: Trio és ET6100 sem sokkal jobb. Amíg nem volt 3D gyorsítás, nem sok értelme volt videokártyát venni, és az ET6100 volt kb az utolsó, ami még szimplán videokártya volt, nem 3D gyorsító.

Úgy jön össze a több mint tíz éves konfiggal, hogy a Trio és a Tseng közt nem volt négy év, és nem hozott még megközelítőleg sem akkora változást teljesítményben, mint a 8800-6770.

Nem, nem mindenféle lebutítás nélkül. De még így is jobb minőségben, mint konzolon. És ha jól sejtem, 4x nagyobb felbontáson. (Nem vágom, de igazából leszarom ám.) Ja, és olyan modokkal, amit konzolon konkrétan soha nem fogsz látni.

Aki minden időpillanatban az összes elérhető játékban ultra grafikát akar, az hülye, és ne sírjon, hogy ezt drága csinálni. Igen, az.
Az ultramagas grafika nem kötelező, hanem egy lehetőség. Egy olyan lehetőség, ami konzolon nincs.

DirtyHarry 2012.06.20. 18:32:09

@Gsnake: Szerintem is. Elképzelhetetlennek tartom ugyanis hogy egy akkora cég mint a Blockbuster csalna és ennyire nyilvánvalóan sértené meg az EULA-t....

Gsnake 2012.06.20. 18:45:30

@Bobby Newmark: "Az ultramagas grafika nem kötelező, hanem egy lehetőség. Egy olyan lehetőség, ami konzolon nincs."

Azt hiszem azért ezzel (a Wii-t kivéve) jó pár konzoltulajdonos vitába szállna.

Az ET hatalmas fejlődés volt a Triohoz képest, már csak azért is mert utóbbihoz nem volt egy normális Win driver (legalábbis a hozzá adott lemezen lévővel csak gond volt), viszont akkoriban még az internet mint olyan, korántsem volt annyira kézenfekvő, mint amennyire később azzá vált.

Sírni pedig marhára nem sírtam, csak nem fogadom el a PC-s világból kitekinteni képtelen emberek dogmáit.

Bobby Newmark 2012.06.20. 19:10:47

@Gsnake: Az, hogy te nem találtál hozzá drivert, az nem a kártya problémája. Te sok ezer forintból oldottad meg, a legtöbben meg újságok lemezmellékleteiből pár száz forintból.

Eddig még egyetlen "dogmát" nem sikerült cáfolnod, csak szólok. Ellenben más számtalan orbitális baromságot sikerült elejtened.

Neked tényleg nem való a PC, teljesen hülye vagy hozzá. Nem gond, de ez ne a platform hibája legyen már!

Bobby Newmark 2012.06.20. 19:21:44

@Gsnake: Ja, a tényekkel meg lehet vitatkozni, csak minek?

Gsnake 2012.06.20. 20:08:04

@Bobby Newmark: egyrészt nem csak az én véleményem az, hogy az ET6000 és 61000 korának egyik kimagasló kártyája volt, másrészt az S3 Trio egy kalap sz@rral volt egyenértékű (az 1 MB vs. 4 MB-ot már ne is említsük). Egy árva szóval nem írtam, hogy mennyiért vettem meg az ET6100-at, de te már több ezerről beszélsz (gondolom saját tapasztalat?).

Az, hogy hangosabban és bőszebben bizonygatod a magad igazát és lehülyézed a másikat még nem vonja maga után azt, hogy igazad van, max. azt... de nem megyek le a szintedre.

Majd vitázom, ha lesz vitapartner ;)

2012.06.20. 22:54:24

nálam a DC/GC így is az utolsó, tehát annyira nem érintene, viszont játék mindig lesz, tök mindegy hogy majd miben meg hogy hogy hívják - a nép játszani akar. a játékoktól fog függeni a választás, hogy min tolják. vett már valaki valamilyen konzolt csak a HW alapján (vett. de minthogy a DS rendesen és joggal rávert a psp-re, ezért még mindig lehet bízni a józan parasztok eszében)
ezután sem lesz másképp.
bocs ha ezt írta valaki (lehet, nem túl mély filozófia), de 100+ komment láttán auto write-only van

IndaMuncher 2012.06.21. 10:51:52

@Joga: False, a ps2 játékok csak az első ps3 sorozaton futnak el.

IndaMuncher 2012.06.21. 10:52:29

@Joga: False, csak a ps3 első sorozata visszafelé kompatibilis.

Joga 2012.06.21. 11:10:53

@F.house: Előbb-utóbb megoldják majd az újakon is. (pl. szofveres emuláció)
Valszeg inkább utóbb. :)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2012.06.21. 12:05:01

Hmmm...ez nem azon múlik, hogy a játékosok AKARJÁK-e. Ez lesz, és kész. Semmi warez, semmi használt játék, nincs olyan szoftvergyártó, aki ne szállna majd be, ha cloud "konzolokat" kezdenek el gyártani.
10 év múlva csak cloud lesz, nincs mese.

Dukefazon 2012.06.21. 13:05:32

Uhh, ez nekem elég komor jövőképnek tűnik :( Akkor fel kell vásárolni mindent még most, hogy aztán majd a régiségekre éhezőnek el lehessen adni jó pízért.

moli 2012.06.21. 13:17:22

@Dukefazon: pontosan. en is gondolkodom, hogy meg veszek egy wiiu-t (xbox es ps3 eleg felesleges annak, akinek van pc-je, gamecubeot futtat a wii-m) es egy 3ds-t, csak hogy legyen raktaron, mert tobb fizikai tulajdonolhato jatek mar nem lesz.

a jovo az, hogy kurvaanyazol a forumon - elveszik a jatekaidat.

2012.06.21. 14:25:09

@Dukefazon: nem nagy ötlet. ezt csinálják már évtizedek óta. nem véletlen kerül több ezer dollárba pl egy bontatlan snes chrono trigger (és akkor most ne is beszéljünk a neogeorol). sőt, most már simán szar ötlet, mert mindenki azt hiszi ebből kiindulva hogy most ez jó ötlet és már nem tudom hányezer 3ds-t meg játékokat felpolcoltak arcok hogy 10 év múlva csak kiszedik a fiókból és mekkorát szakítanak. még én is elgondolkodtam rajta, hogy talán kéne. abból jöttem rá, hogy már elkéstem:) nm hogy nőni nem fog az értékük, de nem is fogják tartani.

vargatom 2012.06.21. 22:25:55

Visszafelé kompatibilitás sztem már nem nagyon lesz, nem éri meg a hw költséget, szoftveresen emulálni meg nehézkes (főleg egy Cellt)

nyisziati 2013.04.06. 00:23:56

@Vödör: "Fasza körökre osztott stratégiák is vannak konzolra?"

Vannak. Nekem is azok a kedvenceim, úgyhogy párat vettem xbox360-ra:

Civilization Revolution
Panzer General: Allied Assault
Miasma
Commanders: Attack of the genos.

Meg még jópár egyéb cím.
süti beállítások módosítása