HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Játék közben meghalt, órákig nem vették észre (18+)

2012.03.08. 16:00 Stöki

Időről időre beszámolunk arról, hogy a játékfüggőség újabb áldozatokat szed, általában a Távol-Keleten. Ilyen hírek a nagyobb hírportálokra is eljutnak, de az elmúlt években ezek olyan rendszeressé váltak, hogy a sajtó már rezignáltan veszi tudomásul az újabb eseteket, csak az igazán durvákat kiemelve (például amikor egy csecsemő hal meg, mert a szülei inkább játszanak, mint hogy vele törődnének). A legutóbbi addiktológiai eset egy tajvani fiatalember, aki annyit játszott, hogy belehalt – persze ez így nem egészen pontos, inkább úgy kell fogalmazni: annyira elhanyagolta az egészségét a játékok miatt, hogy belehalt. És a "tovább" linkre csak nagykorúak és erős idegzetűek kattintsanak, mert egy kép is lesz a srácról. Ígérjük, nem csinálunk rendszert abból, hogy hullákat rakunk a blogba, de ezt a képet nem tuduk kihagyni, mert amennyire morbid, annyira tanulságos.

Az említett srác, a 23 éves Chen Rongyou ugyanis egy játékfüggőkre is felkészült, nonstop netkávézóban halt meg, és csak 8-9 óra múlva vették észre, hogy már nem él. Addigra beállt nála a hullamerevség, és úgy maradt, ahogy egyik keze a WASD, másik az egér után nyúl. Bizarr és szomorú látvány, intő jele annak, hogy a videojáték is szenvedélybetegséggé fajulhat.

A haláleset február elsején történt, de csak a napokban kapta fel a nyugati sajtó. Rongyou a tajvani Xinbei városban halt meg. Január 31-én este 10 körül tért be a netkávézóba, ott vett egy nyolcórás játékra feljogosító kódot (sokat elárul, hogy ilyen tételben is árulnak ott játékidőt), aztán az egyik székben aludt 2-3 órát, majd vett egy újabb nyolcórás kódot. A netkávézó egyik pincérnője elsején délután egy körül már látta, hogy a férfi nem mozdul, de csak este 9 körül kezdett gyanakodni, és akkor vette észre, hogy a játékos meghalt. Tajvani források úgy tudják, a League of Legends volt Rongyou utolsó játéka, a Hong Kong-i sajtó viszont a World of Warcraftot emlegeti.

A halottkém utólag megállapította, hogy a halál oka szívroham volt, amihez a hideg időjárás is hozzájárulhatott, de még inkább Rongyou lerobbant egészségi állapota. A férfinak eleve voltak szívproblémái, megtalálták nála a szívgyógyszereit is. Emellett dohányzott, és mivel törzsvendége volt a netkávézónak, rendszertelenül aludt és evett.

A végére hagytam egy sokkoló mellékszálat: a netkávézóban nagyjából harminc játékos volt még, egyikük sem vette észre, hogy Rongyouval valami nincs rendben. Sőt, amikor a rendőrök megjöttek, legtöbben tovább játszottak, fel sem álltak a székükből.

A tanulságok levonását meghagynám nektek.

(forrás és további képek)

161 komment

Címkék: halál addikció 18 even felulieknek

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr554296177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MikeMyers 2012.03.09. 00:54:11

@(त्वष्टृ): Olvastad a cikket?

"A halottkém utólag megállapította, hogy a halál oka szívroham volt."

Egy nap meghalhatnak az irodában több ezren a földön, de az nem hír.

Ha valaki szívbeteg és meghal játék közben, főleg a keret-sztorival együtt az persze nagy hír, már a meme felé menne, ha nem lenne tényleg morbid.

Oscee 2012.03.09. 00:57:29

@moli: szerintem nem muszáj, nekem legalábbis nem hiányzik (ilyen "szigorú" formában). Az ember párszor úgyis feláll napközben (kávé, wc, szomszéd irodában valamit kérdezni, ilyesmik), annyi bőven jó. Mondjuk csak heti 3 napot melózok, de hangulat, munkatempó laza (= agyilag nem zombulok be), egy-egy nyújtózás fordítás közben meg pont elég a kávék között :)
Szerintem még így is sok gamer huzamosabb ideig és merevebben ül, mint én a munkahelyen.

A 6-8 perc hazafelé úton meg leginkább nem is gondolok melóra :)

Oscee 2012.03.09. 00:59:41

@Oscee: de amúgy úgy is van rakat hardwarepénz, gondoltam már rá, hogy megfűzöm főnököt, vegyen egy boxzsákot az irodánkba mozgás + feszültséglevezetés, win-win!

KJ4prez 2012.03.09. 02:29:14

elmondom, szerintem miért nincs semmi gyakorlati haszna ennek a posztnak. megnézi az egyszeri gémer, és mit mond?

a) túl sokat nyomta, velem nem fordulhat elő
b) gyenge volt, velem nem fordulhat elő
c) szívbeteg volt, velem nem fordulhat elő
d) minden wowos/lolos buzi, velem nem fordulhat elő

pontosan ugyanaz a reakció, mint bármikor, ha valami szörnyűségről értesülünk. velem nem fordulhat elő.

azt mondjátok, szakmai blog vagytok és fel kell hívni a figyelmet a valós problémára. de minek? mi lesz tőle jobb az életünkben? mit ad hozzá?

az nem merült fel, hogy rendesen utánajártok a témának? hogy megtudjuk, mikortól számít a játék szenvedélybetegségnek. mi okozza, mik a jelei (már azon túl, hogy x órát játszik az ember ugye :D). ha észrevesszük magunkon vagy máson, hova fordulhatunk, milyen kezelésre lehet számítani. mennyire vannak felkészülve az orvosok külföldön és itthon. van-e egyáltalán irodalma a nyugati világban ennek a problémakörnek, készültek-e statisztikák, stb stb

mert annak talán lenne gyakorlati haszna.

nem a jószándékotokat kérdőjelezem meg, csak mondom, hogy ezzel a poszttal semmi se lett jobb. sőt.

(tudom, hogy már írtatok a koreai meg a kínai módszerekről, de azok is olyasmik, amiket nehezen érez közelinek az ember)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.03.09. 05:26:05

Na de a szemét kitakarták, nem kegyeletsértés a kép közlésével!

@vadiúj nick:

"a tragédiánál, drámánál valamilyen értékveszteség történik, itt, ebben a történetben viszont nehéz ilyet felfedezni."

Hát az 5 óra kifizetett de elhalálozás okából kifolyólag fel nem használt játékidő?

Reggie 2012.03.09. 07:08:09

Ezt nem ertem. Ha mar meghallt, akkor minek kene abbahagyni a jatekot? Talan attol feleled?

Chocho86 2012.03.09. 07:16:14

Szerencsétlen...

Mindenesetre hasznos poszt, elgondolkodtatja az embert. A kép meg inkább morbid, mintsem durva, szerintem nem kell elnézést kérni miatta: sokkoló, hogy ez bárkivel megeshet, mert gondolom, itt is többen vannak olyanok, akik sok-sok órára ottfelejtik magukat a gép előtt.

Kiemelném, hogy a srác felelőssége nem elhanyagolható. Ha tudja, hogy szívbeteg, napi X órát aludni kellene és oda kéne figyelni rá, hogy mit eszik, mennyit mozog, stb...

HatEnVagyok 2012.03.09. 07:17:34

Hááát, korrektebb lett volna a cikk, ha a szívbetegségéről és szívrohamról szóló rész, ami ugye a halál oka volt, nem az utolsó előtti bekezdésbe, mellékinformációként került volna... Tudom, tudom, úgy nem üt akkorát, nem hörren fel az istenadta nép.

anyahajókabinajtóhajtogató 2012.03.09. 07:22:14

@Kompli: Ostobaságokat beszélsz, fingod nincs a témáról. Nem vagy orvos az látszik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.03.09. 07:29:25

8 óra? Az egy teljes munkanap. Pláne, két óra után duplázni. Ez durva és unalmas is.

Komojtalan 2012.03.09. 07:34:01

Lol, lehet én nem tudok WoW -zani, de én WASD -ot használok. Amúgy kicsit vicces eset: BT raid, raid leader már 10 perce nem válaszol. Várunk még egy kicsit, raid feloszlik, újat csinálunk. Másnap derült ki, hogy úgy berúgott hogy elaludt a gép előtt :-).

HatEnVagyok 2012.03.09. 07:36:06

Ha hivatásos sportoló lett volna, akit az edzése közben ér a szívroham, akkor most nem felelőtlen lúzernek állítanák be, hanem nemzeti hősnek.

Bármivel járhat így az ember, ha túlzásba viszi, nem szükséges a játékokat kiemelni.

foodlfg 2012.03.09. 08:09:15

Túllihegett a téma. Mondjuk bulvárba elmegy.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.03.09. 08:21:15

@Kompli: Nem azért kap oda a szívéhez, mert ez a mellékhatása, hanem mert kib@szottul fáj, nagyokos.

AlbaZen 2012.03.09. 08:39:31

A világon mindenütt halnak meg emberek mindenféle egészségi okokból. Abból, hogy sokan folyamatosan játszanak, az következik, hogy néha játék közben is meghalnak emberek.

Lehet, hogy ha emberünk rendesen eszik, alszik és sportol, akkor is meghal.

genghis 2012.03.09. 08:51:17

nincs evve semmi baj. en is inkabb igy haljak meg minthogy elusson a villamos.:)

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2012.03.09. 08:51:18

Méghogy a GAME OVER a múlté!

ezanevemeskesz (törölt) 2012.03.09. 09:04:27

egyik rokonomat szívroham vitte el, összegörnyedve találtak rá, teljesen leizzadva. ha valóban szívroham végzett volna a sráccal, kizártnak tartom, hogy ilyen pózban maradt volna, mivel erős fájdalommal jár. egy hirtelen szívleállást, a rendszertelen, egészségtelen életmód miatt (amit korábban írtak) jobban el tudok képzelni. próbálom sajnálni, de nem tudom, 8órás játékidő, majd 2-3óra alvás, és újabb 8órás játék vásárlása úgy gondolom az életmódjára választ ad. nincs az a játék amivel egy nap ennyit hajlandó lennék foglalkozni, pedig szeretek játszani.

Malachi 2012.03.09. 09:23:58

@MikeMyers: gondolom rosszul fordították, nem lenne szokatlan.

amúgy a hír szomorú, szegény kölyök, soha nem jó, ha fiatalon meghal valaki, akár szívbetegség, akár más ok miatt. kár, hogy a bulvár összemossa ezt a játékokkal - ha teszem azt sakk közben mattolja a kaszás, most mindenki Kaszparovra lenne kiakadva.

na, megyek vissza az ME3-hoz, még alig 13 órát tettem bele, és 50-et tervezek. ez a hétvége éppen elég lesz rá.

szmoker (Homo Trollicus) 2012.03.09. 09:30:19

@The butcher strikes back: "Arról nem is beszélve, hogy ismerek pár volt WoW-os klántársamat, akik még hugyozni, vagy az anyjuk sikoltására se állnak fel a fotelből, ha raid van :P :)"
Amikor STO-ban a Borg kockát ütöm multiban, én még sörért se!... :)

phaidros 2012.03.09. 09:40:08

Az tény, hogy maratoni játékok után mindig elég szarul éreztem magam. De csak 35 éves korom után jött el az, hogy mi a szarért játsszak, az csak elveszett idő az életemből. Azóta nem is hiányzik. Igaz ehhez kellett egy kertes ház és egy család is.

moli 2012.03.09. 10:06:49

@Oscee: en nem kavezom, nem cigizem, ezert nincs kavecigiszunetem, csak pisi-. egy szobaban vagyok azokkal, akikkel dolgozom, ezert nem kell atmenni kerdezni. egy boxzsak pedig nagyon jo otlet lenne ide is, mi csocsot kertunk, mert a regi helyen ebedidoben csocsoztunk, de a fonoksegnek ebbol csak az jon at, hogy 'nem dolgozik', igy azota se kaptunk

(त्वष्टृ) (törölt) 2012.03.09. 10:31:31

@MikeMyers: "Olvastad a cikket?
A halottkém utólag megállapította, hogy a halál oka szívroham volt."

Mondtam, hogy ide már eltorzítva érkezik meg az esetbeszámoló. Mert egy alap újságíró nem tudja megkülönböztetni a hirtelen szívhalált a szívrohamtól.
Csak rá kell nézni a képre. A hullamerevség is jelzi, hogy úgy érte a szívmegállás, ahogy játszott. Én csak tudom. Másfél hónapja vesztettem el a 22 és fél éves édes öcsémet, akit szintén hirtelen szívhalál vitt el. Csak ült egy padon. Annyit se tudott mondani, hogy baj van.

Everyl 2012.03.09. 10:33:46

Stökivel értek egyet, hiszen az emberek túlnyomó töbsége szenvedélybeteg, kinek a drog (legális nem legális), kinek a munkamánia, kinek a kockulás, ezekben egy közös pont van, az agyad ugyanazon területe jutalmaz azért ha hódolsz a szenvedélyednek. Nem abba halsz bele, hogy "drogozol", hanem abba, ha már mindent ennek rendelsz alá, a srác veszélyeztetett volt (szívbeteg) + tudatosan galyra rakta magát, meghalhatott volna egy rave partyn, a munkahelyén, a lovin, ha éppen az a szenvedélye. Szerencsére bármelyik hobbit is választod, ha azt ésszel csinálod nem halsz bele, más kérdés, hogy az igazán kattant junkie nem fog leálni a kedvenc hobbijáról akkor sem ha hullákat/roncsolt tüdőt/májat nézeget. Viszont ha az értelmesebbje picit kevesebbet hódol a szenvedélyének, már megéri az ilyen (nem a tul liheget, az ilyen) cikk megírása.

Everyl 2012.03.09. 10:38:49

@(त्वष्टृ):

vagy nem akart, ezt viszont te sem tudhatod (kivéve ha már olvastad a halottkém jelentését).

Lássuk be egy Junkietől nem lehet idegen egy ilyen mondat:

Fú baszottul szúr a szívem, gyorsan még leütöm ezt a mobot, aztán beveszem a szívgyogyszerem.

Na de ennek a lightos és kocka körben elfogadott variációjába ki ne futott volna már bele: "Még egy pálya, aztán már tényleg megyek aludni"

Rebca 2012.03.09. 10:56:45

@Szergej3: Wowozok és de, a WASD gombokat kell használni ha mászkálni akarsz... Még külön utalás is van rá, hogy valaki WASD-skillt vágja-e, vagy baromarcú és backpedálozik vagy esetleg nem egérrel fordul stb. elég nagy szerepe van PVE és PVP terén is. :P

Felagund 2012.03.09. 11:10:59

@Malachi: Az én erős gyanúm az, hogy a (valószínűleg bölcsész végzettségű) újságíró keverte össze a 'heart attack' és a 'cardiatic arrest' kifejezéseket...

taleskenis 2012.03.09. 11:26:46

@Stöki:

""Ez történik, ha sokat játszol" - Ilyet pedig én biztosan nem írtam. Miről beszélsz?"

Pedig folyamatosan erre utalsz.
"Bizarr és szomorú látvány, intő jele annak, hogy a videojáték is szenvedélybetegséggé fajulhat."
Főleg az előtte levő mondattal durva.
Sokat játszol -> játékfüggő leszel -> meghalsz
Olvasd el újra a cikket. Duncannek teljesen igaza van, ennyi jön át. Nagyon véleményes lett, és ez a szóhasználaton is látszik. Az átlagembernek lesz egy újabb oka lenézni azt, aki játszik. Álszent pedig az utolsó modnattól lesz:
"A tanulságok levonását meghagynám nektek."
Nem leszólni akarlak, csak tényleg nem értem, miért jó ez neked. Több meló, több troll, és a cikknek is kevesebb haszna van, ha progapandát csinálsz belőle. Ugyanezt rontottátok el az iskolában késelős cikknél is, amit sajnos még ki is bővítettetek. Szerintem is jó, hogy írtok róla, és a kép is rendben van, de miért kell ennyire komolyan venni egy félkomoly játékblogon? Ha annyira fontosnak érzed a témát, akkor írjatok róla részletes cikket az indexen is, ahogy KJ4prez is említette. Vagy lehet, hogy inkább lazítanod kéne, mert a stressz meglátszik az írásodon.

Dr. Panasz Muki 2012.03.09. 11:26:54

Játék- és netfüggő vén trotliként nekem nagyon tanulságos volt a cikk.
Szerintem a srác szívbetegségét akár a függő életmódja is okozhatta.
Ezek a játékok kurva jók, ezért nem is játszom soha (csak ma nem). Amikor a videón jöttek a képek a játékról, na akkor kellett lelőnöm a tube-ot, mert éreztem hogy az agyam sebességet vált. Amíg szegény fiút pakolták a neylonra, semmi gond nem volt.

Szülőként nekem azért fontos ez, hogy pl. ne engedjem a gyerekemet (gép)játszani. Ne törjem meg a wii-t, bár meg tudnám csinálni, mert utána kontrollálhatatlan játszás lesz. Ne vegyek neki izmos gépet, csak olyat amin még elmegy a chrome. Ne érdekeljen, hogy a menő osztálytársaiknak bezzeg miket vettek a szüleik.
Legyen erőm, hogy leültessem egy kis szülői megbeszélésre (akármilyen grimaszokat vág). És minden nap szem előtt tudjam tartani, hogy a beszélgetés, ölelgetés, életélvezés mindig, mindennél fontosabb. Minden nap.

A játékfüggőség súlyos betegség, ugyanolyan súlyos, mint a szerfüggőség.

Macropus Rufus 2012.03.09. 11:35:49

i.j.

tudni kell abbahagyni. Szőrnyű az tény, de egy picikét sem sajnálom. Ha ilyen hülye akkor ennyi.

Macropus Rufus 2012.03.09. 11:38:57

@Dr. Panasz Muki: jók a meglátásaid.
De kérdés az, hogy a kis lurkód mikor fog önnállóan törni. Mert hát a Pisitnek is van. Én neked szurkolok, de a gyerekeket is ismerem, meg hát mi is voltunk gyerekek. :))
Akkor csak olyan medzsi kellett ami a Pisitkének volt. Most meg olyan gép kellene amin elérhető az xy szerver mert a többiek ott nyumúlnak. stb..

Dr. Panasz Muki 2012.03.09. 11:59:17

@Macropus Rufus: pont ez a lényeg, ez betegség, nem lehet abbahagyni. Kb. mintha azt mondanád a náthásnak, hogy a faszt tüsszögsz ennyit. Nem fogja abbahagyni. A játék közben az agy teljesen ráhangolódik a játékra, nem engedi kilépni a gazdatestet.
Lehet bárminek nevezni a függőt, de a tény tény marad: nem azért nem áll le, mert nem akar. Azért nem áll le, mert nem tud. Lehet, hogy nincs is betegségtudata (mint mondjuk nekem 10 éve), vagy van, de már benne van (mint mondjuk nekem 5 éve), vagy van és nincs benne (mint nekem most, el se kezdek játszani).
Ez nem valami szuper tragikus dolog és nem is olyan, mint egy szégyellnivaló nemibetegség. Ilyenek vagyunk, el kell fogadni. Ugyanúgy, ahogy pl. nem ehetek zsíros kajákat, mert meghalok de előtte megnyomorodok, ugyanúgy nem játszhatok. Ennyi.
Valahogy így kellene kiépíteni az egészségtudatot a zemberekben.

Dr. Panasz Muki 2012.03.09. 12:12:43

@Macropus Rufus:
Na igen, a lurkóka nagyon ügyes, és ennek nagyon örülök. Úgy érzem, annyi a dolgom, hogy amire csak lehet, megtanítsam. Tudom, hogy sok sok olyan dolgot fog csinálni, amiről legszívesebben nem is tudnék, de inkább nyitott maradok, hogy meg tudja velem beszélni. Pl. hogy most húzott fel egy csík katit egy barátja (állítólag csak nagyotmondásból írta neki), vagy hogy minden osztálytársának vp-t vesznek a szülei, vagy hogy mikor kell elveszíteni a szüzességet.
Mostanában jövünk rá (én is!), hogy a világ nem is olyan ártatlan, a többi szülő nem is olyan ok, mint ahogy előadták magukat.
Most azt csinálom, amit a legtöbb szülő tilt: inkább elengedem itthonról, menjen bandázni, menjen sportolni, ne rohanjon haza edzés után. Nem baj, ha elmarad a tanulás. Itthon a gép vagy a tévé előtt ülne.
Hát, ha izmos gépet akar, akkor 1 órás beszélgetés lesz belőle... Egy geci leszek és utálni fog, én nem fogok neki venni, nekem ez anyagozásnak számít. Pedig sokkal könnyebb lenne megvenni és szarni rá.

Ja igen, én is voltam gyerek, meg fiatal, csak én nem tudtam, hogy mit csinálok. Hogy amit csinálok (pia, szex, játék, net), az egy függő viselkedés, és élhetnék egy (jobb) valódi életet is. Nekem az cool volt.
Elfogadom, ha ilyesmit fog csinálni a gyerekem, hiszen ő egy másik ember, még akkor is, ha én szültem és szoptattam, de legalább tudja, hogy miben van.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.03.09. 12:52:00

mindenki: A linkelt forrás "heart attackot" ír, persze ettől még lehet, hogy angolra fordításkor volt valami hiba, és hirtelen szívhalál volt a halál oka.

@taleskenis:
Én komolyan nem értem, hogy egy feltételes módból hogyan vezeted le, hogy sokat játszol ->-> meghalsz. Én is sokat játszom, mégsem tudom elképzelni, hogy úgy végzem, mint a tajvani srác.
"A videojáték IS szenvedélybetegséggé fajulHAT." Ezt írtam, nem többet. Minden más belemagyarázás.

Az utolsó mondattal pedig valójában arra utaltam, hogy lehet kommentelni, lehet, hogy nem így kellett volna fogalmazni. A tanulságot a magam részéről éppen a fenti, általad kiforgatott mondattal vontam le.

A játékblog félkomolysága azt is jelenti, hogy a sok hülyéskedés közben néha átmegyünk komolyba. Egyébként az Indexen évekkel ezelőtt már alaposabban körüljártam a témát, pontosan olyan vegyes olvasói levelek jöttek a cikkre, mint a fenti kommentek.

A távkiértékeléssel pedig eléggé mellélőttél. Nekem az IDDQD éppen hogy stresszoldás, aktív pihenés a napi robot után, élvezem minden percét, még azt is, amikor a kommentelőkkel vitatkozom.

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2012.03.09. 12:59:56

Bár nálam még kicsi a gyerek (2 éves lesz), én nem nagyon gondolkodom előre, mi legyen majd akkor. Most mondhatnám, hogy annak idején.. De nem teszem: nekünk egy családi program volt a Commodore 16/64-essel játszani, én elsősorban szeretném ezt majd megmutatni neki, hogy milyen jó is volt ez.

Egyébként meg úgyis arra megy, amerre szeretné, engem sem akadályoztak meg, mikor középiskola 4.-ben megbuktam, mert azelőtt nyáron lett olyan a számítógép konfigurációm, amin futottak már új játékok - de egy idő után az ember visszatér a játékélmény lényegéhez, csak előtte tesz egy kis kitérőt a hülyeségbe (valaki nagyobbat).

Ha valaki tudja, hogy egy játéknak a valódi lényege a jellem próbája, akkor nem akar csalni benne, vagy nem a látványt tartja fontosnak, mert ezektől csak egyre éhesebb lesz az ember, míg a valódi játékélmény, a jellempróba kielégíti.

Na, ezt szeretném a fiamnak megmutatni. De persze elmondom azt is, hogyan jöttem rá ezekre.

Adani 2012.03.09. 13:56:22

Már régi hír, hogy valahol Dallasban asszem egy újság szerkesztőségben történt meg, hogy napokig nem vették észre, hogy valaki az íróasztalánál meghalt szívrohamban. Egyedül volt az irodafakkban, ahol dolgozott, és zárkózott munkamániás ember volt az áldozat, nem igazán haverkodott senkivel, csendben végezte a munkáját, mindig elsőként jött be és utolsóként ment haza sokszor éjszakába nyúlóan túlórázott. Valamikor szerdán halt meg ha jól emlékszem és szombat reggel a takarító vette észre, mikor megkérdezte miért dolgozik még hétvégén is. A két legjobb komment akkor az volt a cikkhez, hogy néha azért bökd meg a kollégát, ill. ne dolgozz keményen úgyse veszik észre.

Az áldozat meg élő példája az önkiszolgálóvá vált Taigetosznak ill. az aki hülye haljon meg féle darwini természetes szelekciónak. Volt már több ilyen eset is ,hogy valaki egész nap játszott vagy épp mondjuk pókerezett vagy dolgozott akármilyen dolgot túlzásba lehet vinni és nem aludt, nem evett rendesen, nem csoda, ha nem bírja a szervezete. Máskor is előfordult ilyen.

Az meg, hogy játszottak tovább mikor elvitték a hullaszállítók, az miért baj? Bárhol megtörténne. Emlékszem egyszer Bp-n is volt egy ilyen hír, hogy az utcán esett valaki össze és mentőt hívtak hozzá, de nem tudtak rajta segíteni, és vagy 2 óráig ott volt letakarva mire odaért a hullaszállító. A cikkben meg ott volt ,hogy és közben a szomszédos építkezésen a munkások mintha mi sem történt volna dolgoztak és ez felháborító. Miért mégis mit kellett volna csinálniuk? Attól hogy állnak és néznek ki a fejükből nem fog feltámadni úgyse, nekik meg munkájuk van nem szórakozásból voltak ott, mi változik ha folytatják a munkát? Amit lehetett azt megtették, elvégre a mentőt kihívták, meg gondolom újraéleszteni is próbálták.

Olyanra is emlékszem mikor egy plázában lett valaki öngyilkos leugrott a legfelső emeltről és akkor is írták ,hogy a plázát nem zárták be, csak elkerítették azt a területet, ahol történt, a rendőrség zárta le, mert ugye helyszínelni kell. De miért kellett volna bezárni? Jobb lesz attól valakinek?

Az meg, hogy nem vették észre, előfordulhat, hiszen ha nem ordibál meg nem kér segítséget, mert nem érzi, hogy baj van vagy nem tudja akkor azt látják ,hogy ott ül és max. az lehet gyanús ha nem mozog, de ki ellenőrizné állandóan mindenkit a helyiségben ,hogy él-e még? Menjenek oda félóránként minden vendéghez és bökjék oldalba? Ha mondjuk összeesik és lefordul a székről azt lehet, hogy észreveszik, vagy ha felordít, de könnyen lehet, hogy ez nem történt meg. Ha ritkán is, de előfordul iyesmi, hirtleen szívhalálnak is hívják igaz főleg sportolóknál fordult elő eddig, nincs semmi előjele, nem is tudja, hogy beteg, hirtelen lefordul a székről vagy összeesik és ha nem kap azonnal segítséget, mertp l .egyedül van vagy nem érnek oda időben akkor meghal. Sokszor még akkor is ha azonnal kap, focipályán is történt már ilyesmi, ahol másodperceken belül ott voltak a mentősök, perceken belül pedig érkezett akár helikopter is érte. Egy sima mezei LAN Party-n mikor éjszakába nyúlóan toltuk anno a játékokat akkor se foglalkoztunk a külvilággal, csak a monitort néztük, szerintem ha atombombát robbantanak mellettem azt se vettem volna észre.

Adani 2012.03.09. 14:00:18

@Rihárdó:

Középiskola 4-ben? Érettségi előtt meg lehet bukni? Ez nekem új, legalábbis mikor még én voltam érettségi előtt akkor már nem buktattak senkit mondván minek basszunk ki vele ott az érettségi, utána úgyse látjuk viszont max. majd ott megbukik ha nem tudja, de az se volt jellemző, az érettségin úgyis átlökdösnek mindenkit, aki nem reménytelenül hülye. Alig 2-3 bukás volt az egész iskolában. Amúgy én is érettségi előtt kaptam új gépet, márciusban, de az érettségire azért tanultam, utána nyáron viszont orrvérzésig játék, főiskolánál meg mindig kijött vagy a GTa vagy az NFS új része, amivel agyon lehetett az időt csapni a koleszban.

algi 2012.03.09. 14:23:50

Nem azzal van a gond, ha valaki sokat játszik, hanem azzal, ha azzal más dolgok kárára van. Én pl. tuti kevesebbet játszom a blogon korábban bemutatott dúsgazdag úriembernél, aki egy napon át játszik, hogy világelső legyen, de az én esetemben a dolog nagyobb kihatással van a pénzkeresésre, mint neki.

taleskenis 2012.03.09. 22:34:22

@Stöki: Hát jó. Kifejtem, ha ez kell. ;) De azért próbáld lazán venni.

1. Szóhasználati csúsztatások.
Előhívod belőlem a grammar nácit. :) Elemezzük a második bekezdést:

"Addigra beállt nála a hullamerevség, és úgy maradt, ahogy egyik keze a WASD, másik az egér után nyúl. Bizarr és szomorú látvány, intő jele annak, hogy a videojáték is szenvedélybetegséggé fajulhat."

Mint médiában dolgozó személy, neked nem lehet új a hír manipulálásának jelensége. Lehet ezt kuruinfósan brutálisan is csinálni, és olyan finoman is, hogy az átlagember észre sem veszi. Nagyanyám volt olyan, hogy ha valami nem tetszett neki, akkor azt mondta, "meglátjuk mivé fajul". Használhattad volna a válhat, vagy a fejlődhet kifejezést is. A fajul önmagában hordoz egy negatív előjelet, amivel úgy tudod elrejteni a véleményed a hírben, hogy az közben igaz marad.

2."Én komolyan nem értem, hogy egy feltételes módból hogyan vezeted le"

Nézzük a két mondatot egyszerre. Mit jelent? Szegény csórikám egy hülye pózba merevedett, és ez intő jele, hogy játéktól is függő lehetsz. Tényleg ezt akartad mondani vele? Az az intő jel, hogy így megmurdál valaki? Ez a vég vár a játékfüggőkre? Ez ennyire tipikus? Statisztikailag is? Vagy inkább csak ijesztgetés a játékfüggőkre és az olvasókra, hogy ennek ilyen következményei is lehetnek. Pedig nem is igaz. A srác beteg volt, ez lejjebb ki is derül (korrekt leszek, feljebb is utaltál rá, hogy nem közvetlenül a játéktól halt meg), de addig is nézzünk meg egy képet róla. :) Komolyan mondom...

3. Moralizálsz.

Erkölcsileg próbálsz nyomást helyezni az olvasóra, azzal, hogy hangsúlyozod, mennyire döbbenetes ami történt.

"Bizarr és szomorú látvány."

Bizonyára sokan szimpatizálnak ezzel, már csak kötelességből is. De mi értelme volt modoroskodni? Hírértéke nincs, de a sok modoros ember majd csimpaszkodik rajta.

"A végére hagytam egy sokkoló mellékszálat: a netkávézóban nagyjából harminc játékos volt még"

Minek? Mit akarsz elérni vele? Változzanak az emberek? Ettől a moralizálástól jobban fognak, mint a tisztán hagyott hírtől? Elpárolog a tudatlanság? Az eset ettől nem lesz se sajnálatosabb, se kevésbé sajnálatos. Akit nem hatott meg a tiszta hír, azt te sem fogod, legalábbis moralizálással nem fogod figyelmesebbé, szociálisan érzékenyebbé tenni. Bakker, nem vagy te politikus, neked nem kell ilyen hülyeségekben hinni.

Az utolsó mondatról is itt kell beszélnem. Azt sugallja, hogy itt le kell vonni valamilyen fontos erkölcsi tanulságot. Az egyszerű ember le is fog, de az olyan is. Főleg ilyen véleményes cikk után paradox a helyzet, miután tudat alatt már le is vonattad velük. Legközelebb inkább hagyd el. Az alapértelmezett úgyis az, hogy az olvasó levonja a következtetést (ha akarja), akár a hozzászólásban is.

4. Távolabbi kép.
Tfh. (Tegyük fel hogy) te egy értelmes ember vagy. Ez még nem jelenti azt, hogy az index főoldalról idetévedő olvasók értelmes, felvilágosult emberek. Következmény: Nem mindegy, hogyan tolod eléjük a hírt. Ha sokkolsz, mint a Hansolo plé, akkor az orkokból kihozod a gamernácit, keletnácit. Az fog lejönni nekik, hogy nahát, ezek. mekkora. állat. emberek. No nem mintha a jelenségnek valójában sok köze lenne a játékokhoz, vagy a távolkelethez, úgy általában. Ilyenek történnek nap mint nap. Az emberek elhanyagolják magukat és egymást is, ha játszanak, ha nem. A régebbi cikkedben benne is volt, hogy a játék inkább katalizátor, mint kiváltó ok. Legalább neked, és itt nem kéne, ha egyszer kint a címlapon. Ez az ami Duncant és engem is zavar. A játékfüggőségről szóról még annyit, hogy ez alatt a szerencsejáték függőséget szokás érteni. Utóbbi, és az alkoholizmus nem egy kategória a számítógép- és internetfüggőséggel. Viszont az orkok össze fogják mosni ezt is. Talán úgy tűnik kukacoskodok. Apró dolgokról van szó, de így együtt kicsit soknak éreztem.

5. Cél.
Igazán ez a fájó. Olyan mintha tökön szúrtad volna magad a cikkel. Remélem tényleg találsz örömöt a vitákban is, mert akkor van értelme. Szerintem erről a témáról nincs értelme itt komolyan beszélni. Persze, jelenjen meg a hír a blogon, de itt minek feszülni rajta? Még neoteny is tud poénkodni. Lehet, hogy egy kretén állat vagyok, de én lazán elintéztem volna annyival, hogy itt egy kocka, aki leRongyoulta az egészségét, és elég gyökér pózban halt meg -3 évesen. Itt a fotó, jöhetnek a mémek. :) A legmorbidabb beküldője nyer egy iddqd pólót. Miből távdiagnosztizálom a stresszt? Abból, hogy nem valahogy így próbáltad. És a hozzászólásodból sem a lazaság jön le.

Tanulság? Nekem ennyi: Hiába bújsz a monitor mögé, a kaszás úgyis megtalál.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.03.09. 23:01:08

@taleskenis: Oké, tök lazán veszem, nem én keresek ott partizánt, ahol nincs. Én a hozzászólásodból úgy látom, éppen te feszülsz itt meg, egyszerű zsurnalizmusokat torzítasz el, nem is beszélve magáról a poszt tartalmáról. Aztán az utolsó pontban kifejted, milyen lenne az Igazzy Laza Poszt (tm), te atyaúristen. Kretén állat vagy, igen.

"Véleményes cikk" - bakker, ez egy blogposzt. Mi legyen véleményes, ha nem ez? Mit vársz az IDDQD-től, sajtóközleményeket? Oké, a moralizálásért megadom neked a pontot, de megint csak: hol moralizálgassak szabadon, ha nem a blogomban?

És én részemről itt befejeztem, eddig tényleg szórakoztatott a dolog, de most már inkább untat. Peace.

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2012.03.09. 23:16:40

IDDQD: az örök élet blogja:)

nál 2012.03.09. 23:18:14

@taleskenis:
Nem veszed te egy kicsit túl komolyan magad? Vigyázz, mert a szívedre megy.

HatEnVagyok 2012.03.09. 23:31:43

@moli: Tanulj meg ékezetet írni, kérlek. Igy sose fogjuk megtudni, ebédidőkor csöcsözni akartatok, vagy csocsózni.

taleskenis 2012.03.09. 23:36:50

@Stöki: Igazad van. Úgy csinálod, ahogy akarod.

"Akinek humora van, mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes."

@nál: Á, nem lesz baj. Majd lazulok rá egyet a játékteremben.

algi 2012.03.10. 11:53:15

@HatEnVagyok: Ezt a kevés örömet is el akarod venni a kommentje olvasóitól?

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2012.03.10. 12:23:41

Hát Stöki, a kritikát azt nem bírod. Pedig komolyan nem értem, az én kommentben foglalt (tény, hogy karcos) véleményem miért nem fér össze a cikk morális szintjével. Mindegy, bannolj csak, de azért frankó lenne, ha tényleg egy picit elgondolkodnál azon, hogy hol vannak a határok és miért ott szabod meg őket ahol.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.03.10. 12:42:26

@KKKKKKK: Tökre bírom a kritikát (lásd a fenti threadet). De azon filózni, hogy beszart-e a halott, nekem nem fér bele, bocs. Ezen nem kell sokat gondolkodnom.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2012.03.10. 13:10:48

Látod, ezért mondtam, hogy képmutató vagy. A fotó belefér, az elemezgetés belefér. De hopp a záróizmok állapota már nem. Érzed a problémát?

moli 2012.03.10. 17:29:01

@HatEnVagyok: """Igy sose fogjuk megtudni, ebédidőkor csöcsözni akartatok, vagy csocsózni."""

az az agyban dol el.

moli 2012.03.10. 21:11:20

@Bobby Newmark: akar, ha nagyon fut a vagy...

Királyvíz 2012.03.10. 23:25:34

Kissé vicces, hogy azok, akik szerint ezt a hírt fölösleges volt leközölni itt, mert ez csak szenzációhajhászás, és nem vezet sehova, azok nem veszik észre, hogy pont a cikk kiváltotta gondolatébresztő vitában vesznek részt. Vagyis a poszt elérte a célját.
Sakk-matt.

2012.03.11. 01:31:32

helikon kastélymúzeum?

Wertzui 2012.03.11. 12:46:29

@taleskenis: Khe? Ebből az űrstükis gyűrűkúrás katyvaszból most mit kéne, hogy kivegyek?

Wertzui 2012.03.11. 12:49:09

A képet látva azt gondoltam, hogy ez is csak amolyan mindfuck szivatás, mint a PC Fórumon az agyhalottkét fércbúkozó kislányról szóló cikk.

Wertzui 2012.03.11. 12:53:06

@Wertzui: Már mint hogy az itteni képet.

Kuz 2012.03.11. 14:48:25

@Adani: Az nem volna baj hogy folytatták a játékot, csakhogy ha elolvasod az szerepel, hogy fel se álltak a helyükről. Mármost ha én egy netkávézóban játszom (régen volt már de akkor gyakran), ha bejönnek a zsaruk akkor azért csak felfigyelek hogy hoppá mi a fene történt. Az hogy nem is álltak föl azt jelenti, hogy annyira el vannak merülve a játék világában hogy hacsak egy gránát nem robban fel a közelükben, észre se vennék mi történik a valóságban.
A bejegyzés pedig az addikcióról szólt, márpedig ha nem is közvetlenül a függőség ölte meg a csávót (közvetetten nyilván hozzájárult), viszont az a függőség közvetlen következménye, hogy nem állsz fel a monitor elől ha valami szokatlan történik.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.03.11. 15:45:12

nem értem min van fennakadva a nép, még hogy a "sárgák" nem vesznek észre semmit, egyszerűen az urbanizáció vonzza magával a kicseszett nagy közönyt, Pest se jobb egy fokkal se, simán kirabolhatnak az utcán, rosszul lehetsz, senki nem fog segíteni az ziher, rohan mindenki a maga dolgára, a sok csöves miatt Te is egy leszel akit átlépnek, nem figyelünk egymásra, ez van

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2012.03.11. 18:18:53

Na jó, akkor felszólalok.

Kedves IDDQD "Szerkesztőség":)
Én egy lelkes, 10 évesen nagy-nehezen-zsebpénzt-összespórolós-PC GURU-576 KByte-CoV magazin olvasós C64 tulajdonos voltam/(vagyok!), és 10 éve hiányzik, amit annyira szeretek, és az IDDQD blog volt az egyetlen, aminek olvasása közben AZT éreztem, amit kell:)

Legyenek szívesen olyan cikkeket írni, amelyek játékokról (és azok történetéről) szólnak, és a képek pixelesek és monitorrol/tv-ről fényképezettek, nem sokkoló, tv-bulvár hírekről szólnak.
Máskülönben kénytelen leszek a családfői teendőim mellett megmaradó 15 szabadidőmet más netes kiadványra fordítani, amely valószínűleg külföldi lesz.

Köszönöm, hogy elolvasták olvasói levelem, maradok kiváló tisztelettel:
Rihárdó

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2012.03.11. 20:20:28

hoppá bocsánat, javítok 15 PERCES SZABADIDŐMET más netes kiadványra fordítani :)

adamsky21 2012.03.11. 21:41:08

@moli: Nokiánál dolgoztál? Eddig csak ott hallottam csocsóasztalról.

moli 2012.03.11. 21:50:30

@adamsky21: nem bent volt, hanem kint a lokalban, ahol ebedeltunk. epp ez a baj, mert aztan elkoltoztunk.

kiskutyauto 2012.03.11. 22:31:44

FALS (mármint a cikk és a kép) Dehogy halt meg ez a tag és dehogy így, milyen WSAD és Wow, hagyjukmár... kezdő 7 éves gamer is látja hogy fake az egész.. szenzációhajhász és vagy antipropaganda baromság és még csak nem is vicces...az alkohol, bármi más drog, a médiák, tv és szappanoperák sokkal károsabbak és leginkább a vallások és egyházak sokkal veszélyesebbek, az agyhalál amit okoznak a legdurvább, élőhalottakat csinál emberekből, akik szemforgató, konzervatív zombikként, pokoli kínok közt, öröm és boldogság abszolút esélye nélkül vegetálják végig növényi szinteken létidejüket... azzal miért nem foglalkozik senki...? A játék fejleszti a reflexet, kombinatorikát, az intelligenciát, kondícionálja az agyműködést és mellesleg az online játék még szocializál is, tehát a kiber-elvadulás réme is csak propaganda hazugság... Nem a játékról van szó, hanem az általános, BÁRMIRE PROJEKTÁLT FANATIZMUSRÓL ÉS MÁNIÁRÓL. Gondolja valkai, hogy ha egy ember napi 20 órát horgászik az nem döglik belel előbb utóbb? Vagy ha napi 20 órát pornót néz, ponyvaregényt olvas, esetleg kirándul mániásan és rögeszmésen, az nem hal bele. Minden mániás addikció veszélyes, teljesen tökéletese MINDEGY HOGY történetesen mire fókuszált. Bármilyen hobbit vagy épp többé vagy kevésbé káros emberi tevékenységet meg lehet így bélyegezni undorító aljas hazugsággal, hogy káros... Most konzervatív, inkvizíció felé erőszakoló terror tombol sok helyen a világban, hát nekitámad ennek a hobbinak, hiszen ezeknek a barmoknak mindig kell ellenségkép és bűnbak. Hatmilliószor károsabb tevékyenségek vannak. Egy gamer, aki napi 4-6 órát foglalkozik a hobbijával semmivel sem rosszabb, mint aki napi 4-6 órát pakolgatja a bélyegeit, vagy a mittudoménmilyen gyűjteményét, vagy épp modellezik, filmeket néz, barlangászik stb stb stb stb.. Ahelyett hogy örülnénk, hogy van valami ami leköti, boldoggá teszi és nem HELYETTE DEPRESSZIÓS ÉS UNATKOZIK, mint sok egyéb civilizációs betegségekben szenvedő korcs... Felháborító, undorító, szánalmas és unalmas már ez a konzervatív bér-hisztéria a számítógép játékokkal szemben... Kéne találni valami valósabb bűnbakot már...

Chocho86 2012.03.13. 07:56:02

@taleskenis: Most nem azért, de ez vicces kéne legyen? Most ez mi akar lenni?

Chocho86 2012.03.13. 07:59:44

@kiskutyauto: Savanyú a szőlő? :) Egyébként a YT-n megnézheted az esetről készült felvételeket is. De persze, tudom, nem kell mondanod: azok is hamisított, megrendezett jelenetek, amik mögött a "tudjukkik" állnak, akik egyedül azért léteznek, hogy megkeserítsék a szegény szabad gamerek életét.

Ugyan már.

Akinek nem inge, ne vegye magára az esetet. Szörnyű, fájdalmas, morbid, de ez van. A játékfüggőség ugyanolyan addiktológiai esetté fajulhat, mint az általad említett fizikális drogok. Egyébként -- nem a személyeskedés végett, de -- az általad összehordott, követhetetlen és értelmetlen katyvasz alapján arra következtetek, hogy neked is van valami súlyosabb bajod. Lehet, el kéne gondolkodni picit az életviteleden. :)

VeszettTraktorosMüezzin 2012.03.13. 09:20:47

@-- Hoze --:
Itt maga a játék a pénzkereset.
WoW.
Amcsi srác csak az érdekes küldiket akarja végigtolni, de van egy rakás sallang, vagy nem akar egy gyík level 1-es harcossal rongyolni, hanem kéne rögtön neki a 60, vagy egy unique item.
Ilyenkor jönnek be a kínaiak, akik jó pénzért megcsinálják ezt helyetted.
Megfelelő fórumon megtalálod az emberedet, kiadod a feladatot, átadod neki az accountodat ő megcsinálja, ha szükséges akkor megadott időre, majd ha kész visszapasszolja. Te csengetsz neki pár dodót és kész.
Gondolj bele, hogy egy hurkagyurka amcsi hülyegyereknek mennyit jelent 5-10 dollár? Nem sokat. És az hogy a kb 2x ennyiért megvásárolt játékidejéből a legtöbbet olyan mókával töltse ami élvezetes számára? Meg fogja érni. Ezek a kínai WoW-mókusok pedig már akkora rutinnal tolják a szar "melót" a virtuális térben, hogy gyorsan a legnagyobb hatékonysággal vezetik keresztül a karakteredet azon amihez neked nem fűlik a fogad. És ott mennyit is jelent egy eset 5-10 dollár?
Megcsinál egy hónap alatt 10-20 ilyen kérést és van 100-200 dodó. De ez csak a felszín. Kéne egy kimaxolt szintű paladin, x y és z unique itemekkel, elvégezve a b c kulcsküldetéseket.
Na ott már súlyos összegek mennek. Egyik cimbi kimaxolt egy (tán német vagy holland) srácnak egy karaktert. Akkor lvl 80 volt a plafon. kb 10-20 szint környékéről indult ott adta át a srác a kariját.
Egy hónapig srác napi 12-16 órában tolta és meg lett.
Kapott érte 80 000 Ft-ot!
Más napi 8 óra fizikai munkát csinál ugyanezért az összegért. Ő ha úgy vesszük irodai munkát végzett, mert egy gép előtt egy székben ülve csinálta hasonló ideig. És lévén egy WoW fanatikról beszélünk, ő még élvezte is amunkáját. Na így van ebből pénzük a kínaiaknak.

Az, meg hogy megmurdelt a szegény csóka. Szívproblémák és egészségtelen életmód. Akár egy vasúti munkással is megeshetett volna. Akkor a vasút a hibás a halálért? Ugye, hogy itt sem a játék ölte meg, hanem ő saját magát, hogy nem figyelt az egészségére. És nem, annyira játék nem tudja elvonni a figyelmet, hogy ne egyél, ne igyál, ne uralkodjanak el a szervezeted szükségletei. Esetleg a trombózis, de az is emberi hülyeség. Irodai munkát is lehetne ezzel vádolni. Csak itt van munkavédelmi oktatás, hogy X időnként mozogjunk.

VeszettTraktorosMüezzin 2012.03.13. 09:31:29

@kiskutyauto:
Neked is van bajod hallod e?

A játékfüggőség valós probléma, és keleten vannak valós halálesetek emiatt. Valóban úgy kéne inkább fogalmazni, hogy a játék egészségtelen életmódba kezdett és elhanyagolta magát ez a halálához vezetett. De attól még létező és valós probléma.

És ahogy az írásodból olvasom megtámadva érzed magad. Miért?
Gamer vagyok. Nem érzem megtámadva magam. Igaz én on-line nem annyira játszom mert számomra jó RPG-t offline játszottam csak. Egy MMO sem tudott megfogni pedig kipróbáltam jó párat. Talán a BF2, aztán abba is beleuntam.

A kép egyébként valóban elég mókás, és valahogy nehéz elhinnem, hogy valaki így kapjon hullamerevséget, de ebben az ülve fekvős pózban nem olyan lehetetlen, ahogy a kéztartás is.

Szóval.
Problem?

moli 2012.03.13. 10:15:39

@VeszettTraktorosMüezzin: netto 190.5 ft oraber az nagyon szar szinvonal (egy magyarnak).

taleskenis2 2012.03.13. 15:35:37

@Chocho86: Lehet, hogy pont az lenne a lényeg, hogy magadtól rájöjj. Ha nem érted, arról nem én tehetek. Talán ez segít:

modoros.blog.hu/2008/11/11/a_modorossag_definicioja

modoros.blog.hu/2009/03/20/parainesis_nyajas_olvasoimhoz

Elég részletesen kifejtettem már a véleményem, hogy megértse, aki képes rá. Szerintem a modorosság aktívan hozzájárul a közöny kialakulásához. Felőlem mindenki azt gondol, amit akar, én csak kritizálok, ha van rá igény. Most vettem észre, hogy életemben először bannolva lettem. Úgy érzem nincs rá.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.03.13. 15:40:22

@taleskenis2: Csak egy hétre bannoltam a júzered, de ezt meg is írtam neked, ugye. Úgy láttam, jót tenne neked egy kis lehiggadás.

És pontosan tudod, hogy nem a véleményed miatt bannoltalak, hanem akkor, amikor elkezdtél teljesen feleslegesen trollkodni. Nem tudom, mire számítasz, mit fog csinálni egy bloggazda, ha elkezded személyeskedve baszogatni.

taleskenis2 2012.03.13. 16:29:47

@Stöki: Az emailem már megszűnt, mert csak kommentelésre használtam a passt.

Ha te ezeket a képeket "személyeskedő baszogatásnak" veszed, arról nem én tehetek. Nem lehet, hogy hiányzik belőled az önirónia? Azért fejtettem ki részletesen a véleményem, mert félre akartad magyarázni. Egyszerű zsurnalizmus? Ez olyan, mint amikor UP a sok indexes helyesírási hibát technológiai sajátosságnak nevezte. Személyeskedni pedig úgy érzem nem én kezdtem, és pont emiatt nem írtam inkább. Nem számítottam rá, hogy miután azt írtad, hogy bírod a kritikát, kimoderálsz. De egyébként igazad volt. Ez a te blogod. Arról, úgy és akkor írsz, amiről, ahogy és amikor akarsz. Ha neked ez a jó. De ettől a demagóg bulvár még nem lesz zsurnalizmus. A véleményem pedig továbbra is az, hogy a lehető legrosszabb formáját választottad a leközlésnek. Szerintem ebben az esetben a sajtóközlemény, de még a mém contest is hasznosabb lett volna. Szerintem simán jogos volt a kritika. Én legalábbis örülök neki, ha valaki figyelmeztet, hogy valamit rosszul csinálok (és szoktam is). Az is jogos volt, amit kaptam. Túl komolyan vettem. Viszont a stresszre visszatérve, én nagyon jól szórakoztam a képeken. Még most is mosolygok, amikor eszembe jutnak.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.03.13. 16:41:16

@taleskenis2: Nem szűnt meg, hiszen ugyanarról az emailről regisztráltad ezt a mostani nicket is.

A vitát nem folytatom, semmi értelme ugyanazokat a köröket lefutnunk. Egy dolog azért: a vélemény az vélemény. Nem lesz egyetemes igazság sem a te véleményed, sem az enyém. A kritika okés volt (még ha nem is értek vele egyet), de azzal, hogy egy számomra kedves fotót elkezdtél fotosoppolgatni, átcsúsztál trollkodásba. Az elsőt még elviseltem. A másodiknál már úgy láttam, egy egész sorozat készül, és lesújtott a banhammer.

De annak örülök, hogy legalább neked tetszik a humorod.

taleskenis2 2012.03.13. 16:53:16

@Stöki: Indapassom van, mail fiókom nincs. A cím is a passhoz tartozik. Fiók törlődik pár hónap inaktivitás után, a pass örök.

"A vitát nem folytatom, semmi értelme ugyanazokat a köröket lefutnunk."

Egyetértünk.

"örülök, hogy legalább neked tetszik a humorod"

Szerintem ez több volt egyszerű viccelődésnél. Ez is a kritika része, ahogy a Chenes kép is az volt. Azt azért remélem te is látod, hogy sehol nem szánalmasoztalak le. Vagy milyen reakcióra számítasz, ha piszkálod a kommentelőket?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.03.13. 16:54:43

@taleskenis2: Szerintem is több volt, ezért is moderáltalak végül. :)

taleskenis2 2012.03.13. 17:00:49

@Stöki: Ja, de előtte meg a félkomolyan vett hozzászólásom után, le is kreténállatoztál. Szerinted nem volt jogos, hogy én is kritizállak utána? Vagy amikor az írod, hogy csak "belemagyarázom" a szövegbe a jelentést? Te nem?

Királyvíz 2012.03.13. 18:03:51

@Tyl3r: Lol! :) Most elképzeltem, ahogy az IDDQ tisztelt tagjai leparkolnak az ellenszenves kommentelő háza előtt, majd kipattannak az autóból és műbránert lóbálva berontanak az ajtón... :)Ezt nevezem én moderálásnak! :)

ratatüj - az édes vadállat 2012.03.14. 12:32:41

Sunyin, oldaliranybol dobnam be a kovetkezot:
A legvaloszinubb dolog (ha LoL-rol beszelunk), ami a srac halala utan tortent, hogy a csapattarsai sorban beirogattak a chat-be, hogy mocskos afk-er meg leaver es mindenki report-olja a szemetet.

kiskutyauto 2012.03.16. 04:42:52

@Chocho86: Nah már megint megtalált valaki... igen igen igen én én én ... persze persze... egy gumiszobából merészeltem ÖNÁLLÓ és egyéni véleményt írni, AGYMOSÁSOK HATÁSA NÉLKÜL... tudom hogy ez a zombiknak fájdalmas... sajnálom.. esetleg fel kéne ébredni a csipkerózsikaálomból..

kiskutyauto 2012.03.16. 04:45:50

@VeszettTraktorosMüezzin: Megtámadva érzem magam mert gamer vagyok és ez nyilvánvaló kreált anti-gamer propaganda kamu... csak a hülye nem látja...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.03.18. 20:38:47

életcélom, hogy 120 évesen, wasd-be görcsölt ujjakkal találjanak meg a nyugdíjasotthon szerverszobájában ?D

kiskutyauto 2012.03.19. 02:36:57

Mellesleg eleve: sírva könyörgöm, egy igazi gamer, az MIÓTA TÖLT NETKÁVÉZÓBAN 8-10-12-15 +++ ÓRÁKAT???????????????
Eleve minden valamirevaló minimum-gamernek is van saját gépe és a netkávézó ennyi időn át, még dél-ázsiában is inget gatyát elvinne...

A gondolkodás még nincsen betiltva ám... (bár orbánék gondolkodnak rajta az biztos)

Egy gamer, aki online tolja, PLÁNE TAIWANBAN, ami ugyebár, már 25 éve legalább a világ vezető hardver beszállítói közt van, tehát pöttyecskét könnyedén raksz össze ott egy gamer pc-t... ott majd hát peeeeerszeeee-hóóóóógyneeee a gamer bejár ám kaféba folyton és ott rohad napokig... jóreggeltkívánok...

Ez a beteg sztori még valahol nagyon mélyen Kínában, vagy pl Bangladeshben és Vietnamban (ill hasonló kaliberű ázsiai helyeken) elment volna, de legkevésbé Taiwanban...
De mint már korábban fentebb írtam, ezer sebből vérzik még a történet...

A WASD meg amúgyis egy agyatlan baromság ide, mivel ha netán valaki nem tudná, az MMORPG-kben a lőtéri kutya sem használja ezeket a gombokat, hiszen egérrel irányítasz és F1-F12 gombokra vannak kipakolva a műveletek... (a bal kezed azokon van) de sebaj... noob-ok lúzerek lámák beszopják simán az ilyen agyhalott kreténségeket... további jó szórakozást és szerintem mielőbb licitáljatok az ember acc-jára!!!! Állítólag kirakták Amazonra... 1000 dollártól indul, de hát nem vészes ez, mivel emberünk pro volt és fullfullra ki van maxolva a karija...

moli 2012.03.19. 07:35:38

@kiskutyauto: rendben, osszerakod a geped ottonra. es osszeraksz egy sajat internetet is, vagy hogy?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.03.19. 07:41:53

@kiskutyauto: A Távol-Kelet néhány országában teljesen máshogy fejlődött a játékoskultúra, mint nálunk. Tajvanon a játékosokra felkészített netkávézó kb. olyan természetes, mint Kanadában a hokibár vagy nálunk a lángosos.

VeszettTraktorosMüezzin 2012.03.19. 11:00:55

@kiskutyauto: Kínáról beszélünk ember.
Ott egyrészt a játék nem csak szórakozás, hanem mint korábban is írtam, pénzkereseti lehetőség. És lehet olcsóbb vagy jobban megérős neki netkávézóból tolni, mint otthonról, akár van gépe akár nincs.
És te nem gamer vagy, hanem egy takonyorrú vérpistike akit anyukája nem enged játszani mert tanulni kell és most ezért érzed magad megtámadva.
Túlliheged a semmit. Egy hülye kínai telibe szarta az egészségét, a média játékfüggőségként mutatja be, de mi akik benne vagyunk tudjuk, hogy ez bullshit, akik meg nem, azokat leszarjuk, mert úgysem játszanak. Pont. Te meg pörögsz még mindig a dolgon, de minek?
Lazíts és inkább játsszál. Én tegnap letoltam egy maratoni Skyrim napot, és jól esett. Közben nem haltam éhen, a csajom sem hagyott el a játék miatt, stb stb.
Te meg játsszál inkább ne a szádat tépd.

VeszettTraktorosMüezzin 2012.03.19. 11:05:33

@kiskutyauto:
"Ez a beteg sztori még valahol nagyon mélyen Kínában, vagy pl Bangladeshben és Vietnamban (ill hasonló kaliberű ázsiai helyeken) elment volna, de legkevésbé Taiwanban...
De mint már korábban fentebb írtam, ezer sebből vérzik még a történet..."
Például abból a sebből is, hogy Taiwan is a Kínai köztársaság irányítása alatt van már vagy 60 éve a II VH. óta.
Nagyon nem vagy képben ember! Ne kommentelj tovább, mert magadat meg a gamereket járatod le leginkább. tényleg kussolj el.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.03.19. 17:46:12

@moli: nyolcvan év múlva szerverszoba kell majd a call of duty 19-hez. ;)

thinkEdem 2012.03.19. 18:16:22

@kiskutyauto: "A WASD meg amúgyis egy agyatlan baromság ide, mivel ha netán valaki nem tudná, az MMORPG-kben a lőtéri kutya sem használja ezeket a gombokat"
Check your facts. Baromi sok MMO és játékos használja ezeket a gombokat, vagy másokat az irányításra. Én pl. eddig MMOban még sosem mozogtam kattintással.

kiskutyauto 2012.03.20. 00:29:57

"Taiwan is a Kínai köztársaság irányítása alatt van már vagy 60 éve a II VH. óta."

Kb annyira "Kína" mint Hong-Kong vagy Macao... de sebaj, kicsit még művelődj és akkor talán olyan okos leszel valóban, mint amilyennek magadat képzeled... (s mellesleg ha nincs dizlexiád még azt is érthetted talán: kurvára mind1 hogy közigazgatásilag a kínai terrordiktatúra határain belül van vagy sem, ha egyszer ettől még ha fejre állsz is: a világ egyik legnagyobb hardvergyártója, fillérekért kapsz ott hardvert..)

kiskutyauto 2012.03.20. 00:31:29

@VeszettTraktorosMüezzin: "Egy hülye kínai telibe szarta az egészségét, a média játékfüggőségként mutatja be, de mi akik benne vagyunk tudjuk, hogy ez bullshit, akik meg nem, azokat leszarjuk, mert úgysem játszanak. Pont. "

Nah végre valamiben egyetértünk... pláne hogy ez a lényeg... és itt le is zárható ez a bájcsevej sztem...

Oriza 2013.05.27. 10:53:19

Paraszt dolog volt taleskenis-t kibannolni, mindentől függetlenül.

Tblog 2014.09.25. 23:25:30

Egy szívbeteg ember szívrohamot kapott.

Mi ebből a tanulság? Halj meg tévé előtt vagy a vécén, különben a média az online játékokat fogja hibáztatni.

:-P
süti beállítások módosítása