HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A Valve titka

2011.04.24. 11:35 hancu

Miért lett olyan nagy királyság a Portal 2, amilyen? Miben van olyan mennyiségű cukor és koffein, hogy működtessen egy egész játékfejlesztő céget? Miért készül a Half-Life 2 Episode 3 százhúsz évig? Mitől van olyan jó húsban Gabe Newell? A válasz az összes kínzó kérdésre...

...a snack bar.

 

24 komment

Címkék: kajapia valve

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr562851519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moli 2011.04.24. 13:46:27

egesz nap pisztaciat bontogatnek.

egesz nap.

MichaelKnight 2011.04.24. 14:03:00

Én itt AKAROK dolgozni!

xstranger 2011.04.24. 14:59:38

Garantalt tulsuly es korai szivelegtelenseg.

Az egyetlen dolog ami nelkulozhetetlen az a kave.

algi 2011.04.24. 16:39:03

@xstranger: Annak a vékony srácnak is garantálod? Egy héten át majszol el egyetlen kekszet.

ügyfélszolgálatos 2011.04.24. 21:25:59

Inkább fejeznék be azt a kib*szott Ep 3-at.

algi 2011.04.24. 23:10:24

@ügyfélszolgálatos: Most jött ki a Portal 2 pótléknak.

Amúgy azt már az ep2-nél mondták, hogy hiba volt ez az "epizódos" konstrukció, mert nem fognak kis játékokat rövid időkülönbséggel kiadni, hanem továbbra is nagy játékokat adnak ki, amikre sokat kell várni (pl. ep2). Úgyhogy szerintem már csak az ígéret miatt nevezik ep3-nak és nem HL3-nak. (Meg nekem van egy olyan naiv gyanúm, hogy a számozás a fikción belüli érákat is jelöli. Gondolom, a HL3 az egy újabb küldetés lenne, amit a G-Man ad, újabb 20 vagy több évvel később, miután a Föld már felszabadult a Combine uralom alól.)

smokey2k 2011.04.25. 04:36:57

yikes! portal2 single király volt (most játszottam ki), warezárúban toltam de megéri a pénzét szóval veszem is meg a coop miatt :)

Komáromi Teréz Atya 2011.04.26. 16:06:40

@algi: Hát már láttam egy leaked pre-pre-alpha verziót, amiben egy helikopterrel mennek a Borealishoz az északi?? sarkra. Abban ránézésre a mostani Source dobog.
Az is lehet hogy át lesz dolgozva egy újabb grafikai szintre, mint az EP2-nél látható volt jópár videón. Keringett egypár kép, amin én a Hunteren láttam a legtöbb változást.
Az is lehet hogy valami modder szivatott szénné, és amit láttam az mind fake.
Talán ez az:
www.youtube.com/watch?v=h_P_XRS4g1E&feature=related

Ja, és még valami, aki nem bírja ki, az játsza végig a Minerva HL2 modot. Iszonyat jó, és a készítő srácot felvették a Valve-hoz:

www.moddb.com/mods/minerva

moli 2011.04.26. 16:58:43

@Komáromi Teréz Atya: """Abban ránézésre a mostani Source dobog."""

huha, en *nagyon* nem vagyok egy grafika-buzi (wii-m van), de a portal 2 egyenesen undoritoan nez ki. es max reszletessegen megy a 4 eve 20000ft-ert vasarolt videokartyamon... persze valoszinuleg azert vagyok ennyire dobbent, mert pont a crysis 2 utan jatszottam vegig, igy meg nagyobb a kontraszt. csak azt akartam mondani, hogy ezt a motort mar szegyen hasznalni.

Harag atya 2011.04.26. 19:30:39

Hat, az ep2 olyan cliffhangerrel ert veget, hogy kizart, hogy a felszabadulas utan jatszodjon. Mondjuk Gordonnak eddig se volt sok baratja, de

*** SPOILER ***

A neger dokit elrakni lab alol, hat keeerem! Egyik kedvenc volt.

*** SPOILER OFF ***

Mondjuk nekem nem a grafika a lenyeg, asszem az elso Crysis is a HL2 vagy az ep1,2 kornyeken jutott el hozzam, es hat eleg puritannak tartottam, de az elhagyott, zombis varos utan alig tudtam aludni. Asszem az ep1-ben volt meg a liftes tortenet a lampaval, amikor a csajnal a fegyver, es az se volt gyenge.

De a plasztikusabb (meg valahogy olyan "poppos")jelleg miatt (A hunter nem nagyon illett a kepbe, meg a robotkutya, nahat) a HL2 nem csapott ugy arcul, mint a HL1, meg az HL:OF. Mondjuk azt fiatalabban lattam. Meg valahogy a katonak is morcibbak, hihetobbek voltak az elso reszben, a masodik resz Jason-klonjai mar pff... hurkak voltak. De meg a zombikat is nyultak a The Thingbol. :) Arrol nem beszelve, hogy este, speakerrel, az elso resz allando loszerhianyaval, hat nem volt egyszeru tortenet (vagy csak en voltam lama). Meg hianyoltam a visito kutyak se voltak a masodik reszben (biztos vigyaznak a hazra, mig az idegenek nalunk partiznak).

Na mindegy, aki a snack bar utan vagyakozik, ime:

www.valvesoftware.com/jobs/index.html

Nem gyenge, igazan szerenytelen bemutatkozas.

algi 2011.04.26. 23:37:09

@moli: Én viszont tökéletesen elégedett voltam a grafikájával: a Portal 1-hez hasonló gépigénnyel produkál a HL2 ep2-nél jóval szebb grafikát, és semmi lassulás. A Crysisról elmondható ugyanez? El se indulna a gépemen, nemhogy akadozna. Szóval szerintem éppen az a szégyen, hogy olyan motorral adnak ki játékokat, amihez erőművet kell venni, hogy aztán nehézkes játékmenetet és halálunalmas sztorit kapjak, miközben a képeslap szépségű tájat nézem.

Eddig ugyanis a Valve-on kívül minden FPS-kiadványban csalódtam, amit kipróbáltam a rosszul belőtt learning curve-nak és/vagy a rosszul összetákolt boss fightok miatt. Mindig kiderül, hogy valamire nem figyeltek oda eléggé, és hiába lett gyönyörűséges a grafika, pluszbefektetést igényel a játékostól egy új vasba, miközben mint játék, nem teljesíti olyan jól azt az elvárást, hogy szórakoztassanak. Úgyhogy több esetben nem is játszom végig a játékokat.

@Komáromi Teréz Atya: A kommentekben ott van, hogy Garry's mod. És nem tűnik egy nagy eresztésnek, ami új elem van benne, az gyakorlatilag a jégtábla, amit biztos nem volt nehéz elkészíteni. (Mondjuk amikor én próbálkoztam pályakészítéssel, azt se sikerült megoldani, hogy módosítsam az autót egy kicsit, nemhogy a helikopterből járművet csináljak. Igaz, én SDK-ban próbálkoztam, nem GModdal.)

@Harag atya: Úgy értettem, hogy a HL3 fog új érában játszódni, nem az ep3. Ahogy van egy HL1 éra (Opposing Force, Blue Shift, Decay), úgy van egy HL2 éra (ep1, ep2, ep3), és gondolom, lesz egy HL3 éra, ha egyáltalán dolgozni fognak a játékon, és nemcsak a Steammel foglalkoznak.

Amikor kijött a HL2, akkor nálam a világ hangulata, meg a játék realizmusa elvitte a hátán az olyan hülyeséget, mint Dog. Az ep2-ben viszont annyira felturbóztak mindent (pl. Dog is milyen badass lett, hogy lenyom egy stridert), hogy a HL2 ahhoz képest kicsit uncsi végigjátszani. Szóval jelenleg tényleg ez a leggyengébb láncszem a franchise-ban, de csak azért, mert az epizódokat brutálisan jóra csinálták, és a két epizód pályáit párba állítva a HL2 pályáival talán mindegyiket kenterbe verték utólag nemcsak grafikában, hanem játékélményben is. (Mondjuk még mindig a légpárnás az egyetlen jármű, ami szinte mindenen keresztülmegy. Ja, és még mindig csak a HL2-ben van igazi utcai harc a striderekkel, ami igazán jó háborúsfilm feelinggel rendelkezik. :)

Komáromi Teréz Atya 2011.04.27. 01:07:54

@Harag atya:
Pont ezért várom ezt a modot:
www.blackmesasource.com/
Remélem megközelíti az eredetit

@algi:
igen, ott van a bejegyzések közt, ezért is írtam, h lehet h egy modder áll az egész mögött, de mint tudjuk, a remény hal meg utoljára

Én UnrealEd-el próbálkoztam anno. Létrehoztam pár sötét, AVP hangulatú szobát, de sajnos már ellenfél nem került bele :(

algi 2011.04.27. 02:06:49

@Komáromi Teréz Atya: Őszintén szólva kétlem, hogy a Valve-nál úgy kezdenének a fejlesztésbe, hogy megcsinálnak az ep3-hoz egy interaktív cutscene jellegű részt az ep2 elemeit kannibalizálva. (Az audio kommentárok alapján arra tippelek, hogy a pályákkal kezdik, amiket aztán hozzáigazítanak a tanulmányfotókhoz, és az átvezető videók maradnak a legvégére.) Ez inkább úgy néz ki, mintha valaki összehányt volna pár dolgot (most komolyan: mit keres egy ház a jégtáblán?). Én amúgy már így is több információt találtam az ep3-ról, mint vártam, pl. a kiszivárgott concept artok egész hangulatosak.

Egyébként számomra az is megoldás lenne, ha más játékfejlesztők felvennék a versenyt a Valve-val, és ha már annyian panaszkodnak, hogy nem jön ki az ep3, hasonló játékélményt nyújtó FPS-t fejlesztenének. Illetve lehet, hogy van ilyen, csak hozzám nem jutott el.

Elsőre az új AvP eleinte ilyennek tűnt, ahogyan fokozatosan betanított a játékra, de aztán sok helyen egyszerűen nem volt egyértelmű, mit kell csinálni, a boss fightok nagyja uncsi volt, a marine végső boss fightja pedig egyszerűen nevetséges. Vagy ott van a Twin Sector, ami gyakorlatilag olyan hangulatú, mint a Portal, csak épp gravity gunnal (az egész valahogy mintha a Valve sikerét akarná meglovagolni). Csakhogy rondább a Portalnál, miközben nagyobb a gépigénye, ráadásul a pályák sok helyen olyan frusztrálóan nehezek, hogy őrület. Talán a Bioshock volt hasonló játékélmény, de ott meg a nehézségi fokozattal volt gondom: a médium az nekem a játszhatóság határán van, az easy meg olyan könnyű, hogy már nem is izgalmas.

Nem tudom, lehet, hogy ez egyszerűen annak a kérdése, hogy mennyi pénzt fordítanak tesztelésre. Vagy egyszerűen csak stílus kérdése, és nekem a Valve stílusa jön be. De a Portal és a HL-sorozat azért eléggé különbözik, mégis pontosan tudtam, hogy a Portal 2 jó lesz anélkül, hogy kipróbáltam volna.

anarch 2011.04.27. 10:19:33

Elég durva, hogy élik túl? :). Mi szerencsére leragadtunk a kv, tej, banán, alma kombónál :).

moli 2011.04.27. 11:58:11

@algi: direkt nem hoztam fel a jatekelmeny kerdeset. direkt csak a grafikara osszpontositottam. tehat

algi 2011.04.27. 13:21:13

@moli: Sorry, hogy eltereltem. Akkor vegyük úgy, hogy az csakúgy eszembe jutott mellékesen.

Az viszont szerintem hozzátartozik a grafikai teljesítményhez, hogy az adott grafikához milyen gépigény tartozik. A Crysis 2 nem futna a gépemen, a Portal 2 akadásmentesen fut, miközben nem csúnyább a többi olyan játéknál, ami fut a gépemen, sőt, most nem tudnék hirtelen olyan játékot mondani, ami egyértelműen szebben fut rajta.

algi 2011.04.27. 13:24:25

@moli: A két legszebb játék, amivel legutóbb játszottam, az az új AvP és a GTA4. De igazi összehasonlítást akkor lehetne tenni, ha lennének lények. A Portal 1 megúszta bonyolultabb textúrák nélkül, a második rész megúszta emberek, meg lények nélkül, csak fényesen csillogó robotok vannak. Chellt meg az istenért se tudom igazán közelről megnézni.

Komáromi Teréz Atya 2011.04.27. 14:06:03

@algi:
Az egyik, talán 70-es évekbeli pályán van két fal, ami kb 120 fokot zár be. Na erre két potált lőve Chell szépen látható. Szerintem jót tett a hölgynek ez a négy év :)

Harag atya 2011.04.27. 20:00:16

@algi: Jahh, felreertettem. De attol tartok, hogy az ep3-al lezarnak mindent, es nem lesz HL3. :( Pedig...

Mondjuk a vegere brutalisan jo az osszes HL2. Az alapjatek vegen, mikor vegre szetvertem a portalt, es befagy az ido, olyat vertem az asztalra, es uvoltottem hogy mit kezdenek G-Man anyjaval, hogy megijedtek a kolis szobatarsak. Szoval rendben volt az, csak nalam a para-meter kicsit alacsonyabbra kerult, mint az elso resznel. Meg emlekszem, milyen hatassal volt ram, mikor az Opposing Force elejen szep lassan odavanszorog a zombi, es elkezdi utni az uveget, nalam meg semmi. Hm. Meg ugye regebben a grafika se mutatott annyit, de jobban dolgozhatott a fantaziam :)

Az utcai harcok a HL2-ben, csapatmozgatas csak amennyi nem zavaro, korrekt AI tamogatas, na, az tenyleg gerillaharc.

Remelem, sose hagyja abba a HL-t a Valve, vagy kuldok valami csunyat annak a dagadt Gabe-nek.

algi 2011.04.27. 22:51:06

@Harag atya: Hát, én mindig úgy gondoltam, hogyha van egy sikeres videojáték, akkor nyilván lesz folytatása - attól függetlenül, hogy mit terveztek előre. Hiába gondolkoznak mondjuk trilógiában, ha nőnek az eladások, biztos lesz 4. rész stb.

Csakhogy jött a Steam, és félő, hogy annyival jövedelmezőbb az a játéknál, hogy a legjobb embereiket ráállítják a Steamre, hogy teljesen leállhat emiatt a HL-franchise. Hát, igen, aki milliomos akar lenni, meg sok nőt akar, az ne játékot fejlesszen! :)

A végtelenségig pedig nem fogom újrajátszani ezeket a játékokat, bármilyen jók, és egyáltalán nem biztos, hogy a Steamen keresztül fogok vásárolni. DLC-t meg tuti nem fogok venni. Szóval engem nagyjából elvesztenek, mint ügyfelet.

És ezt úgy értem, hogy az ep3 se biztos, hogy egyáltalán kijön. Lehet, hogy simán bejelentik, hogy bocs, leállítottuk. Ahogy azt is bejelentették, hogy bocs, mégsem epizódokat adunk ki, csak névleg lesznek epizódok, valójában ugyanolyan nagyszabású játékokat terveznek. Már az is elég beszédes, hogy a Portal 2 előbb jött ki, mint az ep3. Az eredeti ütem szerint ez fordítva lett volna. És felmerül bennem a kérdés - miközben imádom a Portal 2-t -, hogy vajon a Portal 2-höz használt erőforrásokkal vajon hol tartana az ep3.

AgaricGameSquared 2011.04.28. 09:53:54

Ez az Erik szerintem Sheldon Cooper álruhában :P

moli 2011.04.28. 09:56:43

@algi: http://kotaku.com/#!5795355/valve-probably-done-with-single+player-games
ezt sokfelekeppen lehet erteni, de szerintem a legpesszimistabb ertelmezes a helyes.

algi 2011.04.28. 16:24:31

@moli: Ez van, akkor veszek más játékokat, mert ahogy a fórumokon szokták mondani: nekem nincsenek barátaim. Tragédiának azért nem fogom fel. Eddig sose volt olyan, hogy ne tudtam volna valamilyen videojátékra költeni a pénzt. Majd jön egy másik cég, amelyik betölti a piaci rést.
süti beállítások módosítása