HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A videojátékok miatt rosszak a mozifilmek?

2010.11.26. 08:34 hancu

Én ugyan megkockáztattam az az épületes kijelentésnek egy kérdőjelet, de eredetiben bizony kijelentés volt, Billy Bob Thornton, közepesen ismert, viszont Oscar-díjas hollywoodi színész-rendező-forgatókönyvíró-angelinajolievoltpasija mondta a Daily Telegraphnak adott interjújában. A gondolatmenet a következő:

"We’re living in a time when we’re making — in my humble opinion — the worst movies in history. They’re geared toward the video game-playing generation. And these video games, which I’m on my son about constantly, these games are people killing for fun, and I think traditionally in movies, there’s always been some kind of lesson in the violent movies."

Vagyis azért szarok a filmek, mert a videojátékokon felnőtt generációnak szólnak, azok meg megszokták, hogy a játékokban csak úgy, az élmény kedvéért lövöldözünk meg ölünk, míg a filmekben az erőszaknak tanulsága van. Mit mondjak, nagy szavak egy olyan embertől, akinek a legnagyobb sikerű filmje az Armageddon volt, ami még Michael Bay-mércével mérve is fájdalmasan buta darab. Ez 1998-ban volt, mondjuk azt nem tudjuk, hogy az már a régi szép időknek számít-e, amikor nem a hülye gémereknek készültek a filmek, és ezért tele voltak magas művészettel.

Lazán kapcsolódó hír, hogy úgy néz ki, a készülő Uncharted-filmben Joe Pesci és Robert de Niro is játszani fognak a főszereplő Mark Wahlberg mellett. Hm, és ha már Wahlberg, tessék mondani, ha a játékok miatt rosszak a filmek, hogy lehet az, hogy a Max Payne, ami játékban két részben is zseniálisan hangulatos tudott lenni, filmben akkora hulladék lett, hogy a fal adja a másikat?

(A tisztánlátás végett: nem mondom, hogy a videojáték a filmmel egyenrangú művészet lenne, mert nem igazán összehasonlítható a kettő. Viszont amit Billy Bob mond az agyatlan játékokról, az egy buta sztereotípia. Vannak és mindig is voltak agyatlan játékok, ahogy agyatlan filmek is, egymástól tök függetlenül.)

93 komment

Címkék: film facepalm játék és művészet játék és kultúra

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr62473874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arilian 2010.11.26. 08:44:49

Szinte biztosan van "Valamilyen" hatással a kettő egymásra, a film irányából jövő egyértelmű, konkrét példa az előző cikkben.

A kijelentése elég erőteljes de én is biztos vagyok benne, hogy a videójátékok hatással vannak a mai filmekre.

Majd a brit tudósok kikutatják pontosan milyennel...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.11.26. 08:51:14

A filmeket egyre nagyobb számban nézik egyre fiatalabbak (vagy fiatalosabbak), nekik pedig egyre nagyobb hányaduk nőtt fel a gép előtt. Megszületett tehát egy réteg, amelyik közönségfilm címszó alatt nem a 80 huszár meg az Egri csillagok látványát és történetvezetését várja, hanem valami pörgősebbet, belezősebbet, több skuló/mp, több vér/jelenet, mindez lehetőleg még látványosabban.

Ammi ettől eltér, nem érdekli, nem érti - nem ad rá pénzt. De egy jóízű hentelés - na, az már igen, és ha hazamegy, ő is lehet akkora hiró, mint a filmben, hisz elég elindítani akármelyik játékát.

Közönségfilmes szinten tehát megállja a helyét a művész úr állítása, de hát a közönségfilmek soha nem a magasröptükről szóltak.

A doku, vagy művészfilmekneknek meg soha nem volt közönsége a serdületlen ifjúság. És ezek a filmek nem lettek feltétlenül rosszabbak, sőt, ezek is profitálhatnak az egyre olcsóbban előállítható látványvilágból.

thinkEdem 2010.11.26. 08:56:46

Billy Bob Thornton-ról nekem a Banditák (Bandits) jut eszembe, és az jó film.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.11.26. 09:02:46

@thinkEdem: Nekem a Kegyetlen bánásmód, abban zseniális, bár elég kicsi szerepe volt.

Bambula 2010.11.26. 09:04:59

Lehetne azzal is kezdeni hogy a filmek többségének kellene egy jó forgatókönyv is nem csak a kiszámítható klisétömeg. Ugyanazt látom amit a játékoknál, a látvánnyal akarják eladni a lerágott csontot. Most meg ugye jönnek majd a 3d filmek amik totál ugyanazt a blődséget mesélik el mint eddig de 3D-ben.. (avatar :D )

hancu 2010.11.26. 09:05:42

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

"de hát a közönségfilmek soha nem a magasröptükről szóltak."

Ez a lényeg. Emlékszünk a VSH-korszak filmjeire? 80-as évek, 20-25 évvel ezelőtt. Pontosan ugyanolyan ostobák voltak, mint a mai B-kategóriás szemetek.

Szegény Billynek éppen kijött egy szar akciófilmje, ő meg inkább művészfilmeket csinálna, és most vagdalkozik összevissza, hogy mi miatt nem hívják őt olyanba.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.11.26. 09:08:24

@thinkEdem: Az ember aki ott sem volt-ban szintén nagyon jól nyomja.

thinkEdem 2010.11.26. 09:11:20

Akkor azt hiszem, alátámasztottuk a "nagy szavait": szerepelt jó filmekben jól, mégis, a nagyközönségnek a sz*r (Armageddon) kellett. Ellentmondás feloldva. ;)

AlexWolf 2010.11.26. 09:17:51

Hancu, Max Payne-el az volt a baj, hogy ezer film (pl Mátrix) ellőtte már a "belassítva agyonlövök mindenkit és elkerülöm a golyókat" klisét, ami a játéknak az alapja volt. Ezért a készítők "művészien" akarták megvalósítani a dolgot. Ami szar lett.

hancu 2010.11.26. 09:21:43

@AlexWolf: Én arról beszélek, hogy a játéknak volt egy tök jól elkapott komor, sötét, film noire-os hangulata, amit a filmben képtelenek voltak akár csak megközelíteni is. És ez tök független a bullet time-tól, mint játékmechanikai, illetve látványelem.

kistucsok 2010.11.26. 09:26:06

Ejj, a Max Payne-t vagy 10en néztük a moziban, első vetítésen, beöltözve: fehérpóló+bőrkabát+makkoscipő+műanyagdualberetta, hogy égett végig a fejünk.

Utána még próbáltam megnézni vagy 2szer, hogy nem lehet ilyen rossz, de csak egyre rosszabb lett...

_Cactus_ · http://gergo.erdi.hu/ 2010.11.26. 09:41:43

@load error: Az biztos, hogy ezt mérföldekkel verik az Uncharted akciójelenetei realisztikusságban (vagy egyszerűen csak nem-nevetségességben). És nem a cutscene-ekre, hanem a gameplayre gondolok.

xstranger 2010.11.26. 09:42:22

A gond az hogy a filmek olyan dragak hogy mindegyiknek kozonsegfilmnek kell lennie, tehat kb 12 evesek szellemi szinvonalara tervezik oket.

Amugy megnezel egy Rambot vagy Kommandot azok sokkal brutalisabbak mint a mai filmek. Vagy akar a Heat-et. Persze mert nem gyerekeknek szolnak es igy is profitabilisak mert nem ketszazmillioba kerultek.

Raku 2010.11.26. 09:47:28

@hancu: Agree. Ha csak annyit visszaadnak abból a képregényes stílusból és komor noire hangulatból, amennyit a játékból a film weblapjára sikerült átemelni, már elégedett lettem volna.

bullseye 2010.11.26. 09:59:24

Bobnak igaza van. Régen még a ninják azért ölték az embereket, mert gedrák. az amerikanische ninja meg azért a többi ninját, mert ő jó. és ez igaz pl. vietkongra és Charles Bronsonra is.

Ma meg csak 300 spártai gyakja szegény perzsákat racial profiling miatt, meg ilyenek...

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.11.26. 10:03:48

tényleg elég gonosz dolog kiemelni pont az a filmjét, amikor ott van a szintén Oscar-díjas Szörnyek keringője, vagy Az ember, aki ott se volt a Coen testvérektől.

Amúgy a gondolatmenetében van némi igazság, tényleg felnőtt egy olyan generáció (köztük én is), akinek már tényleg lehetnek olyan elvárásai egyes filmekkel kapcsolatban, hogy minnél pörgősebb legyenek a cselekmények. Hiszen mi is nagyrészt megunjuk azokat a játékokat, amiben fél órán keresztül nem igazán történik semmi. Mármint műfajához képest.

Egyébként a Max Payne példa kissé sántít, hiszen a játék eleve a Mátrixból vett át elemeket, bullet time ugyebár, szóval közvetve ám, de az MP mozi egy másik filmtől "merített ihletet".
Viszont az örvendetes, hogy nem egy Uwe Boll művet hoztál fel:))

Veder1 2010.11.26. 10:04:25

Bizonyos szempontból igaza van, de én nem a killing for funra helyezném a hangsúlyt (ezt szerintem korábban Tarantino vezette be a mainstreambe), inkább a látványvilág, a történetek egyszerűsödése, az effektek szerepének erősödése az amit a számítógépes játékoknak "köszönhetünk".

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.11.26. 10:05:00

@xstranger: az Első Vér-ben összvissz egy ember hal meg, azt azért nem nevezném brutálisnak:))

Fleaflu 2010.11.26. 10:14:35

Billy Bob filmeji közül láttam párat, de a címekre már nem emlékszem, arra viszont igen hogy szerepel a WoW -ban mint npc -.-

jed 2010.11.26. 10:15:50

A Pengeélen (Sling Blade) istenkirály. Írta, rendezte, játszotta. Ha mást nem tesz le az asztalra, nekem ennyi elég.
Ettől függetlenül most van egy véleménye, amit nem osztok.

peti papagáj 2010.11.26. 10:28:17

a játékokról általában azok mondanak sommás bölcsességeket, akik legfeljebb mást láttak játszani

norbert79 2010.11.26. 10:35:43

@purga: Annyit hadd tegyek hozzá, hogy szerintem senkinek sem csak a bullet time miatt maradt emlékezetes Max Payne, hanem a története, s az azt körülölelő hangulata miatt. A második rész pedig egy új cselekményszálat mutat be; speciel nekem a rendőrőrs tűnt a legpofásabbnak, s később nagy szerepe is lett a történet szempontjából.
Szerintem ha simán meghagyják az első Max Payne játék történetét, kicsit átdolgozva a filmvászonra szánva, szerintem tökéletes mozi lett volna. Második résznek meg jöhetett volna a második játék története.
Mi lett belőle? Egy barna bőrű, fiatal rendőrkapitány egy tapasztalt vén róka helyett, egy gyenge alakítás Max Payne-t alakító színésztől, egy vegyített sztori, látványos nők akik nevetségesen rohangáltak a fegyverekkel, beraktak olyan szereplőket, akik soha nem léteztek, s ezt megspékelték egy adag hype-al... Teljes bukás, mondom én, mint ugyanúgy hatalmas Max Payne rajongó.

bgp 2010.11.26. 10:39:53

Ezt a fickót össze kéne zárni Uwe Boll-lal.

norbert79 2010.11.26. 10:41:05

Még egy példa, ami miatt még mindig csak azt tudom mondani, hogy a hülye producerek miatt vannak pocsék filmek: DooM.
Mi a fenének kellett ott is átgyúrni a sztorit? Miért nem volt jó a Doom 3 sztorija úgy ahogy volt? Minek kellett olyan elemeket belerakni, aminek köze nem volt az eredeti dolgokhoz. A producer még azt se bírta ki, hogy az UAC cég logóját ne változtassa meg. Ilyen apróságon se tudnak túllépni, s muszáj feltúrni mindent, hogy aztán egy szépen felépített világból egy hatalmas halom f... legyen, s az a nyakukba hulljon olyannyira, hogy már 300 Ft se ad ki az ember érte DVD-n sem.

sztrelnyikov 2010.11.26. 10:49:20

Az Astronaut Farmerben és az Alamoban is zseniális ez a krapek. Szerintem nagyon lezseren kezdted fikázni.

norbert79 2010.11.26. 10:53:03

@sztrelnyikov: Aki hülyeségeket beszél, az ne csodálkozzon ha lehurrogják, színészi alakítás ide vagy oda.

2010.11.26. 11:01:00

@sztrelnyikov:
kb arról szól a dolog, hogy BBT-nek van egy véleménye (amit részben, többé-kevésbé osztok), hancu meg nem szereti BBT-t, és ő ezért jön az armageddonnal.
szóval hasonlóan "lezser" mindkét vélemény, de abban van valami, hogy a mostani ifjúság izékhm., kissé agyatlan, az átlagokat tekintve. tudom, fejlődés, miegyéb... :)

hancu 2010.11.26. 11:09:17

@Crystah Mastah: Számomra Billy Bob, mint színész tök közömbös. Viszont amit mondott, az szerintem butaság. Az Armageddon arra volt példa, hogy ha egyszer ő maga szerepelt 12 éve egy végtelenül buta popcornmoziban, akkor igazán illene látnia, hogy régebben sem voltak művészibbek és tanulságosabbak a közönségfilmek, mint ma (ellentétben azzal, amit mond).

A mai fiatalok pedig egy centivel nem agyatlanabb, mint mi voltunk a magunk idejében. Ne kezdjük már el ezt a régenmindenjobbvolt-bezzekazénidőmben-ezekamaifiatalok nyugdíjasdumát, ha kérhetem.

t0thl 2010.11.26. 11:09:57

A "Bad Santa" -se hagyjátok ki. :)

Turanga Leela 2010.11.26. 11:17:41

Osztom a posztoló véleményét. Bilifülére meg a kutya sem kíváncsi:D Egy nulla a szememben:D

(त्वष्टृ) (törölt) 2010.11.26. 11:26:04

Szerintem nagyon izgalmas az a tendencia, hogy a mai közönségfilmek gyakran egy videojáték látványvilágát és bumfordi sztoriját kölcsönzik, példa a mai képregény adaptációk, mint a 300), és sci-fi (-nek nevezett) akciófilmek, mint a District 9.
Míg a videojátékok egyre inkább interaktív filmekké változnak. Call of duty sorozat, Deus Ex, Gta 4 és a többi.
Azt hiszem a jövő rejteget magában egy rendkívül izgalmas, se nem tisztán játék, se nem film keveréket.

2010.11.26. 11:30:34

@hancu:
nem kell így felháborodni, lol.
baromi távol vagyok még a nyugdíjtól, de attól függetlenül ez a véleményem, ami főleg a napi tapasztalatokból táplálkozik. ez van.

egyébiránt, meg gondolom az fel sem merült, hogy esetleg nem a 10 évvel ezelőtti mozikra gondol, hanem picit régebbre, 60as-70es évekre, hogy régebbre ne menjünk. mert őneki kb az lehetett a gyerekkori élmény, amit összehasonlít a maival.

na mindegy, pofán vág a tennivaló, menni kell.

norbert79 2010.11.26. 11:34:47

@Lázár: Na pont ettől kapok agyfrászt. Egyre kevesebb a Sandbox jellegű játék, azok, amelyek a realizmusra mennek rá (nem, nem a grafikáról meg a fizikáról beszélek, hanem a jó dramaturgiáról, a jó 'díszletekről', arról, hogy egyes karakterek nem cselekszenek olyat, ami ellentétes az eredeti 'szerepüktől'). Nagyon egyszerű példával hadd érzékeltessem ezt:

1998-ban kijött egy F16 szimuláció, akkori igényeknek gyönyörű volt, sok helyet is zabált, élethű hangok, s miegymás, s a bevezető intróban mit látott a szimulátor őrült? Azt, ahogyan egy F-16-os egy anyahajó fedélzetére száll le. (Akik nem értenék, F-16-ost soha nem tervezték ilyen feladatra, mert kialakítása miatt alapból alkalmatlan.)

Egyre kevesebb ama játékok listája, amelyek nem a felhasználóra bízzák az eseményeket, hanem mint egy előre megírt sztori kell végigszaladni. Ha példával kell érzékeltessem, akkor ha Call Of Duty 2 akkor én inkább Hidden and Dangerous 2-t játszom. Ha Counter Strike, akkor én inkább SWAT 4-et játszom. S Ha már Need For Speed, akkor én inkább Invictus-tól játszok szimulációt, vagy "Racer"-t veszek elő.

hancu 2010.11.26. 11:35:19

@Crystah Mastah: Bocs, allergiás vagyok arra, ha valaki jobban akarja tudni nálam, mit gondolok. :)

Nekem a szövegéből nem az jött le, hogy a 40-50 évvel ezelőtti mozikhoz képest gondolja silánynak a mai felhozatalt - de ha mégis, hát a 60-70-es években ugyanúgy voltak szar filmek, mint a nyolcvanasokban, vagy most.

idiotapocs 2010.11.26. 11:35:42

@Lázár: A Call of Duty-t kicsit merész interaktívnak nevezni :D

superr0x 2010.11.26. 11:46:22

Azért a Friday Night Lights elég jó film volt az öreg Billyvel :)
Szerintem Uwe Boll miatt sz*r az egész :D

(त्वष्टृ) (törölt) 2010.11.26. 11:47:29

@idiotapocs: De akkor is interaktívabb egy filmnél, aminek során csak a TV előtt ülsz. Viszont az effektek, sztori, látványvilág mind USA mozikból lettek kölcsönözve. Gondolj csak a Call of 1-re, a sztálingrádi csatára, és az Ellenség a kapukban filmre. Még a zenéjük is hasonlít.
Nem játékot a játékkal hasonlítottam össze, hanem filmet a játékkal.

sztrelnyikov 2010.11.26. 11:51:51

Ja és mégvalami. Ez az Angelina Jolie-s dolog tuti? Mert van olyan film, ahol a csaja, de az egy szerep.
Nem jut eszembe a címe, de ilyen repülésirányítókról szól, akik egymás feleségét szeretik el.

(त्वष्टृ) (törölt) 2010.11.26. 11:55:49

@norbert79: Most egy kicsit zavarba hoztál. Miért kapsz agyfrászt? Tőlem?
Én nem erről, hogy a játékok legjobbjai lehetnének a sandbox típusúak, ahol történet, látvány, mondanivaló és hangulat tökéletes összhangban vannak. De ezek játékok maradnának. Én film és játék vegyítéséről írtam. Ahol a készítők által aprólékosan összerakott mozgatórugók működnének a háttérben, a teljes interaktivitást mellőzve, de egy olyan filmélményt adva ami jobb bármilyen mai mozifilmnél.

hivatásos naplopó 2010.11.26. 11:55:56

azért a doom-ban volt pár jó perc, amikor az fps-nézet van. no meg a csaj. és itt kb ki is fogyott a film...

de idevetnénk a prince of persiát is, ami nevetéges, még a legeslegelső része is fordulatosabb volt a játéknak

norbert79 2010.11.26. 12:10:15

@Lázár: Attól az elképzeléstől, hogy filmszerűek kellenek lennie a játékoknak kötelezően, lásd Call Of Duty. Én nem a szebb grafika, vagy az ötletek ellen vagyok, én a csőszerű dolgok ellen vagyok. Én azt vallom, hogy igenis legyen egy terep bejárható, azt csinálhassunk amit akarunk, s a tárgyak/környezet is ennek hatására tudjon válaszolni. Lásd mondjuk van egy terep, benne fákkal, lehessek képes akár azt is megtenni, holott köze nincs az akciónak hozzá, hogy ha odahajtok egy teherautóval, akkor ha kidöntök egy fát, az rádőlve a teherautóra okozzon benne kárt, s ne csak azért, mert előre ez így le van programozva.

"Én film és játék vegyítéséről írtam. Ahol a készítők által aprólékosan összerakott mozgatórugók működnének a háttérben, a teljes interaktivitást mellőzve, de egy olyan filmélményt adva ami jobb bármilyen mai mozifilmnél. "

Ezt a részt nem értem. Ez miben különbözne a játékok átvezető animációjához képest, s miért mellőzzünk minden interaktivitást? Semmi rételme akkor az egésznek. Esetleg csak én nem értelek...
Vagy olyan megoldásra gondolsz, mint a Dragon's Lair Lazerdisc játék?

Bobby Newmark 2010.11.26. 12:16:44

@hancu: Nem csak az volt a gond. A Max Payne azért volt király játékban, mert tömve volt filmes klisékkel, amiket már millió és egy filmben láttunk, olyanokkal, amik miatt akciófilm egy akciófilm. Ez játékoknál legtöbbször pozitívum, erősíti a filmes hatást.

Ezzel szemben, amikor egy filmes klisékből álló játékból csinálnak filmet... hát az minden lesz, csak jó nem. Kliséfilm nem menő.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.11.26. 12:17:25

Miért? A győzike mondjuk van olyan jó (rossz) mint egy massefekt vagy egy haló.

norbert79 2010.11.26. 12:18:57

@endike: Győzikét összehozni egy Mass Effecttel, hát mit ne mondjak, mint a lúdláb szeletet a pörkölttel.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.11.26. 12:20:25

Egyszer láttam olyan játékot, hogy hatalmas képernyőn ment a film, élő szereplőkkel. Speciális pisztollyal lelőhető volt bármelyik szereplő és aszerint haladt tovább a történet.
Lehet, hogy már mindenki ismeri, meg le is futott, nekem újdonság volt.
Moziban se lenne hülyeség! Mint a gyerek előadásokon, bekiabálnak a nézők, hogy "JAJJ, OTT VAN MÖGÖTTED!!!!!!" és akkor főhős észreveszi, megmenekül :-)
Akkor már nem lenne olyan, hogy lelövi valaki a film végéről a poént...
Mondjuk elképzeltem, ahogy a moziban egymásnak ugranak a nézők, hogy Bradd Pitt meghaljon-e vagy sem.

zyrobs 2010.11.26. 12:23:55

Billy Bob Thornton játszotta a Tapló Télapót, ugyhogy szerintem egy kicsit ért ahhoz hogy mi a jó film és mi nem az.

Hogy pont a videojátékok miatt nem jó, az más dolog.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.11.26. 12:24:21

@endike: Úristen! Ez a viszonyítás, hogy jutott eszedbe??? :-)
Mostantól az fog a fejemben járni, hogy Master Chief sisakja alatt a Győzi van....

Atisz 2010.11.26. 12:26:27

A blogjegyző félreértette a hivatkozott cikket: arról van szó, hogy silányabbak a filmek, mert egy igénytelenebb célcsoportnak szánják őket.

Nem a számítógépes játékok vannak a célkeresztben, hanem az ezen felnőtt generáció, amely meghatározza piacot.

Hiányzik a mondanivaló, a céltalan gyilkolás a fő motívum.

Sajnos ez mind igaz - kár is tagadni - aki szerint nem így van az vagy csak jó filmeket tekint meg és nem vesz tudomást a hollywoodi "termés" kb. 3/4-ét kitevő hulladék létezéséről, vagy egyáltalán nem néz filmeket.

A színész minősítése szerintem felesleges (leszólom azt akinek nem értek egyet a véleményével) és övön aluli, ráadásul alaptalan. Számos remek filmben játszott (Sling Blade, Monster Ball - csakhogy a leghíresebbeket említsem), nem biztos, hogy az Armageddon mellékszerepe alapján kéne megítélni.

Elkanyarodni a videojáték-adaptációk irányába teljesen hibás elképzelés, mivel nem azokról van szó, hanem magáról a generációról és az ezt kiszolgáló jelenlegi filmiparról.

papo77 2010.11.26. 12:32:56

@Bambula:

Na, ez a lényeg, mármint a jó forgatókönyv hiánya, Csak hát a stúdiók félnek , és próbálnak a biztosra menni, nem kockáztatnak. Ráadásul a játékidő is meghosszabbodott tele vannak a filmek üresjáratokkal , pedig anno ők találták ki a 90 max 100 percet.

Bobby Newmark 2010.11.26. 12:41:23

@Atisz: Aha, azé' azt tegyük hozzá, hogy a ma kicsit idősebb játékosok (akik még 10 éve célcsoport voltak, és kb ott indult az "értelmetlen" gyilkolászás) meg a '80-as évek slasher horrorjain nőttek fel (Freddy, Jason, meg a többiek).

Szal akkor ez egy kicsit ilyen tyúk-tojás tipikus esete.

sztrelnyikov 2010.11.26. 12:56:54

@papo77: Ez mindkét kérdésemre válasz volt (mert a film a Pushing Tin volt). Kösz!

hancu 2010.11.26. 12:58:52

@Atisz: Gratulálok, egyetlen szót sem fogtál fel abból, amit írtam.

(त्वष्टृ) (törölt) 2010.11.26. 13:16:06

@norbert79:
Hú, az előző komment első mondta egy kicsit értelmetlenül lett megfogalmazva...
Figyelj, amit te mondasz a sandbox típus kibővítéséről az teljesen igaz. Ilyennek kellene lennie egy modern játéknak.
De én nem játékról beszélek, hanem egy új-generációs filmről. Ami interaktív, tehát játék, mégis filmes mélységgel rendelkezne. Nem egyszerűen egy számítópépes játék. Hanem olyan mint egy álom, amit te irányítasz, mégis, bár nem érzékeled valahol fenn irányítanak téged. Valami vezeti a sztori fonalát. Ha jó filmet nézel, nem tűnik fel az, hogy már meg van előre a vége. Egyszerűen még csak nem ért oda történet fonala.
Érted?

(त्वष्टृ) (törölt) 2010.11.26. 13:17:18

@Lázár: (Az én kommentem volt értelmetlen, nem a tiéd).

thinkEdem 2010.11.26. 13:26:09

@hancu: Oké, így már érthető az armageddon példa. (Nálad senki nem tudja jobban, mire gondolsz, a sorok között se tudunk annyira olvasni, ha nem írod oda. ;) )

Viszont azért részben igaza van. Oké, hogy voltak akkor is tucatfilmek, amikben a lőszer/másodperc volt az elsődleges szempont, de az is biztos, hogy pár éve azért nem járok moziba, mert jó, ha félévente egy olyan film kijön, amire hajlandó lennék kifizetni ennyit, szemben a 10-15 évvel ezelőtti felhozatallal. (TV műsort évek óta nem nézek, a DVD polcomra kerülő filmek 80-85%-a azért van ott, mert láttam, és tetszett, és ezért vettem meg DVD-n...)

Persze ebben biztos benne van az is, hogy megtelt a tucatfilm bufferem.

norbert79 2010.11.26. 13:47:35

@Lázár: Lehet velem van a baj, de még mindig nem értem mitől különbözne a Te elképzelésed a már most is elérhető megoldásoktól.
Esetleg ha példával élnél, az sokat segítene...
Amiről beszélsz az már már a Matrix, vagy a Star Trekből ismert Holodeck féle megoldás, bár ott sem csak erre korlátozódik minden. Jól értelek?
(Mondjuk ha visszagondolsz, hasonló megoldás már létezett egy ideje a 90-es évek közepén a 3D szemüveg-kijelző, ami hasonló megoldást nyújtott.)

(त्वष्टृ) (törölt) 2010.11.26. 14:31:00

@norbert79:
Nem agyban keletkező valóságra gondolok. A gép előtt ülve, minden fajta bizbasz nélkül a fejeden.

Konkrét példával most már nehezen tudnék jönni.
Képzelj el egy Gta 4-et, ami film.
Képzelj el egy Crank filmet ami játék.

Mondjuk benne vagy egy filmben. Te vagy a főszereplő. Ott vagy a megállíthatatlan buszon, amit Kenau Reeves vezet. Percről-percre történnek események. Ott gázolsz keresztül, ahol akarsz, a program pedig reagál cselekedeteidre. A játék szeme előtt pedig a cél lebeg: Végigvezetni a játékost azon a helyzeteken, amiket Kenau karakterének kellett átélnie. Emlékszel a filmre?
Most párhuzamosan kommenteltem a Cod Black ops cikkre is. Példának hozva azt, az még mindig egy játék. Rajzolva, összeillesztve, profi módon. De mégis csak színfalak maradnak... Mit tudom én, hogy igaz-e ott, de ha lenézel a lábadra, az nincs is ott. Legalábbis sok játékban így van.
Tudom, tudom, hogy miért.
És tudod mit? Ezen a film-játék témán tényleg többet kellene filózni.
Talán csak a mesterséges ösztönt (nem intelligenciát) hiányolom a játékiparból. És egyáltalán: a világból.

algi 2010.11.26. 14:33:04

Elég megnézni a Machetét, hogy kiderüljön, igaza van. Gyakorlatilag a GTA élményét nyújtja egy mozijegy áráért.

hancu 2010.11.26. 14:39:58

@algi: Na de ez hol magyarázza azt az összefüggést, hogy a szar játékok miatt lennének szarok a filmek?

Nem lenne sokkal logikusabb, hogy a nagyobb múltú, több embert elérő, nagyobb pénzeket mozgató stb stb stb. iparág, vagyis a filmeké befolyásolja a kisebbet, vagyis a játékokét (ha már mindenképpen ok-okozati viszonyt akarunk találni a kettő között)?

Daihelyon 2010.11.26. 14:53:06

@Atisz:

Miről beszélsz? Milyen generációról? Ha kérhetem tegyünk már úgy, mint aki emlékszik még pl. a VHS korszakra.
Tucat film mindig volt, és mindig lesz (lásd Asylum stúdió). Mind ezt arra verni, hogy felnőtt egy generáció a számítógépes játékokok...apropó, milyen játékokon és milyen vagy helyesebben melyik generáció? Na látod! Úgy teszel, mint ha a CoD miatt lenne szar a film.

Daihelyon 2010.11.26. 14:55:43

@thinkEdem:

Ez valahol a tipikus "régen minden jobb volt" hozzáállás. Nem, nem volt jobb, másabb volt. Te is felnőttél, másak az gényeid. Akkor a fél karodat odaadtad volna, hogy bejuss egy slasher filmre a moziba, ma meg le sem töltenéd. Olyan ez, hogy 14 évesen lázad mindenki, rocker haj, stb, aztán 35 évesen még is öltönybe jár, mert most meg azt tekinti példának.

algi 2010.11.26. 15:12:58

@hancu: Egyrészt nem vagyok biztos benne, hogy a film nagyobb pénzeket mozgat, mint a játékipar. Lehet, hogy félreértettem valamit, de mintha azt mondták volna a CNN-en a Black Ops premier napján, hogy az első napi bevétel nagyobb volt, mint bármelyik mozifilm első napi bevétele. De nem picivel, hanem a többszöröse.

Másrészt a filmek hatása a videójátékokra már jóval régebben (10-20) éve látható volt, amikor egyes játékok igyekeztek filmszerűek lenni. De ma már szerintem fordított a dolog: a számítógépes játék nem egy olyan alacsonyrendű médium, ami csak nyerhet azáltal, ha filmvászonra kerül, illetve ami csak béna feldolgozás lehet. Egyrészt olyan önálló médium, amiben kicsúcsosodhat egy-egy alkotás (pl. ki mondaná, hogy az új Batman játék csak a film koppintása – ellenben a régi Batman játékokkal), másrészt ma már vannak olyan videojátékok, amelyek versengenek az idődért. Pl. nem megyek moziba, mert most jött ki az új epizód a Half-life-hoz, és az jobban érdekel.

Szóval szerintem minden szempontból utolérte a videojáték a filmipart, ráadásul még új is, úgyhogy inkább bezavar egy olyan iparágnak, ami már a videojátékok kezdetén jelen volt.

Mondjuk ezt nem kutatásokra alapoztam, csak szubjektív megfigyeléseket tettem egymás mellé.

(त्वष्टृ) (törölt) 2010.11.26. 15:14:40

@hancu: Hű de sokat kalapáltam már, lassan vége. De egy valamit hadd mondjak Hancu arra, hogy szerinted Bob Thorton közömbös. ízlés dolga, meg a felsorolt filmjei szarok valóban,
de láttad már az Ember aki ott se volt filmjét?
Vagy a Halálkanyart?

Meg aztán. Azt tudtad, hogy Jeremy Irons még régen vett egy teljesen romos várat asszem Angliában. Szóval elkezdte saját két kezével felépíteni. Amikor elfogyott a pénz, elvállalt egy filmszerepet. Akármilyen bugyuta szerepek voltak. Ilyen például az Időgép film, vagy a Die Hard 3. A családjáért. Hát nem tök jó? Mit tudom én, de hátha Billy Bob-nak is valami ilyesmi a filmekhez a viszonya. Köll pénz.

thinkEdem 2010.11.26. 15:34:38

@Daihelyon: A szimpla slasher moviekat akkor se szerettem. (A mai napig nem láttam pl. a már-már kultnak számító Kommandót sem...) Nem mellesleg írtam is, hogy bejátszik a megváltozott ízlésem. Mellesleg 30 éves vagyok, és nem járok öltönyben. Sőt, az ismerettségi köröm nagyjából 90%-a nem jár abban. (Nem büszkeség vagy bizonyítás, csak kivétel az általánosítás alól...)

@hancu: @algi: miért egyértelmű, hogy egyirányú a hatás? Mindkettő hatott a másikra. Sőt, továbbmegyek: hatottak a közönségre is, ami szintén visszahatott. Régen az összetett játékok voltak a szórakoztatók, arra volt igény, aztán egyszerűbbek lettek a játékok és a filmek (a B kategória mellett megjelent a C, D, Z kategória is); és az emberek látták, hogy ez könnyebb, nem kell vele szenvedni, ezt kezdték el venni, persze, hogy ebből dobnak többet a piacra. Akkor is megvoltak a könnyebb és a nehezebb játékok, filmek, ma is; csupán a mennyiségi arány tolódott el nagyon.

hancu 2010.11.26. 15:39:04

@Lázár: Most miről akarsz meggyőzni? Hogy Billy Bob jó színész? Hogy jó fej? Hogy jó filmjei vannak? Hogy nem ismerem eléggé a filmjeit? Hogy nem ismerem a motivációit egy-egy filmszerep elvállalására? Simán lehet, hogy ez mind igaz. Na és? Ez semmit nem változtat azon, hogy a nyilatkozata butaság volt-e vagy sem.

algi 2010.11.26. 15:45:17

@Lázár: MINDEN színész elvállal MINDEN szerepet. Nagyon nagy menő egy színész, ha nem vállal el egy szerepet. (Vagy annyira nem érdekli a pálya.)

Hány olyan bulvárhír volt, hogy "XY eljátszaná ZQ szerepét! Lehet, hogy ő a befutó?" De egy olyan hír sincs, hogy "XY tagadta, hogy eljátszaná ZQ szerepét, ki van zárva!" Ez azért van, mert nyilván elfogadnák, ha felajánlják.

Christopher Lee azzal lett híres, hogy a fogait meresztve sziszegett. Sean Connery pedig egy gumipisztollyal ugrált repülőről repülőre. Hogy utálta mindenki DiCapriót, aztán jött a Kapj el, ha tudsz!, és senkinek egy szava nem lehetett a játékára. Vagy ott van Hugh Jackman, aki hol spandexben ugrál, hol kiváló filmekben színészkedik.

Egy jó színész dolga, hogy betöltse a filmben betöltött szerepét. Az csak duplapluszjó, ha a film megengedi neki azt, hogy csillogtassa a tudását. Egyébként a jó filmekben sem feltétlenül mutathatják meg, mit tudnak. A zseniális Az ember, aki ott se voltban - ahogy a legtöbb Coen filmben - elég karikaturisztikus, kétdimenziós figurákat várnak el a színészektől, mert a mélységet a forgatókönyv adja meg. De persze nagyon jó színész kell hozzá, hogy eljátsszák ezeket a figurákat anélkül, hogy túl realisztikussá válna a játék.

És ez szerintem nem gusztustalan pénzhajhászás: aki a szakmában van, annak az a dolga, hogy dolgozzon.

algi 2010.11.26. 15:47:38

@thinkEdem: Nyilván kétirányú a hatás, de ha mindent megengedünk és figyelembe veszünk, akkor nem beszélhetünk semmiről.

Egyébként nem értem ezt az egyszerűsödés dolgot. Most tíz év távlatáról beszélsz? Vagy tizenöt?

algi 2010.11.26. 16:00:40

Még egy film eszembe jutott: a Star Wars előzmény trilógia szerintem hemzseg a videojátékos hatásoktól. (Elég csak arra a jelenetre gondolni, amikor Padmé a futószalagon ügyeskedik.)

(त्वष्टृ) (törölt) 2010.11.26. 16:15:47

@algi: Amellett, hogy egyetértek veled, hozzátenném, hogy van a színészeknek is véleménye a filmekről.
Az Indiana Jones 1-be még eredetileg Tom Sellecket akarták, de ő el volt foglalva a Magnummal és nem is tartotta fontosnak. Később már verte a fejét a falba.
Sokszor van, hogy a színészek nem vállalnak be filmet, mert egyszerre több felkérés fut be hozzájuk. Nyugodtan mazsolázhatnak. Hollywoodban a nagyok persze.

(त्वष्टृ) (törölt) 2010.11.26. 16:19:30

@hancu:Meggyőzni?
"Hogy Billy Bob jó színész?" Nem
"Hogy jó fej?" Nem
"Hogy jó filmjei vannak?" Nem
"Hogy nem ismerem eléggé a filmjeit?" Nem
"Hogy nem ismerem a motivációit egy-egy filmszerep elvállalására?" Nem

Az, hogy a nyilatkozatában igaza volt-e, szerintem Igen, tökéletesen, meg
Nem, egyáltalán nem.

moli 2010.11.26. 16:21:01

@algi: 1) maximalt a moziterem-ferohelyek szama 2) egy jatek tobbszor annyiba kerul, mint egy mozijegy

(त्वष्टृ) (törölt) 2010.11.26. 16:21:35

@Lázár: Basszus, nehogy félre értsd: Nem akarlak semmiben se meggyőzni!

Cadaver!! 2010.11.26. 17:26:34

Billy Bobnak üzenném, hogy a szar amerikai filmekért egyedül a szar amerikai filmesek a felelősek. Nincsenek ötletek, az összes film egy régi feldolgozása, egy külföldi honosítása, képregény, könyv adaptáció, folytatás. Már lassan pezsgőt kell bontani, ha egy filmnek van forgatókönyve, és van mögötte elgondolás, ötlet (utóbbi időben ezt csak az Inception, és az Up tudta teljesíteni). Amúgy érdekes, hogy az animációs filmek sokkal színvonalasabbak az élőszereplős "alkotásoknál".

algi 2010.11.26. 18:01:10

@moli: De mégiscsak nagyobb a bevétel. Mondjuk fogalmam sincs, hogy mekkora a befektetett összeg.

Dukefazon 2010.11.26. 21:04:09

Billy Bob Thorton maga is szerepelt egy videó játékba, szal befoghatja a kis pofácskáját (Deadly Creatures - Wii). Amúgy meg lehet ma is jó filmet látni, ott van pl az Inception. Az meg, hogy a játékokból készült filmek szarok, az nem a játékok hibája (itt nem feltétlenül kell, hogy Uve Boll csessze el). Napfff, Marky Mark volt Max Payne, akkor már jó lesz mindenféle játékadaptációs filmbe?!

Az összefoglaló zárójeles megjegyzésed nagyon igaz! Ezt kéne lehozni újságokban és Billy bácsi szövegét zárójelbe tenni inkább.

Atisz 2010.11.26. 21:51:48

@Daihelyon: A mai generációról, a fő célcsoportról. Akik mellesleg igénylik a céltalan brutalitást, az igénytelen történetszálat (részben - természetesen nem csak és kizárólag - a leegyszerűsített, monoton játékok által generált igények miatt), ugyanakkor mégis a minél alacsonyabb korhatár besorolás miatt "lebutítják" azokat a filmeket, ahol esetleg indokoltabb a brutalitás vagy a csúnya beszéd.

A VHS korszakot csak azért nem keverném ide, mert én (és szerintem Billy Bob is) a mainstream moziról beszéltem.

Olvassuk már el a hivatkozott cikket és annak tükrében reagáljunk.

Khayness 2010.11.26. 21:56:05

Jópár videójáték jobb sztorival/előadásmóddal rendelkezik mint a legtöbb film.

Nem a Fratboy Douchebag Gaming™-ből kéne kiindulni.

Pedig a Banditákban óriási a faszi, azé' megbocsájtom neki a hülyeségét.

thinkEdem 2010.11.27. 16:53:06

@Dukefazon: Speciel nekem nem jött be az inception, eléggé 13. emelet / Paprika utánérzés volt... :) (És a 13. emelet végső csavarjára is rájöttem a film első harmadában.) De hát ízlések és...

moli 2010.11.27. 17:01:02

@thinkEdem: +1 sot, azoknal sokkal rosszabb.

mediocris 2010.11.27. 20:44:18

@hancu:

Abban egyetértek veled hogy nem lehet közvetlen párhuzamot vonni a játékok és a filmek között, de szerintem igenis változott mindkettő az elmúlt évek alatt, és nem mindig a jó irányba. Szerintem a játékipar hasonló útvonalat jár be mint anno a filmipar tette. A régi játékokban volt valami bájos egyszerűség, és jobban érződött rajtuk a lényeg, ahogyan a filmekben is jobban előjött a rendezői és a szereplői tudás (persze általánosítva mondom. tehetségtelen emberek és vacak alkotások mindig voltak és lesznek is). Ma már ritkaság az igazi műalkotás mind filmek, mind játékok terén. Kezd kihalni az eredetiség, és átveszi a helyét az üzlet és a szórakoztatás. Erre van igény, műalkotásokra pedig nincs. Ma például egy Neverhood szerű játéknak nincs esélye, vagy akár hasonlítsd össze a régi Lucasarts játékokat a mostani szarokkal amiket kiadnak. Ugyanez játszódik a filmiparban is. Azt az unalmas, minősíthetetlen hulladékot amit Star Wars EpI-II-III-nak hívnak, ma el lehet adni és a közönség vevő rá, de 20 évvel korábban még más is kellett a CGI-on és a szexen kívül a sikerhez. Itt tényleg felnőtt egy csökkent igényű generáció, a kérdés csak az hogy mennyire a számítástechnika tehet róla.

mediocris 2010.11.27. 20:52:54

@algi:

De te az első napra vetíted csak az elméleted. A filmeknél a bevételek egyik része akkor keletkezik, amikor a mozikban játsszák, utána kiadják DVD-n és ebből is nagyságrendileg azonos összeg jön be általában. Aztán ha Lucas bácsi vagy (vagy akár Cameron, tetszés szerint behelyettesíthető), akkor kiszórsz néhány szemetet a konzolpiacra is, netán pcre, valamint regényeket íratsz, gyerekjátékokat adsz ki. Összességében a számítógépes játékokból biztosan nem tudsz annyit kihozni mint a filmekből. Költségvetés egyébként szerintem nagyságrendileg azonos.

Stefan Derrick 2010.11.27. 22:02:46

A Tapló télapó az nagyon nagy királyság.

zacskoman 2010.11.27. 23:00:59

"Mit mondjak, nagy szavak egy olyan embertől, akinek a legnagyobb sikerű filmje az Armageddon volt, ami még Michael Bay-mércével mérve is fájdalmasan buta darab. Ez 1998-ban volt, mondjuk azt nem tudjuk, hogy az már a régi szép időknek számít-e, amikor nem a hülye gémereknek készültek a filmek, és ezért tele voltak magas művészettel."

Nem a saját filmjeiről beszél, hanem úgy általában, a filmekről. Mondanivalótól függetlenül teljesen mindegy, hogy ki mondja, milyen háttérrel. Érvelési hiba. Ettől függetlenül én sem értek egyet az úriemberrel, viszont azzal érvelni, hogy deőisszarfilmbenjátszikbazmegakkornepofázzon, az bizony nem kóser, a "ti meg veritek a négereket" vicc jut róla eszembe.

algi 2010.11.28. 01:12:25

@mediocris: Mondom, fogalmam sincs arról, hogy összességében mennyi pénz van konkrétan ezekben, de ez azért valamit mutat.

@zacskoman: Mondjuk az külön vicces, hogy a legsikeresebb filmen az okosságot kérjük számon. Nyilván a legbugyutább film a legsikeresebb, azt hiszem, ez axióma. Ezért lehettek Coenéknek gondjaik a pénzzel, míg Michael Baynek nem.

mediocris 2010.11.28. 01:58:52

@algi:

Hát most nem akarok nagyon utánanézni több játéknak, de pl. a Witcher kb. 5 mill euróból készült, és egy év alatt ment el belőle 1,2 millió darab, amivel túlszárnyalta a várakozásokat. A menőbb játékok valahol 1-10 millió darab között szoktak elmenni, a fejlesztési költségek olyan 1-20 millió euró között szoktak lenni, ha jól tudom (bár szerintem Stökiék jobban otthon vannak ezekben az adatokban). Valamivel kisebb pénzekről van szó mint a mozifilmeknél, de nincsen nagyságrendekkel mögötte. Persze kicsit el tudnak ezek a határok is mosódni, hiszen vannak havidíjas MMORPG-k, egyre több filmadaptációt akarnak(pl. a Blizzard a Starcraftot szeretné megfilmesíttetni).

"Nyilván a legbugyutább film a legsikeresebb"

Ez az ökölszabály szerintem szerencsére még nem feltétlenül igaz. Azért a közönség a mai napig értékeli az igazán jó filmeket, de sajnos egyre nehezebb dolguk van.

Reactor 2012.04.10. 02:21:29

@hivatásos naplopó: Egyet kell értenem. Nagyon úgy tűnik, hogy számítógépes játékból nem lehet jó filmet, és filmből nem lehet jó számítógépes játékot csinálni. Pontosabban lehetne, ha olyanokra bíznák ezt a feladatot, akik ismerik a jétékot/filmet, nem pedig egy kocsmai verekedés színvonalára züllesztik le a játék/filmkészítést.

Billy Bob lehet hogy ért valamicskét a filmekhez - az értelmi fogyatékos autista Uwe Bollnál mindenképp - de hogy a játékok világához segghülye, az ebből az egy mondatából is azonnal nyilvánvaló. Sokkal könnyebb a játékokat hibáztatni, mint kimondani az igazat: szar vagyok...Nem! Mindig a másik a hibás! Amíg van kire kenni a szart,addig fogják is...

Nézzünk meg néhány számítógépes játékból készített filmet, és hogy micsoda "sikerük" lett...

- Uwe Boll-filmek. No comment. Ezt a pasast jobb időben páros lábbal rúgták volna le a Taigetoszról. Nem véleményezem a filmjeit, arra sem méltó.

- Doom-film. Kéremszépen, ez a fosrakás egy szégyen az egész emberiségre nézve, a filmipar legalja (ennél konkrétan csak egy rosszabb film van az értékelések alapján: a Vanilia Sky). A film készítői soha EGYETLEN percet se játszottak a Doom-mal, ez 1000%. Furcsamód engem nem nyűgözött le, nem vonaglottam extázisban hogy "fúúúú ecsémmm, FPS nézetű kamera!"...egy nem túl drága fényképezőgéppel és egy tekercs szigszalaggal meg lehet oldani. Már a 9 éves cod2gamer96-nak is összejött a kelladutyis videójában.
Egyáltalán azt se értem, minek kellett ezt a rakás szerencsétlenséget megcsinálni. Na persze a filmipar is ugyanúgy működik mint a játékipar, nagyot lehessen kaszálni a hülye rajongókon és kész. Ez a módszer már 1991-ben is bevált az Active Enterprises-nál...

- Prince of Persia. Ezt is írták már előttem...köze nincs az eredeti játékhoz. Vártam volna Jaffart, a leszakadó pallókat, a rácsokat, és egy nagy kalap szart kaptam helyette. Ez nem Prince of Persia, ez csak egy ilyen nevű film.

- Max Payne. Egyetértek az előttem szólókkal.

De fordítva se jobb a helyzet, amikor filmből készítenek játékot.

- Terminator-sorozat. Egyetlen elfogadhatóan jó játék készült a Terminator-történetekből, a SkyNet nevű. Az összes többi - Terminator, Terminator 2, Terminator 3 - egy hatalmas rakás szar.

- Az Oroszlánkirály. A játék bődületesen nehéz és túlkomplikált, a PC-s verzió helyett kénytelen voltam a SEGÁ-ra írt változatot végigtolni, mert ott lehetett menteni.

- Into the Eagle's nest. Erről készítettem bemutatóvideót, a "Kémek a sasfészekben" című film játékadaptációja. Unalmas, hosszadalmas, és csal.
süti beállítások módosítása