HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Ez a siker a vallásijáték-piacon

2010.10.03. 10:45 Stöki

Írtunk már a Left Behind Games nevű, vallási témájú játékokat forgalmazó kiadóról korábban, most újabb érdekességet tudtunk meg róluk – de előbb jöjjön egy kis vallás- és játéktörténelem. A kiadó nevét adó Left Behind egy, most már 16 regényből álló bestsellersorozat, ami a diszpenzacionalizmus nevű szektát népszerűsíni. Ennek lényege, hogy Jézus egy napon magához szólítja az összes rendes istenfélő embert, ők egyszerűen eltűnnek a Föld színéről. A hátrahagyottak – „left behind” – egyik fele a csodatétel hatására buzgóbban kezdi imádni az Urat, másik részük még jobban elfordul tőle. Ez a két frakció balhézik egymással, a helyzetet súlyosbítja színen feltűnő Antikrisztus.

A diszpenzacionalsiták 2006-ban adták ki első játékukat, a Left Behind: Eternal Forcest. A valaha készült egyik legrosszabb real-time stratégia volt, demagóg hülyeség komoly játékmenetbeli hibákkal (annak idején írtam róla kritikát a PC Guruba, akit érdekel, itt elolvashatja). Pár tízezer hívő azonban megvette a játékot, és nem mehetett olyan rosszul, mert később kijött a második része is, idén pedig a harmadik, a Left Behind 3: Rise of the Antichrist.

És amiért írom ezt az egészet: most megtudhattuk, hogy a „nem mehetett olyan rosszul” mit jelent, a kiadót igazgató Troy Lyndon ugyanis elkottyantott néhány számot. Eszerint az elmúlt félévben 210 ezer dolláros bevételt hoztak a játékok (a Left Behind mellett még hat játéka van a kiadónak), és ez minden korábbi féléves eredménynél jobb. Ehhez bizonyára az is hozzájárult, hogy a játékokat a Wal-Mart is elkezdte árulni, illetve a kiadó kiépített egy saját hálózatot, ahol a lelkészek is részt vesznek a digitális ige terjesztésében. „Több mint ötvenezer pc-játékot adtak el a lelkészek, akik hozzánk hasonlóan szeretnének egészségesebb videojátékokat nyújtani a fiataloknak” – nyilatkozta Lyndon. Persze ezek a számok eltörpülnek a hagyományos játékkiadók eredményei mellett (és a 210 ezer dodó nem a haszon, csak a bevétel), de úgy tűnik, ez a piac is él és virul.

(via Game Politics)

24 komment

Címkék: biznisz vallás left behind

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr122341150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2010.10.03. 11:10:08

Köszi, ez érdekes volt.

Dukefazon 2010.10.03. 11:47:57

Hmm, ez tényleg érdekes. AVGN-nek vannak vallási játék review-jai, azok borzalmas játékokról árulkodnak. Lehet, hogy ez a játék trilógia is ratyi, de ahogy összefoglaltad, az nagyon hatásos sztorit rejt, még ha bénán is csinálták meg. De az ötlet maga jól hangzik!

Gretzky99 2010.10.03. 12:10:43

Én olvastam a 16 kötetből azt hiszem, nyolcat, és meg kell mondjam, hogy irodalmilag semmivel nem rosszabb, mint mondjuk a Twilight sorozat, vagy Harry Potter, esetleg bármelyik Ken Follett, vagy Dan Brown. Abszolút élvezhető, és meglepően kevés benne a demagóg rész.

rootshaper 2010.10.03. 12:24:07

igazabol a demagog szot inkabb a politikara szoktak hasznalni. politikusokra, mikor kikutyakat mennek simogatni kampany alatt, meg nagymamakat segitenek fel a trolira. ez a demagogsag. amit a vallasi fanatistak csinalnak sokkal inkabb hatborzongato neha, meg visszataszito. innen latszik, hogy a vallast a mai napig a penz mozgatja. ha van penz, vannak hivok, ha vannak hivok, van penz! a felelemmel rengeteg mindenre ra lehet venni az embereket... ez, hogy azzal paraztatjak a jonepet hogy ha majd egyszer lesz VALAMI akkor aki nagyon hisz, annak jo lesz, aki csak kicsit annak nem lesz jo, de meg jo lehet, aki meg egyaltalan nem az dogoljon meg. undorito. =(

Ken_Lee · http://kenlee.blog.hu 2010.10.03. 12:31:10

Kár hogy szektás ezér igy nem érdekel! De azér kösz az ajállást.

Limrasson 2010.10.03. 12:45:44

@Gretzky99:
Hát a Twillight sorozat minőségét nem nehéz meghaladni. A Harry Potter még csak-csak, bár ott is kötekednék.
De oké, a lényeg megvan, tehát azok a könyvek nem 100%-ban arra koncentrálnak, hogy valami vallásos cucmót ültessenek az emberek fejébe, hanem érdekük, hogy irodalmilag értékelhetőek legyenek.
Maga sztori egyébként tényleg nem hangzik rosszul.

rootshaper 2010.10.03. 12:49:36

@Limrasson: bah... akkor mar inkabb nyomom a Darksiders-el, mennyivel jobb mar es nem akar megteriteni semmi vallas iranyaba. pedig ott is aztan vannak angyalok vs. demonok vs. apokalipszis lovasai vs. hatalmas homokfergek. igencsak epik cucc, javaslom mindenkinek =)

dzsefi 2010.10.03. 12:53:11

@rootshaper: miért lenne a demagógia csak politikai fogalom? Egy általános stílus (eszköz?), ami az érzelmekre és különféle előítéletekre alapoz, nincsenek mögötte valós tények, vagy csak féligazságok. Ez akárhol megnyilvánulhat, nem csak a politikai kampányokban - a nénipuszilgatás, meg kiskutyamentés önmagában meg nem is az :)

Logan Grimnar 2010.10.03. 12:57:02

A legnagyobb vallási játék eddig a Doom volt. Mindenkit Jézusként kereszteltem meg benne bazi nagy bazookámmal :-)

dzsefi 2010.10.03. 12:59:08

@rootshaper: ez érdekesen hangzik, kösz a tippet :)

Gretzky99 2010.10.03. 14:06:35

@Limrasson: Maga a sztori egyébként nagyrészt a jelenések könyvén alapul, úgyhogy nem csoda, ha nem hangzik rosszul =)

is 2010.10.03. 15:45:03

évi 420 ezer dolcsi az pontosan 4-5 ember költsége (meg az iroda, meg a telefon, meg a marketing, meg egy ébköltségek). ennyien tolják, és hát úgy látszik, hogy nicheben ez már egy fenntartható csapat.

load error 2010.10.03. 16:31:15

Film is készült belőle.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2010.10.03. 16:55:26

Előrebocsátom: hívő keresztyén vagyok. De (posztod inspirálására) utánaolvastam ennek a... minek is? szektának, maradjunk ebben és a legrosszabb rémálmaim jöttek elő. Ezekhez képest egy dzsihádista muzulmán Assisi szt Ferenc. Az ilyen idióták teszik ellenszenvessé a kerszténységet a laikusok szemében.

formax 2010.10.03. 16:57:47

Kissé árnyalnám a képet: a Biblia alapján ugyanilyen diszpenzacionalista szektás volt Pál apostol is: "Mert maga az Úr riadóval, arkangyal szózstával és isteni harsonával leszáll az égből: és feltámadnak először a kik meghaltak volt a Krisztusban; azután mi, a kik élünk, a kik megmaradunk, elragadtatunk azokkal együtt a felhőkön az Úr elébe a levegőbe; és ekképen mindenkor az Úrral leszünk."
A regények első 5-6 részét olvastam: a kerettörténet nagyjából összhangban van a világszerte többszázmillió tagot számláló neoprotestáns egyházak tanításával, de irodalmilag nagyon alacsony színvonalúak, ezért a folytatások elolvasásáról lemondtam.

formax 2010.10.03. 16:58:38

szózstával=szózatával

Tgr 2010.10.03. 17:02:40

A diszpenzacionalizmus nem szekta, hanem egy teológiai irányzat, amit egyes neoprotestáns felekezetek magukénak vallanak. Magyarországon pl. a Hit Gyülekezete vagy egyes baptisták, Amerikában pedig meglehetősen népszerű a kisegyházak körében. Amerika Izrael-barát politikája pl. jelentős részben annak tudható be, hogy a kozervatívabb republikánusok között rengeteg a diszpenzacionalista, és ez az irányzat továbbra is a zsidóságot tartja Isten választott népének, ill. a Jelenések Könyvének a zsidóság sorsáról szóló részeit a közeljövőben beteljesülő próféciáknak tartja.

valójábannemberci 2010.10.03. 17:51:28

@Tgr: Valamint ezért ellenzik a béketárgyalásokat, mert az Isten akarata ellen való. Tehát a háború az oké. Ahogy @The Drunken Master írta: "Ezekhez képest egy dzsihádista muzulmán Assisi szt Ferenc. Az ilyen idióták teszik ellenszenvessé a kerszténységet a laikusok szemében."
Van benne valami.
Az meg egy másik kérdés, hogy eléggé gáz a kereszténységből ilyen üzletet csinálni. De hát abban az országban... Only in America.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.03. 18:23:57

@berciXcore: "eléggé gáz a kereszténységből ilyen üzletet csinálni"

a vallás mindenhol elég jó üzlet, a kereszténység is az. amerikában sincs ez másképp, csak ott nem ciki üzletről beszélni, mint itthon.

valójábannemberci 2010.10.03. 18:43:14

@mcs: Azért olyan mértékű elüzletiesedést alapesetben nem látsz az öreg kontinensen, ha mégis, akkor jó eséllyel valami amerikai "misszió" van mögötte. Odaát fogyasztói kereszténységről írnak, és arról, hogy egy-egy misszió formájában miként jár kéz a kézben az amerikai életstílus és a fogyasztói kereszténység terjesztése.
És ez übergáz.
Néha eltévedek olyan oldalakra, ahol ez a mentalitás megjelenik cikkekben és/vagy kommentekben. És verem a fejem a billentyűzetbe.

moli 2010.10.03. 20:21:01

@The Drunken Master: mert a kereszteshaboru lofasz volt a mostani dzsihadhoz, szept11-hez kepest.

Bro 2010.10.03. 20:40:55

Na látom jött egy moralfag is :)

Ha szept 11ről beszélsz akkor gondolj bele amerika mit tett azokkal az országokkal-emberekkel évtizedeken át a "béke" nevében. Néha visszanyal a fagyi. Kellemetlen és elítélendő dolog, hogy ilyen módon, de mint tudjuk a világ erre figyel fel, ezért azt a bizonyos eszközt választották az éppen soros ottani hithű emberek.

Ezt a keresztesháború dolgot nem értem. Nem örülnél ha betörne a lakásodba egy " keresztes lovag " és a hit nevében téged agyonverne édes szüleidet meg felnyársalná és megerőszakolná a szemed láttára téged meg elvinnének rabszolgának, az előbbinél a sorrend kb tökmind1 volt akkor.

Akkor az volt a módi, ma meg ez.

Különbség nincs a vérontásban, kivéve a módszere.

Elítélendő dolog, de valahol az is érthető, hogy miért teszik ha el nem is fogadjuk az eszközt.

A játékokra visszatérve volt szerencsém hozzájuk, nem egy nagy játékok de el lehet szórakozni vele ideig-óráig aztán unalmas lesz a hibák miatt. A könyveket viszont nem olvastam, az ilyesmi nem köt le. Nem vagyok vallásos az igaz, de lehet ennek semmi köze hozzá. Másféle irodalmat olvasok.

Kíváncsi leszek ezek után hányan akarnak megkövezni.

A Hit - el semmi gond, az üzlettel van, de manapság minden üzlet, mindenhol :) Van ahol ki merik mondani, van ahol nem.

További jó beszélgetést.

DinnyeTM 2010.10.03. 22:00:20

Aki telleg nagyon hardcore dolgot akar olvasni, annak ajanlom a landover baptistakat. Ok komolyan hisznek abban, hogy Sarah Paylin for president :D:D:D

moli 2010.10.04. 00:17:52

@Bro: hat, akkor most olvasd el megegyszer, amit irtam.
süti beállítások módosítása