HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Szerdai retro: ELITE

2010.04.14. 16:00 Stöki

Kicsit bajban vagyok megint az eheti retrojátékkal, ugyanis megszavaztátok az Elite-et (igen, így ragozzuk, ugyanis nem „elájt”a kiejtés, ahogyan sokan tévesen hiszik), én viszont – töredelmesen bevallom – nem nagyon játszottam ezzel a programmal annak idején. Ismerem persze, meg többször próbálkoztam vele, de tizenévesen az akciódúsabb játékokat jobban értékeltem, a kereskedős játékok közül pedig a Pirates! jobban bejött, valószínűleg azért is, mert könnyebb volt. Az Elite-tel ugyanis nagyjából így nézett ki egy játékom C64-en:

Szóval nem volt könnyű játék, ráadásul elmélyülést igényelt, szokatlanul összetett volt, a – szaknyelven wireframe – grafika pedig pár vektorból és pontból állt össze. A túl bonyolult, ugyanakkor nem túl szép programokat sokszor rétegjátéknak nevezik a szaksajtóban – miért lett hát kultikus játék az Elite, miért került a Times „a legnagyobb hatású videojátékok” listáján 2007-ben a harmadik helyre, a RetroGamer „a 100 legjobb retrojáték ever” listáján pedig az első helyre, miért adott rá a szigorúságáról híres Edge magazin utólag 10/10 pontot (még két ilyen játék volt összvissz a magazin történetében), és miért állították ki a Londoni Tudományos Múzeumban? Nos, éppen azért, mert szokatlanul összetett volt és wireframe 3D-grafikát használt – illetve mert mindezt az elsők között tette, legalábbis az otthoni számítógépeken. Elcsépelt szó, de ha valaminek, az Elite-nek kijár, hogy úttörő volt.

Bár itthon ezt a játékot is főleg a C64-es verzióból ismerjük, az Elite fejlesztése akkor kezdődött, amikor a C64 még csak a kanyarban volt: 1982-ben, amikor a Cambridge-i Jesus College-en találkozott két tehetséges diák, David Braben és Ian Bell (itt balra a képen, csak a felirat sorrendje rossz, a baloldali Braben és a jobboldali Bell). Mindketten az Acorn nevű brit számítógépgyártó gépén, az Acorn Atomon tanulgatták a játékfejlesztést, és mindketten űrben játszódó, 3D-s játékot próbáltak összehozni. Egyesítették erejüket, és iskola mellett onnantól kezdve együtt fejlesztették a játékot, amiből az Elite lett. A program 1984-ben jelent meg BBC Micro és Acorn Electron gépekre – Braben 19, Bell 20 éves volt akkor. Íme az eredeti BBC Micro-verzió:

A játékot assemblyben (ami mint megtudtam, nem azonos a gépi kóddal, csak nagyon hasonló hozzá) programozták, a két alkotónak 32 kilobyte-ba kellett begyömöszölnie a kódot (a végén maradt még pár byte-juk, így fért bele a radar is). Ennek fényében hihetetlen, hogy milyen bonyolult, több hétre, hónapra lekötő programot készítettek: a játék 8 galaxisból, galaxisonként 256 bolygóból álló univerzumában a játékos szabad kezet kapott (ez a fajta szemlélet is úttörő volt akkoriban), kereskedhetett, felcsaphatott űrkalóznak, fejvadásznak, aszteroidabányásznak, esetleg katonai küldetéseket vállalhatott. Konkrét cél nem volt azon túl, amire a játék címe utalt: elérni az „elite” besorolást.

Ehhez azonban eleinte egészen banális problémákat kellett megoldani, mindenekelőtt kereskedéssel összeszedni egy kis pénzt és fejleszteni az űrhajót, hogy a thargoidok (ők azok az Elite-univerzumban, mint az Orion űrhajó legénységének a varangyok vagy a Fireflyban a Fosztogatók) ne lőjék szét pillanatok alatt, meg hogy ne szívjon a játékos a dokkolással. Az Elite-ben ugyanis az automata dokkoló nélkül már ez utóbbi művelet is problémás volt: egy forgó űrállomásra kellett berepülni úgy, hogy az űrhajót a játékos az állomás mozgásához igazítva forgatta (Brabenéket a 2001: Űrodisszea dokkolós jelenete ihlette meg). Szóval hosszú út állt a játék főhőse, Jameson parancsnok előtt (ezt a nevet meg a Traveller szerepjátékból vették Brabenék), aki a Lave bolygón rongyos száz kredittel és egy gyengécske Cobra Mark III hajóval kezdte pályafutását. [A program összeetettségére jellemző egyébként, hogy a Commodore Világ annak idején nyolc részen keresztül közölte a leírását, ezen az oldalon megtaláljátok az 1-8. számban, de az űrhajótípusokat kiemelem külön linkbe. Lent pedig az Adder űrhajó rajza a tervezőasztalról.]

Érdemes megemlíteni, hogy Brabenék a játékkal először a Thorn EMI-nál házaltak, de a cég nemet mondott – Braben a RetroGamernek úgy nyilatkozott, hogy a fejesek hiányolták a hagyományosabb szemléletet, mindenekelőtt a három életet és a pontszámot. Az Acornsoft viszont nyitott volt az új játékra, így ők adták ki az Elite-et. Ráadásul szokatlanul nagy reklámkampányt kerítettek köréje, például a Thorpe Parkban partit rendeztek a premier napján (akkoriban a lauch party a játékiparban még szinte ismeretlen fogalom volt), és a játékhoz a kisebb könyv méretű használati útmutató mellett egy regényt is adtak, Robert Holdstocktól a The Dark Wheelt (itt elolvasható angolul). A felhajtás eredményeként a BBC Micro-verzió 150 ezer példányban kelt el (majdnem annyi, ahány BBC Micro), és megindult a harc a konverziós jogokért. Brabenék ugyanis ezt jó érzékkel megtartották maguknak, és ezzel szép pénzt akasztottak le elsősorban a Firebirdről (ugyebár ők adták ki a C64-es verziót). Az Elite végül 17 platformon jelent meg, és Braben becslése szerint összesen 600 ezer példányban kelt el.

A játéknak később több nem hivatalos átirata és remake-je lett. 1991-ben például megjelent a pc-re a VGA-grafikás Elite, az Elite Plus (plusz egy galaxissal), volt egy Elite A nevű bővített BBC Micro-változat is, Oolite néven létezik egy pofás pc-s verzió, egy nyílt forráskódú Elite – The New Kind néven, egy német csapat pedig Starfighter néven csinált egy klónt 2004-ben. Persze közben Brabenék sem tétlenkedtek: több konverzió készülésében részt vettek, aztán elkezdtek dolgozni a második részen. Illetve, főleg Braben kezdett el dolgozni, ugyanis felosztották egymás között a feladatokat, de Bell nem nagyon haladt, motivációját vesztette. Legalábbis Braben ezt állította több interjúban – az biztos, hogy ekkoriban váltak külön az útjaik Bell-lel. Csúnya ajtócsapkodások lehettek akkor, mert a két egykori Elite-atyaúristen mai napig nem áll szóba egymással.

Így végül Braben készítette el a Frontier: Elite II nagy részét, és megalapította a Frontier Developments stúdiót. A játék irgalmatlan sokáig, öt évig készült így amikor 1993-ban végül megjelent, a grafika már nem volt olyan formabontó, mint amilyennek Braben szánta (lásd a fenti videót). Ráadásul a kiadóval is akadtak gondok: Braben eredetileg a Konamival szerződött le, de a cég eladta a jogokat a Gameteknek, az ottani főnökök pedig nagy nyomást gyakoroltak Brabenre, minél előbb játékot akartak látni, ezért az Elite II kicsit bugosan jelent meg. A folytatás egyébként nagyjából félmillió példányban ment el, és bár szép kritikai sikere volt, a játékosok nehezményezték, hogy a newtoni fizika korrekt modellezése miatt nehezebb volt irányítani a folytatást, mint a nagy elődöt. Braben a harmadik résszel akart szépíteni, de a Gametek elképzelései teljesen elkúrták ezt a játékot. A Frontier: First Encounters ugyanis 1995-ben nemcsak kicsit bugosan jelent meg, hanem félkészen, gyakorlatilag játszhatatlan volt, Braben még három évig toldozgatta. A fejlesztő elkeseredésében beperelte a Gameteket, és a pert három év után meg is nyerte (pontosabban peren kívül megegyeztek, amikor a Gametek már teljesen vesztésre állt).

Logikus, hogy David Braben mivel köszörülhetné ki a csorbát: az Elite 4-gyel – amit állítólag gőzerővel készít is a most már több mint kétszáz embert foglalkoztató Frontier Developments, de megjelenési időpont nincs, sőt amíg nem láttunk semmit a játékból, addig ebben ne nagyon reménykedjünk. Legutóbb tavaly júniusban nyilatkozott Braben, akkor is csak annyit árult el, hogy konzolokra is megjelenik majd a játék. Addig is dicsérjük az eredetit és gondolkozzunk el az Elite-örökségen – olyan nagy nevek, ugyanis, mint az Eve Online, a Freelancer, az X: Beyond The Frontier és a Wing Commander: Privateer mind-mind az Elite köpönyegéből bújtak elő.

A végére a szokásos linkcsokor: itt, itt és itt van három, az Elite-nek szentelt oldal, itt pedig Ian Bell bűnronda honlapja mindenféle finomsággal. Innen letölthetők mindenféle verziói az eredetinek, gyári kézikönyv innen, akit pedig kimondottan a C64-es verzió érdekel, ide kattintson (emulátorért pedig ide). Tracklist most nincs, mert az Elite-nek néhány verzió főcímzenéjét leszámítva nem nagyon volt zenéje (ez már nem fért bele a 32 kilobyte-ba). Hogy valami kis muzsika mégis legyen: a fenti videóban egy dokkolás tekinthető meg az Amiga-verzióból, alatta a Kék Duna keringő szól (ez nem volt benne az eredetiben). Illetve itt van még egy igen súlyos marhaság, egy Elite-musical(!) szövegkönyve. A musical (rockopera?) zenéjét Aidan Bell, Ian Bell testvére írta, sajnos egy szem mp3-at találtam belőle, az is az említett főcímzene, ha jól hallom. Végezetül szokás szerint jönnek a kazettaborítók és az elmaradhatatlan szavazás (amin ezentúl mindig változtatni fogok kicsit, hogy ne mindig ugyanazok a játékok kerüljenek a választhatók közé, most például Tim Schafer-kalandokból tessék választani).

 

Melyik játék legyen a következő?
Secret of the Monkey Island
Day of the Tentacle
Full Throttle
Grim Fandango
Maniac Mansion
  
pollcode.com free polls

146 komment

Címkék: retro frontier elite bbc micro david braben heti retro jatek

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr431920870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zeneigéniusz 2010.04.14. 20:10:46

@Luppy: énis kerestem a pénzt, de nekem végül sikerült átirnom... bosszantó volt abból a szempontból is, mert nem fix hosszúságú volt a mentett állás, hanem a hossza is változott és valahogy az egész le volt kódolva (gondolom valamilyen belső tömörítéses eljárást használtak, nemcsak checksumot), ezért volt nehéz a megfelelőt eltalálni, mégha csak mondjuk 1 mp különbséggel vettem 1 computert és kerestem a változó byteokat.

Mostmár utána lehet nézni a kódolásnak (kinek van kedve), mert az eredeti forrás is fent van valahol az internet bugyraiban :)

@jani130: énis toltam FF-t, és nagyon élvezetes volt (simán lehetett törni, mert PC-s játék révén könnyű volt a memóriában megtalálni a pénz helyét), DE valamelyik küldetésnél állandóan kifagyott/nem adta be a köv. küldetés helyét és aztán kb. 2 hét kínlódás után feladtam. Máig megvan a mentett állásom! De ezek szerint tényleg nem lehet folytatni.. nagy kár érte.
A valós fizika miatt egyébként talán 1x próbáltam meg bedokkolni, utána feladtam, az már túl bonyolult volt :))))

DMEM 2010.04.14. 20:11:54

Barátommal, akinek volt C64-e, rengeteget toltuk. Abban a verzióban volt Kék Duna a dokkolás alatt. Nekem csak VIC-20-am volt:)

Fluoxetine 2010.04.14. 20:21:49

@enpera: Én Linux alatt a Vega Strikeot próbáltam ki, de olyan bonyolult volt, hogy kb 3-4 óra szenvedés után letöröltem :-D

rbatty 2010.04.14. 20:25:34

@Terra: Köszi a pontosítást. Ezek az infók rosszízű sejtést vetnek fel, sajna. Lehet, hogy mégse lesz semmi?

Nem voltam nagy Elites sose, nekem túl nehéz volt. De azóta találkoztam freelancerrel, x3:reunionnal, és mostanra jutottam oda, hogy kellene már egy ilyen játék. :)

tucano 2010.04.14. 20:46:51

De gyűlöltem a rohadt földönkívülieket. Amint csempésztem rabszolgát/ásványokat és kinyírtam az összes zsarut, rögtön elkaptak mindig a hiperűrben a büdös nagy anyahajóikkal. De azért kaptak ők is rendesen.
Egyébként minden feljebb említett játékról szívesen olvasnék, ezekre ment el az összes esős délutánom suhancként:)

algi 2010.04.14. 21:01:09

Most jut az eszembe, hogy a "Harmless" (ártalmatlan) utáni fokozat "Mostly harmless" (többnyire ártalmatlan) volt, ami utalás a "Galaxis utikalaúz stopposoknak"-ra.

Én amúgy Enterprise 128-on játszottam a játék Spektrumról átírt változatával, ha emlékeim nem csalnak.

@jozsi_az_infomunkas: Ezt én se értettem. Az elején rengeteget szívtam a dokkolással, és mire meglett a pénz, már szórakozásból is kézzel dokkoltam.

@Balaint: Az a hármas rész volt.

@Charlie Brown: Hát, igen, a Frontierhez kellett egy "kis" fizikai érzék. (Szerintem az ismeret nem elég, érezni kellett.) Viszont ott már kezdetben lehetett robotpilótád, tehát valójában mindenféle manőverezés nélkül lehetett játszani a játékot, kizárólag a robotpilótára hagyatkozva. (Ha kereskedsz, és elkerülöd a veszélyes rendszereket, és mentesz dokkolás előtt, mert néha elszúrja.)

spinat 2010.04.14. 21:03:07

haverral közösen nyomtuk, én kormányoztam, ö lött. Még pár hónapja is simán bedokkoltam. Egyszer vettünk valami szörös izéket, aztán elszaporodtak a pilotafülkében, nem lehetett tölük megszabadulni.

Zool2107 2010.04.14. 21:20:02

Az hogy mi legyen a következő játék az random? Múlt héten szavaztam a Supremacy-re, de nem az lett most ugye. Olvasom a cikket éslátom hog ott a szavazás, de nincs Supremacy :( Hogy megy ez?

Amúgy ezt leszámítva jó nagyon ez a szerdai retro :)

Magon_ 2010.04.14. 21:27:33

Ha retro téma kell, akkor legyen mondjuk a Heavy on the Magick! vagy a Tir-na-nóg. Na, azok tényleg nagy game-k voltak. :)

Logan Grimnar 2010.04.14. 21:28:37

Istenkirály játék volt, gimiben toltam sokat C64-en, Deadly fokozatig jutottam "csak" el, Elite-ig nem, a nagyon sok a "Right On Commander" ( és nem Well Done Commander)megszerzésébe belefáradtam.
Imádtam benne kereskedni: food-ot a poor agricultural világokról a rich industrial világoknak szállítva és computerset visszafelé :-)
Bányászni uncsi volt, viszont a legnagyobb jóság az a targoidokkal a hiperűrben történő csata volt. Ma is büszke vagyok, hogy egy front beam laserrel felszerelt űrhajóval is sikerült leverni őket ( mondjuk jó minőségű mikrokapcsolós joystickom volt ).
Archon I és II, Chaos ( csak Sinclair Spectrumon sajna )még voltak a korszak nagy játékai nekem.

Agrael 2010.04.14. 21:34:34

A Frontierrel sokat játszottam, nagyon bejött a valós bolygómozgás, meg a küldetéses szabad irányú fejlesztgetés, csak nem voltak thargoidok, meg igaz ellenfelek sem. Egy alkalommal leszálltam valamelyik bolygó egyik pár dobozból álló városába, ahol volt egy templom toronyórával és mutatók a pontos időt mutatták (!!) a játékidő szerint (és mozogtak ha időgyorsítást csináltál) kész voltam. Nekem leginkább a fejvadászat jött be, csak egy idő után nem volt hova fejlődni :((

A Supremacy nekem is szép perceket okozott (PC-n is) szívesen látnám itt

rbatty 2010.04.14. 21:39:17

Kívánságlista:

A fentiekből a Grim Fandango és a Full Throttle is megérdemli a bemutatást, ezeket kevesebben ismerik errefelé. Akár összevont cikk a Tim Schafer kalandokról, mert egyesével sokáig tartana.

A Supremacy is fontos (hajrá szupermaci!)

Amúgy meg lehetne kategóriákra bontva (ahol ez lehetséges), kiemelve a fontosabb darabokat kategóriánként. Pl. Régi pc-s rpg-k, Ambermoon, Ishar, Eye of the Beholder, Albion, Ultima Underworld, Betrayal at Krondor, etc.

És ne feledkezzünk meg az X-wing, Tie fighter játékokról se. És még annyi minden lenne, de ilyen sok felsorolt játékhoz már akár magyar retrogamert is lehetne indítani. Szemezgessünk. :)

Savior 2010.04.14. 21:45:11

Ó Elite, a régi szép idők :) Azt imádtam a legjobban, amikor az ember benyomja az automata dokkolót, hátradől... az meg meghibásodik(?) és BUMM! :D

Oolite-ot érdemes kipróbálni, ha nem keverem valamivel, akkor elég változatos küldetések vannak benne, politika, gyönyörű űrködök háttérnek, modolható hajókkal és küldetésekkel is. Persze amúgy minden a régi, lehet megint ingázni Isinor és Quitiri között :)

Savior 2010.04.14. 21:47:59

Egyébként a szavazásról + requestekről kérdés: miért mindenki olyanról akar hallani, amiről már úgyis olvasott anno, és aminek nem csak a leírását, de még CoVBoy beszúrásait is fejből fújja? :D

RTSnip 2010.04.14. 22:10:35

Én is rengeteg időt töltöttem a játékkal. Imádtam csúcsra fejlesztett hajóval a hiperűrugráskor bentragadva harcolni a Thargoidokkal. Élveztem, amikor a dokkoló komputernek parancsot adva pihenésképp kényelmesen kimehettem a hűtőhöz egy traubisodáért, aztán brunyabrék és vissza a pilótafülkébe. :) A buszmegállóban a fejkendős nénik tágranyílt szemmel hallgatták ahogy a cimborámat kérdeztem, hogy nincs-e véletlenül egy szalagra mentett kompetent állása. :) Sokszor kellett újrakezdenem a mentett állás megpusztulása miatt. (Itt nálunk a K240-es aszteroida övezetben gyakran van mágnesvihar :)

A szavazáshoz én a Laser Squad 2-t és az Usagi Yojimbo-t szeretném nagyon-nagyon. Na és a szöveges kalandjátékokról akár egy gyűjtő bejegyzést is!! Én is a C64-es játékokat látnám legszívesebben itt a retro rovatban, de természetesen szívesen olvasok bármit. Jó visszaemlékezni és fontosnak tartom azt is, hogy az új generációk is megtapasztalhassanak valamit ebből az életérzésből. Ennek jegyében ma délután a 9 éves lányommal Amiga 1200-n nyomtuk a Trolls-t. :)
Let's go get up! :)

algi 2010.04.14. 22:18:01

Apropó: a Chaos c. játékra emlékszik valaki?

en.wikipedia.org/wiki/Chaos_(video_game)

Sárkányböffentő 2010.04.14. 22:22:07

@hátezgáz: Nekem is szalagon volt az Elite, TVC64k-n.
Abban viszont volt mentési lehetőség. Még a mai napig meg van a kazi, amire rá van írva: Elite mentések.

Sárkányböffentő 2010.04.14. 22:24:30

@algi: Naná!
Utoljára tavaly játszottam Spectrum emulátoron:)
Nagyon Király!

52 · http://52nap.blog.hu 2010.04.14. 22:30:09

Nagyon sok olyan retro játék lehet, amire szívesen emlékszünk, de az Elite valóban meghatározó amiatt is, ahogy sok más játékra hat.

Ha az Elite által inspirált játékokról beszélünk, ezek között is számos "különleges" alkotás akad, nem csak egy kaptafára készülő klónok. Talán ez is mutatja az Elite fontosságát.

Az eve online-t mindenképpen érdemes kipróbálni (kezdők számára a 52nap.blog.hu lehet érdekes olvasmány)...

DominoFX 2010.04.14. 22:55:49

Spectrumon játszottam vele sokat. Rég volt, de ma is emlékszem az első meghatározó élményemre: amikor elkezdtem vele játszani, megtámadott egy kalóz. A lövöldözés közben véletlenül eltaláltam az űrállomást. Erre felszállt belőle az űrrendőrség pár hajója, és azok is megtámadtak. Ma már nehéz elképzelni, hogy ez miért volt nagy szám, de akkor ez az AI teljesen megdöbbentő volt számomra.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.04.14. 23:01:16

@DominoFX: Akkor mertek új ötletekkel próbálkozni.

Ma erre nagyon kevés a példa...

egy hang a hátsó sorból 2010.04.14. 23:21:49

Egy fel vakaciot eljatszottam vele, kedvenc C64 jatekom volt, es azota is ez a kedvenc mufajom (Privateer, Freelancer, X3).

Emlekszem mekkora lelki torest okozott, hogy csak 1 military laser lehetett a hajon (ha jol emlekszem, akkor offender lett az ember, ha vett egy masodikat).

atila68 (törölt) 2010.04.14. 23:29:13

Spectrumon jobban futott... megjegyzem.

Stefan Derrick 2010.04.15. 00:15:19

Én betöltöttem párszor és szenvedtem vele, de hát '90-ben, tizenegy évesen nem sokáig jutottam, aztán később is elővettem még párszor, de semmi sikerélményt nem nyújtott, szóval toltam tovább a Last Ninjákat, az Impossible Missionöket, meg a Gazza II-t.

Logan Grimnar 2010.04.15. 00:32:13

@algi: Minden idők legjobb Spectrum játéka :-)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.04.15. 00:48:11

@jozsi_az_infomunkas: "Mire összegyűlt a pénzem egy dokkolóra, addigra már csukott szemmel megtanultam dokkolni." Úgy ám, bizony! Egyébként tényleg fejlesztette a térérzéket, nemcsak a dokkolás, hanem az ellenséget jelző műszer is, ahogy egy-egy bukóforduló közben össze-vissza tologatta a kis pontokat és a vetítővonalakat. A feleségem nem lenne benne esélyes. :-))) Azért jó volt ám az is, amikor a dokkolóautomata már fel volt szerelve, kicsit lehetett mozizni, ahogy a bejáratra pozícionált és aztán zsupsz. Meg jól jött, amikor közben elmehettem egyet pössenteni, mielőtt jött a kereskedés, aztán az új út. Nem kenyerem a bűnözés, de sajnos narkóval és rabszolgával lehetett a legjobban keresni, mégha ettől nem is fogadott szívesen a másik naprendszer űrvédelme.

Azért az kegyetlen volt, hogy ha volt ellenséges hajó a körzetben, akkor nem lehetett mikrougrást csinálni. Volt, hogy három órán át kellett irtanom az újra és újra felbukkanó hajókat, mire végre el tudtam jutni az állomásig.

@Őrnagy Őrnagy: "Legjobb volt beállni a dokk elé, rálőni az állomásra, és aztán pusztítani a kirajzó zsarukat." Igeeeeen! Akkor tehát nem én voltam az egyetlen perverz! X-DDD Amikor már elmacskásodtak az ujjaim, én is belementem egy-egy kalandba, pihenésképp.

Egyébként C64-re piszok nehéz volt ekkora programokat írni, mert a fejlesztőprogramnak is bele kellett férnie a tárba, meg persze a képernyőmemóriának, a színmemóriának, a sprite-oknak, a zenének, szóval a forrásszintű nyomkövetés és hasonló úri huncutságok nemigen jöhettek szóba akkortájt. Viszont 50-60 kilobyte-ban eszméletlen gazdag játékokat meg lehetett írni, mert akkoriban nem volt szokás a mega(/giga)byte-okkal való hanyag dobálózás. És nem volt szokás a 2.3.11 számú verzió, patch és miegymás, ahogy az olvasható is. Egy elcseszett kiadás után esetleg (!) ki lehetett adni még egy javított változatot, aztán aki bújt, aki nem. Ha a program szar volt, akkor bukott, esetleg bukott vele a fejlesztőcég is. Nem ám hogy majd töltsd le a frissítést a netről. Jobb programokat is írtak akkor, mert csak azt lehetett kiadni.

Igen, az assembly és a gépi kód nem ugyanaz, de azért majdnem, mert az egyszerűbb assemblerek nyelvén írt program gyakorlatilag egy az egyben gépi kódra lett konvertálva. Gépi kódban csak őrültek írtak programokat. Öö... Én is csináltam olyat. Ki nem? :-)) Persze csak apró dolgokat, meg cracket, persze. Az ötvenes években még gépi kódban programoztak, hát az nem lehetett könnyű munka.

Ismerek egy érettségiző srácot, ő most vett egy C64-es konfigurációt, mert ki akarja próbálni az élményt. Meg tudjuk érteni, igaz?

Everyl 2010.04.15. 01:16:23

@Bajnok: kivánság listához,

basssszus, ezen játékok miatt mérhetően romlott az átlagom, még el is voltam tíltva a c-64 emtől, mindenféle trükköt kellett kitalálnom, hogy ne legyen üzemmeleg a cucc, ha sunyiban játszottam vele (mert úgy ellenőrizték le az ősök, hogy megfogdosták azt a drága gépet) :-)

Zsolti a Beka 2010.04.15. 01:21:53

Jo volt az Elite, PC-n is.

Battle Island 2, ha mond ez meg valakinek valamit...

Zsolti a Beka

GNurr 2010.04.15. 02:41:57

Fú, nagyon szerettem ezt a játékot, rengeteget nyúztam (főleg Enterprise-on, meg egy kölcsön Amigán, később pc-n is). Igaz, magasabb fokozatot sosem értem el, de nagyon élveztem. A thargoid anyahajó formája pedig máig megbizserget. :) Úgy rémlik, Amigán lehetett másik űrhajót venni (az Asp volt a kedvencem).
Még, újra, tovább!

Más: Shufflepuck Café lesz?

És kérdés: nem tudjátok, melyik amigás (kaland?-) játék volt az, ahol egy nagy, ködös mezőn lehetett mászkálni (1st person nézetben), halkan fütyült a szél, és el lehetett jutni egy Revelstone-szerű (ld. Kárhozat urának átka) várhoz-városhoz? Előre is köszi bármi infót.

GaZe 2010.04.15. 03:25:33

na jóóóó, az ELITE olyan régi játék, hogy én pl nem is láttam még színesben :))) mivel csak fekete-fehér tévénk volt (nem herkules).
Pedig elmúltam már 30....

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2010.04.15. 03:50:07

Hüpp... Wizard of Wor (WoW), most meg Elite... Hüpp... ^^

dH2K · http://dh.squidcode.com 2010.04.15. 06:03:39

Kazettáról nyomtam, C64-en. Elég jól haladtam előre mind rangban, fegyverzetben és creditben is, ezért elég gyorsan sikerült galaxist ugranom. Amíg a CoV-ot olvasgatva ki nem derült, hogy a következő küldetés az előző galaxisban volt. Mivel a 8. galaxis ugrás után ismét az első jön, így körbe kellett ugrálnom a fél univerzumot hogy ott folytathassam a történetet ahol abbahagytam... A 3D grafika akkoriban, főleg 8bites gépeken, valóban csodának számított. A total eclipse és a castle master fillezett, árnyékolt poligonjai pedig igazi durvaságnak, igaz, csak 3 mp / frame volt az átlagsebesség egy negyed képernyőn. A Final Frontier, és egyéb folytatások nem igazán tudtak lekötni, az eredeti verzió PC-s portja pedig ugyan gyors volt, túlságosan is, de ott már voltak jobb 3D-s játékok is már akkoriban is.

benkoo 2010.04.15. 06:39:53

nekem megvolt, de 10 évesen nem izgatott ma már igen... bele kéne húzni az új verzióba...

Paul 2010.04.15. 07:48:08

hi, klassz cikk, csak egy megjegyzés:

az assembly az nem egyenlő a gépi kóddal, bár ez az alacsony szintű programozási nyelv áll a legközelebb hozzá.

tuby smith · http://tuba-honlap.blog.hu/ 2010.04.15. 08:48:05

felbővített C16-on nyomtam anno, de csak az után, hogy a leírása megjelent a CoV-ban, ment nem tudtam használni.
Kazettán mentettem. lol
A dokkolás egy idő után rutinmunka lett, nem is vette dokkolót :)
A második rész pont a fizika miatt lett nehezen játszható, szerintem.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.04.15. 09:01:59

nemtom említette-e valaki előttem, de pont az újdonságában volt az elsöprő ereje. Amikor kitolták az elitet, akkor előtte még nem volt olyan játék, ami nem lineáris játékmenetű volt...

Valandil 2010.04.15. 09:04:23

Nagyon jó volt a radar 3d-s megjelenítése, azonnal átláttam. Na de joystickkal repülni? Ezt csak billentyűzetről szabadott!

eszkep 2010.04.15. 09:19:27

"A játékot assemblyben (ami mint megtudtam, nem azonos a gépi kóddal, csak nagyon hasonló hozzá) programozták"
Egy játékokkal foglalkozó blog retro rovatában erre az idézetre megdöbbenésemben csak annyit tudok kiköhögni, hogy megaLOL!

"Bár itthon ezt a játékot is főleg a C64-es verzióból ismerjük"
Speciel FŐLEG Spectrumról ismerhetjük Európában, ugyanis 1984-ben még fénykorát élte a Spectrum. Radásul ott gyorsabb is volt a program.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.04.15. 09:21:22

@eszkep: Jól megadtad nekem, azt a mindenit. Kérek engedélyt megsemmisülni.

Malachi 2010.04.15. 09:36:45

@Androsz: C64-en toltuk nem tudom meddig. hónapok, évek? ha nem tudtunk ugrani naprendszeren belül, de nem lőttek a zsaruk, már kint elindítottuk a dokkolót és elmentünk pecázni, vagy focizni. volt, hogy éjszakára is bekapcsolva hagytuk a gépet egy ilyen manőver miatt. de megérte, mekkorákat lehetett kaszálni egy teli raktér droggal! :D

MP 2010.04.15. 09:44:09

Ez sohasem volt a kedvencem de VargaT-vel a carrier command-et toltuk éjjel nappal. Igaz engem mindig lealázott a gép. :) Azóta sem tudok a Mantával repülni.

rubberbandman 2010.04.15. 09:46:10

kösz a postért!
iszonyat időt elcsesztem gyerekként az Elite-tel és most végre megtudtam, hogy a képernyőt is ellepő csimbókokkal hogyan kellett volna leszámolnom.

Labdacs 2010.04.15. 09:57:14

tizenéves korom kedvenc játéka! picit sem voltam ideges, amikor egy pohár kólát sikerült öntenem arra a kazettára, amin az elmentett játékállásaimat tároltam.

egy kis szőrszálhasogatás: a vaktorgrafika nem azt jelenti, hogy vektorokat rajzol, hanem hogy az, hogy melyik képpont hova kerüljön, azt vektor- és mátrixszámítás segítségével számítják ki. szvsz.

órarugógerincű felpattanó 2010.04.15. 10:03:12

Azt nem mondanám, hogy nem volt akciójáték. Főleg, ha az ember vadászott benne rendesen. Ha meg thargoidokkal találkoztál, akkor lett csak igazán akciójáték :)

A dokkolás meg tök könnyű volt, egyszerűen szinkronba kellett jönni az űrállomással, nem is költöttem dokkológépre, csak amikor már nagyon sok pénzem volt, és nem tudtam már vele mit kezdeni.

eszkep 2010.04.15. 10:22:50

@Stöki: Nem kell megsemmisülni, de ez akkor is gáz ezen az oldalon... Vagy én vagyok túl öreg? Az egy dolog, hogy manapság senki nem programozik assemblyben (elég szomorú, bár kétségtelenül nagyobb munka), de keverni a szezont a fazonnal egy "szakmai blogban"...
Egyébként majd' minden sikerjáték gépi kódú volt (8a gépek lassúsága miatt), de majd ha a Pirates-ről írtok, ott meg lehet emlíeni, hogy sok BASIC rutint használ.
Mellesleg írtatok úgy egy "történeti áttekintést", hogy a Spectrum-ot és Amstrad CPC-t meg sem említitek. pedig ezekből is eladtak "pár" dartabot, mégha a CPC hazánkban ismeretlen is volt.

eszkep 2010.04.15. 10:23:44

@fallen: Így pot a játék legizgalmasabb részéről maradtál le.

Burwor · http://loot.blog.hu 2010.04.15. 10:25:26

Kék Duna keringő és a bolygókra a felosztókörök bekapcsolhatóak voltak c64-en is. Pausba kellett rakni a játékot és akkor pár titkos gombbal be lehetett állítani ezeket.

Bajnok · http://bajnok.blog.hu 2010.04.15. 10:25:31

@Everyl: Hálistennek az átlaggal nem volt baj, így nem is szóltak ha játszottam. Viszont érezhetően csökkent a napfényen töltött órák száma is :)

eszkep 2010.04.15. 10:27:43

@hasznavehetetlen régensherceg: "assembly nem a gépi kód, hanem ún. mnemonikus kód, bár nagyon közeli a gépi kódhoz"

Elég közel áll, mert azt fordítja le az assembler gépi kóddá.

Burwor · http://loot.blog.hu 2010.04.15. 10:29:44

Azt hiszem a hajókat amik CoV-ban nyomtatásban megjelentek (cikkben a link) CoVBoy maga rajzolta amigán. Fent volt egy éjszakát miatta. Legalábbis ezt írja valahol.

bldo 2010.04.15. 10:33:43

@eszkep: Rosszul tudom, hogy az assembly az egy, a gépi kódhoz igen közel álló alacsony szintű programozási nyelv, ami a gépi kódú utasításokat emberi fogyasztásra kicsit alkalmasabb formátumban használhatóvá teszi? Tehát tényleg nem gépi kód, hiszen kell hozzá egy assembler program, ami az assembly kódban írt szoftvert befordítja gépi kódba. (Ha ez nem így van, akkor huszonsok évig tévedésben éltem, ezt ugyanis az SpV első számában olvastam.) (Úgy látom a Wikipedián is rosszul tudják: http://hu.wikipedia.org/wiki/Gépi_kód, hu.wikipedia.org/wiki/Assembly.)

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.04.15. 10:36:25

@eszkep: Miért gáz? Mert nem tudok minden programozástechnikai részletet? Ez nem szakmai blog, legalábbis nem programozástechnikával foglalkozik, hanem a játékipar jelenségeivel, a játékokkal, _felhasználói_ szemszögből. Szóval szállj le arról a magas lóról, ahova a szakbarbárság létráján másztál.

És igen, nem említettem meg mind a 17 platformot név szerint - ugye Amstrad mellett volt még NES, Apple II, stb. -, csak azokat, amiket legfontosabbnak tartottam. Miért kellett volna kitérnem egy platformra, ami - mint írod - hazánkban ismeretlen volt? Aki száraz adatokra kíváncsi, nézze meg a MobyGames-en a játék névjegyét.

labi 2010.04.15. 10:36:31

CoVboy Elite leírása fellelhető valahol?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.04.15. 10:38:20

@labi: Olvastad a posztot? :) Ott a link a CoV-gyűjtőoldalra.

labi 2010.04.15. 10:41:42

Na jó, elismerem hogy vak vagyok. :)

Burwor · http://loot.blog.hu 2010.04.15. 10:42:24

Thargoidok: gyíkszerű lények, az igazi aggresszorok az univerzum ellenségei. Nagyon ritkán lehetett velük találkozni, időnként hiperugrás közben bentragadtál a Witchspace-ben, na ott csak egy nap volt, nem volt bolygó és volt vagy egymillió thargoid időnként, a nagy hajók kis dronokat küldenek ki. Ha az összes nagyhajót leszeded, akkor a kis drónokat össze lehet szedni (Alien item a videóban látszik). A Witchspace-ben ha nem vol elég üzemanyagod akkor el kellet menni a napig és a Fuel Scope-al feltölteni, de általában csak simán tovább tudtál hiperugrani (amit szerintem mindenki megtett azonnal egy infarktus terhe mellett). Dumáltam egy sráccal nagyon régen valamely levlistán. Ő megpróbálta leszedni a Witchspace-ben az összes thargoid hajót, felmaxolta a hajót, vett ilyen egyszer használatos energia bombát (nem tudom már hogy hívták). Volt egy trükk amivel lehetett növelni az esélyét hogy a Witchspaceben maradj (valami gombot kellett nyomni ugrás közben) azt mondta mindent megpróbált de se energia bomba se a kimaxolt hajó nem volt elég a kipucolásukra. (Fura mert a videóban meg sikerül a játékosnak).

zeneigéniusz 2010.04.15. 10:42:50

@blackdogone: én annó programoztam mindkettőben. A gépi kóddal az volt a gond, hogy szinte lehetetlen áttekinteni, kb. favágó módszer benne minden - de kétségtelen, hogy legalább az ember megtanul 16-os számrendszerben gondolkodni, átváltani :))))

Burwor · http://loot.blog.hu 2010.04.15. 10:47:40

Máig a legtöbb bónusszal készült Elite 1 átirat az Archimedes verzió. Ebben dokkolás után lehet kicsit mozogni Coriolis állomáson belül (ez talán Amigán is volt) és voltak formációban repülő hajók. Ahogy mondják az Archimedes verzió nagy előnye hogy az egocentrikus világot megszünteti, azaz nem körülöttünk forog a világ, pl találhatunk más hajókat akik egymással harcolnak stb.
Én leszedtem emut meg midnent, de sajnos nem sikerült beüzemelnem...
frontierastro.co.uk/Elite/arc.html
elite.acornarcade.com/

eszkep 2010.04.15. 10:53:10

@blackdogone: Igen, így van. Én mást írtam?
"Elég közel áll, mert azt fordítja le az assembler gépi kóddá."

eszkep 2010.04.15. 10:55:07

@Stöki: Hát azért az assembly és a gépi kód kapcsolatát nem nevezném a "szakbarbárság magaslovának"...

rbatty 2010.04.15. 11:03:41

Azért a C=64 programozása sokszor úgy történt, hogy megírták a programot füzetben, aztán monitorprogrammal assembly formában beírogatták a 64 memóriájába. (nem ám assembly fordító, enyhén luxus) :)

Stöki meg nem buta, csak gondolni kellett azokra az olvasókra is, akik még nem ismerik a fogalmakat.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.04.15. 11:03:48

@eszkep: Az nem is. De az, hogy a cikkbeli megfogalmazás miatt úgy szóltál be, ahogy, a legrosszabb szakbarbár viselkedés. Egy alázás, meg egy megalol - erre mit kellett volna válaszolnom?

Burwor · http://loot.blog.hu 2010.04.15. 11:22:52

Még pár komment és lenyomjuk a Commando-ra adott kommentek számát.

eszkep 2010.04.15. 11:24:39

@szzsömi: Azzal a módszerrel, amit leírtál már egy 2 KB-s kód megírása is embertelen munka lenne... (2048 db hexa szám, amit előzőleg ki kell keresned egy kódtáblázatból.)

A "profi" software fejlesztők már akkor is úgy dolgoztak, hogy PC-n, normális szerksztővel megírták a kódot, majd ott ordították le. Már akkor volt PC-re több processzorhoz is assembler.
Az belátható, hogy a szűkös memória miatt, egy 64 KB-s programot nem lehetett volna lefordítani egy 64K-s gépen, (vagy 48K-s Spectrumom egy olyan játékot, mely eleve "cipőskanállal" van bezsúfolva a memóriába, valamikor csak pár byte maradt szabadon) hisz a fordítónak is a memóriában kellett lennie, meg a forráskódnak. (A forráskód mérete kb 4-5-ször nagyobb, mint a kész 8 bites kód.) Ráadáslul pl. a Spectrum billentyűzettel dolgozni szintén "büntetés" lett volna.

eszkep 2010.04.15. 11:29:25

@Stöki: A hansúly valóban félreérthető volt, elnézést. Csak számomra megdöbbentő, mennyire eltűn a gépi kód alkalmazása. Még a Windows kernelje is javarész C-ben íródott, pedig ha vennék a fáradságot, sokkal gyorsabb is lehetne ...
Az a trend, hogy összehentelnek egy programot, "úgy sikerül ahogy, majd ráidjuk a dobozra, hoyg x gigaherces proci, 4 GB RAM). Régen, amikor adott hardverhez kellett fejleszteni sokkal magasabb szinten állt a programozás szinvonala. Mai szemmel elképesztő dolgokat sikerült a memóriába zsúfolni, és a sebességnövelésre is számtalan trükkös módszer létezett.

algi 2010.04.15. 11:34:24

@Burwor: Tudtommal rovarszerűek, már bocs. :) (Tudom, ez marha fontos a játék szempontjából.)

És biztos volt csillag a witchspace-ben? Én úgy emlékszem, hogy semmi se volt, úgyhogy tankolni se lehetett.

larry 2010.04.15. 11:37:43

@eladopatron: Nekem is pont ez jutott eszembe! Áldottam a nevüket, egytől egyig.

Burwor · http://loot.blog.hu 2010.04.15. 11:39:53

@algi: Aha rovarszerűek, talán azért is kaptár alakúak a gépeik (hát nem hatszög hanem nyolc, na mindegy).
Ebben a nap dologban én se vagyok biztos, csak azért írtam mert úgy rémlik néha az üzemanyag eltűnik, de lehet hogy az az egyik feladat volt:
ahol szólnak az állomáson hogy azonnal vigyed el őket mert mindjárt szupernovává válik a napjuk, akkor felszálsz és elösször tankolnod kell, mert vásárolni nem tudsz náluk. De ezt csak CoV-ban olvastam, mert c64-en sose kaptam feladatot :( ;( Csak Elite plusban a szőrös lényeket...

Bobby Newmark 2010.04.15. 11:47:50

Elite II: Frontier és Frontier: First Encounters a két folytatás címe.

Én "végig"játszottam az ELITE-et C64-en (ELITE fokozat, meg a küldetések készen), aztán az ELITE Plus-t 386-on, viszont mindkettőnél több időt vertem el a Frontierrel.

Nekem -veletek ellentétben- bejött a newtoni fizika, tudtam harcolni, meg összeszedtem sokmillió kreditet, vettem nagy, sok emberes legénységű teherhajókat, stb.
Én attól voltam teljesen kiakadva, hogy a Frontier a 700kilobájtjával tartalmazott egy teljes galaxist naprendszerekkel, bolygókkal, holdakkal, aszteroidákkal, űrállomásokkal, volt a játékban vagy 30 féle megvásárolható textúrázott űrhajó meg egy rakat felszerelés...
Persze, ezek is procedurálisan generált cuccok voltak, de akkor is megdöbbentő volt.

A First Encountersről sajnos lemaradtam, 386-on nemigen lehetett beüzemelni, később egy ideig csak a halálbugos 1.0-át lehetett megszerezni, aztán Windows alatt nem ment... Most már lenne módja, de nem érzem magamban az erőt.

rbatty 2010.04.15. 11:58:01

@eszkep: Félreértettük egymást. Nem profi játékfejlesztőkről beszéltem. És assembly-ben írták a kódot, nem gépiben. Egyébként sokan fejből nyomták az opcode-okat. Viszont voltak játékok, amik (általában magánprojectként) monitoros módszerrel lettek beírogatva (igen, nagy meló volt). És volt olyan is, hogy a gépi kódot átváltották decimálisra, és basic programmal (poke utasításokkal) töltötték fel a rutint a memóriába, assembly nélkül, és így a basic programmotorból lehetett a gépi rutinokat hívni. Egyébként igen, létezett assembly fordító, sőt, még c fordító is volt. :)

Balfake 2010.04.15. 12:13:18

Én speciel Plus 4-en játszottam C64-konverzióval, utána Amigán rögtön itt Európában, meg főleg is. Nemtom, melyik volt a gyorsabb, akit izgat, remélem rendez rá jó nagy zsebhoki-versenyeket.

Az eleje amúgy kicsit egyhangú, mikor a kaja/számítógép ingajárattal ment az ember a Lave és a Zaonce közt, míg össze nem jött normális felszerelés, akkor viszont hatalmas élmény volt kilépni az első galaxisba. Hát még a többibe! Kis gyakorlással nem nehéz se a harc, se a dokkolás billentyűzetről sem. Később asszem a szőrme (furs) érte meg legjobban, a kábszer/rabszolgakereskedelem meg egyáltalán nem ahhoz képest, amennyi macerával járt, e tekintetben tehát a játék társadalmi felelősségre is nevelt.

Bobby Newmark 2010.04.15. 13:21:24

Lehet, hogy csak nekem új, de:
www.zxspectrum.net/

Webes Spectrum emulátor.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.04.15. 14:36:09

@Balfake: Kalózkodás is megérte ott...

Dester 2010.04.15. 17:49:44

Szálljatok már le a gépi kód vs. assembly témáról. Én is programozó vagyok, programoztam assembly-ben is, de ezen a fórumon most speciel a játék érdekel inkább.

algi 2010.04.15. 19:30:46

@52: Hát, azért... Ha kalózkodtál, sőt, ha megtámadtak, és a jogos önvédelemmel szétlőtt hajó terhét felvetted, simán befigyelt egy slaves vagy firearms, és már nem tudtál megszabadulni tőle.

Egyébként gondolkoztam, hogy vajon én billentyűzettel vagy joy-jal játszottam, és rájöttem, hogy az Enterprise 128-nak beépített joystickja volt, és soha semmi minőségi gondom nem volt vele, miközben a joy perifériák a Commodore-hoz egyre fogytak.

Magon_ 2010.04.15. 20:39:26

@eszkep: ugye nem gondolod, hogy egy mai windows környezetben életképes alternatíva egy játékprogram fejlesztésénél az assembly? (Egy-egy rész rutin megírásánál talán, de még ahhoz is csak nagyon ritkán.) Meg az mennyiben 'magasabb színvonal', hogy valaki assembly-ben fejleszt vagy mondjuk C-ben? Más, nem magasabb vagy alacsonyabb. Ne akarjunk már ennyire nagyot mondani. :)

Karvaly 2010.04.16. 10:57:11

Hej, mennyit játszottam vele, a 'nagy öreg'.
Saját C64 híján a művházban, meg ismerősnél, később Enterprise-on nem sikerült megszerezni (illetve igen, csak német gépen fagyott az átirat), pedig de szerettem volna... Így a legtöbb időt Lords of Mignight meg Chaosszal töltöttem el. PC-n az Elite Plussal azért egy nap alatt sikerült eljutni az Elite szintig - hátra kell szerelni a legerősebb lézert, felbosszantani a kalózokat, aztán usgyi, lehetett lőni hátrafele...
Egyszer találkoztam csak a Thargoidokkal, le is lőttek.
Elite 2-ben is lehetett harcolni, csak a másik gépre kellett állítani az autopilótát, aztán a közelében kikapcsolni, és lőni rogyásig.

Assembly kb. annyival tudott anno többet a gépi kódnál, hogy az ugrásoknál nem kellett számolgatni az offsetet, hanem megadhattad a cimkét.
Viszont mai játékoknál is megvan a helye, mondjuk az engine leggyakrabban használt ciklusaiban megéri kicsit optimalizálni, ez a kód 1%-át sem éri el, viszont a futásidő 99%-a itt történik.

DocBulywood 2010.04.16. 12:08:55

Nem értem, miért keveritek ennyire az assembly nyelvet a gépi kóddal.

Ez a gépi kód. 011100101 1100101110

Ez meg az assembly: LDA #$BD

Azért szívesen megnézném azt a csókát, aki nullákkal meg egyesekkel gépi kódban programoz.

Az Elite-re visszatérve: szörnyen lassú C-64-en. A karakteres grafika is nagyon lelassította, pláne, hogy mindig törölni, újra kirakni, törölni, ... kellett a képernyőt.
Volt benne sprite is, nem tagadás: az volt a célzókeresztje a lézernek, meg a bolygótérképnek, de semmi több sprite nem volt benne.

A colioris bázisra szerintem nem nagy dolog leszállni. Aki a Raid Over Moscow-ban elsőre ki tudott szállni a géppel, annak ez sem jelent akadályt - én ki tudtam, jókat derültem azon haverjaimon, akik szentségeltek, hogy milyen nehéz, pedig joy jobbra, h megforduljon a kis gép, előre, hogy gázt adj, tűz, hogy felemelkedj, F7, hogy kinyíljon a kijárat és joy előre és már kint is vagy. :)

Archenemy 2010.04.16. 13:25:37

@eszkep: ráadásul én úgy tudom, hogy régebben a fiatalok jobban tisztelték az időseket, és nem volt ennyi hosszúhajú hippi narkós sem

Karvaly 2010.04.16. 13:48:59

@DocBulywood: ez milyen rendszer, a 9 meg 10 bitjével? :)
Hexában kezelhetőbb a gépi kód, de igen elterjedt volt az a mód, ahol decimálisan írták a poke utasításokat (ahol a basic-re csak azért volt szükség, hogy feltöltse a kódot, és a végén ráadja a vezérlést)

rbatty 2010.04.16. 15:16:34

@Stöki: Retro Téma tipp: Azokban az időkben fénykorát élte a verekedős, és a repszim kategória 64en. Ezek közül is lehet válogatni majd.

Flandry 2010.04.16. 20:47:49

First Encounter -t a mai napig nyomom, rajongók felspécizték, átírták új grafikát kapott és természetesen fut win alatt is, bár kis felbontásban , eszméletlenül jó az egész sorozat a hangulata nagyon ott van

Flandry 2010.04.18. 13:01:02

@Burwor:
www.spacesimcentral.com/downloads.php?view=detail&df_id=255

vagy

www.filestube.com/577f51032fd4471703ea/go.html

amúgy a youtube-on is találsz róla FFE D3D név alatt, na jó lehet h egy kicsit elfogultan írtam róla, de hát ez szubjektív :-)

Leeroy of SMV Design 2010.04.18. 20:53:25

Elite kimaradt, én is az akciódúsabb (agyatlan) game-eket toltam inkább, leszámítva a Neuromancert. :) Aztán bepótoltam Amigán a Frontierrel, az bejött.

peti papagáj 2010.04.18. 21:38:04

Az Origintől a Space Rogue is Elite klón, és nekem sokkal jobban bejött az Elite-nél. Sajnos nem lett igazán kultjáték, pedig lehetett emberkével a bázisokon mászkálni, párbeszédek, repülési fizika, meg egész fasza volt a grafika C64-en.

Leeroy of SMV Design 2010.04.18. 21:45:34

Ja igaz, Space Rogue is király volt. :)

Bobby Newmark 2010.04.19. 11:59:40

@Flandry: Nabasszus, ezt nem kellett volna... :P Erről nem szabadott volna tudomást szereznem.

labi 2010.04.21. 12:38:57

Letöltöttem az Oolite-t... Elindítottam... Emlékek feltörtek... Egy darabig elleszek... :)

Dukefazon 2010.12.17. 09:47:05

Baszki, ezek 19 és 20 évesen összehoztak egy olyat, amit ki is adtak és hírnevet szereztek... Én meg itt faszkodok a flash játékokkal... Mondjuk akkor könnyebb volt érvényesülni a piac szempontjából. Állat játék, van egy hangulata. Mi régen PC-n az Elite 2-vel próbálkoztunk asszem, igen, a dokkolás borzalmas volt.

marpeter 2011.02.05. 07:59:01

Aki nem élt túl Thargoid támadást, az nem is igazán játszott az Elite-vel. ;)

Nagyon jól lehetett kereskedni Laenin és Xexedi között az első galaxisban. Computer <-> Food. :)

Aki ki akarja próbálni, annak mindenképpen ajánlom az Oolite-ot! Én pár éve próbáltam, de azt hiszem most megvan a hétvégi programom... ;)

alien 2013.08.06. 22:20:08

@Androsz: Ja katonai leszerel lhetett a rendőröket apritani utána meg megtanultam fordítva repülni, hogy a hátsó állásból lőttek, de jó volt a közeléből kilőtt rakéta is

OoVICoO 2014.06.14. 18:52:18

Nekem is sok időmet emésztette fel, de az első olyan játék volt c64-re aminek az eredeti floppy-s verzióját úgy lehetett lemásolni, hogy az utolsó track írásakor egy kicsit meg kellett tolni kézzel a floppy drive fejét. Ezt a később féltrack-nek nevezték el.
süti beállítások módosítása