HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Akkor játssz a Pit Stoppal, ne a GTA IV-gyel!

2010.03.04. 10:49 Stöki

Van ez a gyakran hangoztatott marhaság, hogy ma már nincsenek jó játékok, bezzeg a Wizard of Wor (vagy ahogy kazettás körökben ismert volt, Dungeon) meg a Monkey Island, akkor még tudtak játékokat csinálni, ma senkiháziak kezében van a játékszakma. Ezt a mantrát Hancu viccből bedobta ennek a posztnak a végére, de elszomorítóan komoly kommentek is jöttek rá. Tegyünk akkor rendet.

Egy. A régi játékok között tényleg voltak felejthetetlen darabok. Beszarás volt, amikor először jutottam el az Impossible Mission végére, vagy amikor végre megtaláltam a Toonstruckban azokat a rohadt csillagokat. Ezek a játékok nagyon jók voltak a saját korukban. Nem most. És az, hogy régen voltak nagyon jó játékok, nem zárja ki, hogy ma is legyenek. Aki tényleg azt gondolja, hogy a Pit Stop jobb, mint a GTA IV, az utoljára 25 éve játszott a Pit Stoppal. Mert ha most kipróbálná, nem mondana ilyet. Aki pedig általában mondja azt, hogy régen még tudtak játékot csinálni, ma viszont nem, azt legszívesebben leszíjaznám a C64-es Fighter Bomber (született Strike Aces, annak idején a platform legjobb szimulátora volt) utántöltős, kazettás verziója elé, aztán amikor hosszas fejállítgatás után végre beszenvedi a játékot a gép memóriájába, nagyokat röhögnék azon, hogy emberünk felszállni sem bír a Quickshot II mikrokapcsolós (nem analóg!) joystickkel.

Kettő. A nosztalgia tök jó dolog, de torzítja a valóságot. (Mondom ezt úgy, hogy nálam nagyobb retrojátéksznob nincs az Index szerkesztőségében, a PC Guruban pedig nosztalgiarovatot vezetek.) Ezt orvosok is felismerték, a 17-18. században például betegségnek gondolták a túlzott nosztalgiázást, sőt néhol még száz éve is pszichiátriai betegségként kezelték. Aztán különválasztották a nosztalgiázást mint kóros pszichés tünetet és mint normális lelki jelenséget, és mostanában egyre inkább pozitív hatásaira hívják fel a figyelmet. Egyre több kísérlet igazolja, hogy a nosztalgiázásnak akár kedvező terápiás hatása is lehet, növeli az önbecsülést, határozottságot. A pszichológusok szerint a jelenség egyik fontos szerepe, hogy kapcsolatot teremt múltbeli és jelenlegi énünk között, így fenntartja a folyamatosság érzését, nagyobb jelentőséget tulajdoníthatunk az életünknek. Egy régi játék is előidézheti ezt az élményt, és ilyen élmény hatására könnyen mond az ember olyat, hogy a Dragon Age: Origins sehol sincs a Lands of Lore-hoz képest. De próbálja csak ki ugyanez az ember egymás után a Dragon Age-et, majd a Lands of Lore-t, csúnyán meglepődik majd.

Három. A játékipar – meg általában a számítástechnika – fejlődése olyan technikai újdonságokat (és ezzel új műfajokat) hozott, amik mögött messze elmaradnak a régi játékok. Ami természetes jelenség, és éppen ezért roppant nevetséges, ha valaki ezt nem akarja belátni. Mondjunk már egy nem karaktergrafikás MMO-t a nyolcvanas évekből! Vagy egy bármilyen FPS-t húsz évvel ezelőttről! Vagy egy mozgásérzékelős sportjátékot C64-re. Na ugye.

Négy. A játékipar mindenféle problémákkal küszködik, és az egyik jellemző gond eredetiség hiánya, ez tény. A Bioshock 2 szinte ugyanolyan, mint az elődje, a Mass Effect 2 sem változott sokat, és egyébként is, szinte csak folytatásokat adnak ki a nagy kiadók. De egyrészt azért minden évben van egy-két úttörő a nagy nevek között (tavaly a Brütal Legend volt a legemlékezetesebb), másrészt ma már nem csak a nagy kiadók kínálatából áll a játékpiac. Ott a Steam, az XBLA meg mindenféle online értékesítési csatorna, tele független kiadók kisebb-nagyobb játékaival. World of Goo, Planets vs. Zombies, Braid – körül vagyunk véve jobbnál jobb játékokkal, csak ki kell nyújtanunk értük a kezünket. És akkor még nem is beszéltem a flashjátékokról, vagy ha már mindenképpen a régi játékélményre vágyunk, a különféle rajongói és hivatalos remake-ekről (legutóbb a Monkey Island új verziója hagyott bennem mély nyomot). Aki követni akarja a játékvilág történéseit, annak nyitottnak kell lennie.

Szóval hagyjuk ezt a marhaságot, hogy kár, hogy a régi jó játékokból nem maradt semmi, és néhány szép emlék ne gátoljon meg bennünket abban, hogy esélyt adunk a mostani játékoknak is. Különben húsz év múlva nem siránkozhatunk azon, hogy milyen szutykok a mai játékok, bezzeg az Assassin’s Creed 2, akkor még tudtak játékokat csinálni.

213 komment

Címkék: retro megmondás

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr161808139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.04. 11:52:38

Az egyik része tökéletes igaz, a másik viszont nem, persze nehéz megfogalamzni kategórikusan, de mondjuk úgy, hogy rám nem jellemző.

Egy példa:

A mai napig előveszem a street rod-ot, és végigviszem vagy a prince 1-et (igen az oldalnézetest), de még múltkor az nfs3-al is játszottam egy kicsit meg a procheval. Az NFS utolsó 5-6 részével játszottam egyszer, de sosem venném elő újra. Nincs akkora játékélmény mint régen. Nekem természetesen.
Ha menne a FIFA95 XP-n akkor szívesen játszanék vele, de a 2002-től már nem mert tökugyanaz az összes és baromi unalmas.

Ez csak szerény személyemre vonatkozik, aki másképp gondolja, az se basszon most le:D

katmandu30 2010.03.04. 11:58:14

én mostanában a panzer general-lal nyomom, dosbox alatt win7-en... :) napokat játszom vele, nem tudom abbahagyni... :)

Archenemy 2010.03.04. 12:01:07

Inkább az van, hogy a régi játékok közül csak tényleg a legjobbak maradtak meg, az újak közül viszont látjuk a legjobbakat, meg a kevésbé jókat is, amik lehúzzák az átlagot.

A régi játékok 95%-a ugyanúgy szemét vagy klón volt, mint a mai játékoké, csak azok nem maradtak fenn, nem nosztalgiázik senki, hogy hjajj, a Roboball vagy a Survivor mekkora nagy játékok voltak.

Lenry 2010.03.04. 12:03:58

én nem játszom régi játékokkal (2001-nél régebbi). egyszerűen azért, mert amikor felrakok egyet, akkor mindig rá kell döbbennem, hogy mennyivel szebbre emlékeztem. anno öcsémmel egymást váltva játszottuk végig a Duke Nukemet, mert CD-ről futott, és nem lehetett menteni, és minden oldalát és pályáját végigtoltam a Red Alert 1-2-YRnek, de ma, ha felrakom, akkor egy pixelhalmazt látok, amivel nincs kedvem játszani.

ugyanezért nem nézem a Star Trek TOS-t, pedig hatalmas Star Trek-fan vagyok, megvan minden sorozat minden része, de a TOS egyszerűen annyira nevetségesen gagyi, hogy nem akarom rombolni magamban a legendát és az emlékeket, úgyhogy inkább nem nézem.

szép volt, jó volt, de elmúlt

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.03.04. 12:04:36

@Archenemy: Ez igaz, csak ezt nem mindenki látja. Bizony a Katakis mellett volt anno több száz középszerű szutyok, nem is beszélve a Shoot'em up Construction Kittel készített cuccokról.

Barbaar 2010.03.04. 12:07:47

Van igazság a cikkben, de bizony vannak játékok, amelyeket bármely maival szembe lehet állítani, és ma is inkább a régit választanám.
Ilyen a Transport Tycoon, évről-évre előveszem, mert szerencsére meg van oldva, hogy minden oprendszeren fusson.
Ilyen az UFO (X-Com) sorozat is. Próbálkoztak most a felújításával, de az sem közelíti meg az eredetit.
Én még a Sensible Soccerrel ma is szívesebben játszanék, mint bármely más focis játékkal, ha nem játszottam volna végig már ezerszer.
Ha nem megyünk a régmúltba vissza akkor, a GTA Vice City-t ma is jobbnak tarom a San Andreasnál, vagy a GTA IV-nél.
Ha gondolkodnék még, biztosan találnék ilyeneket. Ugyanakkor van ellentétje is, pl. a Civilization sorozat jól fejlődik.

aachi2 2010.03.04. 12:09:14

nagyrészt egyetértek, de pl. adott játékok értékelésénél figyelembe kellene venni a technikai korlátokat is. meg egy doom vagy duke nukem 3d pl ma is (számomra legalábbis) nyújt akkora játékélmény mint egy COD. De a mai játékok között is vannak olyanok amelyek ugyanazt a beszarás feelinget hozzák mint a régi nagy klasszikusok. (pl az említett world of goo, plants vs zombies.)

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.03.04. 12:10:51

Én egy hat éves játékkal játszom (FS2004) napi szinten... Az élmény a lényeg, szerintem.

radirpok123 2010.03.04. 12:15:09

Pár hónapja valamiért lövöldözhetnékem támadt, elővettem hát a Quake 1 és 2-őt, illetve az Unreal Tournamentet (a legelsőt), és nyomogattam őket. Kábé ezek futnak az otthoni letöltőgépemen élvezhetően.
A Quake1-et végigjátszottam. Borzasztóan élveztem, pedig akkor még 3D gyorsítókártya sem volt, amikor kitalálták! Viszont a szemétkedős, ötletes pályák kárpótoltak mindenért.
Ezzel szemben a már 3D gyorsított Quake2 dögunalom, sőt, megkockáztatom, a grafikája is határozottan rondább. Túl színes, túl sima.
Az Unreal Tournament pedig szinte hihetetlen, annyira jól kitalálták a játékmenetet és a pályákat, hogy még mindig nyomom, ha van szabad 5 percem otthon.
Quake3 is oké, csak a cédéjét nem találom... meg az már határeset videokártya szempontjából.

De mondok durvábbat, mert lehet, hogy ezek nem elég régi játékok. Star Control 2, Wizardry 7, Betrayal at Krondor, kábé ezek jutnak eszembe, amiket végigjátszottam az elmúlt 5-10 évben valamikor (amikor épp volt időm, esetleg rámjött a nosztalgia...). Próbálgattam modernebbeket is, egy ideig még viszonylag normális gépem is volt, de hiányzik valami ezekből, ami a régiekben megvolt (merthogy valahogy ki kellett tölteni a grafikai hiányosságokat pl.). Ultima Underworld! Azzal mennyi időt szórakoztam anno...
Vagy ott a Worms, az örök :-)

Egy játék mégis rémlik a régmúltból, ami megugrotta a szintet: az NFS valamelyik része, amiben a rendőrök elől kellett menekülni folyamatosan, az jó volt. Biztos vannak még ilyenek, de őszintén szólva, most már nem érdekel a téma, meg gépem sincs hozzá, így maradnak a régi klasszikusok, amikkel elvagyok. Meg a flashjátékok.... a grafika az kábé öt percig köt le, utána jön a lényeg. Nem mindig a szebb a jobb!

A fenti összehasonlító képen nekem messze a baloldali tetszik jobban, egyrészt, ha normál méretben nézed, akkor nem ennyire pixeles, másrészt a jobboldali túlságosan kidolgozott, sima, a figura feje teljesen jellegtelen, semmilyen. A baloldali a kidolgozatlansága miatt pont rendben van, mert az arcvonásai nem kivehetők, de így olyan arcot képzelsz neki, amilyet csak akarsz :-) Kábé a könyv és a film között félúton...

Aradebil 2010.03.04. 12:15:25

@Lenry: együtt tudok veled érezni,dragon age végigvitele után elkapott a nosztalgia,kb másfél óráig bírtam a baldurs 2-t,pedig olyan szívesen végig vittem volna:(

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.04. 12:15:42

Jó igen, ez tényleg így van, volt sok copyjáték, és az is lehet, hogy az idő mindent megszépített, de pl. én olyanra nem emlékszem, hogy egy játék pár órás játékidővel rendelkezett volna. Sőt az akkori fantasy játékokkal hetekig játszott az ember mire végigvitte.

Ezen felül a mai játékokkal is játszok mert érdekelnek, és kíváncsi vagyok hogy most hol tart a piac, de akármelyikkel játszom és olvasom róla a kritikákat az első pár mondatban benne van, hogy hát kicsit rövid...

@Barbaar: van a transport tyconnak nyílt forráskódú változata, én kipróbáltam baromi jó, 6x akkora városok, millió újítás, szvsz nézd meg:D
www.openttd.org/en/

Fue · http://www.english-hungarian.com 2010.03.04. 12:16:08

Én biztos nagyon beteg vagyok, de bizony szoktam még az Atari 2600-al játszani (nem emulátorral, rendes woody konzollal, Orion TV-re kötve). A laptopon meg fixen ott van a Master of Orion, egyszerűen nem találtam jobbat ebben a kategóriában. Pedig sokat kipróbáltam.

Az igaz, hogy PC-n viszont a Fallout 3-at nyomom, nem a Doomot :)

Szóval jó a cikk, de az itt leírtak csak egyik oldaláról világítják meg a dolgokat. Több oka lehet annak, hogy valaki régi játékokkal játszik.

BlahBlah 2010.03.04. 12:16:21

Több régi játékot kellene remake-elni, csak a pixeles grafikát jobbá tenni, mint a fenti Monkey ....

Pl. Az új GTA-nak van egy élet érzése, de az 1 érzését nem adja vissza....

Prehistorik nevü játékot ha valaki újra írná, szerintem ütne flash játékok között.....

Lakatos Baltazár 2010.03.04. 12:23:38

10 évet UT1-eztem. 10 év után untam meg. LOL.

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2010.03.04. 12:24:05

Ufo, Doom, Duke Nukem, Warcraft 1-2, Heroes2, lehetne hosszan sorolni, meg a C64-eseket is.

Időnként én is előveszek egy-egy emulátort, nosztalgiázok egyet, de tudom, hogy csak az emlékek teszik még szebbé azt az időszakot, meg gyerekként még mindent másképp él meg az ember.

Pl. Xboxon nagyon sokat nyomom a Gears of War-t, tökjól néz ki, élvezetes, de már nem tudok úgy rákattanni, mint azok, akik most 10 évesek.

Magon_ 2010.03.04. 12:24:21

Egyrészt: Word.

Másrészt: Szerintem is igen fontos a "már utálom a pixeleket" faktor - én péel egy nagyon pixeles klasszikussal is szívesebben elnyomulok egy darabig egy kis ablakban, mint teljes képernyőn. Az más kérdés, hogy max fél óra után még így is leteszem őket, gyanítom a kényelmetlen UI a bűnös az esetek nagyrészében...

Harmadrészt meg: Szegény Freescape engine-nel mi lesz, amikor a 20 évvel ezelőtti FPSekről beszélünk?!! :D (Driller/Dark Side/Total Eclipse/Castle Master/The Crypt)

A Bűn Zsoltja 2010.03.04. 12:25:28

Igazad van Stöki, változnak az idők, szerencsére fejlődik a technika. Kialakult a Game Design mint tudomány és mint iparág. Pont azt a garázsdizájn hangulatot hiányolom a legtöbb játékból, hogy ne csak a kontentet, hanem a lelküket is beletegyék a fejlesztők (persze ez nem mérhető, csak egy érzés). Amúgy meg vannak a szinte teljesen kihalt játéktípusok (elsősorban ugye a sokszor emlegetett pnc kalandjátékokra gondolok). Monkey Island 4? Broken Sword 3? az milyen óvodás, odaklikkelek, amit "felajánl a gép" hoppá, vége a játéknak. pff.... vagy az űbergagyi ritmus-"kaland" Fahrenheit (Indigo prophecy)? Ok, az új MI sorozatot kegyeleti okokból nem próbáltam ki, Te sem ajánlottaD, HA jól emlékszem. A műfaj jogutódjában egyedül Tim Shafer tud emlékezeteset alkotni, és az sem baj, hogy alkalmazkodott a műfaji követelményeknek.

Aztán látott már valaki Star Warsos űrszimulátort az X-W Alliance óta? Szerintem nem.

Archenemy 2010.03.04. 12:31:00

@radirpok123: "Star Control 2"

Áááá az mekkora volt, egy éve végignyomtam, ugyanolyan jó, mint volt! :p (remake neve: "The Ur-quan Masters", ha valaki kedvet kapott)

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.03.04. 12:31:06

@Magon_: First personnak first personok voltak, de kb. annyira voltak shooterek, mint a kínai sakk. Imádtam a Total Eclipse-et, de nem akciójáték, inkább kaland.

@A Bűn Zsoltja: A garázsdizájn hangulat még megvan a függetleneknél meg a flashjátékoknál. A nagyoknál pedig nem tud meglenni, mert a fejlődés ára az volt, hogy sokkal több ember, erőforrás, tőke kell egy A-kategóriás játék fejlesztéséhez, mint 20 éve.

Avatar 2010.03.04. 12:33:04

Vannak olyan játékok, ahol sokat számít az, hogy mennyit fejlődött pl. a számítógépek grafikája, van ahol nem ez a fontos.
Képzeljétek, vannak, akik még ma is játszanak táblás Gazdálkodj okosannal, vagy Monopolyval, pedig mennyi új játék megjelent azóta...

Archenemy 2010.03.04. 12:40:42

@Avatar: meg a csattogós lepkével is

Magon_ 2010.03.04. 12:40:50

@Stöki: Nyilván nem mondtam én se komolyan (még az akció kaland is erős lenne, egyetértek), de bezony azé' kellett ott is lőni, hát mennyit káromkodtam már, mire megtaláltam azt a kurva denevért, a sok paca között :D

banyek 2010.03.04. 12:42:45

Azért azt ne feledjük el, hogy a régi játékok nagy előnye a változatosság volt, és ma ez nem nagyon megy.
Nézzük pl a THQ-t. Csináltak egy fasza Warhammer 40k stratégiát, majd ugyanezzel a motorral más grafikával csináltak egy II. VH stratégiát.
Igazából ugyanaz a játék, csak más a setting ->unalmas.

Karvaly 2010.03.04. 12:43:51

A 80-as évek voltak a játékfejlesztés hőskora, a C64/Spectrumra már bárki írhatott játékot (szemben a korábbi konzolokkal), viszont még nem voltak kitaposott utak, nagy fejlesztőcégek, nem kellett más hozzá, csak programozói képesség és sok szabadídő. Lelkes amatőrök írhattak legendás játékokat fél-egy év alatt (mint mondjuk Mike Singleton, Costa Panayi, Matthew Smith), úgy, hogy csak a hardware lehetőségei kötötték őket, a játékkategóriák, a büdzsé mérete, az előre megszabott piacradobás ideje, és még sok más külső tényező nem, és ez adta meg az alapját annak a változatosságnak, amit most sokan visszasírnak. Tudom, most is vannak flashjátékok, de nagyon nehéz már új dolgokat kitalálni, ami az elmúlt harminc évben senkinek nem jutott az eszébe, így mindig megvan az 'ezt már láttam valahol' érzés.

A másik tényező meg az, hogy a játékélmény nem fogható egyetlen érzékszervvel sem, az az agyban alakul ki. Ha működik a dolog, akkor lehet bármilyen pixeles grafika, pittyegő hanggal, úgysem azt fogod látni, hallani, hanem az elérendő feladatra figyelsz. (mint a moziban, ha le tudsz ott ragadni, hogy milyen jó a háttér, akkor az azt jelenti, hogy unalmas a film)

anarch 2010.03.04. 12:44:35

Régi játékokat jól lehet játszani pl PDA-n is, scummvm van WinCE illetve mobile-ra, tökéletesen fut. Felbontása ugyanaz mint régen, 320x240, és nem zavarnak a pixelek mert mindez pár négyzetcentin van összesűrítve :). Cserébe hordozható.

Duke-ból egyébként van nagyfelbontású változat (fanmade persze). De mai napig szeretettel használom a Thief megapack-om (röhelyes áron vettem), az is 10 évnél idősebb, de az a hangulat azóta sincs egy játékban sem. Grafikában persze vannak jobbak, de nem ugyanaz a fíling...

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.03.04. 12:46:56

A tényleg nagyon durva retrókkal már én sem tudok játszani (C64) de a SNES emulátort még néha tolom. Yoshi's Island, Chrono Trigger még ma is simán megállja a helyét, pedig mindkettő '95-ös, illetve egyértelműen minden idők legjobb játéka, a Grim Fandango ('98) még mindig verhetetlen.
De valóban, az annak idején imádott Doommal vagy Duke Nukemmel már nem tudok játszani a rémes grafika miatt.

Karvaly 2010.03.04. 12:51:28

@radirpok123: SC2 nekem is megvolt, aztán szintén dos emulátorban a Millenium 2.2, Carrier Command, amire vissza tudok emlékezni az utóbbi időkből.

Karvaly 2010.03.04. 12:53:02

@Fue: szerintem a Master of Magic jobb volt :)

Wild Colonial Boy 2010.03.04. 12:53:27

Azért nagyon sok retró játéknak nincsen mai alternatívája. Spy vs. Spy például. Ha ilyesmivel akarok játszani (márpedig a SvsS-nál szórakoztatóbb játékot, amit ketten játszhatnak egymás ellen egy gépen nem ismerek) akkor marad a retro.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.03.04. 12:54:57

Ok akkor egy kis pontositas az egeszhez, en magyok a megmondoember. :)
Amikor nosztalgiazunk, azt mondjuk, de nem azt gondoljuk hogy regen az a jatek jobb volt, hanem: regen nagyobb jatekelmenyunk volt, mint most.

Ennek kezenfekvo okai:
- elso szamitogepeink a jatek mint fogalom ujjaertelmezeset jelentettek, meg egy TV foci is hatalmas izgalmas ujdonsag volt. Akarcsak a szines tv, video stb.
- a kitaposatlan osvenyeken szinte minden jatek ujdonsagnak szamitott. Hatalmas lepesekben fejlodott a latvany, a hangulatteremtes, uj es uj elmenyek jottek
- idovel az otletek, a stilusok, a jatekkornyezet elkezdett egyhangubba valni, egyre ritkabban jott ki olyan jatek, amire raizgulhattunk, hogy "ilyen meg nem volt". Egy akarmilyen hipermodern repulogepszimulator sem tudja elohozni azt a regi erzest, amikor eloszor szalltunk le becsapodas nelkul a kifutora.
- mukodott a fantaziank, a Duke'Nukem es a Strip Poker pixelcsajai voltak olyan izgalmasak mint a youporn reversegangbangjei es kepesek voltunk felni a Pacman vegbelkupjaitol.
- ma mar a legtobb otletet lelottek, ritkan jon ki olyasmi, amit meg sosem lattunk (a wow sem az elso volt a maga mufajaban, tulajdonkeppen a '80-as evekben nepszeru Play-by-mail-ek folytatasa, ahol hetente egyszer kuldted el postan, mit tesz a karaktered es novellakat kaptal az eredmenyrol, a Runescape es az Everquest is ez volt eredetileg). Igy ritka az, amikor ulunk es azt mondjuk: huvazze ilyet meg nem lattam.

Pontosan ezert aratott a wii.

Amit nem ertek: miert nem terjedt el a 3d FPS? 1993-ban mar jatszottam ilyennel.

Nagy sikert talan meg egy Mechwarrior-szeru strategiai/FPS MMO arathatna, foleg ha egy igenyes mozifilmmel megtamogatjak.

blacklord 2010.03.04. 12:55:53

@A Bűn Zsoltja: Tényleg, pedig az X-Wing, Tie Fighter, stb, nagyon nagy kedvenceim voltak! Űrszimulátort, újra!!!

Don ZOZI 2010.03.04. 12:56:06

Az a baj, hogy a játék fejlesztés hatalmas összegeket emészt fel, és így egyértelmű, hogy olyan játékot kell kiadni, amit a lehető legtöbben megvesznek.

Manapság ezek az FPS-ek. Ez tény.

Én a point&click kalandjátékokat szeretem, és sajnos azt kell mondjam, hogy nem vagyok különösebben elkényeztetve, mert annyi ilyet adnak ki. Tulajdonképpen semennyit. A legutóbbi azt hiszem a Runaway volt.

Ennek tükrében azt kell, hogy mondjam, nosztalgia vagy nem nosztalgia... Régen jobb játékok voltak.
Hangsúlyozom, csak a kalandjátékokról beszélek.

Terézágyú 2010.03.04. 12:56:12

Nekem régi gépem van, tehát eleve csak a régiekkel játszom. Viszont: a Settlers 3, 4 hiába sokkal modernebb a 2-nél, teljesen érdektelenek. Az igazi az az S2, akármennyire gyengus is a grafikája...

Wild Colonial Boy 2010.03.04. 13:02:23

@blacklord: Pontosan...azután jött az X-Wing vs. Tie, ami nem sikerült túl jól, de benne volt azért a lehetőség a jó folytatásra, aztan meg az X-wing alliance, ami nem volt rossz, de túl jó sem, alaposan kiherélték, hogy egyszerűen játszható legyen, sokat vesztett ezzel a játék :(
Azóta meg semmi :(

VacakBlogHu 2010.03.04. 13:07:56

Nekem leginkább a stratégiai játékok hiányoznak. Persze RTS. Na de az inkább egérverseny, mint stratégia. A régi X-COMban is a körökre osztottság volt a jó. Vagy ami tényleg stratégia volt Panzer General, Arnhem, Vulcan, stb. Nem vagyok játék tervező, nem tudom, hogy kéne megoldani. Sőt, lehet nem is érdemes, mert nem vagyok piac az igényeimmel. Meg ugye a kockázat minimalizálása a lényeg, nem a nyereség maximalizálása, így meg nehéz újat dobni. De azért nekem hiányoznak. Meg a sok bugyuta vedd fel ezt, vidd oda, rakd össze és akkor lesz habverőd amivel... Ezek is hiányoznak. Wally sorozat és kis társai...

Fue · http://www.english-hungarian.com 2010.03.04. 13:12:26

@Karvaly: Érdekes, két éve elővettem, nyomtam 1-2 hónapig, de rájöttem, hogy miért szeretem jobban az Oriont: érdekes módon az AI sokkal erősebb, mint a MoM-ben.

Amúgy érdemes figyelni, jön az Elemental: War of Magic, sokan hasonlítják hozzá. Persze ha úgy fog hasonlítani, mint a Galactic Civilizations az Orionhoz, akkor azt hiszem, megint csak maradok az eredetinél.

Jön a Civ 5 is. Nagy baj nem lehet, de biztosan nem fogok vele annyit játszani, mint az elsővel.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2010.03.04. 13:15:01

@VacakBlogHu: De jó, hogy írtad: Arnhem, Vulcan, Desert Rats szintén fent van a laptopon, 1-2 évente lejátszom őket. Nem nosztalgiából, hanem mert ilyen típusú stratégiai játékokat azóta sem csináltak.

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2010.03.04. 13:19:22

Amikor valaki azt mondja, hogy az a bizonyos X játék milyen jó volt és hogy jobb volt mint a maiak, az hozzátehetné azt is, hogy az a bizonyos játék csak az akkori színvonalon, az akkori lehetőségekhez képest volt óriási játék. Csak ezt mindenki elfelejti.

Én is imádtam a Golden Axe-ot, az eddigi legjobb Arcade játék amivel játszottam, de ez csak azért van, mert a mai arcade játékok nem tudnak többet adni a MAI önmagamnak, mint amit a Golden Axe adott az AKKORI önmagamnak.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2010.03.04. 13:20:51

nekem az a bajom az ujabb jatekokkal, hogy tenyleg nem az uj otletre mennek, hanem szebb grafika ez meg az, kozben egy jatek felemeszti egy pc teljes kapacitasat.

szepnek, szep, csak nem jo.

mondjuk azert van egy grafikai minimum is, de nem ettol lesz jo egy jatek.

Tapmancs 2010.03.04. 13:23:12

@immortalis: jaja, az FS2004 király, de csak a jobb fps és az összehasonlíthatatlanul több kiegészítő miatt. Ha a géped ugyanúgy futtatná az fsx-et, és ugyanazok a scenery-k, gépek meglennének hozzá, nem hiszem hogy a 2004-est választanád.

Wild Colonial Boy 2010.03.04. 13:25:56

@Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem:
Ez igaz, de mint ahogy már írtam vannak régi játékok melyeknek nincsen alternatívájuk a mostaniak között - ezért nincsenek hasonló mai játékok melyek jobbak lennének... mert nincsenek hasonló mai játékok.

Karvaly 2010.03.04. 13:29:40

@Fue: ez így van, a MoM-ban egy idő után már arra mentem, hogy minél több varázslatom legyen, nem a győzelemre, mert az biztos volt :)

moli 2010.03.04. 13:30:05

@Mao elvtárs: pontosan, nekem is a wii jutott eszembe.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2010.03.04. 13:33:12

@Mao elvtárs: haverom cod-ot is nyomta 3d-ben, szemuveggel

Magon_ 2010.03.04. 13:35:06

A sok write-only beírástól kezd egész szórakoztatóvá válni ez a thread. :D

meglivorn 2010.03.04. 13:35:44

Azért aki szerint X-Wing vs. Tie-fighter óta nem volt jó űr"szimulátor" az vegye már elő a Freespace két részét (az is ősöreg már, szivesen látnék újat).
Vagy egy Trax Warrior ( thalion.exotica.org.uk/games/trex_warrior/tw_3.html ) felújítást :)

De a magam részéről egy percig sem gondolom, hogy az Eye of the Beholder jobb lenne a Mass Effect2-nél. Hiába imádtam anno.

Palex 2010.03.04. 13:37:49

Kedvenc nosztalgiázásom a Pirates nevű játék még a C-64-ről, 21 évvel ezelőttről :)
Emlékszem, hogy napokat, heteket tudtam vele játszani általános iskolás koromban.
Kicsit félve ültem le az újabb verziója elé (Pirates of the Caribbien), ami talán 4-5 éve jelent meg. És pozitívan csalódtam benne. Ugyanaz a játékmenet, csak mai köntösben (3D, hangulatos zenék, hangok, stb.), néhány újdonsággal kibővítették, de ugyanúgy lehet tökéletesen játszani pár billentyűzetről.
Mai napig nyomon vele néha :)

Tyl3r 2010.03.04. 13:41:29

Szep iras, Stoki, de csak akkor erthetnek egyet szaz szazalekig, ha elfogadnam a kiindulopontodat - tudniillik, hogy a retro jatekok iranti vonzalom taptalaja kizarolag a nosztalgia lehet. En viszont azt mondom, hogy a regi jatekok kedvelese minden esetben termeszetes, amennyiben azok - kortalan mivoltukbol kifolyolag - meg manapsag is eletkepes jatekmechanikat tudnak felmutatni. Teny, hogy a Lands of Lore-t allva hagyja a Dragon Age, de az utobbi cim a korral jaro fejlodesnek koszonheto termeszetes kovetkezmeny. A Pac-Man ellenben a maga egyszerusegeben volt utanozhatatlan; minden megvan benne, ami az elvezetes jatekhoz kell, a technikai fejlodes ehhez egy kiskanalnyi plusz elmenyt sem tehet hozza. A Gunstar Heroest ma is nyugodtan elo lehet venni (nem veletlen, hogy az XBLA/PSN katalogusban is szerepel), ugyanolyan elmeny lesz, mint '93-ban - ha nem meg nagyobb, elvegre akkor volt konkurenciaja, manapsag meg nem igazan. A ket ellenpelda eseteben kozos pont a fentebb emlitett kortalansag - tovabbi cimeket leginkabb a Nintendo-katalogusban bongeszve talalhatunk. (A belsos fejlesztesu jatekaik kozul szinte az osszes idotlen cim, tokmindegy, hogy a '86-os Super Mario Bros, a '94-es Super Metroid, vagy a 2007-es Super Mario Galaxy van teriteken.)

Mas aspektus, az orok vesszoparipam: a fejlodes legalabb annyi mindent elvitt magaval, mint amennyit hozott. A legjobb pelda talan a Final Fantasy VII: 1997-ben mindent meg lehetett csinalni, ami szukseges volt, de a technologia epp csak azt tette lehetove, ami meg nem ment a jatek rovasara. Sokan szeretnek a SNES-es jRPG-korszakra hivatkozni, mint a stilus aranykorara, es (a kiadott jatekok mennyisege es minosege kozti aranyt tekintve) ez talan igaz is lehet, de a Final Fantasy VII mar PlayStationre jott ki - es a lemezkapacitasnak koszonhetoen annyi helyszin kerult a jatekba, amennyi egy SNES cartridge-be nehezen lett volna belezsufolhato. A 3D-s perspektiva mar komplexebb jelenetek bemutatasara is alkalmas volt, a stilizalt abrazolas (super deformed szereplok, elnagyolt hatterek) pedig egyszerre biztositottak teret a fantazianak (meseszeru cyberpunk vilag) es a jatekossagnak. Ez utobbi eseteben peldaul az olyan jelenetekre gondolok, mint a Bone Village-beli robbantas: harom pontra felallitod a kutatocsoport tagjait, es a robbantas utan annak a metszespontjaban lesz a kiasando kincs, ahova neznek. EZ a jelenet, AZZAL a koritessel jol vette ki magat, modern grafikus prezentacio mellett pedig "ezmegmiafasz" lenne a termeszetes reakcio.

A Final Fantasy VII meg egy szempontbol illusztrativ pelda: a fejlesztesbe fektetett energia akkor meg valoban a jatekba kerult, nem a koritesbe (fuggetlenul attol, hogy akkoriban a Squaresoftnal izzasztottak meg a legjobban a Softimage-et). Ket-harom ev kemeny munka eredmenye az lett, hogy az egesz vilagon minden varosban bemehettel az osszes hazba, vegig lehetett kutatni az osszes szobat a pincetol a padlasig. A jatek tele van rejtett bossokkal, mellekkuldetesekkel, minijatekokkal, ezen felul pedig egy, meg ma is eletkepes harcrendszert es szinvonalas sztorit is kaptunk. (Az alafesto zene szinvonalarol mar ne is beszeljunk.)

Achilles-sarok: mindez harmincmillio dollarba kerult, 1997-ben. Ha valaki ezt a tartalmat szeretne a kornak megfelelo szinvonalon reprodukalni, annak komplett anyagi csod lenne a vege. Mivel muszaj esszeruen gazdalkodni, ezert a hosszusag, a tartalom es a komplexitas kerul a vagoasztalra; bebizonyosodott, hogy ezekre nincs felvevopiaci igeny. Mivel igeny sincs, ilyen iranyu tartalomszolgaltatas is csak elvetve akad - szoval, ha egy regebbi cimhez nyulok, az azert van, mert olyat kaphatok tole, amit a mai jatekoktol hiaba varnek el.

Summa: nem erdemes az Elite-et nyustolni, ha van helyette EVE Online, de az Infinite Undiscoveryvel foglalkozzon a halal, ha egyszer a Chrono Trigger tartalmi szempontbol allva hagyja...

shua55 2010.03.04. 13:44:11

Valahogy én, ha "régi" játékokra gondolok, akkor nem megyek vissza egészen a 80-as évekig az időben. Elég ránézni mondjuk a 98-02 közötti időszak játéktermésére és a mostaniakra. Gyakorlatilag kihalt minden kreativitás a játékokból, a lényeg, hogy minden 10 éves vérpistike végig tudjon rajta szaladni gondolkodás nélkül.
A legszebb az egészben, hogy pont a Dragon Age előtt vittem végig újra a baldurs gate 2-t, és tényleg döbbenetes a különbség, na nem a DAO javára, pedig a mai kínálatban a DAO kiemelkedően összetett történettel és játékmenettel rendelkezik. A Deus Ex vagy Outcast nyújtotta szabadságot pedig tényleg fölösleges bármelyik játéktól elvárni (bioshoch höhö).
A fentebb említett példák ugyan csak 8-10 évesek, de ahhoz elég idősek, hogy a mostani tizenéves generáció már ne ismerje őket, ne szolgálhassanak mérceként az új játékok számára.

Karvaly 2010.03.04. 13:47:16

@Magon_: Akkor tessék reagálni egyik-másikra :)

Demotivátor 2010.03.04. 13:47:34

Én retro játék párti vagyok. (kevés új játék van ami tetszik, vagy várom)

Manapság sokkal kevesebb ötlet van egy új játékban, csak a grafikára mennek rá. A régi játékokban, a jelentős nosztalgia faktor mellett, a hangulatot bírom nagyon, és ezt nem lehet jobb grafikával pótolni.

Manapság snassz, ha egy játék nem 3D-ben jön ki (mint a filmeknél), de valahogy ez nem pótolja a régi játékok bájos naívságát.

Ez persze nem azt jelenti, hogy elvetek egy játékot, csak mert új, csupán a régebbiek jobban bejönnek.

Monorau Bukurea 2010.03.04. 13:48:22

@Mao elvtárs: Ez az okfejtésed szerintem nagyon is igaz lehet!

Mindazonáltal vannak olyanok - mivel ma már nem okoz olyan izgalmat egy-egy új játék megismerése, és sokan már felnőttünk, és a gyermeki rácsodálkozás faktor sincs meg -, akik ténylegesen élvezetesebbnek tartják ma is a régi kedvenceket.

Eleve kevesebbet játszom, mint pl. 15 évesen, akkor viszont kifejezetten nem akarok mai típusú játékokat. Egy-egy flash játék persze jöhet, de igazából a mai napig előveszem a C64 emulátorban a Ski-t, a Bruce Lee-t, a HunchBacket (a Spy vs Spy is jó), ezeknél egyszerűen nem kell jobb nekem. Régen szerettem a focis játékokat, de amikor elkezdett az élmény egy igazi fociközvetítésre hasonlítani (kisimított testek, kommentátor stb.), már nem akartam többé ilyennel játszani. A Microprose C64-es focijátékai visszanézve tényleg gagyik, nem is játszom olyat, de teljesen hidegen hagy a fifa200x. Stratégiai játékból is a Transport Tycoon a csúcs nekem, annál jobb nem kell. Ezen is néha kikapcsolom a grafika egy részét.

Lehet, hogy egyedi eset vagyok, de azért jelzem, van olyan, akinek TÉNYLEG jobban tetszik a régi, mint az új.

monduku 2010.03.04. 13:50:51

2010-ben Civilization I-gyel jatszani sikertelensegre utal?

Bret 2010.03.04. 13:51:17

Mivel én stratégiákkal játszom (nem RTS, hanem TBS), ezért baromi sok jó régi játék van :)

Panzer General I-II
Colonization
Master of Orion II
Imperialism II

És relatíve kevés új játékkal játszom, a kivétel a Total War széria.

Persze akinek a GTA a játékstílusa, érthető, hogy már nem szereti a Carmageddont, mert jó pixeles az újakhoz képest.

Cs@tLós 2010.03.04. 13:59:43

Van igazság a cikkben, de sztem erősen sarkítva van. Én is megragadtam a naughty dog féle crash-eknél azóta is csak 1 volt ami modernebb volt és jó: a twinsanity, annyit röhögtem rajta, mint azelőtt játékon még soha. De ha játszom, még mindig az első 3 crasht nyomom, vagy a mega drive-os sonic-okat, vagy az overboard-ot még a PS1-es időkből. PS2ről a Sly sorozat (azóta se láttam még csak hasonló grafikát sem mászkálós játéknál-ettől még mondjuk lehet hogy jelent meg ilyesmi), és az okami. (Dreamcastről a favorit pedig abszolút a jet set radio). Számítógépen GTA vice city. Emulátoron meg a banjo kazooie. Ennyi. Nem nagyon sikerült az új generációs konzolokon olyat produkálniuk ami elé úgy igazán leülnék. Amiket felsoroltam, azok elé még mindig szivesen leülök bármikor, megvan az élmény, nekem nem az újdonság számít, hanem az, hogy ezekkel még mindig jó játszani, 1000.-ik alkalommal is leköt.

ohmyFgod 2010.03.04. 13:59:54

Csak egy apróság: azt is elfelejtik sokan, h gyerekkorukban játszottak az akkori játékokkal, ami jócskán megdobja az élményt. Nem ismerős az a mondás: bezzeg a mi időnkben? A legtöbb ember fiatal tapasztalataihoz viszonyít viszonyít...

Az is sokat számít, hogy a 80-as, 90-es évek bizonyos szempontból izgalmasabb volt. Egy felnőtt embernek ma már nem okozna akkora izgalmat és különlegességet egy új mozifilm, mint abban az időben a havertól kölcsön kapott alámondásos VHS. Amiből kevés van, ritkaság számba megy, ráadásul jó is, az mindig értékesebb.
Ma már a gyerekeknek sem az a "fénypont" a hetükben, ha átengedik őket a szomszéd józsikához amigázni, mert otthon amúgy is egész nap játszik...:)

Bandúr Kandi 2010.03.04. 14:00:36

ez csak az igazság egyik fele (és mint ilyen, önmagában nem igaz). az tény hogy én kb. évente egyszer végignyomom az imposible missiont nosztalgiából. az is tény hogy az utóbbi években nem volt olyan játék, amit újra elővettem volna.

Muad\\\'Dib 2010.03.04. 14:00:49

Azért ez csak részben igaz, amiről a cikk írt. A ZX-Spectrum, C64 időben meglehetősen nehéz volt egy játékot a látvánnyal "eladni" így igenis rá voltak kényszerítve a fejlesztők, hogy ötletekkel pótolják ezt. Talán Amiga 500 volt az első olyan számítógép, amin amikor megláttam a Lost Patrol grafikáját, leesett az állam, és a látvány miatt kezdtem el vele játszani. Akárcsak az Another Word-el (bár annak a története is zseniális volt). Ez egyébként most is megfigyelhető, hogy csökken az elvárás a gamerek részéről is. A Fallout 3 pl. nekem óriási csalódás volt, annak ellenére, hogy a többség imádta.

AlexWolf 2010.03.04. 14:02:20

Maradjunk abban, hogy régen is voltak jó játékok és ma is vannak.

ShagBeckur 2010.03.04. 14:03:38

Én sokáig nem játszottam SinglePlayer módban játékokkal, mióta belekóstoltam a '90-es évek végén még modemmel a StarCraft multiplayerébe. Az, hogy egy másik ember ellen játszom és nem a gép ellen, akkora pluszt adott az élményhez, hogy utána nem tudtam többet SP játszani.

Jött a HL:Deathmatch, CS, később Warcraft3, LiveForSpeed, EVE Online, mind mind multiban.

Ami Single meg tudott ragadni, az a Half-Life sorozat, a Total War széria, a Penumbra, Diablo és talán még 1-2.

Kedvenc kalandjátékaim a Little Big Adventure és a Sanitarium még mindig, ez utóbbi az elborult világával azóta is elbűvöl.

Szóval lehet, hogy régen még tudtak játékokat csinálni, de páran máig se felejtették el, hogy kell csinálni:)

BaLee 2010.03.04. 14:07:25

Sok igazság van a dologban. Ugye az idő megszépíti az emlékeket. Anno C64en azok a játékok adták a csúcs grafikát, aztán PC-n mekkora durranás volt egy Doom, vagy UFO: Enemy Unknown a maga rajzolt grafikájával.
És erre most is így emlékezünk, mert akkor ez volt a csúcs grafika.
Ha azonban valaki leülne most ezek elé a játékok elé tuti megváltozna a véleménye. Persze a grafika nem minden...

Magon_ 2010.03.04. 14:09:12

@bad_rock: Nálad is az a baj, hogy te is kiemelsz két extraklasszist a múltból (nem véletlen, hogy nem a FF IX vagy a Chrono Cross a két példád, hogy a lehető leginkább fair hasonlatot találjam), és azt biza soha senki nem tagadta, hogy voltak korszakos klasszikusok, péel a jrpg-nél a FF VII és a CT megkerülhetetlenül ilyenek. Ezzel szembetenni a minden szempontból átlagos Infinite Undiscorvery-t (mintha napjainkban az lenne A jrpg, akkor már maradjunk mondjuk az új FF-nél), nem megalapozott.

Az meg egy másik kérdés, hogy egy 97-es játék nálam még alig-alig fér be a nosztalgiázásba. :) Pont a FF 7-et a múltkor nyomtam pár napig, és (főleg ablakban, kontrollerrel) alig-alig retró, érdekes módon inkább csak a(z akkoriban elképesztőnek ható) FMV-k miatt...

idiotapocs 2010.03.04. 14:09:18

@shua55: egy fenéket nem ismeri, pont az általad említettek is állandóan előjönnek mert kult.

regression 2010.03.04. 14:13:07

Az idő mindent megszépít? Aligha.

A probléma az, hogy egy játékot nem a grafika tesz játszhatóvá. Még mindig milyen jó kártyázni, sakkozni, vagy társasjátékozni, pedig elég egyszerű a játékmenet.

Manapság a játékmenetre nem fektetnek olyan hangsúlyt, a grafikába ölik elsősorban a pénzt. Sajnos ezek a játékok nem újrajátszhatóak. Egyszer ok, aztán slussz.

Egy pont után szerintem a grafikai fejlődés nem ad hozzá semmit a játékhoz. Nekem egy Diablo II. szintű 2D grafika állítható felbontással (hogy LCD-n is jól nézzen ki) bőven elég lenne. Nem ad hozzá a 3D semmit.

skaven 2010.03.04. 14:16:21

haverommal mai napig nyomjuk a heroes of might and magic 3-at. na mondjuk nem tul gyakran (melo, baratno/feleseg, wow, stb mellett azert mar nincs annyi idonk mint 10 eve), de meg mindig kiraly. par sor, delutan leulunk, jatszunk hajnalig. a negyes es az otos verziokat is probaltuk, kozel sem hozta azt a feelinget. mondjuk ebben a mufajban mas nem is nagyon van ami kivalthatna.

Bandúr Kandi 2010.03.04. 14:17:11

@Tornag atya: saját önellentmondásom feloldására a mondatom helyesen így hangzik:
-"az is tény hogy az utóbbi években nem volt olyan új játék, amit újra elővettem volna."

idiotapocs 2010.03.04. 14:22:24

@regression: ez nem egy ilyen sima eldöntendő kérdés. Meg ha a Titan Quest szebb mint a Dio 2 és emellett ugyanolyan komplex és érdekes(lényegtelen hogy ez tényleg igaz -e) akkor miért ne választanám őt? Nem lehet összehasonlítani a Diós hentelést azzal amikor a GTAIV-ben a felhőkarcolók között vereted egy motoron. Vagyis össze lehet, de értelme az 0.
Összefogó véleményem az hogy mindenki nosztalgiázzon és emellett játsszon új játékokkal is!

paráznabillegető 2010.03.04. 14:27:29

a stratégia játékoknak is van egy nagy hátránya: kibaszott szar az AI.
előttem írták pl a total wart - nahát, akármilyen is a patch, várostromot ha kapom, csak kitörök, a gép meg csak áll hadrendben, mozdulatlan, én meg mészárlom... pfff...
és ez majdnem mindegyik stratégia hibája. ugyanúgy benne van a civ, moo, pg sorozatokban, mint a tw-ben. hiába minden. volt pár vadhajtás - pl a fantasy general, hogy a gép utazott a leggyengébb egységekre, vagy a fields of glory, ahol az AI abszolút a helyzethez igazította a stratégiáját, és ezzel a harmadik ütközetnél már besütve az addigi megszokott húzásokat, - de ennek hiányában hiába van a hardcore gamernek vizuális orgazmusa, a buta gépnek nincs replayability képessége...
de hát nem azért játszunk, hogy szívjunk, ugye. sikerélmény, pej!...

hello_pitbull 2010.03.04. 14:28:53

@Lenry: Szia! Én a mai napig játsszom a Tiberian Sun-al 32" full hd televízión. Mivel a patch nem támogatja a nagy felbontást, a főkönyvtárba a config.ini-ben kézzel írd át amilyen felbontásba akarod tolni, én 1920x1080 ba nyomom. A menü marad a tv közepén de amint belép a játékba kirakja neked fullba a játék gyönyörű és átlátható. Ez működik Red Alert, és Yuri's Revenge-nél is. 1680x1050-nél is még gyönyörű a játék, az alatt már zsizsikes ekkora tv-nél. Üdv!

Muad\\\'Dib 2010.03.04. 14:31:00

@paráznabillegető:
HOI2 elég jó volt. Nem mondom, hogy mindig remekelt, de el lehetett vele szórakozni, nem volt látványosan hülye az AI (legalábbis ritkán). A HOI 3-ban sajna van pár kritikán aluli marhaság...

bldo 2010.03.04. 14:31:22

No, ez a post ott van, Stöki! Inkább ilyenekről írogass, a Prodigy-t hagyd meg másnak. :)

eszkep 2010.03.04. 14:34:01

Azért ettől a blogtól nem vártam, hogy ilyen sarkított két végletet fog szembeállítani, miközben elsiklik a lényeg és valószínűleg az igazság felett. (Elöljáróban annyit, hogy rendszeresen szoktam most is használni a gyűjteményemben lévő 8 bites csodákat, tehát PONTOSAM emlékszem, hogy nézett ki a Pit Stop)

Azért az könnyen belátható, hogy régen is voltak jó játékok és kommersz szemét, illetve most is vannak. De talán azt sem nehéz kitalálni, hogy manapság tényleg elég nehéz újszerű ötlettel előrukkolni. Azonban nem csak ez a probléma, hanem az is, hogy érezhetően beszűkül a mai felhozatal: nagy vonalakban van RTS (valós idejű stratégia), és fan FPS (First Persoon kövöldözés), akad némi autóverseny. Ezzel tippem szerint le is fedtük a megjelenő játékok 90%-át. Hol vannak már a kalandjátékok, körökre osztott stratégiák, manager játékok, „mászkálós, tárgyhasználós” játékok, „nyomozós (krimi) játékok, platform játékok, kereskedő-játékok? A játékpiac illettén beszűkülésének az oka valószínűleg pont a látszólag „egyre jobb” minőség: manapság egy jó játék elkészítése egy 50-100 fős csapat - egy két éves munkája. Ez természetesen nagy költség, a kiadó pedig a biztos hasznot keresi, nem kockáztat holmi „rétegjátékokkal”, helyette kiadják a 56728. dögunalom FPS-t.
Ügye régen elég volt egy remek ötlet, és akár két-három fős „csapat”, hobbiból elkészített egy játékot. És egyáltalán nem biztos, hogy a jó játékhoz szuper grafika és 5.1-es hangok kellenek, hisz az Elite, Sim City sokkal tovább lekötötte az embert, mint akár a múlt év sikere: a Modern Warfare II, amit egy hétvége alatt még az is végignyomja, aki életében most lát először FPS-t, mert olyan rövid a történet. (Ettől függetlenül tényleg nagyon jó játék, csak rövid!) Sőt, azt is megkockáztatom, hogy épp a primitív kivitelezésnek volt varázsa: az ember képzeletének sokkal többet kellett hozzátenni a látottakhoz, így jobban le is köti az embert, mert megmozgatja a fantáziavilágát. Ezzel szemben a „mai csodák” lehetnek szépek, de mégis dögunalmasak.

Egy másik probléma, hogy ügye régen adott volt a hardware, amire írni kellett a programokat. Manapság meg egyszerűen közlik, hogy „így sikerült, írjunk rá ilyen-olyan csúcsprocesszort, jó sok memória igényt, aztán kész…”. Ez a szemlélet sem tesz jót a mai játékiparnak. (Példa: azért a Modern Warfare 2, amellett, hogy nagyon szép, még jól is fut a mai gépeken!, Ezzel szemben a konzolról „áthentelt” programok...)

Egy további probléma a beteges másolásvédelem. Nos ez volt régen is, és ugyanúgy feltörték, mint ma. Na de azért régen az nem volt, hogy DIREKT KIBASZNAK a becsületes vásárlókkal!!! Megveszel egy programot, és SINGLE PLAYER-ben EL SEM TUDOD INDÍTANI internet nélkül??? Hát ez vicc!!! Hiába veszem meg, le kell töltenem a feltörtet is... Az meg a másik, hogy a laptoppal egy plusz bőröndben viszem a játék-lemezeket is, mert ugyan az egészet feltelepíti HDD-re, de ellenőrzés végett kéri a lemezt is???
Konklúzió: régen is voltak jó játékok, most is vannak. Viszont régen több volt az eredeti ötlet, mára nagyon beszűkült a játékipar.

eszkep 2010.03.04. 14:35:53

@skaven: Bizony... Szerintem a II és III rész a legjobb (legalábbis a legtováb embert lekötni képes) játékok PC-re. (És persze az első Sim City.)

W Joe 2010.03.04. 14:35:56

Én most Wii-n tolom:
Zelda: Twilight Princess
Super Mario Galaxy
Metroid

Rengeteg ötlet van bennük, és úgy élvezem őket mint régen a játékot. Igaz jópár év játék kimaradt nekem.

paráznabillegető 2010.03.04. 14:36:12

@Muad\\\'Dib: pont ezért írtam: néhány vadhajtás kivételével.
a többség azzal smúzolt, hogy hatalmas fórokat kapott az AI. leglátványoabb a civben volt: keményebb ellenfél = gyorsabban fejleszt, több manival indul... de ettől okosabb nem lett, zéró taktika, hanem felélte mind. nabazmeg.

kangep 2010.03.04. 14:39:38

master of magic alap ja, mai napig üt, és a mai napig nem tudták überelni. talán az alpha centauri jött közel, de az se az igazi.

ettől függetlenül egyes stílusokban (pl. szimulátor) szóba nem jönnek a tizenpárévvel ezelőtti játékok.

rbatty 2010.03.04. 14:40:45

Sziasztok!

Figyeljük meg, hogy nem csak a játékokkal kapcsolatban lehet azt hallani, hogy a régi milyen jó volt. Mi is megkaptuk gyerekkorunkban, ifjúkorunkban szüleinktől, nagyszüleinktől, hogy az ő fiatalkorukban volt az igazán nagyszerű szinte minden. (zene, irodalom, mozifilm, öltözködés, sport, szabadidő eltöltése akárhogyan)

Ez egy társadalmi jelenség, amivel együtt kell élnünk.

A mostani játékos kultúrából leginkább azt hiányolom, ami régen nagyon tetszett, hogy tombolt a kreativitás. Minden magára valamit is adó fiatal tanult ezerrel programozni, zenét írni, grafikát készíteni, és hegesztették a progit a 64re, meg az amigára. Ma nem ez a fontos a gamereknek.

norbert79 2010.03.04. 14:41:00

@ShagBeckur: Little Big Adventure 2 (azaz Relentless, ahogy Ausztráliában ismerik) megvolt? :) Tudtad, hogy komplett Fan-Club is van a játékok mögött, nem annyira meglepő módon?
www.lbahq.com/

Ha jól láttam a játék kikerült a Public Use kategóriába, ugyanis ha hinni lehet a Downloads szekciónak, mindkét játék letölthető, kompletten.

Pedig ha belegondolok, hogy én megvettem a második részt, s az elsőt úgy rendeltem meg eBay-ről...

eszkep 2010.03.04. 14:41:23

@radirpok123: Szerintem is a legjobb FPS-ek az Quake (első), Unreal, Unreal Tournament, Half Life (első), Far Cry, Modern Warfare 1-2
Érdmes megnézni a Descent-et is, ami a Doom-al nagyjából egyszerre jelent meg!)

yerico1 2010.03.04. 14:42:35

Egy a probléma ezzel a cikkel, az pedig a hangulat. A mai játékoknak nincs hangulatuk. Szép, színes, fullHD, meg minden, de 10 perc után megunom. A GTA szériából a 2-vel évekig elökörködtem, a feleségem is végigjátszotta, a 3-4 már nyomába se ér, bár végigjátszottam. Azokra a játékokra azért emlékszik vissza szívesen az ember, mer volt HANGULATA. Igenis, a Wizardry of Wor zseniális volt a maga idejében. A Pit Stop 2-t is rengeteget nyomtam.
Nem érdekelt, és mai napig nem érdekel a felbontás, a poligonszám, csak játszani akarok. Ezért pl. még mindig az CS CZ-t játszom, ha gyilkolni támad kedvem, mert az jött be legjobban. Ha stratégia, akkor W40K Dawn of War skirmishben. Pedig az is vagy 6 éves, és itt a folytatása. Az UFO új részeit mind végigjátszottam, de a múltkor megvettem steamen mind az összes régit is 2 euróért. Mert tetszik, és végigjátszottam újra.

Egyébként volt MMO a 80-as években? Akkoriban az internet még nem dübörgött, de a 14.4-es modemek talán már kint voltak. Talán. Szerintem az MMO játékok a 90-es évek közepén jelentek meg.

eszkep 2010.03.04. 14:44:24

@radirpok123: Amikor előbb leírtam ezt:

"... épp a primitív kivitelezésnek volt varázsa: az ember képzeletének sokkal többet kellett hozzátenni a látottakhoz, így jobban le is köti az embert, mert megmozgatja a fantáziavilágát."
Becs' szó, hogy még nem is olvastam a kommentedet:

"A fenti összehasonlító képen nekem messze a baloldali tetszik jobban, egyrészt, ha normál méretben nézed, akkor nem ennyire pixeles, másrészt a jobboldali túlságosan kidolgozott, sima, a figura feje teljesen jellegtelen, semmilyen. A baloldali a kidolgozatlansága miatt pont rendben van, mert az arcvonásai nem kivehetők, de így olyan arcot képzelsz neki, amilyet csak akarsz :-)"

Rejtélyes 2010.03.04. 14:44:45

Nem tudom, emlékszik-e valaki még az angband-ra és társaira, a @ hőssel, full karakteres megjelenítéssel... Azok voltak a szép idők :) Nameg az Elite ZX Spectrumra. Harmless, Mostly Harmless...

sanyix 2010.03.04. 14:45:20

négy évet nyomtam ofp-t multiban, 2 évet single-ben. Most jó visszaemlékezni a multis időkre, sőt ha lehetne újra tolnám, a legnagyobb élmény volt pedig sokféle játékkal játszottam... csak sajnos anno mikor az arma megjelent brutális gépigényével mindenki úgy érezte át kell nyergelni rá, és a multis csapat 70%-a viszont nem engedhette meg magának akkor az új gépet így inkább abbahagyták a gémet, így szétesett a magyar csapat :( külföldiekkel meg nem olyan.

HomeGnome 2010.03.04. 14:48:00

Én nagyon szeretek nosztalgiázni, az egyik legelső számítógépes játékom egy bizonyos Fingers Malone volt C16-ra. Annak idején gyerekként rengeteget játszottam vele, de olyan nehéz volt az irányítása, hogy soha nem tudtam végigjátszani (néha még sírtam is mérgemben.. :~)). Aztán nemrég megint elkapott a nosztalgia-láz, és ez odáig fajult nálam, hogy elkészítettem a játék PC-s remake-jét, aminek sokkal jobb az irányítása, és amit már végre végig tudtam játszani. ;) Nagyszerű érzés volt, amikor az eredeti játék szerzője gratulált a remake-hez, és ezzel végre elégtételt vettem a játékon. :) Akit esetleg érdekel a remake, itt egy videó róla:
www.youtube.com/watch?v=_qhaP9ApdP0
Innen pedig (természetesen tök ingyen) le lehet tölteni: homegnome.uw.hu/

norbert79 2010.03.04. 14:48:28

Amúgy személy szerint is hozzátennék egy-két gondolatot a cikkhez. Ugye realizmus, élethűség, hangulat. Sokszor elcsépelt szavak, de annyiszor félreértetten kezeltek, hogy valami szörnyű. Élethűség alatt én személyesen azt tartom, amikor egy magas rangú tiszt egy háborús játékban a megfelelő ruhát hordja, származásának és hitvallásának megfelelően viselkedik, nem tesz olyat, ami kiesne a szerepéből. Nincsenek túljátszva dolgok, a környező díszletek a játékban nemcsak csőszerűek, s csak dísznek vannak, hanem bejárhatóak, hiteles tárgyakkal a megfelelő helyen. Az események úgy történnek, ahogy elvárhatóak tőlük, de okozva egy két meglepetést is.

Személyesen nagy rajongója voltam a Hidden and Dangerous 2 játéknak, de megvallom annyira elfajultan rajongtam érte, hogy mióta megdöglött az előző gépem, egyszerűen félek feltenni, mert ott ragadok. A játék nem volt grafikailag a csúcstechnológia, sok bugja is volt, s van is, de egyszerűen felülmúlhatatlan. Talán kis túlzással élve akkora a különbség, mint a "Halál 50 órája" című film, s "A bukás" című művek között, de idesorolhattam volna a "Sztálingrád" című filmet is.

Számomra nincsen illúziórombolóbb, mint amikor egy játékban (konkrétan az NFS Most Wanted-ről beszélek), üldözés közben 300-al süvítve előttem egy Corvette lefékez, s engem megállásra kényszerít 2 másodpercen belül, miközben 20 másik vesz körbe, s bár már 5-10 méterre lehagyva őket a gép mégis közli, hogy "Elkaptak". (Igen, tudom, hogy Arcade, s tudom, hogy ne várjak sok élethűséget, de ez azért mégis túlzás)
Hiába a csillogó grafika, ha egy ütésre el tudja rontani vele az egész hangulatot.

yerico1 2010.03.04. 14:49:26

"Aki pedig általában mondja azt, hogy régen még tudtak játékot csinálni, ma viszont nem, azt legszívesebben leszíjaznám a C64-es Fighter Bomber (született Strike Aces, annak idején a platform legjobb szimulátora volt) utántöltős, kazettás verziója elé, aztán amikor hosszas fejállítgatás után végre beszenvedi a játékot a gép memóriájába"

Pont jó példa, a Fighter Bomber bizony a programozás magasiskolája volt, megcsinálták ugyanazt, mint az Amigán, igaz, kicsivel kevesebb volt az fps, de működött és JÓ VOLT. Belepaszírozták 32 KB-ba a komplett programot. A fejállítgatás meg nem volt nagy dolog, 1 percen belül mindig megvolt bármilyen kazettához, csak tudni kellett, hogyan kell csíkoznia a TURBO programnak, és már működött is. :)
Ja, most is van otthon C-64, de vettem már egy C-128-at is az elmúlt 10 évben. Meg egy Enterprise-ot, de azt már eladtam.

FlybyWire 2010.03.04. 14:54:36

@radirpok123: Jelenleg is tolom a Wizardry 7-et, Dosbox ablak, céges laptop:)

A következő projekt: UFO (X-COM).
Open Transport Tycoon is itt figyel.
Ezek legendák, azaz örökéletűek.

Talán a Bard's tale 3 a legrégebbi, amivel még mindig képes vagyok játszani! A Wasteland-et is nyomtam mostanában sokat.

Tyl3r 2010.03.04. 14:55:40

@Magon_: A Final Fantasy VII megemlitesevel csupan szerettem volna szemleltetni, hogy a technologia sok mindent lehetove tesz, de ugyanakkor korlatoz is; a magam reszerol azt tartom zsenialis jatektervezonek, aki a technologiat kihasznalja, a korlatokat pedig a jatek javara kepes forditani. Az altalad kiemelt cimek nem veletlenul lettek "bezzegjatekok" - vannak olyan darabok, amik egy adott korszak csucsat kepviselik, de gyorsan romlando anyagbol gyurtak oket, es van, aminek a megjelenese nemcsak paradigmavaltassal jar, de bizonyos vonatkozasban nem is lehet oket meghaladni. (Az indoklast lasd az elozo postban.)

Felhoztam az Elite-et is: a jelentoseget felesleges ecsetelni, de ma mar senki nem jatszana vele, maximum nosztalgiabol. Ugyanakkor a kiindulopontom eleve az volt, hogy egy regi jatekot is erdemes ujra elovenni, ha nincs modernebb, minden vonatkozasban minosegibb alternativaja - ennek pedig semmi koze a nosztalgiahoz.

A Pac-Man, a Wizard of Wor, az Asteroids, a Missile Command vagy a Grim Fandango nem csereszavatos jatekok: ha valaki ehhez hasonlo elmenyekre vagyik, nem marad mas lehetosege, mint a retro. Ez pedig NEM a nosztalgiabol taplalkozik. Ez akkor lathato a legjobban, ha "potolsz" egy cimet, nem pedig visszatersz hozza - a friss tapasztalas maga az elfogulatlan szemlelodes, es ha igy is utosnek tunik, akkor a jatek kortalan. Lenyeg: az Elite-nek van eletkepes es korhu cserealapja, a Final Fantasy VII-nek nincsen. Nem a klasszikus/nem klasszikus a marginalis szempont.

Ha pedig azt vesszuk, hogy az Infinite Undiscovery 2008-as jatek, a FFVII pedig 1997-es, felmerulhet a kerdes, hogy ugyan, miert nem lenne megalapozott egymassal osszevetni oket...? Persze, tudom, a tartalmi fejlodes bizonyos - ugyancsak fentebb reszletezett - okok miatt nem varhato el. Akarcsak a Final Fantasy XIII eseteben: tartalmilag az sem olyan eros, mint a hetedik resz.

(Btw, velem nincs semmifele "baj", mert manapsag is talalok magamnak kurva jo jatekokat, az meg a legkevesbe sem zavar, hogy adott esetben 20 eves darabokrol van szo... :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.03.04. 14:55:43

Azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy az is számít, hogy akkor még fiatalok voltunk, másrészt minden újdonság volt, maga a számítógép is.
(Mondjuk ha lenne hardverem meg időm egy Crysishoz, azért kipróbálnám :)
A Transport Tycoon viszont isten, meg Imperialism 1, Civ 1 is jók. Vasútépítés-mániás-e vagyok? :)
Ezek úgy képezték le a valóságot, hogy ezredszer is más. Random map, valaki? Fejlesztők: Hahó!

ErEr 2010.03.04. 14:56:19

a játékélmány nagysága az ami ilyen összhasonlításkor döntő, szerintem erre panaszkodnak sokan: a csilli villi pár óra alatt végigtolható tucatgame-ek amik 2 hónap múlva már "nem menők" hatalmas túlsulyban vannak, és igen, az eredetiség hiánya is komoly hátulütő. Hasonló a dolog mint a mozifilmek esetében. Azért az a nosztalgiázás nem teljesen totál alaptalan dolog.

hancu 2010.03.04. 14:56:41

@yerico1: Azt hiszem a hangulatra hivatkozni az a tipikus önbecsapás, amit a posztban a kettes pont taglal. A hangulat megfoghatatlan és tök szubjektív dolog, ergo tök jó jolly joker annak alátámasztására, hogy decsakazértis nekem van igazam, és az egyik játék fasza, a másik meg szar.

Azt kéne észrevenni, hogy X év alatt nem csak a játékok változtak (fejlődtek), hanem TE is, aki játszol velük. Sőt, valószínűleg te sokkal többet változtál, és a régi kedvenceiddel kiépült érzelmi kötődés megmaradt, az újak meg már nem érdekelnek. Ha most lennél annyi éves, mint voltál, amikor kezdted a játékokat, a maiakat imádnád, és 10 év múlva azokra tekintenél vissza párás szemmel, és nyomnád őket emulátoron.

De objektívan nézve a dolgokat, pont a GTA-ra mondani hogy a gagyi felülnézetes második résznek nyomába nem ér a korszakalkotó harmadik, hátizé, erős elvakultságra utal.

Persze semmi baj nincs a nosztalgiával meg az elvakultsággal se, amíg az ember nem kapcsolja hozzá ehhez azt a rossz retrosznobokra egyébként nagyon jellemző attitűdöt, hogy akinek viszont tetszenek esetleg a 10 (15, 100) évnél fiatalabb játékok is, az egy igénytelen senki, mert bezzegazénidőmben.

Arie135i 2010.03.04. 14:59:22

a cikk tök jogos... mondjuk személyes ellenpélda NFS Hot Pursuit ezerszer izgalmasabb és jobb volt mint az Underground széria vagy a mostani legpöpecebb Shift. (hot pursuit a rendőrös üldözős kurva nagy játék volt, a folytatása kevésbé). A need for speed porsche 2000 ha jól emlékszem a nevére is überkirály volt... persze a grafika más, de akkor is. a Colin McRae 2-t még most is előveszem, pedig a Dirt-öt már kivégeztem és a Dirt-2-vel (ami csalódás) is majdnem végzek. és akkor még Logitech Momo volt a király, ma már G25 van (közben kijött a G27, de olyanom nincs) - de a Colin 2 akkor is a király. a GRID is ok játék, de a DTM Race Driver 3 (előző ugyanebből) jobb volt, izgalmasabb volt. a Grand Tourismo az egyetlen ellentétes irány, ahol a régi egy rakás szar (PS2) - a Prologue annak ellenére, hogy nagyon uncsi már sokkal jobban vezethető... ez csak autós szimulátor (már amelyik annak nevezhető). de pl a GTR sem rossz csak nagyon finomkodni kell. amúgy a cikkel egyetértek - PS3ra vettem meg a Sega Classic játékokat mert szerettem a Sega-nak tolni. játszhatatlan szar az egész. a grafika pedig nézhetetlen. a Wii-vel ugyanez az érzésem van. a grafika a legnagyobb jóindulattal nevezhető határesetnek, csak és kizárólag a kontroller miatt létezhet egy ilyen konzol, mert a grafika olyan szinten elviselhetetlenül gyerekesen szar, hogy néha nem értem minek van...

norbert79 2010.03.04. 15:00:54

@hancu: Na most erről annyit:
"De objektívan nézve a dolgokat, pont a GTA-ra mondani hogy a gagyi felülnézetes második résznek nyomába nem ér a korszakalkotó harmadik, hátizé, erős elvakultságra utal."

Na szóval, ha neked a GTA3 akkora korszakalkotó volt, akkor te vagy nem figyeltél, de volt egy olyan játék, hogy "Mafia", amit én később ismertem meg, mint a HD2-őt, s nem kis meglepődésemre ugyanaz a csapat csinálta, mint a Hidden and Dangerous 2-őt (bár volt rá millió utaló jel, s érződött benne már az első perctől).

Szóval ha már választani kell, én is a GTA2-re szavaznék, s a Mafia-ra a GTA3 helyett.

Berkela 2010.03.04. 15:02:21

a játékpiacon mára már túlkínálat van, és ez tesz néhány régen még elismertebb játékot már kihűltté

Serio (törölt) 2010.03.04. 15:03:06

Ez a cikk nagyon féloldalas lett. Az a kijelentés, hogy a régi játékok ma már nem jók, szimplán nem igaz.
A potenciális játékélmény a technikai fejlettségtől gyakorlatilag független. Nézzük csak meg milyen jókat játszik az ember a mai napig papíron ceruzával, vagy táblán bábokkal, pedig ott nagyon nincsenek gigaflopos teljesítmények.
(Ez nem jelenti azt, hogy a tényleges játékélmény is független lenne. Sok számítógépes játékstílusnak épp a technikai fejlődés teremtette meg a kereteit, és sok modern játék erősen - és eredményese - épít a média lehetőségeire.)

Hogy értsétek, egy analógiával azt mondom, hogy a Metropolis vagy a Lugossi féle Drakula semmivel nem rosszabb filmek, mint az Avatar. Ugyanakkor szerintem egyetérthetünk abban, hogy az Avatar sokkal szarabbul hatna fekete-fehér némafilmként.

A Prince of Persia semmivel nem rosszabb játék, mint 20 éve volt. Zseniális. És leszarom hogy alig van színe, és minimálgrafikás. Ettől nem lesz szarabb az Assassin's Creed 2-nél, ahogy pl. a bicikliversenyzés sem szarabb az autóversenyzésnél.

Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy az utókor főleg azokat a játékokat őrizte meg, amik annak idején kiemelkedőek voltak. Az idő megszűri egy kor hordalékát. Annyi kiemelkedő játék ma is van, mint 20 éve. Talán több is. Csak így kortársként kevésbé tűnnek az ember szemébe a sok középszerű játék közül, amiket 20 év múlva már mind elfelejtünk.

Nagyon, nagyon sok szar régi játék volt. Olyan szar játékok, amik rosszul használták ki az adott technikai kereteket, kihangsúlyozták a korlátait, és olyanok, amik játékként voltak szarok, az en bloc a játékokkal szemben támasztott sok ezer éves követelmények szerint.
Ha valaki kíváncsi néhányra, nézze meg a www.cinemassacre.com-on az Angry Video Game Nerd pár epizódját.

norbert79 2010.03.04. 15:04:20

@Berkela: Ez így van, csak tudod, amikor egy-egy játékot kikiáltanak korszakalkotónak, miközben az 'öreg' tudja, hogy van belőle már tucatnyi előd is, s bár alig ismertebb, akkor az ember zsebében kinyílik a bicska.
Ez az egyik ok, ami miatt sok kritika éri a mai játékokat.

karel_atya 2010.03.04. 15:04:46

Ha lesz 10 evesnel fiatalabb Carmageddon, akkor elgondolkozom a nosztalgian... Addig elo-elo veszem az egyiket a harombol... Vagy beulok a kocsiba... :D

Aldasom...

hancu 2010.03.04. 15:06:33

@norbert79: A GTA3 majdnem egy évvel a Mafia előtt jelent meg, tehát a korszakalkotóságán egy centit nem változtat az, hogy egyébként a Mafiát én is nagyon szerettem annak idején.

Egyébként meg én a GTA2-3 közti viszonyra írtam valamit, abba még akkor se lenne sok értelme egy harmadik játékot belerángatni, ha alapvetően igazad lenne. :)

aljaskuszobab 2010.03.04. 15:09:56

mostanában főleg xboxon játszom, a nagyobb neveket általában megveszem. gears of war, mass effect, assassins creed, gta, fallout stb.

szerintem egytől-egyig nagyon jó- remek játékok és ugyan nincs annyi időm játszani mint régen, szépen lassan mégis mindet végigjátszom.

ennek ellenére a mai napig a fallout első két részét tartom a legjobb szerepjátéknak amivel játszottam, a starcraftot pedig a legjobb stratégiának. a számítógépemen ez a három játék a mai napig fent van.

a starcraft talán a legjobb példa, hogy miért:
technikailag már lekörözték párszor, mégis a játékélmény verhetetlen. a fajok teljesen különböznek, az egységek szintén. hiába van kevés, mindegyik más. az egyensúly tökéletes, az nyer, aki jobban játszik. nem véletlen, hogy starcraft ( vagy mondjuk CS, egy másik klasszikus amiről mindent el lehetne mondani amit a SC-ról is) bajnokság létezik és nem valami más.

hancu 2010.03.04. 15:11:32

@Serio: "A potenciális játékélmény a technikai fejlettségtől gyakorlatilag független."

Hogy lenne már független. A technikai fejlődés miatt lehetnek ma például MMO-k, és adhatják meg azt a játékélményt, ami mondjuk a nyolcvanas években lehetetlen volt.

blacklord 2010.03.04. 15:13:20

@Wild Colonial Boy: Jaja, a vs.-t meg se szereztem (vicces, akkor az, hogy "megveszek" egy játékot még igazából nem is nagyon volt opció... változik a világ, na), nem vonzott, hogy nem volt sztorija. Szerintem amúgy hiába volt borzasztó egyszerű a grafikája, a legjobb az X-Wing volt. A Tie Fighternek valahogy nem találták el olyan jól a hangulatát, az Alliance, pedig abban benne volt, hogy potenciálisan a legjobb legyen, de aztán végül pár apróság miatt nem ért a csúcsra. Talán megelőzte a korát, ha most csinálnák, lehetne benne elég sok opció (eldöntheti az ember, hogy mikor áll a családja mellé, és mikor segíti a lázadókat, ne adj isten csempészkedik az ember egy adagot saját szakállra, vagy fejvadászkodik - ehhez talán beletehetnének egy FPS vagy TPS modult), amik a néha idegesítő sztorit változatosabbá tehették volna.

Bérgyilkos Bohóc 2010.03.04. 15:13:27

Tök egyszerű. Adj oda néhány 10 éves gyereknek egy Doomot(a legelsőt) utána egy COD4-et. Melyiket fogják jobban élvezni?
Biztos vagyok benne, hogy az utóbbit. Sokáig Amigám volt, de miután eladtam 2-3 évig nem volt szg-em. Pont abban az időszakban, amikor a Doom is ment. Éppen ezért, ha ma megnézem a Doomot, nekem semmit nem jelent, csak annyit látok belőle, hogy egy nagy pixelhalom és csak kacagok azon aki meg van róla győződve, hogy ez ma is az egyik legjobb játék.
Nem a játék a jó, hanem a nosztalgia és az akkori érzés, amit visszahoz a játék, amikor még tényleg csúcsnak számított.

norbert79 2010.03.04. 15:15:55

@hancu: Megsúgom, a fejlesztés párhuzamosan ment, mert ha megnézed, kb. 10 hónap különbség volt a két játék között, s a Hidden and Dangerous 2 is a Mafiával párhuzamosan ment. Mindegyik az LS3D engine-t használja, s igen, bár használtak fel tapasztalatokat a Mafia-ból a HD2 megalkotása közben, alapvetően a párhuzamos fejlesztés abban is megmutatkozik, hogy a játékok tartalmát aránylag könnyen lehet egyiket a másikba átültetni, illetve visszafele a HD1-be.
Lényegre térve, azért mondhatja el egyedül magáról a GTA3, hogy korszakalkotó, mert hamarabb jelent meg, semmi másért.

norbert79 2010.03.04. 15:16:57

@hancu: Bocsi, szoktál focizni? :) Mennyire függ a foci a labda technikai fejlettségétől? :)

Veder1 2010.03.04. 15:18:21

Most is vannak újdonságok, csak a flashjátékok, és a low budgetek között kell keresgélni. Pl.: tower defences stílus nem nagyon volt korábban, most meg nézd meg a Gemcraftot, odaszegez a gép elé hosszú időre. Vagy vegyük a hide&seek és a bejeweled játékokat. Time managementbe meg ott van a remek Farm Frenzy sorozat.

Persze ezek mind inkább a casual játékosoknak vannak, de könyörgöm húsz év elteltével, időhiány miatt, már a régi hard coreok is azzá váltak (én is...)

IncubusLOL · http://www.ofpww2mp.webs.com 2010.03.04. 15:18:52

@sanyix: én aktív ofp-os vagyok, sajnos tényleg nincs alldayplayer magyar akiről tudnék én is külföldiekkel játszom multit, de hihetetlen jó fejekkel, tényleg fanok vagyunk...
keress, ha érdekel újra, "ArmA never, OFP forever ;-)"
90%-ban modern warfare modokkal játszunk COOP-ot, de WW2 moddolunk is: saját mod oldalam ha érdekel, ott elérsz: www.ofpww2mod.webs.com

üdv

aljaskuszobab 2010.03.04. 15:20:39

@Bérgyilkos Bohóc: a doom és a CoD között persze nagyobb a lyuk, mint az UT sorozat és a CS között, de nálunk annak idején a gimiben a CS népszerűsége agyonverte az UT-t hiába volt szebb, látványosabb stb.

Muad\\\'Dib 2010.03.04. 15:21:07

@hancu:
"Persze semmi baj nincs a nosztalgiával meg az elvakultsággal se, amíg az ember nem kapcsolja hozzá ehhez azt a rossz retrosznobokra egyébként nagyon jellemző attitűdöt, hogy akinek viszont tetszenek esetleg a 10 (15, 100) évnél fiatalabb játékok is, az egy igénytelen senki, mert bezzegazénidőmben."
Ezzel egyet lehet érteni, viszont azt már nem sznobság mondani, hogy bizonyos stílusokban nagyon nehéz egy-egy klasszikusnak versenytársat találni. A Pirates pl. annyira jól el lett találva, hogy hiába a folytonos próbálkozások, igen ritkán sikerül megközelíteni. És akkor most nem említem a hangulatot, hanem a különböző játékelemek tökéletes arányú keverésével jövök. :)

hancu 2010.03.04. 15:21:26

@norbert79: Tehát igen, korszakalkotó, tehát igen, igazam volt, tehát nem, semmi értelme nem volt belekötnöd a mondandómba. Jól látom?

A focis hasonlatod meg így két szmájlival is annyira rossz trollkodási kísérlet egy videojátékos blogon, hogy inkább én is csak szmájlikkal válaszolok: :)))

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2010.03.04. 15:21:29

@Imiface: szerintem azert az elite meg mindig mindent ver

norbert79 2010.03.04. 15:24:52

@hancu: Imádom, amikor valaki mindenképp ön-igazolja magát. Tudod mit? Vedd annak, aminek akarod. :)

hancu 2010.03.04. 15:25:09

@Muad\\\'Dib: Ez így van, és a Pirates tök jó példa rá. De én azért csak megvettek (khm, oké, megkaptam ajándékba, CE kiadás Sid Meier autogrammal, hogy dicsekedjek is kicsit :)) a felújított verziót, és ezerszer inkább játszom azzal, mint a régivel emulátor alól, még ha játéktechnikailag 95%-ban meg is egyezik a kettő.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.03.04. 15:26:18

@blackdogone: De becsípődött neked az a kritika. :)

Diopapa_sok 2010.03.04. 15:29:52

GTA4-nek meg a Pit Stopnak mi köze egymáshoz? Tök más a kettő. Viszont a GTA3:SA-ban sztem jóval több volt a content/lehetőség mint a GTA4-ben. A játékok egyszerűsödnek sajna (tisztelet a kivételnek)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.03.04. 15:32:51

Én csak azt tenném hozzá, hogy sajnos, manapság a játékok zöme a grafikát helyezi előtérbe (régen erre nem nagyon volt lehetőség) és sokszor azt hiszik, hogy kompenzálja az ötlet hiányát. Illetve azt sérelmezem, hogy nagyon profitorientált a játékipar, ezért inkább a populárisabb irányokat nyomják (pl. System Shock, zseniális volt, de nem elég sikeres). Ha valakinek az ízlése nem elég mainstream az ma nehezebben találja meg a számítását (pl. Deus mekkora ötlet, de sehol hasonló sem), vagy csak jobban feltűnik.

aljaskuszobab 2010.03.04. 15:34:57

@Diopapa_sok: a játékok tényleg egyszerűsödnek (sajnos), de szerintem a GTA3:SA tipikusan sokat markol keveset fog játék volt. hatalmas terület, rengeteg lehetőség, de ez már szinte ártott az élménynek. a városok nem voltak elég jól kidolgozva, egy várost nem ismertél meg eléggé ahhoz, hogy otthonosan mozogj benne, senkinek sem volt kedve egy idő után a gyúráshoz, az öltözködés nyűgös volt, stb.

a GTA sorozat legjobb része szerintem a mai napig a vice city. aztán a GTA4 és utána a SA.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.03.04. 15:35:01

@Serio: "Az a kijelentés, hogy a régi játékok ma már nem jók, szimplán nem igaz." - ezt így kategorikusan nem is jelentettem ki.

mindenki: Igen, kicsit sarkítottam a cikket, hogy a régi játékok egy olyan oldalát hangsúlyozzam, amit általában nem szoktak látni a rózsaszín felhőben nosztalgiázó gamerek, egyszersmind provokáljam kicsit a t. kommunát. Működött, teljesen értelmes gondolatok jelennek meg a kommentekben, köszi mindenkinek. Egyébként én is elő-előveszek egy-két régi kedvencet, akár 20-25 éves cuccokat is. De azt nem gondolom, hogy egy Last Ninja egy ligában játszik egy Bioshockkal (és vica versa, attól, hogy a Bioschock szuper játék, nem lesz visszamenőleg szar a Last Ninja, annak idején az volt a szuper játék).

deflorator 2010.03.04. 15:36:43

Manapság szerintem sokkal pénz és időigényesebb egy játék fejlesztése mint 10 vagy több évvel ezelőtt. Több a kihívás és hosszabb távra kell tervezni (lassabban készül a játék), ezért nagyon könnyű helytelenül megválasztani a játék scope-ját.
Ennek az eredménye, hogy egyes játékok esetében végül az idő- és pénzhiány miatt mindent alárendelnek a grafikának (az újságokban és a reklámokban ez az ami látszik, ez adja el a játékot), a történet vagy az esetleges játékbeli fejlődés feláldozódik.
Tipikus példa erre az Age of Conan, de mmorpg-k esetén rengeteg példa van a scope helytelen megválasztására, lévén, hogy mmorpg-t a legnehezebb fejleszteni.

Veder1 2010.03.04. 15:36:55

Én egy jó kis 2d-s Heroes vagy Ufo folytatást szeretnék, mert a hivatalosakhoz már erőmű kell (legalábbis nem netbook, vagy alsókategóriás laptop). Remélem a flashjátékok fejlődni fognak annyira, hogy ilyeneket is kihoznak...

Muad\\\'Dib 2010.03.04. 15:37:27

@hancu:
Nincs is gond a felújított verziókkal. Viszont, ha egy ilyennek nagy sikere van, az pont azt mutatja, hogy ok emberek újat nem tudunk ilyen minőségben alkotni, újítsuk fel a régit.
Persze rengeteg új játékból is van korszakalkotó, valamint zseniális, nekem pl. a Dragon Age és a Mass Effect is ide tartozik. Igaz a Bioware pont az a gárda, aki nagyon is büszke a kreatív csapatára, akik a történeteket kiagyalják és ez meg is látszik a játékaikon, hogy nem sokadlagos dolognak tartják a fejlesztésnél.

Átvitel honvéd 2010.03.04. 15:38:59

Háááát... :-)

A post nem rossz. Tul.képp igaza van.

Azért itt is nagy a szórás.

Én most is szívesen leülök DOC-ozni, Street Rod-ozni, vagy a még régebbi, nem C64-es hanem Plus/4-es játékokkal játszani... Icicle Works, Tutti Frutti, Bongo stb. -- de szigorúan csak vason és tévén... :-D DOC-nal pl. kizárólag 64-en vagyok hajlandó játszani, a kép/hang/overall annyival jobb az amigás v. más verzióknál.

Vagy nem rég kedvem támadt végigjátszani a Monkey Island-et. Amigán... ;-))) ...Vagy tavaly a kezembe akadt egy Shoot'em Up Atarira (Lethal Xcess). Nagyon dögös, különösen, hogy a gépben eredendően nincs blitter, meg egyebek. Azzal is elvoltam egy darabig.

...Van valami sajátos hangulatuk. Függetlenül a technikai korlátaiktól. Hogy mitől, azt nem tudom megmondani. ...Hogy attól, hogy régen sokat játszottam velük, az csak félig igaz. Amigám a klasszikus időkben pl. nem volt, Monkey-t már PC-n játszottam először. Nem volt talán annyira "ipari"?... A Lethalt pl. összesen vagy négyen fejlesztették (de a Monkey-t "hajtó" Scumm engine-t sem többen, ahogy tudom... a játékot persze már többen)...

PC-n valahol a Porsche Unleashed-nél akadtam meg. Igaz, újabban alig játszom. Mármint kurrens stuffokkal. Ha akarnék, valszeg vennék egy Xbox-ot v. PS3-at.

monduku 2010.03.04. 15:40:39

Amúgy az miért van kizárva, hogy a játékipar hajnalán nagyobb mennyiségben születtek maradandó játékötletek egyszerűen azért, mert akkor még egy sem volt?

A sakk is meg a focilabda is régi játék, aztán mégis nyomják egy páran. Miért ne lehetne ugyanilyen időtlen élmény néhány klasszikus játék?
(Most én is sarkítottam, de a lényeg talán érthető.)

Eastbay1 2010.03.04. 15:41:11

@Stöki:
Basszus Stöki, pont a Brütal Legend a legrosszabb példa. Egyrészt nincs PC-re, csak ezért meg nem veszek Xboxot vagy mit, pedig szívesen játszanék vele. Másrészt ki készítette? Tim Schafer, az a fickó akinek a játékaival példálóznak a retrofanok.
Ötlet kell elsősorban, ez a lényeg. A szebb grafika meg csak a hab a tortán, bár sokszot haza is vágja a játékot (Civ pl.). A sorozatokon meg csak könnyű pénz jelentenek a kiadóknak.

hancu 2010.03.04. 15:41:34

@norbert79:

- blablabla a korszakalkotó GTA3 blablabla
- a gta 3 nem is korszakalkotó, mert a mafia az
- de hát a gta egy évvel előbb jelent meg
- na jó, de csak azért lehet korszakalkotó, mert előbb jelent meg!
- tehát valóban a gta a korszakalkotó, ahogy én mondtam
- milyen undorító ez a kényszeres önigazolás...

ha a monty python még létezne, sírva könyörögne a jogokért ;)

regression 2010.03.04. 15:42:27

@hancu: A hangulatról amit írsz az egyáltalán nem igaz. Mondhatni hamis. A mai játékok többsége a hangulaton a grafikát érti meg a szkriptelt eseményeket. Igen, fontos a grafika, sokat tesz az alaphangulathoz, de nem az a legfontosabb. Tökéletes ellenpéldák a teljesen szöveges "interaktív novellák" ahol csak és kizárólag a sztori felelős a hangulatért.

Azt szeretném, ha a hatalmas fejlesztőgárdák tagjainak többésge nem az n+1-dik textúrán dolgozna, hanem az n+1-dik NPC dialógusán, személyiségén, vagy az n+1-dik miniküldetésen, stb.

És személy szerint nem kérek a "cinematic trailer" és átvezető renderelt cuccokból, nem kívánok érte fizetni. Inkább legyen kettővel több játékórám.

Magon_ 2010.03.04. 15:44:58

@bad_rock: Nem érted, mit akarok mondani. Az, hogy a FF VII klasszikus volt és bizonyos tekintetben nehezen vagy egyáltalán nem lehet felülmúlni, ez ok. (Persze ebbe is simán bele lehetne kötni, hiába nálam is toplistás game, azért túl van hype-olva. De mindegy.) Amire rá akartam világítani csak annyi, hogy nem jó alátámasztás arra, hogy 'ma már nincsenek igazán jó jrpg-k' felhozni az IU-t, mert ez pont olyan lenne, hogyha felhoznám, hogy nahát 97-ben volt egy Grandia és 2008-ban meg egy Lost Odyssey, látszik, hogy jófelé halad a világ. Nem fair, mert a Grandia már akkoris olyan 'hát, jó' kategóriás volt, a LO meg már csak az alkotók miatt is kultgame lett. Emeljük ki péel az FF VII óta eltelt időszakból péel a Xenosaga-kat, vagy a Shadow Hearts-okat, vagy a Nocturne-t, stb. A műfaj azóta is kitermelt igen frankó darabokat, és ezen nem változtat semmit, hogy mellette nyilván volt jópár nem igazán eltalált cucc is.
(Ettől függetlenül a jrpg egy speciális eset manapság, tekintve, hogy erőteljesen haldoklik szegényke, mert igazán megújulni képtelen És ezt nem is én mondom elsősorban, hanem maga a Square.)

labi 2010.03.04. 15:45:30

Hát nemtom, de nekem is egyre többször indul a dosbox a gépemen...
Masters of Magic gonosz varázslatokkal szopatva az ellent... hát az süti és gyakran előszedegetem.

Fallout2 meg valahogy nem tudom megunni, mindig ki tudok találni valami új agybeteg karaktert, és számtalan végigjátszás után is találok benne új dolgokat.

Az újabb csilivili "sikerek" meg ott rohadnak a polcon. :)

IncubusLOL · http://www.ofpww2mp.webs.com 2010.03.04. 15:48:47

@József István: omg a Plus4-es gémek... azt hittem ezekre már senki sem eméxik... Icicle Works, Tutti Frutti.
Fiúkolesz, rendszerváltás előtti idő (bazi öreg vagyok ezvan), az éjszakás tanerő Tutti Frutti fan volt mi meg max hangerőre toltuk fel a TV-t a számítógépteremben (terem... LOL 1 db VIC20 és egy Plus4-es) éjjel fél 2-kor mindenki TuttFruttira ébredt. Még bajnokságot is rendeztünk belőle. Joystickölő idők... Vissza, vissza, vissza...

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.03.04. 15:49:41

@Eastbay1:
"Egyrészt nincs PC-re"
- Ez nem érv, a pc-s piac nagyon pici, csak nálunk tűnik úgy, hogy az a fő platform (és nálunk is egyre inkább visszaszorul)

"Tim Schafer, az a fickó akinek a játékaival példálóznak a retrofanok."
- És ez miért zárja ki azt, amit írtam? Schafer éppen hogy remek példa, mert képes volt mindig megújulni, és a piac aktuális igényei szerinti játékot készíteni, tele ötletekkel. 1990-ben is és 2009-ben is. (Más kérdés, hogy a népnek nem ez kell, hanem az ezredik FIFA lesz üzletileg sikeres.)

regression 2010.03.04. 15:49:44

Egyébként meg teljesen mindegy, hogy igazunk van-e a nosztalgiával, vagy sem, hiszen mielőttünk gyakorlatilag nem volt játékipar, szóval van a mi generációnk, meg a nálunk fiatalabbak.

Mivel mi most vagyunk keresőképes korban, mi már leemeljük a boxot a polcról és nem a torrenthez nyúlunk automatikusan, szal talán valamennyire figyelhetnének a mi játékigényeinkre is...

hancu 2010.03.04. 15:50:46

@regression: Na tessék, kellett nekem Monty Pythont emlegetni. :) Leírom, hogy a hangulat megfoghatatlan és tök szubjektív dolog, erre te megmagyarázod, hogy márpedig nem, és a hangulat az ettől van, attól meg nincs. Erre sajnos már nincs ellenérvem. :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.03.04. 15:53:24

@hancu:
A hangulat az agyban alakul ki és az kell hozzá, hogy bele tudd élni magad. Ehhez valakinek elég, ha élethű, amit lát. Nekem pl. nem. Nekem megismerhető ok-okozati összefüggések is kellenek, hogy a világ tovább tudjon élni a fejemben...

hancu 2010.03.04. 15:55:06

@Lord_Valdez: Pontosan! Kicsit szebben fogalmaztad meg azt, amit én is mondtam: tök szubjektív dolog.

regression 2010.03.04. 15:55:25

@hancu: Hát, mivel hardcore szerepjátékos vagyok, van fogalmam róla mit jelent a hangulat. A te szemléleted az, hogy a hangulat megítélhetetlen, tehát ne hivatkozzon rá senki. Ennyi erővel minden szubjektív, és akkor ki a fasz vagy ahhoz, hogy a mi nosztalgiánkat kritizálod, nemde? Hiszen akkor mindenkinek igaza van, ugye?

Az én véleményem, hogy vannak egyértelműen szar hangulatú és egyértelműen hangulatos játékok.

És igen, képzeld, a hangulat rohadt sokat múlik azon, mennyi munkát tesz bele a készítő.

Nincs ellenérved? Gondolom mert nincs igazad.

aachi2 2010.03.04. 16:02:14

@Muad\\\'Dib:

"A ZX-Spectrum, C64 időben meglehetősen nehéz volt egy játékot a látvánnyal "eladni" "

fényévnyi különbségek vannak. a legelső játékok c64en az atari 2600re emlékeztetnek, a 90es évek elejének legjobbjai pedig már az amigára hajaznak.

blacklord 2010.03.04. 16:03:33

Kéne egy listát összedobni ezen a blogon az all-time, rendszer- és műfajfüggő kedvenc játékok közül. Nálam elég hosszú lenne :-) .
A teljesség igénye nélkül:

International Karate 1-2
Last Ninja 1-3
F-14 Tomcat (C64)
GI Joe
Olimpiák (téli, nyári, world, stb)
Impossible Mission 1-2 (Stay a while, stay... foreveeeeeer!!! :-))) )
Lode Runner
Boulder Dash

Pirates!
Prince of Persia
Another World
Flashback
The Lost Vikings

Dune 1, 2, 2000
Warcraft 1, 3 (a kettő rajzoltságát utáltam valahogy)
Starcraft
X-Wing
Tie Fighter
X-Wing Alliance
Full Throttle
The Dig
Sam & Max
Mafia
X-Com: UFO Enemy Unknown (folytatás kevésbé)

Heroes of Might and Magic 2&3 (1-el nem játszottam, 4 nem tetszett)
Half-Life 1-2
Halo (2-3, ODST mind kimaradt eddig)
Wolfenstein (+Spear of Destiny, de az uj se lett rossz, a 3D marmint)
Doom
Splinter Cell sorozat
Street Fighter 2
Mortal Kombat 1-3

Metroid Prime 3 (Wii-n, már izzítok is az 1-2-re :-) )

Na jó, itt abba is hagyom, még akarok mást is csinálni ma délután...

Eastbay1 2010.03.04. 16:04:46

@Stöki: A második pontban egyetértünk. Az elsőhöz meg te jobban értesz:)

hancu 2010.03.04. 16:07:39

@regression: Úgy gondolom, hogy a hangulat tipikusan olyan dolog, mint hogy egy nő kinek tetszik és kinek nem. Vannak szélsőséges példák, mondjuk Sophie Marceau a férfiak 99,999%-a szerint szebb, mint Csala Zsuzsa. De úgy egyébként elég nehezen megfogalmazható a dolog. Ezzel azt hiszem, nagyjából egyetérthetünk. Átfordítva a mi témánkra: tök felesleges azzal revolverezni, hogy márpedig szerintem a Fallout 2-nek volt fasza hangulata, és hülye az, aki szerint meg a Fallout 3-nak.

Én azt a fajta nosztalgiát kritizálom, ami szerint pusztán az a tény, hogy egy játék X éves, automatikusan a maiak fölé emeli. Sőt, leginkább azt kritizálom, aki lenézi azokat, akik ma úgy vannak a mai játékokkal, mint X éve ő volt az X éves játékokkal.

monduku 2010.03.04. 16:11:48

Szemét bloggazdák, csak röhögtök az olvasóitokon!

bldo 2010.03.04. 16:12:19

@Stöki: Soha nem leszek már egészséges ember miatta... :)

aachi2 2010.03.04. 16:14:41

@hancu: azon hogy kinek melyik játék hangulata jön be valóban értelmetlen vitatozni (legyen régi vagy új) de szerintem el kell fogadnod, hogy van akinek ez van akinek meg az tetszik jobban. nem azért mondja hogy legyőzzön a vitában, hanem mert úgy gondolja. játékokról vitázni meg eleve értelmetlen ugyanúgy mint hangularól.

valahogy a hangulatról nekem ez a game jutott eszembe egyből, talán ismered:

www.youtube.com/watch?v=5jDHOrMMVH4

regression 2010.03.04. 16:16:39

@hancu: Ok, akkor felteszem a kérdést, szerinted ha az X erőforrás helyett X-Z-t fordítatnának a grafikára és Z-t a történetre, karakterekre, interakciókra, stb, akkor jobb játékot kapnánk-e vagy sem?

Értem mit kritizálsz, régen is volt sok szar, és most is van pár jó játék, de általános tendencia, hogy a látvány felülír minden más szempontot -- ez rettentően frusztráló. Legyen jó a grafika, de ne az legyen már a szent grál.

aachi2 2010.03.04. 16:18:00

(a dunere gondoltam a sok közül:)

Tyl3r 2010.03.04. 16:26:09

@Magon_: hogyne ertenem. Az Infinite Undiscovery csak egy kiragadott pelda volt, de egy Lost Odyssey-t vagy egy Final Fantasy XIII-at nyugodtan oda lehet tenni a Final Fantasy VII melle, ez utobbi ugyanis a felsorolt szempontokat osszesitve meg ma is versenykepes darabnak szamit. Reszleteiben felulmulhato, persze (van nala szebb, jobb, modernebb harcrendszerrel, esetleg tartalmasabb tortenettel megaldott anyag), de egeszeben veve - es a tartalmat tekintve - nincs parja; pont a korkovetelmenyekbol fakado fejlesztesi nehezsegek miatt nehezen meghaladhato.

OFF: egyebkent nem csodalom, hogy a Square Enix szerint valsagban van a jRPG, mint stilus, ugyanis epkezlab darabbal nem rukkoltak elo az utobbi idoben - leszamitva a DS-re keszitett Dragon Quest remake-hullamot, de az felig multidezes -, ugyanakkor az Atlustol erkeznek minosegi darabok, amik mindezt megcafoljak. A Persona 4 peldaul minden szempontbol jobb, mint az elso resz. A Shin Megami Tensei-sorozat egyebkent is teljesen rendben van - atuto cimek ritkan kerulnek ki kozuluk, de egy minosegi standardet tartanak.

Szoval vilagos a mondanivalod, csak az nem cafolja a (hipo?)tezisemet (miszerint ez nem nosztalgia, hanem hianypotlas), meg akkor sem, ha az adott cimeket felcsereljuk.

Lasombra 2010.03.04. 16:34:27

ejnye, emberek, már itt is a vita?
a nosztalgia jó dolog, kár azon kardozni, hogy mi teszi azzá. hogy most fiatalabbak voltunk-e (ja), jobb volt a játék hangulata (néha), több volt a korszakalkotó újdonság (naná), nem volt csilivili gfx, ezért csak a jó játékmenettel lehetett labdába rúgni (stimmt), talán még a játékzenék is jobbak voltak (Rob Hubbard FTW :D).
De kit érdekel, mi az oka? Jó volt, és kész.

Ma is vannak jó gamék. Pl az MMO(RPG)-ért, mint "új" műfajért hálás vagyok. Még a sok powergamer, spammer, farmer, vérpisti és egyéb nemkívánatos hozadékkal együtt is.

Végül egy kis nosztalgia. Belegondolni sem merek, mennyi időm van ezekben!!! :)
www.youtube.com/watch?v=eY2gK1MPgh8

Tyl3r 2010.03.04. 16:36:31

@Stöki: olyan regi jatekokat is eloveszel, amik neked annak idejen kimaradtak? Csak mert az irasbol nagyon az sut, hogy szerinted az ezekkel valo idotoltes egyetlen taptalaja a nosztalgia lehet, nem pedig az idotallo modon megtervezett jatek elvezete.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.03.04. 16:36:35

150 komment után azért már megkérdezem: volna igény a blogon egy régijáték-rovatra?

Magon_ 2010.03.04. 16:37:46

@bad_rock: Hámá' hogy a fenébe ne nosztalgia lenne, ha pont te magad hozod a példákat, hogy vannak ma is jók? :D Akkor lenne hiánypótló, ha ma már nem lennének jók, nem? :)

shua55 2010.03.04. 16:38:00

Hancu: igazából a régi vs. rossz játék vitában elég ránézni egy-egy újabb sikerjátékra. Lineáris pályák és történetvezetés, gyakorlatilag nulla döntési szabadsággal, scriptelt ellenfelek és események, rövid játékidő. Cserébe néha tényleg szépek.

Teljesen objektívan ki lehet jelenteni, hogy visszafejlődtek a számítógépes játékok, mivel egy sokkal szélesebb réteget próbálnak megcélozni, akinek nincs türelme kitanulni egy játékot, hanem azonnali sikerélményre vágyik, minimális szellemi megterhelés mellett. És ez ugyanúgy igaz az fps-ekre, mint az rpg-kre, míg nagyon sok műfaj egyszerűen kihalt, mivel nem felel meg ezeknek az elvárásoknak.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.03.04. 16:39:32

@bad_rock: volt már rá példa, de csak azért, mert cikkhez kellett. De persze nem a nosztalgia a mindent magyarázó ultimate indok, csak én ezt emeltem ki.

rbatty 2010.03.04. 16:41:01

@Stöki: igen, én nagyon szeretném, ha lenne.

előre is köszi

Tyl3r 2010.03.04. 16:49:50

@Magon_: nem. Egy Persona 4, barmilyen jo is legyen, nem kepes egy Final Fantasy VII-et helyettesiteni, mert mas szempontbol kiemelkedo. Elobbinel a sztori es a prezentacio bravuros, az utobbi pedig a tartalom es a kivitelezes egysegesen magas szinvonala miatt erdemel pirospontot. Amire te gondolsz, az a finom maracuja helyettesitese a ledus naranccsal - gyumolcsnek mindketto gyumolcs, a minosegukkel sincs baj, de megsem ugyanaz a mufaj... :)

Hogy nem nosztalgiarol van szo, azt az bizonyitja, hogy a fentebb emlitett Chrono Triggert peldaul joval a megjelenese utan jatszottam vegig (talan 2003-ban? mar nem emlekszem), addigra pedig mar tul voltam nehany PS2-es szerepjatekon is, megis erezhetoen tartalmasabb volt azoknal.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.03.04. 16:59:52

@Stöki:
Igen, bár én nagyon ritka olvasó vagyok.

Magon_ 2010.03.04. 17:04:05

@bad_rock: Keverednek itten a dolgok, az egy dolog, hogy bizony vannak PS2-n olyan game-k, amik max technikailag emelkednek a CT fölé, tartalomban csúfosan lemaradnak, de olyanokat te is említettél, amik ugyanolyan színvonalasak, ha eltekintünk a technikai kivitelezéstől. Innentől kezdve, nyilván nem várható el, hogy aki szeretne mondjuk egy jó jrpg-vel játszani, az ugorjon neki a CT-nek, ha egyszerűen technikailag van jobb nála. Az természetesen igaz, hogy ha valaki igazi rajongója egy műfajnak, akkor nem hagyhatja ki a CT-t, mert abból nincs másik, de ez még nem érv. :)

rbatty 2010.03.04. 17:09:24

@Magon_: Bocsi a közbeszólásért, de azt hiszem valamit elmond, hogy a Chrono Triggert DSre változatlan grafikával adták ki, az FF4-et meg feljavítva.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.04. 17:09:44

@Stöki: behúzhatsz az igen mellé még egy strigulát. Akár játékajánló is lehetne mondjuk úgy, hogy olyan régi játékokat amik mondjuk mennek xp alatt is.

Tyl3r 2010.03.04. 17:27:31

@Magon_: ha valaki a velemenyemet kerdezi, hogy mit erdemes megvenni X konzolra, akkor rakerdezek a szempontjaira. Ha a sztorit tartja fontosnak, akkor azt mondom, tegyen egy probat a Persona 4-gyel; ha a bejarhato terulet merete es a grindeles erdekli, akkor a White Knight Chronicles-hez iranyitom; ha technikai tokeletessegre faj a foga, akkor a Final Fantasy XIII-at neki talaltak ki; ha a rugalmasan alakithato tortenet a szive csucske, a Mass Effect 2 lesz az o jateka. Ha mindezek optimalis egyuttallasara kivancsi, akkor Final Fantasy VII. Clear? :)

A Chrono Trigger ugyanez: senkitol nem "varom el", hogy jatsszon vele, de azt tudom, hogy en azert veszem elo meg ma is, mert tetszik a vilaga, a sztorija, Yasunori Mitsuda zeneje telitatalat, szeretnivalok a karakterek, okos a harcrendszer, es a befejezes is dinamikusan, sokfelekeppen alakithato. Reszleteiben ezek megvannak mashol is, de ha egyszerre szeretnem elvezni, akkor - szamomra - nem marad sok mas valasztas. Ha pedig igen, az is biztos az elozo evezred szulotte lesz... ;)

Tyl3r 2010.03.04. 17:29:36

@szzsömi: persze, azt, hogy a Square Enix lusta, mint a tetu, de a penzt azt szeretik - a SNES-es RPG-ket tobbnyire GBA-ra portolva dobtak ujra piacra, de annak a Chrono Trigger ujrakiadasa idejen mar hanyatloban volt a csillaga.

sourcerror 2010.03.04. 17:34:13

Lost Vikings? Lode runner?
Ezeknek van ma alternatívája?

sourcerror 2010.03.04. 17:36:33

@regression: De akkor a játlékújságíró egyből ráfogja, hogy 10 évvel ezelőtti grafika, és ez mekkora gáz már.

blacklord 2010.03.04. 17:40:00

@sourcerror: Lost Vikingshez eléggé hasonló Flash játék a Primary (Armor Games), bár hangulatban hangyányit gyengébb.
Lode Runnerhoz hasonlót se láttam még (bár uez a Lemmingsre és a Boulder Dashra is áll).

Jut is eszembe, lemaradt a listámról:
Archon (inkább az 1)
Lemmings
Worms
Cannon Fodder

rbatty 2010.03.04. 17:40:36

@bad_rock: igazat kell adnom, bár én arra gondoltam, hogy a CT ott van a legjobb játékok között felújítás nélkül is. Nyugodtan lehet ajánlani akár "kezdő" jrpg játékosnak is.

blacklord 2010.03.04. 17:49:12

asszem hogy elkezdtem ezen merengeni, kezd áttörni a gát...
Alien Syndrome
Katakis

ShagBeckur 2010.03.04. 18:34:38

@norbert79: A kettő is megvolt :) Nem tudtam, hogy letölthető, de már jön lefele! Köszi!

rbatty 2010.03.04. 18:37:07

@Stöki: Asszem, eddig három teljes igen nulla nemmel szemben. Abszolút többség.:)
(lehet a Knights of Xentar az első?)

Magon_ 2010.03.04. 18:43:14

@bad_rock: Nah, azért a poszt végére csak előjöttél a farbával. :)

sourcerror 2010.03.04. 19:59:35

@zéka: Nagyon jó, hogy browserben is tudunk futtatni NES emulátort, de ezek attól még ugyanazok a régi játékok. Az újak nem múlták őket felül, ezért nem is avultak el. (Egyébként a Lode runner-nek van egy XBox Live Arcade-es remake-je is, csillivilli grafikával, meg pályaszerkesztővel; de attól még az is csak remake)

Joe Bebop 2010.03.04. 20:46:00

Üdvözletem! Sok mindennel egyet kell, hogy értsek, ugyanakkor megjegyezném, hogy a régi játékok grafikai hiányosságait a képzelettel pótoltuk. Mivel ma már rendesen le lehet vágni, hogyan editálható egy játék, milyen grafikus motorral készült, ezért ismerjük a határait is. Régen minden játék számomra korláttalannak tűnt és emlékszem, hogy tudtam örülni egy-egy meglepetés szobának a giana sistersben, vagy az ultimában. Mitoszokat építettünk a játékok köré, valószínűleg gyakran többnek is láttuk őket, mint amik. És mivel így nem csak a játék szereplői lehetünk, hanem aktívan a teremtői is, nagyobb hatást ért el. Persze ez nem működne már, legfeljebb kikupálódott lámaként ülnék a Fighter Bomber elé és legfeljebb azon csodálkoznék, mennyi minden belefér ennyi kilobyte-ba. A mai gépcsodák mellett én ezt nem látom. Ha egy játék szaggat, akkor az én gépem sz...r, régi, de régen lehetett tudni, mivel kell gazdálkodnia egy programozónak és szerintem zseniális és KREATÍV megoldások születtek.

blacklord 2010.03.04. 21:23:27

Raid over Moscow, Aztec Challenge, Defender of the Crown, 1942, 1943, Paper Boy, Caveman Ugh-lympics, Wizard of Wor, Ducktales, Ghostbusters 1-2, Ghosts'n Goblins, Green Beret, Loco (mekkora király zenéje volt!), Karateka, Krakout, Laser Squad, Maniac Mansion, Montezuma's Revenge, Nebulus, Neuromancer, North & South, Pit Stop 1-2, Quest For Tires, Rick Dangerous, Samurai Warrior, Shinobi, Skate or Die, Space Taxi, Spy vs. Spy, Kikstart 1-2, Stunt Car Racer, Super Pipeline, Vendetta, Zak McKracken...
És még mindig van pár másik, aminek nem jut eszembe a neve és nem találtam meg őket a listán (pl. az egyik kedvencemben egy kommandóssal kellett több pályán 3D-nézetben küldetéseket teljesíteni, az ember beejtőernyőzött, aztán ment erre-arra. Voltak különböző ellenfelek, gépfegyver, lángszóró, rakétavető, tiszt, fel kellett robbantani radart, ágyút, a végén meg a pálya egy adott pontjára jutni. Nagyon jó hangulatú játék volt, és rohadt király grafikája volt hozzá).
Hihetetlen, hogy ENNYI játékkal tudtam annó játszani. Gyerekkoromban sok időm volt...

blacklord 2010.03.04. 21:25:30

Nyilván én is egy ilyen tematikájú alblogra szavazok (1. én vetettem fel, 2. szolgáltattam elég anyagot is úgy 2-3 évre... :-D ).

Joe Bebop 2010.03.04. 21:57:04

@blacklord: szerintem az a Platoon nevű játék.

sudo su (törölt) 2010.03.04. 22:15:32

@azoknakakikszóbahoztákaGTA-t:
Nem tudom, hogy a GTA3 korszakalkotó-e, vagy sem, de hogy rohadt unalmas, az fix. Pont az hiányzott belőle, ami a többi részben megfogott: a humor. Szerintem a 3 messze a leggyengébb része volt a szériának. A 4-el nem játszottam, mert az nem megy a gépemen.

Single player FPS-ek amúgy sosem nyűgöztek le különösebben, kivétel a Duke Nukem 3d, Half-life, és Max Payne.

World of Goo tényleg rohadt jó, nagyon üt zeneileg, és hangulatilag.
Külön örültem neki, hogy van natív linuxos változata, és nem kell wine-al szopnom.

blacklord 2010.03.04. 23:28:50

@Joe Bebop: Nem, időközben megpróbáltam a Ranger szót, és igen: az Airborne Ranger-ről van szó. :-)))

blacklord 2010.03.05. 00:08:09

Ez egy rohadt jó videó C64-játékokról. Még van benne csomó olyan, amiket lista alapján nem találtam meg:

www.youtube.com/watch?v=eY2gK1MPgh8&feature=related

Bruce Lee, M.U.L.E., Microprose Soccer, Leaderboard Golf, California Games, H.E.R.O. - Helicopter Emergency Rescue Operation, Batman - The Caped Crusader, Donald Ducks Playground, Grand Prix Circuit, Kung Fu Master, Barbarian - The Ultimate Warrior (ez volt talán a legjobb 1-1 harcolós játék emlékeim szerint), Way of the Exploding Fist, Decathlon, Law of the West, Forbidden Forest, Commando...

És még eszembe jutott pár közben:
The Train - Escape to Normandy (változatos játékmenet, jó sztori), Spy Hunter (nagyon király zene, vicces akció).

Most azért lehidaltam kicsit, hogy tényleg ENNYI jó játék volt C64-re... Ez nagyon nincs arányban azzal, hogy akár csak PC-n hány igazán jó játékot láttam volna... Szerintem régen azért több jó játék volt, én is azt mondom végeredményben. Ráfordított erőfeszítés arányában mindenképpen.

blacklord 2010.03.05. 00:17:56

És ezen túl is volt még, pl. az a játék, amikor olajcéget kellett vezetni, fúrni kellett szárazföldön és platformon, meg kúttüzet oltani, meg menedzselni. Bakker, durván sok volt... Na, akkor itt most abba is hagyom.

Karvaly 2010.03.05. 00:43:07

@hancu: ha már a kettes pontra hivatkozol, ne feledkezz meg a negyedikről sem. Létező dolog a nosztalgia, de létező az ötlettelenség, kockázatkerülés is - és ez már nem szubjektív tényező. (és az se válasz, hogy ott vannak a flash, meg az indie játékok - anno nagyon sikeresek voltak a szimulátorok, nemcsak repülőgép, hanem mindenféle létezett, tank, tengeralattjáró, csatahajó, sőt, egész flotta is. Ez már akkor is rétegkategória volt, de a lelkes vásárlók miatt megérte fejleszteni. A mai HW-ekre csodákat lehetne készíteni, de a kiadók egyszerűen nem kockáztatnak. Ilyen komplex játékokat nem fog pár lelkes fejlesztő összedobni a szabadidejében, munka mellett)

Nagyon triviális példa a zeneipar, szerinted milyen irányban mozdultak el mondjuk a '80-as évek óta?

asd123321dsa 2010.03.05. 05:22:59

Szem a játékiparból egyetlen dolog hiányzik ma, az alázat, de sajnos mindkét oldalról, bár ez nyilván a mérete miatt érthető is. Régen nem az üzleti siker reményében készültek a játékok, hanem általában a programozói tudás tesztelésére v az underground "számítógépesek" szórakoztatására. És ugye a programok sem úgy voltak mint ma, hogy ha nem tetszik valami letöltök helyette 5 másikat, hanem kézre-kézre jártak a floppyk csak sajnos itthon általában ugyanaz a 20-30 cím, így nagy becsben kelett tartani ha hozzajutott az ember valami ujdonsághoz. Én végig is vittem majdnem mindent ami megvolt, igaz véres verejtékkel, hónapokig, na nem azért mert olyan jó egy cca. 30 perc játékidejű gamevel hetekig tolni (pl Another World), hanem mert minden játék ilyen kurva nehéz volt, így ez akkoriban fel sem tűnt...

A régi játékokról meg annyit, hogy koromból adódóan (22) hozzám a Mission Impossible - Alley Cat- Tapper aranyhármas már csak a 90-es évek elején jutott el, gyönyörű szép CGA grafikával, gondolhatjátok mennyit játszottam vele mikor meg voltak a Prince of Persia meg a Prehistorik2, Death Track stb gamek, pedig aztán a kettő között közel nincs akkora különbség mai szemmel nézve mint a mostani + retronak mondott játékok között.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.05. 09:08:36

Valaki, nemtudom ki említette, hogy a fenti Monkey Island-es képnél azért jobb a pixeles, mert arra arcot is képzelni kell. Így sokkal könyebben azonosulunk a karakterrel.

@sourcerror: ja így már világos, nem egy azonnal játszható verziót kerestél, hanem egy olyat, ami most adnak ki csilivili grafikával.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.05. 09:17:01

@blacklord: egy c64-es játékot kihagytál, ami finoman szólva is korszakalkotó volt.

Street rod. Igen így volt írva. Maga a zene, a hangulat, minden és nekünk ráadásul magyar volt:D:D:D

blacklord 2010.03.05. 09:23:52

@zéka: Igen, arra gondoltam is (volt belőle 2 is, az már túl bonyolult volt nekem :-))) ), de mindent nem sikerült összeszednem ezek szerint. Holy shit, mennyi jó játék volt arra a gépre!!!

blacklord 2010.03.05. 09:26:01

Megtaláltam a másikat is, Oil Imperium volt a neve. Még egyéb?

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.05. 09:41:22

@blacklord: turrican az évezred platform játéka volt...

rbatty 2010.03.05. 09:54:00

Defender of the Crown, Iron lord, Supremacy

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.05. 09:55:18

@szzsömi: supremacy looooooooool. A youtubeon van valami videó, ahol a gyerek legnehezebb szinten valami 1.30 alatt végigviszi:D

rbatty 2010.03.05. 10:02:59

@zéka: Nem kötelező a speedrun. Lehet azzal szórakozni elég sokat, még most is. Egyébként van PC-s változata is, dosbox alatt megy. :)

blacklord 2010.03.05. 10:08:53

Supremacy is kimaradt, tény és való, a Turricannel soha nem játszottam, az Iron Lord meg nagyon jól néz ki, ahogy a Project Firestart is (ez a kettő nem jutott el hozzám annó).

blacklord 2010.03.05. 10:11:46

@szzsömi: DOTC benne van már a felsorolásban.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.05. 10:18:38

Erre emlékszik még valaki:

www.youtube.com/watch?v=CQ3CeHrPzxk

És erre:

www.youtube.com/watch?v=6BOXR008V2I

(zene fantasztikus):D

@szzsömi: persze, csak jeleztem, hogy vannak ilyen elmebetegek:D:D:D

rbatty 2010.03.05. 10:28:28

@blacklord: oké, átsiklottam felette. Akkor pedig: Midnight Resistance, Creatures 2 -(nagyon jó).

@zéka: oké:)

rbatty 2010.03.05. 10:34:05

Meg a magyar játékipar csodálatos múltja:

A kastély, Rátkai István játékai, Wasted Time, Newcomer, A Gálya, Impossible Mission 2. :)

moli 2010.03.05. 12:02:37

@Bérgyilkos Bohóc: na, jo, de a vita EPP AZON folyik, hogy a peldad csak ugy lenne korrekt, ha a cod grafikajat bepixelesitenenk, ugy tennenk egymas melle a ket jatekot.

mindentol fuggetlenul egyetertek azzal, hogy azert a grafikat fejlesztettek, mert az latszik az ujsagban, reklamban, es nem mondjuk az iranyitast (kiveve n64 analog stick, gba twist adapter, ds touchscreen, wii)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2010.03.05. 15:51:10

lehet, hogy ezt még senki nem linkelte be?
www2.b3ta.com/heyhey16k/

És igen, kell a retro/nosztalgia rovat.
A magunkfajta vén fószerek ebből élnek, nem a pránából.

(Akkor jöttem rá, hogy öreg vagyok, amikor észrevettem, hogy minden suhancnak azt magyarázom, hogy milyen volt Speccyn meg Amigán játszani. Az egyik kedvenc reakcióm:
"Mármit, úgy érted 48 *mega*bájt, nem?")

Joe Bebop 2010.03.05. 16:18:50

Azt hiszem, itt az ideje, hogy elővegyem a régi Cov-ok egyikét... ma estére az Elite-mellékletes a köteles:)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.03.06. 18:45:51

@Stöki: "150 komment után azért már megkérdezem: volna igény a blogon egy régijáték-rovatra?"

Abszolút.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2010.03.06. 18:51:57

A Geekz-en néhány hónapja csináltunk egy "minden idők legjobb játékzenéi" toplistát, ahol igyekeztünk modern, "hallgatható" zenéket összeválogatni. Az olvasók persze rögtön keresték rajtunk a 20 éves midi vagy még régebbi C64-es, prüntyögős kedvenceiket. A Rob Hubbard theme-et álmomból felébresztve is felismerném, de rakja be valaki az mp3 lejátszójába.

Krogshöj 2010.03.06. 19:06:09

Egyetértek a postban leírtakkal. 1997 körül játszottam először számítógépen, és szerettem a kalandjátékokat, de a Monkey Island első részéről például lemaradtam. Amikor néhány éve végig akartam tolni mint régi klasszikust, egyszerűen nem tudott fél óránál tovább lekötni az elavult grafikájával. Viszont most, hogy látom, van remake-je, biztosan kipróbálom majd valamikor.

bldo 2010.03.06. 21:24:37

@Stöki: Volna, egyértelműen!

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.03.12. 01:40:04

Azt hiszem, az alabbiak mindent bizonyitanak.
Heroes of Might and Magic: a 3 veri a 4-5-ot. A negyet vegigjatszottam, mert tetszett par otlet, de a palyak feletol rettenetesen untam mar. Az otot keptelen voltam vegigjatszani, mar az elso kuldetesek utan sem tudott lekotni.

Mech Commander: az 1-et vagy 10szer vegigjatszottam, a 2-t ketszer. Ma is az elso reszt veszem elo inkabb. Igaz ez a MechWarrior 2-re is, az utodja meg sem kozeliti.

Civilization: a 2. a mai napig hatalmas jatekelmeny, nem tudom megunni.

Might&Magic: a 6 volt a legjatszhatobb, a nyolc majdnem megkozelitette (tul konnyu volt sarkanyhaton repulve), a het es a kilenc semmit nem ernek, pedig a 9 ott van grafikailag. (A korabbiakkal nem jatszottam).

Imperium Galactica: az elso resznek izgalmas tortenete volt. Sokszor lejatszhato. A ketto hideg es szemelytelen, nem tudtam beleelni magam.

X-Wing: bar a grafikaja mar tenyleg idejetmult, azota sem lattam olyan szimulatort, amivel jelenleg szivesebben jatszanek mint azzal.

Persze van kivetel is. A Guild Wars - bar a hattervilag lenyegesen kevesbe kidolgozott - a remek tortenetnek koszonhetoen sokkal intenzivebb jatekelmenyt adott, mint a wow. Sajnos viszont nincs harom eve mar ujabb kiegeszito, igy kenytelen voltam a wowhoz atpartolni. A GW ket es fel even at szorakoztatott, a wowban egy ev alatt tapasztaltam ki mindent (az osszes fajt es osztalyt kiprobalva) es valt teljesen unalmassa, meg a folyamatos frissitesekkel egyutt is.

SnakeHB 2010.05.11. 12:05:52

Azért, mint előttem is szóltak, vannak játékok amiket még mindig érdemes elővenni.
Tény, hogy a rengeteg folytatás/klón nagyon unlamas, és nehéz ráakadni egy-egy gyöngyszemre, de nekem spec a remake-ekkel semmi bajom nincs (már, ha jól sikerülnek), pl. Pirates!, Monkey Island. A rég várt folytatások is kb ilyenek, mint a Sam&Max vagy a Starcraft.
Nagy meglepetésemre olyan játékokat nem vesznek elő mai hájtek verzióra tuningolni, amik szinte sikítanak. A PoP-ra és Fallout 3-ra is rengeteget kellett várni, de már jöhetne X-Wing, Tie Fighter, vagy egy Interstate remake.

zaza42 2010.09.16. 08:56:32

Tudom, hogy későn szólok hozzá, de sebaj.
Szerintem a mobilos játékok egy teljesen új műfajt tud(ná)nak teremteni. Példaként említem a drawrace-t, ami mindig feldobja a kávézókba szakadt társaságot a kora esti, vagy késő hajnali órákon. Teljesen más elvárások vannak egy kocsmaasztalon, mint otthon a monitor/laptop előtt. Ami ott jó, az piciben nem. Ami meg 3player multiplayer-ben fél perc 1 sör mellett, az pedig az otthoni pc-n uncsi és gagyi.
Valamiért ezt mindenki kihagyta, hogy a számítógépes játék sem arról szól már mindenkinek, hogy egyedül (vagy haverral) kuksolunk a sötét szobában, és hetekig tartó élményre vágyunk. Kis félperces menetek, és mindenki kacag + ordibál. Nagyobb a hangzavar + anyázás, mint egy 4player-es lanparty-n anno. :>

Drawrace forever! - sose láttam hasonlót, ami mindenkit egyaránt leköt, és mégse alakít ki kóros függőséget.

Reactor 2012.04.04. 03:37:59

A régebbi játékokban még igenis volt eredetiség és jó ötlet, nem volt agyonhasználva, csontig leszopogatva az összes téma. "Öljük meg a naccikat!" "Öljük meg a marslakókat!" "Öljük meg ezt, öljük meg azt!".

U-NAL-MAS.

A legutóbbi olyan játék az eltelt pár évben, amire azt tudom mondani, hogy eredeti az ötlete, az kéremszépen a Limbo. Bár azért a Heart of Darkness abból is visszaköszön helyenként.

Egyébként nem én vagyok az egyetlen, aki szerint a mai játékok szarok - egész csomó weboldal foglalkozik ugyanezzel a kérdéssel. A Prehistorik 2 még hatvan év múlva is jó játék lesz, a Call of Dutyit pedig akkor sem fogom megkedvelni.

A nosztalgia mint betegség? :D Na ezen tényleg jót röhögtem. És egy ilyen idióta orvosnak nevezi magát? Remélem azóta muszájkabátban ücsörög a gumicellában...

A termódinamika második főtt étele 2022.07.08. 02:03:42

"akkor játssz a pit stoppal, ne a GTA IV-gyel"

játszanék, bmag, ha elindulna...
süti beállítások módosítása