HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Végig tudod tolni Az országút harcosát csalás nélkül?

2015.05.04. 11:51 Stöki

A Fighting Fantasy igen népszerű könyvsorozat volt a nyolcvanas-kilencvenes években. Itthon Kaland, Játék, Kockázat (KJK) néven futott, és szinte minden tizenéves fiú ezeket lapozgatta akkoriban. Akinek esetleg kimaradt: pici szövegmodulokra tagolt, interaktív kalandregényeket tessék elképzelni, amik mindenféle statisztikák és kockadobások révén az asztali szerepjátékok felé is erősen kacsintgattak. Szép emléket állít nekik ez az oldal, ahol sokat végig is lehet játszani böngészőben. De engem mindig is zavart, hogy bár a felület itt nem rossz, a játékosnak magának kell vezetnie a statisztikákat, és persze így bőven lehet csalni. Mennyivel királyabb lenne, ha a program rendesen számon tartaná a harci értékeket, kíméletlenül levonna minden levágott életerőpontot, elvesztett tárgyat, és így tovább.

Hasonlóra gondolhatott LokkoLori kolléga, a hétvégi PixelCon főszervezője, aki a hepajra időzítve elkészítette az egyik KJK-könyvet rendesen, böngészős játék formájában. Ráadásul pont egykori kedvencemet, Az országút harcosát. Tessék, itt kipróbálható. Dodge Interceptor! San Angló-i út! Autós csata!

oh1.jpg

A felület jóval puritánabb, mint a KJK-oldalon levő verzió, de a játék motorja elég pöpec, minden statisztikát vezet, kockákat dob, és a játékos csak a történéseknek megfelelően kizöldülő linkekre kattinthat, vagyis nem tud csalni. Illetve egyetlen csalás megmaradt, a pánikszerű visszalapozás, de ez egyáltalán nem garantálja, hogy végig tudod játszani a sztorit. Mert ha például a benzined elfogy, akkor bizony kalandod itt véget ért. Azért nem lehetetlen a dolog, nekem második nekifutásra sikerült (úgy, hogy csirke voltam, és kétszer igénybevettem a visszalapozást).

 oh2.jpg

A program szkriptje egyébként két hétig készült, LokkoLori meló mellett hajnalokba nyúlóan kódolt. Nagy köszönet neki. És kisebb köszönet a blog olvasóinak, ugyanis, mint a játék oldalán olvasható, az előkészületekben az IDDDQD közössége is segített.

54 komment

Címkék: közösség kjk pixelcon

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr517426638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B-Bird 2015.05.04. 12:19:00

2 kérdés:
- Aki szerette az Országút Harcosát, az a Kaliforniai visszaszámlálást is szerette, vagy ismerhette. Kérdésem ezzel kapcsolatban: Néhány könyv végén a kiadó további köteteit reklámozták. Elvileg ott szerepelt egy Omega Zóna c. folytatás a Kaliforniai visszaszámláláshoz, de én sehol nem futottam bele mai napig. Valaki tud erről valamit? Angolul látom, hogy létezik, de akkor magyarul végül nem adták ki?

- Angus Dewer - Sziklatorony utolsó lapján volt egy nagy 3. Gondolom akkor jönnie kellett volna a 3. résznek. Hogyhogy nem érkezett végül? Nekem még egy A3 méretű poszterem is volt, ami se a Riveti utcákra, sem a Sziklatoronyra nem emlékeztetett, de Angus Dewer poszter volt. Nem ismerőse valaki a szerzőnek véletlen? :-)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2015.05.04. 12:42:53

ha még sinclair-t is sikerült megmentened, küldetésed teljes sikerrel járt.

flamer 2015.05.04. 13:14:30

Véletlenül sem szeretnék örök elégedetlennek tűnni, de nincs olyan változat, ahol nem egy cikkbe beágyazva, kicsi ablakban kell a szöveget scrollozgatni?

És igen, itt a konstruktív rész: inkább ide menjetek: insert-coin.hu/az-orszagut-harcosa/

krcsirke 2015.05.04. 13:15:59

@manson karcsi: Az elsőre összejött, emlékeztem régről hogy hol is van ő.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2015.05.04. 13:17:07

@flamer: Gondoltam, nem fáj olyan nagyon, ha azt a linket adom meg, ahol a készítő fűz pár szót a művéhez.

RTSnip 2015.05.04. 13:26:14

Nézzetek szét itt is, szép gyűjtemény!
kjkonline.atw.hu/

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2015.05.04. 13:28:28

@RTSnip: igen, pontosan ezt linkeltem be a poszt elejére...

RTSnip 2015.05.04. 14:10:00

@Stöki: Ópárdón, gyorsabb volt a kezem mint az agyam. :)

Nazihater 2015.05.04. 14:13:07

Ez a kocsis pont egy gyenge darab volt. Éj kardja, éj köve ilyeneket kellet volna kiemelni.

DS90 2015.05.04. 14:24:06

Wooooo, nem is tudtam hogy valaki felrakta netre a régi KJK könyveket. Hálám üldözzön mindnhová, akár a tűzhegy varázslójának hegyére!

Zizzencs42 2015.05.04. 14:32:42

Ez az oldal megvan a témához?

zagor.hu/index.php

Elég sok könyv fenn van itt is.

Kobor Szellem 2015.05.04. 14:42:20

Ezt bűn volt kihagyni a posztból...
kjk.uw.hu/index.php

fagyostekintet 2015.05.04. 14:47:29

Monarakh titka...
Fenevad nyomában...
ahhh---

Komojtalan 2015.05.04. 14:56:59

Elkezdtem vele játszani és egyből egy bugba futottam: Kikaptam a Vörös Chevrolet ellen és nem volt vége, csak a 188 -ra tudtam volna menni ha nyerek. Persze a vissza gombbal újra tudnám játszani, de így nem veszthetek sosem harcban, eredetiben is így volt? Az más kérdés, hogy tényleg minden csatát "nyertem" :-).

nymzon 2015.05.04. 16:01:34

Jó a kivitelezés, grat. Szerintem élvezhető.

Arilian 2015.05.04. 16:29:51

Igen, a Chevrolet tényleg bugos, gondolom nem számítottak erre, hogy az a szar valakit elgyőz :)

Bobby Newmark 2015.05.04. 16:33:47

@B-Bird: A Kaliforniai Visszaszámlálás szerintem beleállt a földbe, nem fordították le a folytatásait.
Ja, meg így utánanézve a neten úgy látom, hogy az előzményeit sem. A Kaliforniai Visszaszámlálás a NEGYEDIK rész a sorozatban. Akkor azért volt olyan borzasztó hosszú a bevezetője...

Az Angus Dewer sorozat viszont ha jól rémlik, hazai termék, annak a vége valószínűleg el sem készült.
Én egyébként a Riveti Utcáknak sem találtam meg a végét "tisztességes" játékkal, bár azon nem segített, hogy matricás-beragasztós karakterlap volt, és egyszer, amikor úgy éreztem, már elég jól tudom mit kell csinálni, elkezdtem ragasztgatni... hogy aztán azzal a próbálkozással is zsákutcába fussak.
De az tetszett benne, hogy oda-vissza lehetett mászkálni a városban, nem lineáris volt, mint az összes többi ilyen.
Viszont Mark Evans az AC/DC basszusgitárosa, szal sok sikert megtalálni a neten, kinek volt ez az álneve... :P

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.05.04. 16:43:53

@B-Bird:
a Kaliforniai visszaszámlálás a 4 kötetes Freeway Warrior-sorozat utolsó darabja volt, a hosszú Háttértörténetben mondják el, mi volt korábban a Highway Holocaustban, a Mountain Runban és a The Omega Zone-ban (bandavezér csaja először utál, de aztán átáll hozzád, stb.)

Az Angus Dewer-sorozatot magyarok írták, sajnos azóta sem derült ki, kicsodák (én egy időben Juhász Viktorra, Csigás Gáborra és Kodaj Dánielre tippeltem a hangulat alapján, de szinte 100% hogy nem ők voltak - előbbi kettő szerző általában saját néven írt, az álneves könyveiket pedig nyíltan vállalták, utóbbi pedig már egyszer eljátszotta az álnevesdit, amikor R.A. Quentin néven írt kamu Lovecraft-novellákat, amit a Bíborholddal levelezgető örökösnő küldözgetett Magyarországba megsárgult papírokon... :))
A nehézkes ujrajátszhatóság (ha egyszer felragasztottad a amtricákat, b@szhattad :)), a nem mindig egyértelmű térképen bolyongás+moncgyilkolás a fura táblázattal+tárgyfelmarás szerintem sok tizenéves kedvét elvette, pedig a komor, NJK-k nélküli romos fantasy világban bőven lett volna még kraft. Sajnos a szörnytalálkozások túlságosan poénkodósak lettek, mintha egy másik ember csapta volna hozzá a könyvhöz utólag (a zombi nem tudja, hogy a Limarával kéne befújni magát, csak rázza a vén csontjait, mint a 49-es villamos az utasokat, stb.), a nagy titokzatoskodást meg annyira komolyan vették, hogy két könyv után sem derült ki SEMMI a naplótöredékekből az összevitázó varázslókról, akik miatt kihalt egész Rivet meg a torony...
:(

Van 2015.05.04. 16:45:02

Sajnos a Kaliforniai visszaszámlálás 4 részes, de csak az utolsót fordították. (Sejtették, hogy kicsi az igény az egészre.) Van egy másik nagyon jó és hosszú sorozata, a Magányos Farkas, abból meg csak az elsőt.

Az Angus Dewerből is csak két rész jött ki, de úgy tudom, nincs is több. (Ha mégis, szóljon már valaki!)

Én is írtam egy KJK játszó oldalt, fenn van Az Országút Harcosa is, ha valakit érdekel, ezt is próbálja ki:

kjk.somee.com

Bobby Newmark 2015.05.04. 17:28:55

@-Szűcs Gyula-: Nem lehet, hogy simán a "fordító" Dancs Csaba maga a szerző? Mer' ugye magyarról magyarra fordítani nem nagy feladat, mégis megjelenik a neve...

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2015.05.04. 18:09:17

@Nazihater: Pont a Jeffrey Stone-regényekből készült lapozgatós könyveket? Akkor már ha ezen a vonalon haladunk tovább, valamelyik SJ-IL féle másikat.
Én anno láttam egy C-64-es képet (talán maga a játék nem is íródott meg?) a Haláltapis találkozásról az anno a Robur #14-ben megjelent Titokzatos Zóna (Christopher Black: The Weird Zone) lapozgatós játékból :)

De most hogy nézem, lehet hogy ebből a plus/4 játékból van? :)
plus4world.powweb.com/software/A_Titokzatos_Zona

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.05.04. 18:13:11

@Bobby Newmark: nem tudom. A fordító neve semmit nem jelent: a fizetős Céginfó sem ismer például Dr. Matheidesz Ferenc nevű ügyvédet vagy orvost az elmúlt 25 évből, hiába "fordította" ő a Jedi hatalmát, amiben Mara Jade kinyírja Ackbart... ;-)

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2015.05.04. 18:23:50

@-Szűcs Gyula-: "utóbbi pedig már egyszer eljátszotta az álnevesdit, amikor R.A. Quentin néven írt kamu Lovecraft-novellákat, amit a Bíborholddal levelezgető örökösnő küldözgetett Magyarországba megsárgult papírokon... :)) "

Ez mi volt ez a sztori? :D

Bobby Newmark 2015.05.04. 20:26:57

@-Szűcs Gyula-: Jaj, de az milyen volt már..? Meg Luke lett az Atyaúristen.

Hasonló színvonalú volt a Darth Vader kesztyűje c. remekmű, pedig az hivatalos meg minden, mégis hánytam tőle... :P

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.05.04. 20:32:48

@trolololol: Semmi különös: a Valhalla és a Cherubion kiadók által tökélyre fejlesztett álnév mögé rejtőzés, amivel elhitették a tizenéves olvasókkal, hogy a kitalált nevű nyugati írófejedelem valami jobb sorsú országból küldözgeti a magyar plebsnek a történeteit (ekkoriban ugyebár a quebeci New Whitelake valójában a kevésbé festői, Debrecen melletti Újfehértót jelentette :))

Kodaly Dániel a 90-es években egy aránylag tehetséges hazai Lovecraft epigon volt, aki egy mókás csavarral kamuleveleket is hegesztett a novellái elé, miszerint R.A. Queintin elszegényedve halt meg a ködös New Ebglandben, eléggé különös körülmények között, az író véletlenül megtalált lánya viszont kimondottan örül, h a magyar horrorrajongók felfedezték az apját, ezért amint vissza tud utazni a régi házukba, szivesen előtúr még pár kiadatlan kéziratot az oregtől. Ezek le is jöttek a Bíborholdban (Örökség, A lelet meg hasonló, tipikus Lovecraft-címekkel), az utolsó sztorinál viszont nagyon zaklatottan írt a lány, és meg akarta szakitani a kapcsolatot a Bíbirholdasokkak. Az utolsó Quenti novella ugyanis önéletrajzi ihletesu, befejezetlen töredék volt: ebben Quentin arról irt, h Lovecraft valojaban meg él, és tolószéllkes öregemberként egy titkos szervezettel probalja megakadalyozni a valoban letezo, szentsegtelen kultuszoknak hódoló kultistak műkösését, és a Mérhetetlen Vének felébredését, de sajnos már felfedezték őket, és vesztésre állnak... :)

Az lfg.hun fen van pdf-ben az összes Bíborhold, pótold be a sztorit, nagyon szórakoztató, ennyi év után meg pláne! :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.05.04. 20:38:27

@trolololol: Sorry, mobilról írok egy rázkódó buszon ülve. A lelményes horroríró neve helyesen Kodaj Dániel, és azt hiszem, ott bukott le, hogy egy régebbi Bíborholdban Adeptus álnéven írt Call of Cthulhu kalandmodulja ugyanaz a sztori volt, amit később novellában is megírt R.A. Quentin néven. :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.05.04. 20:39:17

Setét Patkány pedig Nádori Gergely!!! :)

visszakettő 2015.05.04. 22:14:10

@-Szűcs Gyula-: ez nagyon durva, én akkor voltam középiskolás, meg kezdő fantasy, rpg, horror stb rajongó, meg is van még egy halom Bíborhold/Holdtölte, ezek a novellák eléggé bejöttek, arra emlékszem...
mondjuk az már az elején világos volt, hogy a keretsztori csak kamu, de a New Whitelake-Újfehértó összefüggés kimaradt és most bearanyozta az estémet :D

Köszönet érte! :D

Savior 2015.05.04. 22:18:25

@Van: A Lone Wolfot elkezdtem és elég sokáig vittem is egy időben (valahonnan le lehetett tölteni, már nem emlékszem). Aki nem ismeri: skillek között lehet választani az elején, és szintlépéskor lehet újakat választani, később magasabb köröseket is. Persze ezt úgy kell elképzelni, hogy egy könyvben mondjuk max kétszer történik ilyen.

Szerintem az eleje nagyon jó, mert akkor még tényleg számít, milyen képességeket vettél fel (bár pont ezért sok az elágazás, és rövid a történet). Később, amikor már (majdnem) minden megvan, persze ez a része elveszik. Aztán szerintem a középső szintek környékén kezdte elveszíteni az inspirációt, a magas körös kalandok meg már teljesen lineárisak és csataközpontúak voltak. Kár érte.

Ami nagyon tetszett benne, hogy ugyanazzal a karakterrel tudtad a teljes Saga-t lejátszani. És ez tényleg összefüggő történet voltak, visszautalásokkal, stb. Szóval sokkal jobb, mint amikor egyszer "ugyanazzal a karakterrel" játszottam végig az összes KJK könyvemet (érts: felszerelést, varázslatokat, tápokat átvittem a következő könyvre) -- kivéve a címadót meg az elátkozott házat, természetesen. :)

Stefan Derrick 2015.05.05. 01:26:56

Ha valaki szeretne hasonlót digitális formában, mint a bemutatott Országút harcosa, akkor van Androidon és Steamen is, ráadásul jó pár Jackson-Livingstone adaptáció is.

Pl. Steamen:
store.steampowered.com/app/270490/
store.steampowered.com/search/?developer=Tin%20Man%20Games

Tegnap járt le egy ilyen Humble Bundle vagy 10 játékkal,de Google Playen is elég sok van:

play.google.com/store/apps/developer?id=Tin+Man+Games

play.google.com/store/apps/developer?id=inkle+Ltd

gigabursch 2015.05.05. 03:36:44

Amíg a Halállabirintust többször végigjátszottam (többségét eleve nyertem opcióban, mert a BKV-n nehéz dobókockázni és írni, radírozni), addig ezt talán kétszer. Maga az alapsztori nem tetszett.

Ugyanakkor a Halállabirintushoz úgy a 20. játék tájékán már rajzoltam egy íróasztalnyi térképet és úgy emlékszem több jó megoldás is volt és nagyon sok rossz, mert valami biszbasz nem volt meg amikor a csúszdához értem.

gigabursch 2015.05.05. 04:31:33

@gigabursch:
Most gyorsan letoltam egy menetet nyertem opcióval, néhány visszalépéssel.
A gyémánt a nindzsánál megvolt, a smaragd is, de a zafír nem. Az hol van?
Előre is köszi

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.05.05. 08:03:02

@gigabursch: Nincs több megoldàs a Halállabirintushoz, csak egyetlen egy, mert a kijáratot nyitó 3 ékkövet fix helyekről kell összeszedni. :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.05.05. 08:06:32

@gigabursch: ugy emlekszem, egy verembe kell lemenni a zafirert

gigabursch 2015.05.05. 09:25:33

@-Szűcs Gyula-:
Helyesbítek: A három ékkő megszerzésére van több mód (és a topáz, mint ékkő nem kell, csak van)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.05.05. 11:14:35

@gigabursch: Nem nagyon variálhatsz az útvonalon sem, mert ha pl. nem nézed meg a papírtekercset a csontváz kezében, akkor nem lesz infód a manticore legyőzéséről, stb. Alternatív úton menni maximum a legelején tudsz, mert ott minden elágazás a Bálvány termébe vezet, akinek a szeme az egyik kijutáshoz szükséges ékkő.

Itt egy Halállabirintus-térkép, rajta van minden infó ;)
zagor.hu/kepek/terkepek/hl_terkep.jpg

VikMorroHun 2015.05.05. 12:51:37

Az nem teljesen világos, hogy ha találok egy úttorlaszt, szétlövöm rakétával, majd könnyedén elintézek két motoros fickót, akkor utána miért kell kereket cserélni az Interceptoron... :)

gigabursch 2015.05.05. 12:58:42

Végigjátszottam.
Jó így.
Nyilván lehet csicsásítani, de szórakoztató.
(én csirkébb vagyok, többször visszaléptem)

gigabursch 2015.05.05. 13:05:00

@-Szűcs Gyula-:
Köszi. Némileg jobb, mint amit 25 éve rajzoltam magamnak. Bár ott fel voltak tüntetve a lépések is.

lokkoL 2015.05.05. 14:27:31

@Arilian: nem bugos ... ha kilőnek, nem tudsz tovább menni.
nincs külön halál képernyő, mert a könyvben sincs

lokkoL 2015.05.05. 14:31:02

@VikMorroHun: nincs értelme :) több ilyen bug is van a könyvben, és ki vagyok én hogy ezeket kijavítsam?

VikMorroHun 2015.05.05. 14:40:32

@lokkoL: Igen, amikor Sinclair megmentése után minden előzmény nélkül üldözőbe vett egy oldalkocsis motorkerékpár, akkor már gyanús volt, hogy a könyv lehet a hibás. :)

Arilian 2015.05.05. 16:04:00

@lokkoL: Ja, igaz....

20.ra meglett :)

az igazi kihivás 7erejű es autoval és ügyességgel végigtolni :)

-Adam- 2015.05.06. 16:26:24

@-Szűcs Gyula-:
Úgy emlékszem, a manticore legyőzéséhez nem kell a tekercs + pajzs, csak kapsz valamennyi sebzést és annyi.
Emiatt én mindig ki is hagytam a Verembestiát anno (el lehetett futni mellette vagy ilyesmi, csak akkor nem szedhetted fel a pajzsot). A 12-es ügyességű szörny elleni harcban várhatóan több sérülést szenved a játékos, mint amennyitől a pajzs megmenti.

Kipróbáltam a fenti játékot, 11-es ügyességgel 5 percig éltem, mert mikor át akartam menni egy hídon, 12-t dobtam ügyességpróbára és leestem :)

Fazekas Tamás 2015.05.11. 06:54:24

Sziasztok!

Dolgozgatom én is egy hasonló projekten, azzal a különbséggel, hogy egy asztali alkalmazást is készítek, aminek a segítségével kalandokat tudunk készíteni. Kicsit hanyagoltam egy ideje, de látom, hogy azért elég sok embert érdekel még ez a stílus, úgyhogy kaptam egy kis erőt a folytatáshoz :)

lh4.googleusercontent.com/-oUyj2r65hyQ/VVA09YQi4GI/AAAAAAAAEGg/Dqa00aY8XvI/w1538-h865-no/jatek.jpg

lh5.googleusercontent.com/-BLdXsAFVdlM/VVA1JcU5BZI/AAAAAAAAEGo/Kgjz9sYJyRo/w1597-h865-no/oldalak.jpg

gigabursch 2015.05.11. 11:40:41

@gigabursch: @-Szűcs Gyula-:
VAn ám a térképben hiba.
Kicsit ráértem, végigpörögtem az összes útvonalon.
Ha a medúzától északra mész, akkor a nindzsához jutsz.

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2015.05.12. 11:15:25

@B-Bird: Négy rész készült el angolul, magyarul csak egyet adtak ki. És az pont az utolsó, 4. rész volt. Tehát érdekes lett volna, ha elkezdik visszafele kiadni őket. :)

B-Bird 2015.05.12. 11:20:00

@Kaland-Játék-Kockázat: Ezeket így kiderítettem én is évekkel később. Amit írtam, hogy az egyik könyv végén nagy listában írta a kiadó, hogy milyen könyvek jelentek/jelennek még meg. Ott láttam akkoriban az Omega Zóna c. kötetet. De majd akkor megpróbálom felkutatni, hogy melyik könyvben lehetett említve.
Az ok, hogy végül nem jelent meg, de tuti írva volt magyarul, hogy volt/van/lesz... :-)

B-Bird 2015.05.12. 22:44:44

@Kaland-Játék-Kockázat: Megkerestem, a Találkozás F.E.A.R. kötet végén említi Az Országúti Holocaust és Omega Zóna köteteket. De akkor gondolom csak tervezet volt. :-S
süti beállítások módosítása